BJT | Basit Kutuplama

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 9

  • @arifkaanugus5475
    @arifkaanugus5475 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam dersleri hızlandırsanız süper olur.

  • @Transistorcu
    @Transistorcu  2 ปีที่แล้ว +1

    📝 Videoda anlatılan derse ait pdf 'i açıklamalar kısmından indirebilirsiniz.
    Elektronik2 derslerini sırasıyla izlemek için bit.ly/elektronik2_dersleri bağlantısını tıklayın.

  • @Furkan-ex8hu
    @Furkan-ex8hu ปีที่แล้ว

    Hocam öncelikle teşekkürler vakit ayırıp bu videoları çektiğiniz için.
    Buraya kadar devre analizi + elektronik-1 videolarınızı full izleyerek geldim anlamadığım birkaç nokta var.
    1-) Bu beta=Ic/Ib değil mi beta değeri nasıl değişiyor.
    Ic = Is.exp(Vbe/Vt) burda Vt sıcaklığa göre değişiyor tamam bundan dolayı Ic değişiyor bundan dolayıda Beta mı değişiyor ?
    Eğer dediğim gibi ise aslında her şeyin temeli Vt gerilimi oluyor Vt değiştiği için Beta değişiyor. (Vt'de sıcaklıktan dolayı değişiyor.)
    2-) Videoda Beta ve Vbe değişimi transistörde Ic akımını etkiliyo dediniz Vbe nin formulü içerisinde Vt var yine Vt'den kaynaklı bir Vbe değişimi mi söz konusu oluyo ?
    Ama burdada şöyle bir şey aklıma takılıyor Vbe = Vt . ln (Ic/Is) formül içerisinde Ic var biz zaten Vbe yi hesaplayıp Ic'deki değişimi bulmaya çalışıyoruz.
    Bu 2 sorumu cevaplarsanız çok sevinirim tekrardan teşekkürler bukadar ayrıntılı işin fiziğini anlatarak videolar çektiğiniz için.
    Hocam birde bir transistör'ün ve mosfet'in datasheet bilgilerini okuma tarzı bir video çekebilirmisiniz.

    • @Transistorcu
      @Transistorcu  ปีที่แล้ว

      Videoları izlediğiniz için teşekkür ederim faydalı olmasına çok sevindim. Anlatayım: transistörü fabrikada üreten firmalar Is değerini değişik değerlerde üretiyorlar. Bunu nasıl belirlediklerini fiziksel formülde belirtmiştim. Bunu değişik değerlerde tasarlıyorlar ki mikroamperlerden amperler seviyesine kadar farklı Ic değerleri verebilen transistörler olsun piyasada. Size hangi transistör lazımsa onu kullanabilin diye. Yani Ic yi sadece sıcaklık değiştirmiyor Is de değiştiriyor, çalışma mantığından bakarsak Vbe 'de...
      Bu durumda beta ortaya çıkıyor. Yine Is tasarımına göre beta ortaya çıkmış oluyor. Temelde Is var yani. Bu aşağı yukarı sabit değer. Is değiştikçe dediğimiz aslında farklı transistör kullandıkça demek istiyoruz.
      İkinci olarak beta değiştikçe dediğimiz işte farklı Is değerine sahip başka bi transistör kullandınız otomatikman beta değişti. Çünkü Ic değişti, Ic/Ib den beta değişti. Ha beta 100 mü dedi? O zaman bjt yi ileri aktif bölgede çalıştıracaksınız ki o 100 değerini elde edebilin. Yoksa doyum modunda çalıştırırsanız yine 100 ü elde edemezsiniz daha az beta değeri elde edersiniz.
      Vbe ye gelirsek onu da biz belirliyoruz zaten. 0.7V düşürseniz bi Ic değeri çıkar 0.65V düşürseniz oraya, farklı Ic çıkar herşey birbiriyle bağlantılı ilişkili. Yoksa ezberden Ic/Ib betaya eşit, Vbe 0.7 volta eşit gibi ülkemizde ezberden söylenen şeylere karşıyım :)
      SIcaklık ise sıkıntı. Onu kontrol altına alıp o ısıyı sabit tutmaya çakışmalıyız çünkü 26mV diyosak bjt jonksiyon sıcaklığı yaklaşık 28 derecedir diyoruz formülüne göre. Ona göre devreyi tasarlıyoruz ısı 35 dereceye çıkarsa yine istediğimiz Ic ortaya çıkmaz uğraş dur. Ama bu hassas işler entegre seviyesinde mikroelektronik seviyesinde lazım. Yoksa 1A 5A Ic seviyelerinde çalışıyorsak bazı parametreler önemini kaybediyor ve devre yine sağlıklı çalışıyor. Böyle işte benim yorumuma göre.

    • @Furkan-ex8hu
      @Furkan-ex8hu ปีที่แล้ว

      ​@@Transistorcu Hocam dün 5 farklı kutuplama videolarınızı da izledim biraz daha oturdu kafamda biz Beta ve Vbe deki değişimlerden çok fazla etkilenmeyen, sizin tabirinizle Beta ve Vbe 'deki değişimlere karşı devremizi olabildiğince duyarsızlaştırmaya çalışıyoruz daha sağlıklı çalışması için.
      Devre tasarlarken transistör veya mosfet elimizde yokken yani tasarım aşamasında Beta,Is,Vbe gibi değerleri datasheet'lerde net olarak yazmıyor biz soruları çözerken siz Beta = 100 falan diyorsunuz veya Is değerini veriyorsunuz bunlar datasheetler de yazıyomu ben mi göremiyorum bu konuda da yardımcı olursanız çok sevinirim
      Örneğin beta için hFE=150-450 arası yazmışlar
      Vbe on net olarak belli değil mecburen tasarım yaparken Ic hesabında Vbe'yi 0.7 alıyorum kafama göre yoksa Ic'yi bulamıyorum. (Klasik kutuplama devresinden bahsediyorum)
      Is değeride verilmiyo datasheetler de
      Mosfet için de VTH değeri , Id hesabındaki W/L ,Cox ,Un(Mü n) gibi değerler de yok nası ID hesabı yapıcam bu noktada tıkandım.
      Hesaplamaları biliyorum ama değerler olmayınca tasarım yapma aşamalarında takılıyorum.

  • @efeturan3278
    @efeturan3278 6 หลายเดือนก่อน

    Hocam iyi güler four resistör biasing ne oluyor soru tipimi sizin videolarınızda bulamadım

    • @Transistorcu
      @Transistorcu  6 หลายเดือนก่อน

      Hm.. dört dirençli kutuplama 🤔 Sanırım klasik kutuplamadan bahsediliyor. Her önüne gelen yeni bir terim uydurduğundan onu anlıycaz diye bilim yapamıyoruz 😊 video şurada:
      th-cam.com/video/iGX6sK9CZWI/w-d-xo.htmlsi=4LM3Y2CdRi3LtIhx

    • @efeturan3278
      @efeturan3278 6 หลายเดือนก่อน

      @@Transistorcu evet hocam videolara devam edince buldum teşekkür ederim

  • @RobotHobisi
    @RobotHobisi 2 ปีที่แล้ว

    VB VC VBE BE CVV IB CV VCC ALFA BETA GAMA OLURSA CVV VBB VE CE VE CC TERMAL İNDÜKTANS VARYANSLARI FALAN OLMAZ MI. BİDE VBCBENENCENE Yİ TAM ANLAMADIM.