Ar fi super daca ai putea sa faci un video cu completarea declaratiei unice, pas cu pas. Sunt convins ca multi ti-ar multumi :D Videourile existente sunt deja expirate, pentru ca acum avem un nou tip de formular :)
Foarte util clipul! Insa nu pot sa nu observ ca vorbesti ca un google translate uman al altor youtuberi americani care fac trade :) All in all, good stuff - subscribed!
Un video explicit, multumim. Referitor la impozitarea de 5% si 10%, mi-a aparut o intrebare despre momentul cumpararii actiunilor in jurul datei de plata a dividentului. Adica daca ma as vrea sa vand actiunile inainte de plata dividentului, pt ca imediat dupa sa cumpar mai multe actiuni, rezulta ca as pierde mai mult (cu 5%) fata de situatia daca nu vand actiunile ci doar mai cumpar din ele din dividendele recent obtinute. Sper ca nu scriu prostii, sunt incepator.
Te-ai exprimat destul de încurcat, dar cred că ai înțeles ideea. Nu e în avantajul tău să plătești taxe mai mari decât trebuie. Și ca să poți compara trebuie să ai un profit din vânzare egal cu cel din ETF. Ceea ce e greu de crezut. În principiu, mai bine cumperi cu dividendele care sunt oricum impozitate după corecția prețului.
Salut Ovidiu, Felicitari👏 super Video 👍. Despre investitii vb multi, dar majoritatea uita taxele si impozitele din urma veniturilor. Investitia in imobiliare (spatii comerciale mai exact) ar fi interesant sa explici intr un Video viitor despre ce Taxe si impozite trebuie platite. Multumesc 🤗
Salutare! Ce spui sa faci un clip de la zero, pentru incepatori, si sa ne arati pas cu pas cum putem investi individual la bursa. Sa iti faci un cont pe un site oarecare, si sa ne arati clar... asa se cumpara, asa se vinde, aici vedem cum creste, cum scade... aici vedem ce se preconizeaza... Ce spui? Accepti aceasta provocare? :) Nimeni nu a facut asta inca :)
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊 Dacă impozitul ți se reține la sursă, cum este în majoritatea cazurilor la dividende nu trebuie să-ți bați capul. Atunci când depășește plafonul și trebuie să plătești CASS trebuie să declari acest aspect. În plus, impozitul se poate plăti online de câțiva ani prin SPV.
Salut. Cred ca ar fi util sa faci cateva filmulete un pic mai specifice, analizand si legislatia in vigoare pentru fiecare situatie în parte. Inca nu a venit vremea sa completez declaratia unică asa ca nu am investit suficient timp pentru documentare, am luat worst case scenario, situatia in care as plati 10% pe profitul final. Dar nu cred (sau sper sa nu fie asa) că fiecare operatiune profitabila va fi impozitata astfel. In primul rand pentru ca in multe tranzactii iesi pe pierdere, si asta ar trebui sa se compenseze cumva cu situatiile in care iesi pe plus. Daca faci day trading, ieși la pepeni in cazul in care pe fiecare operatiune profitabila dai 10% din profit la stat. Eu personal nu sunt lamurit daca trebuie sau nu sa declar ceva atat timp cat nu retrag banii din contul de trading de revolut sau trading212. Oricum, felicitari pentru ca aduci informatii in domeniul asta.
Nedumerirea asta o am si eu. Atat timp cand banii nu intra in contul bancar, de ce ar trebui sa platesc taxa? Eu ma gandesc ca atunci cand extragem banii din platforma, da, ar trebui...astept un raspuns si eu!
@Quietframe ok, înțeleg, dar daca anul trecut am avut pierderi si nu am avut ce raporta, cum compensez pierderile acelea? Ma gandeam ca la un moment dat cand scot banii vedem ce si cum, cât am de plată la statul român, dragul de el, care participa cu absolut nimic la toată combinația asta.
@@howtoscientifically7355 . După cum a zis și @Quietframe mai sus, câștigurile se raportează pe an, nu pe tranzacție. Dacă în 2020 ai avut 100 de tranzacție din care 40 pe câștig și 60 pe pierdere, impozitul de 10% se plătește pe câștigul NET care se calculează după formula: PROFIT - PIERDERI - COMISIOANE DE TRANZACȚIONARE. Dacă anul trecut ai avut pierderi, trebuia să o declari. Am menționat acest aspect și în cadrul videoclipului. Doar așa poți compensa câștigurile viitoare. Să ai o dovadă trimisă la stat pentru că ai avut pierderi. Iar atunci poți să le scazi din profiturile viitoare. Dacă în 2019 ai avut pierdere 6.000 și în 2020 profit 10.000 ar trebui să plătești impozit doar pe 4.000 RON. Alte state au cote de impozitate pentru astfel de câștiguri mult mai mari. De fapt, majoritatea țărilor dezvoltate. Noi în România chiar o ducem bine din acest punct de vedere. Eu zic să profităm cât se poate. Legat de sugestia ta de videoclip, astfel de videoclipuri foarte specifice nu sunt potrivite pentru TH-cam. Nu există căutări pentru ele. În plus, nu sunt deloc fascinat de codul fiscal. De aceea, eu în fiecare an mă consult cu cei de la ANAF și un contabil înainte să depun declarația. Ca să mă asigur că nu ratez nimic. Face parte din munca de investitor. 🙂
In unele stiri se precizeaza - cel putin cand vine vorba despre exchange-uri si brokeri straini - ca se platesc taxe si impozite doar in momentul cand aduci profiturile in tara in contul tau personal bancar, si nu in momentul cand vinzi pentru euro sau dolari in acele conturi straine. "O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere ...... că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic" Dar se mai mentioneaza totusi ca legislatia in vigoare e un pic neclara in directia asta, si e posibil sa se aplice doar pt criptomonezi sau nici macar pt alea. Care e adevarul pina la urma ? Dar dupa cum se spune in citat, ar fi nepractic si cu potential faliment pentru o persoana care ar trebui sa plateasca impozite pentru bani care nu i-ar mai ajunge niciodata in mana.
Eu am discutat cu mai mulți contabili și consultanți fiscali și toți au spus că veniturile îți aparțin atunci când intră în contul de la broker. Atunci are loc evenimentul taxabil. Fie că vorbim de câștiguri din vânzarea de instrumente financiare sau distribuirea de dividende. O entitate care se respectă și este autorizată de o instituție guvernamentală păstrează banii investitorilor în conturi bancare segregate. Și nu poate să-i folosească în activitatea ei. Iar dacă se ține evidența corect, banca respectivă îți poate înapoia banii în orice moment, la cerere. Nu știu care este sursa știrilor pe care le-ai menționat, dar eu aș întreba direct la ANAF pentru clarificări suplimentare.
@@ovidiutarcu Probabil ca e valabil si logic in special cand vine vorba de institutii in Romania, acreditate si poate chiar si asigurate. Si poate si institutii in Europa. Si daca e vorba mai ales de actiuni si alte instrumente care in general nu sunt asa riscante. Dar institutii mai "departate" sau cand e vorba de crypto monezi (stiu ca nu despre asta a fost vorba in video) atunci chiar are sens ce se mentioneaza in citat, adica sunt sanse sa nu-ti mai vezi profiturile aduse inapoi in Romania, si atunci exista posibilitatea sa platesti taxe pe venituri "virtuale". Au fost falimente, nenumarate furturi de monezi crypto si etc. Da, ar trebui sa intreb mai departe la ANAF, dar ar fi trist sa nu fie asa.
In urma materialelor tale in special si a altor cativa creatori de continut de pe youtube m-am hotarat si eu sa investesc.Mi-am facut cont la Trading 212 vazand ca este recomandat de foarte multa lume.As dori sa aflu de la cei ce folosesc aplicatia daca sunt multumiti de ea si in primul rand as vrea sa stiu daca s-ar putea sa se intample si aici ce s-a intamplat la FTX.Va multumesc frumos.
De obicei, nu. Există impozite care sunt reținute la sursă, dar când se întâmplă asta tu primești în cont valoarea netă. Și, de obicei, nu mai ai nimic de plătit ulterior.
Super videoclipul m a ajutat sa inteleg ce aveam nevoie,dar ar fi super daca poti face un video si despre cum completam acea declaratie de la anaf pentru a declara caștigurile sau pierderile,ar fi de mare folos !
video foarte clar si pe intelesul tuturor.. as avea o scurta intrebare: care este obligatia in caz de sunt posesor de cote de fonduri mutuale de investii dar nu am realizat castiguri, ci doar am acumulat cote.. este necesar sa fie declarate valoare lor? si daca da, in ce modalitate? multumim anticipat.
Dacă doar ai cumpărat și nu ai vândut nimic, nu trebuie să declari. Pentru că nu ai încasat un câștig real. Atâta timp cât fluctuează el este potențial. Brokerul prin care ai investit trebuie să-ți pună la dispoziție o fișă de portofoliu la începutul fiecărui an în care să-ți detalieze câștigurile. Pe baza ei depui declarația unică.
Ca sa ma lamuresc 100%.. impozitele pe veniturile relalizate prin tranzactii la bursa se retin automat la finalizarea unei tranzactii direct in platforma respectivului broker si nu este nevoie sa umblu aici in Romania pe la ghisee..etc ca sa le platesc? De ceva vreme tot am in cap ideea de a investi in actiuni dar totdeauna am avut o temere in legatura cu aceste impozite.. sa nu ma trezesc cu scrisori acasa cum ca sunt dator cu te miri ce sume rezultate din impozite si taxe..
Salutare. Din cate stiu la XTB, impozitul pe profitul realizat din vanzarea de ETF-uri, se opreste la sursa. Asta inseamna ca nu mai trebuie depus nimic la ANAF ?
Pentru acel venit nu. Dar trebuie să ții cont de câștigul respectiv pentru partea de CASS. Îți recomand să urmărești videoclipul despre impozitare în vigoare începând cu 2023: th-cam.com/video/-jMUsXOVhhY/w-d-xo.htmlsi=AYErvSftdP6w7TSI
Un lucrubas vrea sa intreb. Daca tranzactionez pe etoro de exemplu si am 1000lei intr-un ETF iar dupa un anumit timp ma decid sa-l vand cu 1300lei(deci profit de 300lei) insa profitul sau dividendele le reinvestesc in alte actiuni fara a scoate bani din aplicatie se percepe impozit?
Daca obtii castiguri din ETF-uri in valuta - USD/Euro - la ce curs de schim (in RON) se face calculul castigului: din ziua vanzarii sau media anuala stabilita?
Conform documentului cu instrucțiuni privind completarea DU, la cursul mediu anual. Dar am auzit că cei de la ANAF spun că la cursul din ziua tranzacției. Mie mi se pare mai logică prima variantă întrucât suma din Fișa de Portofoliu arată rezultatul pe tot anul și ar fi inuman să trebuiască să iei tu fiecare tranzacție în parte să calculezi cursul de schimb. Dar am auzit și lucruri mai bizare. 🙂
Salut Ovidiu! Vreo idee despre ce impozite se plătesc pentru niște RSU (restricted stock units) primite de la firmă? Știu că în codul fiscal sunt niște prevederi legate de Stock Options Plan, iar definiția din cod seamănă cu ce am avut în realitate (adică timp de așteptare 1 an, acordare gratuită), dar în legislația americană (de unde e firma), RSU nu e tot una cu Stock Options... Dacă te pricepi, ar fi o idee pentru un video, căci sunt foarte puține informații pe subiect...
Salut! Nu am idee despre cum se taxează RSU. Va trebui să discuți cu un Expert Contabil sau Consultant Fiscal despre cum se taxează acestea în România.
Salut, dacă țin acțiunile să zicem 10, 20 de ani fără să vând nimic, eventual să mai cumpăr, plătesc CASS doar în momentul în care vând acțiunile și stabilesc poftitul?
buna ziua, care sunt implicatiile pentru cineva care are rezidenta in alta tara UE, dar vrea sa intre pe bursa in Romania? unde platesc taxe si impozite? Multumesc
Cel mai probabil în țara unde ai rezidența fiscală. Iar veniturile din România ar fi categorisite drept venituri din străinătate. Cei de la ANAF au pus la dispoziție un ghid cu privire la stabilirea rezidenței fiscale: static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2021_RO.pdf Ar trebui să ai unul similar și de la autoritățile din țara ta.
@@ovidiutarcu am platit in Austria taxe cand am muncit, acum nu mai platesc/muncesc, dar inca locuiesc aici ca rezident... insa am si buletinul in Romania. Nu am declarat in Romania oficial, nimic. E complicat... si nu inteleg cum sa ies din situatia asta. O alta intrebare ar fi, daca deschid pe BVB cont pe numele mamei mele, pot prelua eu investitiile ei ulterior? Mersi!
Buna ziua. Ce impozit ar trebui sa platesc daca fac o investitie recurenta si am castig nerealizat mai multi ani la rand? De exemplu investesc 1000 de ron. Peste 1 an, valoarea este de 1300 si mai investesc inca 1000 de ron suplimentari. In total am in cont 2300 de ron, care peste inca un an cresc la valoarea de 3000 de ron. Daca eu continui si in al treilea an sa investesc 1000 de ron si am in cont 4000 de ron, iar trendul ascendent se continua si sa zicem ca, contul meu atinge valoarea de 5000 de ron si doresc sa retrag toti banii, atunci ce impozit trebuie sa platesc? Multumesc.
Salutare Ovidiu! A renuntat XTB la impozitarea cu 30% a dividendelor de pe piata din SUA in cazul investitorilor cu rezidenta fiscala in Romania? Interactive Brokers a implementat de ceva timp tratatul de evitare a dublei impuneri dintre RO si SUA si percepe un impozit de doar 10%. In cazul in care un rezident fiscal din Romania ar opta sa achizitioneze un ETF UCITS cu acumulare prin XTB cum se va impozita aceasta operatiune?
Nu a implementat încă aplicarea tratatului de evitare a dublei impuneri, dar știu sigură că se lucrează la asta. Pentru ETF-uri cu acumulare, plătești impozit de 10% când vinzi. Tratatul respectiv nu intră în discuție.
Salut Ovidiu. As avea doua întrebări. 1. Dacă vând 2 acțiuni, una cu castig 1000 lei dar a doua cu pierdere 1500 lei. Deci la final am - 500 lei. Impozitarea se face pe total - 500 lei sau trebuie sa plătesc pe câștigul de 1000 lei? 2. Dacă la finalul anului am - 500 lei, trebuie declarat asa și apoi o sa se tina cont anul viitor? Sau doar țin eu evidenta ca anul viitor plătesc numai după ce recuperez cei 500 lei? Multumesc.
Salut, Ovidiu! 1. Dacă cele două operațiuni se fac în același an, rezultatul pe anul respectiv e de -500 RON și nu plătești impozit. 2. Da, declari pierderea de -500 RON. Dar tot tu va trebui să o menționezi pe Declarația Unică anul viitor. Și să păstrezi Declarația din anul anterior drept dovadă.
Salut Ovidiu, dacă folosesc tradeville și vând tvbetetf, impozitul pe profit nu se retine la sursă? Sau tot trebuie făcută declarația unică la final de an? Mulțumesc
Am și eu o întrebare, dacă investesc prin intermediul etoro și fax tranzacții atât cu acțiuni cât și cu cryptomonede ce fac?:)) Sau nu am înțeles eu bine și trebuie sa declar doar profitul făcut De ex dacă fac profit din tesla și bitcoin eu trebuie sa declar decât profitul nu și de unde este făcut mai exact , nu?!
Îți recomand să urmărești aceste videoclipuri ca să vezi cum se declară veniturile din tranzacționare și cele din criptomonede: 1. Declaratia Unica 2021 - Cum o completezi când ai câștiguri la Bursă: th-cam.com/video/FSh5riFM6xE/w-d-xo.html 2. DECLARATIA UNICA 2021 - Cum o completezi dacă ai câștiguri din Criptomonede: th-cam.com/video/gdfRQjVGdE4/w-d-xo.html
Și pt persoane fizice? Am făcut un profit pe acțiuni pe teritoriul UK. Știți cât se retine? Trebuie sa plătesc impozitul de 15% din suma castigata (atat cât mi au cerut ei) înainte de a transfera banii în binance? Sunt fnoua în acest domeniu și nici nu știu dacă m am axprimat corect. 🙈 help
Salut Ovidiu, Felicitari pt video! Dacă țin acțiunile să zicem 5 ani fără să vând nimic,dar inregistrez profit dividende retinere la sursa in Romania sunt obligat sa mai depun Declaratie unica la sfarsitul anului? Mentionez ca nu inregistrez nici o alta forma de venit. Veniturile din investitii nu prevad plata catre sistemul de pensii CAS? Multumesc!
Mulțumesc pentru apreciere, Gabi! Dacă dividendele sunt sub pragul de 12 salarii minime pe economie, nu. Dacă depășesc trebuie să completezi pentru CASS. Sau chiar dacă nu depășesc dar vrei să fii asigurat. Din câte știu CAS-ul e opțional pentru astfel de venituri, dar un contabil este mai în măsură să-ți răspundă la această întrebare.
salut, M-ar ajuta un raspuns pe caz concret. Sa spunem ca folosesc Trading212 Invest si de-a lungul anului cumpar si vand actiuni (Tesla, amazon, Nike, etc), excluzand CASS datorita sumelor mici folosite in actiuni fractionare. 1. dpdv FISC, e corect spus ca e nevoie doar de declaratia de sfarsit de an, in care spun 'profitul' per actiune? (Aici nu imi e clar in afara de declaratie, se mai aplica si alte proceduri in functie de 'locatia' fiecarei companii la care am cumparat?). 2. per total, e corect spus ca imi va fi impozitat 10% din 'profit', avand in vedere contextul descris anterior?" 3. Ca persoana fizica, imi poti confirma ca nu e nevoie de PFA, SRL, etc. pentru a fi 'acoperit' dpdv fiscal? PS: super fain clipul, multumim! Tine-o tot asa! Multumesc pentru raspunsuri, RV
Salut! E foarte bună întrebarea ta, dar destul de complicată. Eu nu sunt specialist pe partea de fiscalitate așa că îți recomand să apelezi la ajutorul celor de la ANAF sau al unui contabil care lucrează cu PFA-uri și depune Declarații Unice anual. Totuși răspunsul meu ar fi următorul: 1. Pentru acțiuni internaționale, împărțirea se face pe țări (SUA, Japonia, China, etc.) și tipuri de venit (dividend, profit din tranzacționare). Însă totul se face o dată pe an ca să poți compensa câștigurile cu pierderile și să declari doar sumele finale. 2. Pentru tranzacțiile care îți aduc profit, plătești impozit de 10% doar pentru cât ai câștigat. Suma inițială investită nu se mai impozitează. Însă la dividende e mai dificil pentru că depinde de tratatele de evitare a dublei impuneri și modul în care ele sunt aplicate. 3. Dacă investești ca persoană fizică totul se face pe baza CNP-ului și ai doar obligația să depui declarația unică. Pentru că stilul meu de investiții este BUY and HOLD și nu investesc în acțiuni individuale nu m-am lovit de aceste situații. De aceea îți recomand să te consulți cu un profesionist când este momentul. Spor la investiții!
Salut Ovidiu,daca vand actiuni din SUA,trebuie sa declar 10% din profit in romania,dar in SUA nu se opreste automat un impozit?Folosesc tradeville. Multumesc ca ne inveti educatie financiara!
Doar dividendele sunt impozitate la sursă, în unele situații. În cazul SUA, da. Impozit pe câștigul realizat din vânzarea de acțiuni se impozitează doar în România. Ar trebuie să găsești toate impozitele care au fost reținute la sursă pe Fișa de Portofoliu emisă de broker. Eu prin TradeVille investesc doar la BVB așa că nu știu cum arată fișa de portofoliu la un cont internațional.
"Organul fiscal central renunță la stabilirea creanței fiscale și nu emite decizie de impunere în situația în care creanța fiscală principală este mai mică de 20 de lei", in acest caz daca am un profit de 4 lei in urma incercarii unei platforme, trebuie sa mai platesc impozit? Imi poti raspunde te rog, sunt in dilema :))
Sincer, nu știu dacă e legat de aliniatul 1 al art. 96 sau nu. Pentru suma asta chiar merită să suni la ANAF. Eu știu că a trebuit să depun o dată pentru o sumă mică. Dar nu mai rețin dacă era sub 20 lei.
Dacă veniturile din investiții și activități independente cumulate depășesc pragul de 12 salarii minime brute, da. Doar că plătești raportat la salariul minim indiferent cât de mare este suma.
Salutare. Daca am cont pe ghiseul.ro unde apar toate taxele, impozitele, etc de la Anaf, vor aparea si aceste impozite pe profit sau trebuie sa iti calculezi singur taxele?
E posibil să apară după ce le declari. Nu am verificat asta niciodată. La cum procedez eu, după ce depun declarația fac și plata în aceeași zi. Iar până acum nu am avut probleme.
Nu ar trebui să plătești taxe pe dividende pentru că acestea nu intră în contul de la broker. În schimb, dacă intră în cont și apoi le reinvestești trebuie.
@@ovidiutarcu pai daca cumpar si vand cryptomonede pe un termen mai putin de un an? De exemplu cumpar acuma si vand intr-o luna sau in 2 saptamani. Platesc taxa de income? Sau nu se percepe taxa? Am cautat informatii de genul asta in codul financiar dar nu explica ....
Veniturile din REITs ar trebui să intre la categoria dividende. În principiu primești trimestrial bani de la o societate care deține și administrează proprietăți imobiliare. Dar ca să fii sigur, poți să-i contactezi pe cei de la ANAF și să-i întrebi.
Salut, citisem pe anumite forumuri ca e nevoie de completarea acelei declaratii la FISC nu doar in cazul in care ai 'profit' pt a fi impozitat, ci inclusiv in cazul in care ai avea pierderi. Este adevarat? Multumesc!
Da. Am menționat acest aspect și la finalul videoclipului. Poți să compensezi pierderile cu profituri viitoare astfel încât să plătești mai puțin impozit în viitor.
Salut! Nu am gasit nicaieri modul in care poti calcula profitul. Am avut cont la 212, dar l-am inchis, platforma imi arata ca am profit 1000 de lei, cand am scos banii, am putut scoate doar cei pe care i-am bagat plus 500 de lei, 500 nu stiu pe unde s-au pierdut. Dar cum fac eu acum sa stiu care a fost profitul real? Cum il calculez mai exact?
Știu ca nu are legătura cu acest subiect dar doresc sa va intreb dacă trebuie sa se plătească taxe și impozite pentru reclamele care apar pe videoclipurile de pe TH-cam,Dacă retrag bani din Google adsense? Deci dacă retrag bani pe care i-am făcut din TH-cam trebuie sa plătea o taxa sau impozit?
Da. Veniturile de la Google AdSense se impozitează. Cred că intră în categoria alte forme de venit. Și în principiu se respectă aceleași reguli. 10% impozit pe venit, și dacă e cazul CASS.
Salut Ovidiu, Ai idee daca se aplica aceleasi reguli pentru tranzactionarea crypto-monedelor? Folosesc o platforma profesionista pentru a tranzactiona, si totul este raportat. De asemenea, daca tranzactionez si crypto-monede si bursa, si am profituri realizate pe ambele care depasesc acel plafon si sunt obligat sa platesc CAS, ai idee daca trebuie sa platesc de 2 ori? Sincer, nu m-ar mira daca da :)
Din câte am văzut eu, se aplică exact aceleași reguli și pentru criptomonede. Pentru CASS se face un total al sumelor obținute din investiții: dividende, profit din tranzacții la Bursă, imobiliare, cripto, etc. Iar dacă toate acestea depășesc plafonul trebuie să plătești CASS.
Daca cumpar o actiune cu 100$ si o vand cu 200$ dupa care cumpar alta actiune si pierd bani si am sold 0 trebuie sa platesc statului impozit pe acel castig de 100$ ?
Salut Felix! Am o intrebare la care nu am gasit inca un raspun si as apreciad daca ai putea sa mi-l oferi tu. Sa presupunem ca am mai multe actiuni cumparate pe platforma trading212 si hotarasc sa le vand pe toate si sa imi scot toti bani din cont. Intrebarea este, trebuie sa platesc taxe pentru fiecare actiune in parte pe care am vandut-o sau platesc doar o taxa care reiese din toata suma finala?
O taxă pe suma totală care ar trebui calculată după formula: PROFITURI - PIERDERI - COMISIOANE DE TRANZACȚIONARE. Broker-ul îți pune la dispoziție un extras cu toate operațiunile efectuate ca să te ajute să calculezi profitul NET.
Salu Ovidiu, Ne poti lasa si un link unde putem gasi informatiile despre Impozitul pe castigurile obtinute la Bursa? Am depus in decembrie 2019 declaratia unica de venit iar cei de la ANAF m-au impozitat cu 55% din suma totala. Castigurile au fost mai mari de 26.760 RON. Multumesc!
E cam mult impozit. Ceva nu e bine. Aici găsești un document cu informații generale despre declarația unică: static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/declaratia_unica260121.pdf De aici poți să descarci instrucțiunile de completare: static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Instructiuni_D_212_OPANAF_14_2021.pdf Am făcut și eu o serie despre cum se completează: th-cam.com/play/PLL7apLHDS7wBMs1Vn1csRYCIbxJdauipm.html
Salut! Investesti 1000 lei intr-un ETF. In cateva luni valoarea unitatilor ajunge la 1500 lei. Trebuie sa platesti impozit daca vinzi actiuni de doar 500 lei (profitul de fapt)? Multumesc!
Ovidiu o intrebare: pentru veniturile care vin de la youtube si astea trebuie declarate anual?daca da, tot in declaratia unica? la ce rubrica? ai putea face si un mic video legat de asta cu atat mai mult cu cat si tu esti deja in paine cum se zice si pe youtube :)
Dacă ești persoană fizică, da. Tot cu Declarația Unică. Momentant ar veni la secțiunea 1.6, alte surse, dar de anul următor s-ar putea să se schimbe categoria. În SUA s-a modificat deja, vedem ce va fi pe piețele europene. Eu folosesc un SRL pentru aceste venituri așa că la mine situație e diferit. Dar voi analiza puțin subiectul în 2021, după ce se publica noua variantă a DU.
Salut. In primul rand, felicitari pentru videoclip. Foarte informativ. Ai mentionat in mai multe comentari ca putem contacta pentru intrebari direct ANAF. ai cumva un nr de telefon la care sa raspunda cineva. nu am reusit sa dau de nimeni, ca sa fiu sincer la telefon-ul de la call-center.
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊 Eu am sunat întotdeauna la numărul de telefon al agenției ANAF din județul de domiciliu. Îți las aici lista cu numerele de telefon. www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/contact/contact_telefon/!ut/p/a1/hY_LDoIwEEW_xQVbOoBg4w5ZUAkxojFCN6YkvAy2pFT4fathoYni7GZyTu5cRFGKKGdDUzHVCM7a5069C7GIR2xsR5gEDiTu6hjjXWxBYGsg0wD8GB8-fSAJaH-zPbjhHiBcTv4M8Cf_jOhsBHgTMPNihGjVivxVN_N57uAKUVmUhSykeZf6XCvV9WsDDBjH0WSclaYUBnzja9ErlL5hqLudUri67RD7iwdCYuem/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/ Dar cred că poți fi direcționat și din Call Center. S-ar putea să fie mai puțini angajați la serviciu acum. Dar nu te stresa pentru că mai este puțin timp până la data limită.
Salut, Daca timp de mai multi ani nu vinzi actiunile, acestea se apreciaza in timp iar ulterior, dupa un numar de ani te decizi sa vinzi, cum se va calcula impozitul?
@@silviuionescu2848 daca investesc constant si vand actiunile peste ceva ani, vor trebui declarate veniturile doar in momentul in care vand acțiunile sau anual?
@@TheAndreisukaru2 Brokerul îți trimite in fiecare an , la sfarsit, un raport . In anul in care marchezi profit ( sau pierdere) esti obligat sa depui declaratia unica la ANAF. Trebuie sa declari chiar si pierderea ( este spre binele tau ). In momentul in care marchezi profit vei fi impozitat conform legii .
Câștigurile obținute se declară și impozitează în anul ulterior în care le-ai încasat. De exemplu, dacă ai investit în 2020 și vinzi în 2025, în 2026 vei declara câștigul (ca diferență între valoarea actuală și banii investiți) și plătești impozitul aferent.
Trebuie să depui declarația unică cu pierderea pe 2020. Ulterior, în 2021 vei putea să diminuezi profitul total și să plătești impozit doar pe câștigul NET. Condiția era să fie din aceeași sursă. Deci nu poți compensa pierderile din tranzacții cu câștiguri din dividende. Îți recomand să te consulți cu serviciul de asistență ANAF înainte de a depune declarația. Eu așa fac în fiecare an. Sau să apelezi la un contabil dacă sumele sunt mai semnificative.
Salut, Daca primesc divdente sub valoarea a 12 salarii minime si castigul este impozitat la sursa (prin tradeville de exemplu), mai trebuie completata declaratie?
Salut, am inteles cum ai explicat la partea cu "Impozit pe castigurile obtinute la Bursa", dar as fi curios de un caz mai complex daca ai putea sa oferi (sau un link la un video, daca ai facut deja ceva de genul, sunt nou aici) De exemplu: Investesc 1.000 de lei Valoarea creste la 1.300 de lei Retrag 300 de lei, si raman cu 1.000 de lei investiti In punctul asta, trebuie sa platesc impozite, tinand cont ca am scos mai putin decat am bagat, deci nu am nici un venit real? Dupa care, tot investesc si scot bani din acest indice, trebuie sa tin eu contabilitatea cu cat am bagat si cat am scos, si sa completez declaratia unica tragand linie si vazand daca sunt pe plus? Mersi Totodata, daca doar investesc cate 100 euro pe luna intr-un ETF, si nu scot, decat peste 20-30 de ani, ar trebui sa completez in fiecare an declaratia unica cu pierderi?
Salut, Robert! Cu excepția situației în care ai cumpărat o singură unitate dintr-un activ, suma de 1.000 RON e formată din nr. de unități x prețul de cumpărare. Când vei vinde de 300 RON se va calcula: (Preț Vânzare - Preț Cumpărare) * Nr. de Unități. Tu tot timpul vinzi un număr de unități, nu o sumă fixă. Deci ți se va calcula profitul proporțional. Și te ajută brokerii să ții evidența profiturilor și a pierderilor. Dar trebuie să ții și tu evidența. Legat de a doua întrebare, atâta timp cât nu vinzi, nu ai de declarat nici câștigul, nici pierderea. Până nu execuți o tranzacție de vânzare ai ceea ce se numește un câștig/pierdere nerealizată.
Salut! Dacă am ieșit pe minus în anul 2020 pe crypto și pe bursă (in decursul anului am vândut tot) și calculat nu am făcut profit chiar un pic pe minus mai are rost să declar fiindcă sunt pe minus cu câțiva dolari ? P.s de-abia anul acesta 2022 am aflat de declarație
Depinde dacă ți se pare că merită efortul. Pentru acțiuni ar merita pentru că poți să deduci pierderea din 2020 din câștigurile din 2021. Pentru crypto nu ai ce face. Însă dacă efortul e mai mare decât beneficiul, poți să alegi să nu o declari și să începi direct cu profitul din 2021.
super, totusi cand descrarci static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/D_212_OPANAF_14_2021.pdf .. adica declaratia pe anul asta, oriunde incerc sa completez numele,etc imi apare un dialog de deschidere imagini, ce shit e asta ? ( "oriunde incerc" ma refer in foxit sau adobe acrobat reader ) . Voi aveti alte experiente cu asta ?
Nu am întâlnit această problemă. Ca să funcționeze corect trebuie să-l deschizi în Adobe de pe calculator, nu în browser. Dacă deschizi în browser îți dă eroare.
Salut Ovidiu, ti-am urmarit clipurile de ceva timp, buna treaba, gasesc continutul tau a fi cu adevarat informativ si folositor! Daca te-ar interesa, o idee de video, ma gandeam sa faci un clip in care sa iei efectiv o obligatiune sau actiune sa-i faci o analiza pentru a-i determina valoarea. Cred ca ar fi foarte fain un astfel de video, mai ales daca te-ai duce pe BVB sa faci aceasta analiza, deoarece platforma mi se pare putin cam complesitoare la inceput, interfata grafica nefiind cea mai prietenoasa :)) .
Salut, Cătălin! În primul rând, mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊 În al doilea rând, eu nu investesc în acțiuni sau obligațiuni individuale. Cea mai mare parte a portofoliului meu e compusă din ETF-uri. Aș putea să fac un astfel de videoclip pentru cum analizezi un ETF dacă va exista suficient interes pentru subiect.
Ma intreb cum se procedeaza in situatia in care o persoana are o situatie mai "anormala" ca sa zic asa. Gen, persoana a investit bani in crypto in 2012 intr-o firma obscura (sau multiple firme asa) care da faliment sau "pierde" banii, dupa cum s-a intamplat de atitea ori. Si cu toate astea mai tarziu in urma unui proces afli cu surpriza sa zicem in 2020 sau 2021, ca vei primi o parte din bani inapoi. Presupun ca nu trebuie sa declari nimic, pentru ca acei bani primiti sunt un fel de pierdere. Dar ANAF ar putea sa-i considere un fel de venit, pt ca acei bani se pot interpreta ca vin asa zis din aer sau din senin in 2021. Ai putea sa justifici acei bani cu un extras bancar din 2012 ? In care se vede ca ai trimis bani fiat catre firme care se ocupa cu crypto. Anaf ar putea poate si sa-ti reproseze ca nu ai depus anual acea fisa, sau de cand s-a introdus legea, in 2019 cred ca. Chiar daca tu explici ca acele venituri sunt o surpriza. Si de asemenea sunt multe exchange-uri obscure care nu iti furnizeaza nici un fel de fisa sau hartie la sfarsitul anului pt ca poate sunt in afara spatiului european, pe o insula undeva. Din cate stiu legea din Romania nu iti interzice sa faci tranzactii sau sa detii conturi in exchange-uri obscure. Cum se procedeaza in situatii de astea care nu se incadreaza asa frumos in tipare ?
@@iboggi9719 declari la ANAF baza impozabila (venitul asupra caruia se aplica impozitul) = pret de vanzare - pret de cumparare, inclusiv costurile/comisioanele de tranzactionare si platesti 10%
Eu locuesc in belgia. Cu cont de belgia. Daca eu investesc in bursa din romnaia , dar banii imi intra in cont in belgia. Nu imi baga impozit aici ca imi vede intrari de banii in cont ?
@@bLaCkwEw aa, am înțeles. Am crezut că din momentul în care am primul câștig de 12 salarii minime, îmi bagă CASS indiferent de câștigurile viitoare, la infinit. Mulțumesc frumos.
Salut, daca investesc intr un ETF constant(eventual prin autoinvest) pe o perioadă indelungata de timp , apoi in 10 ani sa zicem decid sa vand tot ce am, trebuie declarate veniturile doar in momentul vanzarii actiunilor sau anual?
@@popovicivlad4707 ma gandeam ca functionalitatea de autoinvest ar putea modifica cumva aceasta speta , pentru ca aplicatia reinvesteste automat venitul generat, nu vii tu cu bani din afara constant.
Schimbă puțin lucrurile la partea de dividende. Cam astea sunt veniturile pe care le poate genera un ETF dacă nu mai investești tu în el. Dar veniturile din dividende ar trebuie detaliate în Fișa de Portofoliu pe care ți-o trimite broker-ul. Ca să scapi de această grijă îți recomand să investești în ETF-uri cu acumulare. Acelea reinvestesc dividendele înainte să intre în contul tău de la broker așa că sunt cele mai avantajoase.
@@ovidiutarcu salut Ovidiu , deci ca sa ma lamuresc mai bine , daca aleg varianta investirii in ETF-uri cu acumulare venitul nu va intra in contul meu efectiv , ci va fi reinvestit automat, deci teoretic acesta trebuie declarat doar in momentul in care suma aceea intra in contul meu la broker , dupa vanzare ( deci nu anual , cum e in cazul etf-urilor cu distribuire)
Romania sta destul de prost la capitolul taxelor pe investitii, motiv pentru care acestea nici nu sunt populare. Daca statul si-ar dori sa incurajeze investitiile persoanelor fizice: 1. Ar avea un plafon anual de contributivitate sub care nu ar percepe taxe pe aprecierea de capital. De exemplu ISA (UK) sau Roth IRA (US). 2. Ar elimina posibilitatea platii CASS pentru veniturile din investitii. Taxa asta nu are nicio baza morala, cei care vor asigurare medicala de stat oricum pot sa o plateasca. 3. Ar creste substantial plafonul de deductie de la Pilonul 3 de pensii.
Eu nu sunt de părere că nu stă chiar așa de rău la capitolul taxare a investițiilor comparativ cu țările dezvoltate. 1. Impozit pe dividende 5% comparativ cu 20% - 30% în alte țări. 2. Impozit pe venit 10% comparativ cu 20% în SUA. 3. CASS la nivelul salariului minim indiferent de suma câștigată. 2700 RON la 100.000 RON câștig e infim. E adevărat, ar putea găsi niște modalități de a oferi niște deduceri fiscale pentru cei care investesc, dar asta ar însemna să modifice și modul de taxare. Nu știu cât de încântați ar fi românii salariați să depună anual declarație unică și să-și calculeze singuri deducerile cum se întâmplă în SUA. Eu cred că principalul motiv pentru care nu sunt investitori este că nu li s-a făcut cunoscută această opțiune. Dacă ar exista mai mult interes, poate s-ar propune și alte modalități de încurajare. În SUA de exemplu, nu toată lumea contribuie la 401k de exemplu deși e Free Money. Iar acel sistem există din anii 80. Lipsa de informații este cea mai mare problemă.
Da,de când asteptam videoul asta.👊
👊
Ti-am dat like inainte sa ma uit la clip :) doar pentru subiect.
Mulțumesc! 🙏🙂
Ar fi super daca ai putea sa faci un video cu completarea declaratiei unice, pas cu pas. Sunt convins ca multi ti-ar multumi :D Videourile existente sunt deja expirate, pentru ca acum avem un nou tip de formular :)
Sunt în lucru. Imediat ce aflăm dacă avem bonificație voi începe să le înregistrez.
@@ovidiutarcu super! Mersi fain! abia astept.
Chiar ma gândeam sa iti scriu cu rugămintea sa abordezi acest subiect. Multumesc
Mă bucur că ți-a fost de folos! 🙂
Am înțeles!
👍
Foarte util clipul! Insa nu pot sa nu observ ca vorbesti ca un google translate uman al altor youtuberi americani care fac trade :)
All in all, good stuff - subscribed!
Mă bucur că ți-a fost de folos și bun venit în comunitate! 🙂
Foarte utilă informația! Mulțumim! Felicitări! ;)
Mă bucur că ți-a fost de folos!... Cu drag! 🙂
Un video explicit, multumim. Referitor la impozitarea de 5% si 10%, mi-a aparut o intrebare despre momentul cumpararii actiunilor in jurul datei de plata a dividentului. Adica daca ma as vrea sa vand actiunile inainte de plata dividentului, pt ca imediat dupa sa cumpar mai multe actiuni, rezulta ca as pierde mai mult (cu 5%) fata de situatia daca nu vand actiunile ci doar mai cumpar din ele din dividendele recent obtinute. Sper ca nu scriu prostii, sunt incepator.
Te-ai exprimat destul de încurcat, dar cred că ai înțeles ideea. Nu e în avantajul tău să plătești taxe mai mari decât trebuie. Și ca să poți compara trebuie să ai un profit din vânzare egal cu cel din ETF. Ceea ce e greu de crezut.
În principiu, mai bine cumperi cu dividendele care sunt oricum impozitate după corecția prețului.
Salut Ovidiu, Felicitari👏 super Video 👍. Despre investitii vb multi, dar majoritatea uita taxele si impozitele din urma veniturilor.
Investitia in imobiliare (spatii comerciale mai exact) ar fi interesant sa explici intr un Video viitor despre ce Taxe si impozite trebuie platite.
Multumesc 🤗
În primul rând, mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊... Mi-am notat ideea ta de videoclip în fișier.
Salutare! Ce spui sa faci un clip de la zero, pentru incepatori, si sa ne arati pas cu pas cum putem investi individual la bursa. Sa iti faci un cont pe un site oarecare, si sa ne arati clar... asa se cumpara, asa se vinde, aici vedem cum creste, cum scade... aici vedem ce se preconizeaza... Ce spui? Accepti aceasta provocare? :) Nimeni nu a facut asta inca :)
Salut!
Am făcut ceva asemănător în acest videoclip: th-cam.com/video/LAUDCYK_R3I/w-d-xo.html
Poate voi mai crea unul pe altă platformă în viitor.
Felicitări pentru video. Totuși ar trebui și o limită. E mișto când ai câștiguri de 3lei din dividende și te duci sa platesti impozit.
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Dacă impozitul ți se reține la sursă, cum este în majoritatea cazurilor la dividende nu trebuie să-ți bați capul. Atunci când depășește plafonul și trebuie să plătești CASS trebuie să declari acest aspect. În plus, impozitul se poate plăti online de câțiva ani prin SPV.
Salut. Cred ca ar fi util sa faci cateva filmulete un pic mai specifice, analizand si legislatia in vigoare pentru fiecare situatie în parte. Inca nu a venit vremea sa completez declaratia unică asa ca nu am investit suficient timp pentru documentare, am luat worst case scenario, situatia in care as plati 10% pe profitul final. Dar nu cred (sau sper sa nu fie asa) că fiecare operatiune profitabila va fi impozitata astfel. In primul rand pentru ca in multe tranzactii iesi pe pierdere, si asta ar trebui sa se compenseze cumva cu situatiile in care iesi pe plus. Daca faci day trading, ieși la pepeni in cazul in care pe fiecare operatiune profitabila dai 10% din profit la stat. Eu personal nu sunt lamurit daca trebuie sau nu sa declar ceva atat timp cat nu retrag banii din contul de trading de revolut sau trading212. Oricum, felicitari pentru ca aduci informatii in domeniul asta.
Nedumerirea asta o am si eu. Atat timp cand banii nu intra in contul bancar, de ce ar trebui sa platesc taxa?
Eu ma gandesc ca atunci cand extragem banii din platforma, da, ar trebui...astept un raspuns si eu!
Sau la sfarsitul anului financiar, cum stim cate poerderi sau castiguri avem?
Aceeasi intrebare o am si eu
@Quietframe ok, înțeleg, dar daca anul trecut am avut pierderi si nu am avut ce raporta, cum compensez pierderile acelea? Ma gandeam ca la un moment dat cand scot banii vedem ce si cum, cât am de plată la statul român, dragul de el, care participa cu absolut nimic la toată combinația asta.
@@howtoscientifically7355 . După cum a zis și @Quietframe mai sus, câștigurile se raportează pe an, nu pe tranzacție. Dacă în 2020 ai avut 100 de tranzacție din care 40 pe câștig și 60 pe pierdere, impozitul de 10% se plătește pe câștigul NET care se calculează după formula: PROFIT - PIERDERI - COMISIOANE DE TRANZACȚIONARE.
Dacă anul trecut ai avut pierderi, trebuia să o declari. Am menționat acest aspect și în cadrul videoclipului. Doar așa poți compensa câștigurile viitoare. Să ai o dovadă trimisă la stat pentru că ai avut pierderi. Iar atunci poți să le scazi din profiturile viitoare. Dacă în 2019 ai avut pierdere 6.000 și în 2020 profit 10.000 ar trebui să plătești impozit doar pe 4.000 RON.
Alte state au cote de impozitate pentru astfel de câștiguri mult mai mari. De fapt, majoritatea țărilor dezvoltate. Noi în România chiar o ducem bine din acest punct de vedere. Eu zic să profităm cât se poate.
Legat de sugestia ta de videoclip, astfel de videoclipuri foarte specifice nu sunt potrivite pentru TH-cam. Nu există căutări pentru ele. În plus, nu sunt deloc fascinat de codul fiscal. De aceea, eu în fiecare an mă consult cu cei de la ANAF și un contabil înainte să depun declarația. Ca să mă asigur că nu ratez nimic. Face parte din munca de investitor. 🙂
In unele stiri se precizeaza - cel putin cand vine vorba despre exchange-uri si brokeri straini - ca se platesc taxe si impozite doar in momentul cand aduci profiturile in tara in contul tau personal bancar, si nu in momentul cand vinzi pentru euro sau dolari in acele conturi straine. "O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere ...... că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic"
Dar se mai mentioneaza totusi ca legislatia in vigoare e un pic neclara in directia asta, si e posibil sa se aplice doar pt criptomonezi sau nici macar pt alea. Care e adevarul pina la urma ? Dar dupa cum se spune in citat, ar fi nepractic si cu potential faliment pentru o persoana care ar trebui sa plateasca impozite pentru bani care nu i-ar mai ajunge niciodata in mana.
Eu am discutat cu mai mulți contabili și consultanți fiscali și toți au spus că veniturile îți aparțin atunci când intră în contul de la broker. Atunci are loc evenimentul taxabil. Fie că vorbim de câștiguri din vânzarea de instrumente financiare sau distribuirea de dividende.
O entitate care se respectă și este autorizată de o instituție guvernamentală păstrează banii investitorilor în conturi bancare segregate. Și nu poate să-i folosească în activitatea ei. Iar dacă se ține evidența corect, banca respectivă îți poate înapoia banii în orice moment, la cerere.
Nu știu care este sursa știrilor pe care le-ai menționat, dar eu aș întreba direct la ANAF pentru clarificări suplimentare.
@@ovidiutarcu Probabil ca e valabil si logic in special cand vine vorba de institutii in Romania, acreditate si poate chiar si asigurate. Si poate si institutii in Europa. Si daca e vorba mai ales de actiuni si alte instrumente care in general nu sunt asa riscante.
Dar institutii mai "departate" sau cand e vorba de crypto monezi (stiu ca nu despre asta a fost vorba in video) atunci chiar are sens ce se mentioneaza in citat, adica sunt sanse sa nu-ti mai vezi profiturile aduse inapoi in Romania, si atunci exista posibilitatea sa platesti taxe pe venituri "virtuale". Au fost falimente, nenumarate furturi de monezi crypto si etc.
Da, ar trebui sa intreb mai departe la ANAF, dar ar fi trist sa nu fie asa.
In urma materialelor tale in special si a altor cativa creatori de continut de pe youtube m-am hotarat si eu sa investesc.Mi-am facut cont la Trading 212 vazand ca este recomandat de foarte multa lume.As dori sa aflu de la cei ce folosesc aplicatia daca sunt multumiti de ea si in primul rand as vrea sa stiu daca s-ar putea sa se intample si aici ce s-a intamplat la FTX.Va multumesc frumos.
Bună ziua! Am o întrebare. Impozitul de la bursa trebuie platit înainte de retragerea banilor?
De obicei, nu. Există impozite care sunt reținute la sursă, dar când se întâmplă asta tu primești în cont valoarea netă. Și, de obicei, nu mai ai nimic de plătit ulterior.
Super folositor. Thx!
Mă bucur că ți-a fost de folos!🙂
Super videoclipul m a ajutat sa inteleg ce aveam nevoie,dar ar fi super daca poti face un video si despre cum completam acea declaratie de la anaf pentru a declara caștigurile sau pierderile,ar fi de mare folos !
Mulțumesc, mi-am notat ideea ta în fișierul cu idei de videoclipuri. 🙂
video foarte clar si pe intelesul tuturor.. as avea o scurta intrebare:
care este obligatia in caz de sunt posesor de cote de fonduri mutuale de investii dar nu am realizat castiguri, ci doar am acumulat cote.. este necesar sa fie declarate valoare lor? si daca da, in ce modalitate? multumim anticipat.
Dacă doar ai cumpărat și nu ai vândut nimic, nu trebuie să declari. Pentru că nu ai încasat un câștig real. Atâta timp cât fluctuează el este potențial. Brokerul prin care ai investit trebuie să-ți pună la dispoziție o fișă de portofoliu la începutul fiecărui an în care să-ți detalieze câștigurile. Pe baza ei depui declarația unică.
Fain frumos explicat!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Ca sa ma lamuresc 100%.. impozitele pe veniturile relalizate prin tranzactii la bursa se retin automat la finalizarea unei tranzactii direct in platforma respectivului broker si nu este nevoie sa umblu aici in Romania pe la ghisee..etc ca sa le platesc? De ceva vreme tot am in cap ideea de a investi in actiuni dar totdeauna am avut o temere in legatura cu aceste impozite.. sa nu ma trezesc cu scrisori acasa cum ca sunt dator cu te miri ce sume rezultate din impozite si taxe..
Felicitari :)
Mulțumesc! 🙂
Esti foarte bun pe ceea ce faci. Imi place ca te straduiesti sa creezzi un content profesional si creativ, cat si amuzant.
Foarte adevarat !
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Salutare. Din cate stiu la XTB, impozitul pe profitul realizat din vanzarea de ETF-uri, se opreste la sursa. Asta inseamna ca nu mai trebuie depus nimic la ANAF ?
Pentru acel venit nu. Dar trebuie să ții cont de câștigul respectiv pentru partea de CASS. Îți recomand să urmărești videoclipul despre impozitare în vigoare începând cu 2023: th-cam.com/video/-jMUsXOVhhY/w-d-xo.htmlsi=AYErvSftdP6w7TSI
Salut,
Un video despre actuala situatie de impozitare crypto in Romania ? Crezi ca vor fi reglementari suplimentare? Multumesc
Posibil să fac un clip pe acest subiect în primăvara anului viitor când trebuie depusă Declarația Unică.
@@ovidiutarcu momentan se platesc taxe doar la iesirea in fiat nu? Nu si la tranzactiile intre cryptomonede?
Un lucrubas vrea sa intreb. Daca tranzactionez pe etoro de exemplu si am 1000lei intr-un ETF iar dupa un anumit timp ma decid sa-l vand cu 1300lei(deci profit de 300lei) insa profitul sau dividendele le reinvestesc in alte actiuni fara a scoate bani din aplicatie se percepe impozit?
Da, se percepe impozit pe acei 300 RON. Evenimenul taxabil are loc atunci când vinzi și încasezi banii în contul de la broker.
Salut! Trebuie sa ne prezentam la sediul Anaf dupa depunerea declaratiei?
Nu, totul se face online prin Spațiul Privat Virtual (SPV).
Daca obtii castiguri din ETF-uri in valuta - USD/Euro - la ce curs de schim (in RON) se face calculul castigului: din ziua vanzarii sau media anuala stabilita?
Conform documentului cu instrucțiuni privind completarea DU, la cursul mediu anual. Dar am auzit că cei de la ANAF spun că la cursul din ziua tranzacției.
Mie mi se pare mai logică prima variantă întrucât suma din Fișa de Portofoliu arată rezultatul pe tot anul și ar fi inuman să trebuiască să iei tu fiecare tranzacție în parte să calculezi cursul de schimb.
Dar am auzit și lucruri mai bizare. 🙂
@@ovidiutarcu Multumesc.
Salut Ovidiu! Vreo idee despre ce impozite se plătesc pentru niște RSU (restricted stock units) primite de la firmă? Știu că în codul fiscal sunt niște prevederi legate de Stock Options Plan, iar definiția din cod seamănă cu ce am avut în realitate (adică timp de așteptare 1 an, acordare gratuită), dar în legislația americană (de unde e firma), RSU nu e tot una cu Stock Options... Dacă te pricepi, ar fi o idee pentru un video, căci sunt foarte puține informații pe subiect...
Salut!
Nu am idee despre cum se taxează RSU. Va trebui să discuți cu un Expert Contabil sau Consultant Fiscal despre cum se taxează acestea în România.
Salut, trebuie declarate si castigurile obtinute din mintos/inrento? Am vazut ca ei isi trag o taxa de 5-10%
Power
🙏💪
Salut, dacă țin acțiunile să zicem 10, 20 de ani fără să vând nimic, eventual să mai cumpăr, plătesc CASS doar în momentul în care vând acțiunile și stabilesc poftitul?
Corect. Și doar dacă depășești plafonul.
Tu vorbești legat de PFA.dar daca am srl ?
Vorbesc de investiții ca persoană fizică. Nu ca PFA.
La SRL se aplică taxele obișnuite pentru el (impozit pe micro sau pe profit).
Excelent!
Mă bucur că ți-a fost de folos!
pentru ETF-uri se platesc impozite pe dividende?
Dacă ele distribuie dividende, da.
Foarte interesant clipul , Felicitari ! Pe când un clip despre impozitul pe criptomonede ? Vreme și vremuri frumoase tuturor ! Spor la investiții
Mă bucur că ți-a plăcut!☺️ Poate o să fac în curând un videoclip pe acest subiect.
buna ziua, care sunt implicatiile pentru cineva care are rezidenta in alta tara UE, dar vrea sa intre pe bursa in Romania? unde platesc taxe si impozite? Multumesc
Cel mai probabil în țara unde ai rezidența fiscală. Iar veniturile din România ar fi categorisite drept venituri din străinătate.
Cei de la ANAF au pus la dispoziție un ghid cu privire la stabilirea rezidenței fiscale: static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2021_RO.pdf
Ar trebui să ai unul similar și de la autoritățile din țara ta.
@@ovidiutarcu am platit in Austria taxe cand am muncit, acum nu mai platesc/muncesc, dar inca locuiesc aici ca rezident... insa am si buletinul in Romania. Nu am declarat in Romania oficial, nimic. E complicat... si nu inteleg cum sa ies din situatia asta. O alta intrebare ar fi, daca deschid pe BVB cont pe numele mamei mele, pot prelua eu investitiile ei ulterior? Mersi!
Buna ziua. Ce impozit ar trebui sa platesc daca fac o investitie recurenta si am castig nerealizat mai multi ani la rand?
De exemplu investesc 1000 de ron. Peste 1 an, valoarea este de 1300 si mai investesc inca 1000 de ron suplimentari. In total am in cont 2300 de ron, care peste inca un an cresc la valoarea de 3000 de ron. Daca eu continui si in al treilea an sa investesc 1000 de ron si am in cont 4000 de ron, iar trendul ascendent se continua si sa zicem ca, contul meu atinge valoarea de 5000 de ron si doresc sa retrag toti banii, atunci ce impozit trebuie sa platesc?
Multumesc.
Salutare Ovidiu! A renuntat XTB la impozitarea cu 30% a dividendelor de pe piata din SUA in cazul investitorilor cu rezidenta fiscala in Romania? Interactive Brokers a implementat de ceva timp tratatul de evitare a dublei impuneri dintre RO si SUA si percepe un impozit de doar 10%. In cazul in care un rezident fiscal din Romania ar opta sa achizitioneze un ETF UCITS cu acumulare prin XTB cum se va impozita aceasta operatiune?
Nu a implementat încă aplicarea tratatului de evitare a dublei impuneri, dar știu sigură că se lucrează la asta.
Pentru ETF-uri cu acumulare, plătești impozit de 10% când vinzi. Tratatul respectiv nu intră în discuție.
Salut Ovidiu. As avea doua întrebări.
1. Dacă vând 2 acțiuni, una cu castig 1000 lei dar a doua cu pierdere 1500 lei. Deci la final am - 500 lei. Impozitarea se face pe total - 500 lei sau trebuie sa plătesc pe câștigul de 1000 lei?
2. Dacă la finalul anului am - 500 lei, trebuie declarat asa și apoi o sa se tina cont anul viitor? Sau doar țin eu evidenta ca anul viitor plătesc numai după ce recuperez cei 500 lei?
Multumesc.
Salut, Ovidiu!
1. Dacă cele două operațiuni se fac în același an, rezultatul pe anul respectiv e de -500 RON și nu plătești impozit.
2. Da, declari pierderea de -500 RON. Dar tot tu va trebui să o menționezi pe Declarația Unică anul viitor. Și să păstrezi Declarația din anul anterior drept dovadă.
@@ovidiutarcu Multumesc pentru informații. 🙂
Salut Ovidiu, dacă folosesc tradeville și vând tvbetetf, impozitul pe profit nu se retine la sursă? Sau tot trebuie făcută declarația unică la final de an?
Mulțumesc
Nu se reține la sursă pentru că trebuie să faci totalul câștigurilor de la toți brokerii.
Tot va trebui să completezi Declarația Unică.
Am și eu o întrebare, dacă investesc prin intermediul etoro și fax tranzacții atât cu acțiuni cât și cu cryptomonede ce fac?:)) Sau nu am înțeles eu bine și trebuie sa declar doar profitul făcut
De ex dacă fac profit din tesla și bitcoin eu trebuie sa declar decât profitul nu și de unde este făcut mai exact , nu?!
Îți recomand să urmărești aceste videoclipuri ca să vezi cum se declară veniturile din tranzacționare și cele din criptomonede:
1. Declaratia Unica 2021 - Cum o completezi când ai câștiguri la Bursă: th-cam.com/video/FSh5riFM6xE/w-d-xo.html
2. DECLARATIA UNICA 2021 - Cum o completezi dacă ai câștiguri din Criptomonede: th-cam.com/video/gdfRQjVGdE4/w-d-xo.html
Și pt persoane fizice? Am făcut un profit pe acțiuni pe teritoriul UK. Știți cât se retine? Trebuie sa plătesc impozitul de 15% din suma castigata (atat cât mi au cerut ei) înainte de a transfera banii în binance?
Sunt fnoua în acest domeniu și nici nu știu dacă m am axprimat corect. 🙈 help
Toate taxele prezentate se referă la persoane fizice. Dar nu știu particularitățile pentru UK.
Salut Ovidiu, Felicitari pt video!
Dacă țin acțiunile să zicem 5 ani fără să vând nimic,dar inregistrez profit dividende retinere la sursa in Romania sunt obligat sa mai depun Declaratie unica la sfarsitul anului? Mentionez ca nu inregistrez nici o alta forma de venit.
Veniturile din investitii nu prevad plata catre sistemul de pensii CAS?
Multumesc!
Mulțumesc pentru apreciere, Gabi!
Dacă dividendele sunt sub pragul de 12 salarii minime pe economie, nu. Dacă depășesc trebuie să completezi pentru CASS. Sau chiar dacă nu depășesc dar vrei să fii asigurat.
Din câte știu CAS-ul e opțional pentru astfel de venituri, dar un contabil este mai în măsură să-ți răspundă la această întrebare.
salut,
M-ar ajuta un raspuns pe caz concret. Sa spunem ca folosesc Trading212 Invest si de-a lungul anului cumpar si vand actiuni (Tesla, amazon, Nike, etc), excluzand CASS datorita sumelor mici folosite in actiuni fractionare.
1. dpdv FISC, e corect spus ca e nevoie doar de declaratia de sfarsit de an, in care spun 'profitul' per actiune? (Aici nu imi e clar in afara de declaratie, se mai aplica si alte proceduri in functie de 'locatia' fiecarei companii la care am cumparat?).
2. per total, e corect spus ca imi va fi impozitat 10% din 'profit', avand in vedere contextul descris anterior?"
3. Ca persoana fizica, imi poti confirma ca nu e nevoie de PFA, SRL, etc. pentru a fi 'acoperit' dpdv fiscal?
PS: super fain clipul, multumim! Tine-o tot asa!
Multumesc pentru raspunsuri,
RV
Salut!
E foarte bună întrebarea ta, dar destul de complicată. Eu nu sunt specialist pe partea de fiscalitate așa că îți recomand să apelezi la ajutorul celor de la ANAF sau al unui contabil care lucrează cu PFA-uri și depune Declarații Unice anual. Totuși răspunsul meu ar fi următorul:
1. Pentru acțiuni internaționale, împărțirea se face pe țări (SUA, Japonia, China, etc.) și tipuri de venit (dividend, profit din tranzacționare). Însă totul se face o dată pe an ca să poți compensa câștigurile cu pierderile și să declari doar sumele finale.
2. Pentru tranzacțiile care îți aduc profit, plătești impozit de 10% doar pentru cât ai câștigat. Suma inițială investită nu se mai impozitează. Însă la dividende e mai dificil pentru că depinde de tratatele de evitare a dublei impuneri și modul în care ele sunt aplicate.
3. Dacă investești ca persoană fizică totul se face pe baza CNP-ului și ai doar obligația să depui declarația unică.
Pentru că stilul meu de investiții este BUY and HOLD și nu investesc în acțiuni individuale nu m-am lovit de aceste situații. De aceea îți recomand să te consulți cu un profesionist când este momentul.
Spor la investiții!
Salut Ovidiu,daca vand actiuni din SUA,trebuie sa declar 10% din profit in romania,dar in SUA nu se opreste automat un impozit?Folosesc tradeville.
Multumesc ca ne inveti educatie financiara!
Doar dividendele sunt impozitate la sursă, în unele situații. În cazul SUA, da.
Impozit pe câștigul realizat din vânzarea de acțiuni se impozitează doar în România.
Ar trebuie să găsești toate impozitele care au fost reținute la sursă pe Fișa de Portofoliu emisă de broker. Eu prin TradeVille investesc doar la BVB așa că nu știu cum arată fișa de portofoliu la un cont internațional.
"Organul fiscal central renunță la stabilirea creanței fiscale și nu emite decizie de impunere în situația în care creanța fiscală principală este mai mică de 20 de lei", in acest caz daca am un profit de 4 lei in urma incercarii unei platforme, trebuie sa mai platesc impozit? Imi poti raspunde te rog, sunt in dilema :))
Sincer, nu știu dacă e legat de aliniatul 1 al art. 96 sau nu. Pentru suma asta chiar merită să suni la ANAF. Eu știu că a trebuit să depun o dată pentru o sumă mică. Dar nu mai rețin dacă era sub 20 lei.
daca sunt angajat si mi se opreste cass mai trebuie sa platesc iar ?adica platesc de doua ori ?
Dacă veniturile din investiții și activități independente cumulate depășesc pragul de 12 salarii minime brute, da.
Doar că plătești raportat la salariul minim indiferent cât de mare este suma.
@@ovidiutarcu am inteles deci platesc de 2 ori acelasi ,,serviciu'' de rahat inca un motiv sa strig tare FUCK YOU ROMANIA !
Salutare. Daca am cont pe ghiseul.ro unde apar toate taxele, impozitele, etc de la Anaf, vor aparea si aceste impozite pe profit sau trebuie sa iti calculezi singur taxele?
E posibil să apară după ce le declari. Nu am verificat asta niciodată. La cum procedez eu, după ce depun declarația fac și plata în aceeași zi. Iar până acum nu am avut probleme.
Daca investesc in investitii cu acumulare(dividendele se reinvestesc automat) mai platesc taxe pe dividende?
Nu ar trebui să plătești taxe pe dividende pentru că acestea nu intră în contul de la broker. În schimb, dacă intră în cont și apoi le reinvestești trebuie.
sunt curios care este procentajul pe care trebuie sa il platesti daca investesti pentru mai putin de un an? cum ar fi 1-2 luni.
10%. Nu suntem în SUA să avem long-term capital gains.
@@ovidiutarcu pai daca cumpar si vand cryptomonede pe un termen mai putin de un an? De exemplu cumpar acuma si vand intr-o luna sau in 2 saptamani. Platesc taxa de income? Sau nu se percepe taxa? Am cautat informatii de genul asta in codul financiar dar nu explica ....
@@vladmihailciuc4368 declari câștigurile în anul următor odată cu toate celelate venituri din investiții. Și plătești impozit de 10% pe câștig.
Eram curios daca ai venituri din reits cum este atunci?
Veniturile din REITs ar trebui să intre la categoria dividende. În principiu primești trimestrial bani de la o societate care deține și administrează proprietăți imobiliare. Dar ca să fii sigur, poți să-i contactezi pe cei de la ANAF și să-i întrebi.
Salut, daca am vândut acțiuni pe profit dar nu am retras banii de pe contul trading 212 . Trebuie sa plătesc taxe?
Da. Atâta timp cât banii au intrat în contul de la broker este considerat eveniment taxabil.
@@ovidiutarcu multumesc
Salut, citisem pe anumite forumuri ca e nevoie de completarea acelei declaratii la FISC nu doar in cazul in care ai 'profit' pt a fi impozitat, ci inclusiv in cazul in care ai avea pierderi. Este adevarat?
Multumesc!
Da. Am menționat acest aspect și la finalul videoclipului. Poți să compensezi pierderile cu profituri viitoare astfel încât să plătești mai puțin impozit în viitor.
Salut! Nu am gasit nicaieri modul in care poti calcula profitul. Am avut cont la 212, dar l-am inchis, platforma imi arata ca am profit 1000 de lei, cand am scos banii, am putut scoate doar cei pe care i-am bagat plus 500 de lei, 500 nu stiu pe unde s-au pierdut. Dar cum fac eu acum sa stiu care a fost profitul real? Cum il calculez mai exact?
Trebuie să ceri un tax statement pe 2021 de la Trading 212. Acolo o să vezi exact ce profit ai avut.
Știu ca nu are legătura cu acest subiect dar doresc sa va intreb dacă trebuie sa se plătească taxe și impozite pentru reclamele care apar pe videoclipurile de pe TH-cam,Dacă retrag bani din Google adsense? Deci dacă retrag bani pe care i-am făcut din TH-cam trebuie sa plătea o taxa sau impozit?
Da. Veniturile de la Google AdSense se impozitează. Cred că intră în categoria alte forme de venit. Și în principiu se respectă aceleași reguli. 10% impozit pe venit, și dacă e cazul CASS.
Salut Ovidiu,
Ai idee daca se aplica aceleasi reguli pentru tranzactionarea crypto-monedelor? Folosesc o platforma profesionista pentru a tranzactiona, si totul este raportat. De asemenea, daca tranzactionez si crypto-monede si bursa, si am profituri realizate pe ambele care depasesc acel plafon si sunt obligat sa platesc CAS, ai idee daca trebuie sa platesc de 2 ori? Sincer, nu m-ar mira daca da :)
Din câte am văzut eu, se aplică exact aceleași reguli și pentru criptomonede.
Pentru CASS se face un total al sumelor obținute din investiții: dividende, profit din tranzacții la Bursă, imobiliare, cripto, etc. Iar dacă toate acestea depășesc plafonul trebuie să plătești CASS.
Daca cumpar o actiune cu 100$ si o vand cu 200$ dupa care cumpar alta actiune si pierd bani si am sold 0 trebuie sa platesc statului impozit pe acel castig de 100$ ?
Dacă sunt în același an nu pentru că rezultatul net va fi zero.
Salut Felix!
Am o intrebare la care nu am gasit inca un raspun si as apreciad daca ai putea sa mi-l oferi tu.
Sa presupunem ca am mai multe actiuni cumparate pe platforma trading212 si hotarasc sa le vand pe toate si sa imi scot toti bani din cont.
Intrebarea este, trebuie sa platesc taxe pentru fiecare actiune in parte pe care am vandut-o sau platesc doar o taxa care reiese din toata suma finala?
O taxă pe suma totală care ar trebui calculată după formula: PROFITURI - PIERDERI - COMISIOANE DE TRANZACȚIONARE. Broker-ul îți pune la dispoziție un extras cu toate operațiunile efectuate ca să te ajute să calculezi profitul NET.
@@ovidiutarcu Multumesc mult pentru raspuns!
@@ovidiutarcu când oferă acel raport? La final de an sau după fiecare Tranzacție închisă?
@@dang7087 o dată pe an de obicei. Pentru că și taxele să plătesc anual.
Pentru a activa un cont la un brocker este necesar sa completez tax id(tif) cum aflu ce tif am?
CNP-ul la persoanele fizice.
E CNP-ul tău.
Salu Ovidiu,
Ne poti lasa si un link unde putem gasi informatiile despre Impozitul pe castigurile obtinute la Bursa?
Am depus in decembrie 2019 declaratia unica de venit iar cei de la ANAF m-au impozitat cu 55% din suma totala. Castigurile au fost mai mari de 26.760 RON.
Multumesc!
În declarația unica trebuie sa ai grija sa pui suma impozabilă pe salariul minim. Cred că trebuie sa ai grija cum completezi acolo ?
E cam mult impozit. Ceva nu e bine. Aici găsești un document cu informații generale despre declarația unică: static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/declaratia_unica260121.pdf
De aici poți să descarci instrucțiunile de completare: static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Instructiuni_D_212_OPANAF_14_2021.pdf
Am făcut și eu o serie despre cum se completează: th-cam.com/play/PLL7apLHDS7wBMs1Vn1csRYCIbxJdauipm.html
salutare! daca tranzactionezi sau detii cryptomonede, la fel trebuie sa declari la ANAF si sa platesti taxe pe profit ?
Da. Sunt considerate venituri din alte surse.
@@ovidiutarcu Multumesc frumos!
Cred că simpla deținere nu se impozitează, nu? Tot pe principiul câștigului nerealizat.
@@ionutpotolea din cate am inteles mai sus, da, asa e
@@ionutpotolea simpla deținere nu se impozitează. Doar când le vinzi.
Si daca nu plătești impozit ce se intampla?
La sfarsitul anului brokerul îți trimite situatia la ANAF. ANAF îți da amenda apoi te pune la plata!
Cred că mai întâi primești o somație că nu ai declarat veniturile. Dar apoi, este cum zice Silviu.
Ovidiu de unde pot cumpara bitcoin?
Brokeri de criptomonede. Un broker din România căreia i-am făcut și o recenzie este Tradesilvania: bit.ly/3llZdqK
Daca esti atat salariat cat si "investitor", iar castigurile din tranzactii depasesc plafonul a12 salarii minim brute, mai e necesar sa platesti CASS?
Da.
Salut!
Investesti 1000 lei intr-un ETF. In cateva luni valoarea unitatilor ajunge la 1500 lei. Trebuie sa platesti impozit daca vinzi actiuni de doar 500 lei (profitul de fapt)?
Multumesc!
Plătești impozit proporțional în funcție de numărul de acțiuni vândute.
@@ovidiutarcu Mersi frumos!
Ovidiu o intrebare: pentru veniturile care vin de la youtube si astea trebuie declarate anual?daca da, tot in declaratia unica? la ce rubrica? ai putea face si un mic video legat de asta cu atat mai mult cu cat si tu esti deja in paine cum se zice si pe youtube :)
Dacă ești persoană fizică, da. Tot cu Declarația Unică. Momentant ar veni la secțiunea 1.6, alte surse, dar de anul următor s-ar putea să se schimbe categoria. În SUA s-a modificat deja, vedem ce va fi pe piețele europene.
Eu folosesc un SRL pentru aceste venituri așa că la mine situație e diferit. Dar voi analiza puțin subiectul în 2021, după ce se publica noua variantă a DU.
Salut. In primul rand, felicitari pentru videoclip. Foarte informativ. Ai mentionat in mai multe comentari ca putem contacta pentru intrebari direct ANAF. ai cumva un nr de telefon la care sa raspunda cineva. nu am reusit sa dau de nimeni, ca sa fiu sincer la telefon-ul de la call-center.
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Eu am sunat întotdeauna la numărul de telefon al agenției ANAF din județul de domiciliu. Îți las aici lista cu numerele de telefon.
www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/contact/contact_telefon/!ut/p/a1/hY_LDoIwEEW_xQVbOoBg4w5ZUAkxojFCN6YkvAy2pFT4fathoYni7GZyTu5cRFGKKGdDUzHVCM7a5069C7GIR2xsR5gEDiTu6hjjXWxBYGsg0wD8GB8-fSAJaH-zPbjhHiBcTv4M8Cf_jOhsBHgTMPNihGjVivxVN_N57uAKUVmUhSykeZf6XCvV9WsDDBjH0WSclaYUBnzja9ErlL5hqLudUri67RD7iwdCYuem/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/
Dar cred că poți fi direcționat și din Call Center. S-ar putea să fie mai puțini angajați la serviciu acum. Dar nu te stresa pentru că mai este puțin timp până la data limită.
@@ovidiutarcu Am reusit. Multumesc frumos pentru link.
Salut,
Daca timp de mai multi ani nu vinzi actiunile, acestea se apreciaza in timp iar ulterior, dupa un numar de ani te decizi sa vinzi, cum se va calcula impozitul?
10% din castig. Dacă depasesti 12 salarii brute platesti si CASS
@@silviuionescu2848 daca investesc constant si vand actiunile peste ceva ani, vor trebui declarate veniturile doar in momentul in care vand acțiunile sau anual?
@@TheAndreisukaru2 Brokerul îți trimite in fiecare an , la sfarsit, un raport . In anul in care marchezi profit ( sau pierdere) esti obligat sa depui declaratia unica la ANAF. Trebuie sa declari chiar si pierderea ( este spre binele tau ). In momentul in care marchezi profit vei fi impozitat conform legii .
Câștigurile obținute se declară și impozitează în anul ulterior în care le-ai încasat. De exemplu, dacă ai investit în 2020 și vinzi în 2025, în 2026 vei declara câștigul (ca diferență între valoarea actuală și banii investiți) și plătești impozitul aferent.
Ce platforma folosesti sa investesti la bursa? Merci
Salut!
Tradeville pentru BVB. XTB și Trading 212 pentru piețele externe.
Tradestation Global e o varianta buna de asemenea.
@@ovidiutarcu Salut! In ce moneda ai conturile de tranzactionare ?(ma refer la XTB si Trading 212). Mersi
@@cristic6768 la Trading 212 în EUR, la XTB în EUR și USD pentru că ți se permite acest lucru fără să plătești nimic în plus.
@@ovidiutarcu Salut Ovidiu,
Alimentarea conturilor pe USD si EUR o faci din contul din RON de pe Revolut? Sau cum ar fi cel mai avantajos?
Multumesc.
Bună,Cum aș putea lua legătura cu dvs în privat?
Poți să te abonezi la Newsletter și să-mi scrii ulterior un email. Îți las aici link-ul: ovidiutarcu.ro/pagina-de-abonare/
La xtb am si eu. O nelamurire, daca am pierdere pe 2020 si un castig pe 2021, se deduce valoarea, sau platesc 10% pe profitul din 2021?
Trebuie să depui declarația unică cu pierderea pe 2020. Ulterior, în 2021 vei putea să diminuezi profitul total și să plătești impozit doar pe câștigul NET. Condiția era să fie din aceeași sursă. Deci nu poți compensa pierderile din tranzacții cu câștiguri din dividende.
Îți recomand să te consulți cu serviciul de asistență ANAF înainte de a depune declarația. Eu așa fac în fiecare an. Sau să apelezi la un contabil dacă sumele sunt mai semnificative.
@@ovidiutarcu Ok, multumesc mult de raspuns!
Salut,
Daca primesc divdente sub valoarea a 12 salarii minime si castigul este impozitat la sursa (prin tradeville de exemplu), mai trebuie completata declaratie?
Nu.
Salut, am inteles cum ai explicat la partea cu "Impozit pe castigurile obtinute la Bursa", dar as fi curios de un caz mai complex daca ai putea sa oferi (sau un link la un video, daca ai facut deja ceva de genul, sunt nou aici)
De exemplu:
Investesc 1.000 de lei
Valoarea creste la 1.300 de lei
Retrag 300 de lei, si raman cu 1.000 de lei investiti
In punctul asta, trebuie sa platesc impozite, tinand cont ca am scos mai putin decat am bagat, deci nu am nici un venit real?
Dupa care, tot investesc si scot bani din acest indice, trebuie sa tin eu contabilitatea cu cat am bagat si cat am scos, si sa completez declaratia unica tragand linie si vazand daca sunt pe plus?
Mersi
Totodata, daca doar investesc cate 100 euro pe luna intr-un ETF, si nu scot, decat peste 20-30 de ani, ar trebui sa completez in fiecare an declaratia unica cu pierderi?
Salut, Robert!
Cu excepția situației în care ai cumpărat o singură unitate dintr-un activ, suma de 1.000 RON e formată din nr. de unități x prețul de cumpărare.
Când vei vinde de 300 RON se va calcula: (Preț Vânzare - Preț Cumpărare) * Nr. de Unități. Tu tot timpul vinzi un număr de unități, nu o sumă fixă. Deci ți se va calcula profitul proporțional.
Și te ajută brokerii să ții evidența profiturilor și a pierderilor. Dar trebuie să ții și tu evidența.
Legat de a doua întrebare, atâta timp cât nu vinzi, nu ai de declarat nici câștigul, nici pierderea. Până nu execuți o tranzacție de vânzare ai ceea ce se numește un câștig/pierdere nerealizată.
Salut!
Dacă am ieșit pe minus în anul 2020 pe crypto și pe bursă (in decursul anului am vândut tot) și calculat nu am făcut profit chiar un pic pe minus mai are rost să declar fiindcă sunt pe minus cu câțiva dolari ? P.s de-abia anul acesta 2022 am aflat de declarație
Depinde dacă ți se pare că merită efortul.
Pentru acțiuni ar merita pentru că poți să deduci pierderea din 2020 din câștigurile din 2021. Pentru crypto nu ai ce face. Însă dacă efortul e mai mare decât beneficiul, poți să alegi să nu o declari și să începi direct cu profitul din 2021.
Nu ai dat link cu lista :)
Așa este. Am adăugat acum link-ul. Mulțumesc pentru notificare.🙂
super, totusi cand descrarci static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/D_212_OPANAF_14_2021.pdf .. adica declaratia pe anul asta, oriunde incerc sa completez numele,etc imi apare un dialog de deschidere imagini, ce shit e asta ? ( "oriunde incerc" ma refer in foxit sau adobe acrobat reader ) . Voi aveti alte experiente cu asta ?
Nu am întâlnit această problemă.
Ca să funcționeze corect trebuie să-l deschizi în Adobe de pe calculator, nu în browser. Dacă deschizi în browser îți dă eroare.
Salut Ovidiu, ti-am urmarit clipurile de ceva timp, buna treaba, gasesc continutul tau a fi cu adevarat informativ si folositor! Daca te-ar interesa, o idee de video, ma gandeam sa faci un clip in care sa iei efectiv o obligatiune sau actiune sa-i faci o analiza pentru a-i determina valoarea. Cred ca ar fi foarte fain un astfel de video, mai ales daca te-ai duce pe BVB sa faci aceasta analiza, deoarece platforma mi se pare putin cam complesitoare la inceput, interfata grafica nefiind cea mai prietenoasa :)) .
Salut, Cătălin!
În primul rând, mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
În al doilea rând, eu nu investesc în acțiuni sau obligațiuni individuale. Cea mai mare parte a portofoliului meu e compusă din ETF-uri.
Aș putea să fac un astfel de videoclip pentru cum analizezi un ETF dacă va exista suficient interes pentru subiect.
@@ovidiutarcu Este interes! :) Multumim!
Ma intreb cum se procedeaza in situatia in care o persoana are o situatie mai "anormala" ca sa zic asa. Gen, persoana a investit bani in crypto in 2012 intr-o firma obscura (sau multiple firme asa) care da faliment sau "pierde" banii, dupa cum s-a intamplat de atitea ori. Si cu toate astea mai tarziu in urma unui proces afli cu surpriza sa zicem in 2020 sau 2021, ca vei primi o parte din bani inapoi.
Presupun ca nu trebuie sa declari nimic, pentru ca acei bani primiti sunt un fel de pierdere. Dar ANAF ar putea sa-i considere un fel de venit, pt ca acei bani se pot interpreta ca vin asa zis din aer sau din senin in 2021.
Ai putea sa justifici acei bani cu un extras bancar din 2012 ? In care se vede ca ai trimis bani fiat catre firme care se ocupa cu crypto.
Anaf ar putea poate si sa-ti reproseze ca nu ai depus anual acea fisa, sau de cand s-a introdus legea, in 2019 cred ca. Chiar daca tu explici ca acele venituri sunt o surpriza.
Si de asemenea sunt multe exchange-uri obscure care nu iti furnizeaza nici un fel de fisa sau hartie la sfarsitul anului pt ca poate sunt in afara spatiului european, pe o insula undeva. Din cate stiu legea din Romania nu iti interzice sa faci tranzactii sau sa detii conturi in exchange-uri obscure.
Cum se procedeaza in situatii de astea care nu se incadreaza asa frumos in tipare ?
E o situație foarte complexă. Îți recomand să te consulți cu un contabil și un avocat specializat pe partea de taxare.
Si daca investesc prin Trading212 de exemplu?? Mai platesc taxe pe dividente?
Normal.
Salut! Pai de exemplu dacă eu investesc și scot profit din companii fără dividente trebuie sa plătesc taxe și pe profitul din acțiuni?
@@iboggi9719 da, platesti impozit pe capital gain
Și alea cum se plătesc gen? Se trage din câștig ca un fel de taxa nu?
@@iboggi9719 declari la ANAF baza impozabila (venitul asupra caruia se aplica impozitul) = pret de vanzare - pret de cumparare, inclusiv costurile/comisioanele de tranzactionare si platesti 10%
Clar👍
👍
Eu locuesc in belgia. Cu cont de belgia. Daca eu investesc in bursa din romnaia , dar banii imi intra in cont in belgia. Nu imi baga impozit aici ca imi vede intrari de banii in cont ?
În cazul tău, veniturile din BVB ar fi venituri din străinătate în Belgia. Va trebui să vezi în Belgia cum sunt ele impozitate.
Pai, dacă eu câștig poate doar 2.000 lei într-un an, eu trebuie să plătesc 2.700 lei la CASS? Asta înseamnă că ies în pierdere...
Răspunsul pe care l-ai primit mai jos este corect. 🙂
@@bLaCkwEw aa, am înțeles. Am crezut că din momentul în care am primul câștig de 12 salarii minime, îmi bagă CASS indiferent de câștigurile viitoare, la infinit. Mulțumesc frumos.
Salut, daca investesc intr un ETF constant(eventual prin autoinvest) pe o perioadă indelungata de timp , apoi in 10 ani sa zicem decid sa vand tot ce am, trebuie declarate veniturile doar in momentul vanzarii actiunilor sau anual?
8:23
@@popovicivlad4707 ma gandeam ca functionalitatea de autoinvest ar putea modifica cumva aceasta speta , pentru ca aplicatia reinvesteste automat venitul generat, nu vii tu cu bani din afara constant.
Schimbă puțin lucrurile la partea de dividende. Cam astea sunt veniturile pe care le poate genera un ETF dacă nu mai investești tu în el. Dar veniturile din dividende ar trebuie detaliate în Fișa de Portofoliu pe care ți-o trimite broker-ul.
Ca să scapi de această grijă îți recomand să investești în ETF-uri cu acumulare. Acelea reinvestesc dividendele înainte să intre în contul tău de la broker așa că sunt cele mai avantajoase.
@@ovidiutarcu salut Ovidiu , deci ca sa ma lamuresc mai bine , daca aleg varianta investirii in ETF-uri cu acumulare venitul nu va intra in contul meu efectiv , ci va fi reinvestit automat, deci teoretic acesta trebuie declarat doar in momentul in care suma aceea intra in contul meu la broker , dupa vanzare ( deci nu anual , cum e in cazul etf-urilor cu distribuire)
💜
🙏
Romania sta destul de prost la capitolul taxelor pe investitii, motiv pentru care acestea nici nu sunt populare. Daca statul si-ar dori sa incurajeze investitiile persoanelor fizice:
1. Ar avea un plafon anual de contributivitate sub care nu ar percepe taxe pe aprecierea de capital. De exemplu ISA (UK) sau Roth IRA (US).
2. Ar elimina posibilitatea platii CASS pentru veniturile din investitii. Taxa asta nu are nicio baza morala, cei care vor asigurare medicala de stat oricum pot sa o plateasca.
3. Ar creste substantial plafonul de deductie de la Pilonul 3 de pensii.
Eu nu sunt de părere că nu stă chiar așa de rău la capitolul taxare a investițiilor comparativ cu țările dezvoltate.
1. Impozit pe dividende 5% comparativ cu 20% - 30% în alte țări.
2. Impozit pe venit 10% comparativ cu 20% în SUA.
3. CASS la nivelul salariului minim indiferent de suma câștigată. 2700 RON la 100.000 RON câștig e infim.
E adevărat, ar putea găsi niște modalități de a oferi niște deduceri fiscale pentru cei care investesc, dar asta ar însemna să modifice și modul de taxare. Nu știu cât de încântați ar fi românii salariați să depună anual declarație unică și să-și calculeze singuri deducerile cum se întâmplă în SUA.
Eu cred că principalul motiv pentru care nu sunt investitori este că nu li s-a făcut cunoscută această opțiune. Dacă ar exista mai mult interes, poate s-ar propune și alte modalități de încurajare. În SUA de exemplu, nu toată lumea contribuie la 401k de exemplu deși e Free Money. Iar acel sistem există din anii 80.
Lipsa de informații este cea mai mare problemă.
Clar
👍
👏
🙂