M'encanta! Algunes de les paraules típiques mallorquines esmentades venen de l'àrab: moix (gat) - msh/msha en àrab marroquí safarnària (pastanaga) - isfanariyya en àrab fraula (maduixa) - farawla en àrab
Para los que dicen que el valenciano y el catalán no son la misma lengua, soy de Alicante, parle valencià, y entiendo el mallorquín, aunque tengo que escuchar muy atentamente jajajaja... si no fora la mateixa llengua seria simplement impossible entendre'ns!
Often with dialects you need some experience. If all catalan films and tv was in this dialect you wouldnt have an issue but you likely have limited experince (like French with Quebec or Americans with Scottish etc)
Apelar a la inteligibilidad entre lenguas es una falacia barata para justificar que son las mismas. Yo entiendo perfectamente el aragonés, el bable o el leonés (extinto) siendo castellanoparlante y no por ello digo que sea todo la misma lengua. Hay que leer y documentarse un poquito más. Me cuesta creer que seas valenciano.
@@chavodelocho9850 He de admitir que tienes razón en que mi argumento no era válido para confirmar si son la misma lengua o no. Sòc més valencià que la cassalla, això sí que t'ho puc prometre jajajaja. Pero creo que hay argumentos mucho más serios, como un estudio de lingüística que afirma que tanto en vocabulario como en gramática son iguales en un 97%. También es cierto que la línia que marca la diferencia entre una lengua de un dialecto es siempre difusa y normalmente condicionada por la política. De todas maneras a nivel histórico se muestra que todas las lenguas romances evolucionaron del latín vulgar, y era en concreto la variedad dialectal que se hablaba en la Marca hispánica de los Pirineos durante la época de la reconquista la que después se habló en la mayoría del antiguo Reino de Aragón. Es de ese dialecto del latín, similar al occitano, que se hablaba en los Pirineos, del cual descienden tanto el catalán y el valenciano, o sea que vienen de lo mismo y en mi opinión no han cambiado lo suficiente como para considerarse lenguas diferentes. Un saludo!
@@perelo6232 Correcto, vienen de lo mismo, pero no son lo mismo, y si es el occitano. De hecho, valenciano, catalán y balear, incluso el aragonés pertenecen al grupo occitanoromance. Actualmente y debido a temas políticos en los que preferiría no entrar por lo farragoso y susceptible del asunto, si que el vocabulario catalán y valenciano comparten un porcentaje muy alto de gramática, pero de un siglo hacia atrás la diferencia era mucho más grande, a parte de que cada una tenía su propia gramática, literatura y diccionarios. Incluso había traducciones del valenciano al catalán, al balear y al latín... pero desgraciadamente eso en las escuelas no se enseña. Es cuestion de investigar y no hacer caso a los políticos y a los estómagos agradecidos.
L'error és pensar que els dialectes es corresponen amb els límits autonòmics. Dins del Principat hi ha dialectes diversos i a les illes Balears també. I el parlar de l'Empordà potser s'assembla més al de Menorca que al de la Terra Alta.
Soy gallega y hay una cosa que me llama un montón la atención del catalán de Mallorca: tiene fonemas que me recuerdan al portugués 🤯 Me tiene absolutamente fascinada este acento 😍
Te respondo por qué eres gallega; para que no te engañen: El catalán de Mallorca no existe; en Mallorca se habla mallorquín. Los primeros autores de lo que hoy en día llaman catalán son todos mallorquines o valencianos. Llamar catalán al mallorquín o al valenciano no es más que un intento de apropiación cultural, es inexacto (por no decir mentira), incorrecto e injusto.
No existe en catalán de Mallorca. En todo caso sería el mallorquín de Cataluña. En cuanto a los fonemas, hay que tener en cuenta que, exceptuando los vascos, todos hablamos latín.
İ am a 10th grade student in Germany and i learn spanish. They did not had catalan and so i just opted for the most near language. İ wanna learn catalan after this because i like mallorca a lot and i find it a bit disrespectful if i would speak spanish there. With catalan i can also be a little step to save the catalan language from going down in mallorca. But alzo the phonology can be a bit nicer than in spanish,for example the x or the accents (but some misses like the ù). Greetings again from Germany.
Molt interessant aquest video. Moltes gracies! Conec també una expressió tipic mallorqui i és "tot xops", en català significa molt mullat quan ha plogut molt.
@@EasyCatalan No sabia aixó. Gràcies. En mallorca duien també noltros i voltros en lloc de nosaltres i vosaltres a Catalunya. Pero, crec que son diferencies molt conegudes.
"Ido." The wonderful discussion about the many potential meanings of this word remind me of an iconic dialogue from the classic American film Donnie Brasco, the story of the first FBI agent to infiltrate the Mafia/cosa nostra. He is asked what the expression 'forgetaboutit' means. It's a strung together version of "forget about it" but means almost whatever the speaker wants it to mean depending on how it is said and the context. It's a great scene from that movie and this discussion of the word is almost identical. Hilarious.
Crec que la majoria d'entrevistats són filòlegs o, com a mínim, són gent amb una sensibilitat especial per la llengua. Perquè, si a mi em parassin pel carrer a demanar-me tot això, amb prou feines sabria què respondre.
Fraula, banyat i manco són paraules que també s'utilitzen al Pais Valencià. Sobretot banyat. Vaig viure a Mallorca dels 6 als 12 anys, quan han dit "cap de faba" s'ha encés una llumeta que estava molt de temps apagada en el meu cervell. 😁 Recorde amb molt de carinyo els temps que vam passar allà.
Desde Madrid: el Valenciano lo entiendo casi al 90% (muchas cosas por contexto), el Catalán un 60-70%, pero me estoy dando cuenta de que el Mallorquín... pff ni una palabra...
Les balears i pitiüses van ser repoblades amb persones de girona, empuries i barcelona. Valencia va ser repoblada amb persones de Lleida, Tortosa i Urgell. Segurament si sents un lleidatà o tortosí parlar també comprenguis el 90% 😁
por q el valenciano esta muy castellanizado, ha recibido much influencia y muchas palabras del castellano al pasar el tiempo han sido aceptadas en el vocabulario. Originalmente no son catalanas/ valencianas.
@@Notsoquick yo creo que es más la entonación. El catalán/valenciano escritos son fáciles de comprender, pero hablados depende más del acento. El de valencia lo encuentro más "castellanizado" que el de Cataluña o el de las Baleares
@@alex-eucmad.7133 Si es cierto pero muchas de las palabras utilizadas en Valencia son de origen Castellano no son de origen Catalan y es por influencia moderna. Por ejemplo 'barco" ahora es aceptada en el diccionario de lengua Catalana pero antes no y la mayoría sigue utilizando ' vaixell".
Sóc dels Estats Units, els meus avis, són d'Algueró, els meus pares són de Malta, sí que em parlaven català però barrejat amb italià, créixer a Califòrnia parlant això, definitivament especial
Vaja, tens raó. No hi vam caure i vam interpretar que va dir l'expressió en castellà ("venga"). Bé, ja hem après alguna cosa més. Moltes gràcies pel comentari! 💪
Sense cap dubtes, la pronunciació del mallorquí es une miqueta complicat per mi. Com va a tenir un creixement lluny de la península, no te tants influència de altres llengües.
No, s'horabaixa és "la tarda", que també en solen dir es capvespre. Horabaixa és aquell periode de temps entre es migdia (després d'haver dinat) i es vespre.
@@tuberonew gracis per la puntualització. D'allà em vaig endur una expressió que encara faig servir ara, quan ensenyes el ditet del mig i dius: puja aqui i veuràs portopí!
Sé que el que diré està fora del tema, però després d'haver acabat la presentació, digueu "Som-hi!", gireu l'esquena a la càmera i allunyeu-vos, vaig pensar que la propera vegada hauríeu de fugir ràpidament, els micròfons ben alts, com si tinguessin moltes ganes de trobar els vostres propers entrevistats. No cal que ho facis, però em faria riure. 😆🤪
no heu sentit dir "un parell'?, que en mallorquí pot ser qualsevol des de dos fins a cent-mil, o més. Si te diuen 'vull un parell de prebes', no li donis només dos pebres, que s'enfadaran... i això també és típic: baratar s'ordre de aquestes lletres: prebe, predina. Se tanca sa 'e' en 'o' a paraules com 'homo', cotxo'. quan vols dir una cosa i no te'n recordes com se diu, pots dir: "dóna'm es d'aixons" o "es d'allons" (depèn si és a prop o lluny). en bon mallorquí, quan ve es mot 'amb' seguit de s'article masculí (davant una consonant), se converteix s'article en 'so' o 'sos': 'vine demà amb so teu germà' o 'no mengis amb sos dits, que me fas oi (fàstic)'. s'usa es partitiu: 'moltes de vegades', i d'aquí tenim es verb "susar" - 'ser freqüent': 'aquí susa menjar pamboli amb tomàtiga i olives'
També podria dir que s'article determinat masculí (sing o plural) sona com 'es', i depèn de com comenci sa paraula següent: Si és plural i comença en vocal, se dirà 'dz' = 'edzanimals' (els animals), 'edzomos (els homos). Si comença en 's', sing o plr se converteix en 'ts' = 'etsoldat' i 'etsoldats' (es soldat i els soldats), 'etsucre', 'setsabata' i 'setsabates'. Això se pot sentir fins i tot quan xerram en foraster: 'lotsoldados', 'latsandalias'...
A Mallorc també feim servir els pronoms reflexius d'altra manera. Exemple -(Cat) Ens veurem demà (Mall) Mos veurem demà -(Cat) Et diré coses (Mall) Te diré coses. -(Cat) Us telefonaré quan arribi (Mall) Vos telefonaré quan arribi Com heu progut comprovar, el mallorquí a diferència del català o el valencià, ha conservat molt més la influència del francès (Motpellier va pertànyer al Regne de Mallorca) i del italià (supós que per ses relaciones comercials de Mallorca amb genovesos etc). I com a illa que som, això s'ha conservat millor. Tothom diu que a Catalunya, València o Mallorca xerram es mateix català. Però aqui a Mallorca automàticament identifican un valencià o un català per sa seva forma de pronunciar les vocals: a,e, o. I a Palma no tant, però si heu xerrat amb gent de sa part forana (pobles), segurament heu entès ben poc 😂
Generally speaking metropolitan cities tend to have more neutral accents. The balearic islands were settled by people from Barcelona and Girona, and in the past those regions had similar traits to those or the isles (like the articles salats), so maybe in the past the accents in the principality were like those of the isles
Bon dia a tothom! M'encanta aquest vídeo, però ho puc dir això per tot que penjeu 😊 Una pregunta sobre el article salat. Segons ho que he llegit a Viquipèdia, el article també s'empra a Catalunya a la costa brava, i també a València. " However, the salat definite article is also preserved along the Costa Brava (Catalonia) and in the Valencian municipalities of Tàrbena and La Vall de Gallinera." L'enllaç aqui: en.wikipedia.org/wiki/Balearic_Catalan Què hi penseu? (millor "què hi penseu" o "què en penseu?" hehe).
Esperem que hàgiu après moltes paraules noves!
Si voleu participar en el nostre Campus d'Estiu ho podeu fer a: easycatalan.org/campus
Moltes paraules tipiques em recordan al Italià! Gràcies per aquest video molt interessant!
Gràcies! 🎉🥳
M'encanta! Algunes de les paraules típiques mallorquines esmentades venen de l'àrab:
moix (gat) - msh/msha en àrab marroquí
safarnària (pastanaga) - isfanariyya en àrab
fraula (maduixa) - farawla en àrab
Uau! No en teniem ni idea! 🤩👍
Atzucac. Un assumpte que no té solució. Del tamazic, referent a un carreró que no té sortida.
Para los que dicen que el valenciano y el catalán no son la misma lengua, soy de Alicante, parle valencià, y entiendo el mallorquín, aunque tengo que escuchar muy atentamente jajajaja... si no fora la mateixa llengua seria simplement impossible entendre'ns!
🤩
Often with dialects you need some experience. If all catalan films and tv was in this dialect you wouldnt have an issue but you likely have limited experince (like French with Quebec or Americans with Scottish etc)
Apelar a la inteligibilidad entre lenguas es una falacia barata para justificar que son las mismas. Yo entiendo perfectamente el aragonés, el bable o el leonés (extinto) siendo castellanoparlante y no por ello digo que sea todo la misma lengua. Hay que leer y documentarse un poquito más. Me cuesta creer que seas valenciano.
@@chavodelocho9850 He de admitir que tienes razón en que mi argumento no era válido para confirmar si son la misma lengua o no. Sòc més valencià que la cassalla, això sí que t'ho puc prometre jajajaja. Pero creo que hay argumentos mucho más serios, como un estudio de lingüística que afirma que tanto en vocabulario como en gramática son iguales en un 97%. También es cierto que la línia que marca la diferencia entre una lengua de un dialecto es siempre difusa y normalmente condicionada por la política. De todas maneras a nivel histórico se muestra que todas las lenguas romances evolucionaron del latín vulgar, y era en concreto la variedad dialectal que se hablaba en la Marca hispánica de los Pirineos durante la época de la reconquista la que después se habló en la mayoría del antiguo Reino de Aragón. Es de ese dialecto del latín, similar al occitano, que se hablaba en los Pirineos, del cual descienden tanto el catalán y el valenciano, o sea que vienen de lo mismo y en mi opinión no han cambiado lo suficiente como para considerarse lenguas diferentes. Un saludo!
@@perelo6232 Correcto, vienen de lo mismo, pero no son lo mismo, y si es el occitano. De hecho, valenciano, catalán y balear, incluso el aragonés pertenecen al grupo occitanoromance. Actualmente y debido a temas políticos en los que preferiría no entrar por lo farragoso y susceptible del asunto, si que el vocabulario catalán y valenciano comparten un porcentaje muy alto de gramática, pero de un siglo hacia atrás la diferencia era mucho más grande, a parte de que cada una tenía su propia gramática, literatura y diccionarios. Incluso había traducciones del valenciano al catalán, al balear y al latín... pero desgraciadamente eso en las escuelas no se enseña. Es cuestion de investigar y no hacer caso a los políticos y a los estómagos agradecidos.
Que bonic és aquest dialecte! Aquí al Brasil la nostra llengua portuguesa té una gran varietat de dialectes diferents!
Sempre són bonics els diferents parlars 😁
Idò, tassó, pic, safranòria
les deia mon pare però a les Garrigues (Lleida).
Oh! Que curiós! 🤩
A Reus també diem “pic”!
« polit », « ca »(can), « qualcu » ( qualqu’un) s’assemblen a l’occità
Esclar! A més Mallorca té una relació històrica especialment propera amb Perpinyà.
L'error és pensar que els dialectes es corresponen amb els límits autonòmics. Dins del Principat hi ha dialectes diversos i a les illes Balears també. I el parlar de l'Empordà potser s'assembla més al de Menorca que al de la Terra Alta.
És per això que voltem per tot el territori, per ensenyar els diferents parlars! 💪
@@EasyCatalan moltíssimes gràcies!!❤🎉
M'agrada molt com sona el català a Mallorca. Gracies, han fet un vídeo força interessant.
Gràcies! 🥳🎉
Te gusta porqué no es Catalán,es lengua Balear,vamos que es otra lengua y más antigua
@@MultiLapsusmolt be
@@MultiLapsus has tingut un lapsus
@@bragoss4290 Lo que tengo yo es cultura e historia de la de verdad,has pensado o contratastado la información?te han engañado desde niño,saludos
Bona feina! M'encanten els vostres vídeos 😊
Gràcies!
Soy gallega y hay una cosa que me llama un montón la atención del catalán de Mallorca: tiene fonemas que me recuerdan al portugués 🤯
Me tiene absolutamente fascinada este acento 😍
És molt bonic!
Estoy de acuerdo, pero lo más sorprendente es que la lengua a la que más parecido le he visto a nivel fonético es al RUMANO jajaja
Te respondo por qué eres gallega; para que no te engañen: El catalán de Mallorca no existe; en Mallorca se habla mallorquín.
Los primeros autores de lo que hoy en día llaman catalán son todos mallorquines o valencianos.
Llamar catalán al mallorquín o al valenciano no es más que un intento de apropiación cultural, es inexacto (por no decir mentira), incorrecto e injusto.
Eso es lo que pensaba escuchándolos. ¡Como si fuera en parte portuguesa y en parte francesa!
No existe en catalán de Mallorca. En todo caso sería el mallorquín de Cataluña. En cuanto a los fonemas, hay que tener en cuenta que, exceptuando los vascos, todos hablamos latín.
İ am a 10th grade student in Germany and i learn spanish. They did not had catalan and so i just opted for the most near language.
İ wanna learn catalan after this because i like mallorca a lot and i find it a bit disrespectful if i would speak spanish there. With catalan i can also be a little step to save the catalan language from going down in mallorca. But alzo the phonology can be a bit nicer than in spanish,for example the x or the accents (but some misses like the ù).
Greetings again from Germany.
Quina consciència lingüística! Moltes gràcies per tenir cura del català! Esperem que l'aprenguis! 💪
it's not disrespectful at all if you speak Spanish there, actually most people will be surprised in a good way.
@@FeelMetalMan compared to English, perhaps
@@ellenorbjornsdottir1166 don't let them think it is disrespectful, it's the first language of millions in Catalonia.
Quin vídeo més fantàstic! Sou els millors :D
Gràcies! 🥳
Està molt bé. Us ha faltat l’extranya capacitat que tenen per canviar les erres de lloc al xerrar. Per exemple: “preda” enlloc de pedra
També prebe i pradí 😉
Video genial como siempre
Gràcies! 🎉🥳
Idò, quina interessant es el català de Mallorca! 😆😆😂😂Una abraçada des del Brasil!
🥳🎉🥳🎉
Wow, su acento es más diferente 😅 jaja
Sí, oi? 😜
9:05 En occità aranès també és polit (i també conjuguen la 1ª conjugació dient parlam, jugam...)
M'ha encantat el video. Una abraçada des de Gràcia!! ❤❤
Visca! 🎉🥳
Molt interessant!!
deixonar, ningú ho ha dit 🤣🤣 es un verb que serveix per definir tots es verbs
després grenar y granera (escombrar/escombra)
Ido!
🤩
I com sona el mallorquí de Catalunya????
A què et refereixes? Als parlars salats del principat?
Sense salar (llevat d'alguns pobles a la Costa Brava), i en general obrint més les vocals.
A la costa brava el pots sentir encara
Molt interessant aquest video. Moltes gracies!
Conec també una expressió tipic mallorqui i és "tot xops", en català significa molt mullat quan ha plogut molt.
Aquesta expressió també es fa servir a Catalunya 👍
@@EasyCatalan
No sabia aixó. Gràcies.
En mallorca duien també noltros i voltros en lloc de nosaltres i vosaltres a Catalunya. Pero, crec que son diferencies molt conegudes.
@@janroelofsen7652 Naltros i valtros també es diu en Catalunya col·loquialment o mosatros. Depèn on.
A lleida també es diu natres i vatros
@@bragoss4290 Interessant de saber que el dialect de les Balears no és tan diferent, com vaig pensar, que lo que xerran dintre el Principat.
A l'Alguer també diem "jo pens"; "fraula"; "calçons"; "almanco"; "qualque cosa"
Què curiós! 🤩
Al final resulta que todos hablamos latín.
Crec que a l'Alguer hi varen anar mariners de Pollença
La riquesa del català és que és una llengua, cadascuna amb la seva variant
"Ido." The wonderful discussion about the many potential meanings of this word remind me of an iconic dialogue from the classic American film Donnie Brasco, the story of the first FBI agent to infiltrate the Mafia/cosa nostra. He is asked what the expression 'forgetaboutit' means. It's a strung together version of "forget about it" but means almost whatever the speaker wants it to mean depending on how it is said and the context. It's a great scene from that movie and this discussion of the word is almost identical. Hilarious.
uuepp, ja ha sortit el vídee de la vostra visita! molt xulo, molt polit!
Gràcies! 🥳🥳
Crec que la majoria d'entrevistats són filòlegs o, com a mínim, són gent amb una sensibilitat especial per la llengua. Perquè, si a mi em parassin pel carrer a demanar-me tot això, amb prou feines sabria què respondre.
Només dos, però portàvem una llista amb paraules preseleccionades, i si no se'ls acudia res els ajudàvem una mica 😜
Jo em trobo molt difícil d’entendre quan un mallorquí utilitza l’expressió daixona
És el mateix que quan els catalans diem daixonsis o dallonsis? 🤔
@@EasyCatalan correcte.
em sona més "medieval" jajaja molt guai!
🤣🤣
És pus conservador oi
Expressions : batuadell, adesiara, ...
Què volen dir? 🤔
@@EasyCatalan Batuadell!=Cony!, Adesiara=sovint.
Eu vist que es de guapo es nostre mallorquí? Grasis per escoltarlo ❤
Sense dubte es mallorquí de poble és lo més meravellós d'escoltar. A Palma ja esteim perdent aquest forma de pronunciar tan dolça.
Gràcies sou genials
🤩
Fraula, banyat i manco són paraules que també s'utilitzen al Pais Valencià. Sobretot banyat. Vaig viure a Mallorca dels 6 als 12 anys, quan han dit "cap de faba" s'ha encés una llumeta que estava molt de temps apagada en el meu cervell. 😁 Recorde amb molt de carinyo els temps que vam passar allà.
Desde Madrid: el Valenciano lo entiendo casi al 90% (muchas cosas por contexto), el Catalán un 60-70%, pero me estoy dando cuenta de que el Mallorquín... pff ni una palabra...
Tenen un accent una mica més tancat, però és qüestió de concentrar-se una mica.💪
Les balears i pitiüses van ser repoblades amb persones de girona, empuries i barcelona. Valencia va ser repoblada amb persones de Lleida, Tortosa i Urgell. Segurament si sents un lleidatà o tortosí parlar també comprenguis el 90% 😁
por q el valenciano esta muy castellanizado, ha recibido much influencia y muchas palabras del castellano al pasar el tiempo han sido aceptadas en el vocabulario. Originalmente no son catalanas/ valencianas.
@@Notsoquick yo creo que es más la entonación. El catalán/valenciano escritos son fáciles de comprender, pero hablados depende más del acento. El de valencia lo encuentro más "castellanizado" que el de Cataluña o el de las Baleares
@@alex-eucmad.7133 Si es cierto pero muchas de las palabras utilizadas en Valencia son de origen Castellano no son de origen Catalan y es por influencia moderna. Por ejemplo 'barco" ahora es aceptada en el diccionario de lengua Catalana pero antes no y la mayoría sigue utilizando ' vaixell".
15:25 - "Cachorro" és sinònim de "gos" al Brasil.
En español "cachorro" és cadell.
Tenéis que poner subtítulos en castellano.
Aviat, aviat, hi estem treballant!
Molt interessant🎉
Per fi. Ja arribó el video. Ho esperava com aigua de Maig.
T'ha agradat?
@@EasyCatalan encara no ho he mirat. Gràcies. Crec que serà molt bo com totes els vídeos. Una abraçada fort.
Molt bo el vídeo!!
Gràcies!
aix, vaig sortir tres anys amb una al·lota de sa pobla ara me feu venir la nostàlgia
A sa pobla en ets cans li'n diuen cussos, no és un ca, és un cus
🤣🤣
Gràcies! Ens encanta descobrir paraules! 🎉
Tambe deim " que te diven" al minut 11:16
I veïnatge crec que és amiga o amistat... a Palma
Sounds close to alguerès
Parles català de l'Alguer?
Sóc dels Estats Units, els meus avis, són d'Algueró, els meus pares són de Malta, sí que em parlaven català però barrejat amb italià, créixer a Califòrnia parlant això, definitivament especial
En valencià popular també diem que el carrer està banyat! ^^
I ara us cal visitar Menorca i Eivissa.
Exacte! 💪
Si visitau Menorca, hau d'anar a Maó i a Ciutadella : parlen diferent i en tenen consciència.
No hauríeu d'haver esmenat el 'venga' posant 'vinga'. 'Venga' és coherent amb la conjugació : jo venc, tenc, tengui, vengui, vengués, tengués....
Vaja, tens raó. No hi vam caure i vam interpretar que va dir l'expressió en castellà ("venga"). Bé, ja hem après alguna cosa més. Moltes gràcies pel comentari! 💪
@@EasyCatalan moltes gràcies a vosaltres !
Sense cap dubtes, la pronunciació del mallorquí es une miqueta complicat per mi. Com va a tenir un creixement lluny de la península, no te tants influència de altres llengües.
Exacte! 😁
Horabaixa.... la tarde
A mi m'encanta que al vespre en diuen s'hora baixa
No, s'horabaixa és "la tarda", que també en solen dir es capvespre. Horabaixa és aquell periode de temps entre es migdia (després d'haver dinat) i es vespre.
@@tuberonew gracis per la puntualització. D'allà em vaig endur una expressió que encara faig servir ara, quan ensenyes el ditet del mig i dius: puja aqui i veuràs portopí!
15:40 - "collons" és "culhões" en portuguès. Aquesta paraula també és molt vulgar.
In tunisian we call carrots "sfenerya" and strawberries "fraula" too 🥹🥹🥹
Sé que el que diré està fora del tema, però després d'haver acabat la presentació, digueu "Som-hi!", gireu l'esquena a la càmera i allunyeu-vos, vaig pensar que la propera vegada hauríeu de fugir ràpidament, els micròfons ben alts, com si tinguessin moltes ganes de trobar els vostres propers entrevistats. No cal que ho facis, però em faria riure. 😆🤪
🤣🤣
🙌
😂😊
Un cossiol es lo que en Venezuela llamaríamos una vaina o en francés sería un truc
Un cossiol en mallorquín es una maceta
L´article "sa" hi ha en sard...
I am so confused!!! it sounds like Spanish but then like French and then also Portuguese. OMG
🤣🤣🤣🤣🤣😜
Yes, it's interesting how some words sound pretty much like they sound in Euro Portuguese....🤫
Doncs a Reus diem "en pic", "beneit" i d'altres que n'he sentit. Aquetes són les que més ne fem servir
He trobat a faltar "es doblers"!!
Tens raó! No va sortir...
Que se pronuncia dobbers
INGENT OBRA... LA DEL ALCOVER-MOLL..... 🏊♂️🌀🍇👉
Prou en mallorquí PUS
👍
I quin ús li doneu? Perquè en algunes regions "prou" és una paraula bastant polivalent.
@@EasyCatalan Si ja no en vols més: No en vull pus. O junt amb res: res pus (res més)
Eixe 'pus' sembla que vinga de 'plus' llatí.
NIGUL.... ES CEL ESTÀ ENNIGULAT....
Moltes paraules tenim també al sur de Cataluya.
no heu sentit dir "un parell'?, que en mallorquí pot ser qualsevol des de dos fins a cent-mil, o més. Si te diuen 'vull un parell de prebes', no li donis només dos pebres, que s'enfadaran... i això també és típic: baratar s'ordre de aquestes lletres: prebe, predina.
Se tanca sa 'e' en 'o' a paraules com 'homo', cotxo'. quan vols dir una cosa i no te'n recordes com se diu, pots dir: "dóna'm es d'aixons" o "es d'allons" (depèn si és a prop o lluny).
en bon mallorquí, quan ve es mot 'amb' seguit de s'article masculí (davant una consonant), se converteix s'article en 'so' o 'sos': 'vine demà amb so teu germà' o 'no mengis amb sos dits, que me fas oi (fàstic)'.
s'usa es partitiu: 'moltes de vegades', i d'aquí tenim es verb "susar" - 'ser freqüent': 'aquí susa menjar pamboli amb tomàtiga i olives'
i si no heu sentit com se diu 'guitarra' en mallorquí, vol dir que encara no heu sentit res...
De fet, ens van explicar "el parell", però potser no el vam posar al vídeo. Moltes gràcies per totes les aportacions! 👍
Ara no ens deixis així, com es diu?
@@EasyCatalan 'guitèrra', amb è ben oberta
També podria dir que s'article determinat masculí (sing o plural) sona com 'es', i depèn de com comenci sa paraula següent:
Si és plural i comença en vocal, se dirà 'dz' = 'edzanimals' (els animals), 'edzomos (els homos).
Si comença en 's', sing o plr se converteix en 'ts' = 'etsoldat' i 'etsoldats' (es soldat i els soldats), 'etsucre', 'setsabata' i 'setsabates'. Això se pot sentir fins i tot quan xerram en foraster: 'lotsoldados', 'latsandalias'...
A Mallorc també feim servir els pronoms reflexius d'altra manera. Exemple
-(Cat) Ens veurem demà (Mall) Mos veurem demà
-(Cat) Et diré coses (Mall) Te diré coses.
-(Cat) Us telefonaré quan arribi (Mall) Vos telefonaré quan arribi
Com heu progut comprovar, el mallorquí a diferència del català o el valencià, ha conservat molt més la influència del francès (Motpellier va pertànyer al Regne de Mallorca) i del italià (supós que per ses relaciones comercials de Mallorca amb genovesos etc). I com a illa que som, això s'ha conservat millor. Tothom diu que a Catalunya, València o Mallorca xerram es mateix català. Però aqui a Mallorca automàticament identifican un valencià o un català per sa seva forma de pronunciar les vocals: a,e, o. I a Palma no tant, però si heu xerrat amb gent de sa part forana (pobles), segurament heu entès ben poc 😂
És tan bonic el català de les illes!!! 😍😍
Xixeros
Què vol dir? 🧐
CAP DE FAVA
CAP SIGRANY
CAP DE SURO
CAP DE.....
Trós de carn batiada! 😜
@@juan.2022 cap de Tros de carn batiada....?
It sounds much more mumbled than Central Catalan.
Una mica més tancat, sí! 😜
Generally speaking metropolitan cities tend to have more neutral accents. The balearic islands were settled by people from Barcelona and Girona, and in the past those regions had similar traits to those or the isles (like the articles salats), so maybe in the past the accents in the principality were like those of the isles
Pardal= Ocell.
El catalán de Mallorca no existe.
Si quant escomenzà
el que no era valencià
es perqué era mallorquí
¿Per que me diuen a mi
que yo parle català?
Pots dir-ho com vulguis, nosaltres parlem mallorquí de Catalunya 🤣🤣
@@EasyCatalan En catalaunya no es parla el mallorquí. El nacionalisme catalanista es fascisme. Agarrate ho com vuigues.
Quins dois dius?
it’s not catalan it’s portugiese
😅
Bon dia a tothom!
M'encanta aquest vídeo, però ho puc dir això per tot que penjeu 😊
Una pregunta sobre el article salat. Segons ho que he llegit a Viquipèdia, el article també s'empra a Catalunya a la costa brava, i també a València.
" However, the salat definite article is also preserved along the Costa Brava (Catalonia) and in the Valencian municipalities of Tàrbena and La Vall de Gallinera." L'enllaç aqui: en.wikipedia.org/wiki/Balearic_Catalan
Què hi penseu? (millor "què hi penseu" o "què en penseu?" hehe).
És cert, tot i que ja és molt residual. I faríem servir l"'en". 👍