Çekingenlik nasıl aşılır?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 เม.ย. 2021
  • Çekingenlik Nasıl Aşılır?
    Çekingenlik Nedir?
    Çekingenlik aslında temel duygularımız arasındadır ve herkes makul ölçülerde çekingenlik yaşar. Sosyal yaşantımızı rahatsızlaştırması sosyal ilişkilerde rezil olma, yargılanma, eksikliğinin ortaya çıkma kaygısı ve beraberinde görülen fiziksel semptomlar ( titreme, terleme, mide bulantısı vb.) görülmesi bu makul ölçülerin dışına çıktığımızın bir göstergesidir. Çekingenlik kişiler sosyal yaşam içerisinde eleştirilmekten, reddedilmekten, girişkenlikten korkarlar; küçük düşme, ayıplanma gibi sosyal kaygılar yaşarlar. Yaşanılan olumsuz bir olay sonrası kendilerini suçlu gibi görüp daha çok içine kapanabilirler.
    Çekingenlikte Genetik ve Çevresel Faktörler
    Çekingenlik, kişiliğimiz de hem genetik hem çevresel faktörlerle meydana gelebilir. Genetiğimizin bize aktardığı bir mizaç özelliğimizdir. Aynı zamanda çekingen kişilik bozukluğu olan bireylerin çocuklarında da aynı durumun görülmesi riski daha fazladır. Asıl olarak çekingenliğin ortaya çıkması çocukken etkileşime girdiği çevresiyle oluşur. Dünyaya korkarak bakan ebeveynlerin yanında büyümesi kişiliğinin temelini oluşturacaktır. Engellenen davranışları, duygusal olarak ihmal edilişi çocuklukta çekingenliğin oluşmasına yol açacaktır. Böyle bir durumda kişi kapasitesinin altında işlere girecek, hep geri çekilme eğiliminde olacaktır. Erginlikte toplumla karşılaşma fazla olduğundan korkuları sık sık ortaya çıkacaktır, tabi ki küçüklükten gelen çekingenliği varsa bu onu daha fazla içe hapsedecektir.
    Çekingenlik Belirtileri Nelerdir?
    1.Belirgin kişilerarası iletişim gerektiren mesleki aktivitelerden eleştiri, reddedilme veya ayıplanma korkusuyla kaçınır.
    2.Sevileceğinden emin olmadıkça insanlarla etkileşimden kaçınır.
    3.Samimi ilişkilerinde ayıplanma veya alay edilme korkusuyla kendini geri çeker.
    4.Sosyal durumlarda eleştirileceğinden veya reddedileceğinden endişelenir.
    5.Yeni sosyal ilişkiler kurarken yetersizlik duygusuyla kendini geri çeker.
    6.Kendini sosyal anlamda beceriksiz, kişisel olarak nahoş ve diğerlerinden aşağıda görür.
    7.Genelde kendisini utandıracağını düşündüğünden kişisel risk almaya veya yeni şeyler denemeye gönülsüzdür (APA, 2013).

    Çekingenlik Çocuklukta Nasıl Aşılır
    1-)Küçüklükten itibaren birey olduğu olgusunu yerleştirmek kişisel gelişimi için etkili olacaktır.
    2-)Görüşlerinin değerli olduğunu hissettirmeliyiz. Kendini ifade etmesi için şans tanımalıyız
    3-)Yargılamak, yerine farklı görüşlere açık olduğumuzu bilmeli.
    4-)Korkutmak yerine, hata yer vermeliyiz herkesin hata yapabileceğini öğretmeliyiz.
    Bunlar sayesinde çekingenliğin önüne geçebiliriz.

    Çekingenliği Aşmak İçin Nasıl Davranılmalı?
    Çekingenliği aşmak istiyorsak unutulmamalıdır ki hissiyatı yok etmek için davranışın değişmesi gerekir.
    1- Cesur olmalıyız. korkularımızı kolaydan zora doğru sıralama yapmalıyız ilk olarak kolayın üzerinden gelmek devam edeceğimiz sürecin önüne açacaktır ve özgüven kazandıracaktır.
    2- İletişim kurmaya çalışmalıyız. Bu iletişimi bir merhabayla veya adres sormakla başlatabiliriz.
    3- Topluluk önünde konuşma yapacaksak önceden hazırlığmızı iyi yapmalıyız bizi ürkütecek kısımlarla daha fazla çalışıp bilgiyle özgüvenimizi tazelemeliyiz.
    4- Yeni hobiler keşfetmek veya var olanlara vakit ayırmalıyız.
    5- Spor yapmak, fiziğimizin iyi durduğunu hissetmek, gelişim gösterdiğimizi görmek motivasyon ve özgüvenin artmasına katkı sağlayacaktır.
    6- Hayal gücümüzle yapmaktan çekindiğimiz eylemin provasını yapıp kendimizi rahatlatabiliriz. Hayal gücümüzü kullanırken dikkatli olmalı bunu takıntı haline dönüştürmemeliyiz. ( Mesela dans etmek, şarkı söylemek, kalabalık karşısında konuşma yapmak)
    7- Çekingenliği aşmaya çalışırken hedef koyup başarı durumunda kendimizi ödüllendirebiliriz. Böylelikle bir sonraki hedefe daha pozitif yaklaşabiliriz.
    8- Reddedilmek, utanmak gibi kavramları gözümüzde büyütmemeliyiz. Herkesin bu durumları yaşayabileceği bilmeli, özelimizden çıkarıp genelleme yapabiliriz.
    9- Kendimizle barışık olmalıyız. Başkalarını örnek alabiliriz ama kıyaslama yapmamalıyız. Önemli olduğumuzu kabul etmeli kendimizi keşfetmek için yeni aktiviteler bulabiliriz.
    10- Arkadaşlarını doğru seçtiğinden emin ol sürekli dalga geçmek, aşagılamak için yer arayan insanlardan uzak durulmalı.
    11-Pişmanlık hissedebiliriz ama bunu bütün saate bütün güne yaymamalıyız. Bize yararı olmayan olumsuz düşünceleri çıkarmalıyız.
    Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece
    👉🏽 www.dunyadanismanlikmerkezi.c...
    🔗 Abone Ol : / fundemcepsi. .
    📷 Instagram : / pskfundemece
    👉🏽 Dünya Danışmanlık Merkezi : www.dunyadanismanlikmerkezi.com/

ความคิดเห็น •