Συγχαρητήρια!!! Είσαι εξαιρετικός, διότι πραγματικά ήθελες να μας δείξεις μ απολύτη σαφηνεια ότι γνωρίζεις.. Δε κράτησες κάτι κρυφό, έδωσες απο καρδιάς ότι καλύτερο είχες!! Σε τιμά φίλε μου αυτό! Βασίλειος Ζουναρελης
Το 568A έχει σχεδιαστεί για συμβατότητα προς τα πίσω με παλαιότερα τηλεφωνικά καλώδια. Το 568B έχει σχεδιαστεί για καλύτερη απομόνωση σήματος και προστασία από τον θόρυβο για νεότερα συστήματα και προϊόντα δικτύωσης.
Κάνεις τρομερή δουλειά! εμείς που σπουδάζουμε το αντικείμενο αυτά τα βίντεο είναι ένα έξτρα μάθημα! εύχομαι να μην σταματήσεις να μας δίνεις υλικό! συνέχισε την καταπληκτική δουλειά!
Καλησπέρα σας.568 Α είναι Ευρωπη,και 568 Β Αμερική.Κάποτε τα τηλεφωνικά κέντρα της AT&T χρησιμοποιούσαν στο RJ45 1-2 το σήμα ,και 3-6 την τάση στις ψηφιακές τους συσκευές .Αυτό επικράτησε και στην δομημένη καλωδίωση,και ,απ οτι λέγεται τη ίδια η AT&T το επέβαλλε στην CCITT,προκειμένου να μην κάνει αλλαγές η ίδια στον εξοπλισμό της.Αν κάνετε πιστοποίηση καλωδίωσης θα δείτε πως μεταξύ 3-6 επειδή σπάει το ζευγάρι,υπάρχει παραδιοφωνία!!Βέβαια με το πέρασμα των χρόνων,και όταν έσπασε η ΑΤ&Τ σε LUCENT,και AVAYA,όλες της η ψηφιακές συσκευές ,παίζουν πλέον με ένα ζευγάρι το 4-5.Το 3-6 'ομως το ...παντρευτήκαμε!!!!
Πολυ καλό το βίντεο και επεξηγηματικό.Πραγματικά ωραία δουλειά.Μία παρατήρηση μονο: Θεωρώ οτι έχει λάθος στην σειρά των καλωδίων στο μπριζάκι παλαιού τύπου. Στην θέση 4 θα πρεπει να μπει το μπλέ και στην θέση 5 το ασπρο-μπλε (στο βίντεο εχει γίνει το ανάποδο),
Κάποτε που έστηνα δίκτυα νετ καφε είχαμε καλώδια κατ6 που είχαν ένα πλαστικό με τρυπούλες που περνούσες τα καλώδια και μετά το έβαζες μέσα στο κλιψάκι. Ήταν λίγο tricky στην αρχή αλλά αν έπαιρνες το κολλάει είχες στάνταρ καλό αποτέλεσμα στο βύσμα. Προσοχή στις ποιότητες βυσμάτων και καλωδίων, εκτός απο αποτυχημένα βύσματα τα φτηνά βύσματα με το χρόνο μπορεί να χάσουν επαφή.
Υπάρχουν πρέσες που αναφέρουν συγκεκριμένα CAT.6 και CAT.5e, υπερτερούν σε κάτι έναντι όσων είτε αναφέρουν μόνο CAT.5e ή και δεν αναφέρουν καθόλου; Και παρομοίως οι πρέσες με καστάνια σε τί υπερτερούν έναντι των απλών;
Μία σημείωση μόνο. Όταν τερματίζουμε τα πριζάκια πρέπει να γδέρνουμε λιγότερο την μόνωση μόνο όσο χρειάζεται ίσα ίσα, αν αυτός ο τερματισμός πάει να πιστοποιηθεί με όργανο fluke δεν θα περάσει. Κάποτε δούλευα σαν project manager σε έργα δομημένης καλωδίωσης και οι μισές πρίζες που τερμάτιζαν οι ηλεκτρολόγοι δεν περνάγανε την πιστοποίηση λόγο του ότι έκοβαν πολύ μόνωση.
Ωραιο και επεξηγηματικο το βιντεο. Εχω το θλιβερο προνομιο να τρεχει (;) το "ιντερνετ" που εχω στο σπιτι με 5-6 Mbps ΠΕΝΤΕ- ΕΞΙ. Ποσα μετρα καλωδιο μπορω να δωσω σε αλλους χωρους με ethernet?
Το προτυπο Α χρησιμοποιουταν παλιοτερα οταν προυπηρχαν τηλεφωνικα καλωδια και συνεπιπτε, τα "χρωματα" του Α να ακολουθουν εκεινα των ηδη υπαρχοντων τηλεφωνικων
εχω μια απορια, πως μπορω να περασω ηλεκτρικα λογικα σηματα μεσα απο 2 Powerline adaptors?, θελω να ελεγχω κατι συσκευες στην αλλη ακρη του σπιτιου. πχ να πατας ενα διακοπτη στη μια ακρη, και να κλεινει ενα ρελε στην αλλη, νομιζα οτι τα Powerline adaptors αντικαθιστουν ενα καλωδιο ιντερνετ, και ισχυει για συσκευες δικτυου, αλλα στη πραξη δεν συμπεριφερεται ηλεκτρικα σαν ethernet καλωδιο.
Ερώτηση πέρασα καλώδιο CAT 6A σε κλιπ CAT 6 χωρίς οδηγό και δυσκολεύτηκα πάρα πολυ δεν προχωρούσαν μεσα στο κλιπ. Από εκεί που τα πήρα ενώ τον ρώτησα αν ταιριάζουν μου ειπε κανονικά. Ισχύει αυτό που μου ειπε;
Δεν αναφερεις καθολου οτι υπαρχουν πολυκλωνα καλωδια (με πολλα λεπτα συρματακια) και μονοκλωνα (με ενα μοναδικο χοντρο συρμα). Το καθε καλωδιο εχει διαφορετικη χρηση. Τα κλιπακια μπαινουν ΜΟΝΟ με τα πολυκλωνα καλωδια, το καρφακι στο βυσμα καρφωνει την μονωση και χωνεται μεσα στα λεπτα συρματακια, αυτα ειναι καλωδια που ειναι για patch και γενικα για χρηση εκτος δομημενης καλωδιωσης, ειναι φτιαγμενα για να τερματιζονται σε κλιπακια RJ45. Το πολυκλωνο ειναι μονο για πριζες η ρεγκελετες και ειναι για καλωδια σε δομημενη καλωδιωση που γενικα δεν θα μετακινηθει πολυ στην διαρκεια ζωης του. Ειναι παρα πολυ σημαντικο αυτο. Καθημερινα συναντω εργασιες ηλεκτρολογων που εχουν τερματισει μονοκλωνο σε κλιπακια, οταν το φτιαξεις ολα ειναι μια χαρα, μετα απο λιγο καιρο που θα δουλεψει και θα το μετακινησεις καποιες φορες, γιατι πχ θες να καθαρισεις η να βγαλεις το βυσμα για μια δοκιμη να μην κανει καλη επαφη και να υπαρχει προβλημα. ΚΑΝΟΝΑΣ τα μονοκλωνα τερματιζονται πισω απο το patch panel η σε πριζα και τα δενουμε γερα με δεματικο καλωδιων για να μην κουνιουνται καθολου. ΥΓ Δες στο πριζακι που εφτιαξες οτι εχει δυο θηλιες για να δεθει το καλωδιο σταθερα.
παρακολουθώ τα βιντεο αλλά λόγω ασχετοσύνης τα μισά μπορώ να αντιληφθώ ... Εκείνο που θέλω να ρωτήσω ... ανακαινίζω τώρα την κατοικία μου και θα κάνω νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση ... πέρα από μπρίζα/θύρα τηλεφώνου, θεωρείτε σκόπιμο να βάλω και μπρίζα data ?? Σε τι με εξυπηρετεί (με πολύ απλά λόγια ... π.χ. να μπορώ να έχω τον υπολογιστή στο ένα δωμάτιο και να προβάλω μέσω hdmi σε τηλεόραση σε άλλο δωμάτιο ??Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ερώτηση, αυτά τα καλωδια ποιος τα εγκαθιστα σε ενα σπιτι στην Ελλάδα; είναι κάποιος απλος ηλεκτρολογος ή κάποιος αυτο που λεμε στην Αγγλία "data engineer";
Πολύ καλό βίντεο! Μια σημείωση αν μπορώ. Τα punch down που έχεις δεν κάνουν την ίδια δουλεία. Το γκρί είναι για 110 υποδοχές και το άσπρο για τύπου Krone (π.χ. ρεγκλέτες ΟΤΕ) όπως και αυτό που δείχνεις στο βίντεο. Οι Krone υποδοχές έχουν τα "μαχαίρια" σε γωνία ενώ οι 110 κάθετα σε σχέση με το καλώδιο.
Η λεπίδα του γκρί εργαλείου γράφει 110 και απ όσο βλέπω με το μάτι δέν έχει διαφορά απο αυτή του λευκού. Το γκρί έχει άλλη μία ανταλλακτική λεπίδα μέσα στο σώμα του η οποία έχει την ένδειξη BK. Όντως υπάρχει διαφορά μεταξύ Krone και 110, αλλά απ όσο μου είχαν πεί πιό έμπειροι στα δίκτυα, για μερικές ενσυρματώσεις δέν έχει σημασία αν χρησιμοποιηθεί το λάθος εργαλείο. Αν όμως γίνονται συχνές αλλαγές στα καλώδια, η ρεγκλέτα θα ξεχειλώσει. Στην ανάγκη, αν δέν υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο μπορείς και μέ ένα λεπτό ίσιο κατσαβίδι να κάνεις την ενσυρμάτωση.
@@FubarGRblog χαχαχχαχ ένα κατσαβίδι πάντα μπορεί να σώσει την κατάσταση! Πέρα από την πλάκα, αν δεν πατήσει σωστά ένα από τα οκτώ καλώδια σε οικιακή εγκατάσταση δεν χάθηκε ο κόσμος το πολύ πολύ να δουλεύει το δίκτυο στα 100 αντί για 1000 mbps (αν αστοχήσουμε στο σωστό ζεύγος) . Αλλά σε επαγγελματική εγκατάσταση εκτός ότι δεν θα περάσει την πιστοποίηση θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Παραθέτω και ένα πολύ χρήσιμο βιντεακι για τις διάφορες μεταξύ των δύο τύπων: th-cam.com/video/FFVlhLxy52k/w-d-xo.html Συνέχισε έτσι, σε πάμε με 1000 (mbps)!
*fubar.gr* Εμένα το τηλέφωνο (υβριδικό ISDN+PSTN), για να συνδεθεί ως PSTN, παίρνει βύσμα RJ45 (Pins 1+8) και στο άλλο άκρο που το συνδέουμε στο Ρούτερ είναι φυσικά το γνωστό βύσμα του τηλεφώνου, το μικρό. Σε ένα κατάστημα, ο τεχνικός είπε ότι δεν μπορεί να φτιάξει τέτοιο καλώδιο. Είναι δυνατόν αυτό; Ακόμα απορώ αν όντως δεν μπορούσε ή αν απλά δεν του επέτρεπε ο νους του να δεχτεί ότι υπάρχει τέτοιος συνδυασμός.
Πολύ διαφωτιστικό βίντεο, μπράβο. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, που χρησιμοποιούνται τα crossover καλώδια και που τα straight? Πώς θα ξέρουμε πού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποίο? Ευχαριστώ
Όταν ενώνεις όμοια πράγματα, πχ. υπολογιστή με υπολογιστή, ή switch με switch, χρησιμοποιείς crossover καλώδιο. Αν συνδέεις διαφορετικά, πχ. υπολογιστή με switch, τότε χρησιμοποιείς straight.
Straight χρησιμοποιούνται μεταξύ switch και host (υπολογιστή) ή μεταξύ switch και router. Crossover μεταξύ δύο host ή μεταξύ δύο switch ή μεταξύ δύο router. Αυτό είχε σημασία μέχρι το Ethernet 10/100Mbps οπου έχουμε δύο συγκεκριμένα ζεύγη, ένα transmit (TX) και ενα receive (RX). Δηλαδή όταν συνδέουμε δύο υπολογιστές μεταξύ τους με crossover, ουσιστικά συνδέουμε το RX της μίας κάρτας δικτίου με το TX της άλλης και το αντίστροφο. Στα πιό καινούρια πρότυπα Ethernet δέν έχει σημασία αν χρησιμοποιηθεί straight ή cross γιατι και τα τεσσερα ζεύγη χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Αν είσαι σε οικιακή εγκατάσταση δεν έχει νόημα να ασχοληθείς με την διαφορά τους. Ο σημερινός εξοπλισμός είναι αρκετά έξυπνος ώστε κάνει την δουλειά μόνος του αν δεν έχεις το σωστό καλώδιο.
@@gegounaris μπορεί όμως πχ να έχει τοποθετηθεί ένα UTP cat 6, αλλά η εγκατάσταση του να μην έχει γίνει σωστά, με αποτέλεσμα στην πράξη να μην επιτυγχάνεται η επιθυμητή ταχύτητα.Ο εξοπλισμός όπως λες εσύ έχει την "εξυπνάδα" να επιτύχει τη μέγιστη ταχύτητα που του επιτρέπει ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας του δικτύου στην πράξη, αλλά αυτό να μην είναι το επιθημητό από τον ιδιοκτήτη του δικτύου. Ο οποίος ιδιοκτήτης πλήρωσε πχ. για να έχει δίκτυο 10 Gbps και τελικά να έχει 100 Mbps. Άρα θέλω ένα τρόπο για να μετρήσω το δίκτυο.
Kαλησπερα,βαλαμε προσφατα στην πολυκατοικια που μενω οπτικη ινα και η εγκατασταση εχει περασει απο το κλιματοστασιο!Θελω να περασω ενα καλωδιο απο τον τεταρτο οροφο που μενει ο αδερφος παλι μεσα απο το κλιμακοστασιο μεχρι τον δευτερο που μενω εγω ετσι ωστε με ενα access point να μεταφερω το γρηγορο internet και να μην πληρωνουμε διπλα παγια!Τι καλωδιο να χρησιμοποιησω κατα την γνωμη σας και πιστευτε μπορω να το κανω μονος μου η' να φωναξω καποιο επαγγελματια?
Έφτιαξα 5 καλώδια με το πρότυπο B στο τελευταίο είδα ότι πριν τα βαλω στον ακροδέκτη το γυρνούσα ανάποδα.... Οπότε το καφέ έβγαινε πρώτο, έλεγξα και όλα τα καλώδια μου βλέποντας ότι τα είχα βγάλει με σειριά καφέ , καφέ-λευκο , πράσινο μπλε - λευκό, μπλε, πράσινο - λευκο, πορτοκαλί και τέλος πορτοκαλί-λευκο. Τα καλώδια λειτουργούν κανονικά ( δίνοντας κανονική ταχύτητα σε όλες τις συσκευές) πως γίνεται αυτό?
Αυτό που έχει σημασία είναι τα ζεύγη να μπούν με συγκεκριμένη σειρά, δηλαδή το πρώτο ζεύγος στα pin 1 και 2, το δεύτερο στα pin 3 και 6, το τρίτο στα pin 4 και 5 και τέλος το τέταρτο ζεύγος στα pin 7 και 8. Στην περίπτωση σου απλά μπερδεύτηκαν τα χρώματα, αλλά τα ζεύγη είναι στη σωστή σειρά. Είναι αντίστοιχο με το να χρησιμοποιήσεις μπλέ καλώδιο για τη φάση και καφέ για τον ουδέτερο. Η συσκευή θα δουλεύει κανονικά. Το ρεύμα δέν το νοιάζει απο τί χρώμα καλώδιο περνάει.
@@FubarGRblog Το ιδιο σκέφτηκα και εγώ αλλά με μπέρδευε ότι δεν υπάρχει σαν τύπος. Αρα δεν θα εχω πρόβλημα αν φταίξω άλλο καλώδιο με κανονική σειρά και το βαλω επάνω στο network switch?
Το ρεύμα δεν ασχολείται με το χρώμα του αγωγού. Αν τα καλώδια έχουν τερματιστεί και στις δύο πλευρές στα ίδια pins, τότε το καλώδιο είναι straight και θα δουλέψει κανονικά. Την σύμβαση 568 Α και Β την έχουμε ώστε να μπορούμε εύκολα να να τερματίζουμε straight και cross over καλώδια. Αρκεί να πάρεις την αλληλουχία κατά Α και να αντικαταστήσεις το πράσινο με πορτοκαλί (και το ασπρο-πράσινο με άσπρο πορτοκαλί), και έχεις τερματισμό κατά Β. Εάν δε τερματίσεις το ένα άκρο του καλωδίου κατά Α και το άλλο κατά Β, τότε έχεις ένα καλώδιο cross over το οποίο επιτρέπει την απ'ευθείας σύνδεση δύο τερματικών συσκευών μεταξύ τους, χωρίς να μεσολαβεί switch. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα cross καλώδιο συνδέει τα transmit (Tx+,Tx-) της μιας συσκευής με τα Receive (Rx+, Rx-) της άλλης επιτρέποντάς τους να επικοινωνήσουν απ' ευθείας. Αυτό ήταν απαραίτητο στην αρχαιότητα (δηλ. πρίν τις auto sensing πόρτες δικτύου).
εχει ενα rj11 δωματιο μ και στα αλλα και ενα καλωδιο ακομα και ειναι γυμνα στρυφογυριστα μονο 2 ειναι για το rj 11 μπορω να το αλλαξω rj45 να συνδεσω το υπολογιστη και πανω στο ρουτερ διπλο rj11 k rj45 απο το τοιχο ρουτερ να παει παντου σπιτι ετσι δεν ειναι? μην περνω powerline kai τετοια γιατι εχει τοσα καλωδια μεσα δεν χρησημοποιουνται
Ένα ακομη τελειο video. Σε ευχαριστουμε. Εισαι ο Μποτρίνι της ηλεκτρολογίας. Τελειος
Μπράβο πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου και απόλυτα κατανοητός. Ευχαριστώ.
Με έχεις βοηθήσει σου χρωστάω πολλά. Είναι χαρακτηριστική η φωνή σου και σε έχω δει και ηλεκτρολογικά βίντεο . Σε ευχαριστώ για το φιλότιμο σου
Συγχαρητήρια!!!
Είσαι εξαιρετικός, διότι πραγματικά ήθελες να μας δείξεις μ απολύτη σαφηνεια ότι γνωρίζεις..
Δε κράτησες κάτι κρυφό, έδωσες απο καρδιάς ότι καλύτερο είχες!! Σε τιμά φίλε μου αυτό!
Βασίλειος Ζουναρελης
Πολύ κατατοπιστικό βίντεο, συγχαρητήρια, ευχαριστώ πολύ.
Σε ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας δίνεις και τον χρόνο που διαθέτεις.
Μπράβο ρε φίλε . Πραγματικά πάνω στην ώρα που έψαχνα tutorials
Εξαιρετικό βίντεο! Ευχαριστούμε!
Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ, παρακολουθώντας τα βίντεο σου έμαθα περισσότερα από αυτά που γνώριζα, να είσαι καλά.
Είσαι άπαιχτος στην ανάλυση του αντικειμένου και στην υπομονή. Εύγε και σ'ευχαριστώ.
Φίλε μου πολύ κατατοπιστικός -ευχαριστώ.
Καταρχάς χαίρομαι που σε ξαναβλέπουμε και δεύτερον αυτό το θέμα με απασχολούσε αυτό το καιρό.
Το 568A έχει σχεδιαστεί για συμβατότητα προς τα πίσω με παλαιότερα τηλεφωνικά καλώδια. Το 568B έχει σχεδιαστεί για καλύτερη απομόνωση σήματος και προστασία από τον θόρυβο για νεότερα συστήματα και προϊόντα δικτύωσης.
Μπράβο Γιάννη!! Αλλο ενα ποιοτικό και καταπληκτικό βίντεο!
Συγχαρητήρια για την διάθεση , γνώση και χρόνο που διαθέτεις !!
CABLEL = Ελληνικά Καλώδια (Όμοιλος Βιοχάλκο) να τα λέμε και αυτά γιατί ελάχιστα πλέον προϊόντα κατασκευάζονται στην χώρα μας. Πολύ ποιοτικό το video
Μπράβο! Πολύ καλό βίντεο, συνέχισε έτσι.
Μπράβο φίλε μου σε όλα σου τα video είσαι πολύ καλός σε ευχαριστώ πολύ για όλη σου τη παρουσιαση
Μπράβο σου Γιάννη. Πολύ κατατοπιστικό!
Μπράβο Γιάννη! Κατατοπιστικό ;-)
"punch down terminal block" το εργαλείο το ονομάζουμε στο εμπόριο στην Ελλάδα ως CROWN πολύ πιθανόν απο την εταιρεία που κατασκεύαζε τα πιο γνωστά
Κάνεις τρομερή δουλειά! εμείς που σπουδάζουμε το αντικείμενο αυτά τα βίντεο είναι ένα έξτρα μάθημα! εύχομαι να μην σταματήσεις να μας δίνεις υλικό! συνέχισε την καταπληκτική δουλειά!
Ευχαριστουμε Γιαννη για το ωραιο περιεχομενο .. Συνεχισε ετσι ..
Like πριν κάν δω το βίντεο... Γιατί? Γιατί Γιαννης- fubar = ΠΟΙΌΤΗΤΑ!
Το ίδιο και εγω
Κάνεις φανταστική δουλειά, συνέχισε Έτσι!
Τέλειο.
Μπραβο φιλε καταπληκτικο βιντεο !!!!!
Πολύ καλό και ενδιαφέρον ,με βοήθησε πολύ στο να βελτιώσω την τεχνική μου ,οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.
Καλησπέρα σας.568 Α είναι Ευρωπη,και 568 Β Αμερική.Κάποτε τα τηλεφωνικά κέντρα της AT&T χρησιμοποιούσαν στο RJ45 1-2 το σήμα ,και 3-6 την τάση στις ψηφιακές τους συσκευές .Αυτό επικράτησε και στην δομημένη καλωδίωση,και ,απ οτι λέγεται τη ίδια η AT&T το επέβαλλε στην CCITT,προκειμένου να μην κάνει αλλαγές η ίδια στον εξοπλισμό της.Αν κάνετε πιστοποίηση καλωδίωσης θα δείτε πως μεταξύ 3-6 επειδή σπάει το ζευγάρι,υπάρχει παραδιοφωνία!!Βέβαια με το πέρασμα των χρόνων,και όταν έσπασε η ΑΤ&Τ σε LUCENT,και AVAYA,όλες της η ψηφιακές συσκευές ,παίζουν πλέον με ένα ζευγάρι το 4-5.Το 3-6 'ομως το ...παντρευτήκαμε!!!!
Πολυ καλό το βίντεο και επεξηγηματικό.Πραγματικά ωραία δουλειά.Μία παρατήρηση μονο: Θεωρώ οτι έχει λάθος στην σειρά των καλωδίων στο μπριζάκι παλαιού τύπου. Στην θέση 4 θα πρεπει να μπει το μπλέ και στην θέση 5 το ασπρο-μπλε (στο βίντεο εχει γίνει το ανάποδο),
Κάποτε που έστηνα δίκτυα νετ καφε είχαμε καλώδια κατ6 που είχαν ένα πλαστικό με τρυπούλες που περνούσες τα καλώδια και μετά το έβαζες μέσα στο κλιψάκι. Ήταν λίγο tricky στην αρχή αλλά αν έπαιρνες το κολλάει είχες στάνταρ καλό αποτέλεσμα στο βύσμα. Προσοχή στις ποιότητες βυσμάτων και καλωδίων, εκτός απο αποτυχημένα βύσματα τα φτηνά βύσματα με το χρόνο μπορεί να χάσουν επαφή.
Είσαι τέλειος. Συνέχισε έτσι!!
Υπάρχουν πρέσες που αναφέρουν συγκεκριμένα CAT.6 και CAT.5e,
υπερτερούν σε κάτι έναντι όσων είτε αναφέρουν μόνο CAT.5e ή και δεν αναφέρουν καθόλου;
Και παρομοίως οι πρέσες με καστάνια σε τί υπερτερούν έναντι των απλών;
Ωραίος like άμεσο
Μία σημείωση μόνο. Όταν τερματίζουμε τα πριζάκια πρέπει να γδέρνουμε λιγότερο την μόνωση μόνο όσο χρειάζεται ίσα ίσα, αν αυτός ο τερματισμός πάει να πιστοποιηθεί με όργανο fluke δεν θα περάσει. Κάποτε δούλευα σαν project manager σε έργα δομημένης καλωδίωσης και οι μισές πρίζες που τερμάτιζαν οι ηλεκτρολόγοι δεν περνάγανε την πιστοποίηση λόγο του ότι έκοβαν πολύ μόνωση.
Πολυ ωραιο βιντεο
Ωραιο και επεξηγηματικο το βιντεο. Εχω το θλιβερο προνομιο να τρεχει (;) το "ιντερνετ" που εχω στο σπιτι με 5-6 Mbps ΠΕΝΤΕ- ΕΞΙ. Ποσα μετρα καλωδιο μπορω να δωσω σε αλλους χωρους με ethernet?
Το προτυπο Α χρησιμοποιουταν παλιοτερα οταν προυπηρχαν τηλεφωνικα καλωδια και συνεπιπτε, τα "χρωματα" του Α να ακολουθουν εκεινα των ηδη υπαρχοντων τηλεφωνικων
το καλωδιο cat6 δεν μπηκε στο βισματακι γτ ειναι με την θωράκιση.αν ηταν το απλο 6ρι θα έμπαινε μια χαρα στο βιζματακι.
Ο καλλίτερος!!!!
εχω μια απορια, πως μπορω να περασω ηλεκτρικα λογικα σηματα μεσα απο 2 Powerline adaptors?, θελω να ελεγχω κατι συσκευες στην αλλη ακρη του σπιτιου. πχ να πατας ενα διακοπτη στη μια ακρη, και να κλεινει ενα ρελε στην αλλη, νομιζα οτι τα Powerline adaptors αντικαθιστουν ενα καλωδιο ιντερνετ, και ισχυει για συσκευες δικτυου, αλλα στη πραξη δεν συμπεριφερεται ηλεκτρικα σαν ethernet καλωδιο.
Ερώτηση πέρασα καλώδιο CAT 6A σε κλιπ CAT 6 χωρίς οδηγό και δυσκολεύτηκα πάρα πολυ δεν προχωρούσαν μεσα στο κλιπ. Από εκεί που τα πήρα ενώ τον ρώτησα αν ταιριάζουν μου ειπε κανονικά. Ισχύει αυτό που μου ειπε;
Δεν αναφερεις καθολου οτι υπαρχουν πολυκλωνα καλωδια (με πολλα λεπτα συρματακια) και μονοκλωνα (με ενα μοναδικο χοντρο συρμα).
Το καθε καλωδιο εχει διαφορετικη χρηση.
Τα κλιπακια μπαινουν ΜΟΝΟ με τα πολυκλωνα καλωδια, το καρφακι στο βυσμα καρφωνει την μονωση και χωνεται μεσα στα λεπτα συρματακια, αυτα ειναι καλωδια που ειναι για patch και γενικα για χρηση εκτος δομημενης καλωδιωσης, ειναι φτιαγμενα για να τερματιζονται σε κλιπακια RJ45.
Το πολυκλωνο ειναι μονο για πριζες η ρεγκελετες και ειναι για καλωδια σε δομημενη καλωδιωση που γενικα δεν θα μετακινηθει πολυ στην διαρκεια ζωης του.
Ειναι παρα πολυ σημαντικο αυτο.
Καθημερινα συναντω εργασιες ηλεκτρολογων που εχουν τερματισει μονοκλωνο σε κλιπακια, οταν το φτιαξεις ολα ειναι μια χαρα, μετα απο λιγο καιρο που θα δουλεψει και θα το μετακινησεις καποιες φορες, γιατι πχ θες να καθαρισεις η να βγαλεις το βυσμα για μια δοκιμη να μην κανει καλη επαφη και να υπαρχει προβλημα.
ΚΑΝΟΝΑΣ τα μονοκλωνα τερματιζονται πισω απο το patch panel η σε πριζα και τα δενουμε γερα με δεματικο καλωδιων για να μην κουνιουνται καθολου.
ΥΓ Δες στο πριζακι που εφτιαξες οτι εχει δυο θηλιες για να δεθει το καλωδιο σταθερα.
Πολύ χρήσιμο βίντεο.
Μία ερώτηση, πώς μετράνε τι απώλειες έχει ένα καλώδιο δικτύου από άκρο σε άκρο;
Με όργανα πιστοποίησης δικτύου. Όχι με τα απλά τέστερ.
παρακολουθώ τα βιντεο αλλά λόγω ασχετοσύνης τα μισά μπορώ να αντιληφθώ ... Εκείνο που θέλω να ρωτήσω ... ανακαινίζω τώρα την κατοικία μου και θα κάνω νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση ... πέρα από μπρίζα/θύρα τηλεφώνου, θεωρείτε σκόπιμο να βάλω και μπρίζα data ?? Σε τι με εξυπηρετεί (με πολύ απλά λόγια ... π.χ. να μπορώ να έχω τον υπολογιστή στο ένα δωμάτιο και να προβάλω μέσω hdmi σε τηλεόραση σε άλλο δωμάτιο ??Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Γιάννη σε ευχαριστούμε για τα ωραία σου βίντεο. Τι ρολόι φοράς;
Τα τηλεφωνικά καλώδια που τα περνάνε ;μαζί με τα 220ν?
Πολύ ωραίο βίντεο, σε ευχαριστώ!
Ερώτηση, αυτά τα καλωδια ποιος τα εγκαθιστα σε ενα σπιτι στην Ελλάδα; είναι κάποιος απλος ηλεκτρολογος ή κάποιος αυτο που λεμε στην Αγγλία "data engineer";
Πολύ καλό βίντεο! Μια σημείωση αν μπορώ. Τα punch down που έχεις δεν κάνουν την ίδια δουλεία. Το γκρί είναι για 110 υποδοχές και το άσπρο για τύπου Krone (π.χ. ρεγκλέτες ΟΤΕ) όπως και αυτό που δείχνεις στο βίντεο. Οι Krone υποδοχές έχουν τα "μαχαίρια" σε γωνία ενώ οι 110 κάθετα σε σχέση με το καλώδιο.
Η λεπίδα του γκρί εργαλείου γράφει 110 και απ όσο βλέπω με το μάτι δέν έχει διαφορά απο αυτή του λευκού. Το γκρί έχει άλλη μία ανταλλακτική λεπίδα μέσα στο σώμα του η οποία έχει την ένδειξη BK.
Όντως υπάρχει διαφορά μεταξύ Krone και 110, αλλά απ όσο μου είχαν πεί πιό έμπειροι στα δίκτυα, για μερικές ενσυρματώσεις δέν έχει σημασία αν χρησιμοποιηθεί το λάθος εργαλείο. Αν όμως γίνονται συχνές αλλαγές στα καλώδια, η ρεγκλέτα θα ξεχειλώσει. Στην ανάγκη, αν δέν υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο μπορείς και μέ ένα λεπτό ίσιο κατσαβίδι να κάνεις την ενσυρμάτωση.
@@FubarGRblog χαχαχχαχ ένα κατσαβίδι πάντα μπορεί να σώσει την κατάσταση! Πέρα από την πλάκα, αν δεν πατήσει σωστά ένα από τα οκτώ καλώδια σε οικιακή εγκατάσταση δεν χάθηκε ο κόσμος το πολύ πολύ να δουλεύει το δίκτυο στα 100 αντί για 1000 mbps (αν αστοχήσουμε στο σωστό ζεύγος) . Αλλά σε επαγγελματική εγκατάσταση εκτός ότι δεν θα περάσει την πιστοποίηση θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Παραθέτω και ένα πολύ χρήσιμο βιντεακι για τις διάφορες μεταξύ των δύο τύπων: th-cam.com/video/FFVlhLxy52k/w-d-xo.html
Συνέχισε έτσι, σε πάμε με 1000 (mbps)!
@@gegounaris@fubar.gr πολύ καλό και το βίντεο του Άγγλου ,thanks και στους δύο σας
Καλημέρα καλή βδομάδα στα καλώδια των Κινέζων τι χρώμα έχει το συν και πλην ευχαριστώ
*fubar.gr* Εμένα το τηλέφωνο (υβριδικό ISDN+PSTN), για να συνδεθεί ως PSTN, παίρνει βύσμα RJ45 (Pins 1+8) και στο άλλο άκρο που το συνδέουμε στο Ρούτερ είναι φυσικά το γνωστό βύσμα του τηλεφώνου, το μικρό. Σε ένα κατάστημα, ο τεχνικός είπε ότι δεν μπορεί να φτιάξει τέτοιο καλώδιο. Είναι δυνατόν αυτό; Ακόμα απορώ αν όντως δεν μπορούσε ή αν απλά δεν του επέτρεπε ο νους του να δεχτεί ότι υπάρχει τέτοιος συνδυασμός.
Αν βάλω λευκό πράσινο στο 6 και πράσινο στο 3 αντί του αντιθέτου είναι οκ ή η συνδεσμολογία ειναι με αυτήν την σειρά?
Πολύ διαφωτιστικό βίντεο, μπράβο.
Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, που χρησιμοποιούνται τα crossover καλώδια και που τα straight?
Πώς θα ξέρουμε πού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποίο?
Ευχαριστώ
Όταν ενώνεις όμοια πράγματα, πχ. υπολογιστή με υπολογιστή, ή switch με switch, χρησιμοποιείς crossover καλώδιο. Αν συνδέεις διαφορετικά, πχ. υπολογιστή με switch, τότε χρησιμοποιείς straight.
Straight χρησιμοποιούνται μεταξύ switch και host (υπολογιστή) ή μεταξύ switch και router. Crossover μεταξύ δύο host ή μεταξύ δύο switch ή μεταξύ δύο router.
Αυτό είχε σημασία μέχρι το Ethernet 10/100Mbps οπου έχουμε δύο συγκεκριμένα ζεύγη, ένα transmit (TX) και ενα receive (RX). Δηλαδή όταν συνδέουμε δύο υπολογιστές μεταξύ τους με crossover, ουσιστικά συνδέουμε το RX της μίας κάρτας δικτίου με το TX της άλλης και το αντίστροφο.
Στα πιό καινούρια πρότυπα Ethernet δέν έχει σημασία αν χρησιμοποιηθεί straight ή cross γιατι και τα τεσσερα ζεύγη χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
@@FubarGRblog σ'ένα υπάρχον δίκτυο Ethernet, πως συμπαιρένουμε πιο είναι το πρότυπο Ethernet που ακολουθείται;
Αν είσαι σε οικιακή εγκατάσταση δεν έχει νόημα να ασχοληθείς με την διαφορά τους. Ο σημερινός εξοπλισμός είναι αρκετά έξυπνος ώστε κάνει την δουλειά μόνος του αν δεν έχεις το σωστό καλώδιο.
@@gegounaris μπορεί όμως πχ να έχει τοποθετηθεί ένα UTP cat 6, αλλά η εγκατάσταση του να μην έχει γίνει σωστά, με αποτέλεσμα στην πράξη να μην επιτυγχάνεται η επιθυμητή ταχύτητα.Ο εξοπλισμός όπως λες εσύ έχει την "εξυπνάδα" να επιτύχει τη μέγιστη ταχύτητα που του επιτρέπει ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας του δικτύου στην πράξη, αλλά αυτό να μην είναι το επιθημητό από τον ιδιοκτήτη του δικτύου. Ο οποίος ιδιοκτήτης πλήρωσε πχ. για να έχει δίκτυο 10 Gbps και τελικά να έχει 100 Mbps. Άρα θέλω ένα τρόπο για να μετρήσω το δίκτυο.
Πότε συνδέουμε Α και πότε Β?
Kαλησπερα,βαλαμε προσφατα στην πολυκατοικια που μενω οπτικη ινα και η εγκατασταση εχει περασει απο το κλιματοστασιο!Θελω να περασω ενα καλωδιο απο τον τεταρτο οροφο που μενει ο αδερφος παλι μεσα απο το κλιμακοστασιο μεχρι τον δευτερο που μενω εγω ετσι ωστε με ενα access point να μεταφερω το γρηγορο internet και να μην πληρωνουμε διπλα παγια!Τι καλωδιο να χρησιμοποιησω κατα την γνωμη σας και πιστευτε μπορω να το κανω μονος μου η' να φωναξω καποιο επαγγελματια?
Μπράβο Γιάννη! Ο μόνος Έλληνας που ξέρει τι του γίνεται από ηλεκτρολογικά/δικτυακά.
Έφτιαξα 5 καλώδια με το πρότυπο B στο τελευταίο είδα ότι πριν τα βαλω στον ακροδέκτη το γυρνούσα ανάποδα.... Οπότε το καφέ έβγαινε πρώτο, έλεγξα και όλα τα καλώδια μου βλέποντας ότι τα είχα βγάλει με σειριά καφέ , καφέ-λευκο , πράσινο μπλε - λευκό, μπλε, πράσινο - λευκο, πορτοκαλί και τέλος πορτοκαλί-λευκο. Τα καλώδια λειτουργούν κανονικά ( δίνοντας κανονική ταχύτητα σε όλες τις συσκευές) πως γίνεται αυτό?
Αυτό που έχει σημασία είναι τα ζεύγη να μπούν με συγκεκριμένη σειρά, δηλαδή το πρώτο ζεύγος στα pin 1 και 2, το δεύτερο στα pin 3 και 6, το τρίτο στα pin 4 και 5 και τέλος το τέταρτο ζεύγος στα pin 7 και 8. Στην περίπτωση σου απλά μπερδεύτηκαν τα χρώματα, αλλά τα ζεύγη είναι στη σωστή σειρά.
Είναι αντίστοιχο με το να χρησιμοποιήσεις μπλέ καλώδιο για τη φάση και καφέ για τον ουδέτερο. Η συσκευή θα δουλεύει κανονικά. Το ρεύμα δέν το νοιάζει απο τί χρώμα καλώδιο περνάει.
@@FubarGRblog Το ιδιο σκέφτηκα και εγώ αλλά με μπέρδευε ότι δεν υπάρχει σαν τύπος. Αρα δεν θα εχω πρόβλημα αν φταίξω άλλο καλώδιο με κανονική σειρά και το βαλω επάνω στο network switch?
Το ρεύμα δεν ασχολείται με το χρώμα του αγωγού. Αν τα καλώδια έχουν τερματιστεί και στις δύο πλευρές στα ίδια pins, τότε το καλώδιο είναι straight και θα δουλέψει κανονικά. Την σύμβαση 568 Α και Β την έχουμε ώστε να μπορούμε εύκολα να να τερματίζουμε straight και cross over καλώδια. Αρκεί να πάρεις την αλληλουχία κατά Α και να αντικαταστήσεις το πράσινο με πορτοκαλί (και το ασπρο-πράσινο με άσπρο πορτοκαλί), και έχεις τερματισμό κατά Β. Εάν δε τερματίσεις το ένα άκρο του καλωδίου κατά Α και το άλλο κατά Β, τότε έχεις ένα καλώδιο cross over το οποίο επιτρέπει την απ'ευθείας σύνδεση δύο τερματικών συσκευών μεταξύ τους, χωρίς να μεσολαβεί switch. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα cross καλώδιο συνδέει τα transmit (Tx+,Tx-) της μιας συσκευής με τα Receive (Rx+, Rx-) της άλλης επιτρέποντάς τους να επικοινωνήσουν απ' ευθείας. Αυτό ήταν απαραίτητο στην αρχαιότητα (δηλ. πρίν τις auto sensing πόρτες δικτύου).
Καλησπέρα πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας?
Ευχαριστώ.
Το email μου είναι admin@fubar.gr
ποιο ρολόι φοράς?
ωραιος επειδη με ενδιαφερει βρηκα αυτο το βιντεο
εχει ενα rj11 δωματιο μ και στα αλλα και ενα καλωδιο ακομα και ειναι γυμνα στρυφογυριστα μονο 2 ειναι για το rj 11 μπορω να το αλλαξω rj45 να συνδεσω το υπολογιστη και πανω στο ρουτερ διπλο rj11 k rj45 απο το τοιχο ρουτερ να παει παντου σπιτι ετσι δεν ειναι? μην περνω powerline kai τετοια γιατι εχει τοσα καλωδια μεσα δεν χρησημοποιουνται
Μπράβο.... Πολύ καλό καθαρό.. Ωραίο... Λεπτομέρειες... Όχι κουραστικός........ 16:36 τσουτσουνακι!!!! 😂😂😂👍. ΩΡΑΙΟΣ!!!
Ωραίο βίντεο, για όσους ψάχνουν ένα βίντεο και δεν μπορούν να το βρουν στα Ελληνικά παιδιά ψάχτε στα αγγλικά υπάρχουν άπειρα βίντεο.
Δε μπορουσες να ανεβασεις το βιντεο 2 μερες πριν που αγορασα καλωδια;; 😂😂
Γιάννη περιμένουμε να δούμε τον νέο χώρο
1 δεκατο του χιλιοστου διαφορα εχουν τα cat5 me cat6
Αυτό ήθελα να ρωτήσω, ποσο είναι η διαφορά της διατομής του καλωδίου cat 5 και cat6..
test
Geia sou gianni poli oraio to kanali sou mpravo exoume kai emeis ena kanalaki pou legetai froutotrela tha itan xara mas na grafteis
Καλημέρα....να ρίξω ερώτηση