ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

İslam Miras Hukuku Ferâiz -2- Nisâ Suresi 12

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 มี.ค. 2018
  • Av. Cengiz Ocakçı - Ali Haydar Çetintürk - Necmi Atik - Selahattin Yıldız - Mustafa Umut Bülbül - Enes Malik Çiftçi

ความคิดเห็น • 44

  • @moustafasari
    @moustafasari 10 หลายเดือนก่อน +1

    Miras taksimi hakkında Aradığım en güzel vidyo Allah razı olsun sizden hocam

  • @purmelalim1996
    @purmelalim1996 3 ปีที่แล้ว +2

    Bugün bu dersi dinlediğim için çok mutluyum
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun
    Çok faydalandım

  • @zekisayge1851
    @zekisayge1851 3 ปีที่แล้ว +3

    وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته
    جزاكم الله خيرا كثيرا
    ALLAH RAZI OLSUN

  • @sehiremini9480
    @sehiremini9480 3 ปีที่แล้ว +1

    Nisa 11-12 ve 176 Allah razı olsun hocalarım

  • @fikirsizdeli6506
    @fikirsizdeli6506 3 ปีที่แล้ว +2

    Beğenmeyen arkadaşlar daha detaylı videolarınızı bekliyoruz.hodri meydan buyrun birde siz anlatın dinleyelim.boşboş yorum yapmayın. Cengiz hocam tşkler

  • @nihalerfidan8696
    @nihalerfidan8696 3 ปีที่แล้ว +1

    Çok güzel bi ders olmuş.
    3. Cu takip ettiğim hoca.
    Burda devam ediyorum

  • @sehiremini9480
    @sehiremini9480 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun hocam

  • @KİNGEnes3566
    @KİNGEnes3566 4 ปีที่แล้ว +3

    Allah razı olsun.çok faydalı oldu.

  • @bayramgoktas6989
    @bayramgoktas6989 2 ปีที่แล้ว

    Muhteşem bir anlatım MaşaAllahu

  • @purmelalim1996
    @purmelalim1996 3 ปีที่แล้ว

    16:53 ezandan 5 dk önce ezan bildirimi almak çok güzel bir uygulama .

  • @ebazercimeken2612
    @ebazercimeken2612 6 หลายเดือนก่อน

    Allah Razı olsun 🤲
    Dede ve kardeşler arasında paylaşımı anlayamadım.
    ▪️Bir an önce yaplması gerekiyor.
    ▪️Anlaşma imkanları da var
    ▪️Dede ölse , kardeşler yine mirasçı olacak.
    İşin Tatbik edilmesinde ,anlattığınız hüküm (Durumu göre Mirasın Tamamı yada kısmı Dedeye verilmesi durumunda) sıkıntı yaratmıyor mu ??
    Teşekkürler
    Allah’a emanet olun 🤲

  • @sehiremini9480
    @sehiremini9480 3 ปีที่แล้ว

    Beğenmeyen kişinin işine gelmemiştir boşverin😊

  • @zurru3186
    @zurru3186 2 ปีที่แล้ว

    Anlamadığım bir şey var, 20.10’da murisin kardeşleri dedenin çocuğu nasıl olabilir? Amca hala veya dayı teyze olması lazım. Dede derken murisin babasını mı kastettiniz?

  • @BeyazZemin
    @BeyazZemin 3 ปีที่แล้ว +1

    İster doğru yorumlanmış olsun ister ise yanlış, İslami konular bu şekilde yorumlanmalı. Ayetler baģlamından koparılmadan, başka surelerde de aynı veya ilişkili konular geçiyor ise onlarla birlikte düşünülerek yorumlanması çok güzel. Ancak, mezhepleri araya karıştırmanız iyi olmadı. Mezhep imamlarının görüşlerini okuyabiliriz bunda bir sıkıntı yok ama ne güzel tamamen Kur'an ayetlerine bakıp güzel güzel açıkliyorken kendi aralarında ihtilaflı olan mezhepleri araya katmanız emeğinizi zayi edecek. Eģer mezhep imamlarindan birilerinin konu ile ilgili görüşü size göre Kur'an'ı aćıkliyorsa elbette faydalanın ama ayeti acıklayın. Mezhep imaminın ya da mezhebin görüşü olduğunu soylemenize gerek yok.
    Ayrıca bir arkadaş da guzel bir yorum getirmiş. Siz paylaşımları ayrı ayrı şema olarak gosterdiniz. Halbu ki şemayı tamamlamanız gerekirdi.
    Yani farklı durumlar için yapılan paylaşım örneklerinde mirasın kalan kısmı nasıl pay edilecek ve matematiksel bir hata olmadıģı ispatlanabilir adaletli olup olmadiğı yorumlanabilir ya da Allah en iyi bilendir bu şekilde paylaşımı bizim uygulamamiz imanımız gereğidir. Diyebilirdiniz.
    Son olarak şunu soyleyeyim:
    Lutfen özellikle cemaatler ve tarikatlar artık birakın saçma sapan konuları, saçma sapan rivayetleri, uydurma hikayeleri, bunun gibi ćalişmalar yapın.
    Allah razı olsun.

    • @metehakanozkan9166
      @metehakanozkan9166 3 ปีที่แล้ว

      Acayip saçmalamışsın 😂 videodaki insanlar zaten tarikat ehli 😂

    • @BeyazZemin
      @BeyazZemin 3 ปีที่แล้ว

      @@metehakanozkan9166
      Saçmalayan sensin.
      Tarikat ehli olduklarinı bildiğim için yazdım zaten.
      Tarikatçılar hep uydurma rivayetlere, kıssalara, sözde alimlere bakarak konu hakkında hüküm vermeye kalkarlar. Ancak burada Kur'an'a bakıp ayetleri kelime kelime irdeleme yoluna gitmişler. Bu yolda yürumelerinin dogru olacağını yazdım. Yoksa bunlar tarikatçı değil demedim.

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html

      Selamlar

  • @cengizocakc8965
    @cengizocakc8965 5 ปีที่แล้ว +2

    Konu Miras Hukuku olması dolayısıyla ağır bir konu ve altyapısı önceden bir bilgisi olması gereki izleyenlerin.. Bu video en azından İlahiyat Fakültesi öğrencileri için hazırlanmış Dolayısıyla yeni izleyenler haklı olarak anlayamaz veya onlara ağır da gelebilir

    • @muhammetibis3036
      @muhammetibis3036 4 ปีที่แล้ว

      hocam videolardan çok istifade ettim. Allah razı olsun. tahtadaki faraiz şemasını nasıl temin edebilirim.

    • @nihalerfidan8696
      @nihalerfidan8696 3 ปีที่แล้ว

      Bence ilahiyatlilar bun idin içinden hiç çıkamaz.
      Onları nda alt yapısı olmalı

  • @insaninsan133
    @insaninsan133 3 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba. İslam miras hukukunu öğrenmek istiyorum. Bir konuda takıldım kaldım. Vereceğim örnek hakkında görüşünüze ihtiyacım var; Bir kadın öldü, geriye 100 lira miras bıraktı, borcu vasiyeti yok. Kadının geride sadece kocası, 2 tane KIZI ile anne ve babası kaldı. Miras paylaşımı yapıldığında 100 liranın 53 lirası kızlara kalıyor. Oysa kızların yerine çocuk olarak 2 oğul kalsa idi 100 liranın ancak 41 lirası erkek çocuklara kalacaktı. Yani bu durumda miras paylaşımında kız çocuğu olması erkek çocuğu olmasından daha avantajlı gözüküyor. Hatalı hesapladıysam beni düzeltirseniz memnun olurum. Saygılar.

    • @zekiyeozgen1317
      @zekiyeozgen1317 ปีที่แล้ว

      Zevc kocası 24 lira kızı 32 lira anne 16 lira baba 16 lira kalanı da yine baba alir

  • @muzaffertomruk1136
    @muzaffertomruk1136 3 ปีที่แล้ว

    anlatan hocamın adı nedir Cengiz Ocakçı mı ?

  • @sehiremini9480
    @sehiremini9480 3 ปีที่แล้ว

    Kocası ölen bir kadının 1 oğlu ve 3 kızı var vede 2.500.000 tl kalmış bankada nasıl paylaşacaklar lütfen açıklarmısınız

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 2 ปีที่แล้ว

      Kocası öldüğü için sağ kalan eşe karıya Nisa 12 geri 1/8 vardır Çocuklar 1 Erkek ve 3 kız ise erkek 2 kızlar 1 üzerinden hesaplanırsa 5 eder toplam kalan 5'e bölünür erkek 2 kızlar 1 1 1 toplam 5 alırlar

  • @zeynepbakdemir6187
    @zeynepbakdemir6187 4 ปีที่แล้ว

    Hocam o semayi nerden edinebiliriz tahtaya astiginiz ...

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 4 ปีที่แล้ว

      Tahtaya astığımız miras şeması özgün bir şey dır 3 çeşit varis vardır onlar renklerle renklendirilmiştir bir altyapı gerekir biraz feraiz ilmini bilmek gerekir isteyen arkadaşlara email atabilirim Avukat Cengiz Ocakçı 0532 211 26 13

  • @mrelit2090
    @mrelit2090 3 ปีที่แล้ว

    Ölen adamın hanımı ve dört kızı varsa taksim nasıl olur

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 2 ปีที่แล้ว

      Ölen adamın karısı varsa çocukları olduğu için 1/8 alır kızlar ise 2 ve 2'den fazla olduğu için 2/3 alırlar kalan miktar reddiye dir sağ kalan eşe reddiye yapılmaz kalan miktar diğer mirasçıların oranı nispetinde dağıtılır

  • @evladifatihan5045
    @evladifatihan5045 ปีที่แล้ว

    Öndeki sakallı çok konuşmuş

  • @aliveli9842
    @aliveli9842 5 ปีที่แล้ว +1

    Açtım dedim bişiler öğreniriz diye sandım ki bir mirası her ihtimale göre dağıtıcaksınız ordaki oranların çelişkili olmadığını ispatlıycaksınız ama her olayı ayrı ayrı alıp şema çizdiniz bu kadar faydasız bir sunum görmedim siz anca o karşınızdaki hiç sorgulamayan matematik bilmeyen insanları kandırırsınız
    Bir kişi de demiyor hoca 300 lira miras kaldı 3 -4 ayrı senaryoya göre paylaştırsana yapamazsınız çünkü tutmaz anca ayrı ayrı verirsiniz

    • @Goruntulenme-bi8bb
      @Goruntulenme-bi8bb 5 ปีที่แล้ว +4

      Kafatasının içinde beyin yokken öğrenmen zor.

    • @aliveli9842
      @aliveli9842 5 ปีที่แล้ว +2

      Crypto cevaba bak :)

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 5 ปีที่แล้ว +4

      kardeşim mirası anlatan benim Avukat Cengiz Ocakçı kafanızda matematik paylaşıma ilişkin bir soru varsa 0532 211 26 13 telefon numaram Iğdır u anlatılanlar İlahiyat Fakültesi değil hukuk fakültelerinde şematik miras anlatımıdır konu çok derin ve büyük bir Okyanus sadece ben bunun içinden bir bardak suyu size şematik olarak anlatabildim Dolayısıyla Sadece bu anlatımla miras hukukunun tamamı Anlaşılamaz bir başlangıç olsun bir olaya başlayalım diye düşündüm sorularınızı bekliyorum

    • @sinemturk5918
      @sinemturk5918 4 ปีที่แล้ว +4

      Maksat üzüm yemek değil de bağciyi dövmek olunca böyle olmasi kaçınılmaz bir de dinleyenler arasında benim gibi iktisat mezunu olanları da hesaba katıp kucumsemeden yorum yaparsanız sevinirim

    • @metehakanozkan9166
      @metehakanozkan9166 3 ปีที่แล้ว +1

      Matematik bilene de bak sen.. 😂Orada ders gören herkes emin ol senden daha iyi matematik biliyor