Vogel Gespot, Keep.Veluwe

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ก.ย. 2024
  • Vogel Gespot in de vogelvijver in onze tuin, de Keep.
    Algemeen
    Overige namen
    Brambling , Fringilla montifringilla
    Orde
    Passeriformes
    Familie
    Vinken (Fringillidae)
    Status
    Jaargast. Uiterst schaarse broedvogel; zomergast in zeer klein aantal; doortrekker en wintergast in (zeer) groot aantal
    Europese verspreiding
    Kepen broeden vrijwel uitsluitend in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Oostwaards komen ze voor tot aan Moskou, de zuidgrens van het verspreidingsgebied wordt gevormd door Nederland, Denemarken en de Baltische Staten. Langs deze zuidgrens wordt nauwelijks nog gebroed, maar in de winter zijn kepen er talrijk.
    Leefomgeving en voedsel
    Biotoop
    Bos, park en tuin
    Voedsel- en broedbiotoop
    De broedgebieden van kepen zijn meestal gemengde bosen en de randen van naaldbossen. Het nest wordt in een boom gemaakt, meestal op vrij lage hoogte (tot 9 meter maar meestal veel lager). Het nest is een diepe, goed gevoerde kom van mos, gras, haren en spinnenwebben. In de winter kunnen kepen vooral gevonden worden op akkers langs bosranden, beukenbossen en parken met beukenbomen. De zaden van de beuk vormen een van de belangrijkste voedselbronnen voor deze vinkachtige.
    Voedsel
    In de zomer worden insecten en zaden gegeten, 's winters uitsluitend zaden (o.a. beukennootjes)
    Broeden
    Broedperiode
    Vanaf medio mei in het zuiden, vanaf begin juli in het noorden
    Koloniebroeder
    Nee
    Aantal legsels
    Eén, soms twee legsels per jaar
    Aantal eieren
    5 - 7, soms 4 - 8
    Herkenning
    Opvallende kenmerken
    mannetjes in zomerkleed zijn zeer opvallend met zwarte kop en oranje borst. In de winter zijn ze een stuk minder opvallend maar de oranje borst valt op als kepen tussen vinken lopen
    Gedrag
    foerageert in de winter samen met vinken op de grond op beukennoten.
    Kleed
    Mannetjes in zomerkleed hebben een ongetekend oranje keel en borst en een glanzend blauwzwarte kop en mantel. Vrouwtjes hebben slechts een oranje tint op de borst en hebben een bruingrijze kop. In de winter hebben mannetjes lichte, roestbeige zomen aan de zwarte veren waardoor ze een nogal bont uiterlijk krijgen. De stuit is in alle kleden wit en de witte vleugelstrepen zijn deels oranjegeel.
    Formaat/ lengte
    14-16 cm.
    Snavel
    Kegelvormig, zomers zwart, 's winters geel met zwart puntje
    Poten
    geelbruin
    Vogeltrek
    Overwinteringsgebied
    Het overwinteringsgebied van kepen strekt zich uit van het zuiden van Fenne-Scandinavië tot aan het Middellandse Zeegebied.
    Informatie
    Kepen zijn de noordelijke tegenhangers van 'onze gewone' vink. In Nederland broeden jaarlijks enkele kepen, maar om meer dan drie tot vijf paren lijkt het niet te gaan. Hoe anders is het in Fenne-Scandinavië, waar de keep een van de meest talrijke broedvogel is. Daar echter ontbreekt de 'gewone' vink weer bijna helemaal. In de winter verblijven grote aantallen Scandinavische kepen in Nederland. De zang van de keep is vol van dissonanten en andere onplezierig klinkende tonen, en lijkt wel wat op de zang van de groenling. Vinken en kepen houden zich 's winters vaak op in gemengde groepen. Ze kunnen gemakkelijk worden waargenomen in beukenbossen, waar ze de afgevallen beukennootjes eten. Ze zijn net zo groot als de vink, maar hebben een witte boven staart en veel meer oranje in het verenkleed. Bij het opvliegen is de witte stuit erg opvallend.
    My Wildlife Paintings Website: www.nicobulder....

ความคิดเห็น • 5