Marc Siepman: De bodem onder biodiversiteit

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ส.ค. 2024
  • Dit filmpje maakte Marc Siepman samen met Saskia op de Weegh (camera) en Capricorn Studio (videobewerking) voor de Vogelbescherming.
    marcsiepman.nl
    www.saskiaopde...
    capricornstudio...
    www.vogelbesch...

ความคิดเห็น • 22

  • @famGvanDam
    @famGvanDam 5 หลายเดือนก่อน +1

    Kort, maar krachtig. Met prachtige beelden en een heldere boodschap. Dat het maar snel tot het overgrote deel van de mensheid mag doordringen!

  • @paulleenders5895
    @paulleenders5895 3 ปีที่แล้ว +5

    Op een simpele doordiingende manier welke richting we op moeten om te overleven. Geweldige aanvulling Marc. Mijn dank.

  • @Ludifant
    @Ludifant 3 ปีที่แล้ว +9

    Ik heb een bos gekocht en ben aan het leren, dus je hebt er een abonnee bij. Je straalt een heerlijke bodemrust uit :)

  • @petertje210
    @petertje210 3 ปีที่แล้ว +3

    Ontzettend informatieve video en op een geweldige manier uitgelegd! Fantastisch werk! Meer mensen zouden deze materie tot zich moeten nemen. Bedankt, Marc!

  • @ingeleonora-denouden6222
    @ingeleonora-denouden6222 3 ปีที่แล้ว +1

    Weer wat geleerd! Dankjewel Marc

  • @squashforever1
    @squashforever1 3 ปีที่แล้ว +1

    Dank weer Marc. Heel leerzaam.

  • @moniekvisser4777
    @moniekvisser4777 3 ปีที่แล้ว +2

    Wat een aardige video! Deze kijk op onze omgeving is nog onontgonnen terrein voor het overgrote deel van de mensen om ons heen. Genoeg beeldspraak. ; ) Deze inzichten zouden door veel meer mensen begrepen en gebezigd moeten worden. Ik zeg: voortaan alleen maar biologielessen vanuit deze manier van denken!

  • @josveldhuis4221
    @josveldhuis4221 2 ปีที่แล้ว +1

    Prachtig gemaakt en duidelijk uitgelegd. Vraagje: Hoeveel meer kunnen we bereiken door meer hoogteverschil te maken en te houden? Het oppervlak zou daardoor groter worden en het zou microklimaat creëren . (Ik zie zelfs bij gebieden van natuurmonumenten dat grote stukken gemaaid worden, waardoor de grond afvlakt, terwijl grote grazers juist kuiltjes maken met hun poten.)

    • @MarcSiepman
      @MarcSiepman  2 ปีที่แล้ว

      Inderdaad, hoe meer verschillen in microklimaten, hoe diverser de plantengroei en daarmee ook het insectenleven. Hoogteverschillen dragen daar aan bij. Maar het continu op de schop gooien van natuurgebieden is geen oplossing.

  • @reijerlincoln
    @reijerlincoln 3 ปีที่แล้ว +3

    Mooi betoog! Ik doe mijn best het principe van biodiversiteit toe te passen in mijn nieuwbouwwijk voor- en achtertuin.
    Marc, heb je weleens overwogen content te maken samen met het YT-kanaal tuinmanieren? Ik denk dat jullie elkaar qua inhoud, publiek en persoonlijkheid goed (en vermakelijk) zouden aanvullen.

  • @Ludifant
    @Ludifant 3 ปีที่แล้ว +1

    Ok, dus als ik het goed begrijp, ik heb een hoog bos, veel dennen, helft loofbomen, met heel lage bosbessen en een paar bramen: zure, stikstofrijke grond dus. Daar moeten dus middelhoge stikstofbinders in en wellicht flink wat brandnetel? Of denk ik dan te simpel? Ik heb de neiging gewoon iedere maand heel veel verschillende zaden te kopen en te strooien en dan komt er maar gewoon op wat er opkomt en waar het opkomt. Ik denk dat op die manier vanzelf gilden ontstaan, of wederom... denk ik dan te simpel?

    • @MarcSiepman
      @MarcSiepman  3 ปีที่แล้ว

      Wat er opkomt is kennelijk wat de bodem daar nodig heeft, dus op zich is dat een prima techniek. Alle planten onttrekken stikstof aan de bodem (althans, volgens de huidige wetenschappelijke inzichten -- die kunnen tekort schieten), behalve stikstofbinders, die voegen juist stikstof toe aan het systeem. Voor een beter begrip van de stikstofkringloop, kun je mijn artikel daarover lezen: marcsiepman.nl/artikel/stikstof-essentieel-maar-lastig-deel-1/

  • @takje8067
    @takje8067 3 ปีที่แล้ว +1

    Hoi Marc, ik heb een vraagje over de klimop. Bomen hebben toch zonlicht nodig om nieuwe knoppen te maken? Als er een klimop in de boom zit, houden die bladeren het zonlicht toch tegen waardoor de boom geen nieuwe knoppen kan aanmaken. Geen nieuwe knoppen wil zeggen dat de boom langzaam achteruit gaat. Of snap ik het niet? Kan jij het uitleggen? Met vriendelijke groet Bas.

    • @MarcSiepman
      @MarcSiepman  3 ปีที่แล้ว +1

      Zoals ik het zie, zal een klimop een gezonde boom niet helemaal over kunnen nemen. De klimop heeft zelf ook licht nodig om te groeien, dus groeit hij naar het licht. Een gezonde boom heeft een gesloten kroon, dus zal de klimop beperkt blijven tot het gebied waar hij wel licht ontvangt. Het probleem ligt dus niet bij de klimop, maar bij het feit dat onze bomen steeds minder gezond zijn. Dit komt door verzuring en vermesting door stikstofverbindingen, lucht-, water- en bodemvervuiling, het verdwijnen van organisch materiaal (zoals blaadjes), bodemverdichting en dergelijke. Als de klimop de boom overneemt, is het mijns inziens een symptoom van de onderliggende problemen.

    • @takje8067
      @takje8067 3 ปีที่แล้ว +1

      @@MarcSiepman bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik leer steeds meer over de bodem. Ik hoop dat ik het onder de knie krijg.

  • @HennoS
    @HennoS 3 ปีที่แล้ว +1

    Heb je misschien een lijst of iets dergelijks waar ik de nuttige inheemse planten en bomen kan vinden?

    • @MarcSiepman
      @MarcSiepman  3 ปีที่แล้ว

      Dat is onbegonnen werk ... kijk maar eens op pfaf.org; dat is nog maar het topje van de ijsberg.

  • @takje8067
    @takje8067 3 ปีที่แล้ว +1

    Hoi Marc, ik vind jou video's heel leerzaam. Ik woon zelf in de stad en probeer in mijn tuintje een klein voedselbosje te maken. Maar daar krijg ik nooit voor een heel jaar voedsel van. Dus ik moet in de supermarkt producten kopen (landbouw). Mijn schoonouders doen aan landbouw en ik wil hun graag helpen om hun grond gezond te krijgen. Maar ik heb geen idee hoe. Ik kan niet zeggen we gaan een groot voedselbos beginnen, de rekeningen moeten ook betaald worden. Ik wil eerst aan de rand een voedselbos starten zodat ze wat meer zelfvoorzienend zijn. Nou is mijn vraag, kan je met een voedselbos ook alle rekeningen betalen? Of hoe kunnen wij een boer helpen om geld te verdienen zodat hij zijn rekeningen kan betalen en toch gezonde grond heeft? Want die informatie heb ik nog niet echt gehoord. Kan jij daar misschien is een filmpje over maken?

    • @MarcSiepman
      @MarcSiepman  3 ปีที่แล้ว +3

      Zelf ben ik van mening dat we af moeten van economische haalbaarheid en toe moeten naar ecologische haalbaarheid. Als je met een gezonde bodem en vaste gewassen de rekeningen niet kunt betalen, is er iets mis met de manier waarop we economie bedrijven, niet met met het concept van een voedselbos.
      Als je binnen het huidige paradigma toch wilt overleven, lijkt CSA (Community Supported Agriculture) de beste weg. Het scheelt heel veel overhead en het spreidt de risico's. Op csanetwerk.nl vind je meer informatie.

  • @vikingninja5033
    @vikingninja5033 ปีที่แล้ว

    U zei geen vetbollen geven aan vogels maar dan kunnen zonnebloempitten en noten wel gewoon toch?

    • @MarcSiepman
      @MarcSiepman  ปีที่แล้ว

      Kan zeker, maar in vetbollen kunnen zaden van invasieve soorten zitten, dat soort zaden kun je maar beter vermijden.

    • @vikingninja5033
      @vikingninja5033 ปีที่แล้ว

      @@MarcSiepman Okee! Bedankt voor het antwoorden👌