STRUNGAR CNC URAC

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 พ.ค. 2024
  • Povestea constructorului de tancuri, devenit constructor de tramvaie
    Societatea de Transport București STB SA nu este doar transportator de călători, ci și constructor de vehicule destinate transportului de persoane. Acest lucru se întâmplă la Uzina de Reparații Atelierele Centrale (URAC) ale STB SA. Dar, pentru construcția de mașini este nevoie de utilaje performante și de personal calificat care să le mânuiască. Așa cum este Romică Cronț, operator al strungului cu cod numeric computerizat CNC din URAC, fost constructor de tancuri la Fabrica Mașini Grele Speciale, apoi strungar pe mașini-unelte care fabricau utilaje pentru indistria extractive în Canada - iar acum constructor de tramvaie la URAC.
    Romică Cronț a intrat în câmpul muncii, ca strungar, în 1983. Foarte ordonat din fire și dornic de a învăța, pe mentalitatea că meseria este brățara de aur, el a ajuns în scurt timp să lucreze la Fabrica Mașini Grele Speciale din București, unde se realizau tancuri și alte mașini de luptă de concepție românească. Într-o scurtă paranteză trebuie spus că actualele tancuri ale României, numite TR 85M1 Bizon (Tanc Model 1985), sunt blindate realizate la Fabrica Mașini Grele Speciale și modernizate după 1990. Deci, la bază, sunt tancurile la care a lucrat și Romică Cronț.
    Aici, la Mașini Grele, a făcut cunoștință pentru prima oară cu strungurile de înaltă performanță.
    După anul 2000, a avut ocazia să prindă un contract în Canada, la o fabric de utilaje grele, unde, timp de șapte ani, s-a perfecționat pe mașini-unelte de ultimă generație.
    S-a ivit însă o problem de inadaptabilitate a familiei și s-au întors în România. În scurt timp, la calificarea pe care o avea deja, a prins un loc de muncă la URAC. Uzina de Reparații tocmai achiziționase un strung cu cod numeric computerizat și nu avea cine să îl manevreze… I s-a potrivit ca o mănușă! Până la urmă, un constructor de tancuri poate fi foarte ușor și un constructor de tramvaie.
    Aici trebuie spus că un strung CNC este un utilaj cu control numeric computerizat. Strungurile CNC folosesc programe controlate de computer pentru a ghida mișcările sculei de tăiere și pentru a controla viteza, adâncimea și unghiul tăierilor. Limbajul de programare folosit este de obicei G-code, care constă într-o serie de comenzi pe care mașina le urmează pentru a produce forma și dimensiunile dorite, la mare precizie, cu intervenție umană minimă.
    Precizia, în cazul strungăriei din URAC, este absolut necesară pentru că ea participă la siguranța în trafic a vehiculelor în cazul transportului public.
    În fine, în ceea ce privește construcția de mașini, trebuie spus că la Atelierele Centrale s-au construi aproximativ 600 de vagoane de tramvai V3A destinate Bucureștiului şi altor oraşe din România, precum Braşov, Constanţa, Iaşi etc.
    De asemenea, aici a fost realizat și Bucur LF, cel mai modern tramvai construit vreodată în București. Ca specificație, un tramvai nou realizat la URAC costă 800.000 de euro, pe când unul cumpărat de oriunde din altă parte costă peste 2.000.000 de euro - adică mai mult decât dublu!

ความคิดเห็น •