Rutte en kabinet (meesten onwetend) worden bedreigd als ze niet doen wat er gezegd wordt bij die multi bedrijven. Co2 zorgt voor groei van planten en groei van insecten.. MONSANTO ZORGT VOOR INSECTENTEKORT EN DODEN ONDER VOGELS. TEVEEL gif in het land (bio diversiteit heb je nog genoeg als boeren geen gif gebruiken). Dat is het ENIGE probleem. Maar nee hoor, de multi bedrijven worden weer ontzien... En iedereen gaat ermee in akkoord. Zucht...
Lubach wilde een item maken over de EU die de beslissing uitstelt over het uitstel van de beslissing van de Brexit maar de redactie wilde dat beslist nog even uitstellen.
@@memunist5765 Ja, inderdaad Rusland aanpakken. Kan het echt niet geloven dat we 50 jaar in een koude oorlog zaten en die idioten de kans niet pakten om er nog eens lekker tegen aan te gaan zoals vroeger. Amerika ook, maar ik moet bekennen dat zij meer hun best doen tegenwoordig met al die invasies. Kostelijk vermaak, maar iets te kleinschalig voor mijn smaak en wij deden zelden mee. Of misschien moeten we een gouwe ouwe herdoen, zoals een rematch tegen België om ze weer bij Nederland te krijgen. Soms moet je even warmlopen met een kleine imperialistische exercitie voordat je met de grote oorlogen begint
@@Timbo5000 De eerste wereldoorlog begon ook door kleinschalige spanningen tussen landen, ik zie geen reden om niet de derde wereldoorlog te starten, met als proloog de annexatie van belgië
@@Lopez_______ Ach Rusland is oud nieuws. 500 miljoen tegen 100 miljoen en één van de grootste industrieën ter wereld tegen een industrie die amper die van Duitsland evenaart. Alles wat de EU hoeft te doen is goed organiseren, de oorlogindustrie op gang krijgen en dan heeft Rusland geen kans. Drie keer is scheepsrecht! Dan spreken we van tevoren gewoon eventjes af geen nucleaire wapens te gebruiken want dat neemt alle lol ervan af.
En over een jaar nog. De overheid (maakt niet uit op wie je gaat stemmen) zit klem. Ze zullen niks anders kunnen doen dan drastische oplossingen. En die willen ze niet uit angst voor zetelverlies. Niemand wil degene zijn die de boerenplannen gaat uitvoeren. Dat is nu al 20 jaar zo. Iedere partij wacht, totdat ze het niet meer hoeven op te lossen. Treurig.
Volgens mij ligt dat echt op 80-90% voor het vee. Ammoniak van landbouw komt volgens mij vrijwel alleen van de mest die ze gebruiken. Veeteelt heeft in ieder geval veel meer.
Dag regis, Er wordt alleen gesproken over uitstoot, niet over opname van gewassen die ammoniak en co2 omzetten naar o2. Ook is ammoniak een zwaar soort stikstof wat vlak naast het bedrijf neervalt ( veelal omliggende perceel)
Ik heb veel financiële coaches ontmoet, maar John Joseph is totaal anders. Hij zei tegen me: "Vergeet geld verdienen en vraag jezelf af hoe je je inkomen kunt verdubbelen"?
Hij is een handelaar met wie ik beleg in onroerend goed en aandelen. dat ik er altijd aan moet wennen om duizend honderdduizenden te verdienen en het niet alleen uit te geven
oh kom op, hij heeft niet veel publiciteit nodig omdat hij naam heeft gemaakt. Ik wil zeggen dat John Joseph geen nieuwe naam op de markt is. Ik geniet vooral van het handelen in aandelen met hem.
Fijn dat er nog scherpzinnige mensen in dit land zijn die kunnen vertellen wat er werkelijk aan de hand is, In plaats van dat toneelspel van kamerleden en ministers.
Bedankt voor de verlichting, velen denken dat handelen een piramidespel is dat ze snel geld kunnen komen verdienen. handelen is een vak, je hebt consistentie, toewijding en ervaring nodig om dat doel te bereiken om consistente winst te maken. vaardigheidsverschillen ervaren.
Thomas Stuart Mark is een Europese contracthandelaar die handelt namens zijn respectievelijke klant om hen maandelijks of wekelijks winst te laten maken. hij verwelkomt ook beginners die klaar zijn om het patroon te leren dat hij gebruikt om consistente winst te maken, aangezien hij 25% commissie in rekening brengt over elke winst die hij maakt namens zijn klanten/studenten. Hij is vertrouwd met voorraad, deviezenmarkt, edelstenen en andere waardevolle goederen. Inclusief crypto- en token advies.
het beste deel van het werken met Thomas Stuart mark dat je geen werk hoeft te doen .alleen om je account te controleren terwijl hij handelt .ontspannend
Dankjewel Arjen voor het aan het licht brengen dat de boeren genaaid zijn door de overheid, en het verhelderen van het stikstofprobleem dat we daadwerkelijk hebben. De veestapel MOET omlaag, op een respectvolle manier naar de boeren.
@@novavanelk4133Je moet het ook van hun kant kunnen begrijpen: minder winst. Vergelijk het met als jij te horen krijgt dat je een salarisverlaging krijgt, daar zal je ook niet blij mee zijn.
Ook erg leuk: dat aangehaalde Telegraaf-artikel heeft een foto van Bleker voor wat blije dieren met een lief regenboogje op de achtergrond, en stelt hem nul kritische vragen. Vergeet niet dat dit niet alleen de man is van de PAS, maar ook die de aaneensluiting van de natuurgebieden blokkeerde, iets wat nog steeds pijn doet binnen de Nederlandse ecologie.
In NL hebben we helemaal geen natuur. Voor natuur moet je naar het buitenland. Die polders hier zijn niet aangelegd als natuurgebieden, maar om economisch geexploiteerd te worden. Wat Bleker deed was dus zo gek nog niet.
Ecclesiastes 2:24 dat ligt aan je definitie van natuur. Omdat er geen ‘wilde’ natuur bestaat is geen argument om de gebieden niet met elkaar te verbinden waar de dieren baat bij hebben en er meer ruimte voor balans is binnenin een ecosysteem. Bleker is zo kortzichtig en korte termijn gericht
Was hij de hufter die de ecologische hoofdstructuur tegenhield??! Wat een KLOOTZAK! Dat was een van de weinige grote plannen van de regering waar ik achter kan staan en opeens gebeurde daar niets meer aan.
@@linkiejprrrr Dus we gaan bureacratisch van bovenaf bepalen wat natuur is en wat niet. Zo werkt het gewoon niet. Je hebt of natuur, of je hebt het niet. Nederland is van oudsher een cultuurlandschap, waar de natuur altijd heeft moeten wijken voor de economische exploitatie van het land. Die polders zijn specifiek daarvoor aangelegd. Wat dat betreft is het dus al vreemd om op arbitraire basis iets als natuur aan te wijzen. Verder zijn die Natura 2000 gebieden ook ontzettend duur. Al die ecoducten kosten heel veel geld en worden vaak slechts door enkele dieren gebruikt. Ook worden hoge bedragen uitgegeven om bepaalde soorten te herintroduceren of te beschermen (e.g. korenwolf), meer omdat men een nostalgisch gevoel heeft bij die dieren, dan dat ze daadwerkelijk echt natuurlijk voorkomen in NL (oke, de korenwolf komt dan weer wel natuurlijk voor, maar you get the point). In feite doen we dit puur en alleen om een soort calvinistisch schuldgevoel af te kopen, want qua natuurcreatie zet het totaal geen zoden aan de dijk. En onze visie op natuur is ook volstrekt absurd. We willen bijvoorbeeld de wolf terug in het landschap, we willen dieren in de Oostvaardersplassen bijvoeren en alles gebeurt eigenlijk op kleine oppervlaktes. Dat werkt gewoon niet. Kijk, Nederland is geen wildernis, dat ga je niet terugkrijgen, het conflicteert veel teveel met de economische belangen. We zijn een ontzettend dichtbevolkt land. In Duitsland en Frankrijk kun je natuur vinden, simpelweg omdat daar ook de ruimte is. In NL past dat er simpelweg niet bij, wellicht de Waddenzee (waarvan alleen de Razende Bol echt natuur is) en de Veluwe (wat eigenlijk helemaal geen natuur is). Het beste wat je kunt doen is bepaalde vormen van cultuurlandschap beschermen, die overigens ook heel erg waardevol zijn en een rol spelen in onze nationale identiteit, en de versnippering en verrommeling van het landschap tegengaan. En het beschermen van dergelijke landschappen moet bottom up en niet top down (de Bleker visie dus). That's it.
@FreeThinker als je even op Greeni zoekt (of een andere acedemische zoekmachine in de bio-sector) dan kom je op honderden. van zowel nu als tientallen jaren geleden
@@ProMrLecoq01 Alle natuur gaat niet naar de tering door stikstof. Sterker nog, stikstof is bij uitstek de voeding voor planten, bomen, gewassen etc. De "natuur" zal enkel anders worden. Echter, er wordt niet eens over de gevolgen gediscussieerd, enkel over het feit dat het niet "juridisch" haalbaar zou zijn. De Tweede Kamer is letterlijk een schoolklas.
We zijn nu 2022 en het stikstofprobleem is nog steeds een probleem. Het probleem omvat niet enkel het te veel aan stikstof(derivaten : ammoniak en stikstofoxiden), maar ook een duidelijke en eerlijke uitleg over de gevolgen van te veel stikstof. Zoals het volgende : We hebben nu heide-gebieden die beschermd moeten worden. Maar zoals bekend zijn deze heide-gebieden ver van natuurlijk. Vroeger waren die gebieden 'bossen' met wie weet heel wat varens in deze bossen. Door de mens werden deze gebieden omgezet naar heide-gebieden. Kan het niet zijn dat 'overwoekeren' van heide-gebieden door bomen weer nieuwe en andere insecten laat komen. Misschien iets minder optimaal, misschien even optimaal, misschien op termijn zelfs optimaler. Op dit moment ben ik nog niet volledig overtuigd van het stikstofprobleem en dat komt gewoon omdat de uitleg nog te onvolledig is en te weinig kritisch.
mooi verwoord. ben het zowel met je eens als oneens. dat ons moderne landbouw model (dat ontstaan is in de jaren '50) niet op lange termijn houdbaar is weten we al sinds de jaren 60. binnen 10 aar het men al door dat dit model niet houdbaar was maar doordat men er veel te lang mee door is gegaan zijn de problemen niet alleen erger geworden maar ook moeilijker op te lossen. . wat ik volledig met je eens ben, en ik denk dat dit ook het punt is dat je wilt maken. is dat er geen "natuurlijke natuur" om het zo maar te noemen nog is. dit land is al duizenden jaren door de mens bewoond en dat heeft ook zijn sporen nagelaten. zo is de "heide" hier en de naaldbossen, iets wat nu natuurgebied is waar volgens de gemeente "arme grond" in stand moet worden gehouden. dit terwijl de natuur zelf simpelweg deze grond op termijn vruchtbaarder maakt. dus wat doet de gemeente? eens in de zoveel jaar volledige kaalslag en de toplaag grond afgraven. en dat terwijl de heide ontstaan is door massale ontbossing ten tijde van de kolenmijnen en de naaldbomen zijn geplant voor het stutwerk in de mijnen... volledig veranderd en aangelegd door mensen. maar nu een "bijzonder natuurgebied" dat niet mag veranderen. iets wat we in de natuur ook wel natuurlijke evolutie noemen.
@@jordycorvers7465 en Johan, of het nou om een ooit gemaakt natuurgebied gaat of niet, het gaat er volgens mij om dat we een variatie willen hebben van voedselrijke gronden en voedselarme. Landbouwgronden zijn rijk door hoog stikstof gehalte. We willen natuurgebieden beschermen omdat daar de grond arm is. Met voedselrijke en ook arme gronden is er meer variatie aan planten, insecten, vogels, etc
@@jordycorvers7465 sterker nog, de financiële sector heeft de boeren richting megastallen gedwongen. Rabobank 'weigert' bijna om biologisch boeren te stimuleren maar investeert miljarden in destructieve landbouw en investeert, net als pensioenfondsen, het meeste in Europa in bedrijven die actief debet zijn aan ontbossing. Ik denk ook dat mensen mbt de 75% export niet begrijpen hoeveel dit bijdraagt aan de Nederlandse economie. De vegetariërs hebben niet door dat de vissers ook zullen worden uitgekocht of onteigend en de veganisten lijken niet te snappen dat hun avocado's voor gigantische drinkwater problemen zorgen waar ze gekweekt worden en niet alleen avocado's maar ook hun banaantje, quinoa en andere exotische groenten voor veel milieuvervuiling zorgen mbt transport hierheen. Met o.a. Nederland als onderdeel van de tri-state city als 'the European gateway' zal er nog veel meer vervuilend transport komen. Ik kwam er laatst achter dat Nederland weinig wetgeving heeft mbt gifopslag. Het schijnt dat ze vanuit de hele wereld gigantische omwegen varen om gif hier te dumpen. Misschien zou Nederland eerst dat eens aan moeten pakken.
@@muncibedduSicilia Fair enough. ben het voor het overgrote deel met je eens. alleen zie ik de link niet tussen vegetariers en vissers die gedwongen moeten stoppen. lagere quota's in de visserij hebben bijvoorbeeld een groot en positief verschil gemaakt. wetgeving m.b.t gifopslag weet ik vrij weinig vanaf maar ga ik zeker eens onderzoeken. dank voor dit aandachtspunt.
Hoe vaak ik de afgelopen weken wel niet heb gezegd "de agrarische sector moet bijdragen aan het bestrijden van de stikstofcrisis" en vervolgens schuimbekkend een reactie op het door mij totaal niet gebrachte stromanargument "alle boeren moeten optiefen" gekregen heb... man man, nuance is ook niet meer van deze tijd zeg.
@@MichelleCatlin dat is net zoiets als zeggen, ik heb zonnepanelen op m'n dak gelegd dus ik heb genoeg gedaan aan het klimaat probleem. Is natuurlijk bullshit want allereerst leggen mensen die zonnepanelen alleen voor het geld wat ze zelf besparen (dus gierig net als ik) en ten tweede voegt het dermate weinig toe dat je het als persoon helemaal niet mee mag laten tellen. Dus nee, de boeren hebben nog niet genoeg gedaan, en daarnaast, heb je opgelet toen werd verteld dat Nederland de 2e grootste agrarische exporteur is ter wereld. Wtf doen we hier in dit kikkerlandje zo hoog in die ranglijst, oja ik weet t al, GELD!
@@MichelleCatlin Dat is een beetje alsof je je snelheid in de bebouwde kom terugbrengt van 200 naar 120km/h en dan zeggen dat je al genoeg hebt aangepast. Harde waarheid, het milieu laat niet met zich onderhandelen.
Ik vind het een wat vreemd item geworden. Hij begint over nuances in het onderwerp, maar werkt dat uiteindelijk niet uit - en trekt de conclusies op de simpele voorstelling van zaken zoals we die al lang kennen.
Je hebt het over je eigen naam: vreemd. Je begint met wat letters, maar 'werkt dat niet uit'. Moeten wij een conclusie trekken uit deze simpele voorstelling?
Ik hoop het niet, dit geeft een veel te eenzijdig beeld weer van het probleem. De boosheid zit hem veelal in het investeren door boerenbedrijven om zich aan de nieuwe regelgeving te houden. Vervolgens worden deze regels veranderd en kan men deze investeringen als het waren weggooien.
Arjan Lubach, juist in deze tijd hebben we jouw heldere geest en verhelderende programma erg nodig. Wat ik afvraag: zou dat geweld van de boeren om hun zin door te drijven invloed gehad hebben op de mensen die geen avondklok willen? Dat als de overheid het gemotiveerd niet eens is met mensen die kortzichtige ongefundeerde 'eigenbelang eerst' ideeën hebben, dat het dan 'helpt' om de overheid met geweld te lijf te gaan, zoals die ... figuren nu doen met hun 'protesten' tegen de avondklok? Enig inzicht dat we hiermee als land afglijden naar een bananenmonarchie met het grofstoffelijke recht van de sterkste, dat lijkt me nu heel erg nodig om weer terug richting civilisatie te kunnen gaan.
allemaal leuk en aardig van meneer lubach maar je vergeet dat ze voordat ze die wet toepasten men eerst toestemming gaf met kabinet om veestapels uit te breiden. waarop boeren dit dedn en dus ook stallen moesten opschalen en apparatuur hiervoor. meer grond kopen etc etc. en hier hebben ze grote hypotheken voor afgesloten die de banken ook goedkeurden op basis van het kabinetsbeleid die stelde dat de boeren mochten uitbreiden. om dan nadat men zwaar in de schulden zit (met plan om dit met die grotere veestapel te compenseren) dan te zeggen. tja europa zegt "mag-nie-meer" sorry krimp maar in met je vee of stop ermee. maar die hypotheek stat wel op hun naam nu en de maandlasten zijjn nu wel veeeeel hoger geaseert op grotere veestapel die daar meer inkomsten op zou moeten leveren. die mensen dreigen nu failliet te gaan of hun bedrijf kwijt te raken. dit is niet een kwestie van zin doordrijjven maar van overleven nadat ze door overheids beleid eerst schulden hebben gemaakt die ze met grotere veestapel pas in 20 30 jaar kunnen terugetalen.
Eindelijk iemand die het helder uitlegd en goed met feiten beargumeerd. Schandalig dat veel politicus er niks van lijken te snappen. Ze doen maar wat. Ik heb volwassen mensen vroeger echt zwaaaaar overschat. Had wat meer verwacht van dat 'volwassene' wereldje. Heb trouwens wel erg gelachen, dankjewel Arjen😂
*suddenly, 3 years later with still incomplete subtitles* Mhm mhm yes yes agreed, most definitely, yes, gotta give them some time! (and by incomplete subtitles I mean the subtitles literally just cut out around the 5 minute mark)
boeren wettelijk toestaan om mest naar biogas om te zetten en aan aangepast vrachtverkeer verkopen, zo verlicht je de uitstoot van veehouderij en verminderd het verbruik van fossiele brandstof. PS wees geen beest en geef je dieren wel de ruimte en een zo goed mogelijk leven!
Nadeel is dat je het probleem er niet helemaal mee oplost want je zet dan de NH3 (amoniak) om in NO(x) (stikstofoxide) wat je dan uiteindelijk nog steeds uitstoot. Biobrandstof is een vorm van "dubbelgebruik". Het is goed dat de NH3 niet meteen in de natuur komt maar alsnog wordt gebruikt, maar je wilt eigenlijk de algemene hoeveelheid stikstof verminderen.
Het is toch veel simpeler volgens mij: is het nu echt zo moeilijk om gewoon minder vlees te produceren en meer groette te eten ? het verbouwen van groette verbruikt meer dan 20x minder... grond, water, etc. om mensen van dezelfde hoeveelheid energie te voorzien. Simpel weg omdat de dieren moeten eten.
Was met een koppelteken (-) vermoedelijk iets duidelijker geweest, dan kun je het 2 ledig opvatten. Zoals het er staat is het een zelfst.nw, maarrr.......hij is leuk gevonden.
@@Max-uf2mt Gelukkig maar voor jou, je zou hopeloos afgaan. Maar als jij jezelf de rest van je leven voor lul wil zetten of de dombo wil uithangen; mijn zegen heb je.
Bij een halvering van de veestapel zijn er juist nog meer gewassen om te exporteren. Aangezien je voor een kilo rundvlees tientalle kilo's graan nodig hebt, duizend liter water en veel land(dat vrijgesteld kan worden voor meer gewassen of natuurgebieden). Dus halvering van de veestapel zal voor meer voedsel zorgen.
Ja joh doen! Dan zetten ze we weer in China op waar geen dierwelzijns eisen zijn en dieren in erbarmelijke omstandigheden leven maarja dan voldoet Nederland aan de stikstof regeld👏. Ga maar lekker gamen joh
Dat jij niet begrijpt dat niet ieder gewenst plantje op iedere plaats goed kan en wil groeien kun je best wat aan doen. Persoonlijk zou ik best edelweis in de Hollandse natuur hebben groeien en bananenbomen lijken me ook wel leuk.
allemaal leuk en aardig maar meneer lubach vergeet dat ze voordat ze die wet toepasten men eerst toestemming gaf met kabinet om veestapels uit te breiden. waarop boeren dit dedn en dus ook stallen moesten opschalen en apparatuur hiervoor. meer grond kopen etc etc. en hier hebben ze grote hypotheken voor afgesloten die de banken ook goedkeurden op basis van het kabinetsbeleid die stelde dat de boeren mochten uitbreiden. om dan nadat men zwaar in de schulden zit (met plan om dit met die grotere veestapel te compenseren) dan te zeggen. tja europa zegt "mag-nie-meer" sorry krimp maar in met je vee of stop ermee. maar die hypotheek stat wel op hun naam nu en de maandlasten zijjn nu wel veeeeel hoger geaseert op grotere veestapel die daar meer inkomsten op zou moeten leveren. die mensen dreigen nu failliet te gaan of hun bedrijf kwijt te raken.
De grondwaterstand is het grootste probleem. Nederland verdroogt in snel tempo doordat het grondwaterpeil steeds lager wordt. Dat komt door de winning van grondwater voor industrie en drinkwater, maar bovenal door de landbouw. De lage grondwaterstand zorgt ook voor schade aan huizen en gebouwen in klei- en veengebieden. Die verzakken en krijgen scheuren. “Mensen hebben soms voor tonnen schade aan hun woning, maar kunnen die nergens verhalen”. Het grondwaterverbruik moet omlaag en de grondwatervoorraden moeten worden aangevuld. Satellietmetingen laten in Zuid-Holland een snelle bodemdaling zien van gemiddeld een centimeter per jaar. Er zijn polders in Delft waar acht meter bodem is verdwenen. Boeren kunnen niet uit de voeten met een hoge waterstand en verlagen met drainagepijpen onder het weiland het grondwaterpeil tot 70 tot 80 cm onder het maaiveld om gras te laten groeien, koeien te kunnen weiden en met machines over het land te kunnen rijden. De droogte van de afgelopen zomers heeft de belangentegenstelling tussen natuur en landbouw vergroot. Meer dan ooit zijn de waterschappen een politieke arena geworden waar landbouwbelangen en het behoud van natuurwaarden tegenover elkaar staan. Hoe lang kunnen koeien nog in de wei grazen als het grondwaterpeil niet langer verlaagd mag worden? “Misschien is het typisch Nederlandse landschap met een boerderij en grazende koeien langs de sloot eindig. Dit is de reden waarom op sommige specifieke plekken boeren worden weggestuurd door Den Haag.
Erger nog: de verlaagde waterstanden, vnl voor de landbouw en veeteelt, zorgt ook voor uitdroging en inklinking van onze veengronde. Naast het verzakken van woningen veroorzaakt dit ook ernstig veel co2 emissie!
Leuk gedaan zoals altijd. Jammer dat niet echt werd ingegaan op de vraag of stikstof echt een probleem is. Alles wat het doet is het veranderen van de natuur. Veel soorten doen het beter. Dat is dus alleen een probleem als je alles wil houden zoals het is.
Een beetje jammer dat men van stikstofrijke grond naar stikstofarme grond wil gaan. Het gaat hier niet eens over het behouden van de status quo, het gaat om het actief verschralen van de bodem. Boeren alleen hebben afgelopen 30 jaar hun stikstofuitstoot met 60% verminderd. Als we nu een probleem hebben, hoe was het dan 30 jaar geleden?
@@marijndenharder Omdat Klaver de enige is die met een reeele oplossing komt. De Boeren willen weer beet worden genomen op zijn Blekers, het probleem verder vooruitschuiven en dan weer verontwaardigd gaan doen.. De sector is zelf schuldig aan dit probleem.
Elke boer die in Nederland stopt zal elders in de wereld terugkomen. Aangezien Nederlandse boeren in verhouding aan de top van de wereld staan en het meest zuinig werken zal de netto uitstoot over de wereld gezien toenemen. Maarja, de biodiversiteit is inderdaad erg belangrijk dus we moeten wat. Zelf ben ik daarom meer voor het reduceren van de uitstoot ipv boeren uitkopen. Stimuleer de boeren om luchtwassers etc. te kopen. Zo houd je de topkwaliteit producten en reduceer je de emissie. Amen
Hebben we al gedaan. Boeren hebben sinds 1990, terwijl de veestapel groeide, hun ammoniakuitstoot met 63% verminderd. Het is nog maar de vraag of er nóg meer technologie is om de uitstoot verder te verminderen dan we al doen. Luchtwassers e.d. hebben ze volgens mij al moeten installeren.
Stikstof zorgt niet voor klimaatverandering maar voor lokale aantasting van de natuur. Als vlees dus ergens anders wordt geproduceerd komt daar weliswaar meer stikstof, maar dan hebben wij er in Nederland geen last van. (ook verwacht ik dat het een minder groot effect zal hebben op de natuur daar juist omdat er waarschijnlijk minder efficiënt geproduceerd wordt en er dus minder koeien in een klein gebied staan.
Misschien even opnieuw kijken je snapt er klaarblijkelijk nog niks van. Kijken naar de gegeven grafiek over uitstoot/per land/per hectare zou duidelijk genoeg moeten zijn.
@Elwin En jij snapt ook niks van mijn verhaal. We moeten een oplossing zoeken die voor iedereen werkt. Het bekende makkelijke verhaal van 'kijk naar de cijfers etc etc, gewoon inkrimpen' ken ik wel. We kunnen toch reduceren en de boeren behouden? Je kan niet zomaar een groot deel van de boeren laten stoppen.
@@paffie9319 Hun defensie is ook zeer armoedig op dit moment en om aan te vallen heb je strategisch veel meer materieel nodig. In 1940 hadden ze absurd veel, nu niet zo dus we zien wel. We zouden nu realistisch gewoon een invasie kunnen afslaan of in ieder geval veel langer kunnen volhouden voordat het over is.
Wel een goede tactiek zeg. Eerst alle rommel onder het tapijt schuiven en als er eindelijk problemen ontstaan mag je je politieke tegenstanders de schuld geven. Je zou er zomaar iemand ideeën mee kunnen geven.
De mentaliteit van mensen is verkeerd. Bijna iedereen is te beroerd om er echt wat voor te doen. Minder vlees eten betekend een kleinere veestapel en dat zorgt dat er minder landbouw nodig is. Namelijk alleen de veestapel inkrimpen helpt niet omdat het dan wel uit een ander land komt.
@@milaneijkman1038 wij kunnen niet invloed uitoefenen op de aarde. Wij kunnen niet zorgen dat warmer of kouder gaat worden. Stikstof hebben we ook weinig invloed op zeker in NL wat een stipje is op de aardbol. Ijstijden komen en gaan en warmte perioden ook. Het is nooit slecht om zo schoon mogelijk te leven maar je kunt niet alles voorkomen. Je kunt wel doorslaan in je groene hippie gedoe maar het heeft nauwelijks effect.
Eindelijk iemand die het snapt, de mentaliteit van mensen is verkeerd. Bijna iedereen is te beroerd om er echt wat voor te doen. Minder vlees eten betekend een kleinere veestapel en dat zorgt dat er minder landbouw nodig is. Namelijk alleen de veestapel inkrimpen helpt niet omdat het dan wel uit een ander land komt.
@@milaneijkman1038 Nouja dus niet direct, want Nederland produceert meer dan twee keer zoveel dan dat er wordt geconsumeerd in eigen land. Als wij minder vlees consumeren wil dat dus niet zeggen dat boeren ook minder vlees gaan produceren.
@@MrAronymous daarom willen ze die boeren weg, zodat de industrie daarna duurzaam kweekvlees uit kan gaan rollen... Zijn de boeren opgekocht, komt er ook meteen heel veel grond vrij waar de bouwindustrie wel raad mee weet...
Samen met de wereld? Of samen met de Nederlanders en dat de rest gewoon lekker schijt heeft? Want dan maakt het niet zoveel uit zolang we geen glazen koepel gaan bouwen.
@@pantoffelpluis9062 Daarom mogen boeren over de grens in België en Duitsland ook hun mest sproeien tot op heden, en moeten de boeren 5km verder in NL het injecteren. Donderstraal toch op met je Europese wetgeving domme doos. Stikstof is de modernste bangmakerij.
Some notes from the Netherlands: - In no way is the Dutch government moving against farmers with a nefarious agenda. This is just blatently false, and a conspiracy theory at best. - The nitrogen emission problem (NH3 and Nox in practice) is a real problem in the Netherlands with the force of the law behind it. It is not only a farmer predicament. Construction in several places in the Netherlands is also halted because of it, and expansion plans for economic areas are on hold. - The main issue w.r.t. farmers is that the Dutch government has been severerely lacking in their understanding of the sentiment among farmers and their terrible communication to farmers around the measures that needed to be taken. New legislation on top of previous strict legislation that was lacking in compensatory measures, and reductions in recent earnings have made the farmers very rightfully angry about the insensitive way that politicians handled the whole situation. This has been very openly recognized by the Dutch politicians, and they are fighting to regain the trust of the farmers. - The Nitrogen problem is not just a political choice topic. Nitrogen limits are mandated within the EU for preservation of nature, but also health. Excess nitrogen deposits and emissions are harming entire ecosystems beyond repair. On top of this it affects air and water quality, which can lead to extinction of fish populations and lead to and health issues with e.g. drinking water. The Nitrogen from the Netherlands is also hurting ecology in other countries such as Sweden. The Nitrogen emissions in the Netherlands are 4x higehr than the EU average, a by-product of the Dutch government failing to put in sensible rules for far too long. Michael's thoughts are so unstructured and so rife with unfounded conspiracy-theory-like misinterpretations of reality, it's a bit hard to watch :( A comparison of the current Dutch political problem to the Holodomor, the mass killings of Ukrainian farmers and starvation of millions, is appaling Please invite someone from the other side of this debate next time for a fairer representation of what is actually going on
@@calhier denk eerder dat het Nederlandse staats propoganda kanaal wat centjes heeft overgemaakt naar Google om dit naar vorwn te schuiven. Toevallig ook dat dit opeens in het engels vertaald is zodat ze andere landen ook kunnen indoctrineren
Gewoon veel boeren subsidie geven dat ze hun boerderij ombouwen tot een biologische boerderij. Dit produceert aanzienlijk minder stikstof omdat de veestapel kleiner is en er nauwlijks tot geen kunstmest wordt gebruikt. Plus nog veel meer milieu voordelen van biologische vee en gewassen teelt. Tevens moet de belasting van biologische producten aanzienlijk worden verlaagd, dan is de afzet markt ook groter wat gunstig is voor de biologische boerderij.
Het punt is dat de niet-biologische boer eigenlijk ook geen kunstmest wil gebruiken, omdat de echte mest beter te gebruiken is, en dan direct in het land word opgenomen. Dankzij regels in den haag mag alleen niet teveel mest worden uitgereden en moet kunstmest dit probleem oplossen, omdat het gras anders niet voldoende groeit.
Ik haal 10 x liever landbouwproducten bij een "normale" boer, dan bij een biologische. Iedereen die denkt dat biologische landbouw beter is dan reguliere moet zich wat beter gaan verdiepen. Als je biologisch wilt verbouwen kost je dat vele malen meer grond dan normaal, omdat je opbrengst per m2 stukken minder is, gezien je geen pesticiden of herbiciden mag gebruiken. Dit betekent dus ook dat er meer belasting is op de natuur, omdat er meer ruimte door wordt gebruikt.. Het lijkt mij een beter plan als men veeboeren subsidieert om stukje bij beetje hun veestapel te verkleinen om uiteindelijk over te gaan op akkerbouw. Ze hebben over het algemeen toch al veel grond nodig om hun mest af te kunnen voeren of hun veevoer te produceren (tenzij ze varken of kippenhouders zijn, die halen veel veevoer uit het buitenland). Het blijft een heikel parket en ik ben blij dat ik hier niet over hoef te beslissen.
allemaal leuk en aardig maar je vergeet dat ze voordat ze die wet toepasten men eerst toestemming gaf met kabinet om veestapels uit te breiden. waarop boeren dit dedn en dus ook stallen moesten opschalen en apparatuur hiervoor. meer grond kopen etc etc. en hier hebben ze grote hypotheken voor afgesloten die de banken ook goedkeurden op basis van het kabinetsbeleid die stelde dat de boeren mochten uitbreiden. om dan nadat men zwaar in de schulden zit (met plan om dit met die grotere veestapel te compenseren) dan te zeggen. tja europa zegt "mag-nie-meer" sorry krimp maar in met je vee of stop ermee. maar die hypotheek stat wel op hun naam nu en de maandlasten zijjn nu wel veeeeel hoger geaseert op grotere veestapel die daar meer inkomsten op zou moeten leveren. die mensen dreigen nu failliet te gaan of hun bedrijf kwijt te raken. dus nu ze 20 tot 30 jaar hun nieuwe hyptheek (praat over soms wel meer als miljoen) zouden moeten afbetalen uit inkomsten van de vergrote veestapel denk je dat een subsidietje om ze te stimuleren biologische boerderij te worden ze kan redden van finaciele ondergang. mag dan wel hele grote subsidie worden
Ligt het aan mij of is het nieuwe seizoen veel meer mainstream en liever in haar grappen en uitspraken dan voorgaande jaren? De humor voelt wat slapper aan
Ik mis toch wel een beetje het grote geheel in dit item. Ik heb er geen enorm onderzoek over gedaan dus ik ga even uit van wat ik hoor... maar het schijnt dat onze boeren ongelooflijk efficient zijn in het produceren van voedsel. Te veel voor ons mini-landje, snap ik helemaal. Aan het eind van het liedje moet dat voedsel wel ergens geproduceerd worden. Wil je dat dan als planeet zijnde door de meest efficiënte, minst vervuilende boeren ter wereld laten doen of liever door... (vul maar in). Als Nederlandse economie is dat natuurlijk ook mooi meegenomen maar zelfs als je dat niet meetelt hebben we er als planeet iets aan om het hier te laten produceren, en natuurlijk onze kennis over te dragen. En dat geeft schade. Vervelend. Maar vaak niet meer dan dat. Zelfs Midas Dekkers maakte al eens een pleidooi om niet zo moeilijk te doen over soorten die verdwijnen. Hebben we als planeet echt iets aan ijsberen of een bepaald soort mier die alleen in Natura 2000 gebied nr. 17 voorkomt. Nee, al betekend dat natuurlijk niet dat we er té lichtzinnig over moeten doen. We zijn met te veel; dat betekend dat we ook gewoon moeten accepteren dat soorten verdwijnen door ons evolutionair succes (dat is zelfs een deel van evolutie, al gaat het nu natuurlijk wel in een hoger tempo dan ooit). We moeten meer naar een mindset van making the best of a bad situation wereldwijd dan vast te houden aan onmogelijke doelstellingen op lokaal niveau.
T'is een kort satirisch programma. Ik denk niet dat het mogelijk is echt genuanceerd er op in te gaan in 22(?) minuten. Verlies aan biodiversiteit hoeft idd geen probleem te zijn, maar we zitten misschien wel in een 'mass extinction level event of er dichtbij'. Maar misschien is het dan beter om de veeproductie in Nederland te houden. Wij produceren inderdaad enorm veel en efficiënt. Verder kan Nederland een goede waarschuwing zijn voor de rest van de wereld als je biodiversiteit instort.
@@paalsma1393 Ja maar die massale uitstervingen waren vast niet fijn. Ik meen mij te herinneren ergens gehoord te hebben dat de populatie mensen een keer 10.000 soortgenoten betrof. Volgens mij in Cosmos van Neill de Grass Tyson. Een mass extinction event zal ons denk ik niet uitroeien, maar wel desastreuse gevolgen hebben.
www.npr.org/sections/krulwich/2012/10/22/163397584/how-human-beings-almost-vanished-from-earth-in-70-000-b-c I think this is the mass-extinction event.
Het probleem in je redenatie is dat veel dieren niet direct effect hebben op mensen, maar wel op dieren die wel effect op ons hebben... Dus je kan wel leuk zeggen, fuck die dieren, maar laat de verkeerde ten onder gaan en een groot deel van de voedselketen stort in.
wel fijn dat je itt de politici duidelijk maakt dat het over stikstofcomposieten gaat...en "moet geen scheikundeles worden" nee zoals je zelf zegt; het is chemisch compleet onjuist om het over stikstof te hebben...sterker ER IS AL EEN TERM...de "dioxinecrisis" ; we stoten veel uit maar we produceren ook schijtveel agriproducten voor andere landen
Dat heet inplannen. Je kan nu een video inplannen voor volgende week, op de minuut precies voor uploaden. En aangezien hetvop tv niet live is kan dit makkelijk.
klopt we moeten de natuur beschermen idd door enorm efficiënte boeren bedrijven te halveren waardoor ze die productie in andere landen moeten opvangen met boeren die nog veel vervuilender zijn en er uiteindelijk nog 10 x zoveel stikstof en co2 uitgestoten word en er nog minder hoogwaardige producten geleverd worden ook.
allemaal leuk en aardig maar meneer lubach vergeet dat ze voordat ze die wet toepasten men eerst toestemming gaf met kabinet om veestapels uit te breiden. waarop boeren dit dedn en dus ook stallen moesten opschalen en apparatuur hiervoor. meer grond kopen etc etc. en hier hebben ze grote hypotheken voor afgesloten die de banken ook goedkeurden op basis van het kabinetsbeleid die stelde dat de boeren mochten uitbreiden. om dan nadat men zwaar in de schulden zit (met plan om dit met die grotere veestapel te compenseren) dan te zeggen. tja europa zegt "mag-nie-meer" sorry krimp maar in met je vee of stop ermee. maar die hypotheek stat wel op hun naam nu en de maandlasten zijjn nu wel veeeeel hoger geaseert op grotere veestapel die daar meer inkomsten op zou moeten leveren. die mensen dreigen nu failliet te gaan of hun bedrijf kwijt te raken.
Alles kan wel, er zijn gewoon teveel mensen. We blijven eten, we blijven autorijden en we blijven doen wat we doen. Wil je de wereld verbeteren? Doen dan iets aan de overbevolking. Mensen worden alleen maar meer geïrriteerd door al die inkortingen en andere bullshit. Minder mensen, en alle problemen zijn opgelost!
"Projecten zoals de versterking van de afsluitdijk zijn gestaakt." Ik: "ehhh misschien is het niet zo handig om de afsluitdijk te verwaarlozen, anders is de stikstof uitstoot niet het grootste probleem meer. Dan wordt het grootste probleem overstromingen."
@ euh, het is van groot belang dat de boeren blijven werken, de boeren zijn een groot deel van onze export naar het buitenland, en voor het brood in de supermarkt, of andere dingen die je wilt kopen
Helaas slaat ie de plank wel heel erg mis, maar ja als je maar gelachen hebt... Brood en Spelen!!! www.foodlog.nl/artikel/waarom-het-rivm-steeds-onder-vuur-ligt-ammoniakkunde-voor-dummies/
Ik kijk dit nog eens terug in 2022 en vraag me af waarom de luchtvaart totaal buiten schot blijft in de statistieken, terwijl het wegverkeer wel wordt vermeld.
Daar verdient de overheid veel te veel geld aan, dus daar wil men liever niet over praten. Daarnaast is het stikstof van de boeren voor Jan met de pet veel meer waarneembaar dan dat van vliegtuigen kilometers hoog ook al stoten die veel meer uit. Verder heeft Ome Mark Rutte geen zin om zijn multinationalvriendjes aan te pakken en die boeren heeft ie maar weinig mee. De boer is dus een makkelijkere aan te wijzen zondebok en zo lijkt het voor de burger net alsof de overheid zich om het milieu bekommert en er iets aan doet..
Het lijkt wel alsof er met een lachband gewerkt wordt, schijnbaar is elke zin grappig ofzo. Dit latenight aftreksel van Lubach is niet altijd even leuk, en zijn satire kan scherper. Kudos voor het proberen.
We moeten gewoon een muur bouwen om de stikstof vanuit het buitenland tegen te houden, we laten de Belgen ervoor betalen, encwe kunnen weer bouwen 10/10
Bijna 3 jaar na uitzending lijkt er nog weinig veranderd te zijn.
Ik had het eerst nog niet door dat dit filmpje al 3 jaar oud is🤯
Den Haag is doof
@@DonHrvato zijn ze nu doof? Of zijn ze bang?
Rutte en kabinet (meesten onwetend) worden bedreigd als ze niet doen wat er gezegd wordt bij die multi bedrijven. Co2 zorgt voor groei van planten en groei van insecten.. MONSANTO ZORGT VOOR INSECTENTEKORT EN DODEN ONDER VOGELS. TEVEEL gif in het land (bio diversiteit heb je nog genoeg als boeren geen gif gebruiken). Dat is het ENIGE probleem. Maar nee hoor, de multi bedrijven worden weer ontzien... En iedereen gaat ermee in akkoord. Zucht...
@@DonHrvato Anders de boeren wel.
5:20 jammer dat niemand “aandachtstrekkers” snapte
Nee het is gewoon een slechte woordgrap, is meer pauperhumor en niet echt satire
Waarschijnlijk wisten de mensen in de zaal niet wat een trekker is, omdat ze deze godverdomme TRACTOR noemen!
@@Gugnar678 was alsnog wel lollig
@@tbf1014 je kan gewoon tickets kopen om de uitzending bij te wonen dus het wordt wel opgenomen voor een live publiek
@@tbf1014 er is letterlijk een live publiek? Ben je echt zo dom?
Geweldig om deze nog eens terug te kijken anno nu!
"Grappig, leuk. Het lijkt wel oorlog" Lol wtf 😂
Ja ik dacht echt dat hij parade ging zeggen.
Hahha ik denk eerder dat hij de sensatie bedoelde 🤣. Grappig desalniettemin
De hoede oude tijd
Revolutie
Langste zml item ooit?
Yup, 1,5 minuten langer dan die van Zwarte Piet
Hij zou sneller klaar zijn geweest als er geen file van trekkers stond.
@@kurowasanabe Arjen is bij Martine ook altijd veel sneller klaar.
Lubach wilde een item maken over de EU die de beslissing uitstelt over het uitstel van de beslissing van de Brexit maar de redactie wilde dat beslist nog even uitstellen.
De Aarde is zeker plat?
"Grappig hé, leuk! Het lijkt net oorlog." 😂😂
@Joël Ik zou nog een keer naar dit item kijken als ik jou was.
"En van te veel cocaïne gaan we juist een beetje raaskallen...
Schijnt, weet ik niet" ik ga stuk
Dan maar te hopen dat Jeroen Pauw goeie shit verkoopt.
Ruben Eckersley ik repareer je
@@t-nythus4456 HAHAHAHA
lekker!
snuifje!
😋
“Het lijkt een soort oorlog”
Thijs08 goed was die he 😂
Ja oorlog is altijd zo leuk, maar helaas hebben we sinds '45 al geen grote meer gehad. Zonde...
@@memunist5765 Ja, inderdaad Rusland aanpakken. Kan het echt niet geloven dat we 50 jaar in een koude oorlog zaten en die idioten de kans niet pakten om er nog eens lekker tegen aan te gaan zoals vroeger. Amerika ook, maar ik moet bekennen dat zij meer hun best doen tegenwoordig met al die invasies. Kostelijk vermaak, maar iets te kleinschalig voor mijn smaak en wij deden zelden mee.
Of misschien moeten we een gouwe ouwe herdoen, zoals een rematch tegen België om ze weer bij Nederland te krijgen. Soms moet je even warmlopen met een kleine imperialistische exercitie voordat je met de grote oorlogen begint
@@Timbo5000 De eerste wereldoorlog begon ook door kleinschalige spanningen tussen landen, ik zie geen reden om niet de derde wereldoorlog te starten, met als proloog de annexatie van belgië
@@Lopez_______ Ach Rusland is oud nieuws. 500 miljoen tegen 100 miljoen en één van de grootste industrieën ter wereld tegen een industrie die amper die van Duitsland evenaart. Alles wat de EU hoeft te doen is goed organiseren, de oorlogindustrie op gang krijgen en dan heeft Rusland geen kans. Drie keer is scheepsrecht! Dan spreken we van tevoren gewoon eventjes af geen nucleaire wapens te gebruiken want dat neemt alle lol ervan af.
Top dit, nog steeds super actueel
En over een jaar nog. De overheid (maakt niet uit op wie je gaat stemmen) zit klem. Ze zullen niks anders kunnen doen dan drastische oplossingen. En die willen ze niet uit angst voor zetelverlies. Niemand wil degene zijn die de boerenplannen gaat uitvoeren. Dat is nu al 20 jaar zo. Iedere partij wacht, totdat ze het niet meer hoeven op te lossen. Treurig.
Een lekker wijf krijgt zelfs 217 like voor een super domme opmerking
Rot op met je boeren of heb je scheid aan je nageslacht,,denk eens verder stom wijf !!!
Wat een linkse gast ik heb zo een hekel aan die nep met ze rechtse inkomen !!! Wat een lul de behanger
We willen een volledige versie van Brood, Vlees en Groenten.
Volgens mij ligt dat echt op 80-90% voor het vee. Ammoniak van landbouw komt volgens mij vrijwel alleen van de mest die ze gebruiken. Veeteelt heeft in ieder geval veel meer.
Willen jullie meer of minder Brood, Vlees en groenten?
Dag regis,
Er wordt alleen gesproken over uitstoot, niet over opname van gewassen die ammoniak en co2 omzetten naar o2.
Ook is ammoniak een zwaar soort stikstof wat vlak naast het bedrijf neervalt ( veelal omliggende perceel)
@@thietbrink6164 Klopt, maar het landoppervlak van Nederland is voor 54% in gebruik door agrariërs, er is dus altijd wel een omliggend perceel.
Op Spotify
Fun fact : Gert Jan Segers heeft 7 jaar in Egypte gewoond
Echt, hoe weet je dit?
@@bestgameplay831 dit heeft Segers minimaal 100 keer zelf gezegd. Volgens mij heeft Lubach daar in zijn vorige uitzending een compilatie van gemaakt.
@@bestgameplay831 th-cam.com/video/lf2BOu63lkw/w-d-xo.html effe doorspoelen naar 08:35 ongeveer
@@_.A.J._ dat was de grap -_-
@@bestgameplay831 oh ja😂
De opkomst en ondergang van het financiële leven hangt af van investeringen en het nemen van risico's, dat is een feit.
Meestal is de gemaakte winst gebaseerd op wat u investeert en verdubbelt. Je krijgt vaak een miljoen, die in een paar dagen kan worden verspild.
Ik heb veel financiële coaches ontmoet, maar John Joseph is totaal anders. Hij zei tegen me: "Vergeet geld verdienen en vraag jezelf af hoe je je inkomen kunt verdubbelen"?
Hij is een handelaar met wie ik beleg in onroerend goed en aandelen. dat ik er altijd aan moet wennen om duizend honderdduizenden te verdienen en het niet alleen uit te geven
oh kom op, hij heeft niet veel publiciteit nodig omdat hij naam heeft gemaakt. Ik wil zeggen dat John Joseph geen nieuwe naam op de markt is. Ik geniet vooral van het handelen in aandelen met hem.
john joseph sabatier
Dit word zo snel geüpload na de uitzending! Respect!
Al van te voren geupload, maar ingepland.
Wordt*
Nou nou wat een openbaring was 1 keer niet genoeg?
Mag ook wel, van al onze belastingcenten.
Ja respect, echt! Zo goed op het upload knopje gedrukt echt wonderbaarlijk
Fijn dat er nog scherpzinnige mensen in dit land zijn die kunnen vertellen wat er werkelijk aan de hand is, In plaats van dat toneelspel van kamerleden en ministers.
Bijna alle politici zijn pay for play lui en de meeste in de media ook>>> inclusief je vriend Lubach. Wordt wakker.........
Nu jij nog.
Hahaha Liegbah zeker, hahahahahaha 😂
"Kiezertjes winnen" terwijl ze allemaal hebben gestemd bij de PAS
@@JezusisHeer777 Lubach heeft hier 100% gelijk.
ongekend, wat een klasse zeg. en nog steeds actueel.
Bedankt voor de verlichting, velen denken dat handelen een piramidespel is dat ze snel geld kunnen komen verdienen. handelen is een vak, je hebt consistentie, toewijding en ervaring nodig om dat doel te bereiken om consistente winst te maken. vaardigheidsverschillen ervaren.
k beveel Thomas Stuart Mark aan
Goed gezegd
Thomas Stuart Mark is het beste wat iemand kan overkomen, zijn consistentie in het maken van winst is non-stop
Thomas Stuart Mark is een Europese contracthandelaar die handelt namens zijn respectievelijke klant om hen maandelijks of wekelijks winst te laten maken. hij verwelkomt ook beginners die klaar zijn om het patroon te leren dat hij gebruikt om consistente winst te maken, aangezien hij 25% commissie in rekening brengt over elke winst die hij maakt namens zijn klanten/studenten. Hij is
vertrouwd met voorraad, deviezenmarkt, edelstenen en andere waardevolle goederen. Inclusief crypto- en token advies.
het beste deel van het werken met Thomas Stuart mark dat je geen werk hoeft te doen .alleen om je account te controleren terwijl hij handelt .ontspannend
Dankjewel Arjen voor het aan het licht brengen dat de boeren genaaid zijn door de overheid, en het verhelderen van het stikstofprobleem dat we daadwerkelijk hebben. De veestapel MOET omlaag, op een respectvolle manier naar de boeren.
Maar daar raak je denk ik wel aan het probleem: elke verlaging zal voor de boeren als niet respectvol worden begrepen.
@@KAvanAlten dan zijn die boeren wel keihard op hun teentjes getrapt
@@novavanelk4133Je moet het ook van hun kant kunnen begrijpen: minder winst. Vergelijk het met als jij te horen krijgt dat je een salarisverlaging krijgt, daar zal je ook niet blij mee zijn.
Deze uitzending iedere week opnieuw uitzenden in 2022 en 2023
Besef 16:09 "de Chinezen moeten hun vlees ergens anders vandaan halen" De Chinezen dachten: mwah misschien zijn vleermuizen ook wel lekker.
De ‘culinaire horrormarkt’ van Wuhan
HERKOMST CORONA VIRUS De oorsprong van het corona virus lag vrijwel zeker op een van de vele onhygiënische vismarkten in China. De bekendste zeevruchtenmarkt van Wuhan is al sinds december 2019 gesloten. Terug naar de onheilsplek.
Meer dan duizend stalletjes, verspreid over een oppervlakte van negen voetbalvelden. Je kunt er geroosterd vlees van wolven puppy’s eten, roergebakken civetkat en slangen- of salamandersoep. Maar ook de karper zoals ooit beschreven in een gedicht van de Grote Roerganger Mao. Die vis wordt gestoomd met paddenstoelen, bamboescheuten en kippensoep. Een delicatessen markt is het, met verse kreeft en langoustines. Verder lijkt de markt eerder op een bizarre dierentuin.
Gevoelige westerse toeristen kennen de voedselmarkt - de belangrijkste leverancier van de duizenden restaurants in miljoenenstad Wuhan - als culinaire horrorkermis. Dat laat onverlet dat de zeevruchtmarkt een begrip is in de explosief groeiende handelsstad. Eigenlijk is de grootste markt van Wuhan - waar Jangtsekiang en de Han rivier samenvloeien - vooral een giga slagerij.
Exotische dieren
Dierenactivisten maakten er regelmatig foto’s van exotische dieren die in erbarmelijke omstandigheden op de hakbijl wachten. De alom aanwezige Chinese overheid weet dat natuurlijk ook en komt regelmatig met regelgeving. Dat blijkt in de praktijk een immens probleem voor een ambitieuze natie die soms nog altijd balanceert tussen een technologische supermacht en een derdewereldland. Van dat laatste, het ‘ontwikkelingsland China’, krijgt de hele wereld nu opeens alles mee, dankzij het corona virus.
Er worden dan wel steeds meer vrieskisten en koelkasten verkocht in Wuhan maar een traditie in de Chinese eetcultuur is dat je je vlees voor je eigen ogen laat slachten op de markt. Hygiënevoorschriften zijn er genoeg, alleen zijn de naleving en de controle beroerd. Als de regels zijn overtreden worden Chinese markten soms voor straf een dag gesloten.
Maar sinds 1 januari zijn de rolluiken omlaag van het culinaire instituut. Op recente foto’s zie je afzetlinten als na een ernstig ongeluk. Politiemannen hebben de plek ingenomen van marktmeesters. Er is een grote ontsmettingsoperatie uitgevoerd. Vanaf de markt van Wuhan kan een virus zich heel rap verspreiden, is al vastgesteld. Vlakbij ligt het Hankou-station, een van de drukste spoorwegknooppunten van China. En in dezelfde straat vind je drie banken, een school en een ziekenhuis. De Jangtsekiang - de langste en drukste rivier van China - stroomt een paar kilometer verderop. Kortom, elk uur passeren duizenden mensen die in alle richtingen verdergaan. En in het midden dan tienduizenden, vaak nog levende dieren die op elkaar zijn gepropt in kooien of in bakken, met alle besmettingsrisico’s van dien.
China kent een keizerlijke keuken maar ook een lange lijst aan voedselcrisissen. Er waren de laatste decennia schandalen met Sars, met melkpoeder, met dode varkens die bij duizenden in een rivier bij Shanghai werden gedumpt en er was de vogelgriep H7N9 met 620 doden.
‘Natte markt’
In het mondiale klachtenboek van dierenactivisten kom je regelmatig foto’s van de markt in Wuhan tegen. Inmiddels is China rijker geworden maar is ook de vraag naar exclusief voedsel gegroeid. Behalve tafels en vliegtuigen was er dan ook alles te vinden op de zeevruchtenmarkt. Verse vis en schaaldieren maar ook een dierentuin aan vogels, reptielen en amfibieën, zoogdieren, tam en wild. Een plek waar hygiëne niet de hoogste prioriteit heeft en waar je dus kunt wachten op infecties.
Een Britse krant doopte de verdachte markt al ‘ground zero van de corona-epidemie’. De plek waar het coronavirus ontplofte en vanwaar de bijbehorende ziekteverschijnselen (koorts, kortademigheid, hoesten, longontsteking, leverfalen en dood in het ergste geval) zich verspreidden. ‘Natte markten’ verkopen verse vis en vlees en andere levensmiddelen met een beperkte houdbaarheid - dit in tegenstelling tot de ‘droge markten’ waar vooral gebruiksvoorwerpen en textiel aan de man worden gebracht.
© REUTERS
Sars
Het zal vast niet toevallig zijn dat voor de tweede keer binnen twintig jaar een dodelijk virus wordt gelinkt aan een Chinese markt. De Sars-epidemie die het land in 2002/2003 in de ban hield en die wereldwijd aan 774 mensen het leven kostte (10 procent van de geïnfecteerden stierf) werd onder anderen herleid naar een visverkoper uit de provincie Guangdong, vlakbij Hongkong. Hij was het die in het lokale ziekenhuis de meeste mensen besmette.
De onafhankelijke site whatsonweibo.com groepeerde de nodige reacties op de Wu Flu-onrust. Op sociale media lees je veel kritiek op slecht gecontroleerde markten zoals die van Wuhan. Ook zou de overheid onvoldoende lering hebben getrokken uit wat er met Sars gebeurde. Naar verluidt vond op de markt van Huanan vorig jaar een controle plaats. Daar werden levende kikkers, slangen en egels gezien, maar alle verkopers hadden een vergunning. Van de meer curieuze aanbiedingen die op foto’s in de sociale media de ronde doen, wordt geen melding gemaakt.
110 verschillende soorten
Het is gevoelige materie in een land waar de president het bestrijden van corruptie tot prioriteit heeft verheven. Los van het coronavirus kampt China ook nog altijd met de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest, de dierziekte waardoor een slordige 400 miljoen dieren in grote haast moesten worden geslacht. Hoe dat precies is gebeurd en of al het besmette vlees daadwerkelijk is vernietigd is de vraag.
Ondanks het gebrek aan varkensvlees zijn er alternatieven genoeg op de markt van Wuhan, waar 110 verschillende soorten ‘slachtvee’ zijn geteld. Daar waren onder meer bevers, stekelvarkens, vossen, marmotten, dassen, vleermuizen, ratten, herten, cavia’s, slangen, otters, schubdieren, ezels, honden, dromedarissen, kamelen en loewak of koffierat (uit de familie van de civetkatten) in de aanbieding. Met twee soorten is ten minste voorzichtigheid geboden. Volgens onderzoek liggen kamelen zo goed als zeker aan de oorsprong van het Mers-virus dat acht jaar geleden in het hele Midden-Oosten 250 mensen besmette en 93 dodelijke slachtoffers maakte.
Civetkat
Ook de civetkat is verdacht. Civetkatten zijn gewoon online te koop in China, voor ongeveer 200 euro per dier. Dezelfde die zeventien jaar geleden geleden dus als de overdragers van het van vleermuizen afkomstige dodelijke Sars-virus werden aangemerkt. ,,De markt van Wuhan had een reputatie omdat er ongewone soorten werden verkocht. Dus niemand kijkt ervan op dat het virus van zo’n dier is gekomen’’, zegt een leraar Engels die er in de buurt woont in Time Magazine. Vanwege de gevoeligheid wil hij anoniem blijven. De Chinese autoriteiten hebben al acht mensen gearresteerd wegens het verspreiden van nepnieuws over de epidemie.
Overigens zet een groep Chinese wetenschappers in het laatste nummer van het medische tijdschrift The Lancet vraagtekens bij het officiële verhaal dat de Wuhan Huanan Groothandels Zeevruchtenmarkt de enige bron van het coronavirus was. Het allereerste ziektegeval dateerde al van 1 december - drie weken voordat officieel alarm werd geslagen - en had niets te maken met de markt die pas op 1 januari werd gesloten. Van de 41 volgende gevallen hadden er 29 wel een directe band met de markt. Mogelijk heeft iemand van een besmette vleermuis gegeten of is een dier geconsumeerd dat was gebeten door zo’n besmette vleermuis.
© REUTERS
De wereld volgt alles met de nodige scepsis. Vanwege de mondiale gezondheidsrisico's ligt de Chinese aanpak van de Wu Flu onder een vergrootglas. Vandaar ook die ongekende maatregelen om 30 miljoen mensen stadsarrest te geven. Misschien had de hele crisis voorkomen kunnen worden. Lokale bestuurders zouden hebben geaarzeld slecht nieuws naar buiten te brengen omdat Wuhan een voorbeeldstad is waar president Xi Jinping hoge verwachtingen van heeft. Men was weliswaar alerter dan bij de vorige epidemie, maar het blijft pijnlijk dat de eerste officiële bevestigingen van het coronavirus uit Japan en Thailand kwamen.
In de Chinese sociale media klinkt dat het maar eens afgelopen moet zijn met ‘vismarkten’ waar alle soorten wild voorhanden zijn. De Chinese hashtag ‘steun het verbod van markten met wilde dieren’ is inmiddels al zo’n 300 miljoen keer gedeeld. De hashtag ‘Wilde dieren zijn de bron van het nieuwe coronavirus’ is al een miljard keer verspreid.
Vleermuis
Toch zal de consumptie van wild moeilijk in te dammen zijn. Kenners leggen uit dat het nu eenmaal hoort bij de Chinese cultuur. Er zit ook veel bijgeloof aan vast. Chinezen eten ook graag vleermuis omdat het Chinese woord voor vleermuis (’bianfu’) voor een deel hetzelfde klinkt als ‘fu’ (vertaling: ‘gezondheid’). Ofwel: wie vleermuis eet blijft gezond.
Maar het omgekeerde lijkt nu het geval want vleermuizen zijn bij beide epidemieën hoofdverdachte. Ook wordt in China verondersteld dat het consumeren van wilde dieren per definitie gezonder is dan van tamme dieren en worden er gunstige neveneffecten aan toegeschreven, inclusief een grotere potentie bij mannen. Dat soort kolder leidt tot stevige uithalen naar mensen die dat soort bijgeloof verdedigen. ‘Wild eten is prima zolang je ons maar behoedt en eraan denkt dat je jezelf direct daarna van kant maakt’, aldus een reactie. EET SMAKELIJK!
Roy K. Mooi gekopieerd
Daar is corona door begonnen
Ruben koet!?
Ze hebben genoeg ruimte om zelf kip te
Ook erg leuk: dat aangehaalde Telegraaf-artikel heeft een foto van Bleker voor wat blije dieren met een lief regenboogje op de achtergrond, en stelt hem nul kritische vragen. Vergeet niet dat dit niet alleen de man is van de PAS, maar ook die de aaneensluiting van de natuurgebieden blokkeerde, iets wat nog steeds pijn doet binnen de Nederlandse ecologie.
In NL hebben we helemaal geen natuur. Voor natuur moet je naar het buitenland. Die polders hier zijn niet aangelegd als natuurgebieden, maar om economisch geexploiteerd te worden. Wat Bleker deed was dus zo gek nog niet.
Ecclesiastes 2:24 dat ligt aan je definitie van natuur. Omdat er geen ‘wilde’ natuur bestaat is geen argument om de gebieden niet met elkaar te verbinden waar de dieren baat bij hebben en er meer ruimte voor balans is binnenin een ecosysteem. Bleker is zo kortzichtig en korte termijn gericht
@@91Durktheturk Als je mensen na-lult kun je beter mensen met een hóger IQ dan dat van jou als voorbeeld nemen.
Was hij de hufter die de ecologische hoofdstructuur tegenhield??! Wat een KLOOTZAK! Dat was een van de weinige grote plannen van de regering waar ik achter kan staan en opeens gebeurde daar niets meer aan.
@@linkiejprrrr Dus we gaan bureacratisch van bovenaf bepalen wat natuur is en wat niet. Zo werkt het gewoon niet. Je hebt of natuur, of je hebt het niet. Nederland is van oudsher een cultuurlandschap, waar de natuur altijd heeft moeten wijken voor de economische exploitatie van het land. Die polders zijn specifiek daarvoor aangelegd. Wat dat betreft is het dus al vreemd om op arbitraire basis iets als natuur aan te wijzen.
Verder zijn die Natura 2000 gebieden ook ontzettend duur. Al die ecoducten kosten heel veel geld en worden vaak slechts door enkele dieren gebruikt. Ook worden hoge bedragen uitgegeven om bepaalde soorten te herintroduceren of te beschermen (e.g. korenwolf), meer omdat men een nostalgisch gevoel heeft bij die dieren, dan dat ze daadwerkelijk echt natuurlijk voorkomen in NL (oke, de korenwolf komt dan weer wel natuurlijk voor, maar you get the point). In feite doen we dit puur en alleen om een soort calvinistisch schuldgevoel af te kopen, want qua natuurcreatie zet het totaal geen zoden aan de dijk. En onze visie op natuur is ook volstrekt absurd. We willen bijvoorbeeld de wolf terug in het landschap, we willen dieren in de Oostvaardersplassen bijvoeren en alles gebeurt eigenlijk op kleine oppervlaktes. Dat werkt gewoon niet. Kijk, Nederland is geen wildernis, dat ga je niet terugkrijgen, het conflicteert veel teveel met de economische belangen. We zijn een ontzettend dichtbevolkt land. In Duitsland en Frankrijk kun je natuur vinden, simpelweg omdat daar ook de ruimte is. In NL past dat er simpelweg niet bij, wellicht de Waddenzee (waarvan alleen de Razende Bol echt natuur is) en de Veluwe (wat eigenlijk helemaal geen natuur is). Het beste wat je kunt doen is bepaalde vormen van cultuurlandschap beschermen, die overigens ook heel erg waardevol zijn en een rol spelen in onze nationale identiteit, en de versnippering en verrommeling van het landschap tegengaan. En het beschermen van dergelijke landschappen moet bottom up en niet top down (de Bleker visie dus). That's it.
Zouden we lubach kunnen clonen, we zouden er best ook wel één kunnen gebruiken in Belgie...
Ik vraag me af hoe vaak Arjen zijn eigen liedje over Thierry in zijn hoofd krijgt als ie het over hem heeft
Denk echt niet zo vaak hoor
Kimberly
MAG DE MICROFOON AAN
Ik vond dit waarschijnelijk 1 van de beste stukken van zml tot nu toe. Dit programma blijft beter worden elk seizoen.
Sterk sterk sterk. Arjen wordt ook steeds beter hierin. Goed stuk!
"Willen jullie meer, of minder stikstofregels?"
- Geert Wilders 16:30
Wat een strijder
Niet zo handig gezien z’n rechtszaak
Ben je er weer met je rijmpje van vorige week
@@locoloco2703 De rechter: wilt meneer Wilders meer, of minder celstraf
@@Aidan-oz8mo nee die is weer eens keihard gepakt
Kan de brood vlees groente apart geplaatst worden
hou je niet van prakkie ofzo ;)
Ja echt doe dat zml
Is wel een van de problemen in dit debat ja, dat 'boeren' op een hoop worden gegooid.
th-cam.com/video/iJAdw3tnjvQ/w-d-xo.html
@@TheWoozawooz thx
4:16 ik vind het heel leuk lijkt net oorlog😂
5:19 “aandachtstrekker”
underreated wordgrap😕
Absoluut!
De regie was vast vergeten de lachband in te zetten, maar leuk grapje idd.
@@rookygaming6968 het is een live-publiek...
Cariem Edsme vgm maakt hij ook een grapje..
Origineel ook, is niet al 100 keer gemaakt de afgelopen weken
"Ja stikstof is volgens mij heel goed voor de bomen enzo"
*fluistert tegen andere politicus:
"ehh. wat waren die 'bomen' ook al weer?"
FreeThinker lmao natuurlijk, terwijl thierry liever heeft dat alle natuur naar de tering gaat en alles maar volbouwen
@FreeThinker als je even op Greeni zoekt (of een andere acedemische zoekmachine in de bio-sector) dan kom je op honderden. van zowel nu als tientallen jaren geleden
@@ProMrLecoq01
Nederland heeft geen 'natuur'
Volgens mij hebben ze in de 2de kamer nog nooit een boom gezien laat staan een koe
@@ProMrLecoq01 Alle natuur gaat niet naar de tering door stikstof. Sterker nog, stikstof is bij uitstek de voeding voor planten, bomen, gewassen etc. De "natuur" zal enkel anders worden. Echter, er wordt niet eens over de gevolgen gediscussieerd, enkel over het feit dat het niet "juridisch" haalbaar zou zijn. De Tweede Kamer is letterlijk een schoolklas.
20:35 Arjen heeft het voorspeld hahahaha
Heerlijk actueel nog twee jaar later :)
21:58 wanneer een volledige versie?
Echt hè ik wil die ook
Goede pff
Senna fellow 9 year old :)
We zijn nu 2022 en het stikstofprobleem is nog steeds een probleem. Het probleem omvat niet enkel het te veel aan stikstof(derivaten : ammoniak en stikstofoxiden), maar ook een duidelijke en eerlijke uitleg over de gevolgen van te veel stikstof. Zoals het volgende : We hebben nu heide-gebieden die beschermd moeten worden. Maar zoals bekend zijn deze heide-gebieden ver van natuurlijk. Vroeger waren die gebieden 'bossen' met wie weet heel wat varens in deze bossen. Door de mens werden deze gebieden omgezet naar heide-gebieden. Kan het niet zijn dat 'overwoekeren' van heide-gebieden door bomen weer nieuwe en andere insecten laat komen. Misschien iets minder optimaal, misschien even optimaal, misschien op termijn zelfs optimaler.
Op dit moment ben ik nog niet volledig overtuigd van het stikstofprobleem en dat komt gewoon omdat de uitleg nog te onvolledig is en te weinig kritisch.
mooi verwoord. ben het zowel met je eens als oneens. dat ons moderne landbouw model (dat ontstaan is in de jaren '50) niet op lange termijn houdbaar is weten we al sinds de jaren 60. binnen 10 aar het men al door dat dit model niet houdbaar was maar doordat men er veel te lang mee door is gegaan zijn de problemen niet alleen erger geworden maar ook moeilijker op te lossen.
.
wat ik volledig met je eens ben, en ik denk dat dit ook het punt is dat je wilt maken. is dat er geen "natuurlijke natuur" om het zo maar te noemen nog is. dit land is al duizenden jaren door de mens bewoond en dat heeft ook zijn sporen nagelaten. zo is de "heide" hier en de naaldbossen, iets wat nu natuurgebied is waar volgens de gemeente "arme grond" in stand moet worden gehouden. dit terwijl de natuur zelf simpelweg deze grond op termijn vruchtbaarder maakt. dus wat doet de gemeente? eens in de zoveel jaar volledige kaalslag en de toplaag grond afgraven. en dat terwijl de heide ontstaan is door massale ontbossing ten tijde van de kolenmijnen en de naaldbomen zijn geplant voor het stutwerk in de mijnen... volledig veranderd en aangelegd door mensen. maar nu een "bijzonder natuurgebied" dat niet mag veranderen. iets wat we in de natuur ook wel natuurlijke evolutie noemen.
Het is zo dat heidegebieden gedeeltelijk nu naaldbossen zijn, maar, de heide is toch niet door mensen geplant?
@@jordycorvers7465 en Johan, of het nou om een ooit gemaakt natuurgebied gaat of niet, het gaat er volgens mij om dat we een variatie willen hebben van voedselrijke gronden en voedselarme. Landbouwgronden zijn rijk door hoog stikstof gehalte. We willen natuurgebieden beschermen omdat daar de grond arm is. Met voedselrijke en ook arme gronden is er meer variatie aan planten, insecten, vogels, etc
@@jordycorvers7465 sterker nog, de financiële sector heeft de boeren richting megastallen gedwongen. Rabobank 'weigert' bijna om biologisch boeren te stimuleren maar investeert miljarden in destructieve landbouw en investeert, net als pensioenfondsen, het meeste in Europa in bedrijven die actief debet zijn aan ontbossing. Ik denk ook dat mensen mbt de 75% export niet begrijpen hoeveel dit bijdraagt aan de Nederlandse economie. De vegetariërs hebben niet door dat de vissers ook zullen worden uitgekocht of onteigend en de veganisten lijken niet te snappen dat hun avocado's voor gigantische drinkwater problemen zorgen waar ze gekweekt worden en niet alleen avocado's maar ook hun banaantje, quinoa en andere exotische groenten voor veel milieuvervuiling zorgen mbt transport hierheen. Met o.a. Nederland als onderdeel van de tri-state city als 'the European gateway' zal er nog veel meer vervuilend transport komen. Ik kwam er laatst achter dat Nederland weinig wetgeving heeft mbt gifopslag. Het schijnt dat ze vanuit de hele wereld gigantische omwegen varen om gif hier te dumpen. Misschien zou Nederland eerst dat eens aan moeten pakken.
@@muncibedduSicilia Fair enough. ben het voor het overgrote deel met je eens. alleen zie ik de link niet tussen vegetariers en vissers die gedwongen moeten stoppen. lagere quota's in de visserij hebben bijvoorbeeld een groot en positief verschil gemaakt. wetgeving m.b.t gifopslag weet ik vrij weinig vanaf maar ga ik zeker eens onderzoeken. dank voor dit aandachtspunt.
Goed helder stuk👍🏻 Ik begrijp het nu eindelijk..waarom ze boos zijn. Thanksss
Hoe vaak ik de afgelopen weken wel niet heb gezegd "de agrarische sector moet bijdragen aan het bestrijden van de stikstofcrisis" en vervolgens schuimbekkend een reactie op het door mij totaal niet gebrachte stromanargument "alle boeren moeten optiefen" gekregen heb... man man, nuance is ook niet meer van deze tijd zeg.
De sector heeft al meer gedaan dan alle andere sectoren bij elkaar.
@@MichelleCatlin omdat het ook meer moet doen vanwege de uitstoot?
@@MichelleCatlin dat is net zoiets als zeggen, ik heb zonnepanelen op m'n dak gelegd dus ik heb genoeg gedaan aan het klimaat probleem. Is natuurlijk bullshit want allereerst leggen mensen die zonnepanelen alleen voor het geld wat ze zelf besparen (dus gierig net als ik) en ten tweede voegt het dermate weinig toe dat je het als persoon helemaal niet mee mag laten tellen.
Dus nee, de boeren hebben nog niet genoeg gedaan, en daarnaast, heb je opgelet toen werd verteld dat Nederland de 2e grootste agrarische exporteur is ter wereld. Wtf doen we hier in dit kikkerlandje zo hoog in die ranglijst, oja ik weet t al, GELD!
@@MichelleCatlin bronnen graag.
@@MichelleCatlin Dat is een beetje alsof je je snelheid in de bebouwde kom terugbrengt van 200 naar 120km/h en dan zeggen dat je al genoeg hebt aangepast. Harde waarheid, het milieu laat niet met zich onderhandelen.
Ik vind het een wat vreemd item geworden. Hij begint over nuances in het onderwerp, maar werkt dat uiteindelijk niet uit - en trekt de conclusies op de simpele voorstelling van zaken zoals we die al lang kennen.
Je hebt het over je eigen naam: vreemd. Je begint met wat letters, maar 'werkt dat niet uit'. Moeten wij een conclusie trekken uit deze simpele voorstelling?
Zie nu pas dat lachgas flesje in de intro
Merel K. Wat ja
@@ImaginaryFilm wat ja wat
Wat ja wat ja
@@0xlauw Wat ja wat ja wat ja
@@kicRick wat ja wat ja wat ja wat
Mag dit trending 1 worden? Hoop dat kinderen uit de fam van die politici leuke vragen gaan stellen tijdens verjaardagen
Dat zou geweldig zijn 😂
Ik hoop het niet, dit geeft een veel te eenzijdig beeld weer van het probleem. De boosheid zit hem veelal in het investeren door boerenbedrijven om zich aan de nieuwe regelgeving te houden. Vervolgens worden deze regels veranderd en kan men deze investeringen als het waren weggooien.
Ruben boeren zijn maar 2% van de populatie en voornamelijk gericht op de export. Kom op zeg
@@MrJimheeren Wat is je punt?
@@Ruben-lj3ow Waarom wordt die boosheid niet gericht op diegene die het probleem gemaakt hebben? CDA o.a. ?
Arjan Lubach, juist in deze tijd hebben we jouw heldere geest en verhelderende programma erg nodig.
Wat ik afvraag: zou dat geweld van de boeren om hun zin door te drijven invloed gehad hebben op de mensen die geen avondklok willen?
Dat als de overheid het gemotiveerd niet eens is met mensen die kortzichtige ongefundeerde 'eigenbelang eerst' ideeën hebben, dat het dan 'helpt' om de overheid met geweld te lijf te gaan, zoals die ... figuren nu doen met hun 'protesten' tegen de avondklok?
Enig inzicht dat we hiermee als land afglijden naar een bananenmonarchie met het grofstoffelijke recht van de sterkste, dat lijkt me nu heel erg nodig om weer terug richting civilisatie te kunnen gaan.
allemaal leuk en aardig van meneer lubach maar je vergeet dat ze voordat ze die wet toepasten men eerst toestemming gaf met kabinet om veestapels uit te breiden. waarop boeren dit dedn en dus ook stallen moesten opschalen en apparatuur hiervoor. meer grond kopen etc etc. en hier hebben ze grote hypotheken voor afgesloten die de banken ook goedkeurden op basis van het kabinetsbeleid die stelde dat de boeren mochten uitbreiden.
om dan nadat men zwaar in de schulden zit (met plan om dit met die grotere veestapel te compenseren) dan te zeggen. tja europa zegt "mag-nie-meer" sorry krimp maar in met je vee of stop ermee.
maar die hypotheek stat wel op hun naam nu en de maandlasten zijjn nu wel veeeeel hoger geaseert op grotere veestapel die daar meer inkomsten op zou moeten leveren.
die mensen dreigen nu failliet te gaan of hun bedrijf kwijt te raken.
dit is niet een kwestie van zin doordrijjven maar van overleven nadat ze door overheids beleid eerst schulden hebben gemaakt die ze met grotere veestapel pas in 20 30 jaar kunnen terugetalen.
Welk geweld?
Eindelijk iemand die het helder uitlegd en goed met feiten beargumeerd. Schandalig dat veel politicus er niks van lijken te snappen. Ze doen maar wat. Ik heb volwassen mensen vroeger echt zwaaaaar overschat. Had wat meer verwacht van dat 'volwassene' wereldje.
Heb trouwens wel erg gelachen, dankjewel Arjen😂
helaas klopt er weinig van zn verhaal, maar dat maakt niet uit, het is slechts een programma om te lachen..
Sooooo wish you had English Subtitles, you guys are the best! :-)
This episode aired 4 hours ago, give the volunteers some time ;)
*suddenly, 3 years later with still incomplete subtitles*
Mhm mhm yes yes agreed, most definitely, yes, gotta give them some time!
(and by incomplete subtitles I mean the subtitles literally just cut out around the 5 minute mark)
Heyyo, the subtitles in English are not available after 5:19. Could you please check it ?
Try English (United Kingdom), should work!
boeren wettelijk toestaan om mest naar biogas om te zetten en aan aangepast vrachtverkeer verkopen,
zo verlicht je de uitstoot van veehouderij en verminderd het verbruik van fossiele brandstof.
PS wees geen beest en geef je dieren wel de ruimte en een zo goed mogelijk leven!
Nadeel is dat je het probleem er niet helemaal mee oplost want je zet dan de NH3 (amoniak) om in NO(x) (stikstofoxide) wat je dan uiteindelijk nog steeds uitstoot. Biobrandstof is een vorm van "dubbelgebruik". Het is goed dat de NH3 niet meteen in de natuur komt maar alsnog wordt gebruikt, maar je wilt eigenlijk de algemene hoeveelheid stikstof verminderen.
@@joepewald5544 we moeten een goeie oude thanos doen
Can Do dat is niet genoeg
Het is toch veel simpeler volgens mij:
is het nu echt zo moeilijk om gewoon minder vlees te produceren en meer groette te eten ? het verbouwen van groette verbruikt meer dan 20x minder... grond, water, etc. om mensen van dezelfde hoeveelheid energie te voorzien. Simpel weg omdat de dieren moeten eten.
@@autohmae dan verschuif je het probleem alleen naar een ander land waar niet of nauwelijks dierwelzijns eisen zijn
14:03 dat moment dat je vroeger letterlijk een juf Helma hebt gehad 😂🤷🏻♀️
Dit bespaard mij heel veel googlen naar waarom al die boeren met traktoren in Den Haag staan. Thanks ZML!!
dit moet je niet gelovenik neem en voorveeld boerej nemen ok veel stikstof op met hun gewassen
@@judithknuistinghneven9021 Ik geloof je misschien als je antwoord met normale spelling, maar dit slaat nergens op xD
@@sycips ja ik kan niet echt type he
Mensen als Henk Bleker laten ons zien dat we als ras toch nog niet echt gelukt zijn🤣
Love this guy!
"Aandachtstrekkers" jammer dat niemand hem snapt haha
Was met een koppelteken (-) vermoedelijk iets duidelijker geweest, dan kun je het 2 ledig opvatten. Zoals het er staat is het een zelfst.nw, maarrr.......hij is leuk gevonden.
@@willower100000 Dit is TH-cam geen taaltoets
@@Max-uf2mt Gelukkig maar voor jou, je zou hopeloos afgaan. Maar als jij jezelf de rest van je leven voor lul wil zetten of de dombo wil uithangen; mijn zegen heb je.
@@Max-uf2mt Dat bepaal jij?
@@Max-uf2mt Vuile kanker cencuurtrollen moet ik weer gaan knippen plakken?
Bij een halvering van de veestapel zijn er juist nog meer gewassen om te exporteren. Aangezien je voor een kilo rundvlees tientalle kilo's graan nodig hebt, duizend liter water en veel land(dat vrijgesteld kan worden voor meer gewassen of natuurgebieden). Dus halvering van de veestapel zal voor meer voedsel zorgen.
Ja joh doen! Dan zetten ze we weer in China op waar geen dierwelzijns eisen zijn en dieren in erbarmelijke omstandigheden leven maarja dan voldoet Nederland aan de stikstof regeld👏. Ga maar lekker gamen joh
@@kasperubak7662 China is voornamelijk zo vervuilend om producten voor ons te produceren.
Dat jij niet begrijpt dat niet ieder gewenst plantje op iedere plaats goed kan en wil groeien kun je best wat aan doen. Persoonlijk zou ik best edelweis in de Hollandse natuur hebben groeien en bananenbomen lijken me ook wel leuk.
Zo heerlijk om op een satirische manier dit stikstofprobleem mee te krijgen en wel de spijker op z'n kop slaat. Lekker Arjen! 💪🏾😉
allemaal leuk en aardig maar meneer lubach vergeet dat ze voordat ze die wet toepasten men eerst toestemming gaf met kabinet om veestapels uit te breiden. waarop boeren dit dedn en dus ook stallen moesten opschalen en apparatuur hiervoor. meer grond kopen etc etc. en hier hebben ze grote hypotheken voor afgesloten die de banken ook goedkeurden op basis van het kabinetsbeleid die stelde dat de boeren mochten uitbreiden.
om dan nadat men zwaar in de schulden zit (met plan om dit met die grotere veestapel te compenseren) dan te zeggen. tja europa zegt "mag-nie-meer" sorry krimp maar in met je vee of stop ermee.
maar die hypotheek stat wel op hun naam nu en de maandlasten zijjn nu wel veeeeel hoger geaseert op grotere veestapel die daar meer inkomsten op zou moeten leveren.
die mensen dreigen nu failliet te gaan of hun bedrijf kwijt te raken.
Eindelijk iemand die het zegt!!!!
PREACH LUBACH PREACH!!!
Fijn dat je aan heel Nederland uitlegt waar het echt op slaat.
Jongens, op netflix (+TH-cam), bekijk eens de documentaire Cowspiracy over de landbouw! Zeer indrukwekkend!!!!!
Als jij netflix voor mij betaalt!
Alles wat op Netflix staat is gewoon bullshit
Yesss
Je vindt het ook op youtube trouwens
Propaganda
Fijn dan eindelijk iemand duidelijk maakt dat het niet over stikstof gaat maar over stikstofoxiden.
Stiksofverbindingen. NH3 is geen oxide.
Nog altijd actueel!
De grondwaterstand is het grootste probleem.
Nederland verdroogt in snel tempo doordat het grondwaterpeil steeds lager wordt. Dat komt door de winning van grondwater voor industrie en drinkwater, maar bovenal door de landbouw. De lage grondwaterstand zorgt ook voor schade aan huizen en gebouwen in klei- en veengebieden. Die verzakken en krijgen scheuren. “Mensen hebben soms voor tonnen schade aan hun woning, maar kunnen die nergens verhalen”.
Het grondwaterverbruik moet omlaag en de grondwatervoorraden moeten worden aangevuld.
Satellietmetingen laten in Zuid-Holland een snelle bodemdaling zien van gemiddeld een centimeter per jaar.
Er zijn polders in Delft waar acht meter bodem is verdwenen.
Boeren kunnen niet uit de voeten met een hoge waterstand en verlagen met drainagepijpen onder het weiland het grondwaterpeil tot 70 tot 80 cm onder het maaiveld om gras te laten groeien, koeien te kunnen weiden en met machines over het land te kunnen rijden.
De droogte van de afgelopen zomers heeft de belangentegenstelling tussen natuur en landbouw vergroot. Meer dan ooit zijn de waterschappen een politieke arena geworden waar landbouwbelangen en het behoud van natuurwaarden tegenover elkaar staan. Hoe lang kunnen koeien nog in de wei grazen als het grondwaterpeil niet langer verlaagd mag worden? “Misschien is het typisch Nederlandse landschap met een boerderij en grazende koeien langs de sloot eindig.
Dit is de reden waarom op sommige specifieke plekken boeren worden weggestuurd door Den Haag.
Erger nog: de verlaagde waterstanden, vnl voor de landbouw en veeteelt, zorgt ook voor uitdroging en inklinking van onze veengronde. Naast het verzakken van woningen veroorzaakt dit ook ernstig veel co2 emissie!
Ah, ik dacht dat 't iets met stikstof te maken had:)
Stikstof lijkt mij ook niet het probleem. Intensieve landbouw wel.
Permacultuur lijkt me wel wat.
Leuk gedaan zoals altijd. Jammer dat niet echt werd ingegaan op de vraag of stikstof echt een probleem is. Alles wat het doet is het veranderen van de natuur. Veel soorten doen het beter. Dat is dus alleen een probleem als je alles wil houden zoals het is.
Ja en op de lange termijn is dat ook slecht voor de mensheid
@elvce er is geen balans in de natuur voorzover ik weet.
Een beetje jammer dat men van stikstofrijke grond naar stikstofarme grond wil gaan. Het gaat hier niet eens over het behouden van de status quo, het gaat om het actief verschralen van de bodem. Boeren alleen hebben afgelopen 30 jaar hun stikstofuitstoot met 60% verminderd. Als we nu een probleem hebben, hoe was het dan 30 jaar geleden?
5:11 Boer Jan: "Ik heb niets tegen Klaver". Dat zou wat zijn, een boer die iets tegen klaver heeft ...
Marcus Aurelius ja vind je het gek
Waarom zou een boer niks tegen snotneus klaver mogen hebben?
@@marijndenharder het is een grap omdat er soms klaver groeit op het land.
@@autohmae Klaver legt ook nog eens stikstof vast met zijn wortelknolletjes. LOL
@@marijndenharder Omdat Klaver de enige is die met een reeele oplossing komt. De Boeren willen weer beet worden genomen op zijn Blekers, het probleem verder vooruitschuiven en dan weer verontwaardigd gaan doen.. De sector is zelf schuldig aan dit probleem.
Legend, Arjen. Dit heb ik nodig. Een gezond verstand.
Lekkere journalistiek, boeren bij de muntverkoop ondervragen
Het lijkt Powned wel.
dan moet die kans niet gecreeerd worden door muntverkoop te laten plaatsvinden...
@@Rebberfoon hahaha
Tis wel slim, als je mensen vage en eerlijke antwoorden wil ontlokken, moet je ze afleiden met een andere taak.
Elke boer die in Nederland stopt zal elders in de wereld terugkomen. Aangezien Nederlandse boeren in verhouding aan de top van de wereld staan en het meest zuinig werken zal de netto uitstoot over de wereld gezien toenemen. Maarja, de biodiversiteit is inderdaad erg belangrijk dus we moeten wat. Zelf ben ik daarom meer voor het reduceren van de uitstoot ipv boeren uitkopen. Stimuleer de boeren om luchtwassers etc. te kopen. Zo houd je de topkwaliteit producten en reduceer je de emissie. Amen
Eens mee
Hebben we al gedaan. Boeren hebben sinds 1990, terwijl de veestapel groeide, hun ammoniakuitstoot met 63% verminderd. Het is nog maar de vraag of er nóg meer technologie is om de uitstoot verder te verminderen dan we al doen. Luchtwassers e.d. hebben ze volgens mij al moeten installeren.
Stikstof zorgt niet voor klimaatverandering maar voor lokale aantasting van de natuur. Als vlees dus ergens anders wordt geproduceerd komt daar weliswaar meer stikstof, maar dan hebben wij er in Nederland geen last van. (ook verwacht ik dat het een minder groot effect zal hebben op de natuur daar juist omdat er waarschijnlijk minder efficiënt geproduceerd wordt en er dus minder koeien in een klein gebied staan.
Misschien even opnieuw kijken je snapt er klaarblijkelijk nog niks van. Kijken naar de gegeven grafiek over uitstoot/per land/per hectare zou duidelijk genoeg moeten zijn.
@Elwin En jij snapt ook niks van mijn verhaal. We moeten een oplossing zoeken die voor iedereen werkt. Het bekende makkelijke verhaal van 'kijk naar de cijfers etc etc, gewoon inkrimpen' ken ik wel. We kunnen toch reduceren en de boeren behouden? Je kan niet zomaar een groot deel van de boeren laten stoppen.
4:16 het is net oorlog eentje wilt herhaling 1940😂😂😂
Goed hoor, rematch. Dit keer winnen we
@@Timbo5000 Duitsland walst alsnog over ons heen, kijk hoe armoedig ons defensie is😂
@@paffie9319 Hun defensie is ook zeer armoedig op dit moment en om aan te vallen heb je strategisch veel meer materieel nodig. In 1940 hadden ze absurd veel, nu niet zo dus we zien wel. We zouden nu realistisch gewoon een invasie kunnen afslaan of in ieder geval veel langer kunnen volhouden voordat het over is.
@@Timbo5000 Ze hoeven alleen maar te wachten op hoogwater om vervolgens een paar dijken te bombarderen en het is al klaar met nederland.
Zolang de VS Nederland op nummer twee heeft staan hoeven wij ons geen zorgen te maken.
Wel een goede tactiek zeg. Eerst alle rommel onder het tapijt schuiven en als er eindelijk problemen ontstaan mag je je politieke tegenstanders de schuld geven.
Je zou er zomaar iemand ideeën mee kunnen geven.
De mentaliteit van mensen is verkeerd. Bijna iedereen is te beroerd om er echt wat voor te doen. Minder vlees eten betekend een kleinere veestapel en dat zorgt dat er minder landbouw nodig is. Namelijk alleen de veestapel inkrimpen helpt niet omdat het dan wel uit een ander land komt.
Alleen verdwijnt het grootste deel van het Nederlandse vlees naar 't buitenland.
Dat is echt lariekoek. Verdiep je er maar eens een heel stuk beter in. Dit is puur en alleen gecreëerde onzin. Het maakt werkelijk geen zak uit.
Nico van der Wilt Waarom? Koeien eten wel gras en hooi, toch? 10kg per 1kg vlees.
@@nicovanderwilt7502 welk deel is precies lariekoek?
@@milaneijkman1038 wij kunnen niet invloed uitoefenen op de aarde. Wij kunnen niet zorgen dat warmer of kouder gaat worden. Stikstof hebben we ook weinig invloed op zeker in NL wat een stipje is op de aardbol.
Ijstijden komen en gaan en warmte perioden ook.
Het is nooit slecht om zo schoon mogelijk te leven maar je kunt niet alles voorkomen.
Je kunt wel doorslaan in je groene hippie gedoe maar het heeft nauwelijks effect.
In principe komt het op hetzelfde neer als in de aflevering “vlees” van seizoen 3
Ja de overheid doet niks. En stelt alles uit. En toch stemmen we er massaal op:(
Eindelijk iemand die het snapt, de mentaliteit van mensen is verkeerd. Bijna iedereen is te beroerd om er echt wat voor te doen. Minder vlees eten betekend een kleinere veestapel en dat zorgt dat er minder landbouw nodig is. Namelijk alleen de veestapel inkrimpen helpt niet omdat het dan wel uit een ander land komt.
@@milaneijkman1038 Nouja dus niet direct, want Nederland produceert meer dan twee keer zoveel dan dat er wordt geconsumeerd in eigen land. Als wij minder vlees consumeren wil dat dus niet zeggen dat boeren ook minder vlees gaan produceren.
@@MrAronymous daarom willen ze die boeren weg, zodat de industrie daarna duurzaam kweekvlees uit kan gaan rollen...
Zijn de boeren opgekocht, komt er ook meteen heel veel grond vrij waar de bouwindustrie wel raad mee weet...
@@milaneijkman1038
En dan nog... meeste boeren wíllen volgens mij helemaal geen kleinere veestapel. 😕
Deze mag nog wel eens herhaald worden.
Mercedes met hooibaal erop dat is toch en tractor 😂
Ja, dat is gewoon newtons 69e wet hé,
Elke mercedes zal een tractor worden, indien er een hooibaal op ligt
Het is trekker
FybZ trekker en tractor is precies hetzelfde, alleen komt de ene uit de nederlandse en de andere engelse taal
Netjes bezig geweest weer. Leuke uitzending. Remix graag appart uploaden en een langere versie. 😬😋👍🏼❤
Dank U Arjen 😄
kijk eindelijk een nuchtere blik op het probleem. we moeten samen naar een oplossing zoeken.
Samen met de wereld? Of samen met de Nederlanders en dat de rest gewoon lekker schijt heeft? Want dan maakt het niet zoveel uit zolang we geen glazen koepel gaan bouwen.
@@scuffieduffie ooit gehoord van Europese wetgeving?
@@pantoffelpluis9062 Daarom mogen boeren over de grens in België en Duitsland ook hun mest sproeien tot op heden, en moeten de boeren 5km verder in NL het injecteren. Donderstraal toch op met je Europese wetgeving domme doos. Stikstof is de modernste bangmakerij.
@@scuffieduffie ik zie het al... Een discussie kunnen voeren ligt ver buiten je capaciteiten :p
@@pantoffelpluis9062 Als je niet beschikt over feiten is een discussie ook echt zonde van onze tijd.
Nog steeds relevant anno 2022.
Je meent het
Fijn om deze weer eens te kijken nu
😂😂😂 stelletje aandacht "trekkers". Mijn zoon van 10 vond hem leuk😄
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Todat jezelf uit het interview op een rustige dag in zondag met lubach terug geremixt ziet
Dit programma is echt goud, de grapjes zijn zo leuk. Ik kan niet meer
Beste noorderburen, dit is gewoon entertainment van de hoogste plank! Dank u wel!
Some notes from the Netherlands:
- In no way is the Dutch government moving against farmers with a nefarious agenda. This is just blatently false, and a conspiracy theory at best.
- The nitrogen emission problem (NH3 and Nox in practice) is a real problem in the Netherlands with the force of the law behind it. It is not only a farmer predicament. Construction in several places in the Netherlands is also halted because of it, and expansion plans for economic areas are on hold.
- The main issue w.r.t. farmers is that the Dutch government has been severerely lacking in their understanding of the sentiment among farmers and their terrible communication to farmers around the measures that needed to be taken. New legislation on top of previous strict legislation that was lacking in compensatory measures, and reductions in recent earnings have made the farmers very rightfully angry about the insensitive way that politicians handled the whole situation. This has been very openly recognized by the Dutch politicians, and they are fighting to regain the trust of the farmers.
- The Nitrogen problem is not just a political choice topic. Nitrogen limits are mandated within the EU for preservation of nature, but also health. Excess nitrogen deposits and emissions are harming entire ecosystems beyond repair. On top of this it affects air and water quality, which can lead to extinction of fish populations and lead to and health issues with e.g. drinking water. The Nitrogen from the Netherlands is also hurting ecology in other countries such as Sweden. The Nitrogen emissions in the Netherlands are 4x higehr than the EU average, a by-product of the Dutch government failing to put in sensible rules for far too long.
Michael's thoughts are so unstructured and so rife with unfounded conspiracy-theory-like misinterpretations of reality, it's a bit hard to watch :(
A comparison of the current Dutch political problem to the Holodomor, the mass killings of Ukrainian farmers and starvation of millions, is appaling
Please invite someone from the other side of this debate next time for a fairer representation of what is actually going on
Niemand die voor de boeren is wil in debat
bedankt voor de 'nuance'
weer grappig gebracht
dat laatste fragment van Wilders en die tractor door de dranghekken
wow
Geweldig!!! Love it! 😄👍
Yess het is weer de tijd van het jaar waar ik iets van de actualiteiten weet door ZML
hee die leuke taartdiagram op rond @11:00 kunnen we niet gewoon wat buitenland weg doen, weer een derde van die taart beschikbaar!
14:57 prachtige voicecrack💀
Toevallig dat dit nu ineens in het algoritme voorkomt…
Tuurlijk niet, veel mensen zoeken het op, dan komt het vanzelf vaker naar boven
@@calhier denk eerder dat het Nederlandse staats propoganda kanaal wat centjes heeft overgemaakt naar Google om dit naar vorwn te schuiven. Toevallig ook dat dit opeens in het engels vertaald is zodat ze andere landen ook kunnen indoctrineren
heerlijk weer een klassieker zoals altijd noice
Gewoon veel boeren subsidie geven dat ze hun boerderij ombouwen tot een biologische boerderij. Dit produceert aanzienlijk minder stikstof omdat de veestapel kleiner is en er nauwlijks tot geen kunstmest wordt gebruikt. Plus nog veel meer milieu voordelen van biologische vee en gewassen teelt.
Tevens moet de belasting van biologische producten aanzienlijk worden verlaagd, dan is de afzet markt ook groter wat gunstig is voor de biologische boerderij.
Het punt is dat de niet-biologische boer eigenlijk ook geen kunstmest wil gebruiken, omdat de echte mest beter te gebruiken is, en dan direct in het land word opgenomen. Dankzij regels in den haag mag alleen niet teveel mest worden uitgereden en moet kunstmest dit probleem oplossen, omdat het gras anders niet voldoende groeit.
Oke leuk plan alleen vraag ik me af hoe dit gefinancierd zou moeten worden
@@myrthevandepol3351
Gewoon de belasting verhogen.
Ik haal 10 x liever landbouwproducten bij een "normale" boer, dan bij een biologische. Iedereen die denkt dat biologische landbouw beter is dan reguliere moet zich wat beter gaan verdiepen. Als je biologisch wilt verbouwen kost je dat vele malen meer grond dan normaal, omdat je opbrengst per m2 stukken minder is, gezien je geen pesticiden of herbiciden mag gebruiken. Dit betekent dus ook dat er meer belasting is op de natuur, omdat er meer ruimte door wordt gebruikt..
Het lijkt mij een beter plan als men veeboeren subsidieert om stukje bij beetje hun veestapel te verkleinen om uiteindelijk over te gaan op akkerbouw. Ze hebben over het algemeen toch al veel grond nodig om hun mest af te kunnen voeren of hun veevoer te produceren (tenzij ze varken of kippenhouders zijn, die halen veel veevoer uit het buitenland).
Het blijft een heikel parket en ik ben blij dat ik hier niet over hoef te beslissen.
allemaal leuk en aardig maar je vergeet dat ze voordat ze die wet toepasten men eerst toestemming gaf met kabinet om veestapels uit te breiden. waarop boeren dit dedn en dus ook stallen moesten opschalen en apparatuur hiervoor. meer grond kopen etc etc. en hier hebben ze grote hypotheken voor afgesloten die de banken ook goedkeurden op basis van het kabinetsbeleid die stelde dat de boeren mochten uitbreiden.
om dan nadat men zwaar in de schulden zit (met plan om dit met die grotere veestapel te compenseren) dan te zeggen. tja europa zegt "mag-nie-meer" sorry krimp maar in met je vee of stop ermee.
maar die hypotheek stat wel op hun naam nu en de maandlasten zijjn nu wel veeeeel hoger geaseert op grotere veestapel die daar meer inkomsten op zou moeten leveren.
die mensen dreigen nu failliet te gaan of hun bedrijf kwijt te raken.
dus nu ze 20 tot 30 jaar hun nieuwe hyptheek (praat over soms wel meer als miljoen) zouden moeten afbetalen uit inkomsten van de vergrote veestapel denk je dat een subsidietje om ze te stimuleren biologische boerderij te worden ze kan redden van finaciele ondergang. mag dan wel hele grote subsidie worden
Ligt het aan mij of is het nieuwe seizoen veel meer mainstream en liever in haar grappen en uitspraken dan voorgaande jaren? De humor voelt wat slapper aan
ProMrLecoq01 ligt aan jou🙃
Gefeliciteerd met je 40e verjaardag Arjen! Welcome to the club. ;-)
16:30 oh no, he's going to say it again... no never mind
Ik mis toch wel een beetje het grote geheel in dit item. Ik heb er geen enorm onderzoek over gedaan dus ik ga even uit van wat ik hoor... maar het schijnt dat onze boeren ongelooflijk efficient zijn in het produceren van voedsel. Te veel voor ons mini-landje, snap ik helemaal. Aan het eind van het liedje moet dat voedsel wel ergens geproduceerd worden. Wil je dat dan als planeet zijnde door de meest efficiënte, minst vervuilende boeren ter wereld laten doen of liever door... (vul maar in). Als Nederlandse economie is dat natuurlijk ook mooi meegenomen maar zelfs als je dat niet meetelt hebben we er als planeet iets aan om het hier te laten produceren, en natuurlijk onze kennis over te dragen. En dat geeft schade. Vervelend. Maar vaak niet meer dan dat. Zelfs Midas Dekkers maakte al eens een pleidooi om niet zo moeilijk te doen over soorten die verdwijnen. Hebben we als planeet echt iets aan ijsberen of een bepaald soort mier die alleen in Natura 2000 gebied nr. 17 voorkomt. Nee, al betekend dat natuurlijk niet dat we er té lichtzinnig over moeten doen. We zijn met te veel; dat betekend dat we ook gewoon moeten accepteren dat soorten verdwijnen door ons evolutionair succes (dat is zelfs een deel van evolutie, al gaat het nu natuurlijk wel in een hoger tempo dan ooit). We moeten meer naar een mindset van making the best of a bad situation wereldwijd dan vast te houden aan onmogelijke doelstellingen op lokaal niveau.
T'is een kort satirisch programma. Ik denk niet dat het mogelijk is echt genuanceerd er op in te gaan in 22(?) minuten. Verlies aan biodiversiteit hoeft idd geen probleem te zijn, maar we zitten misschien wel in een 'mass extinction level event of er dichtbij'.
Maar misschien is het dan beter om de veeproductie in Nederland te houden. Wij produceren inderdaad enorm veel en efficiënt.
Verder kan Nederland een goede waarschuwing zijn voor de rest van de wereld als je biodiversiteit instort.
@@paalsma1393 Ja maar die massale uitstervingen waren vast niet fijn. Ik meen mij te herinneren ergens gehoord te hebben dat de populatie mensen een keer 10.000 soortgenoten betrof.
Volgens mij in Cosmos van Neill de Grass Tyson.
Een mass extinction event zal ons denk ik niet uitroeien, maar wel desastreuse gevolgen hebben.
www.npr.org/sections/krulwich/2012/10/22/163397584/how-human-beings-almost-vanished-from-earth-in-70-000-b-c I think this is the mass-extinction event.
P Aalsema eindelijk iemand die het begrijpt.
Het probleem in je redenatie is dat veel dieren niet direct effect hebben op mensen, maar wel op dieren die wel effect op ons hebben... Dus je kan wel leuk zeggen, fuck die dieren, maar laat de verkeerde ten onder gaan en een groot deel van de voedselketen stort in.
wel fijn dat je itt de politici duidelijk maakt dat het over stikstofcomposieten gaat...en "moet geen scheikundeles worden" nee zoals je zelf zegt; het is chemisch compleet onjuist om het over stikstof te hebben...sterker ER IS AL EEN TERM...de "dioxinecrisis" ; we stoten veel uit maar we produceren ook schijtveel agriproducten voor andere landen
15:19 hahahah ik lig dubbel
Diep respect naar je upload schema!
Dat heet inplannen. Je kan nu een video inplannen voor volgende week, op de minuut precies voor uploaden. En aangezien hetvop tv niet live is kan dit makkelijk.
Eindelijk iemand die ook durft te zeggen dat die boeren onredelijk bezig zijn en zegt waar het op slaat.
klopt we moeten de natuur beschermen idd door enorm efficiënte boeren bedrijven te halveren waardoor ze die productie in andere landen moeten opvangen met boeren die nog veel vervuilender zijn en er uiteindelijk nog 10 x zoveel stikstof en co2 uitgestoten word en er nog minder hoogwaardige producten geleverd worden ook.
@@25siesta Inderdaad reinout. Het is namelijk een lokaal probleem. Als de natuur elders wordt aangetast is dat niet ons probleem.
allemaal leuk en aardig maar meneer lubach vergeet dat ze voordat ze die wet toepasten men eerst toestemming gaf met kabinet om veestapels uit te breiden. waarop boeren dit dedn en dus ook stallen moesten opschalen en apparatuur hiervoor. meer grond kopen etc etc. en hier hebben ze grote hypotheken voor afgesloten die de banken ook goedkeurden op basis van het kabinetsbeleid die stelde dat de boeren mochten uitbreiden.
om dan nadat men zwaar in de schulden zit (met plan om dit met die grotere veestapel te compenseren) dan te zeggen. tja europa zegt "mag-nie-meer" sorry krimp maar in met je vee of stop ermee.
maar die hypotheek stat wel op hun naam nu en de maandlasten zijjn nu wel veeeeel hoger geaseert op grotere veestapel die daar meer inkomsten op zou moeten leveren.
die mensen dreigen nu failliet te gaan of hun bedrijf kwijt te raken.
Alles kan wel, er zijn gewoon teveel mensen. We blijven eten, we blijven autorijden en we blijven doen wat we doen. Wil je de wereld verbeteren? Doen dan iets aan de overbevolking. Mensen worden alleen maar meer geïrriteerd door al die inkortingen en andere bullshit. Minder mensen, en alle problemen zijn opgelost!
"Teveel mensen" Wie heeft jou dit wijsgemaakt? Misschien als we alles eerlijk verdelen.....zoveel mensen wonen er niet op deze aardbol hoor!!
"Projecten zoals de versterking van de afsluitdijk zijn gestaakt."
Ik: "ehhh misschien is het niet zo handig om de afsluitdijk te verwaarlozen, anders is de stikstof uitstoot niet het grootste probleem meer. Dan wordt het grootste probleem overstromingen."
@ euh, het is van groot belang dat de boeren blijven werken, de boeren zijn een groot deel van onze export naar het buitenland, en voor het brood in de supermarkt, of andere dingen die je wilt kopen
Gefeliciteerd met je verjaardag Arjen 🎂
Hahah, komisch. Ik heb gelachen. Top dat je verschillende punten belicht.
Helaas slaat ie de plank wel heel erg mis, maar ja als je maar gelachen hebt... Brood en Spelen!!!
www.foodlog.nl/artikel/waarom-het-rivm-steeds-onder-vuur-ligt-ammoniakkunde-voor-dummies/
Ik kijk dit nog eens terug in 2022 en vraag me af waarom de luchtvaart totaal buiten schot blijft in de statistieken, terwijl het wegverkeer wel wordt vermeld.
Daar verdient de overheid veel te veel geld aan, dus daar wil men liever niet over praten. Daarnaast is het stikstof van de boeren voor Jan met de pet veel meer waarneembaar dan dat van vliegtuigen kilometers hoog ook al stoten die veel meer uit. Verder heeft Ome Mark Rutte geen zin om zijn multinationalvriendjes aan te pakken en die boeren heeft ie maar weinig mee. De boer is dus een makkelijkere aan te wijzen zondebok en zo lijkt het voor de burger net alsof de overheid zich om het milieu bekommert en er iets aan doet..
Luchtvaart valt wel mee.. kijk eens naar zijn aflevering over Cruiseschepen....
Er zijn 50.000 boerenbedrijven. 9 miljoen auto's. Hoeveel vliegvelden zijn er?
Het lijkt wel alsof er met een lachband gewerkt wordt, schijnbaar is elke zin grappig ofzo. Dit latenight aftreksel van Lubach is niet altijd even leuk, en zijn satire kan scherper. Kudos voor het proberen.
We moeten gewoon een muur bouwen om de stikstof vanuit het buitenland tegen te houden, we laten de Belgen ervoor betalen, encwe kunnen weer bouwen 10/10