Hyvä video Kille. Kiva että kuvaat tällaisia täysipitkiäkin treenejä välillä ja avaat hieman filosofiaasi. Kaikissa lihaksissa tuo pitkän lihaspituuden kuormittaminen ei ole tehokkaampaa lihaskasvun näkökulmasta. Lihasten pituus-jännityssuhde (Eli suhde lihaksen pituuden ja sen kyvyn tuottaa voimaa siinä pituudessa välillä) eroaa toisistaan. Otan esimerkiksi videolla treenaamasi lihakset: Etureiden lihasten sarkomeerit voivat venyä hyvinkin pitkälle ja tuottaa samalla tarpeeksi voimaa (passiivista jännitystä) stimuloidakseen venytykseen perustuvaa hypertrofiaa. Hauislihaksen tapauksessa sen sarkomeerit eivät kykene venyessään tuottamaan riittävää passiivista jännitystä venytykseen perustuvan hypertrofiastimuluksen saadakseen. Näin ollen etureisiä harjoitellessa kannattaa suosia enemmän pitkiä lihaspituuksia kuin hauiksia harjoitellessa. Chris Beardsleylla ja Paul Carterilla on paljon laadukasta tietoa hypertrofiaharjoittelusta. Heillä on mm. spotifyssa yhteinen podcast: spotify.link/2hBEjB5saDb
Mulla on onneks se etu että voin kysyä näitä asioita myös siltä joka on suunnitellu tämän treeniohjelman. Ja kysyinki aikoinaan nimenomaan Paulin postauksiin liittyen, poikkeuksellisesti kopioin nyt vastauksen tähän suoraan koska en jaksa alkaa kirjottaan sitä: ”Maailman johtava lihasfysiologian professori, joka on pyörittänyt omaa labraa yli 10 vuotta ja tutkinut yli miljoona lihassolua sanoo, että noita asioita, joista "evidence based" -tyypit juuri nyt kinastelevat, EI VOI nykyteknologialla tutkia, joten kyllä, olen kuunnellut jokaisen jakson Chris and Paul showta ja monia muita, toista mieltä olevia yhtä uskottavia vaikuttajia, mutta en tekisi noista oikeastaan mitään "practical applications" -tulkintoja.” ”Sinun treenissä pitkien lihaspituuksien treenaamisen funktio ei ole pelkästään se, että maksimoidaan aktiivinen ja passiivinen mekaaninen kuormitus, vaan se, että vipuvarret (joita Paul rakastaa) on nimenomaan huomioitu ja niiden, sekä 1,5 -toistojen avulla mekaaninen kuormitus maksimoidaan sarjan aikana.” Eli kyllä, tätäkin on mietitty. Ja siksi myös on eri lihaspituuksien liikkeitä. Ja vipuvarsia 😊
@@killekujala Kiitoksia vastauksesta! Olihan siellä monipuolisesti sekä hauista, että etureisiä treenattu 👍 Minua kiinnostaisi ammatillisessa mielessä kuka tämä "maailman johtava lihasfysiologian professori" on
Sitte pitäs kyllä olla jo varustenostoja. Mä luulen et realistinen (polvisiteillä) vois olla 350-370 kyykky, vähän yli 200 penkki ja joku 320-340 veto. Eli jotain 900 luokkaa.
Tuleeko nykyään tehtyä noi alun venyttelyt "kylmiltään". Sillon aikoinaan ennen jotain amatöörikisoja taisit saada jopa melko pahan revähdyksen venyttelemällä, mutta siitä ei ilmeisesti jäänyt mitään fyysisiä tai henkisiä traumoja?
Noi on tosi kevyitä, ja tossa kyykystä ylös tulee sitä aktiivista venytystä mikä sitte myös vähän lämmittää lihaksia. Noi on mulla vaan semmosta ”saa vähä liikettä” kroppaan. Käytännön hyötyä nuista ei varmasti juurikaan ole 😄 muttei toki haittaakaan.
Muistatko kun sanoit yhdellä videolla kun oli voimanostosta kyse että otat yli tonnin yhteistuloksen koska vain niin tee siitä video johonkin väliin 😅😅👍
😅 voin sen ettiä jossain kohtaa, tonni olis kyllä aika kova. Mut tee silti video missä otat maximit, olis kiva nähdä paljonko isoissa lihaksissa on voimaa 😃💪🏻
@@andyiv8146 eti ihmeessä, vähän epäilen että olisin puhunu tonnista 😄 Mutta sen olen sanonu että varmasti kokeilen nuita sitte ku en enää bodaa 👍🏻 Ennen sitä en viitti turhaan kokeilla onnea 😏
Kyllä mä ne pääasiassa erikseen teen, ihan jo sillä että sitä työtä tulee muuten niin paljon yhteen treeniin. Toki sit takareisien kans teen myös ojennuksia. Ja takareidet on ojennuksia lukuunottamatta sit vaan takareisiä ja pakaraa. Mun tarvii tehä niitä enemmän ku etureisiä.
@@pizza8261 tehen ne siis ihan täysin omana treeninään, tulee sen verran paljon työtä ettei mahu muita lihasryhmiä mukaan tai menis treeni yli kolme tuntiseksi 😄 Nyt mulla on 5 jakonen mutta jos ei tarvis näin paljoa työtä ni tekisin ennemmin 4 jakosella. Ja tuo jakosuushan ei siis ole viikkoon sidottu. Nytki mulla on pääasiassa 10 päivän kierto.
Hyvä video. Itsekin olen jo pitkään miettinyt ottaa kunnolla testiin noi osatoistot pitkällä lihaspituudella. Miksi muuten et tee isommalla painolla pelkästään noita ko. osatoistoja? Otatko ns. "varman päälle" kehityksen eli mukaan myös täysiä toistoja supistuksineen, vai onko joku muu syy? Loukkaantumisriskihän voi pitkässä juoksussa kasvaa sitten kun pitkän ajan jälkeen yhtäkkiä alkaisi taas tekemään kokonaisia toistoja? Olipa muuten outo viritys toi toinen hauisliike😂.
Mähän teen joka toistolla myös kokonaisen toiston. Kun se lihas tarvii myös sitä lyhyen pituuden työtä. Toinen vaihtoehto olis tehä niitä kokonaisia sen mitä tulee ja jatkaa sitte osatoistoilla. Mutta minä nyt kokeilen näin.
@@killekujala Tätä juuri tarkoitin. Tutkimusten mukaan pelkkä osatoisto pitkällä lihaspituudella toisi jopa hieman paremman lihaskasvun kuin täysi toisto, mutta tottakai tutkimukset ovat vain tutkimuksia (käytäntö voi olla toinen). Mutta tarkoitin että olisi todella mielenkiintoista nähdä kehitys esim 3kk jälkeen jossa olisi lähes ainoastaan tehty osatoistoja pitkällä lihaspituudella ja isoilla painoilla.
Kiitos videosta,nuo alussa mainostamasi shortsit menee tilaukseen.
Hyvä video Kille. Kiva että kuvaat tällaisia täysipitkiäkin treenejä välillä ja avaat hieman filosofiaasi.
Kaikissa lihaksissa tuo pitkän lihaspituuden kuormittaminen ei ole tehokkaampaa lihaskasvun näkökulmasta. Lihasten pituus-jännityssuhde (Eli suhde lihaksen pituuden ja sen kyvyn tuottaa voimaa siinä pituudessa välillä) eroaa toisistaan. Otan esimerkiksi videolla treenaamasi lihakset: Etureiden lihasten sarkomeerit voivat venyä hyvinkin pitkälle ja tuottaa samalla tarpeeksi voimaa (passiivista jännitystä) stimuloidakseen venytykseen perustuvaa hypertrofiaa. Hauislihaksen tapauksessa sen sarkomeerit eivät kykene venyessään tuottamaan riittävää passiivista jännitystä venytykseen perustuvan hypertrofiastimuluksen saadakseen. Näin ollen etureisiä harjoitellessa kannattaa suosia enemmän pitkiä lihaspituuksia kuin hauiksia harjoitellessa.
Chris Beardsleylla ja Paul Carterilla on paljon laadukasta tietoa hypertrofiaharjoittelusta. Heillä on mm. spotifyssa yhteinen podcast:
spotify.link/2hBEjB5saDb
Mulla on onneks se etu että voin kysyä näitä asioita myös siltä joka on suunnitellu tämän treeniohjelman. Ja kysyinki aikoinaan nimenomaan Paulin postauksiin liittyen, poikkeuksellisesti kopioin nyt vastauksen tähän suoraan koska en jaksa alkaa kirjottaan sitä:
”Maailman johtava lihasfysiologian professori, joka on pyörittänyt omaa labraa yli 10 vuotta ja tutkinut yli miljoona lihassolua sanoo, että noita asioita, joista "evidence based" -tyypit juuri nyt kinastelevat, EI VOI nykyteknologialla tutkia, joten kyllä, olen kuunnellut jokaisen jakson Chris and Paul showta ja monia muita, toista mieltä olevia yhtä uskottavia vaikuttajia, mutta en tekisi noista oikeastaan mitään "practical applications" -tulkintoja.”
”Sinun treenissä pitkien lihaspituuksien treenaamisen funktio ei ole pelkästään se, että maksimoidaan aktiivinen ja passiivinen mekaaninen kuormitus, vaan se, että vipuvarret (joita Paul rakastaa) on nimenomaan huomioitu ja niiden, sekä 1,5 -toistojen avulla mekaaninen kuormitus maksimoidaan sarjan aikana.”
Eli kyllä, tätäkin on mietitty. Ja siksi myös on eri lihaspituuksien liikkeitä. Ja vipuvarsia 😊
@@killekujala Kiitoksia vastauksesta! Olihan siellä monipuolisesti sekä hauista, että etureisiä treenattu 👍 Minua kiinnostaisi ammatillisessa mielessä kuka tämä "maailman johtava lihasfysiologian professori" on
Andy Galpin
Oishan se tonni kova..penkkaat 300 ja kyykkäät 300 ja vedät 400 maasta ja etenkin jos sen tekee eläkepäivillä body-uran jälkeen.
Sitte pitäs kyllä olla jo varustenostoja.
Mä luulen et realistinen (polvisiteillä) vois olla 350-370 kyykky, vähän yli 200 penkki ja joku 320-340 veto. Eli jotain 900 luokkaa.
@@killekujala sulla on vahvat jalat ja todella kovilla romuilla teet Hack-kyykkyjä.
@@mikkonevantakanen7856 kyllähän ne on aina se vahvuus ollu.
Tuleeko nykyään tehtyä noi alun venyttelyt "kylmiltään". Sillon aikoinaan ennen jotain amatöörikisoja taisit saada jopa melko pahan revähdyksen venyttelemällä, mutta siitä ei ilmeisesti jäänyt mitään fyysisiä tai henkisiä traumoja?
Noi on tosi kevyitä, ja tossa kyykystä ylös tulee sitä aktiivista venytystä mikä sitte myös vähän lämmittää lihaksia.
Noi on mulla vaan semmosta ”saa vähä liikettä” kroppaan. Käytännön hyötyä nuista ei varmasti juurikaan ole 😄 muttei toki haittaakaan.
Muistatko kun sanoit yhdellä videolla kun oli voimanostosta kyse että otat yli tonnin yhteistuloksen koska vain niin tee siitä video johonkin väliin 😅😅👍
En kyllä muista, missähän se olis?
😅 voin sen ettiä jossain kohtaa, tonni olis kyllä aika kova. Mut tee silti video missä otat maximit, olis kiva nähdä paljonko isoissa lihaksissa on voimaa 😃💪🏻
@@andyiv8146 eti ihmeessä, vähän epäilen että olisin puhunu tonnista 😄
Mutta sen olen sanonu että varmasti kokeilen nuita sitte ku en enää bodaa 👍🏻
Ennen sitä en viitti turhaan kokeilla onnea 😏
Ootko yleensä tykänny etu ja takareidet eri päivinä? ja jos oot ni minkä kaa oot tehny takareidet?
Kyllä mä ne pääasiassa erikseen teen, ihan jo sillä että sitä työtä tulee muuten niin paljon yhteen treeniin. Toki sit takareisien kans teen myös ojennuksia.
Ja takareidet on ojennuksia lukuunottamatta sit vaan takareisiä ja pakaraa. Mun tarvii tehä niitä enemmän ku etureisiä.
@@killekujala entäs minkä lihasryhmänkaa yleensä oot tykänny takareidet tehä? Ja kummasta tykkäät enemmän 4 vai viisjakosesta ?
@@pizza8261 tehen ne siis ihan täysin omana treeninään, tulee sen verran paljon työtä ettei mahu muita lihasryhmiä mukaan tai menis treeni yli kolme tuntiseksi 😄
Nyt mulla on 5 jakonen mutta jos ei tarvis näin paljoa työtä ni tekisin ennemmin 4 jakosella.
Ja tuo jakosuushan ei siis ole viikkoon sidottu. Nytki mulla on pääasiassa 10 päivän kierto.
@@killekujala kauan sulla menee yleensä yhen lihasryhmänkaa jos tekisit esim olkapää ojentaja ni kaua menee kummassaki?
@@pizza8261 keksimäärin 20- 30min / liike.
Kiitti vidist.
Kukahan tuon tyylin noissa toistossa keksinyt tai niinku takana on
Jaa ihan alunperin? Näitä on kait tehty vuosikymmeniä jossain muodossa eli en osaa sanoa onko olemassa se JOKU joka tän on keksiny.
@@killekujala okei tehokkaalta tavalta treenata näyttää
Hyvä video.
Itsekin olen jo pitkään miettinyt ottaa kunnolla testiin noi osatoistot pitkällä lihaspituudella. Miksi muuten et tee isommalla painolla pelkästään noita ko. osatoistoja? Otatko ns. "varman päälle" kehityksen eli mukaan myös täysiä toistoja supistuksineen, vai onko joku muu syy? Loukkaantumisriskihän voi pitkässä juoksussa kasvaa sitten kun pitkän ajan jälkeen yhtäkkiä alkaisi taas tekemään kokonaisia toistoja?
Olipa muuten outo viritys toi toinen hauisliike😂.
Mähän teen joka toistolla myös kokonaisen toiston. Kun se lihas tarvii myös sitä lyhyen pituuden työtä.
Toinen vaihtoehto olis tehä niitä kokonaisia sen mitä tulee ja jatkaa sitte osatoistoilla. Mutta minä nyt kokeilen näin.
@@killekujala Tätä juuri tarkoitin. Tutkimusten mukaan pelkkä osatoisto pitkällä lihaspituudella toisi jopa hieman paremman lihaskasvun kuin täysi toisto, mutta tottakai tutkimukset ovat vain tutkimuksia (käytäntö voi olla toinen). Mutta tarkoitin että olisi todella mielenkiintoista nähdä kehitys esim 3kk jälkeen jossa olisi lähes ainoastaan tehty osatoistoja pitkällä lihaspituudella ja isoilla painoilla.