Akıcı ve net bir anlatım için çok teşekkür ederim. Örneğin: 3 gıda takviyesi var. 30'ar kişilik 3 grubumuz var (3 grup cinsiyet, yaş vb benzer). 1. gruba A-takviye, 2. gruba B-takviye, 3. gruba C-takviye verdik. Her gruba takviye öncesi ve sonrası başarı puanlarını ölçtük (başarı puanı 1-10 arası 'scale' bir veri). Hangi gıda takviyesi daha etkili/ daha etkin / daha iyi? Nasıl bir analiz yapmamız gerekirdi?
Rica ederim. Hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımız var. Sarı kapaklı videolar. Bunlara bir göz atarsanız çok daha güzel olur. İyi çalışmalar.
Bu video sonrası aydınlandım resmen, ağzınıza emeğinize sağlık hocam. Grup içi farklılıkları anlama noktasında şu anda zihnim daha berrak. Gruplar arasındaki farklılıklar için bir sorum olacaktı. Öncelikle kontrol ve deney grubunun karşılaştırılmasında ön test, son test ve izlem testinde hangi analizi kullanabilirim. Diğer sorumda en sonda verilen plot grafiğinde kontrol ve deney grubundaki değişimleri aynı anda aynı grafikte nasıl gösterebiliriz ? şimdiden çok teşekkür ederim :).
Yorumunuz için teşekkürler. Faydam olduysa ne mutlu bana. Size vereceğim cevap farklı etkenlere göre değiştiği için hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımıza bir bakmalısınız. Grafik konusuna gelince ben bu tür grafikleri Excel'de yapıyorum.
Teşekkür ediyorum. Belirttiğiniz yazımı anlattığımız bir video zaten var. Yalnız yazım ile ilgili videoları kanalımıza küçük bir gelir sağlayabilmek için ücretli olarak sunuyoruz. Bu konuda anlayış göstereceğinizi düşünüyorum. 300'den fazla video içerisinde çok az sayıda videomuz için ücret talep ediyoruz.
Merhabalar hocam, Öncelikle bu kaliteli içerik için teşekkür ederim. Deney-Kontrol gruplu ön test-son test-izleme testi olacak şekilde bir terapinin etkililiğini(4 bağımlı değişken üzerinde) araştırdığım tezimde normal dağılım göstermesi halinde şu sırayı izlemeyi planlıyorum. Doğru mudur? Daha doğru/iyi bir yöntemi var mıdır? 1.Katılımcılar deney ve kontrol gruplarına atandıktan sonra grupların birbirinden farklılaşıp farklılaşmadığını ölçmek için ilişkisiz örneklemler t testi. 2.Deney grubu üzerinde terapinin etkisini sınamak için ön test, son test, izleme testi puanları farkı. tekrarlı ölçümler anova. 3.Kontrol grubu için ön test, son test, izleme testi puanları farkı. tekrarlı ölçümler anova. 4.deney ve kontrol grubu ön test-son test-izleme testi. iki faktörlü anova. Teşekkür ederim.
iyi günler beden eğitimi alanında boy kilo çeviklik denge esneklik gibi birden çok ölçüm yapıldığında ve bunu ön test ara test ve son test şeklinde yapıldığında veri girişini nasıl yapacağız
Artık sizin videoları izlemeden SPSS açmıyoruz :) her şey için çok ama çok teşekkür ederim.. size bir şey soracaktım. cevaplarsanız çok sevinirim. bir ölçek geliştiriyorum. test tekrar test de yaptım ama bunu nasıl istatistiksel olarak çalışacağımı bir türlü çözemedim. topladığım veri sayısı 348, test tekrar test için topladığım veri sayısı 64. bunları nasıl karşılaştıracağım. sayıları farklı.
:) Estağfurullah, teşekkür ediyorum. İlk yaptığınız testin ortalama ya da toplam puanını hesaplayın. ön_ortalama gibi kaydedebilirsiniz. Daha sonra bunu ikinci test için yapın. Daha sonra bu iki ortalamanın korelasyonuna bakın. n'ler eşit olsa iyi olurdu ama sorun olmaz.
Dikey çizgileri olmayan, yatay olarak ise sadece en üstte, başlık satırının altında ve en altta olmak üzere 3 yatay çizgi olan tablolar hazırlamanız gerekiyor. Bunun için internette araştırma yapmalısınız. Kolay gelsin.
Merhaba hocam elinize sağlık. Sorum şu: Tests of Within-Subjects Effects tablosunda anlamlı fark yok ancak altındaki Tests of Within-Subjects Contrasts tablosunda bir tanesi anlamlı farklı görünüyor. Sizce bu raporlamaya değer midir? Farklılık vardır denebilir mi?
merhabalar, tekrarlı anova sonuçta istatistiksel olarak anlamlı çıkıyor ancak ikili karşılaştırmalarda hiç birinde anlamlı farklılık yok bunu nasıl yorumlamalıyım?
Merhaba hocam elinize sağlık teşekkür ederiz, bir sorum olacak, veri setini oluştururken, ilk sütuna grup değişkeni (kontrol=1, deney=2 şeklinde), ikinci sütuna ise hangi ölçüm olduğu (1 ön test, 2 son test şeklinde) girdim, bu durumda sizin bahsettiğiniz şekilde ön test son test değişkenini nasıl tanımlayacağım?
merhaba, bu testi ve parametrik diğer testleri yapabilmemiz için sizin de anlattığınız gibi normal dağılım göstermesi gerekiyor. Ancak her seferinde aklıma takılan bir soru var normalliğe bakarken ayrı ayrı tüm değişkenlerin kendi içindeki normallik dağılımına mı bakacağız yoksa bağımsız değişken üzerindeki normallik dağılımına mı? umarım sorumu anlatabilmişimdir?
Bu testte her bir değişkenin ayrı ayrı normal dağılım gösterip göstermediğine bakmamız gerekiyor. Örneğin ön test puanları ile son test puanlarını karşılaştırıyorsak her ikisine bakacağız. Yalnız istersek aradaki farkın normal dağılım gösterip göstermediğine de bakabiliyoruz. Farklı bir testten de örnek verelim. İlişkisiz örneklemler t testi yapıyorsak ve matematik testi puanlarını cinsiyete göre karşılaştırıyorsak matematik testi puanlarına bakacağız.
Ölçümlerin varyanslarının birbirine benzer olması gibi düşünebiliriz. Bu konuyu sıfırdan serisi içinde anlattığım video var. Orada biraz daha açıklamıştım.
Merhabalar, teşekkür ederim, 3'lü karşılaştırmada; 3. seferdeki kişi sayısı ilk 2 seferden az ise ne yapılmalıdır? Kontrol (n=17) ve deney (n=17) gruplarından ön test ve son test alınmış ancak izleme ölçümü yalnızca deney grubundan alınmış ve yalnızca 13 kişiden alınabilmiştir. Hangi testleri önerirsiniz?
Bu durum kullanacağınız testi değiştirmez. Bu testi kullanabilirsiniz. Daha detaylı olarak bilgi sahibi olmak isterseniz hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izlemelisiniz.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam, deney grubunun ön-son-izlem karşılaştırması için tekrarlı ölçümler anova yaptığımda, ön-son daki 17 kişiyi değil, tüm gruplarda izlemdeki sayı olan 13 kişiyi görüp ona göre analiz yapıyor, her grupta 13 kişi varmış gibi. Ön-son-izlem 17-17-13 şeklinde anova yapmam nasıl mümkün olabailir acaba?
Merhba hocam İçsel odaklılık düzeyi en yüksek olan %25’lik grubun komplo teorisine inanma düzeylerine ilişkin üniversiteye başlamadan önce ve başladıktan bir yıl sonraki ölçümlerinin arasında ilişki olup olmadığını inceleyiniz ve analiz sonuçlarını raporlayınız. Böyle bir durumda ne yapmam gerekiyor spss programında
hocam bu analizi tekrarlı ölçümler için değil de örneğin 4 farklı konu ile ilgili olarak aynı anda ölçüm yapıldığı ve bu ölçümlere ait ortalamaların birbirinden anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek için kullandığımızda contasts kısmındaki seçimimiz nasıl oluyor? polynomial olarak mı bırakıyoruz yoksa difference mı seçiyoruz? ve analizin diğer aşamaları repetead olmadığı zaman da yine sizin yaptığınız örnek gibi mi ilerliyor?
Bu durumda bu testi değil normal anovayı kullanıyoruz. Yani tek yönlü anova. İlgili videomuzu izlerseniz tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Bu arada hangi testi seçmeliyim başlıklı videolarımız var. Bu videolar gerçekten çok önemli. İzlemenizi öneririm.
@@TezYardımPlatformuhızlı ve ilgili yanıtınız için çok teşekkür ederim hocam, önerdiğiniz analize ve bahsettiğiniz videonuza bakacağım. Yararlı ve yol gösterici çalışmalarınız için teşekkür ediyorum.
Merhaba, iki yönlü tekrarlı anova greenhouse-geisser analiz sonucunda gruplar arasında fark olmadığı çıkıyor ama post-hoc analizinde gruplar arasında bariz farklar olduğu sonucu görünüyor. Bu durumda hangi değeri baz alıp raporlamayı yapacağız.
Merhaba Hocam öncelikle emeğinize sağlık gerçekten, izlediğim tüm videolarda her yönüyle tam hedefe yönelik sade ve anlaşılır anlatımınız için teşekkür ediyorum. Sorum şu şekilde olacak; 3 farklı grup ve 7 farklı zamanda yapılan ağırlık ölçümleri mevcut. Bu ölçümlerle ilgili tekrarlı anova testi gerçekleştirdim ancak bunun dışında ağırlıktaki oransal değişimin anlamlılık düzeyi ile bu oransal değişimin diğer bağımlı değişkenlerle ilişkisini incelemek istiyorum. Buna ek olarak bu bir rat çalışması ve içerikleri planlanmış yemler tükettiler. Yem tüketimini bu durumda bağımsız değişken olarak planlamam gerekiyor sanırım değil mi? Bu sorularımı cevaplarsanız çok memnun olurum. İyi çalışmalar dilerim
Rica ederim. Ağırlıktaki oransal değişimin anlamlılık düzeyi derken neyi kastettiğinizi maalesef tam olarak anlayamadım. Hangi tesit kullanmalıyım başlıklı videolarımız size fikir verebilir. Yem tüketimini ise evet bağımsız değişken olarak düşünmeniz gerekiyor.
Hocam merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim. benim için oldukça faydalı oldu. Bu anlatımda kullandığınız data setini bizimle paylaşabilir misiniz hocam? Sizi dinlerken eş zamanlı olarak biz de uygularsak daha kalıcı öğrenme olacaktır. Teşekkürler.
Rica ederim. Verileri daha sonra üzerinde bazı değişiklikler yaparak yeni videolar kullanıyordum. Bu nedenle maalesef videodaki haliyle kaydetmemiştim. Bundan sonraki videolarda bunu yapmaya çalışayım.
Ellerinize sağlık öncelikle çok büyük bir emek söz konusu, çok teşekkür ederim. tekrarlayan ölçümlerim mevcut ve iki grup arasında da fark için tekrarlayan ölçüm karışık anova testi yapılıyor sanırım fakat bu testin nonparametrik test karşılığı nedir acaba
@@TezYardımPlatformu teşekkürler cevabınız için, izledim o videonuzu da :) kıyaslayacağım iki grubun farklı zamanlarda üç ölçümü söz konusu. grubun farklı zaman ölçümlerindeki değişimi Friedmanla ölçüyorum ve iki grup arası fark var mı diye de Mann-Whitney U testi yapıyorum bu şekilde yapmam uygun mu? Terimi yanlış ifade ediyorsam kusura bakmayın. parametrik test olarak karışık anova denilen yöntemde hem iki grubun birbirinden farkı var mı hem de bu grubun kendi içinde zaman içindeki ölçüm değişikliklerini kıyaslayabiliyoruz anladığım kadarıyla. bu şekilde tek test olarak kıyaslayabileceğim nonparametrik test var mı yoksa yukarda yaptığım haliyle uygun mu diye sormak istemiştim
Ellerinize sağlık. Bir sorum olacaktı. Ön test ve son test olarak 2 ölçümüm var bunların değişimini 2 ayrı deney ve 1 kontrol olmak üzere 3 grupta kıyaslamak istiyorum. Hangi yöntemi kullanmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim..
Merhabalar.Öncelikle emekleriniz için teşekkürler. Option kısmına geldiğimde sadece alttaki kutucuklar çıkıyor üst kısmında bir seçim kısmı yok SPSS 25.0 kullanıyorum neden olabilir.
Ön testi son testi karşılaştırması yapıyorsanız ilişkili örneklemler t testi kullanmanız gerekiyor. Yine de hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izleyebilirsiniz.
Hocam merhaba Ben 14 kişide bir etki ölçtüm. Kişiler 0. dakikada 15. dakikada ve 30. dakikada ısıya maruz kalarak bu (0- 15-30) dakikalarda vital değişimlerinin olup olmadığına bakmak istiyorum. Vital değişim için ates, nabız, saturasyon .. ) gibi toplam 5 testim (bağımlı değişkenim) var. Her bir ölçümde istatistik yapabilmek için 5 defa ölçüm arka arkaya aldık. Örneğin ateş için termometre ile Bir Kişide 0. dk 15.dk 30. dk da 5 er defa öçüm aldım. Bu kişi için ateşinde bir değişim olup olmadığını görmek istiyorum. ya da kacıncı dk da değişim var. Bunu 14 kişi için yaptım. Acaba repeated analiz mi kullanmalıyım datanın içeriği uygun mu karar veremedim.
Hocam onu izledim. Grup içi ve gruplar arası için ayrı ayrı test yapmak gerekiyor videoya göre. Grup içi için normallik dağılımına göre t test veya wilcoxon, gruplar arası için yine normallik dağılımına göre bağımsız t test veya mann whitney u kullanmam gerektiğini anlıyorum fakat hocalarımdan biri karma anova ( o söyleyene kadar hiç duymamıştım) kullanmam gerektiğini söyledi. Nasıl yapmalıyım? Karma anavo’da 2 grup için tekrarlı ölçüm(ön-son test) olabileceği yazıyor.
Selam. Benim tezimde sağlıklı (1), tedavi gören (2) ve ameliyat edilen (3) hasta grupları vardır. Sağlıklı grupta bir kez ölçüm yapıldı. Tedavi edilen grupda tedaviden önce ve tedaviden 1 ay sonra ölçümler yapıldı. Ameliyat edilen grupta ameliyat öncesi ve ameliyattan 1 ay, 3 ay ve 6 ay sonra ölçümler yapıldı. Hormal dağılımlı olduğunu farz edelim. Hocam şimdi ben testimi - Tekrarlı ANOVA (Repeated Measures ANOVA) testi yaparsam ve sonda output-dan split file ile qruplara bölürsem düzgün olurmu?
Yapmak istediğinizi maalesef tam olarak anlayamıyorum. Çünkü burada çok farklı şekillerde yapılabilir. En güzeli bizim hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izlemeniz. Sarı kapaklı videolar. Onları izleyerek karar verebilirsiniz.
Hocam merhaba, anlatımız için çok teşekkürler. bir sorum olacaktı. sizin verdiğiniz örnek üzerinden gidersek, gıda takviyesi alan kişiler gruplara bölünürse (örğ., 10gr, 20gr, 30gr, 40gr, 50gr), farklı miktarda gıda tüketen kişilerde eşit aralıklar (öğr., haftada bir, beş hafta) ile bazı kan parametlerindeki değişimleri, haftalık ve tüketim miktarı ile karşılaştırmak istersek analizde nasıl yol izlemeliyiz?
Kıymetli hocam merhabalar.. TH-cam'daki SPSS videolarınızı izliyorum, çok istifade ettim. Çok teşekkür ederim. Size bir sorum olacaktı. 7 kişilik deney ve 7 kişilik kontrol grubum var ve bunlara ön test, son test ve izleme testi yaptım. Deney grubuna da bir psikoeğitim uyguladım. Normallik varsayımı için veri sayısı 29'dan az olduğu için Shapiro-Wilk uyguladım. Ön test puanları normal dağılım çıkmadı, son test ve izleme testi normal dağılım çıktı. Şimdi benim tekrarlı ANOVA mı yapmam lazım yoksa Friedman mı? İlginiz için çok teşekkür ederim :)
@@TezYardımPlatformu bütün analizlerimi non parametrik olarak devam edeyim o zaman değil mi hocam? Mann whitney U, friedman, wilcoxon olarak devam edeyim değil mi
Hocam merhabalar ben bir tez çalışması yapiyorum calisma deney ve kontrol grubundan olusuyor ve 3 farkli zamandaki ölçümleri içeriyor bu calismayi nasil yapabilir acaba yardimci olirsaniz sevinirim
Sayın hocam öncelikle emeğinize sağlık. Benim bir sorum olacak. Örneğin 0.ay, 4.ay ve 8. Ayda aynı kişilerle yapılan çalışmada veriler normal dağılım gösteriyorsa “Tekrarlı Anova” mı kullanılır? Tekrarlı Anova kullanıldığında post-hoca test yapılır mı? Yoksa sadece ANOVA sonrasında post hoc mu yapılıyor? Bu konuda biraz kafa karışıklığı oldu. Şimdiden teşekkürler. 😊
Rica ederim. Evet tekrarlı ANOVA yapacaksınız. Daha sonra, fark bulursanız hangi ölçümler arasında fark olduğunu tespit etmek için bu defa 0-4 4-8 karşılaştırmaları yapacaksınız. Bu karşılaştırmalarda yine aynı test kullanılacak ancak grup sayısı 2 olacak.
Hocam emeğinize sağlık.. gerçekten muhteşem tek tek anlatım, çok teşekkürler.. Ayşen hocamızın sorusuna verdiğiniz cevaba göre size bir soru sormak istiyorum. Videonun 24:30. dakikasında 2’li veriler arasında anlamlı fark olup olmadığına bakabiliyoruz diye belirttiniz. Ancak “Daha sonra, fark bulursaniz hangi ölçümler arasinda fark oldugunu tespit etmek icin bu defa 0-4 4-8 kargilastirmalar yapacaksiniz. Bu kargilastirmalarda yine ayni test kullanilacak ancak grup sayisi 2 olacak.” diye belirtiyorsunuz. Videodaki gibi yaptığımızda tekrar 2’li karşılaştırma yapmamıza gerek oluyor mu? Şimdiden teşekkürler..
Merhaba, ben teşekkür ediyorum. Kusura bakmayın, hızlıca cevap vereyim derken farklı bir test ile karıştırdım. Hayır yeni bir karşılaştırma yapmanıza gerek yok. Belirttiğiniz yerdeki tablolar zaten bunu size veriyor. Videoda anlattığımız şekilde yapmanız yeterli.
Tez Yardım Platformu e-mail adresine talebinizi belirten bir mail atmanızı kastetmiştim. Web sitesinde adres mevcut. Bunu yaparsanız arkadaşlarımız yol gösterecektir. Kolay gelsin.
@@TezYardımPlatformu hocam örneğin benim 3 farklı kategorim ve bu kategorilere bağlı 6 farklı branş var (her kategori için 2 branş yani) bunlardan sabah ve akşam veri aldım.. bunların karşılaştırılmasını nasıl yapacağım...
Merhaba, çalışmanızı görmeden ne yapmak istediğinizi maalesef anlayamıyorum. Branşları karşılaştıracaksanız normal ANOVA kullanacaksınız. Bir branşın farklı ölçimlerini karşılaştıracaksanız tekrarlı ölçümler için ANOVA kullanacaksınız. Daha karmaşık bir model kurduysanız bu defa çok farklı testler kullanmanız gerekecek.
Sayın Hocam merhaba, öncelikle bu videonuz için çok teşekkür ederim. Hocam her zaman en detaylı bilgiyi sizden alıyorum ve bilgilendirmelerinize çok güveniyorum. Bu nedenle sizi hep meşgul ediyorum bu şekilde özür dilerim tekrar. İzninizle yine bir konuda size danışmak istiyorum. Hocam memnuniyet ile meslek değişkeni için gerçekleştirdiğim ANOVA analizinde anova sig. değeri 0,038 ile anlamlı çıkıyor. Ayrıca homojenlik varsayımını kontrol ettiğimde sig değeri 0,042 ile varyansların homojen olmadığını görüyorum. Varyansların homojen olmaması durumunda kullandığımız başta games-howell olmak üzere bütün post-hoc testlerini denedim ve baktığımda post-hoc testlerinde farklılık görünmüyor. Fakat Tukey testini denediğimde farkın olduğunu görüyorum. Hocam tukey testini uygulayabilme ve raporlayabilme durumum var mıdır acaba? Bu durumda ne yapmalıyım? Beni bilgilendirirseniz gerçekten çok çok sevinirim. Çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla.
Merhaba, rica ederim, faydalı olabiliyorsam çok mutlu oluyorum. Rahatsızlık söz konusu olamaz. Kusura bakmayın biraz yoğunum, anca dönebiliyorum. Tukey testi sonucunu kullanabilirsiniz. Hiçbir problem olmaz. Farklı testlerde farklı sonuçlar çıkması normaldir. Burada biraz da görmek istediğimizi kabul edebiliyoruz.
@@TezYardımPlatformu hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim 🙏elimde çözemediğim 10 a yakın sorular var çözmeme yardımcı olur musunuz yada çözer misiniz rica etsem 🙏
merhaba hocam, 2 ayrı zamanda ölçüm var ise paired-t veya wilcoxon testi kullanıyoruz ancak bazı tezlerde/yayınlarda tekrarlı anova analizi yapıldığını ve tablolarında p zaman etkileşiminin dahi sunulduğuna rast geldim. Anovada en az 3 ölçüm diye biliyorum ancak 2 ölçüm de uygulanabilir mi hocam? Ne kadar doğru, bu şekilde analizin yapılması? Buradan örnek gönderemiyorum ancak mail adresi paylaşırsanız oradan karşılaştığım örnekleri paylaşabilirim
Merhaba, ANOVA'yı iki ortalamanın karşılaştırıldığı zamanlarda da kullanabilirsiniz. Fark olup olmadığı sonucu aynı çıkar. Hatta F'nin karekökü t'ye eşit olur. Yalnız t testinin kullanılması daha doğrudur. t testi kullanmalısınız.
Hocam benim 3 ölçeğim var sanırım anova kullanmam gerekiyor ancak ölçek toplam puanları birbirinden farklı dolayısıyla ortalamaları da farklı o yüzden nasıl bir yol izlemeliyim? Toplam puanları karşılaştırmak için hepsinin toplam puanını 100'e eşitleyecek bir formül mü kullanmalıyım, yardımcı olursanız çok sevinirim
@@TezYardımPlatformu Klasik olacak bizim sınavımız uygulama olarak ödev hazırlıyoruz hocam .Ama klasik ne sorabilir hocamız hiç bir fikrim yok derste de anlamadım bu konuyu
ANOVA'yı ne zaman kullanıyoruz? Hangi ön şartları var? Verilerin hangi özelliklerde olması gerekir? Sonucunda hangi sonuca bakarız? Hangi sonuç anlamlı farklılık ifade eder? Anlamlı farklılık varsa ne yaparız? Neye bakarız? Aklıma gelenler bunlar...
Tek kelime ile muhteşem bir anlatım. Tebrik ediyorum.
Estağfurullah, faydalı olduysa ne mutlu. Yorumunuz için teşekkürler.
Tek bir cümle: Allah sizden razı olsun!
Bunun yerine yazabileceğiniz herşeyden daha kıymetli. Sizden de...
@@TezYardımPlatformu Gerçekten de öyle 🙏
Çok teşekkür ediyorum çok net ve anlaşılır bir anlatım. Emeklerinize sağlık, ömür boyu başarı diliyorum :)
Rica ederim. Güzel temenniniz için ben teşekkür ediyorum.
bu kanala bayıldım, stat vıdeoları ızleye ızleye gurme oldum artık ve en ıyı turkçe anlatan kanal buuuu
Samimi yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Çok mutlu oldum :)
çok iyi anlatım ve görsel atıflar.. çok teşekkürler
Rica ederim. İyi çalışmalar.
Emeklerinize sağlık. Her zamanki gibi olabilecek en sade ve anlaşılır şekildeki anlatımınız için teşekkür ederim.
Rica ederim. Vakit ayırıp yorum yaptığınız için teşekkür ediyorum.
hocam en iyi anlatan sizsiniz şu anda
Estağfurullah. Teşekkür ediyorum, değerli yorumunuz için. İyi çalışmalar.
çok güzel bir anlatım olmuş hocam teşekkür ederim
Rica ederim. Teşekkür ediyorum.
Süper anlatım, teşekkürler.
Rica ederim.
Akıcı ve net bir anlatım için çok teşekkür ederim.
Örneğin: 3 gıda takviyesi var. 30'ar kişilik 3 grubumuz var (3 grup cinsiyet, yaş vb benzer).
1. gruba A-takviye, 2. gruba B-takviye, 3. gruba C-takviye verdik. Her gruba takviye öncesi ve sonrası başarı puanlarını ölçtük (başarı puanı 1-10 arası 'scale' bir veri). Hangi gıda takviyesi daha etkili/ daha etkin / daha iyi? Nasıl bir analiz yapmamız gerekirdi?
Rica ederim. Hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımız var. Sarı kapaklı videolar. Bunlara bir göz atarsanız çok daha güzel olur. İyi çalışmalar.
Harika anlatım hocam
Teşekkür ederim.
hocam bu test ile post hoc neden kullanmadık @@TezYardımPlatformu
Gerçekten çok teşekkür ederim :)
Rica ederim. Başarılar diliyorum...
Emeğinize sağlık hocam
Rica ederim.
Emeğinize sağlık :)
Rica ederim
teşekkür ederiz hocam
Rica ederim, iyi çalışmalar.
Bu video sonrası aydınlandım resmen, ağzınıza emeğinize sağlık hocam.
Grup içi farklılıkları anlama noktasında şu anda zihnim daha berrak.
Gruplar arasındaki farklılıklar için bir sorum olacaktı. Öncelikle kontrol ve deney grubunun karşılaştırılmasında ön test, son test ve izlem testinde hangi analizi kullanabilirim. Diğer sorumda en sonda verilen plot grafiğinde kontrol ve deney grubundaki değişimleri aynı anda aynı grafikte nasıl gösterebiliriz ?
şimdiden çok teşekkür ederim :).
Yorumunuz için teşekkürler. Faydam olduysa ne mutlu bana. Size vereceğim cevap farklı etkenlere göre değiştiği için hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımıza bir bakmalısınız. Grafik konusuna gelince ben bu tür grafikleri Excel'de yapıyorum.
Çok faydalı
Teşekkürler.
çok net. worde raporu nasıl aktaracağımızı ve yorumlayacağımızı verseniz keşke:(
Teşekkür ediyorum. Belirttiğiniz yazımı anlattığımız bir video zaten var. Yalnız yazım ile ilgili videoları kanalımıza küçük bir gelir sağlayabilmek için ücretli olarak sunuyoruz. Bu konuda anlayış göstereceğinizi düşünüyorum. 300'den fazla video içerisinde çok az sayıda videomuz için ücret talep ediyoruz.
Merhabalar hocam, Öncelikle bu kaliteli içerik için teşekkür ederim. Deney-Kontrol gruplu ön test-son test-izleme testi olacak şekilde bir terapinin etkililiğini(4 bağımlı değişken üzerinde) araştırdığım tezimde normal dağılım göstermesi halinde şu sırayı izlemeyi planlıyorum. Doğru mudur? Daha doğru/iyi bir yöntemi var mıdır?
1.Katılımcılar deney ve kontrol gruplarına atandıktan sonra grupların birbirinden farklılaşıp farklılaşmadığını ölçmek için ilişkisiz örneklemler t testi.
2.Deney grubu üzerinde terapinin etkisini sınamak için ön test, son test, izleme testi puanları farkı. tekrarlı ölçümler anova.
3.Kontrol grubu için ön test, son test, izleme testi puanları farkı. tekrarlı ölçümler anova.
4.deney ve kontrol grubu ön test-son test-izleme testi. iki faktörlü anova.
Teşekkür ederim.
Bence ilk 3 madde doğru. 4. madde yerine 1. maddenin son test karşılaştırma versiyonunu yapsanız daha iyi olur.
Teşekkürler hocam, sağ olun.
Rica ederim. Bir faydam dokunursa çok mutlu olurum.
iyi günler beden eğitimi alanında boy kilo çeviklik denge esneklik gibi birden çok ölçüm yapıldığında ve bunu ön test ara test ve son test şeklinde yapıldığında veri girişini nasıl yapacağız
Sıfırdan SPSS serimizde veri girişi videosu mevcut. Testleri yan yana birer sütun olarak gireceksiniz. Kolay gelsin.
Emeğinize sağlık, bulgular yazılırken hangi tablolar verilmeli ve yorumlanmalıdır? Teşekkürler
Bunu üyelerimize özel videomuzda anlatıyoruz: th-cam.com/video/VqXP8pLBW0E/w-d-xo.html
@@TezYardımPlatformu merhaba hangi ücrete tabi üyelik yapmalıyız? 10-20-100 diye gidiyor, ücrete göre video kısıtlması var mı? Teşekkürler
200 TL olan en üst düzeydeki kendim yazabilirim paketine üye olmalısınız.
Artık sizin videoları izlemeden SPSS açmıyoruz :) her şey için çok ama çok teşekkür ederim.. size bir şey soracaktım. cevaplarsanız çok sevinirim. bir ölçek geliştiriyorum. test tekrar test de yaptım ama bunu nasıl istatistiksel olarak çalışacağımı bir türlü çözemedim. topladığım veri sayısı 348, test tekrar test için topladığım veri sayısı 64. bunları nasıl karşılaştıracağım. sayıları farklı.
:) Estağfurullah, teşekkür ediyorum. İlk yaptığınız testin ortalama ya da toplam puanını hesaplayın. ön_ortalama gibi kaydedebilirsiniz. Daha sonra bunu ikinci test için yapın. Daha sonra bu iki ortalamanın korelasyonuna bakın. n'ler eşit olsa iyi olurdu ama sorun olmaz.
hocam öncelikle çok teşekkür ederim. APA formatında tablolaştırmayı nasıl yapıyoruz
Dikey çizgileri olmayan, yatay olarak ise sadece en üstte, başlık satırının altında ve en altta olmak üzere 3 yatay çizgi olan tablolar hazırlamanız gerekiyor. Bunun için internette araştırma yapmalısınız. Kolay gelsin.
Elinize sağlık. İki ayrı grupta 5 ayrı tekrarlı ölçümü Anova ile nasıl yapabiliriz ?
Rica ederim. Önce split file ile iki gruba ayırma yapın. Sonra ANOVA'ya geçin.
bonferoni seçimini neden yaptıgımızı kısaca acıklayabılırmısınız
Merhaba, her analizde bir hata payı vardır. Bu hata payını azaltmak için yapılan bir hesaplama diyelim.
Hocam EM means kısmında benforeeni yerine LSD seçsek bir sıkıntı yaratır mı?
Olmaz diye düşünüyorum.
3 farklı ölçüm ilk greenhouse da anlamsız ancak bonferroni de 2 ve 3 arasında anlamlılık görünüyor. Böyle bir durum mümkünmü
Bazen olabiliyor. Formül farklılığından kaynaklanıyor zannediyorum.
Çok teşekkür ederim 🙏🏻
Merhaba hocam elinize sağlık. Sorum şu: Tests of Within-Subjects Effects tablosunda anlamlı fark yok ancak altındaki Tests of Within-Subjects Contrasts tablosunda bir tanesi anlamlı farklı görünüyor. Sizce bu raporlamaya değer midir? Farklılık vardır denebilir mi?
Rica ederim. Videodaki anlattıklarım dışına çıkmayın derim.
@@TezYardımPlatformu Tests of Within-Subjects Effects tablosunda fark yoksa raporlamıyoruz o halde, teşekkür ederim hocam. 🙂
hocam bu videonun rapor halini yorumumun altına yazabilir misiniz?
Bu videoyu izlemeniz gerekiyor: th-cam.com/video/DDCBNrNF9KA/w-d-xo.html
merhabalar, tekrarlı anova sonuçta istatistiksel olarak anlamlı çıkıyor ancak ikili karşılaştırmalarda hiç birinde anlamlı farklılık yok bunu nasıl yorumlamalıyım?
Öncelikle şu videoya göre bir daha bakın: th-cam.com/video/5o1zNZQD3wA/w-d-xo.html Yine çıkmazsa LSD kullanın, kesin çıkar.
Tekrarlı ölçümler için hata analizi nasıl yapılabilir?
Tam olarak anlayamadım. Yapmak istediğiniz nedir?
Merhaba hocam elinize sağlık teşekkür ederiz, bir sorum olacak, veri setini oluştururken, ilk sütuna grup değişkeni (kontrol=1, deney=2 şeklinde), ikinci sütuna ise hangi ölçüm olduğu (1 ön test, 2 son test şeklinde) girdim, bu durumda sizin bahsettiğiniz şekilde ön test son test değişkenini nasıl tanımlayacağım?
Zaten tanımlamışsınız. Maalesef anlayamadım.
merhaba, bu testi ve parametrik diğer testleri yapabilmemiz için sizin de anlattığınız gibi normal dağılım göstermesi gerekiyor. Ancak her seferinde aklıma takılan bir soru var normalliğe bakarken ayrı ayrı tüm değişkenlerin kendi içindeki normallik dağılımına mı bakacağız yoksa bağımsız değişken üzerindeki normallik dağılımına mı? umarım sorumu anlatabilmişimdir?
Bu testte her bir değişkenin ayrı ayrı normal dağılım gösterip göstermediğine bakmamız gerekiyor. Örneğin ön test puanları ile son test puanlarını karşılaştırıyorsak her ikisine bakacağız. Yalnız istersek aradaki farkın normal dağılım gösterip göstermediğine de bakabiliyoruz. Farklı bir testten de örnek verelim. İlişkisiz örneklemler t testi yapıyorsak ve matematik testi puanlarını cinsiyete göre karşılaştırıyorsak matematik testi puanlarına bakacağız.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim
merhaba, ön test ve son test normal dağılıyor ama izleme testi normal dağılmıyorsa anova mı yoksa friedman mı kullanmalıyız?
hocam ağzınıza sağlık öncelikle bir sorum olacaktı küresellik varsayımı tam olarak neyi savunuyor şimdiden teşekkür ederim
Ölçümlerin varyanslarının birbirine benzer olması gibi düşünebiliriz. Bu konuyu sıfırdan serisi içinde anlattığım video var. Orada biraz daha açıklamıştım.
hocam, karma ya da karmaşık desenli anova ile ilgili bir video çekebilir misiniz?
Notlarım arasına alıyorum.
Merhabalar, teşekkür ederim, 3'lü karşılaştırmada; 3. seferdeki kişi sayısı ilk 2 seferden az ise ne yapılmalıdır? Kontrol (n=17) ve deney (n=17) gruplarından ön test ve son test alınmış ancak izleme ölçümü yalnızca deney grubundan alınmış ve yalnızca 13 kişiden alınabilmiştir. Hangi testleri önerirsiniz?
Bu durum kullanacağınız testi değiştirmez. Bu testi kullanabilirsiniz. Daha detaylı olarak bilgi sahibi olmak isterseniz hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izlemelisiniz.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam, deney grubunun ön-son-izlem karşılaştırması için tekrarlı ölçümler anova yaptığımda, ön-son daki 17 kişiyi değil, tüm gruplarda izlemdeki sayı olan 13 kişiyi görüp ona göre analiz yapıyor, her grupta 13 kişi varmış gibi. Ön-son-izlem 17-17-13 şeklinde anova yapmam nasıl mümkün olabailir acaba?
Hatırladığım kadarıyla bunun başka yolu yok. Bu test n'ler eşit olduğunda yapılır. Olmazsa program ona göre ayarlama yapıyor.
Merhba hocam İçsel odaklılık düzeyi en yüksek olan %25’lik grubun komplo teorisine inanma düzeylerine ilişkin üniversiteye başlamadan önce ve başladıktan bir yıl sonraki ölçümlerinin arasında ilişki olup olmadığını inceleyiniz ve analiz sonuçlarını raporlayınız. Böyle bir durumda ne yapmam gerekiyor spss programında
Bu videoda anlatılanları...
Yüzde 25 lik tam olarak nasıl bulunacak orayı anlamadım da
İnanma düzeyi puanını büyükten küçüğe sıralayın. En üstteki dörtte birinin dışında kalanları silin. Başka yolları da var ama en basiti bu.
@@TezYardımPlatformu peki hocam bu içsel odaklı düzeyi en yüksek olan %25 lik grubu toplayacak mıyız ortalama mı alacağız?
Hiç fark etmez.@@umutkaya7602
hocam bu analizi tekrarlı ölçümler için değil de örneğin 4 farklı konu ile ilgili olarak aynı anda ölçüm yapıldığı ve bu ölçümlere ait ortalamaların birbirinden anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek için kullandığımızda contasts kısmındaki seçimimiz nasıl oluyor? polynomial olarak mı bırakıyoruz yoksa difference mı seçiyoruz? ve analizin diğer aşamaları repetead olmadığı zaman da yine sizin yaptığınız örnek gibi mi ilerliyor?
Bu durumda bu testi değil normal anovayı kullanıyoruz. Yani tek yönlü anova. İlgili videomuzu izlerseniz tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Bu arada hangi testi seçmeliyim başlıklı videolarımız var. Bu videolar gerçekten çok önemli. İzlemenizi öneririm.
@@TezYardımPlatformuhızlı ve ilgili yanıtınız için çok teşekkür ederim hocam, önerdiğiniz analize ve bahsettiğiniz videonuza bakacağım. Yararlı ve yol gösterici çalışmalarınız için teşekkür ediyorum.
Rica ederim
Merhaba hocam, bu örnek tek faktörlü tekrarlı anova örneği değil mi?
Evet
Merhaba, iki yönlü tekrarlı anova greenhouse-geisser analiz sonucunda gruplar arasında fark olmadığı çıkıyor ama post-hoc analizinde gruplar arasında bariz farklar olduğu sonucu görünüyor. Bu durumda hangi değeri baz alıp raporlamayı yapacağız.
Bu durumda post hoc dikkate alınmalı.
@@TezYardımPlatformu teşekkürler hocam
Merhaba Hocam öncelikle emeğinize sağlık gerçekten, izlediğim tüm videolarda her yönüyle tam hedefe yönelik sade ve anlaşılır anlatımınız için teşekkür ediyorum.
Sorum şu şekilde olacak; 3 farklı grup ve 7 farklı zamanda yapılan ağırlık ölçümleri mevcut.
Bu ölçümlerle ilgili tekrarlı anova testi gerçekleştirdim ancak bunun dışında ağırlıktaki oransal değişimin anlamlılık düzeyi ile bu oransal değişimin diğer bağımlı değişkenlerle ilişkisini incelemek istiyorum. Buna ek olarak bu bir rat çalışması ve içerikleri planlanmış yemler tükettiler. Yem tüketimini bu durumda bağımsız değişken olarak planlamam gerekiyor sanırım değil mi?
Bu sorularımı cevaplarsanız çok memnun olurum.
İyi çalışmalar dilerim
Rica ederim. Ağırlıktaki oransal değişimin anlamlılık düzeyi derken neyi kastettiğinizi maalesef tam olarak anlayamadım. Hangi tesit kullanmalıyım başlıklı videolarımız size fikir verebilir. Yem tüketimini ise evet bağımsız değişken olarak düşünmeniz gerekiyor.
Hocam merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim. benim için oldukça faydalı oldu. Bu anlatımda kullandığınız data setini bizimle paylaşabilir misiniz hocam? Sizi dinlerken eş zamanlı olarak biz de uygularsak daha kalıcı öğrenme olacaktır. Teşekkürler.
Rica ederim. Verileri daha sonra üzerinde bazı değişiklikler yaparak yeni videolar kullanıyordum. Bu nedenle maalesef videodaki haliyle kaydetmemiştim. Bundan sonraki videolarda bunu yapmaya çalışayım.
Ellerinize sağlık öncelikle çok büyük bir emek söz konusu, çok teşekkür ederim. tekrarlayan ölçümlerim mevcut ve iki grup arasında da fark için tekrarlayan ölçüm karışık anova testi yapılıyor sanırım fakat bu testin nonparametrik test karşılığı nedir acaba
Merhaba. Öncelikle rica ederim, faydam dokunuyorsa ne mutlu bana. Sorunuzun cevabı; Tekrarlı ölçümler için Friedman: th-cam.com/video/08Uo2ubfgNQ/w-d-xo.html
@@TezYardımPlatformu teşekkürler cevabınız için, izledim o videonuzu da :) kıyaslayacağım iki grubun farklı zamanlarda üç ölçümü söz konusu. grubun farklı zaman ölçümlerindeki değişimi Friedmanla ölçüyorum ve iki grup arası fark var mı diye de Mann-Whitney U testi yapıyorum bu şekilde yapmam uygun mu?
Terimi yanlış ifade ediyorsam kusura bakmayın. parametrik test olarak karışık anova denilen yöntemde hem iki grubun birbirinden farkı var mı hem de bu grubun kendi içinde zaman içindeki ölçüm değişikliklerini kıyaslayabiliyoruz anladığım kadarıyla. bu şekilde tek test olarak kıyaslayabileceğim nonparametrik test var mı yoksa yukarda yaptığım haliyle uygun mu diye sormak istemiştim
Belirttiklerinizi uygulayabilirsiniz. Bunlar doğru. Farklı bir çözüm yolu ben maalesef bilmiyorum.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim gerçekten katkınız büyük :)
Estağfurullah...
Ellerinize sağlık. Bir sorum olacaktı. Ön test ve son test olarak 2 ölçümüm var bunların değişimini 2 ayrı deney ve 1 kontrol olmak üzere 3 grupta kıyaslamak istiyorum. Hangi yöntemi kullanmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim..
Split file yaparak analizi gruplarda ayrı ayrı yapabilirsiniz. Ya da modelin uyumunu sağlayarak iki yönlü anova yapabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür ederim
Merhabalar.Öncelikle emekleriniz için teşekkürler. Option kısmına geldiğimde sadece alttaki kutucuklar çıkıyor üst kısmında bir seçim kısmı yok SPSS 25.0 kullanıyorum neden olabilir.
Maalesef bilemiyorum.
Hocam 3 grubum var ve aynı anketi ameliyattan önce ve sonra uyguladım. Bu testi mi kullanmaliyim?
Ön testi son testi karşılaştırması yapıyorsanız ilişkili örneklemler t testi kullanmanız gerekiyor. Yine de hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izleyebilirsiniz.
Hocam merhaba
Ben 14 kişide bir etki ölçtüm. Kişiler 0. dakikada 15. dakikada ve 30. dakikada ısıya maruz kalarak bu (0- 15-30) dakikalarda vital değişimlerinin olup olmadığına bakmak istiyorum. Vital değişim için ates, nabız, saturasyon .. ) gibi toplam 5 testim (bağımlı değişkenim) var. Her bir ölçümde istatistik yapabilmek için 5 defa ölçüm arka arkaya aldık.
Örneğin ateş için termometre ile
Bir Kişide 0. dk 15.dk 30. dk da 5 er defa öçüm aldım. Bu kişi için ateşinde bir değişim olup olmadığını görmek istiyorum. ya da kacıncı dk da değişim var. Bunu 14 kişi için yaptım.
Acaba repeated analiz mi kullanmalıyım datanın içeriği uygun mu karar veremedim.
Merhaba,
Repeated kullanmanız gerekiyor. Yalnız nerede çarpıcı değişim olduğunu anlamak için ikili karşılaştırmalar da yapmanız gerekir.
Hocam merhaba, makalemizde 'tek grup öntest-sontest kontrol grupsuz desen' dediğinde tekrarlı ölçüm deseni diyebilir miyiz?
Kesinlikle evet
@@TezYardımPlatformu yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim hocam 🙏🏽🙏🏽🙏🏽
Hocam selamlar, iki farklı gruba ön test ve son test yapacağım. Hangi testi seçmeliyim?
Ne yapacağınıza göre değişir. Bizim hangi testi seçmeliyim başlıklı videolarımız var. Onları izleyerek karar verebilirsiniz.
Hocam onu izledim. Grup içi ve gruplar arası için ayrı ayrı test yapmak gerekiyor videoya göre. Grup içi için normallik dağılımına göre t test veya wilcoxon, gruplar arası için yine normallik dağılımına göre bağımsız t test veya mann whitney u kullanmam gerektiğini anlıyorum fakat hocalarımdan biri karma anova ( o söyleyene kadar hiç duymamıştım) kullanmam gerektiğini söyledi. Nasıl yapmalıyım? Karma anavo’da 2 grup için tekrarlı ölçüm(ön-son test) olabileceği yazıyor.
Hem grup içi hem gruplar arası analiz yapmak istiyorum
Buradan detaylı bilgi vermem maalesef mümkün değil. En güzeli farklı kaynaklardan araştırmanız.
Selam.
Benim tezimde sağlıklı (1), tedavi gören (2) ve ameliyat edilen (3) hasta grupları vardır.
Sağlıklı grupta bir kez ölçüm yapıldı.
Tedavi edilen grupda tedaviden önce ve tedaviden 1 ay sonra ölçümler yapıldı.
Ameliyat edilen grupta ameliyat öncesi ve ameliyattan 1 ay, 3 ay ve 6 ay sonra ölçümler yapıldı.
Hormal dağılımlı olduğunu farz edelim.
Hocam şimdi ben testimi - Tekrarlı ANOVA (Repeated Measures ANOVA) testi yaparsam ve sonda output-dan split file ile qruplara bölürsem düzgün olurmu?
Yapmak istediğinizi maalesef tam olarak anlayamıyorum. Çünkü burada çok farklı şekillerde yapılabilir. En güzeli bizim hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izlemeniz. Sarı kapaklı videolar. Onları izleyerek karar verebilirsiniz.
Hocam merhaba, anlatımız için çok teşekkürler. bir sorum olacaktı. sizin verdiğiniz örnek üzerinden gidersek, gıda takviyesi alan kişiler gruplara bölünürse (örğ., 10gr, 20gr, 30gr, 40gr, 50gr), farklı miktarda gıda tüketen kişilerde eşit aralıklar (öğr., haftada bir, beş hafta) ile bazı kan parametlerindeki değişimleri, haftalık ve tüketim miktarı ile karşılaştırmak istersek analizde nasıl yol izlemeliyiz?
Bu durumda öncelikle split file seçeneğini kullanarak gruplara ayırma işlemi yapmalısınız. Kanalımızda bununla ilgili bir video olması gerekiyor.
@@TezYardımPlatformu teşekkürler hocam.
Kıymetli hocam merhabalar.. TH-cam'daki SPSS videolarınızı izliyorum, çok istifade ettim. Çok teşekkür ederim.
Size bir sorum olacaktı.
7 kişilik deney ve 7 kişilik kontrol grubum var ve bunlara ön test, son test ve izleme testi yaptım. Deney grubuna da bir psikoeğitim uyguladım.
Normallik varsayımı için veri sayısı 29'dan az olduğu için Shapiro-Wilk uyguladım.
Ön test puanları normal dağılım çıkmadı, son test ve izleme testi normal dağılım çıktı.
Şimdi benim tekrarlı ANOVA mı yapmam lazım yoksa Friedman mı?
İlginiz için çok teşekkür ederim :)
Rica ederim. Bu durumda maalesef anova kullanamazsınız.
@@TezYardımPlatformu bütün analizlerimi non parametrik olarak devam edeyim o zaman değil mi hocam? Mann whitney U, friedman, wilcoxon olarak devam edeyim değil mi
Evet
Hocam merhabalar ben bir tez çalışması yapiyorum calisma deney ve kontrol grubundan olusuyor ve 3 farkli zamandaki ölçümleri içeriyor bu calismayi nasil yapabilir acaba yardimci olirsaniz sevinirim
Spss e nasıl veri girebilirin
Sıfırdan SPSS serisi ilk videoya bakabilirsiniz.
Sayın hocam öncelikle emeğinize sağlık. Benim bir sorum olacak. Örneğin 0.ay, 4.ay ve 8. Ayda aynı kişilerle yapılan çalışmada veriler normal dağılım gösteriyorsa “Tekrarlı Anova” mı kullanılır? Tekrarlı Anova kullanıldığında post-hoca test yapılır mı? Yoksa sadece ANOVA sonrasında post hoc mu yapılıyor? Bu konuda biraz kafa karışıklığı oldu. Şimdiden teşekkürler. 😊
Rica ederim. Evet tekrarlı ANOVA yapacaksınız. Daha sonra, fark bulursanız hangi ölçümler arasında fark olduğunu tespit etmek için bu defa 0-4 4-8 karşılaştırmaları yapacaksınız. Bu karşılaştırmalarda yine aynı test kullanılacak ancak grup sayısı 2 olacak.
Hocam emeğinize sağlık.. gerçekten muhteşem tek tek anlatım, çok teşekkürler.. Ayşen hocamızın sorusuna verdiğiniz cevaba göre size bir soru sormak istiyorum. Videonun 24:30. dakikasında 2’li veriler arasında anlamlı fark olup olmadığına bakabiliyoruz diye belirttiniz. Ancak “Daha sonra, fark bulursaniz hangi ölçümler
arasinda fark oldugunu tespit etmek icin bu
defa 0-4 4-8 kargilastirmalar yapacaksiniz.
Bu kargilastirmalarda yine ayni test
kullanilacak ancak grup sayisi 2 olacak.” diye belirtiyorsunuz. Videodaki gibi yaptığımızda tekrar 2’li karşılaştırma yapmamıza gerek oluyor mu? Şimdiden teşekkürler..
Merhaba, ben teşekkür ediyorum. Kusura bakmayın, hızlıca cevap vereyim derken farklı bir test ile karıştırdım. Hayır yeni bir karşılaştırma yapmanıza gerek yok. Belirttiğiniz yerdeki tablolar zaten bunu size veriyor. Videoda anlattığımız şekilde yapmanız yeterli.
Hocam merhaba tez bulgular bölümündeki spss tablolarının yorumlamasına yardımcı oluyor musunuz
Tabii ki. Platformumuz zaten temelde bu işi yapıyor. Mail atarsanız arkadaşlarımız yardımcı olacaktır.
Hocam benim mail adresim size ulaştı mı buraya yazıyorum ancak siliniyor
Tez Yardım Platformu e-mail adresine talebinizi belirten bir mail atmanızı kastetmiştim. Web sitesinde adres mevcut. Bunu yaparsanız arkadaşlarımız yol gösterecektir. Kolay gelsin.
hocam teşekkür ederiz. Tekrarlı ölçüm yapılmış iki grup varsa da bu ölçümü kullanabilir miyiz. grupları birbiri ile kıyaslayabilir miyiz?
İki ayrı tekrarlı ölçümün ön test veya son testlerini birbiri ile de karşılaştırabilirsiniz. Bu defa ilişkisiz örneklemler t testi kullanacaksınız.
G power videosu bekliyoruz.
Notlarım arasına alıyorum...
bu anlattığınız repeated one way anova mı?
Evet
@@TezYardımPlatformuteşekkürler☺
İki yönlü varyans analizi kanal da var mı?
Maalesef henüz yok
@@TezYardımPlatformu hocam örneğin benim 3 farklı kategorim ve bu kategorilere bağlı 6 farklı branş var (her kategori için 2 branş yani) bunlardan sabah ve akşam veri aldım.. bunların karşılaştırılmasını nasıl yapacağım...
Merhaba, çalışmanızı görmeden ne yapmak istediğinizi maalesef anlayamıyorum. Branşları karşılaştıracaksanız normal ANOVA kullanacaksınız. Bir branşın farklı ölçimlerini karşılaştıracaksanız tekrarlı ölçümler için ANOVA kullanacaksınız. Daha karmaşık bir model kurduysanız bu defa çok farklı testler kullanmanız gerekecek.
@@TezYardımPlatformu hocam mail adresinize detaylı olarak yazıyım mı?
Tabiki. Platformun adresine yazabilirsiniz.
Sayın Hocam merhaba, öncelikle bu videonuz için çok teşekkür ederim. Hocam her zaman en detaylı bilgiyi sizden alıyorum ve bilgilendirmelerinize çok güveniyorum. Bu nedenle sizi hep meşgul ediyorum bu şekilde özür dilerim tekrar.
İzninizle yine bir konuda size danışmak istiyorum.
Hocam memnuniyet ile meslek değişkeni için gerçekleştirdiğim ANOVA analizinde anova sig. değeri 0,038 ile anlamlı çıkıyor.
Ayrıca homojenlik varsayımını kontrol ettiğimde sig değeri 0,042 ile varyansların homojen olmadığını görüyorum.
Varyansların homojen olmaması durumunda kullandığımız başta games-howell olmak üzere bütün post-hoc testlerini denedim ve baktığımda post-hoc testlerinde farklılık görünmüyor.
Fakat Tukey testini denediğimde farkın olduğunu görüyorum.
Hocam tukey testini uygulayabilme ve raporlayabilme durumum var mıdır acaba?
Bu durumda ne yapmalıyım?
Beni bilgilendirirseniz gerçekten çok çok sevinirim. Çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla.
Merhaba, rica ederim, faydalı olabiliyorsam çok mutlu oluyorum. Rahatsızlık söz konusu olamaz. Kusura bakmayın biraz yoğunum, anca dönebiliyorum. Tukey testi sonucunu kullanabilirsiniz. Hiçbir problem olmaz. Farklı testlerde farklı sonuçlar çıkması normaldir. Burada biraz da görmek istediğimizi kabul edebiliyoruz.
@@TezYardımPlatformu Anladım Hocam, çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için, minnettarım. İyi çalışmalar dilerim, saygılarımla
@@TezYardımPlatformu hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim 🙏elimde çözemediğim 10 a yakın sorular var çözmeme yardımcı olur musunuz yada çözer misiniz rica etsem 🙏
merhaba hocam, 2 ayrı zamanda ölçüm var ise paired-t veya wilcoxon testi kullanıyoruz ancak bazı tezlerde/yayınlarda tekrarlı anova analizi yapıldığını ve tablolarında p zaman etkileşiminin dahi sunulduğuna rast geldim. Anovada en az 3 ölçüm diye biliyorum ancak 2 ölçüm de uygulanabilir mi hocam? Ne kadar doğru, bu şekilde analizin yapılması?
Buradan örnek gönderemiyorum ancak mail adresi paylaşırsanız oradan karşılaştığım örnekleri paylaşabilirim
Merhaba, ANOVA'yı iki ortalamanın karşılaştırıldığı zamanlarda da kullanabilirsiniz. Fark olup olmadığı sonucu aynı çıkar. Hatta F'nin karekökü t'ye eşit olur. Yalnız t testinin kullanılması daha doğrudur. t testi kullanmalısınız.
Hocam benim 3 ölçeğim var sanırım anova kullanmam gerekiyor ancak ölçek toplam puanları birbirinden farklı dolayısıyla ortalamaları da farklı o yüzden nasıl bir yol izlemeliyim? Toplam puanları karşılaştırmak için hepsinin toplam puanını 100'e eşitleyecek bir formül mü kullanmalıyım, yardımcı olursanız çok sevinirim
Toplam puanların farklı olması anlamlı fark anlamına gelmez. Eşitleme vs. farklı bir işlem gerekmiyor. Sadece testi uygulayın yeterlidir.
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam cansınız
Estağfurullah.
Hocam merhaba anova testiyle ilgili sınavda nasıl bir soru çıkabilir? Yardımcı olur musunuz?
Maalesef neler yaptığınızı vs. bilemiyorum. Bunu cevaplamam çok zor. Ben olsam uygulamalı yaparım ve bir analiz yapmanızı isterim.
@@TezYardımPlatformu Klasik olacak bizim sınavımız uygulama olarak ödev hazırlıyoruz hocam .Ama klasik ne sorabilir hocamız hiç bir fikrim yok derste de anlamadım bu konuyu
ANOVA'yı ne zaman kullanıyoruz? Hangi ön şartları var? Verilerin hangi özelliklerde olması gerekir? Sonucunda hangi sonuca bakarız? Hangi sonuç anlamlı farklılık ifade eder? Anlamlı farklılık varsa ne yaparız? Neye bakarız? Aklıma gelenler bunlar...
Hocam çok teşekkür ederim 🙏
Bir de bizim anovanin mantığını anlattığımız videolar var. Bunları da izlerseniz analize daha fazla hakim olursunuz. Kolay gelsin başarılar.
👑👑👑👑👑👑👑👑👑
👍👍👍