Ik denk dat we daarmee criminelen creeen:) Dat is wat er nu gebeurt. En nu doen ze alsof dit probleem vandaag was ontstaan maar dat is al 10 jaar gaande minimaal en misschien nog wel langer dan dat.
Het probleem met deze gastlessen is niet de inhoud van de lessen. Het probleem is dat de mensen die deze lessen aanbieden geen benul hebben van klassenmanagement, individuele behoeften van leerlingen, de manier waarop je kinderen iets aanleert en het leerproces. De zelfredzame leerlingen zullen inderdaad een leuke en misschien zelfs leerzame dag hebben. De kinderen voor wie zelfstandig denken en handelen nog niet gemakkelijk gaat vallen hiermee buiten de boot.
Één dag in de week praktische lessen op basisscholen zou een goed idee zijn, ook zonder een lerarentekort, omdat een groot deel van de kinderen later ook een praktisch beroep zal uitoefenen. Het is eigenlijk gek dat kinderen op de basisschool helemaal niet in aanraking komen met praktische beroepen, maar er alléén theoretische vakken worden gegeven (m.u.v. sport en kunst). Praktische lessen op de basisschool kunnen helpen het imagoprobleem van het VMBO en daarmee het tekort aan MBO'ers op te lossen, als er op de basisschool al niet meer alleen gekeken wordt naar hoe snel je kan leren, maar ook naar hoe goed je praktisch bent. Kinderen gaan dan namelijk naar het VMBO omdat ze vaak góéd zijn in praktische vakken en deze leuk vinden, en niet meer omdat ze 'slecht' zijn in leervakken, zoals nu gebeurt. Het kan ook helpen met het zelfbewustzijn voor sommige leerlingen die minder goed zijn in leervakken, maar juist beter zijn in praktische vakken, als ze op de basisschool al een deel hebben waar ze goed in zijn, vaak beter dan de kinderen die goed zijn in bijvoorbeeld rekenen. toekomstige HAVOers en VWOers zijn dan niet meer zomaar in alle vakken beter dan de VMBOers, maar alleen nog in de leervakken, terwijl het in de praktische vakken zo maar andersom kan zijn. Zo krijgen zij misschien ook meer waardering voor MBO'ers als ze op de basisschool in aanraking komen met deze vakken. Natuurlijk hoeft het nog niet vanaf groep 3, een paar jaar later zou beter zijn, en zouden deze praktische lessen gegeven moeten worden door (aparte) bevoegde leraren die ervaren zijn op praktisch vakgebied.
Leren koken, strijken, wassen - leren documentatie lezen, budget beheer, kasboek Waar koop ik mijn spullen en waarom - op jacht naar de 2e hands - afval reductie, afval als grondstof - spullen delen met elkaar . Wat kost goed eten per dag ?
Er wordt gedaan alsof intelligentie alleen maar is hoeveel theoretische kennis je in je hoofd kunt stampen maar het is wel iets meer dan dat. Ik ken genoeg mensen die academisch slim zijn. Maar alleen in hun eigen vak maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik zie genoeg ontwerper ingenieurs die nu niet tot hun recht komen
@@bartdagelet7106 Ik denk dat veel Leraren (met een of twee é's) aardig breed zijn in hun opleiding - stel je hebt echt wat vragen - of anders - wat is een moeilijke vraag voor huidig leraar ? Maar inderdaad, een afgestudeerde met vak ervaring die twee keer week over aerodynamica van de gasturbine wil praten.. en dat goed kan brengen. Een kookles is geweldig - als er maar een echt kookstel is - twee pitten die vlammen. ok, echt koken dus.
Op jonge leeftijd goed leren lezen, schrijven en hoofdrekenen blijft vele malen belangrijker dan praktische vaardigheden als koken, klussen etc die je later makkelijker bijleert. Lezen, schrijven en hoofdrekenen heb je nodig om mee te komen in de samenleving ongeacht of je VMBO, HAVO of VWO doet.
Als Archeoloog van beroep en iemand die altijd een passie heeft gehad voor educatie walg ik een beetje van sommige reacties hier, uiteraard de negatieve. Ook ik ben een onbevoegde docent die Natuur en Gezondheid geeft, een cruciaal vak dat kinderen leert over de gevolgen onze daden op de aarde bijvoorbeeld en wat voor oplossingen we samen kunnen vinden. Ook een groot stuk natuurwetenschappen pak ik mee op een beknopte en bereikbare manier, om maar te zwijgen over de praktische lessen waarin we leren tuinieren, een stuk eigen verzorging en verzorging van omgeving behandelen en de kinderen kritisch leren nadenken. Via andere wegen heb ik de nodige kennis opgedaan over het hanteren van meerdere kinderen, en de docenten worden daarin bijgestaan met workshops en herhalende trainingen (niet altijd, maar dat wordt wel van je verwacht dat je dat zelf oppakt of aanvraagt of in verdiept). Ik ben niet bevoegd, maar zeker bekwaam. Een PABO groentje die niet wist wat ie met zijn leven wilde doen dus maar juf of meester wilde worden (te veel van dit soort mensen ontmoet op mijn vorige CMV opleiding) kan bevoegd zijn en dus verzekerd, mocht er iets mis gaan...maar is verre van bekwaam, laat staan dat velen nog niet de levenservaring hebben om daadwerkelijk kinderen goed te begeleiden (Generalisatie natuurlijk en persoonlijke ervaring van 10 jaar). Scholen maken gebruik van deze onbevoegde mensen omdat zij het werk willen doen en kinderen dingen willen leren. Het gaat niet altijd goed en ik geloof ook graag dat het soms een uitweg is omdat je niemand kan vinden. Mijn basisschool docenten in Zeeland waren mensen die in de buurt woonden want dat is lekker makkelijk, ook bevoegd maar verre van bekwaam. Sinds die ervaring en meerdere ervaringen als een inval docent op andere scholen in de randstad, blijf ik er bij dat het onderwijs in Nederland uitermate slecht geregeld is, er zijn genoeg uitzonderingen, echter die gaan hun eigen weg en innoveren, zoals de school waarop ik nu werk. Doceren moet in je zitten en het kan aangeleerd worden (klas-management), je geeft je helemaal voor het ontwikkelen van de volgende generatie en soms kan het heel ondankbaar zijn. Bekwame mensen, specialisten, vakmensen die met passie kunnen vertellen en laten zien, daar hebben we te weinig van. Een gezonde combinatie van praktisch en nuttig werk, het kunnen vervullen van verschillende levensbelangrijke dagelijkse taken als eten maken, kleren repareren, weten hoe dingen gebouwd worden en waarom, eigen voedsel verbouwen, dingen in het algemeen repareren etc., leert je niet alleen de dingen in kwestie maar maakt de nodige verbindingen in je hersenen die invloed hebben op je theoretische, ruimtelijke, emotionele, zintuigelijke ontwikkelingen... Dus voor allen die er heel makkelijk over denken, ga het zelf uitproberen en laat dan je commentaar achter. Groetjes
Als een docent dat doet, die daar de nodige didactiek in kan verwerken, wel ja. Dingen leren uit de praktijk kan zeker heel nuttig zijn, maar het moet wel op de juiste manier gedaan worden en ook niet iedere week.
Een beetje makkelijk dit, maar goed. Veel leraren zijn eigenlijk onderbevoegd, wat betekent dat ze kunnen les geven maar (nog) niet hun bevoegdheid hebben behaald. Hoe los je dit op? Meer leraren aantrekken en behouden met betere arbeidsvoorwaarden. Een groot aantal stroomt namelijk een paar jaar na een lerarenopleiding weer uit wegens de werkdruk. Overigens geldt dat inmiddels voor alle beroepen die een belangrijke overheidstaak daadwerkelijk uitvoeren (en dan doel ik niet op de beleidsmakers en alle dure ingehuurde consultants).
Het leeuwendeel van het probleem zit hem niet zozeer in het lesgeven zelf, maar in het gegeven dat we met z'n allen besloten hebben dat we het belangrijker vinden dat docenten zich met andere dingen bezig houden. Denk aan eindeloze bergen papierwerk, leerlingvolgsystemen die tot niks leiden, geïnstitutionaliseerd wantrouwen, etc., veel van de klachten hebben daarmee te maken. Terwijl dit juist taken zijn die je prima kan uitbesteden aan iemand anders dan die docent zelf, dat is zo'n beetje de definitie van een manager (hoeveel artiesten regelen zelf hun concerten, verblijfplaatsen, transport etc.?). Zelfde geldt volgens mij inderdaad ook voor de zorg, zat van de problemen laten zich redelijk 'vertalen'
Artikel: "41% van de scholen start met klassen zonder bevoegde leraar" Avondshow TH-cam-omschrijving: "41% van de klassen start zonder bevoegde leraar" Hmmm.... seems legit. 😛
Ach, een van die bevoegde leraren leerde mijn zoon dat de zon om de aarde draait. Ik dacht dat hij haar verkeerd begrepen had, maar hij hield aan. Toen ik haar erop aansprak en een kans gaf om uit te leggen hoe dat misverstand zo kwam, (je wilt tenslotte niet haar authoriteit ondergraven) zei ze: "Ach wat maakt het ook uit wat zo´n vuurbal zo ver hiervandaan ook doet?" Ik heb haar verteld dat Galileo het wel redelijk belangrijk vond, dat het plasma was en geen vuur en dat ik het thuis allemaal nog wel even dunnetjes overdoe, dus dat ze zich inderdaad niet druk hoefde te maken. Dat was ver voor het personeelstekort, dus, tja.. Misschien is het best een idee om kinderen iets te laten leren van experts, die het voor hun brood doen, of die de wereld wel interessant vinden in plaats van iemand die op de pabo net boven de stof hoefde staan maar vooral veel weet over hoe een kind zelfvertrouwen krijgt. Net zoveel zelfvertrouwen als een juf met terminaal Dunnig-Kruger.
Opzich is het best handig toch om kinderen meer praktische lessen aan te bieden aangezien je vaak ziet dat logisch nadenken en probleem oplossen lastig is voor jongeren
Puur omdat iets lastig is voor leerlingen betekent niet dat we het hen niet moeten aanbieden. Alhoewel zijn sommige leerlingen meer gebaad bij praktijk en andere meer bij theorie.
Omdat een vak snappen en een vak kunnen uitleggen twee totaal verschillende dingen zijn. Geloof me ik spreek uit ervaring. Dan staat er weer iemand voor het bord die echt heel erg veel weet, maar dan krijg je zo'n vaag warverhaal te horen dat je er echt niets van opsteekt.
@@bartdagelet7106 oh ja dat weet ik maar al te goed. Maar bij een bevoegde docent heb je nog iets van een garantie dat je iemand voor de klas hebt die weet wat ze doen.
@@twinssword zeker ik ben juist voor meer vak docenten. Leerkrachten worden ook al verwacht kinderen te leren met digitale middelen om te gaan en te programeren. Dit leer je niet zomaar eventjes. Net als handvaardigheid dit is een nogal specifiek vak. Je kan niet verwachten dat pabo studenten naast taal en rekenen ze deze zaken ook nog op niveau beheersen
Mijn vriendin heeft een universitaire masteropleiding pedagogiek behaald aan de Tsjechische universiteit en is volledig in Tsjechie lesbevoegd voor kinderen van 8 tot 18 jaar oud. DUO erkent haar diploma maar niet haar lesbevoegdheid want; lesbevoegdheid in Nederland is van 5 tot 18 jaar en niet van 8 tot 18 jaar. In plaats van haar dan conditioneel lesbevoegd te maken maakt DUO haar niet lesbevoegd. Als ze daarom besluit dan maar niet haar talent en opleiding in het onderwijs in te zetten maar gastouder te worden zegt DUO dat ze daar te hoog voor opgeleid is, en eerst een MBO2 opleiding moet volgen. Als ze zich daar dan voor inschrijft krijgt ze ondanks dat ze een 9 had voor wiskunde, een 8 voor calculus en een 8.3 voor statistiek geen vrijstelling voor het MBO2 vak "rekenen" want "rekenen" op MBO2 niveau is iets anders dan wiskunde, calculus of statistiek op Universitair niveau volgens het MBO opleidingsinstituut. Wel geeft DUO mijn vriendin bevoegdheid om les te geven aan het MBO instituut zelf en ze mag de materie die ze nu gedoceert krijgt, zelf doceren, ze mag dit eveneens aan een HBO instituut voor pedagogiek & onderwijs omdat dat beroep niet beschermd is. Mijn vriendin heeft pedagogiek gestudeerd omdat ze met kinderen wil werken, en ondanks het schrijnend tekort aan docenten die in het jongeren onderwijs willen werken, laat DUO mijn vriendin verdrinken in allerhande bureaucratische procedures en is ze momenteel als extreem overgekwalificeerd nanny aan het werk. Het is tekenend voor de totale idioterie die politiek Den Haag heet anno 2022... Ondertussen vraagt DUO zich af hoe het kan dat niemand in het onderwijs wil werken... Welkom in het koningkrijk.
Het is natuurlijk prima als je lessen probeert op te lossen met een alternatief op zich. Maar ding is dat dit al zeker jaren aan de gang is en dat niemand meer weet hoe die moet schrijven en rekenen. Ik vind het zo bizar dat na 10 jaar dit alleen maar erger is geworden. De mensen die nog wel goed les hebben gehad mogen in hun handjes klappen omdat het tegenwoordig niet meer echt vanzelfsprekend is. En niet alleen dat maar ook nog de veiligheid in het onderwijs die ermee samenhangt. Diep triest sorry maar ik kan er niet meer om lachen.
Ik snap dat je onderwijsbevoegdheid moet hebben. Maar het wordt een beetje gek als een MBOer geen les mag geven aan een MBOer. Dus die bakker, automonteur, en loodgieter moet eerst het HBO doen om les te kunnen geven😂😂
De oplossing voor álle onderwijsproblemen: Laat alle kinderen vrij om te leren en doen wat ze willen! De ‘leraren’ hoeven zo alleen maar de kinderen te helpen als ze daarom vragen! Veel leuker en minder stressvol voor de kinderen (die vooral doen waar ze echt geïnteresseerd in zijn) en de ‘leraren’ (die meer kunnen focussen op de individuele wensen en behoeften van de kinderen dan op allemaal ‘kerndoelen’ en administratieve onzin). Weg lerarentekort, weg ‘labeltjes’ als ADHD en dyslexie, weg analfabetisme (kinderen leren veel sneller en makkelijker lezen en schrijven als ze er zelf geïnteresseerd in zijn), en weg kansenongelijkheid (het kind bepaalt waar het gaat leren, en de ouders en verplichte toetsen niet meer). En de creativiteit, nieuwsgierigheid en gezelligheid van kinderen blijft behouden, anders dan als alles wordt opgelegd.
Een beetje flauw dit, er is natuurlijk wel wat aan de hand maar ik zie ook echt mooie projecten met scholen. Persoonlijk ben ik betrokken geweest bij programma's die ingevuld werden door jonge docenten beeldende kunst en muziek. Zij zijn opgeleid als vakdocent met een lesbevoegdheid om in het voortgezet onderwijs aan de slag te gaan maar in dat vak gebied zijn er minder vacatures. Dat zijn dus vers opgeleide gemotiveerde docenten die op die basisscholen aan de slag gaan met creatieve programma's. Natuurlijk is dat geen alternatief voor de les taal en rekenen maar het maakt tijd vrij voor de vaste leerkracht en de klassieke uurtjes muziek, handvaardigheid en tekenen worden er toch echt een stuk effectiever mee ingevuld. Ondertussen is er binnen de vakdocent opleidingen ook meer aandacht voor het werk met deze leeftijdsgroepen. Wat ik in de praktijk heb gezien is echt van een nood een deugd maken. Doch tevens twijfel ik er ook niet aan dat er momenteel een wildgroei is van dit soort programma's op scholen en bureaus die daar op in proberen te spelen, dus zeker er zal ook een andere kant aan het verhaal zitten. Maar echt kansloos hoe plat dit onderwerp hier gebruikt wordt om even makkelijk te scoren. Maar goed, waar dit programma in het verleden nog zijn best deed om inhoudelijke wijze met humor complexe onderwerpen aan de kaak te stellen is het nu het Arjen de clown doet zijn kunsje en plast even over wat onderwerpen heen opzoek naar de makkelijke lach uurtje geworden. Succes daarmee.
Hahaha deze gastdocenten 1 dag in de week is het beste idee ever!! Hele basisschool is er toch om je beetje bezig te houden toch je echt rationeel kan denken kun je net zo goed wat leuks doen
Pizza bakken? Waarom niet programmeren voor kinderen? Zelfs zonder verdere interesse in IT, ontwikkelt het logisch en systematisch nadenken en creativiteit.
Hoewel dit natuurlijk fantastisch zou zijn, is dat lastig te realiseren. Je moet de aandacht erbij houden en computers regelen voor alle kinderen, dan moet je nog een spelenderwijs programmeer programma maken/vinden en daar hebben de meeste basisscholen geen geld voor. Programmeren op de middelbare school daarentegen zou echt fantastisch zijn.
@@Royvdl Ik heb geen idee qua praktische mogelijkheden (infrastructuur, aandacht, kennis), maar het lijkt me wel een mooi idee hoor. Je zou super makkelijk kunnen beginnen door dobbelstenen bij elkaar op te tellen. Het liefst visueel enzo. Zou er geen software zijn om kinderen kennis te laten maken met programmeren?
Dit wordt inmiddels ook al veel gedaan binnen het onderwijs. En er zijn goeie programma's zoals scratch om kinderen bezig te laten gaan met programeren. Waarin ze abstract denken, lezen en rekenen. Met het programeren zijn een hoop doelen te behalen.
Docententekort, maar een HBO leraren opleiding geeft een VWO-leerling die op 0,1 gezakt is geen toelatingstoets om alsnog te kunnen studeren, wat wil je dan wel
Geef ze een les over hoe je moet voorkomen om onderbetaald te worden: 1) word geen leraar zoals ik 2) spelling en wiskunde is nutteloos 3) ict en lifestyle coach of infuencerrr
Kunnen ze net zo goed voor een paar uur studenten als vrijwilligers inhuren (staat meteen goed op hun cv). Of, nog beter, ouders van leerlingen die over hun beroep komen vertellen en meteen een paar kneepjes van het vak aan de kids leren ipv die koeke- ik bedoel pizzabakkers.
maar even serieus wie wilt er nou nog docent zijn als die kinderen zo schijtvervelend vervelend zijn. mijn vader is nu docent voor 30 jaar en hij zegt dat de afgelopen 10 jaar super erg zijn geworden. Kinderen kennen geen discipline meer.
gast ik had vorige week nog 2 studenten op mijn school voor lyceo wiskunde training om achterstanden weg te werken. nou ik heb juist meer achterstanden erbij gekregen. uitleggen konden ze niet
Ze zouden opleidingen die geen toegevoegde waarde hebben op arbeidsmarkt af moeten halen van de stufi regeling. Moet je zien hoe snel iedereen opeens een waardige opleiding zal kiezen.
Want? Je bent een vreemdelingenhater? Weet jij iets van onze geschiedenis en heb je door hoe on-Nederlands je nu klinkt? Damn, man. Ga weg uit Nederland, dan is er ook meer ruimte. Niemand geeft om mensen die onze grondwet haten (artikel 1: Iedereen is gelijk ongeacht geslacht, ras, seksualiteit, etc)
Het is ongelooflijk...docenten krijgen steeds Loonsverhogingen en bonussen en ze werken nog amper..vroeg zat ik van 0700 tot 17:00 op school ..nu lopen die kinderen om 1330 al los buiten...10 weken vakantie en dan nog zeggen dat ze het zwaar hebben...bij een normale werkgever heb je 5 weken voor een heel jaar .
Fantastisch! Wat een meesterplan. Te veel hoogopgeleiden lossen we natuurlijk op door een gebrek aan docenten te creëren. Brilliant.
Ja dit dacht ik ook!
Ik denk dat we daarmee criminelen creeen:) Dat is wat er nu gebeurt. En nu doen ze alsof dit probleem vandaag was ontstaan maar dat is al 10 jaar gaande minimaal en misschien nog wel langer dan dat.
Mensen die btw niet goed kunnen leren zijn helemaal niet per definitie dom. Dat is hoe de maatschappij het soms ziet maar dat is niet hoe het is.
meester plan
Liever slimme dan domme mensen
Het probleem met deze gastlessen is niet de inhoud van de lessen. Het probleem is dat de mensen die deze lessen aanbieden geen benul hebben van klassenmanagement, individuele behoeften van leerlingen, de manier waarop je kinderen iets aanleert en het leerproces. De zelfredzame leerlingen zullen inderdaad een leuke en misschien zelfs leerzame dag hebben. De kinderen voor wie zelfstandig denken en handelen nog niet gemakkelijk gaat vallen hiermee buiten de boot.
Amen, precies dit!
Één dag in de week praktische lessen op basisscholen zou een goed idee zijn, ook zonder een lerarentekort, omdat een groot deel van de kinderen later ook een praktisch beroep zal uitoefenen. Het is eigenlijk gek dat kinderen op de basisschool helemaal niet in aanraking komen met praktische beroepen, maar er alléén theoretische vakken worden gegeven (m.u.v. sport en kunst). Praktische lessen op de basisschool kunnen helpen het imagoprobleem van het VMBO en daarmee het tekort aan MBO'ers op te lossen, als er op de basisschool al niet meer alleen gekeken wordt naar hoe snel je kan leren, maar ook naar hoe goed je praktisch bent. Kinderen gaan dan namelijk naar het VMBO omdat ze vaak góéd zijn in praktische vakken en deze leuk vinden, en niet meer omdat ze 'slecht' zijn in leervakken, zoals nu gebeurt.
Het kan ook helpen met het zelfbewustzijn voor sommige leerlingen die minder goed zijn in leervakken, maar juist beter zijn in praktische vakken, als ze op de basisschool al een deel hebben waar ze goed in zijn, vaak beter dan de kinderen die goed zijn in bijvoorbeeld rekenen. toekomstige HAVOers en VWOers zijn dan niet meer zomaar in alle vakken beter dan de VMBOers, maar alleen nog in de leervakken, terwijl het in de praktische vakken zo maar andersom kan zijn. Zo krijgen zij misschien ook meer waardering voor MBO'ers als ze op de basisschool in aanraking komen met deze vakken.
Natuurlijk hoeft het nog niet vanaf groep 3, een paar jaar later zou beter zijn, en zouden deze praktische lessen gegeven moeten worden door (aparte) bevoegde leraren die ervaren zijn op praktisch vakgebied.
Leren koken, strijken, wassen - leren documentatie lezen, budget beheer, kasboek
Waar koop ik mijn spullen en waarom - op jacht naar de 2e hands - afval reductie, afval als grondstof - spullen delen met elkaar .
Wat kost goed eten per dag ?
Er wordt gedaan alsof intelligentie alleen maar is hoeveel theoretische kennis je in je hoofd kunt stampen maar het is wel iets meer dan dat. Ik ken genoeg mensen die academisch slim zijn. Maar alleen in hun eigen vak maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik zie genoeg ontwerper ingenieurs die nu niet tot hun recht komen
@@bartdagelet7106
Ik denk dat veel Leraren (met een of twee é's) aardig breed zijn in hun opleiding - stel je hebt echt wat vragen - of anders - wat is een moeilijke vraag voor huidig leraar ?
Maar inderdaad, een afgestudeerde met vak ervaring die twee keer week over aerodynamica van de gasturbine wil praten.. en dat goed kan brengen.
Een kookles is geweldig - als er maar een echt kookstel is - twee pitten die vlammen.
ok, echt koken dus.
Op jonge leeftijd goed leren lezen, schrijven en hoofdrekenen blijft vele malen belangrijker dan praktische vaardigheden als koken, klussen etc die je later makkelijker bijleert. Lezen, schrijven en hoofdrekenen heb je nodig om mee te komen in de samenleving ongeacht of je VMBO, HAVO of VWO doet.
Als Archeoloog van beroep en iemand die altijd een passie heeft gehad voor educatie walg ik een beetje van sommige reacties hier, uiteraard de negatieve. Ook ik ben een onbevoegde docent die Natuur en Gezondheid geeft, een cruciaal vak dat kinderen leert over de gevolgen onze daden op de aarde bijvoorbeeld en wat voor oplossingen we samen kunnen vinden. Ook een groot stuk natuurwetenschappen pak ik mee op een beknopte en bereikbare manier, om maar te zwijgen over de praktische lessen waarin we leren tuinieren, een stuk eigen verzorging en verzorging van omgeving behandelen en de kinderen kritisch leren nadenken. Via andere wegen heb ik de nodige kennis opgedaan over het hanteren van meerdere kinderen, en de docenten worden daarin bijgestaan met workshops en herhalende trainingen (niet altijd, maar dat wordt wel van je verwacht dat je dat zelf oppakt of aanvraagt of in verdiept).
Ik ben niet bevoegd, maar zeker bekwaam. Een PABO groentje die niet wist wat ie met zijn leven wilde doen dus maar juf of meester wilde worden (te veel van dit soort mensen ontmoet op mijn vorige CMV opleiding) kan bevoegd zijn en dus verzekerd, mocht er iets mis gaan...maar is verre van bekwaam, laat staan dat velen nog niet de levenservaring hebben om daadwerkelijk kinderen goed te begeleiden (Generalisatie natuurlijk en persoonlijke ervaring van 10 jaar).
Scholen maken gebruik van deze onbevoegde mensen omdat zij het werk willen doen en kinderen dingen willen leren. Het gaat niet altijd goed en ik geloof ook graag dat het soms een uitweg is omdat je niemand kan vinden.
Mijn basisschool docenten in Zeeland waren mensen die in de buurt woonden want dat is lekker makkelijk, ook bevoegd maar verre van bekwaam. Sinds die ervaring en meerdere ervaringen als een inval docent op andere scholen in de randstad, blijf ik er bij dat het onderwijs in Nederland uitermate slecht geregeld is, er zijn genoeg uitzonderingen, echter die gaan hun eigen weg en innoveren, zoals de school waarop ik nu werk.
Doceren moet in je zitten en het kan aangeleerd worden (klas-management), je geeft je helemaal voor het ontwikkelen van de volgende generatie en soms kan het heel ondankbaar zijn. Bekwame mensen, specialisten, vakmensen die met passie kunnen vertellen en laten zien, daar hebben we te weinig van. Een gezonde combinatie van praktisch en nuttig werk, het kunnen vervullen van verschillende levensbelangrijke dagelijkse taken als eten maken, kleren repareren, weten hoe dingen gebouwd worden en waarom, eigen voedsel verbouwen, dingen in het algemeen repareren etc., leert je niet alleen de dingen in kwestie maar maakt de nodige verbindingen in je hersenen die invloed hebben op je theoretische, ruimtelijke, emotionele, zintuigelijke ontwikkelingen...
Dus voor allen die er heel makkelijk over denken, ga het zelf uitproberen en laat dan je commentaar achter.
Groetjes
Ik denk dat zo een pizzabak les nog best leerzaam kan zijn maar niet elke week
Nee dat is idd het probleem dat het zo structureel is.
Als een docent dat doet, die daar de nodige didactiek in kan verwerken, wel ja. Dingen leren uit de praktijk kan zeker heel nuttig zijn, maar het moet wel op de juiste manier gedaan worden en ook niet iedere week.
nee doe maar elke dag idd
Ja klopt ik denk dat elk kind in 1 les een meester pizzabakker is
Een beetje makkelijk dit, maar goed. Veel leraren zijn eigenlijk onderbevoegd, wat betekent dat ze kunnen les geven maar (nog) niet hun bevoegdheid hebben behaald. Hoe los je dit op? Meer leraren aantrekken en behouden met betere arbeidsvoorwaarden. Een groot aantal stroomt namelijk een paar jaar na een lerarenopleiding weer uit wegens de werkdruk. Overigens geldt dat inmiddels voor alle beroepen die een belangrijke overheidstaak daadwerkelijk uitvoeren (en dan doel ik niet op de beleidsmakers en alle dure ingehuurde consultants).
Jep zorg en onderwijs zijn best vergelijkbaar in die zin.
Het leeuwendeel van het probleem zit hem niet zozeer in het lesgeven zelf, maar in het gegeven dat we met z'n allen besloten hebben dat we het belangrijker vinden dat docenten zich met andere dingen bezig houden. Denk aan eindeloze bergen papierwerk, leerlingvolgsystemen die tot niks leiden, geïnstitutionaliseerd wantrouwen, etc., veel van de klachten hebben daarmee te maken. Terwijl dit juist taken zijn die je prima kan uitbesteden aan iemand anders dan die docent zelf, dat is zo'n beetje de definitie van een manager (hoeveel artiesten regelen zelf hun concerten, verblijfplaatsen, transport etc.?). Zelfde geldt volgens mij inderdaad ook voor de zorg, zat van de problemen laten zich redelijk 'vertalen'
Artikel: "41% van de scholen start met klassen zonder bevoegde leraar"
Avondshow TH-cam-omschrijving: "41% van de klassen start zonder bevoegde leraar"
Hmmm.... seems legit. 😛
Scherp!
Het schijnt dus dad Gert-Jan Segers 7 jaar in Egypte heeft gewoond. Maar daar doet hij heel schimmig over
Kom is met iets nieuws joh
Ik zag je moeder laatst ook in Egypte.
@@reiniervannek Zoals jij met je nieuwe manier van ''eens'' schrijven?
Het hoort te zijn: Kom eens met iets nieuws joh* np hè.
Ach, een van die bevoegde leraren leerde mijn zoon dat de zon om de aarde draait. Ik dacht dat hij haar verkeerd begrepen had, maar hij hield aan. Toen ik haar erop aansprak en een kans gaf om uit te leggen hoe dat misverstand zo kwam, (je wilt tenslotte niet haar authoriteit ondergraven) zei ze: "Ach wat maakt het ook uit wat zo´n vuurbal zo ver hiervandaan ook doet?"
Ik heb haar verteld dat Galileo het wel redelijk belangrijk vond, dat het plasma was en geen vuur en dat ik het thuis allemaal nog wel even dunnetjes overdoe, dus dat ze zich inderdaad niet druk hoefde te maken. Dat was ver voor het personeelstekort, dus, tja.. Misschien is het best een idee om kinderen iets te laten leren van experts, die het voor hun brood doen, of die de wereld wel interessant vinden in plaats van iemand die op de pabo net boven de stof hoefde staan maar vooral veel weet over hoe een kind zelfvertrouwen krijgt.
Net zoveel zelfvertrouwen als een juf met terminaal Dunnig-Kruger.
Ik vind het eigenlijk een heel goed idee om 1 dag in de week praktijklessen te geven op basisscholen. Daar kun je zo veel van leren
Opzich is het best handig toch om kinderen meer praktische lessen aan te bieden aangezien je vaak ziet dat logisch nadenken en probleem oplossen lastig is voor jongeren
Puur omdat iets lastig is voor leerlingen betekent niet dat we het hen niet moeten aanbieden.
Alhoewel zijn sommige leerlingen meer gebaad bij praktijk en andere meer bij theorie.
@@tsthijs ik denk niet dat je mijn comment helemaal begrepen hebt
Alsof de zogenaamde rationele ouderen zo goed zijn in het oplossen van de problemen in NL...
@@Geskipt betekend toch niet dat het nu geen mooi moment is om daar verandering in te brengen?
Wat is onbevoegd?
Ik vind het heel mooi dat vakmensen les geven in het basisonderwijs over hun eigen expertise
Omdat een vak snappen en een vak kunnen uitleggen twee totaal verschillende dingen zijn. Geloof me ik spreek uit ervaring. Dan staat er weer iemand voor het bord die echt heel erg veel weet, maar dan krijg je zo'n vaag warverhaal te horen dat je er echt niets van opsteekt.
Opzich is dat ook mooi, alleen is het wel handig om ook onderwerpen zoals rekenen en Nederlands van vak docenten te krijgen.
@@Aranoura bevoegd zijn betekend niet dat je kunt doceren. Er zijn genoeg waardeloze leerkrachten die ook warrig en onduidelijk zijn.
@@bartdagelet7106 oh ja dat weet ik maar al te goed. Maar bij een bevoegde docent heb je nog iets van een garantie dat je iemand voor de klas hebt die weet wat ze doen.
@@twinssword zeker ik ben juist voor meer vak docenten. Leerkrachten worden ook al verwacht kinderen te leren met digitale middelen om te gaan en te programeren. Dit leer je niet zomaar eventjes. Net als handvaardigheid dit is een nogal specifiek vak. Je kan niet verwachten dat pabo studenten naast taal en rekenen ze deze zaken ook nog op niveau beheersen
Omfg.. Weer de Jazz referentie. Ik zit al jaren te wachten op de clou :)
Clou*
Heel toepasselijk met comic sans en die pauper overgangen, voelde even weer als groep 6.
Mijn vriendin heeft een universitaire masteropleiding pedagogiek behaald aan de Tsjechische universiteit en is volledig in Tsjechie lesbevoegd voor kinderen van 8 tot 18 jaar oud. DUO erkent haar diploma maar niet haar lesbevoegdheid want; lesbevoegdheid in Nederland is van 5 tot 18 jaar en niet van 8 tot 18 jaar. In plaats van haar dan conditioneel lesbevoegd te maken maakt DUO haar niet lesbevoegd. Als ze daarom besluit dan maar niet haar talent en opleiding in het onderwijs in te zetten maar gastouder te worden zegt DUO dat ze daar te hoog voor opgeleid is, en eerst een MBO2 opleiding moet volgen. Als ze zich daar dan voor inschrijft krijgt ze ondanks dat ze een 9 had voor wiskunde, een 8 voor calculus en een 8.3 voor statistiek geen vrijstelling voor het MBO2 vak "rekenen" want "rekenen" op MBO2 niveau is iets anders dan wiskunde, calculus of statistiek op Universitair niveau volgens het MBO opleidingsinstituut. Wel geeft DUO mijn vriendin bevoegdheid om les te geven aan het MBO instituut zelf en ze mag de materie die ze nu gedoceert krijgt, zelf doceren, ze mag dit eveneens aan een HBO instituut voor pedagogiek & onderwijs omdat dat beroep niet beschermd is. Mijn vriendin heeft pedagogiek gestudeerd omdat ze met kinderen wil werken, en ondanks het schrijnend tekort aan docenten die in het jongeren onderwijs willen werken, laat DUO mijn vriendin verdrinken in allerhande bureaucratische procedures en is ze momenteel als extreem overgekwalificeerd nanny aan het werk.
Het is tekenend voor de totale idioterie die politiek Den Haag heet anno 2022...
Ondertussen vraagt DUO zich af hoe het kan dat niemand in het onderwijs wil werken...
Welkom in het koningkrijk.
Het stelselmatig te weinig betalen van docenten bereikt een climax.
Dat docenten te weinig betaald krijgen is onzin, docenten zitten gemiddeld ver boven modaal
Blijft leuk
Het is natuurlijk prima als je lessen probeert op te lossen met een alternatief op zich. Maar ding is dat dit al zeker jaren aan de gang is en dat niemand meer weet hoe die moet schrijven en rekenen. Ik vind het zo bizar dat na 10 jaar dit alleen maar erger is geworden. De mensen die nog wel goed les hebben gehad mogen in hun handjes klappen omdat het tegenwoordig niet meer echt vanzelfsprekend is. En niet alleen dat maar ook nog de veiligheid in het onderwijs die ermee samenhangt. Diep triest sorry maar ik kan er niet meer om lachen.
Ik snap dat je onderwijsbevoegdheid moet hebben. Maar het wordt een beetje gek als een MBOer geen les mag geven aan een MBOer. Dus die bakker, automonteur, en loodgieter moet eerst het HBO doen om les te kunnen geven😂😂
Leuk die tune van andrew bird op het einde
0:13 Ik ben een bevoegd theaterdocent, dus theaterworkshops op school kunnen gewoon met een bevoegd docent, wou dat toch ff gezegd hebben 🙃
Omdat je op de pabo zo verschrikkelijk vakbekwaam wordt gemaakt.... 😅🤣
hater
@Ariana Rose als finland zo geweldig is, waarom zijn alle grote bedrijven amerikaans?
@Ariana Rose als je te dom bent om mijn punt te begrijpen is dat misschien maar beter ja
Ik vind die top 36 zo grappig en random!
wat was deze jazz
@@fienockers6038 Dat is nog iets van ZML Lubach houdt niet van Jazz
Het is vooral zo random omdat het niet duidelijk is waarvan het de top 36 is
De oplossing voor álle onderwijsproblemen: Laat alle kinderen vrij om te leren en doen wat ze willen! De ‘leraren’ hoeven zo alleen maar de kinderen te helpen als ze daarom vragen! Veel leuker en minder stressvol voor de kinderen (die vooral doen waar ze echt geïnteresseerd in zijn) en de ‘leraren’ (die meer kunnen focussen op de individuele wensen en behoeften van de kinderen dan op allemaal ‘kerndoelen’ en administratieve onzin). Weg lerarentekort, weg ‘labeltjes’ als ADHD en dyslexie, weg analfabetisme (kinderen leren veel sneller en makkelijker lezen en schrijven als ze er zelf geïnteresseerd in zijn), en weg kansenongelijkheid (het kind bepaalt waar het gaat leren, en de ouders en verplichte toetsen niet meer). En de creativiteit, nieuwsgierigheid en gezelligheid van kinderen blijft behouden, anders dan als alles wordt opgelegd.
Ach ja, we hebben ook zeer onbevoegde politici. Moet kunnen allemaal.
Een beetje flauw dit, er is natuurlijk wel wat aan de hand maar ik zie ook echt mooie projecten met scholen. Persoonlijk ben ik betrokken geweest bij programma's die ingevuld werden door jonge docenten beeldende kunst en muziek. Zij zijn opgeleid als vakdocent met een lesbevoegdheid om in het voortgezet onderwijs aan de slag te gaan maar in dat vak gebied zijn er minder vacatures. Dat zijn dus vers opgeleide gemotiveerde docenten die op die basisscholen aan de slag gaan met creatieve programma's. Natuurlijk is dat geen alternatief voor de les taal en rekenen maar het maakt tijd vrij voor de vaste leerkracht en de klassieke uurtjes muziek, handvaardigheid en tekenen worden er toch echt een stuk effectiever mee ingevuld. Ondertussen is er binnen de vakdocent opleidingen ook meer aandacht voor het werk met deze leeftijdsgroepen. Wat ik in de praktijk heb gezien is echt van een nood een deugd maken. Doch tevens twijfel ik er ook niet aan dat er momenteel een wildgroei is van dit soort programma's op scholen en bureaus die daar op in proberen te spelen, dus zeker er zal ook een andere kant aan het verhaal zitten.
Maar echt kansloos hoe plat dit onderwerp hier gebruikt wordt om even makkelijk te scoren. Maar goed, waar dit programma in het verleden nog zijn best deed om inhoudelijke wijze met humor complexe onderwerpen aan de kaak te stellen is het nu het Arjen de clown doet zijn kunsje en plast even over wat onderwerpen heen opzoek naar de makkelijke lach uurtje geworden. Succes daarmee.
Hahaha deze gastdocenten 1 dag in de week is het beste idee ever!! Hele basisschool is er toch om je beetje bezig te houden toch je echt rationeel kan denken kun je net zo goed wat leuks doen
Of om een goedlopende zin te kunnen formuleren.
@@hermannus3894 :')))
Als je beetje nuttige gastdocenten hebt dan vind ik het best kunnen. Leren ze misschien ook is wat praktisch.
*eens, het werkt dus niet
Pizza bakken? Waarom niet programmeren voor kinderen? Zelfs zonder verdere interesse in IT, ontwikkelt het logisch en systematisch nadenken en creativiteit.
Het zijn kinderen
@@niekko- En? Kinderen krijgen steeds meer dingen te leren waarvan ik denk; Het zijn kinderen. En dit is een heel stuk nuttiger dan die dingen.
Hoewel dit natuurlijk fantastisch zou zijn, is dat lastig te realiseren. Je moet de aandacht erbij houden en computers regelen voor alle kinderen, dan moet je nog een spelenderwijs programmeer programma maken/vinden en daar hebben de meeste basisscholen geen geld voor. Programmeren op de middelbare school daarentegen zou echt fantastisch zijn.
@@Royvdl Ik heb geen idee qua praktische mogelijkheden (infrastructuur, aandacht, kennis), maar het lijkt me wel een mooi idee hoor. Je zou super makkelijk kunnen beginnen door dobbelstenen bij elkaar op te tellen. Het liefst visueel enzo. Zou er geen software zijn om kinderen kennis te laten maken met programmeren?
Dit wordt inmiddels ook al veel gedaan binnen het onderwijs. En er zijn goeie programma's zoals scratch om kinderen bezig te laten gaan met programeren.
Waarin ze abstract denken, lezen en rekenen. Met het programeren zijn een hoop doelen te behalen.
Holy fuck, ik schrok me dood toen mijn favo nummer (roma fade) als achtergrond muziek bij de top 36 stukjes voorbij kwam.....
Liever buiten gymmen op de Noordpool dan 1 dag op een FvD school.
hater
@@marvin19966 Ik gun onze jeugd gewoon goed onderwijs :)
@@fritsrits7591 wanneer open je je mit fund dan
Docententekort, maar een HBO leraren opleiding geeft een VWO-leerling die op 0,1 gezakt is geen toelatingstoets om alsnog te kunnen studeren, wat wil je dan wel
Niet alle onbevoegde docenten zijn gast gast docenten en hebben geen pedagogisch kennis. Sommige zijn leraren in opleiding
"Wat is dat eigenlijk, een juf?" Goede grap maar blijkbaar te lastig voor het publiek?
Het onderwijs loopt leeg omdat het systeem niet functioneert 🤷🏻♂️
Bedoelen ze basis kamp of 3e kamp?
Wtf 41%🤯🤔
Geef ze een les over hoe je moet voorkomen om onderbetaald te worden: 1) word geen leraar zoals ik 2) spelling en wiskunde is nutteloos 3) ict en lifestyle coach of infuencerrr
Geef geen keutel voor die "bevoegdheid"
Kunnen ze net zo goed voor een paar uur studenten als vrijwilligers inhuren (staat meteen goed op hun cv). Of, nog beter, ouders van leerlingen die over hun beroep komen vertellen en meteen een paar kneepjes van het vak aan de kids leren ipv die koeke- ik bedoel pizzabakkers.
zondag met galbak
maar even serieus wie wilt er nou nog docent zijn als die kinderen zo schijtvervelend vervelend zijn. mijn vader is nu docent voor 30 jaar en hij zegt dat de afgelopen 10 jaar super erg zijn geworden. Kinderen kennen geen discipline meer.
Huh wat is die top 36 voor iets saais?
Waarom zou je leraar worden als je 100x zo makkelijk 'coach' kan worden?
hoe word ik coach
Gaan we het ook nog hebben over onbevoegde tv presentatrices?
Waterfiets
👍
Staatsonderwijs per direct afschaffen
JAZZ
gast ik had vorige week nog 2 studenten op mijn school voor lyceo wiskunde training om achterstanden weg te werken. nou ik heb juist meer achterstanden erbij gekregen. uitleggen konden ze niet
Ze zouden opleidingen die geen toegevoegde waarde hebben op arbeidsmarkt af moeten halen van de stufi regeling. Moet je zien hoe snel iedereen opeens een waardige opleiding zal kiezen.
first
0:50 ik identificeer dit niet als Nederlandse school. Jammer
Want? Je bent een vreemdelingenhater? Weet jij iets van onze geschiedenis en heb je door hoe on-Nederlands je nu klinkt? Damn, man. Ga weg uit Nederland, dan is er ook meer ruimte. Niemand geeft om mensen die onze grondwet haten (artikel 1: Iedereen is gelijk ongeacht geslacht, ras, seksualiteit, etc)
@@letheas6175 Wil jij mij niet zo discrimineren. Ik identificeer het niet als nederlands. Dat mag. Jij bent hier nu de vuile racist
Nee joh, die school staat alleen maar in de hoofdstad van ons land. Nederlandser wordt het niet, hoor
@@EchoSappho Amsterdam is ook geen nederland meer.. Voelt als dichtbij op vakantie maar dan met angst gevoelens
@@HardcoreIsLeif Angstgevoelens waarvoor? Heb je angst voor grote drommen mensen bij elkaar?
Het is ongelooflijk...docenten krijgen steeds Loonsverhogingen en bonussen en ze werken nog amper..vroeg zat ik van 0700 tot 17:00 op school ..nu lopen die kinderen om 1330 al los buiten...10 weken vakantie en dan nog zeggen dat ze het zwaar hebben...bij een normale werkgever heb je 5 weken voor een heel jaar .