Eu as vrea un video legat de regula de 4% scosi din actiuni pe an. Sunt curios cum functioneaza acel “infinite money glitch” si sa aflu informatii mai in detaliu. In rest mersi de info si un video super asa cum de altfel ne-ai obisnuit 👍
Pe scurt: E "infinite money glitch" daca ai AZI 1milion de dolari si poti trai cu 3.333 de dolari pe luna. Pe lung: Ai un milion de dolari. Cresterea economica medie a S&P 500 (as estima si ROTX) e de 7% pe an in ultimii 80 de ani. 7% din 1.000.000 de dolari e 70.000 de dolari. Dupa 1 an, in loc sa scoti cei 7%, scoti 4%. Adica 40.000 de dolari. 40.000 de dolari pe an, vine 3.333 de dolari pe luna ( din care poti trai ). Deci daca scoti 4% pe an, ramai cu 1milion si restul de 3%, adica 1030.000 de euro. ( in general asta mergea pe inflatia din SUA). Si astfel ramai si cu cei 1 milion initiali si cu 30.000 care acopera inflatia.
Pe scurt - E "infinite money glitch" daca ai AZI 1 milion de euro si poti trai cu 3.333 de dolari pe luna. Pe lung: - Daca ai 1 milion de euro si ii bagi in S&P 500, in medie va returna 7%. Scoti 4% din aia si traiesti din ei. Raman 3% care sa acopere inflatia si cei 1 milion initiali. 4% din 1.0000.000 e 40.000. 40.000 impartit la 12 luni din an ies 3.333 de euro pe luna.
Salut Ovidiu, multumim pentru informatii. Crezi ca ai putea sa acoperi pe viitor intr-un video si partea de declarare a pierderilor cand intocmim declaratia? Multumesc!
Salut Ovidiu, poti aborda si plata de impozit pe dividende? Spre exemplu la XTB, inteleg ca trebuie sa platesc impozit pe dividende provenite din ETF-uri cu distribuire, indiferent de suma castigata.
Am explicat cum funcționează impozitarea dividendelor în acest clip: th-cam.com/video/-jMUsXOVhhY/w-d-xo.html Și, pe lângă asta, partea de dividende internaționale am explicat-o și în acest clip: th-cam.com/video/FeGtAiwUtuY/w-d-xo.html
După părerea mea XTB este mai avantajos: - Comision de tranzacționare zero pentru rulaje lunare de sub 100.000 EUR. - Ofertă mai mare de instrumente financiare. - I se aplică prevederile fiscale mai favorabile având sucursală în România. Pentru mai multe detalii, accesează acest link: bit.ly/3SfhERO
Salut Ovidiu, stii cumva daca Revolut si Trading212 raporteaza direct la ANAF dividentele platite catre noi sau tranzactiile facute? Multumesc, apreciez munca ta!
Ca să pot face asta ar trebui să trec procesul de transfer de active de la Trading 212 la IBKR. Și nu intenționez să fac această mutate în acest moment. Dar am prezentat care au fost pașii când mi-am mutat acțiunile între doi brokeri din România în acest clip: th-cam.com/video/XH-CqaL6-yo/w-d-xo.html. Mă aștept ca lucrurile să fie foarte similare și la brokerii internaționali.
Salut Ovidiu! Ca de fiecare data, iti multumim pentru continutul de calitate pe care il postezi. Am totusi o intrebare legata de calculul si declararea impozitului. Cum se calculeaza si se declara impozitul in cazul in care dealungul a 5 ani ai cumparat acelasi activ de 5 ori (odata pe an) la 5 preturi diferite la un Broker nerezident in Romania (de exemplu IBKR) si la sfarsit ai transferat activul (nu vandut+cumparat, ci efectiv transferat) la un broker rezident (de exemplu XTB) si ai vandut tot la brokerul rezident. Teoretic brokerul rezident are trebui sa-ti calculeze si sa declare impozitul, dar ma gandesc ca el nu are de unde sa stie la ce preturi ai cumparat activul la celalalt broker... Acest caz este din punctul meu de vedere unul foarte real. Eu nu am incredere in XTB din punct de vedere al securitatii pentru ca XTB nu ofera login prin MFA (faci login doar cu parola, practic invitatie pentru hackeri sa-ti sparga contul). Prin urmare eu imi tin activele in IBKR, dar bineinteles ca as vrea sa profit de taxarea redusa si calculul automat al impozitului la vanzare. Iar acest transfer intre brokeri ar putea sa fie solutia.
Sincer, nu știu cum se face exact. Însă când comunică brokerii între ei ca să mute activele ar trebui să-și pună la dispoziție și istoricul de tranzacționare. În special din cauza faptului că brokerul român are obligația de a reține și vira impozitul. Dar asta este o întrebare pe care cel mai bine ar fi să o adresezi la brokerul la care vrei să faci transferul. Nu-i spui că n-ai încredere în ei, dar îi întrebi cum s-ar întâmpla dacă ai vrea să faci asta. Sunt sigur că pot să-ți oferă un răspuns mai bine argumentat. După cum ai văzut, și le-am cerut ajutorul ca să-mi clarifice chestii de finețe. Nici nu știi câte excel-uri am schimbat între noi ca să ajungem la cifrele corecte. 😅
Salut! Sa presupunem ca am facut DCA si am cumparat treptat 2, 4, 1, 3 unitati. Le calculez pretul mediu ponderat de achizitie si-mi da 20 lei pe actiune. Vand 4 actiuni si raman cu 6. Pt cele 6 ramase, cand voi vinde in viitor din ele, pretul mediu ponderat de achizitie este in continuare 20 de lei pe actiune? Sau cumva vanzarea celor 4 actiuni precedente presupune scoaterea lor (nu stiu pe ce criterii) din baza de calcul a pretului mediu ponderat de achizitie?
Din câte îmi aduc eu aminte din cursurile de contabilitate, CMP se recalculează doar la achiziții. Vânzarea nu va influența CMP și ultimele 6 acțiuni vor avea tot 20 RON ca preț ponderat de achiziție.
Salut, am și eu o întrebare legat de impozitul de 3% vs 1%, mai specific cum se determină dacă am păstrat instrumentele mai mult de 365 de zile? De exemplu: investesc lunar continuu de 10 ani de zile în același ETF, după care vreau sa răscumpăr parțial. Teoretic unele unități din ETF sunt deținute de 10 ani, iar ultimii au o vârstă de maxim o lună... Unde mă incadrez la impozit in cazul ăsta?
Va separa broker-ul automat în funcție de data fiecărei achiziții. Ei au datele în sistem și mă gândesc că pot calcula ușor câte zile au trecut de când ai achiziționat fiecare unitate de fond ca să facă împărțirea. Poți să le dai un mail ca să-ți confirme. 🙂
Ne spui te rog daca exista vreo optiune sa nu platim 3% impozit pe vandut de locuinta, daca ne cumparam alta locuinta mai scumpa in loc? In SUA si altundeva se poate face asta, doar la noi nu. Ar trebui sa cumpar apartamentul pe PFA sau SRL?
Eu nu știu de o astfel de opțiune. Pentru PFA și SRL va trebui să vorbești cu un contabil sau consultant fiscal. Dar cred că acolo ai impozite mai mari la astfel de tranzacții.
Salutare.Utile informatiile ca de obicei. Eu am insa o alta intrebare:am vandut anul trecut niste actiuni iar anul acesta trebuie sa declar la anaf acea tranzactie. Insa,chiar daca eu am incasat niste banuti,per tranzactie am fost pe minus.Adica pretul de vanzare a fost sub cel de achizitie. In acest caz mai trebuie completata vreo declaratie catre fisc? Multumesc.
Depinde de intermediarul folosit. Dacă e din afara României, poți declara pierderea ca să o scazi din câștigurile viitoare. Dacă e intermediar din România, pierderile nu se mai pot compensa. Așa că nu o poți declara. Chiar te-ar ajuta să urmărești acest clip ca să înțelegi cum sunt impozitate câștigurile în funcție de rezidența broker-ului: th-cam.com/video/-jMUsXOVhhY/w-d-xo.html
@@IonutNegru87 fiindcă în teorie eu am avut un venit și orice venit este impozabil. Nu știu cum se procedează, de aia am întrebat. Am adresat întrebarea și celor de la fisc însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.
Salut! Urmaresc sa deschid un cont de tranzactionare la un broker cu sediul permanent in Romania, deci care aplica impozitarea de 1% sau 3% pe venitul din tranzactii. Si am urmatoarea intrebare: 1. La cumpararea de ETF-uri cu acumulare, impozitul pe venitul din tranzactii se opreste la sursa, iar dividendele intra in unitatea de fond, nu direct in contul meu. Eu inteleg ca nu am obligatia sa depun Declaratia Unica, nu ating plafonul pentru CASS. E corecta abordarea aceasta? Mulțumesc!
Cand am intrebat la Anaf cum sa calculez cand am multiple cumparari la preturi diferite, aia habar nu aveau. In lipsa de informatio am folosit FiFo. Nu a fost tocmai usor sa calculez. Cu media ponderata ar fi oare mai usor?
Când ai multe tranzacții, dacă nu s-a reținut impozitul la sursă, cel mai eficient e să folosești Fișa de Portofoliu. Acolo este suma tuturor câștigurilor și a pierderilor. Deci asupra ei se aplică cota de impozitare.
Salut. Pe IBKR, nu apare optiunea de cost mediu ponderat. Am vazut insa mai multa lume care spune ca echivalentul costului mediu ponderat la IBKR este FIFO (first-in, first-out). Poti confirma daca asa este?
Nu pot confirma asta întrucât nu lucrez la IBKR. Cel mai bine ar fi să-i întrebi pe ei direct. Dar fiind un broker domiciliat în afara României nu i se aplică prevederile cu 1% și 3%. Așa că nu contează ce metodă de descărcare din gestiune folosește.
Si daca brokerul nu e roman si foloseste fifo, trebuie sa ma apuc eu sa calculez cu pretul ponderat, pe zeci de tranzactii care se pot intinde pe zeci de ani? Sau ma iau dupa ce a calculat brokerul cu metoda lui?
Salut! Deci daca as vrea sa fac day trading pe bvb si as avea de ex 2 tranzactii de actiuni pe zi, pe care ambele le vand la un profit mic desigur in aceeasi zi, trebuie sa platesc impozit 3% pentru fiecare profit in parte de la cele doua actiuni?
Salut, daca primesc dividende in contul brokerului si eu aleg sa le reinvestesc in loc sa le retrag pe cardul personal, trebuie sa platesc in continuare CASS raportat la plafoane? Sau prin faptul ca sunt reinvestiti si nu fizic in contul meu ma scuteste de aceasta plata?
Trebuie să iei dividendele încasate în considerare pentru CASS. Evenimentul taxabil s-a produs: ai încasat dividende. Acum că tu ai ales să le reinvestești sau să le cheltuiești nu mai este relevant pentru ANAF.
Salutare eu momentan lucrez in italia si am rezidenta fiscala aici, sa zicem ca investesc la bursa si peste ceva timp decid sa ma intorc in romania cum trebuie sa procedez cu actiunile cand plec din italia. Stiu ca nu despre asta era videoclipul dar ma intrebam daca ma poti ajuta cu informatii
Depinde. Le poți păstra acolo, le poți transfera la un broker din România. Există mai multe soluții pe care va trebui să le cântărești când iei decizia să te întorci.
Salut, pe piata crypto, exista vreun site care se ocupa el de acte in locul tau? Adică la o simpla retragere, sa iti opreasca comision si sa iti declare ei venitul impozabil
Din câte am văzut eu în Codul Fiscal, alea intră la categoria alte venituri. Așa că se impozitează cu 10% și nu se aplică excepțiile menționate în clip.
Salut, am si eu o intrebare...Daca am investit bani cu Trading 212 (am investit atat CFD cat si Invest) dar nu am retras bani niciodata din aceasta aplicatie, mai e nevoie sa platesc impozit?
Dacă ai efectuat tranzacții de vânzare și ai înregistrat câștiguri, da trebuie să plătești impozit. Folosește Fișa de Portofoliu eliberată de Trading 212 ca să vezi care a fost rezultatul pe anul anterior.
Eu as vrea un video legat de regula de 4% scosi din actiuni pe an. Sunt curios cum functioneaza acel “infinite money glitch” si sa aflu informatii mai in detaliu. In rest mersi de info si un video super asa cum de altfel ne-ai obisnuit 👍
O să fac la un moment dat un clip și despre acel subiect. Însă pot să-ți spun de pe acum că nu este un „infinite money glitch”. 🙂
Sunt și eu interesat de acest subiect
Pe scurt:
E "infinite money glitch" daca ai AZI 1milion de dolari si poti trai cu 3.333 de dolari pe luna.
Pe lung:
Ai un milion de dolari.
Cresterea economica medie a S&P 500 (as estima si ROTX) e de 7% pe an in ultimii 80 de ani. 7% din 1.000.000 de dolari e 70.000 de dolari.
Dupa 1 an, in loc sa scoti cei 7%, scoti 4%. Adica 40.000 de dolari. 40.000 de dolari pe an, vine 3.333 de dolari pe luna ( din care poti trai ).
Deci daca scoti 4% pe an, ramai cu 1milion si restul de 3%, adica 1030.000 de euro. ( in general asta mergea pe inflatia din SUA).
Si astfel ramai si cu cei 1 milion initiali si cu 30.000 care acopera inflatia.
Pe scurt
- E "infinite money glitch" daca ai AZI 1 milion de euro si poti trai cu 3.333 de dolari pe luna.
Pe lung:
- Daca ai 1 milion de euro si ii bagi in S&P 500, in medie va returna 7%. Scoti 4% din aia si traiesti din ei.
Raman 3% care sa acopere inflatia si cei 1 milion initiali.
4% din 1.0000.000 e 40.000.
40.000 impartit la 12 luni din an ies 3.333 de euro pe luna.
Mulțumesc de informații !!!
Cu drag! 🙂
Salut Ovidiu, multumim pentru informatii. Crezi ca ai putea sa acoperi pe viitor intr-un video si partea de declarare a pierderilor cand intocmim declaratia? Multumesc!
Salut! Dacă țin bine minte, am menționat-o în acest clip: th-cam.com/video/FSh5riFM6xE/w-d-xo.html
Salut Ovidiu, poti aborda si plata de impozit pe dividende?
Spre exemplu la XTB, inteleg ca trebuie sa platesc impozit pe dividende provenite din ETF-uri cu distribuire, indiferent de suma castigata.
Am explicat cum funcționează impozitarea dividendelor în acest clip: th-cam.com/video/-jMUsXOVhhY/w-d-xo.html
Și, pe lângă asta, partea de dividende internaționale am explicat-o și în acest clip: th-cam.com/video/FeGtAiwUtuY/w-d-xo.html
Salut! Pentru bursa internationala s ar merita sa folosesc tradeville sau e XTB ? MULTUMESC.
După părerea mea XTB este mai avantajos:
- Comision de tranzacționare zero pentru rulaje lunare de sub 100.000 EUR.
- Ofertă mai mare de instrumente financiare.
- I se aplică prevederile fiscale mai favorabile având sucursală în România.
Pentru mai multe detalii, accesează acest link: bit.ly/3SfhERO
Salut Ovidiu, stii cumva daca Revolut si Trading212 raporteaza direct la ANAF dividentele platite catre noi sau tranzactiile facute? Multumesc, apreciez munca ta!
Am citit recent niste articole recent despre cat colaboreaza Revolut cu ANAF si Revolut a zis ca e transparent 100% si ofera ANAF-ului orice raspuns.
Nu raportează direct la ANAF. Va trebui să declari tu veniturile și câștigurile obținute prin intermediul lor.
Salut! Ai putea sa faci un video in care sa explici pas cu pas cum putem face transferul portofoliului de la Trading212 catre IBKR?
Ca să pot face asta ar trebui să trec procesul de transfer de active de la Trading 212 la IBKR. Și nu intenționez să fac această mutate în acest moment.
Dar am prezentat care au fost pașii când mi-am mutat acțiunile între doi brokeri din România în acest clip: th-cam.com/video/XH-CqaL6-yo/w-d-xo.html. Mă aștept ca lucrurile să fie foarte similare și la brokerii internaționali.
Ciao ce opinie ai de AMC Entertainment Holdings Inc?....mulțumesc
Eu nu prea investesc în companii individuale. Așa că nu pot să ofer o părere informată.
Salut Ovidiu! Ca de fiecare data, iti multumim pentru continutul de calitate pe care il postezi. Am totusi o intrebare legata de calculul si declararea impozitului. Cum se calculeaza si se declara impozitul in cazul in care dealungul a 5 ani ai cumparat acelasi activ de 5 ori (odata pe an) la 5 preturi diferite la un Broker nerezident in Romania (de exemplu IBKR) si la sfarsit ai transferat activul (nu vandut+cumparat, ci efectiv transferat) la un broker rezident (de exemplu XTB) si ai vandut tot la brokerul rezident. Teoretic brokerul rezident are trebui sa-ti calculeze si sa declare impozitul, dar ma gandesc ca el nu are de unde sa stie la ce preturi ai cumparat activul la celalalt broker... Acest caz este din punctul meu de vedere unul foarte real. Eu nu am incredere in XTB din punct de vedere al securitatii pentru ca XTB nu ofera login prin MFA (faci login doar cu parola, practic invitatie pentru hackeri sa-ti sparga contul). Prin urmare eu imi tin activele in IBKR, dar bineinteles ca as vrea sa profit de taxarea redusa si calculul automat al impozitului la vanzare. Iar acest transfer intre brokeri ar putea sa fie solutia.
este un reddit undeva pe tema asta, ii contactezi dupa si le comunici preturile de cumparare cica.
Sunt curios totusi sa aflu si opinia lui Ovidiu.
Sincer, nu știu cum se face exact. Însă când comunică brokerii între ei ca să mute activele ar trebui să-și pună la dispoziție și istoricul de tranzacționare. În special din cauza faptului că brokerul român are obligația de a reține și vira impozitul.
Dar asta este o întrebare pe care cel mai bine ar fi să o adresezi la brokerul la care vrei să faci transferul. Nu-i spui că n-ai încredere în ei, dar îi întrebi cum s-ar întâmpla dacă ai vrea să faci asta. Sunt sigur că pot să-ți oferă un răspuns mai bine argumentat.
După cum ai văzut, și le-am cerut ajutorul ca să-mi clarifice chestii de finețe. Nici nu știi câte excel-uri am schimbat între noi ca să ajungem la cifrele corecte. 😅
@@ovidiutarcu Multumesc frumos pentru raspuns.
Salut! Sa presupunem ca am facut DCA si am cumparat treptat 2, 4, 1, 3 unitati. Le calculez pretul mediu ponderat de achizitie si-mi da 20 lei pe actiune. Vand 4 actiuni si raman cu 6. Pt cele 6 ramase, cand voi vinde in viitor din ele, pretul mediu ponderat de achizitie este in continuare 20 de lei pe actiune? Sau cumva vanzarea celor 4 actiuni precedente presupune scoaterea lor (nu stiu pe ce criterii) din baza de calcul a pretului mediu ponderat de achizitie?
Din câte îmi aduc eu aminte din cursurile de contabilitate, CMP se recalculează doar la achiziții. Vânzarea nu va influența CMP și ultimele 6 acțiuni vor avea tot 20 RON ca preț ponderat de achiziție.
Salut, am și eu o întrebare legat de impozitul de 3% vs 1%, mai specific cum se determină dacă am păstrat instrumentele mai mult de 365 de zile? De exemplu: investesc lunar continuu de 10 ani de zile în același ETF, după care vreau sa răscumpăr parțial. Teoretic unele unități din ETF sunt deținute de 10 ani, iar ultimii au o vârstă de maxim o lună... Unde mă incadrez la impozit in cazul ăsta?
Va separa broker-ul automat în funcție de data fiecărei achiziții. Ei au datele în sistem și mă gândesc că pot calcula ușor câte zile au trecut de când ai achiziționat fiecare unitate de fond ca să facă împărțirea.
Poți să le dai un mail ca să-ți confirme. 🙂
Ne spui te rog daca exista vreo optiune sa nu platim 3% impozit pe vandut de locuinta, daca ne cumparam alta locuinta mai scumpa in loc?
In SUA si altundeva se poate face asta, doar la noi nu.
Ar trebui sa cumpar apartamentul pe PFA sau SRL?
Eu nu știu de o astfel de opțiune. Pentru PFA și SRL va trebui să vorbești cu un contabil sau consultant fiscal. Dar cred că acolo ai impozite mai mari la astfel de tranzacții.
Salutare.Utile informatiile ca de obicei. Eu am insa o alta intrebare:am vandut anul trecut niste actiuni iar anul acesta trebuie sa declar la anaf acea tranzactie. Insa,chiar daca eu am incasat niste banuti,per tranzactie am fost pe minus.Adica pretul de vanzare a fost sub cel de achizitie. In acest caz mai trebuie completata vreo declaratie catre fisc? Multumesc.
Depinde de intermediarul folosit. Dacă e din afara României, poți declara pierderea ca să o scazi din câștigurile viitoare. Dacă e intermediar din România, pierderile nu se mai pot compensa. Așa că nu o poți declara.
Chiar te-ar ajuta să urmărești acest clip ca să înțelegi cum sunt impozitate câștigurile în funcție de rezidența broker-ului: th-cam.com/video/-jMUsXOVhhY/w-d-xo.html
Pai nu declari doar câștigul? Tu daca ai vândut pe minus înseamnă că nu ai avut câștig. De ce ar trebui sa declari asta?
@@IonutNegru87 fiindcă în teorie eu am avut un venit și orice venit este impozabil. Nu știu cum se procedează, de aia am întrebat. Am adresat întrebarea și celor de la fisc însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.
@@dorukeloo Mulțumesc. Și eu sunt curios de acest proces. Daca vrei, te rog sa revii și sa ne spui ce răspuns ai primit.
@@IonutNegru87 am primit răspuns că nu trebuie declarație fiindcă nu am înregistrat profit.
Salut!
Urmaresc sa deschid un cont de tranzactionare la un broker cu sediul permanent in Romania, deci care aplica impozitarea de 1% sau 3% pe venitul din tranzactii. Si am urmatoarea intrebare:
1. La cumpararea de ETF-uri cu acumulare, impozitul pe venitul din
tranzactii se opreste la sursa, iar dividendele intra in unitatea de fond, nu direct in contul meu. Eu inteleg ca nu am obligatia sa depun Declaratia Unica, nu ating plafonul pentru CASS. E corecta abordarea aceasta?
Mulțumesc!
Da, e corectă. Pe fișa de portofoliu de la broker o să apară câștig zero până când nu începi să vinzi.
Cand am intrebat la Anaf cum sa calculez cand am multiple cumparari la preturi diferite, aia habar nu aveau. In lipsa de informatio am folosit FiFo. Nu a fost tocmai usor sa calculez. Cu media ponderata ar fi oare mai usor?
Când ai multe tranzacții, dacă nu s-a reținut impozitul la sursă, cel mai eficient e să folosești Fișa de Portofoliu. Acolo este suma tuturor câștigurilor și a pierderilor. Deci asupra ei se aplică cota de impozitare.
Salut. Pe IBKR, nu apare optiunea de cost mediu ponderat. Am vazut insa mai multa lume care spune ca echivalentul costului mediu ponderat la IBKR este FIFO (first-in, first-out). Poti confirma daca asa este?
Nu pot confirma asta întrucât nu lucrez la IBKR. Cel mai bine ar fi să-i întrebi pe ei direct. Dar fiind un broker domiciliat în afara României nu i se aplică prevederile cu 1% și 3%. Așa că nu contează ce metodă de descărcare din gestiune folosește.
Si daca brokerul nu e roman si foloseste fifo, trebuie sa ma apuc eu sa calculez cu pretul ponderat, pe zeci de tranzactii care se pot intinde pe zeci de ani? Sau ma iau dupa ce a calculat brokerul cu metoda lui?
Eu m-aș lua strict după Fișa de Portofoliu pe care mi-o pune la dispoziție broker-ul.
@@ovidiutarcuCam asa ma gandesc si eu.
Salut! Deci daca as vrea sa fac day trading pe bvb si as avea de ex 2 tranzactii de actiuni pe zi, pe care ambele le vand la un profit mic desigur in aceeasi zi, trebuie sa platesc impozit 3% pentru fiecare profit in parte de la cele doua actiuni?
Exact. 🙂
@@ovidiutarcu Daca esti in castig esti bun de plata,daca esti pe minus iti da cineva bani inapoi?
Salut, daca primesc dividende in contul brokerului si eu aleg sa le reinvestesc in loc sa le retrag pe cardul personal, trebuie sa platesc in continuare CASS raportat la plafoane? Sau prin faptul ca sunt reinvestiti si nu fizic in contul meu ma scuteste de aceasta plata?
Trebuie să iei dividendele încasate în considerare pentru CASS. Evenimentul taxabil s-a produs: ai încasat dividende. Acum că tu ai ales să le reinvestești sau să le cheltuiești nu mai este relevant pentru ANAF.
Salutare eu momentan lucrez in italia si am rezidenta fiscala aici, sa zicem ca investesc la bursa si peste ceva timp decid sa ma intorc in romania cum trebuie sa procedez cu actiunile cand plec din italia.
Stiu ca nu despre asta era videoclipul dar ma intrebam daca ma poti ajuta cu informatii
Depinde. Le poți păstra acolo, le poți transfera la un broker din România. Există mai multe soluții pe care va trebui să le cântărești când iei decizia să te întorci.
Salut, pe piata crypto, exista vreun site care se ocupa el de acte in locul tau? Adică la o simpla retragere, sa iti opreasca comision si sa iti declare ei venitul impozabil
Eu nu știu de astfel de brokeri.
Valabil și pentru crypto monede ?
Din câte am văzut eu în Codul Fiscal, alea intră la categoria alte venituri. Așa că se impozitează cu 10% și nu se aplică excepțiile menționate în clip.
Daca am primit acțiuni gratuite și le vând, se impozitează?
Da
Salut, am si eu o intrebare...Daca am investit bani cu Trading 212 (am investit atat CFD cat si Invest) dar nu am retras bani niciodata din aceasta aplicatie, mai e nevoie sa platesc impozit?
Dacă ai efectuat tranzacții de vânzare și ai înregistrat câștiguri, da trebuie să plătești impozit. Folosește Fișa de Portofoliu eliberată de Trading 212 ca să vezi care a fost rezultatul pe anul anterior.