Tähän on yksinkertainen selitys. Jos ihmiset saisivat pitää rahansa ja vaurastua, vasemmistolta häviäisivät äänestäjät. Siksi ihmiset eivät saa pitää rahojaan. Kiitos vasemmiston äänestäjät!
Ei ole kovinkaan älykästä syyttä tästä pelkästään vasemmistoa. Suomen ns oikeistolla ei ole mitään kiinnostusta purkaa eläkejärjestelmää. He ovat ihan samanlaisia valtiovallan lisääjiä kuin vasemmistokoneistokin on.
Todellakin on pahanlaatuista ryöstöä. Pääoma viedään, kaikki mitä olet maksanut ja edes se osuus mikä on viety sinun omasta palkasta, ei jää jäljelle. Jos kuolet ennen eläkeikää, niin valtio pitää kaiken. Voisimmeko tehdä asialle jotain?
Turha toive tarvitaan ei enempää eikä vähempää kuin kolmas maailmansota jotta pyramidi kaatuisi. Toinen vaihtoehto on Putinin kaltainen dikdaattori mahtikäskyineen. Kun eläkeläisiä on yli puolistoistamiljoonaa ja jos jostain tulee poliittinen voima joka kertoo että seuraavan kuun eläkettä ei sitten tulekaan on seuraus mellakat ja väkivalta. Entä mikä olisi eläkeyhtiöiden yli 200 miljardin sijoituspääoman kohtalo?Rosvoaako valtio sen velkoihinsa vai Bryssel.
@@jp4361 Valtaosa ei ymmärrä talousasioista yhtään mitään niin kansalaisista, kuin kansanedustajistakaan. Tämä on se valitettava asia minkä kanssa me kaikki joudutaan elämään.
@@jp4361 kansa on liiallisen sosialismin passivoimaa. Ja 24% eläkemaksuista 17% prosenttiyksikköä on piilotettu palkansaajalta. Pois palkkakuitilta pois mielestä.
On se muuten karseaa, että kukaan (!) nykyisistä tai edeltävistä kansanedustajista ei ole edes yrittänyt tätä petosta paljastaa. Täydet pisteet Puopololle - tämän päivä Karpo ja vielä entistä parempi versio!
Kyllähän tämän kansanedustajat tietää varsin hyvin mutta suurin osa äänestäjistä alkaa olla eläkeläisiä niin ei voi puhua asioista jotka saa äänestäjät kaikkoamaan
Työntekijälle syntyy helposti illuusio, että hän maksaa maksuja ja veroja omista rahoistaan. Kuitenkin ne rahat tulevat työnantajalta. Huippu vedätys on kun kelan päivärahoista maksetaan veroa, todellisuudessa sitä veron osuutta ei koskaan makseta hyväuskoiselle joka luulee olevansa veronmaksaja-
Sama pätee julkisensektorin työntekijöihin verotuksesta viisastelevista yliopistojen professoreista alkaen. Kaikki ansiot ja niistä maksettavien verojen ,eläkemaksujen ja myöhemmin koko kuukausittain tulevan eläkeen alkulähde on valtion ja kuntien verotulot. @@eastfinn
@@eastfinn Tämä KELA:n verotus minua on kyllä naurattanut aina, maksetaanpa 600 ja otetaan 100 takaisin, mikseivät vaan suoraan maksa 500 ilman säätöä välissä? Näyttääkö talouden luvut paremmilta kun saadaan lisää verotuloja? :D
Saisitko, Ivan, tehdä tästä aiheesta Maikkarille sellaista hardtalk tyyppistä haastattelua? Roastattavana nykyisen eläkejärjestelmän puolustaja, se ekonomisti varmistamaan laskelmat ja reagoimaan tulevia eläkkeensaajia. Tuskin aamu-tv kamaa mutta johonkin muuhun slottiin. Painettaisiinko Maikkarilla jarrua?
Syvä valtio tekee mitä itselle kulloinkin sopii. Kansalainen tekee mitä hän saa tai voi tehdä ja on vain numero valtion ja kuntienkin suunnittelussa. Numeron tehtävä on olla hyödyllinen maksaa veroa ja lopuksi heippa vaan.😮
Australiassa tämä eläke toimii siten, että työnantaja maksaa palkansaajan valitsemalle eläketilille palkan päälle vähintään 12% ja tiliä hallinnoi palkansaaja itse. Monet työnantajat myös houkuttelevat osaajia maksamalla hyvän liksan päälle vielä suurempia prosentteja tuonne eläketilille. Täysin toimiva ja hyvä järjestelmä.
Näin se on. Tuntuu turhauttavalta sijoittaa kun tietää, miten paljon eläkemaksut haukkaavat sijoitusrahoista. Toisaalta ilman sijoittamista ei olisi sitäkään vähää turvaa mitä sijoittaminen tarjoaa. Ainoa keino on ansaita enemmän, mutta veroprogression johdosta palkankorotukset menevät veroihin. Tässä suomalaisessa kehyksessä on vaikea vaurastua.
Eläkevakuutusyhtiöt "laskuttaa" 1 Miljardin hallintopalkkiona per vuosi. Edelleen laskentamalli ei laske 1,5M pääomalle muuta kun tuoton 6%, mutta sitä pääomaahan (1.5M€) voi myös käyttää elämiseen eläkeläisenä, kun ei kuitenkaan kukaan elä 200 vuotta.
Itse olen tuota eläkekusetuspaskaa miettiny jo lapsesta asti. Myös sitä että tuossa ei ollenkaan oteta huomioon sitäkään jos et eläkkään pitkää elämää. Tiedän kaksi ihmistä ihan hetki sitten tapahtunutta jotka kuollut 3 vuoden sisään kun päässyt eläkkeelle. Kiva vaan ryöstättää valtiolta rahaa ja sitte kuolla kun on toiminut ensin orjana elämänsä.
😂 kyllä multa 2014- (2017) kysymättä - äitinä , vielä , kela 5o v. Lasten elättäjänä - korvauksia vastaan veljeili velmu anto kerta 14.000.oo€ - verottaa koko loppuelämän työeläkkeen. noston kohtaa, edes ei kysytty. (-Samoin laki, asumisessa , huollossa , työtä. Terveyttä .. kuntoutusta - ? Valtio !) - Nyt vasta viimeinen täysi- ikäinen2023/ kohtuutonta takuueläkkeellä oli pitää vuosikymmen - ,.,.,.,.,lasta., työkyvyttömyyseläke , vähensi 6 kk asumistuenkin _ lopullinen verotus -36%-😢🎉
Suomalaiset on sinisilmäisiä ja tekee kaiken mitä hallitus haluaa..verotetaan ihan joka asiasta, mut ihmiset menee silti töihin paskalla palkalla josta annetaan valtiolle vielä iso siivu joka kuukausi.
Asuin Australiassa melkein viisikymmentä vuotta ja siellä tuo työeläke oli nimeltään Superannuation contribution ja kun multa meni tonni kuussa ,niin valtio pani puoli toista tonnia omistaan ja se oli minun rahaa ,eikä valtion . Todellisuudessa minulta otetaan sinne sen prosentin mukaan mikä on minun kuukausi palkka . Mutta siellä oli mahdollista itse koroittaa tuota summaa ja sanoa työnantajalle ,jotta paneppa minun tilistä enempi kuin se laksääteinen ja sen sai tehdä . Minä panin viimmeiset viisi vuotta ennen eläkkeelle jäämistä tonnin yli lakisääteisen summan ja mitä enempi minä laitoin ,niin sitä suuremman summan prosentuaalisesti myös valtio laittoi . Ja nuo rahat oli koko ajan minun ,eikä valtion ,sillä minä sain sijoittaa ne ihan minne halusin . Minulla oli lista yli neljästäkymmenestä kohteesta joihin voi sijoittaa ja seurata vaikka päivittäin mikä on kannattavinta ja vaihtaa vaikka viikottain ! Mitä suurempia voittoja tavoitteli sitä riskialttiimpi tietystikin tuo tili oli ja niin poispäin . Mutta itse sai määrätä omien rahojensa käytön .mutta Australia ei olekaan sosiaalinen valtio .
Kiitos Ivan Puopolo, että tuot esille näitä asioita🙏🏻 Siitäkö kyse, että meidät on opetettu auktoriteettiuskovaisiksi, ettei kyetä ajattelemaan itsenäisesti ja vaatimaan oikeutta? Yhä useamman on herättävä, jotta muutos tapahtuisi.
Jos eläkkeeksi nostaa vain kertyneen pääoman tuottoja, niin pääomahan ei koko eläkkeellä olon aikana pienene ollenkaan, vaan tuo 1,5 miljoonan potti voidaan antaa perinnöksi. Vaikka perintövero maksetaan, niin perinnön saaja saa silti ison lisän sijoitettavaksi omaan pääomaansa.
Eläkerahastojen rahastointiaste ei ole kovin kummoinen, joten kasvava pääoma on paljon pienempi kuin mitä laskelmassasi. Käytännössä nykyisiä eläkkeitä maksetaan tuosta pääomasta. Mutta se todellinen ongelma on se, että palkansaajalle ei koskaan synny oikeaa hallinta- saati omistussuhdetta hänen maksamiinsa veroihin ja eläkkeisiin, joten hänelle ei tule koskaan luopumiskokemista. Hänen elonsa perustuu nettotuloihin ja silti hän voi kehua maksavansa veroja ja eläkkeitä, mutta hän ei valvo maksamaansa pääomaa, kun valtio ja vasemmisto on kasvattanut hänet tämänkaltaisilla automaatiolla laiskaksi ja irti todellisuudesta. Jos työnanataja alkaisikin maksaa kaiken ensin palkansaajalle eikä pyyhkisi työntekijöittensä persettä hoitamalla heidän vastuitaan, niin vasemmisto kuolisi siihen paikkaan. Pummaaminen, huijaaminen, varastaminen ja kateus loppuisivat siihen paikkaan ja tilalle tulisi todellisuus, jossa jokainen on vastuussa itsestään - niin kuin pitäisi olla. Tämä on nmenomaan yhdenlainen pyrämidihuijaus, jonka takana on vasemmisto. Jos sitten kaikki maksettaisiin ensin työntekijälle ja annettaisiin sitten työntekiijän päättää, minkätasoisen eläkevakuutuksen hän haluaa. - Todellista vapautta!
Muuten kannattaisin ajatusta, mutta puolet ihmisistä on keskimääräistä tyhmempiä joten suuri osa vain tuhlaisi rahansa ja olisi tavalla tai toisella elätettävänä eläkeläisenä.
Koko kapitalistinen markkinatalous perustuu oletukseen ja ihmisen mahdolliseen erehtymiseen. Siihen pitää huomioida isojen yhtiöiden johdon taipumus kiinnittyä saamaansa valtaan, mikä heikentää koko osakemarkkinoiden luotettavuutta. On todellista saavuttaa helpompi taloudellinen elämä sijoittamalla, mutta onko valtiomme tekemät sijoitukset näillä kerätyillä varoilla parempi vanhenevalle yhteiskunnalle, kuin mitä itse olisimme tehneet? Käsitykseni on kaksijakoinen, tuo eläkkeiden keräämisen tuoma turva on todennäköinen selviytyminen huonoista ajoista. Vaihtoehtona on että nyt eletään surkeinta kohtaa pitkään tulevaisuuteen katsoen, eikä eläke kertymien edelleen sijoittaminen, mitä nyt tehdään ole relevanttia. Pitäisikö koko potti nyt muuttaa yhteiskunnan käyttöön ja unohtaa osinkojen kertyminen. Oma tunteeni näihin osinkoja tuottaviin ja niiden varaan laskeviin yhtiöihin on sama, kuin romani mieheen jonka hevosta olen ostamassa.
"Käytännössä nykyisiä eläkkeitä maksetaan tuosta pääomasta." Käytännössä nykyiset eläkkeet maksetaan tällä hetkellä työssäkäyvien eläkemaksuista, koska suuret ikäluokat jne. eivät ole aikoinaan maksaneet omia eläkkeitään käytännössä laisinkaan. Työeläkeprosentti oli vuosikymmeniä liian alhainen.
Jos keskimääräinen eläkeläinen maksaisi 30 % pääomatuloveroa noista 1,5 miljoonan henkilökohtaisen rahastonsa tuotoista, paisuisi valtion verokertymä sellaiseksi, että työkyvyttömyyseläkkeiden maksu ei olisi minkäänlainen ongelma.
No, jo silloin, kun olin työelämässä kävi mielessäni sijoittaminen, mutta se tuntui työläältä. Silloin pitäisi seurata, mikä sijoitusyhtiö on turvallinen eikä mene hungingolle, joten en lähtenyt sijoituhommiin. No nyt olen eläkkeellä , saan eläkettä kohtuullisesti, En voi törmätä, en ole voinut elää " leveästi". Tyytynyt kohtuulliseen elämäntapaan. on ihan ok.
Samalla ,kun vähimmäismäärä mitä tahansa rinnakkaista tukina , elatus vaje,tai- minimi etuus , niin minullekin -kela muutos paineessa ,Painostettuna 2020 - vastineeseen toitottaa, ettei mikään ihan varma - päätös päätös ole mikään tasan varma . Ja ,uskomaton ohita navigointi, työkyvyttömyys - eläkkeen hoitotukeni tarpeen terveysmenoista, asumiskustannuksista ja elatussopimuksesta ja koronasta💸 kansaneläkkeelle... ❤️ Äitinä sentään 💯
Voisit ottaa jonkun pätevän hepun kertomaan valtion eläkerahastosta miksi se on hyvä/huono järjetestelmä, ja mitä sille reilulle 200 miljardille, mitä siellä on, pitäisi tehdä. Siitä ei oikein puhuta julkisessa keskustelussa.
Kyllä tommosilla summilla kannattaisi vähän pienentää tuota valtion velkaa ennen kuin isompi pörssiromahdus tulee jos ja kun ukrainan sota eskaloituu 3 ww..
Mää oon tienny aiina et valtio kuppaa meidän rahat, tää järjestelmä on täysin mätä. Me jotka ollaan nyt eläkkeellä, lasketaan pennosia et saadaan jotenkin rahat riittään, eikä aina edes riitä, on harkittava ostatko lääkkeet vai ruokaa. Kiitos sinulle tästä hyvin tärkeästä videosta....👍👍👍🇫🇮
Kiitos tuomasta esiin tämän laskun mittakaava. Näitä asioita pitää toista ja tuoda julki kerran ja taas kunnes tule muutos. Oli helppoa seurata esitystäsi jopa minulle joka kompattuun usein matikassa. Olet loistava Ivan😊
Hyvä että tätä aihetta nostetaan keskusteluun! Nostaisin mielestäni mielenkiintoisen tasa-arvonäkökulman tähän: Miesten keskimääräinen elinajanodote on tosiaan pienempi kuin naisten, mutta eläkeikä on kummallekin sama. Miehillä on siis keskimäärin vähemmän aikaa nauttia eläkepäivistä kuin naisilla. Pitäisikö siis miehillä olla elinajanodotteeseen suhteessa korkeampi eläke tai vaihtoehtoisesti matalampi eläkeikä?
Autuaita ovat uskovat! Näillä ehdotuksilla on kääntöpuolensa. Minun tapauksessani vapaaehtoinen maksettu yksityinen eläke kavallettiin sen jälkeen, kun Ruotsi oli vapauttanut yksityistä eläkesuunnittelua varten. Yksityinen eläkeyhtiö oli kansainvälisen ruotsalaisen konsernin tytäryhtiö. Konserni osti ja myi osakkeita ja optioita yhtiöidensä välillä eri mantereilla ja maissa. Jokainen osto tai myyntitapahtuma johti provisioihin kaikille eri tytäryhtiöiden hallituksissa. Lopputulos oli, että eläkejohtajat kavalsivat 65 prosenttia maksamastani pääomasta ilman seuraamuksia. Konsernin eri toimijoita vastaan nostettiin syytteet, mutta vuosikymmeniä kestäneen prosessin jälkeen kaikki syytetyt vapautettiin. Itse seisoin 35 prosenttia maksetusta pääomasta kädessäni. Huomaa, etten ollut saanut korkoja tai osinkoja, se pääoma katosi jonnekin. Opetus on, että kaikki valtion ja yksityiset eläketoimijat kavaltavat pienen miehen eläkevarat. Yksilöllä ei ole mitään mahdollisuuksia pääomamarkkinoilla. Olin maksanut työeläke ja yrittäjäeläke samaan aikaan.
Tässä oli virhe sijoittaa mihinkään eläkerahastoon missä tapahtuu juuri kuvailemaasi. Sijoittakaa suoraan passiiviisiin indeksirahastoihin, mitä laajemman alueen kattaviin sitä pienempi riski.
Hyvä video, ja tärkeitä pointteja. Kokonaiskuva asiasta on kuitenkin puuttellinen, mistä johtuen päättelyketju ajautuu harhaan. Syy, miksi tuo markkinatuotolla laskettu eläke ei tämänhetkisellä systeemillä toteudu, on se, että tällä hetkellä palkoista maksettavat eläkkeet suurimmalti osalta menee nyt maksettavien eläkkeiden maksamiseen. Vain pieni osa maksetuista eläkemaksuista rahastoidaan, ja siten sen rahastoidun pääoman tuotto jää pieneksi. Tästä johtuu työeläkelaskurin antama summa. Tämä tärkeä osa kokonaisuutta jää videossa mainitsematta. Suomen ikärakenteesta johtuen eläkkeellä olevien määrä tulee lähitulevaisuudessa vain kasvamaan, kun kerättävien eläkemaksujen summa vastaavasti pienentymään. Kyllä, järjestelmä on siis perustavanlaatuisesti viallinen ja ajautumassa kohti katastrofia. Tästä on kyse "eläkepommista" puhuttaessa. Mutta mitä asialle voisi sitten tehdä? Kaikkia hyödyttävää ratkaisua ei valitettavasti ole, vaan yhden voitto on toisen häviö. Jos nyt lakattaisiin keräämästä eläkemaksuja, työuransa jo tehneet eläkkeellä olevilta loppuisi eläke. Toisaalta jos jatketaan nykyiseen malliin, tällä hetkellä työeläkemaksuja maksavat palkansaajat eivät rahojaan enää tule näkemään. Valitaanhan siitä sitten.
OK, minäkin luulin että melkein kaikki yksityisen sektorin eläkemaksut rahastoidaan. Ajattelin vain, että onpa suuri ero rahastojen tuotossa. Tuoton alhaisuus ei voi selittyä pelkästään sillä, että eläkevakuutusyhtiöillä ei ole lupaa sijoittaa korkeamman riskitason osakkeisiin ja rahastoihin. Miten ihmeessä voi olla laillista, että eläkemaksuista iso osa käytetään johonkin muuhun kuin eläkerahastojen kasvattamiseen ja eläkkeiden tason pitämiseen korkealla? Itse olen jo eläkeläinen, eläkeputkeen jouduin tai pääsin IT-alalta ja eläkkeeni jäi muutaman vuoden osalta heikommaksi kuin pitäisi. Ikäni puolesta voisin vielä jonkun kk:n kartuttaa eläkettäni. Raja taitaa olla 68 v jolloin minun ikäiselläni eläke ei enää kerry.
Tästä kun kansalaisaloite tulee, jossa vaaditaan korjausta järjestelemään ja esittää järkevät korjausehdotukset, laitan nimen alle heti. Toivottavasti joku asiansa osaava tekee kunnon aloitteen.
Itse olen -94 syntynyt, ja en millään tasolla usko, että kun olen eläkeiässä, että meillä olisi jonkinlainen eläkejärjestelmä olemassa. Eli maksamani rahat jäisivät valtiolle, kun eläkejärjestelmä romahtaisi
1. Tuo 6%:n REAALItuotto on tosi kova. Nimellisenä se tarkoittaisi noin 9% tuottoa. Karon jutussa todettiin että Euroopan osakkeilla tuotto on reaalisesti ollut noin 4% ja sitä käyttäen rahastosijoittajan pääoma 40 v:n päästä on alle miljoona. Kahden prosentin ero tuottaa 40 v:n aikana yli puolen miljoonan (yli kolmanneksen) eron loppupääomassa. 2. Osakerahastosijoitukseen sisältyy paljon suurempi riski kuin eläkeyhtiöiden sijoitussalkkuihin. Pienempi riski = pienempi tuotto ja sijoituspääoman heilunta. Rahastosijoituksen arvo voi pahimmillaan juuri eläkkeelle siirryttäessä pudota kymmeniä prosentteja vaikuttaen merkittävästi rahastopääoman tuottoon eläkkeellä ollessa. "007-2009 pudotus oli pahimmillaan noin 60% USA:n markkinalla. siinä olisi eläkerahastosäästäjällä tullut tuskan hiki. Suomen työeläkejärjestelmän ei ole haluttu olla kovin riskialtis sijoituksissaan vaan varat on hajautettu osakkeiden lisäksi myös mm. matalatuottoisempiin korko- ja kiinteistösijoituksiin ja siten saavuttaa paremmin turvatut eläkkeet. 3. Kieltämättä Suomen työeläkejärjestelmässä on paljon tehottomuutta (rahat tosin eivät mene valtiolle). Yhtiöitä on liikaa ja hallinnointikulut suuret. Liian moni päätyy jo nuorena työkyvyttömyyseläkkeelle heikentäen koko järjestelmää merkittävästi. 4. 1995 syntyneet saavat eläkejärjestelmään maksamistaan eläkemaksuista paljon huonomman eläkkeen kuin esim. 1950 syntyneet. Nuorempien eläke-etuja on pariin otteeseen tarkoituksella heikennetty eläkeuudistuksissa. Taustasyynä on mm. pienenevät ikäluokat. Asiaa on avattu hienosti Teemu Muhosen ja Jari Hanskan kirjassa Eläketurma. Tee Ivan jakso eläkeuudistuksista nuorten ikäluokkien näkökulmasta, etuja on heikennetty oman arvioni mukaan noin 30%.
1837 euron kuukasieläke on inflaatiokorjattuna 4770. Se vertautuisi pörssin kuuden prosentin NIMELLIStuottoon ja olisi edelleen selvästi heikompi kuin se 7500 euroa. Mutta vaikka kuukausituotossa ei olisi mitään eroja, itse säästetty pääoma on aina henkilökohtaista varallisuutta, kun taas eläkeyhtiöiden toiminnan kautta ihmisten varallisuus sosialisoidaan.
Kyllä. Ja siksipä olen itsekin painottanut omaa säästämistäni jo nuoresta saakka. Se on kannattanut. Huonomman tuoton syitä esittelin edellisessä viestissäni, Matalampi riskitaso eli tuotto on se keskeisin ja toinen on tehdyt eläkeuudistukset = heikennykset nuorille kuten esim. 1995 syntyneille (mm. elinaikakerroin). Sosialisoinnistakin olen samaa mieltä. Säästetyt varat eivät periydy jälkeläisille. Tällaisia järjestelmiä sosiaalidemokraattinen poliittinen järjestelmä tuottaa ja asioiden muuttaminen on käytännössä mahdotonta. Ruotsissakin on parempi eläkejärjestelmä. Nykyinen eläkejärjestelmä 2000-luvulla tehtyjen uudistusten = leikkausten jälkeen on siis erityisesti nuorempien sukupolvien kohdalla kohtuuton kun samanaikaisesti vanhemmat sukupolvet saivat pitää eläke-etunsa koskemattomina. V. 1963 syntyneenä myös minun eläke-etujani leikattiin kun eläkeikäni nostettiin 63>65v ja elinaikakertoimella leikkaus. Sanotaan, että jo maksussa olevat eläkkeet nauttivat perustuslain suojaa. Käsittääkseni perustuslaissa ei tällaista lue vaan "suoja" on peräisin yhdestä 1960-luvulla tehdystä perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnassa, jota sitten papukaijamaisesti toistetaan. Perustuslakiakin on muutettu sen jälkeen moneen kertaan joten tuota tulkintaakin voitaisiin vaikka heti muuttaa pelkällä valiokuntakäsittelyllä. Tulkintaa muuttamalla jo maksussa olevia eläkkeitä (niitä suurimpia) voitaisiin leikata (esim. 10-15% 2000€ ylittävältä osalta) ja sillä tavoin parantaa nuorempien sukupolvien eläke-etuja, rasittamatta järjestelmän kestävyyttä. Kiitos loistavista keskusteluohjelmistasi! Suosittelen niitä kaikille ja erityisesti kansanedustajille avustajineen pakollisina! @@ivan_puopolo
@@totanoin6795 Vastaus ehkä tuohon alkuperäiseen kommenttiisi. Ivanin esittämässä mallissa (pakotettu eläkejärjestelmä, joka takaa esim 1500e eläkkeen / kk) on kuitenkin tuo kohtuullisen elintason takaava pakotettu yhteiseen eläkejärjestelmään osallistuminen, joka takaa sen, että jokainen tulisi jollain tavalla toimeen. Näin ollen pörssiromahduksen ajoittuminen juuri eläkkeelle siirtymisen aikaan ei aiheuta täydellistä katastrofia. Lisäksi mallissa varmaan voisi myös tehdä töitä hieman pidempään niin, että sijoituksia voisi realisoida parempien aikojen vallitessa. Sitten tuo 6 % reaalituoton oletus. Vaikka se vaatisikin korkeariskisempiä sijoituksia niin mielestäni mallissa olisi reilua se, että jokainen voi itse valita sijoituskohteensa / eläkerahastonsa oman riskinsietokykynsä ja tuottotavoitteensa mukaan. Näin ollen vaikka virtuaalivaluuttaan kaikki eläkemaksunsa sijoittanut voi kokea sijoitustensa romahduksen vaikkapa eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä tai missä tahansa kohdassa, mutta maailma ei siihen täydellisesti kaadu. Parhaassa tapauksessa voi siirtyä myös eläkkeelle jo vuosikymmeniä aiemmin, mikäli onni suosiikin rohkeaa. Lisäksi tuohon 6,6 % reaalituottoon tai mihin tahansa historiassa toteutuneeseen tuottoon sisältyy myös yhtälailla erilaisia kriisejä eikä voi mielestäni automaattisesti olettaa, että tuottoja alentavia kriisejä olisi tulevaisuudessa enemmän kuin historiassa. Tuo 6,6 % reaalituotto pitää sisällään myös erilaiset kriisit joita oli vuosina 1900 - 2021 (joita ei ihan vähän ollutkaan). Olen itsekin miettinyt ja laskenut näitä eläkkeisiin liittyviä laskelmia moneen kertaan ja todennut saman kuin Ivan videolla; nykyjärjestelmä sosialisoi huomattavan määrän ihmisten varallisuudesta ja elintasosta ja siirtää sitä jollekulle joskus (en tiedä kenelle ja milloin joku järjestelmästä hyötyy). @ivan_puopolo Noissa laskureissa voi pidentää ajanjaksoa syöttämällä lukuja uudelleen. Esim tuossa videon laskurissa jos haluat tehdä laskelmia esim 45 vuodella voi tehdä ensin laskelman 40 vuodella kuten teit ja sen jälkeen syöttää saadun luvun alkusijoitukseksi ja laittaa sijoitusajaksi 5v ja jatkaa edelleen myös 840e/kk summan sijoittamista sen 5 vuoden ajan. Päästään vielä hurjempiin lukuihin. En osaa sanoa kuinka yleisiä noin pitkät työurat ovat, mutta itse aloin tekemään töitä jokapäiväisesti 21 vuotiaana ja alin eläkeikäni näyttäisi tänään olevan 68v 5kk. Sitten vielä eläkeläisten verotuksesta. Pieniä valtiolta (nykyisestä eläkejärjestelmästä) saatuja rippusia verotetaan aika kovasti. Eläkkeen marginaaliveroasteet on erittäin suuria, kun palkansaajilla olevia työtulovähennyksiä yms automaattisia vähennyksiä ei ole. Esim 1000e / kk eläkkeellä (takuueläke 922,42e /kk, Lähde: Kela) ei tarvitse maksaa veroa ollenkaan, mutta jos on tehnyt pitkän uran matalapalkkaisella alalla ja bruttoeläke olisi 2000e / kk niin veroprosentti on 19 % eli 1000 euron eläkkeen noususta menee 380e veroa eli 38 % noususta (Lähde: www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/tuloverot/elakkeensaajan-veroprosentit/#073d8a77). Korkean marginaaliveroasteen johdosta eläkejärjestelmä tuntuu entistä kannattamattomammalta ja Ivanin esittämä malli entistäkin houkuttelevammalta. Nykyjärjestelmässä ensin työuran aikana sosialisoidaan varoja järjestelmään, josta annetaan rippusia vuosikymmenten päästä jos eletetään ja sitten vielä annetuista rippusista otetaan isosti veroa. Lisäksi pääomat on kadonneet kuin tuhka tuuleen eikä kukaan voi periä mitään. Tämä vaatisi kyllä isompaa keskustelua, että tähän kansan syvät rivit heräisivät ja saataisiin muutosta aikaiseksi. Kiitos myös arvokkaista videoista! Hyvä, että on edes joku Suomessa joka näistä puhuu. 👍
Kiitos kommentistasi, yläpeukutin kun oli yksi harvoista oikeasti kommentin arvoisista kirjoituksista täällä. (Suurin osa vain jeesustelee ihmettelyään eikä tuo mitään lisäarvoa keskusteluun) Käy sinäkin lukemassa minun kommentini indeksirahastojen tracking erroreista yms. ja halutessasi yläpeukuta. Puopolon laskelmaa pitäisi korjata realistisemmaksi. (Kyllä se silti voittaisi eläkepyramidin - mutta uskottavuus lisääntyisi, kun laskenta olisi oikeasti tehty tarkasti)
@@benbaselet2026 Mää olen saamassa perintönä, jotenka miksi raataisin nuoruuteni tehtaassa ? Elelen nyt minimalisti elämää, teen juuri senverran kun tarvitsee.
@@benbaselet2026 Olen ollu kuljetusalalla, mutta en halua tehdä vakkarina, vaan ehkä kausiluontoisesti, koska ei vain ole ahne. Teen ohjelmistolla musiikkia suurimmaksi osaksi omaan tahtiin, eli artistin elämäntyyli sopii paremmin.
Koska rahat jää kuollessa systeemiin, niin tässähän on selvä insentiivi hoitaa sut päiviltä tavalla tai toisella ennenkuin ehdit nostaa niitä, luotatteko systeemin hyväntahtoisuuteen?
Työnantajan maksamat eläkemaksut pitäisi ilman muuta laittaa palkkakuittiin näkyviin. Ne on todellisuudessa osa palkkaa, vaikkei niitä kuukausipalkkaan lasketakaan mukaan. Olisi hyvä palkansaajille nähdä, mikä on heidän todellinen palkkansa ja kuinka vähän siitä eläkemaksujen ja verojen jälkeen jää itselle.
Nuo prosenttilaskut ovat hieman ongelmallisia. Tuo suorien sijoitusten makkinatuotto n. 6 %, voi pitää paikkansa, kun vertaillaan vain tuotto prosentteja. Siinä ei kuitenkaan ole kysymys alkupääoman korkoa korolle tuotto, koska markkinat ajoittain romahtavat ja sijoitetun pääoman arvo romahtaa rajusti. Tällöin jatkossa saadaan prosentit korkeiksi, koska ne lasketaan pienenneistä pääomista, siis ei korkoa korolle kasvaneesta alkupääomasta. Erilaiset sijoitusfirmat johtavat ihmisiä harhaan noilla siististi kasvavilla käyrillään.
Eläkkeen vero on pienempi kuin tuo pääomatulovero. Siitä kuitenkin ollaan ihan samaa mieltä, että valtio puhaltaa tässä ihmisten rahat, hyvään tarkoitukseen varmasti, mutta puhaltaa kuitenkin. Ja kansa pysyy köyhänä. Twitterissä joku ehdotti, että olisi joku omavastuuosuus, joka olisi jossain määrin vanhan systeemin mukainen, ja sen jälkeen kaikki ihmisen oman valinnan mukaan.
Kiitos Ivan! Perustulo/tili vauvasta baariin olisi parempi ratkaisu. Rahoittaisit sen itse mutta voisit myös joustavasti sitä käyttää elämäntilanteesi mukaan
YEL-järjestelmä se vasta ryöstöä onkin, kyseisestä rahasta palautuu todella vähän yrittäjälle eläkkeellä. Sen järjestelmän voisi ekaksi lakkauttaa. Sinne ei kannata rahojaan sijoittaa yhtään ylimääräistä.
Melkein 20v olin yrittäjänä. Yritin kyseenalaistaa yel maksun suuruutta useita kertoja. Eipä yrittäjien liitossa paljon kiinnostanut. Toinen asia on, uskooko kukaan enää 40v päästä yhdenkään rahaston olevan pystyssä?
Laskelmissa täytyy ottaa myös huomioon verot. Tyel- ja Yel-maksut pienentää työikäisenä tuloveroa. Kun taas jos saman rahan sijoittaa, niin tulee maksaneeksi tuloverot kahteen kertaan: ekana kun nostaa rahan tuloksi siirtääkseen omiin rahastoihin, ja toisen kerran pääomatuloveroina nostaessaan tuottoja sit eläkkeellä.
Lisäksi, jos eläkejärjestelmä purettaisiin, niin siirtäisivätkö työnantajat nuo sivukulut palkkoihin, jotta palkansaaja voisi itse sijoittaa ne rahat mihin haluaa? Ei todellakaan. Palkan maksaja siinä säästäisi enemmän. Paljansaaja saisi vain sen parisataa/kk enemmän (jonka maksaa eläkevakuutusta itse) ei tuota koko ~800 euroa joka esimerkkilaskelmassasi oli.
Olipahan melkoinen pommi. Millaisia tuottoja eläkeyhtiöt ovat pystyneet kerryttämään järjestelmään ja paljonko eläkeyhtiöt kuppaavat näistä rahoista itselleen palkkoina, optioina ym. hyvänmiehen lisinä. Voisitteko jatkaa tätä vielä pikkasen. Kiitos! Muuten Ruotsissa palkansaaja voi päättää suuresta osasta eläkemaksustaan itse, ei kaikkea.
Mielestäni tässä jää se tärkein pointti edelleen käsittelemättä: Suomalaisen keskimääräinen elinikä on noin 76 vuotta. Jos siis työurasi päätyttyä elät 8 vuotta, pääset nauttimaan eläkkeestäsi noin huimat 150000 euroa joka on siis ehkä sen 10% siitä maksamiesi eläkemaksujen tuottopotentiaalista.
Ongelma lienee se, että jos eläkemalli muutettaisiin kertaheitolla tällaiseksi, niin kuinka käy juuri nyt eläkkeellä oleville, jos kaikki työikäiset alkaisivatkin kerätä vain omaa pottia? Ja jos mallia aletaan muuttaa askeleittain pikku hiljaa, jotta nykyiset eläkeläiset eivät liikaa kurjistu, niin montakohan vuosikymmentä tai vuosisataa siinä kestää ennen kuin muutos on pystytty tekemään? Voidaanko, onko realistista ja kannattaako edes poliittisia päätöksiä tehdä sadan vuoden tähtäimellä, entä 50 vuoden? Eli kun alun perinkin väärällä tavalla rakennettua systeemiä on käytetty liian kauan, niin juuri sen takia sitä ei pysty muuttamaan. Toisekseen tuli mieleen, että jos kaikki olisi eläkeiässä miljonäärejä, niin mikäköhän olisi rahan arvo siinä tapauksessa? Pysyykö inflaatio siinä muutaman prosentin kieppeillä juuri siitä syystä, että kaikkien ihmisten ei anneta vaurastua? En siis halua olla vastarannan kiiski ja oikeistolainen olen itsekin, mutta maailma on monimutkainen.
Ei se ny mikään iso ylläri oo, monopolit on tunnetusti epätehokkaita ja valtio on sellainen. Mitä enempi valtaa valtiolle antaa sen epätehokkaampaa resurssien allokoiminen maassa on, joka tekee meistä kaikista köyhempiä ja elämä vaikeammaksi. Ymmärtäisipä vain kaikki kuinka surkea valtio on ja että mitä vähemmän se tekee asioita sen parempi.
Tässä unohtuu pari seikkaa tai ainakaan niitä ei mainittu, joko tietämättä tai tarkoituksella. Onhan tämän asian näin esittäminen raflaavampaa. Suomessa on vain osittain rahastoiva järjestelmä ja emme maksa eläkemaksua omia eläkkeitämme varten vaan nykyisiä eläkeläisiä varten, vain pieni osa menee rahastoitavaksi ikään kuin puskuriin. Kun olemme eläkkeellä silloiset työlliset maksavat eläkkeemme. Nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet palkastaan murto-osan siitä summasta eläkemaksuja, joita me nyt maksaamme. Kymmeniä vuosia sitten maksut perustuivat siihen että työllisten määrä suhteessa eläkeläisiin oli hyvin suuri (eläkeläisiä oli vähän, koska kansa oli nuorta) ja eläkkeiden taso oli alhaisempi. Nyt suhde on toisin päin. Ja lisäksi Suomessa on paljon sairas- tai muita varhaiseläkeläisiä, tästä mainittiin sivulauseessa. Lisäksi mitä tulee rahastointiin, on sijoituksista suuri osa matalariskisissä korkopapereissa, tähän on kai mietitty lakimuutosta, että voidaan sijoittaa tuottavammin eli riskipitoisemmin. Joskus on valittu tällainen eläkejärjestelmä ja vaikea se on yksi kaksi muuttaa ja olisiko vaihtoehto todellisuudessa parempi?
Todella huono diili verrattuna Iso-Britannian rahastoeläkkeeseen. Puitiin tätä vääryyttä kollega Tero Nummenpään kanssa #neuvottelija 209:n sisäpiirijaksossa.
Jos huijauksesta halutaan puhua niin miksi tähän samaan kusetukseen voitu ottaa mukaan EU-kansalaisille maksettavaa takuueläkettä? Siitä voi sitten jokainen laskea kannattaako töissä ihan pienillä palkoilla juosta?
Kun, lasketaan lasten pää nuppu kohti , mikä säästö ku. Joku lapsia tekee vielä.... Rangaistaan kun ei ole palkkatuloa.... Kyllä peliä loppuun saakka. . Tilkkutäkki ls laihialasittain- a i n a. Maksaa se , aika rahaa - NS toimituskulut ja toimitusaika korkojen % kera !
Sen takia yrityksen lopetin, ettei tarvii kyseistä järjestelmää tukea. Plus vielä kaikki muu verotus siihen päälle, perintöverot yms. Verohuijausta koko järjestelmä kaikkinensa.
Mietin vaan miten voisi muuttaa tätä systeemiä nyt kuin maksamme nyt oikeastaan edellisen sukupolven työntekijöiden, eli nykyisten eläkeläisten eläkettä. Kuin väestöpyramiidi on mitä on niin joskus systeemi kaatuu, mutta poliittisesti olisi luultavasti todella hankalaa mennä vastaan kokonaista armeijaa eläkeläisiä äänestäjiä, ja samalla kaikkia jotka eivät ole eläkeläisiä mutta tuntevat olevansa paremmassa turvassa tässä systeemissä.
Kannattaa mennä tarkastamaan omat eläkearviot tuolta sivulta. Saatat jäädä tosi pieniin eläkkeisiin jos olet ollut poissa työelämästä syystä tai toisesta. Tää systeemi on luotu tällaseks pääasiassa siksi, että suuret ikäluokat ovat määrällisesti huomattavasti suurempia kuin esim. 2000 syntyneet. He myös jäivät eläkkeelle nuorempina, eli saattavat ennen kuolemaansa olla eläkkeellä 30-40 vuotta. Nykynuoret eivät tee lapsia omia eläkkeitään makselemaan, eli vinoumaa ikärakenteessa joudutaan korjaamaan erilaisin laskurein ja varautumisjärjestelmin. Tässä tullaan silti eräänlaiseen "väärinymmärrykseen" jota valtio harjoittaa. Eläkeläisten rahat ei katoa mihinkään, oli hyvinvointivaltio tai ei. Mutta jos saat takuueläkkeen n. 940/kk tarvitset muita tukia selvitäksesi erilaisista vanhuuden tuomista lisäkuluista kuten vuokrista hoivakodissa ym. Eli ilman näitä lisätukia voit tuskin mennä hoivakotiin, maksut ovat nopeasti 5000 e / kk. Säästetty asuntokin saattaa olla lasten omaisuutta perinnön kautta jos puoliso on kuollut ensin. Eli asia ei ole ihan niin yksinkertainen miltä se näyttää, monessa maassa suku on vastuussa vanhuksen elättämisestä,mutta Suomessa vanhukset pääasiassa elättää valtio. Tän takia et vois ottaa rahoja ulos järjestelmästä kun haluat, koska tuleva sukupolvi ei tienaakaan samalla tavalla kuin edellinen ja tälle seuraavalle sukupolvelle ei olis sitten kerääntynyt riittävästi pääomaa eläkemaksuja varten. Elinajan ennuste on pienentunyt, jos 40- luvulla syntyneen ennuste oli elää n. 85-vuotiaaks,niin 2000-luvulla syntyneen enää 76-vuotiaaks. Uskoisin, että tätä ei ole ihan kokonaan osattu ajatella loppuun asti. Aika näyttää. Väärinymmärrys tulee kuitenkin siitä, että annetaan ymmärtää, että eläkejärjestelmä ei kestäisi suuria ikäpolvia. Sen se kestää, mutta kuinka käy nyt syntyvien on toinen juttu.
Ja kaikki eivät generoi työurallaan samaa eläkettä! Ne ketkä tekee ison eläkkeen - maksavat myös niiden palvelut ketä ei oo syystä tai toisesta pystyneet tekemään "hyvää eläkettä itselleen" - tämä on käsittämätön konsepti.
Ensin siis hyvätuloista verotetaa Progressiivisesti ja jos et omaan kotiin kuole, loput viedään palveluiden kautta sitten hoivakodissa. Markkinointi palveluiden suhteen onkin sitten yksilöllistä, riippuen missä talossa olet. 250€/kk on valtion mielestä sopiva summa joka voidaan jättää vanhukselle , per kuukausi minimissään. Sillä rahalla nyt ei edes kahveja/lounasta, saa palvelukodin ulkopuolelta jokapäivä.
Eräs ystävä sanoi, että mukavaa kun valtio jättää vähän meille itsellekin 🙂 Alun perin eläkeikää määriteltäessä oletettiin, että puolet on jo kuollut pois eikä kaipaisi rahojaan. Ihmiset elävätkin nyt eläkeyhtiöiden harmiksi pidempään, suuret ikäluokat ovat eläkkeellä ja työssä olevien määrä vähenee. Eläkevakuutusyhtiöt ovatkin nyt huolissaan rahan riittävyydestä (heille) ja eläkemaksuja pitäisi kovasti nostaa. Rahaa toki olisi, kuten laskelma osoittaa, mutta entisen mukaiset tuotot eläkevakuutusyhtiölle vie eläkkeet tiukoille. Koitan itse varmistaa eläkepäivien tuloja sijoittamalla, jos tulevaisuudessa rahaa ei enää riitä eläkeläisille vaan kaikki liikenevä menee eläkevakuutusyhtiön omaan käyttöön.
voimia sinne. Itse lopetin hesarin tilaamisen parikymmentä vuotta sitten. Ylen jouduin lopettamaan kroonistuvasta pahoin voinnista johtuen noin kymmenen vuotta sitten. En siis ole ammattilainen mutta näyttää ihan samalta veiviltä missä itse olin kun hellä kaiken kattava kertomus loppui ei ole kaunista kylää Kirkiisiassa Yle kusetti? Nyt jotain muuta ala vaikka menestyväksi kilpavene purjehtijaksi ettet huku. Vilpittömin terveisin
Tätä on tullut mietittyä ja usein. Isäni kuoli 69-vuotiaana, ei kerennyt pitkään eläkkeestä nauttia. Äidillä tällä hetkellä alzheimer vaikeimmassa vaiheessa ja on 70-vuotias. Miten ison osan nekin on elämän kestäneestä työurasta maksaneet eläkemaksuja. Hyöty miltei nollassa.
Ehkä turha asia, mutta nyt kun tuon TyEL-maksun piirissä on myös esim. Perhe-eläke eli työntekijän kuollessa turvaa puolison ja alle 20v huollettavien toimeentulon. Tai sitten kaikki muut asiat kuten osatyökyvyttömyyseläke tai ammatillinen kuntoutuminen tms. Niin onko siellä rahastossa niihin rahoja kun sattuu 30-vuotiaana jotain. Ehkä ameriikassa tungetaan rahastoihin rahat, mutta siellä ihmiset ei saakkaan lääkkeitä tai hoitoa jos ei ole erillisiä vakuutuksia ja rahaa. Mitä enemmän suomi länsimaalaistuu ja menee amerikan suuntaan niin sen kauemmas mennään hyvinvointivaltiosta mitä Suomi on ollut. Ollaan jo hyvää vauhtia menossa. Isompi syyllinen ongelmiin taitaa olla, että yritykset suurenee ja sitä myöden myydään ulkomaalaiselle omistajalle ja raha ei jää paikkakunnille tai edes Suomeen..
Eläkejärjestelmän muutoksista johtuen itseltäni hävisi kaikki ennen 23 ikävuotta maksetut maksut...silloin kun olin nuori ja nätti sain n. 21tmk käteen...ja sinne hävisivät kuin pieru saharaan, olikohan joku holkeri ja sorsa silloin hanoissa...
Törmäsin videoon vasta nyt ja pieni nosto vielä asiasta: laskettu 7500€ eläkehän tosiaan tulisi rahaston TUOTOSTA. Itse 1,5 miljoonan omaisuus pysyisi koskemattomana (ja siirtyisi esim. perintönä eteenpäin).
Hienoa, että olet löytänyt tämän aiheen, joka halutaan vaieta ja canceloida. Muistanet Suuren YEL-keskustelun, jota sinun piti juontaa ja johon minun piti osallistua. Sehän canceloitiin vasureiden toimesta. Olisin tuonut siellä esiin näitä samoja asioita. Olen pitänyt aiheesta meteliä jo viisi vuotta. Blogissani on aiheesta kuusi kirjoitusta. Tiivistetysti asia on Vapauden liiton eläkeohjelmassa.
Ei ole myöskään yllätys, että öyhö-Ivanin kanavalla komppailee todellisuudesta irtaantunut ex-yrittäjä/poliitikko. Tule nyt Ivan selvittämään, miksi paskakärpäset kiinnostuu sosiaalisessa mediassa kontentistasi samaan aikaan, kun ammattilaiset ja asiantuntijat kaikkoavat? Onko vika vasemmistossa tai hyvinvointivaltiossa, vai sinussa ja teorioissasi?
Tuliko tuossa huomioiduksi se, että jos säästää rahastoon rahojaan, alkavat ne rahat tuomaan tuottoa heti? Aluksi tietysti rahassa laskien vähän, mutta ajan kanssa lopulta aika hyvin. Kun jää eläkkeelle, on oma eläkerahasto siis suurempi kuin kuin pelkästään yhteen lasketut kuukausittain säästetyt varat.
Yksi ensimmäisiä kysymyksiä, mitä mietin, kun isäni hukkui pikkusta vaille 60-vuotiaana oli, että hän teki valtion paleluksessa suurimman osan työurastaan ja hän ei koskaan saanut nähdä sen tuottoa. Hän raatoi ja oli lahjomaton surullisen elämänsä saavuttaen...ei yhtään mitään...saaden nauttia...ei yhtään mistään. Tietenkään se ei ole näin mustavalkoista ja minulle hänen perintönsä oli yhdentekevä, mutta hänelle raha oli kaikki kaikessa, eikä hän saanut koskaan siitä mitään. En kuitenkaan kiellä, etteikö hänellä ollut oikeutta nauttia keräämistään eläketuloista tai että sisarukseni olisi ansainnut saada niistä osuutensa, kun hän ei niitä rahoja koskaan nähnyt. Valtion ura rikkoi hänet monella tapaa, alkoholisoitti ja raunioitti, katkeroitti. Hienoa Suomi, miten pyyhkii?
Entä jos ois ost josta voi nostaa ennen eläke ikää ton 450tuhannen ylimenevän osan mutta ois vuosi tarketit paljonko siellä pitää olla jos ei ole niin joutuisi maksaan ton nykyisen mukaisen minimi määrän. Ja jos ylimääräistä niin sen voisi nostaa jo ennen eläkeikää vaikka kesämökkiä varten
Esimerkissä eläkejärjestelmään laitetut rahat, 403 000 euroa, on kiinni jossain eläkeyhtiössä 40 vuotta, ja saat sitte keskimäärin takaisin 308 000 euroa eläkkeiden muodossa. Rahaa on sijoitettu 40 vuotta, mutta silti tehdään tappiota, eli siis hävitään inflaatiolle. Miten tämä on mahdollista?
Onneksi tuli tämä 40 vuotta sitten älyttyä ja minimi YEL maksamalla eläkkeeni on nyt aikanaan vajaa 700€ kuussa, mutta onneksi tein niin ja valtaosan pistin muualle poikimaan, nyt alle 60v on hyvä ollut olla eläkkeellä ja kaipa sieltä eläkekassastakin jotain roposia aikanaan tulee kun eläkkeelle asti ehtii. Palkansaaja ei kyllä pääse luistamaan ja se olisi sitten omasta pussista laitettava säästöön no tavallaanhan niin tein minäkin. No nyt kun YEL aletaan tarkemmin vahtimaan että vastaa yrittäjän todellista tuloa niin sen voi periaatteessa käsittää vain niin että yrittäminen muuttuu jatkossa kannattamattomammaksi mikä ainakin aiheuttaa yksinyrittäjien köyhtymistä takuulla! Hyvää ränttiä Ivan! Jatka vaan pöyhimistä ne alimmat on jo aivan homeessa siinä valtion kasassa! 🤣
Kirjataan lakiin, että ministereiden ja kansanedustajien ja avustajien ja hyvinvointialueiden johtajien kokonaispalkkio ja palkka on eläkesaajien keskipalkka, niin sillä tavalla saadaan virheet korjattua.
Ei sen puoleen, ei raha ihmistä autuaaksi teekään! Mutta olisi hyvä kaikkien tietää, että kummatkin laita puolet Suomen politiikassa ajavat korporaatiokommunismia ja fasismidiktatuuria, eun liittovaltiota ja uutta maailman järjestystä! Tämä tavanomainen jakolinja vas x oik on vain keino jakaa kansaa kahtia ja pitää sen huomio toisaalla! Eläkejärjestelmän romahdus lienee vain ajan kysymys! Se loppuu siinä vaiheessa kun petrodollari keikahtaa lopullisesti! Siinä kaatuvat lännen pörssit ja teollisuus, IMF ja EKP! Jotkut väittävät, että se yli 200 miljardin eläkerahasto on panttina valtion velalle, joka huitelee jo siellä 180 miljardin tietämissä! Huom kummatkin, eli vas+oik puolueet ovat vain lisänneet tuota velkaa! Tai se raha on aikaa sitten kavallettu!
Eli päämäärä on alunperinkin ollut ajaa Suomen talous ja maatalouden elinkeinot, yritykset (myös valtion omistamat) alas ja lopulta ajautua myymään koko kansallisomaisuutemme (metsät/ mineraalit/arvometallit/pohjavedet) ulkomaisille korporaatioille! Tällä ajetaan kansallisvaltio konkurssitilaan, joka lopulta lakkauttaa valtion olemassaolon! Nämä, jotka ovat tietoisia tästä ja ajaneet agendaa (re:valkoinen salainen eun asiakirja, joka vuodettiin ulkoministeriön painosta v. 93), näiden nimet loistavat panamapapereissa! Sinne kuuluvat kaikki Suomen suuret yksityiset ja valtion yritykset, säätiöt, sekä entisiä ja nykyisiä ministereitä ja presidenttejä! Tämä on se "uuden maailman järjestyksen" päämäärä = pieni rahakas eliitti toimii jokaisen entisen kansallisvaltion omistajana ja kansallisten hallitusten sijasta, niitä johtaa yksi maailman HALLITUS = YK! Osana agendaa on vähentää merkittävästi populaatiota! (Tekaistu ihmisten aiheuttama ilm. lämpeneminen ja tahallaan lanseeratut pandemiat = YKn Agenda 2030 )! Jälkimmäisen jälkipyykki on vielä edessä! Nimittäin, nyt tähän "elinaikaodotukseen" (monen mutkan kautta) tulisi suhtautua todella vakavasti! "Hyviä uutisia" eläkejärjestelmästä huolestuneille on, ettei nämä ns. "suuret ikäluokat" tule olemaan keskuudessamme kuin kork 3-5v! Lisäksi, valitettavasti monet paljon nuoremmat, niinikään poistuvat keskuudestamme viimeistään 7n vn kuluessa! Eläkejärjestelmää ei tulla jatkossa tarvitsemaankaan, koska 70% lapsista ja nuorista aikuisista sterilisoitiin viimeisenä parina vuotena!
En tiedä mitä työeläkeyhtiö yritti kun se tarjosi työeläkkeen kertakorvauksena? Olisiko mennyt 60 % veroa? Ero verokortin 0 % olisi ollut suuri, joten ottanut riskiä.
Pyydä rahapodin tyypit vieraaksi ja puhukaa aiheesta lisää, sieltä tulee taustatukea tuolle ajatuksellesi.
Tähän on yksinkertainen selitys. Jos ihmiset saisivat pitää rahansa ja vaurastua, vasemmistolta häviäisivät äänestäjät. Siksi ihmiset eivät saa pitää rahojaan. Kiitos vasemmiston äänestäjät!
Ei ole kovinkaan älykästä syyttä tästä pelkästään vasemmistoa. Suomen ns oikeistolla ei ole mitään kiinnostusta purkaa eläkejärjestelmää. He ovat ihan samanlaisia valtiovallan lisääjiä kuin vasemmistokoneistokin on.
ei, nyt joku tolkku noihin foliohattuteorioihin.
Suomessahan jopa Kokoomus kuuluu vasemmistoon. Äänestäkää Liberaaleja jos haluatte että kusetus loppuu.
Ompa vajakki postaus. Jos kaltaisesi menestyjät saisivat pitää rahansa kaltaiseni häviäjät vetäisi narukättä turpaan ja veisi ne rahat
..sellaista se markkinatalous(kin) on. kannattaisi tutkiskella miten muissa maissa nämä asiat on ...
Todellakin on pahanlaatuista ryöstöä. Pääoma viedään, kaikki mitä olet maksanut ja edes se osuus mikä on viety sinun omasta palkasta, ei jää jäljelle. Jos kuolet ennen eläkeikää, niin valtio pitää kaiken. Voisimmeko tehdä asialle jotain?
Valtion kusetukset ja korruptio kun avattais lampaille niin se aiheuttais pyörtymisiä, miten sairasta tää meno on ollu.
Entä jos,..... Kunnallinen vaivaistalo ei tulekaan! Onko pakko,Terveysvakuutus ,. josko (valtio - pankki tilittää ) ,ottakoon koroin. pinnaa kiristetään, kun miettii yrittäjiä ja , maaseutua vielä ....
Eläkepyramidihuijaus tulee jatkuvasti yhä laajemman joukon tietoon. Järjestelmä on pakko jossain vaiheessa romuttaa. Kiitos Ivan.
Ihmettelen kyllä miksi lampaat suostuu tälläiseen.
Turha toive tarvitaan ei enempää eikä vähempää kuin kolmas maailmansota jotta pyramidi kaatuisi. Toinen vaihtoehto on Putinin kaltainen dikdaattori mahtikäskyineen. Kun eläkeläisiä on yli puolistoistamiljoonaa ja jos jostain tulee poliittinen voima joka kertoo että seuraavan kuun eläkettä ei sitten tulekaan on seuraus mellakat ja väkivalta. Entä mikä olisi eläkeyhtiöiden yli 200 miljardin sijoituspääoman kohtalo?Rosvoaako valtio sen velkoihinsa vai Bryssel.
@@jp4361 Valtaosa ei ymmärrä talousasioista yhtään mitään niin kansalaisista, kuin kansanedustajistakaan. Tämä on se valitettava asia minkä kanssa me kaikki joudutaan elämään.
@@jp4361 kansa on liiallisen sosialismin passivoimaa. Ja 24% eläkemaksuista 17% prosenttiyksikköä on piilotettu palkansaajalta. Pois palkkakuitilta pois mielestä.
@@jp4361kerro toki miten tältä voi välttyä asumalla ja työskelemällä Suomessa? Lammas täällä kyselee.
On se muuten karseaa, että kukaan (!) nykyisistä tai edeltävistä kansanedustajista ei ole edes yrittänyt tätä petosta paljastaa. Täydet pisteet Puopololle - tämän päivä Karpo ja vielä entistä parempi versio!
Kyllähän tämän kansanedustajat tietää varsin hyvin mutta suurin osa äänestäjistä alkaa olla eläkeläisiä niin ei voi puhua asioista jotka saa äänestäjät kaikkoamaan
Työntekijälle syntyy helposti illuusio, että hän maksaa maksuja ja veroja omista rahoistaan. Kuitenkin ne rahat tulevat työnantajalta. Huippu vedätys on kun kelan päivärahoista maksetaan veroa, todellisuudessa sitä veron osuutta ei koskaan makseta hyväuskoiselle joka luulee olevansa veronmaksaja-
Sama pätee julkisensektorin työntekijöihin verotuksesta viisastelevista yliopistojen professoreista alkaen. Kaikki ansiot ja niistä maksettavien verojen ,eläkemaksujen ja myöhemmin koko kuukausittain tulevan eläkeen alkulähde on valtion ja kuntien verotulot. @@eastfinn
Ossi Tiihonen on puhunut samasta aiheesta. Tieten menee ohi monilla, koska "väärä" ihminen tuo asian julki.
@@eastfinn Tämä KELA:n verotus minua on kyllä naurattanut aina, maksetaanpa 600 ja otetaan 100 takaisin, mikseivät vaan suoraan maksa 500 ilman säätöä välissä? Näyttääkö talouden luvut paremmilta kun saadaan lisää verotuloja? :D
Kiitos Ivan kun tuot tätä huijausta julki.
Saisitko, Ivan, tehdä tästä aiheesta Maikkarille sellaista hardtalk tyyppistä haastattelua? Roastattavana nykyisen eläkejärjestelmän puolustaja, se ekonomisti varmistamaan laskelmat ja reagoimaan tulevia eläkkeensaajia. Tuskin aamu-tv kamaa mutta johonkin muuhun slottiin. Painettaisiinko Maikkarilla jarrua?
Haluaisin kyllä nähdä julkista keskustelua tästä kusetuksesta
Kannatetaan!
Syvä valtio tekee mitä itselle kulloinkin sopii.
Kansalainen tekee mitä hän saa tai voi tehdä ja on vain numero valtion ja kuntienkin suunnittelussa. Numeron tehtävä on olla hyödyllinen maksaa veroa ja lopuksi heippa vaan.😮
Ei taida maikkari suostua tälläsiin roska provosointeihin 😂
@@KossukMikäs tässä on virheellistä? Jos sanot roskaksi niin osoita missä virhe on!
Nyt on ehkä vuoden kovin video. Hyvää työtä Ivan. Suomen rohkein toimittaja
Australiassa tämä eläke toimii siten, että työnantaja maksaa palkansaajan valitsemalle eläketilille palkan päälle vähintään 12% ja tiliä hallinnoi palkansaaja itse. Monet työnantajat myös houkuttelevat osaajia maksamalla hyvän liksan päälle vielä suurempia prosentteja tuonne eläketilille. Täysin toimiva ja hyvä järjestelmä.
Ei sovi Suomen oloihin, taitaa olla vastaus, jos kysytään. Ei sovi, koska työläinen saisi pitää rahansa.
Kiitos tiedosta! Fixuimpia nämä aussit
@cristinaarrueanttila5590 Aika monessa maassa on paljon järkevämpiä systeemeja kuin Suomessa.
Yllätyitkö lopputuloksesta eli siitä, että Suomi on sosialistinen maa? Punikit taisivat sittenkin voittaa sodan, joka alkoi 1917.
😂 Tää on hyvä!
Se on juuri näin.Kommarit tolppatalon miehittävät.
naulan kantaan!!!!
ja Hectorkin lauloi: Jussi huusi, kommarit hirteen...
1918... *köh, köh*
Näin se on. Tuntuu turhauttavalta sijoittaa kun tietää, miten paljon eläkemaksut haukkaavat sijoitusrahoista. Toisaalta ilman sijoittamista ei olisi sitäkään vähää turvaa mitä sijoittaminen tarjoaa. Ainoa keino on ansaita enemmän, mutta veroprogression johdosta palkankorotukset menevät veroihin.
Tässä suomalaisessa kehyksessä on vaikea vaurastua.
Kaikkien pitäisi tämä ymmärtää, kiitos Ivan.
Eläkevakuutusyhtiöt "laskuttaa" 1 Miljardin hallintopalkkiona per vuosi. Edelleen laskentamalli ei laske 1,5M pääomalle muuta kun tuoton 6%, mutta sitä pääomaahan (1.5M€) voi myös käyttää elämiseen eläkeläisenä, kun ei kuitenkaan kukaan elä 200 vuotta.
just sen takia nää huijaukset pysyy elossa kun porukka ei laske itse näitä juttuja. hyvä että sä teet sitä niin huijaus voidaan paljastaa. 🙂
Paljastettu aikapäiviä mutta minkäs teet. Korruptio paska maa.
Itse olen tuota eläkekusetuspaskaa miettiny jo lapsesta asti. Myös sitä että tuossa ei ollenkaan oteta huomioon sitäkään jos et eläkkään pitkää elämää. Tiedän kaksi ihmistä ihan hetki sitten tapahtunutta jotka kuollut 3 vuoden sisään kun päässyt eläkkeelle. Kiva vaan ryöstättää valtiolta rahaa ja sitte kuolla kun on toiminut ensin orjana elämänsä.
😂 kyllä multa 2014- (2017) kysymättä - äitinä , vielä , kela 5o v. Lasten elättäjänä - korvauksia vastaan veljeili velmu anto kerta 14.000.oo€ - verottaa koko loppuelämän työeläkkeen. noston kohtaa, edes ei kysytty. (-Samoin laki, asumisessa , huollossa , työtä. Terveyttä .. kuntoutusta - ? Valtio !)
- Nyt vasta viimeinen täysi- ikäinen2023/ kohtuutonta takuueläkkeellä oli pitää vuosikymmen - ,.,.,.,.,lasta., työkyvyttömyyseläke , vähensi 6 kk asumistuenkin _ lopullinen verotus -36%-😢🎉
Suomalaiset on sinisilmäisiä ja tekee kaiken mitä hallitus haluaa..verotetaan ihan joka asiasta, mut ihmiset menee silti töihin paskalla palkalla josta annetaan valtiolle vielä iso siivu joka kuukausi.
Asuin Australiassa melkein viisikymmentä vuotta ja siellä tuo työeläke oli nimeltään Superannuation contribution ja kun multa meni tonni kuussa ,niin valtio pani puoli toista tonnia omistaan ja se oli minun rahaa ,eikä valtion . Todellisuudessa minulta otetaan sinne sen prosentin mukaan mikä on minun kuukausi palkka . Mutta siellä
oli mahdollista itse koroittaa tuota summaa ja sanoa työnantajalle ,jotta paneppa minun tilistä enempi kuin se laksääteinen ja sen sai tehdä . Minä panin viimmeiset viisi vuotta ennen eläkkeelle jäämistä tonnin yli lakisääteisen summan ja mitä enempi minä laitoin ,niin sitä suuremman summan prosentuaalisesti myös valtio laittoi .
Ja nuo rahat oli koko ajan minun ,eikä valtion ,sillä minä sain sijoittaa ne ihan minne halusin . Minulla oli lista yli neljästäkymmenestä kohteesta joihin voi sijoittaa ja
seurata vaikka päivittäin mikä on kannattavinta ja vaihtaa vaikka viikottain ! Mitä suurempia voittoja tavoitteli sitä riskialttiimpi tietystikin tuo tili oli ja niin poispäin .
Mutta itse sai määrätä omien rahojensa käytön .mutta Australia ei olekaan sosiaalinen valtio .
No huh huh..., sanattomaksi tämä mahtikusetus vetää....🙂
Kiitos taas!
On mielenkiintoista!!
Jaan lapsilleni tämän..
😢 olipa jakso .luulin että olen vain kade
Kiitos Ivan Puopolo, että tuot esille näitä asioita🙏🏻 Siitäkö kyse, että meidät on opetettu auktoriteettiuskovaisiksi, ettei kyetä ajattelemaan itsenäisesti ja vaatimaan oikeutta? Yhä useamman on herättävä, jotta muutos tapahtuisi.
Äitini on tehnyt koko ikänsä töitä ja eläkkeelle päästyään saa noin tonnin kuussa,reilua?!
Jep kun miettii, et ihminen joka on koko ikänsä työtön ni saap saman takuueläkkeen joka on sen tonnin verran..
Hyvä Ivan! Olen ymmärtänyt asian jo 30 vuotta sitten. Neuvostoliitto loppunut mutta osavaltio jäljellä, Suomi.
Jos eläkkeeksi nostaa vain kertyneen pääoman tuottoja, niin pääomahan ei koko eläkkeellä olon aikana pienene ollenkaan, vaan tuo 1,5 miljoonan potti voidaan antaa perinnöksi. Vaikka perintövero maksetaan, niin perinnön saaja saa silti ison lisän sijoitettavaksi omaan pääomaansa.
Eläkerahastojen rahastointiaste ei ole kovin kummoinen, joten kasvava pääoma on paljon pienempi kuin mitä laskelmassasi. Käytännössä nykyisiä eläkkeitä maksetaan tuosta pääomasta.
Mutta se todellinen ongelma on se, että palkansaajalle ei koskaan synny oikeaa hallinta- saati omistussuhdetta hänen maksamiinsa veroihin ja eläkkeisiin, joten hänelle ei tule koskaan luopumiskokemista. Hänen elonsa perustuu nettotuloihin ja silti hän voi kehua maksavansa veroja ja eläkkeitä, mutta hän ei valvo maksamaansa pääomaa, kun valtio ja vasemmisto on kasvattanut hänet tämänkaltaisilla automaatiolla laiskaksi ja irti todellisuudesta.
Jos työnanataja alkaisikin maksaa kaiken ensin palkansaajalle eikä pyyhkisi työntekijöittensä persettä hoitamalla heidän vastuitaan, niin vasemmisto kuolisi siihen paikkaan. Pummaaminen, huijaaminen, varastaminen ja kateus loppuisivat siihen paikkaan ja tilalle tulisi todellisuus, jossa jokainen on vastuussa itsestään - niin kuin pitäisi olla. Tämä on nmenomaan yhdenlainen pyrämidihuijaus, jonka takana on vasemmisto.
Jos sitten kaikki maksettaisiin ensin työntekijälle ja annettaisiin sitten työntekiijän päättää, minkätasoisen eläkevakuutuksen hän haluaa. - Todellista vapautta!
Muuten kannattaisin ajatusta, mutta puolet ihmisistä on keskimääräistä tyhmempiä joten suuri osa vain tuhlaisi rahansa ja olisi tavalla tai toisella elätettävänä eläkeläisenä.
Koko kapitalistinen markkinatalous perustuu oletukseen ja ihmisen mahdolliseen erehtymiseen. Siihen pitää huomioida isojen yhtiöiden johdon taipumus kiinnittyä saamaansa valtaan, mikä heikentää koko osakemarkkinoiden luotettavuutta. On todellista saavuttaa helpompi taloudellinen elämä sijoittamalla, mutta onko valtiomme tekemät sijoitukset näillä kerätyillä varoilla parempi vanhenevalle yhteiskunnalle, kuin mitä itse olisimme tehneet? Käsitykseni on kaksijakoinen, tuo eläkkeiden keräämisen tuoma turva on todennäköinen selviytyminen huonoista ajoista. Vaihtoehtona on että nyt eletään surkeinta kohtaa pitkään tulevaisuuteen katsoen, eikä eläke kertymien edelleen sijoittaminen, mitä nyt tehdään ole relevanttia. Pitäisikö koko potti nyt muuttaa yhteiskunnan käyttöön ja unohtaa osinkojen kertyminen. Oma tunteeni näihin osinkoja tuottaviin ja niiden varaan laskeviin yhtiöihin on sama, kuin romani mieheen jonka hevosta olen ostamassa.
😂 siihen se menee,auta armias niitä lääkäri maksuja ku , joku. Lonlka murtuu ja. Kuljetus kohteeseen..... Vakuutus on se joka pelastaa hallinnon.
"Käytännössä nykyisiä eläkkeitä maksetaan tuosta pääomasta."
Käytännössä nykyiset eläkkeet maksetaan tällä hetkellä työssäkäyvien eläkemaksuista, koska suuret ikäluokat jne. eivät ole aikoinaan maksaneet omia eläkkeitään käytännössä laisinkaan. Työeläkeprosentti oli vuosikymmeniä liian alhainen.
Kiitos Ivan. Näistä suomen valtion huijauksista pitäisi puhua enemmän.
Kiitos erittäin hyvästä pätkästä.
Jos keskimääräinen eläkeläinen maksaisi 30 % pääomatuloveroa noista 1,5 miljoonan henkilökohtaisen rahastonsa tuotoista, paisuisi valtion verokertymä sellaiseksi, että työkyvyttömyyseläkkeiden maksu ei olisi minkäänlainen ongelma.
😂
No, jo silloin, kun olin työelämässä kävi mielessäni sijoittaminen, mutta se tuntui työläältä. Silloin pitäisi seurata, mikä sijoitusyhtiö on turvallinen eikä mene hungingolle, joten en lähtenyt sijoituhommiin. No nyt olen eläkkeellä , saan eläkettä kohtuullisesti, En voi törmätä, en ole voinut elää " leveästi". Tyytynyt kohtuulliseen elämäntapaan. on ihan ok.
@@helvisaastamoinen8655❤
Ei helvetti, kiitos taas, menen nappaamaan pari verenpainepilleriä.
Tämäkään ei valitettavasti ole sellainen asia, mikä tulee ikinä äänestämällä muuttumaan.
Huvittaa kun luullaan että äänestämällä voi vaikuttaa.
Menetetyt oikeudet hankitaan takaisin patrioottien verellä
Teet ihan mahtavaa työtä, Ivan!
Rohkaisen lapsia ja nuoria kouluttautumaan ammattiin jota voi tehdä ympäri maapallon Suomi on viimeisin maa yrittävälle ihmiselle
alkoi veetutuskäyrä kyllä nousemaan kohtalaisen korkeelle.
Samalla ,kun vähimmäismäärä mitä tahansa rinnakkaista tukina , elatus vaje,tai- minimi etuus , niin minullekin -kela muutos paineessa ,Painostettuna 2020 - vastineeseen toitottaa, ettei mikään ihan varma - päätös päätös ole mikään tasan varma . Ja ,uskomaton ohita navigointi, työkyvyttömyys - eläkkeen hoitotukeni tarpeen terveysmenoista, asumiskustannuksista ja elatussopimuksesta ja koronasta💸 kansaneläkkeelle... ❤️ Äitinä sentään 💯
Voisit ottaa jonkun pätevän hepun kertomaan valtion eläkerahastosta miksi se on hyvä/huono järjetestelmä, ja mitä sille reilulle 200 miljardille, mitä siellä on, pitäisi tehdä. Siitä ei oikein puhuta julkisessa keskustelussa.
Onhan ne sijoitettu. Varmasti on jo pyöräytetty kupru nollaksi,ettei kohta eläkkeitä makseta lainkaan. 😡
Eiköhän Sami Miettiseltä löydy useampi jakso noista eläkerahoista.
Kyllä tommosilla summilla kannattaisi vähän pienentää tuota valtion velkaa ennen kuin isompi pörssiromahdus tulee jos ja kun ukrainan sota eskaloituu 3 ww..
@@niksusnible7473 Kannattaa varmaan olla voittajien puolella sitten jos iso sota alkaa, niin ei tarvitse maksella sotavelkoja,kuten viimeksi.
Menee Italialle... ?
Mää oon tienny aiina et valtio kuppaa meidän rahat, tää järjestelmä on täysin mätä. Me jotka ollaan nyt eläkkeellä, lasketaan pennosia et saadaan jotenkin rahat riittään, eikä aina edes riitä, on harkittava ostatko lääkkeet vai ruokaa. Kiitos sinulle tästä hyvin tärkeästä videosta....👍👍👍🇫🇮
Kiitos tuomasta esiin tämän laskun mittakaava. Näitä asioita pitää toista ja tuoda julki kerran ja taas kunnes tule muutos. Oli helppoa seurata esitystäsi jopa minulle joka kompattuun usein matikassa. Olet loistava Ivan😊
Hyvä että tätä aihetta nostetaan keskusteluun! Nostaisin mielestäni mielenkiintoisen tasa-arvonäkökulman tähän: Miesten keskimääräinen elinajanodote on tosiaan pienempi kuin naisten, mutta eläkeikä on kummallekin sama. Miehillä on siis keskimäärin vähemmän aikaa nauttia eläkepäivistä kuin naisilla. Pitäisikö siis miehillä olla elinajanodotteeseen suhteessa korkeampi eläke tai vaihtoehtoisesti matalampi eläkeikä?
Autuaita ovat uskovat!
Näillä ehdotuksilla on kääntöpuolensa.
Minun tapauksessani vapaaehtoinen maksettu yksityinen eläke kavallettiin sen jälkeen, kun Ruotsi oli vapauttanut yksityistä eläkesuunnittelua varten.
Yksityinen eläkeyhtiö oli kansainvälisen ruotsalaisen konsernin tytäryhtiö.
Konserni osti ja myi osakkeita ja optioita yhtiöidensä välillä eri mantereilla ja maissa.
Jokainen osto tai myyntitapahtuma johti provisioihin kaikille eri tytäryhtiöiden hallituksissa.
Lopputulos oli, että eläkejohtajat kavalsivat 65 prosenttia maksamastani pääomasta ilman seuraamuksia.
Konsernin eri toimijoita vastaan nostettiin syytteet, mutta vuosikymmeniä kestäneen prosessin jälkeen kaikki syytetyt vapautettiin.
Itse seisoin 35 prosenttia maksetusta pääomasta kädessäni. Huomaa, etten ollut saanut korkoja tai osinkoja, se pääoma katosi jonnekin.
Opetus on, että kaikki valtion ja yksityiset eläketoimijat kavaltavat pienen miehen eläkevarat.
Yksilöllä ei ole mitään mahdollisuuksia pääomamarkkinoilla.
Olin maksanut työeläke ja yrittäjäeläke samaan aikaan.
Tässä oli virhe sijoittaa mihinkään eläkerahastoon missä tapahtuu juuri kuvailemaasi. Sijoittakaa suoraan passiiviisiin indeksirahastoihin, mitä laajemman alueen kattaviin sitä pienempi riski.
Eli sinulle jäi sama kuin eläkejärjestelmässä?
@@panukyytsonen5214 muutama satanen hyödyin verjen jäkkeen
Kiitokset , vallan hyvä video !
On mielenkiintoista!
Piti liittyä ihan kanavan tukijoukkoihin. 👍🏻
”Ja se mikä tärkeintä: penniäkään si siirry jälkeläisille.” Madres dios! Niinpä!
Hyvä video, ja tärkeitä pointteja. Kokonaiskuva asiasta on kuitenkin puuttellinen, mistä johtuen päättelyketju ajautuu harhaan.
Syy, miksi tuo markkinatuotolla laskettu eläke ei tämänhetkisellä systeemillä toteudu, on se, että tällä hetkellä palkoista maksettavat eläkkeet suurimmalti osalta menee nyt maksettavien eläkkeiden maksamiseen. Vain pieni osa maksetuista eläkemaksuista rahastoidaan, ja siten sen rahastoidun pääoman tuotto jää pieneksi. Tästä johtuu työeläkelaskurin antama summa. Tämä tärkeä osa kokonaisuutta jää videossa mainitsematta.
Suomen ikärakenteesta johtuen eläkkeellä olevien määrä tulee lähitulevaisuudessa vain kasvamaan, kun kerättävien eläkemaksujen summa vastaavasti pienentymään. Kyllä, järjestelmä on siis perustavanlaatuisesti viallinen ja ajautumassa kohti katastrofia. Tästä on kyse "eläkepommista" puhuttaessa. Mutta mitä asialle voisi sitten tehdä? Kaikkia hyödyttävää ratkaisua ei valitettavasti ole, vaan yhden voitto on toisen häviö. Jos nyt lakattaisiin keräämästä eläkemaksuja, työuransa jo tehneet eläkkeellä olevilta loppuisi eläke. Toisaalta jos jatketaan nykyiseen malliin, tällä hetkellä työeläkemaksuja maksavat palkansaajat eivät rahojaan enää tule näkemään. Valitaanhan siitä sitten.
OK, minäkin luulin että melkein kaikki yksityisen sektorin eläkemaksut rahastoidaan. Ajattelin vain, että onpa suuri ero rahastojen tuotossa. Tuoton alhaisuus ei voi selittyä pelkästään sillä, että eläkevakuutusyhtiöillä ei ole lupaa sijoittaa korkeamman riskitason osakkeisiin ja rahastoihin. Miten ihmeessä voi olla laillista, että eläkemaksuista iso osa käytetään johonkin muuhun kuin eläkerahastojen kasvattamiseen ja eläkkeiden tason pitämiseen korkealla? Itse olen jo eläkeläinen, eläkeputkeen jouduin tai pääsin IT-alalta ja eläkkeeni jäi muutaman vuoden osalta heikommaksi kuin pitäisi. Ikäni puolesta voisin vielä jonkun kk:n kartuttaa eläkettäni. Raja taitaa olla 68 v jolloin minun ikäiselläni eläke ei enää kerry.
Tästä kun kansalaisaloite tulee, jossa vaaditaan korjausta järjestelemään ja esittää järkevät korjausehdotukset, laitan nimen alle heti.
Toivottavasti joku asiansa osaava tekee kunnon aloitteen.
Otetaan se FIXIT ensin, sen myötä näppärin tehdä muutokset.
😂 kyllä se vielä ,kirpasee
ROSVO VALTIO SUOMI OY
Itse olen -94 syntynyt, ja en millään tasolla usko, että kun olen eläkeiässä, että meillä olisi jonkinlainen eläkejärjestelmä olemassa. Eli maksamani rahat jäisivät valtiolle, kun eläkejärjestelmä romahtaisi
1. Tuo 6%:n REAALItuotto on tosi kova. Nimellisenä se tarkoittaisi noin 9% tuottoa. Karon jutussa todettiin että Euroopan osakkeilla tuotto on reaalisesti ollut noin 4% ja sitä käyttäen rahastosijoittajan pääoma 40 v:n päästä on alle miljoona. Kahden prosentin ero tuottaa 40 v:n aikana yli puolen miljoonan (yli kolmanneksen) eron loppupääomassa.
2. Osakerahastosijoitukseen sisältyy paljon suurempi riski kuin eläkeyhtiöiden sijoitussalkkuihin. Pienempi riski = pienempi tuotto ja sijoituspääoman heilunta. Rahastosijoituksen arvo voi pahimmillaan juuri eläkkeelle siirryttäessä pudota kymmeniä prosentteja vaikuttaen merkittävästi rahastopääoman tuottoon eläkkeellä ollessa. "007-2009 pudotus oli pahimmillaan noin 60% USA:n markkinalla. siinä olisi eläkerahastosäästäjällä tullut tuskan hiki. Suomen työeläkejärjestelmän ei ole haluttu olla kovin riskialtis sijoituksissaan vaan varat on hajautettu osakkeiden lisäksi myös mm. matalatuottoisempiin korko- ja kiinteistösijoituksiin ja siten saavuttaa paremmin turvatut eläkkeet.
3. Kieltämättä Suomen työeläkejärjestelmässä on paljon tehottomuutta (rahat tosin eivät mene valtiolle). Yhtiöitä on liikaa ja hallinnointikulut suuret. Liian moni päätyy jo nuorena työkyvyttömyyseläkkeelle heikentäen koko järjestelmää merkittävästi.
4. 1995 syntyneet saavat eläkejärjestelmään maksamistaan eläkemaksuista paljon huonomman eläkkeen kuin esim. 1950 syntyneet. Nuorempien eläke-etuja on pariin otteeseen tarkoituksella heikennetty eläkeuudistuksissa. Taustasyynä on mm. pienenevät ikäluokat. Asiaa on avattu hienosti Teemu Muhosen ja Jari Hanskan kirjassa Eläketurma.
Tee Ivan jakso eläkeuudistuksista nuorten ikäluokkien näkökulmasta, etuja on heikennetty oman arvioni mukaan noin 30%.
1837 euron kuukasieläke on inflaatiokorjattuna 4770. Se vertautuisi pörssin kuuden prosentin NIMELLIStuottoon ja olisi edelleen selvästi heikompi kuin se 7500 euroa.
Mutta vaikka kuukausituotossa ei olisi mitään eroja, itse säästetty pääoma on aina henkilökohtaista varallisuutta, kun taas eläkeyhtiöiden toiminnan kautta ihmisten varallisuus sosialisoidaan.
Kyllä. Ja siksipä olen itsekin painottanut omaa säästämistäni jo nuoresta saakka. Se on kannattanut. Huonomman tuoton syitä esittelin edellisessä viestissäni, Matalampi riskitaso eli tuotto on se keskeisin ja toinen on tehdyt eläkeuudistukset = heikennykset nuorille kuten esim. 1995 syntyneille (mm. elinaikakerroin).
Sosialisoinnistakin olen samaa mieltä. Säästetyt varat eivät periydy jälkeläisille. Tällaisia järjestelmiä sosiaalidemokraattinen poliittinen järjestelmä tuottaa ja asioiden muuttaminen on käytännössä mahdotonta. Ruotsissakin on parempi eläkejärjestelmä.
Nykyinen eläkejärjestelmä 2000-luvulla tehtyjen uudistusten = leikkausten jälkeen on siis erityisesti nuorempien sukupolvien kohdalla kohtuuton kun samanaikaisesti vanhemmat sukupolvet saivat pitää eläke-etunsa koskemattomina. V. 1963 syntyneenä myös minun eläke-etujani leikattiin kun eläkeikäni nostettiin 63>65v ja elinaikakertoimella leikkaus.
Sanotaan, että jo maksussa olevat eläkkeet nauttivat perustuslain suojaa. Käsittääkseni perustuslaissa ei tällaista lue vaan "suoja" on peräisin yhdestä 1960-luvulla tehdystä perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnassa, jota sitten papukaijamaisesti toistetaan. Perustuslakiakin on muutettu sen jälkeen moneen kertaan joten tuota tulkintaakin voitaisiin vaikka heti muuttaa pelkällä valiokuntakäsittelyllä. Tulkintaa muuttamalla jo maksussa olevia eläkkeitä (niitä suurimpia) voitaisiin leikata (esim. 10-15% 2000€ ylittävältä osalta) ja sillä tavoin parantaa nuorempien sukupolvien eläke-etuja, rasittamatta järjestelmän kestävyyttä.
Kiitos loistavista keskusteluohjelmistasi! Suosittelen niitä kaikille ja erityisesti kansanedustajille avustajineen pakollisina!
@@ivan_puopolo
@@totanoin6795 Vastaus ehkä tuohon alkuperäiseen kommenttiisi. Ivanin esittämässä mallissa (pakotettu eläkejärjestelmä, joka takaa esim 1500e eläkkeen / kk) on kuitenkin tuo kohtuullisen elintason takaava pakotettu yhteiseen eläkejärjestelmään osallistuminen, joka takaa sen, että jokainen tulisi jollain tavalla toimeen. Näin ollen pörssiromahduksen ajoittuminen juuri eläkkeelle siirtymisen aikaan ei aiheuta täydellistä katastrofia. Lisäksi mallissa varmaan voisi myös tehdä töitä hieman pidempään niin, että sijoituksia voisi realisoida parempien aikojen vallitessa.
Sitten tuo 6 % reaalituoton oletus. Vaikka se vaatisikin korkeariskisempiä sijoituksia niin mielestäni mallissa olisi reilua se, että jokainen voi itse valita sijoituskohteensa / eläkerahastonsa oman riskinsietokykynsä ja tuottotavoitteensa mukaan. Näin ollen vaikka virtuaalivaluuttaan kaikki eläkemaksunsa sijoittanut voi kokea sijoitustensa romahduksen vaikkapa eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä tai missä tahansa kohdassa, mutta maailma ei siihen täydellisesti kaadu. Parhaassa tapauksessa voi siirtyä myös eläkkeelle jo vuosikymmeniä aiemmin, mikäli onni suosiikin rohkeaa.
Lisäksi tuohon 6,6 % reaalituottoon tai mihin tahansa historiassa toteutuneeseen tuottoon sisältyy myös yhtälailla erilaisia kriisejä eikä voi mielestäni automaattisesti olettaa, että tuottoja alentavia kriisejä olisi tulevaisuudessa enemmän kuin historiassa. Tuo 6,6 % reaalituotto pitää sisällään myös erilaiset kriisit joita oli vuosina 1900 - 2021 (joita ei ihan vähän ollutkaan).
Olen itsekin miettinyt ja laskenut näitä eläkkeisiin liittyviä laskelmia moneen kertaan ja todennut saman kuin Ivan videolla; nykyjärjestelmä sosialisoi huomattavan määrän ihmisten varallisuudesta ja elintasosta ja siirtää sitä jollekulle joskus (en tiedä kenelle ja milloin joku järjestelmästä hyötyy).
@ivan_puopolo Noissa laskureissa voi pidentää ajanjaksoa syöttämällä lukuja uudelleen. Esim tuossa videon laskurissa jos haluat tehdä laskelmia esim 45 vuodella voi tehdä ensin laskelman 40 vuodella kuten teit ja sen jälkeen syöttää saadun luvun alkusijoitukseksi ja laittaa sijoitusajaksi 5v ja jatkaa edelleen myös 840e/kk summan sijoittamista sen 5 vuoden ajan. Päästään vielä hurjempiin lukuihin. En osaa sanoa kuinka yleisiä noin pitkät työurat ovat, mutta itse aloin tekemään töitä jokapäiväisesti 21 vuotiaana ja alin eläkeikäni näyttäisi tänään olevan 68v 5kk.
Sitten vielä eläkeläisten verotuksesta. Pieniä valtiolta (nykyisestä eläkejärjestelmästä) saatuja rippusia verotetaan aika kovasti. Eläkkeen marginaaliveroasteet on erittäin suuria, kun palkansaajilla olevia työtulovähennyksiä yms automaattisia vähennyksiä ei ole. Esim 1000e / kk eläkkeellä (takuueläke 922,42e /kk, Lähde: Kela) ei tarvitse maksaa veroa ollenkaan, mutta jos on tehnyt pitkän uran matalapalkkaisella alalla ja bruttoeläke olisi 2000e / kk niin veroprosentti on 19 % eli 1000 euron eläkkeen noususta menee 380e veroa eli 38 % noususta (Lähde: www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/tuloverot/elakkeensaajan-veroprosentit/#073d8a77).
Korkean marginaaliveroasteen johdosta eläkejärjestelmä tuntuu entistä kannattamattomammalta ja Ivanin esittämä malli entistäkin houkuttelevammalta. Nykyjärjestelmässä ensin työuran aikana sosialisoidaan varoja järjestelmään, josta annetaan rippusia vuosikymmenten päästä jos eletetään ja sitten vielä annetuista rippusista otetaan isosti veroa. Lisäksi pääomat on kadonneet kuin tuhka tuuleen eikä kukaan voi periä mitään.
Tämä vaatisi kyllä isompaa keskustelua, että tähän kansan syvät rivit heräisivät ja saataisiin muutosta aikaiseksi.
Kiitos myös arvokkaista videoista! Hyvä, että on edes joku Suomessa joka näistä puhuu.
👍
Kiitos kommentistasi, yläpeukutin kun oli yksi harvoista oikeasti kommentin arvoisista kirjoituksista täällä. (Suurin osa vain jeesustelee ihmettelyään eikä tuo mitään lisäarvoa keskusteluun)
Käy sinäkin lukemassa minun kommentini indeksirahastojen tracking erroreista yms. ja halutessasi yläpeukuta.
Puopolon laskelmaa pitäisi korjata realistisemmaksi. (Kyllä se silti voittaisi eläkepyramidin - mutta uskottavuus lisääntyisi, kun laskenta olisi oikeasti tehty tarkasti)
aivan mahtava video. en ollu aikaisemmin ajatellut tätä asiaa näin..
tuli paljon tärkeää tietoa. hyvä Puopolo!
👍
Vaikka eläkkeellä eläisi "pelkällä" 6% tuotolla niin silti sielä on vielä se 1,5 miljoonan pääoma🤩
Sillä saisi talon ja auton heittämällä.
@@mazz85- Juu ja jos ei 40 vuoden työuran jälkeen ole velatonta taloa ja velatonta autoa pihalla on jotain mennyt kyllä pahasti pieleen.
@@benbaselet2026
Mää olen saamassa perintönä, jotenka miksi raataisin nuoruuteni tehtaassa ?
Elelen nyt minimalisti elämää, teen juuri senverran kun tarvitsee.
@@mazz85- No eihän se tosiaan sit sinua juuri henkilökohtaisesti koske jos et ajatellutkaan ikinä tehdä työuraa.
@@benbaselet2026
Olen ollu kuljetusalalla, mutta en halua tehdä vakkarina, vaan ehkä kausiluontoisesti, koska ei vain ole ahne.
Teen ohjelmistolla musiikkia suurimmaksi osaksi omaan tahtiin, eli artistin elämäntyyli sopii paremmin.
Sveitsiläiset osaavat tämän kuvion👍
Erinomainen, selkeä esitys. Kiitos siitä.
Olisi aihetta valtamedialle etusivun juttuihin. Arvatkaamme, tullaanko näkemään.
Koska rahat jää kuollessa systeemiin, niin tässähän on selvä insentiivi hoitaa sut päiviltä tavalla tai toisella ennenkuin ehdit nostaa niitä, luotatteko systeemin hyväntahtoisuuteen?
Vastahan ne tökki piikkejä tätä edistääkseen
Työnantajan maksamat eläkemaksut pitäisi ilman muuta laittaa palkkakuittiin näkyviin. Ne on todellisuudessa osa palkkaa, vaikkei niitä kuukausipalkkaan lasketakaan mukaan. Olisi hyvä palkansaajille nähdä, mikä on heidän todellinen palkkansa ja kuinka vähän siitä eläkemaksujen ja verojen jälkeen jää itselle.
Toi ois tosi hyvä systeemi,parin sukupolven jälkeen kaikki ois miljonäärejä eikä kenenkään tartteis tehä duunii!!kun pinkka ois kunnossa!!
Nuo prosenttilaskut ovat hieman ongelmallisia. Tuo suorien sijoitusten makkinatuotto n. 6 %, voi pitää paikkansa, kun vertaillaan vain tuotto prosentteja. Siinä ei kuitenkaan ole kysymys alkupääoman korkoa korolle tuotto, koska markkinat ajoittain romahtavat ja sijoitetun pääoman arvo romahtaa rajusti. Tällöin jatkossa saadaan prosentit korkeiksi, koska ne lasketaan pienenneistä pääomista, siis ei korkoa korolle kasvaneesta alkupääomasta. Erilaiset sijoitusfirmat johtavat ihmisiä harhaan noilla siististi kasvavilla käyrillään.
Byroslavia? Kanna verosi pimpelipomiin ja woketukseen!
Eläkkeen vero on pienempi kuin tuo pääomatulovero. Siitä kuitenkin ollaan ihan samaa mieltä, että valtio puhaltaa tässä ihmisten rahat, hyvään tarkoitukseen varmasti, mutta puhaltaa kuitenkin.
Ja kansa pysyy köyhänä.
Twitterissä joku ehdotti, että olisi joku omavastuuosuus, joka olisi jossain määrin vanhan systeemin mukainen, ja sen jälkeen kaikki ihmisen oman valinnan mukaan.
Tämän videon pitäis kaikkien Suomalaisten nähdä!!
Kiitos Ivan! Perustulo/tili vauvasta baariin olisi parempi ratkaisu. Rahoittaisit sen itse mutta voisit myös joustavasti sitä käyttää elämäntilanteesi mukaan
Kiitos oli arvokasta tietoa.
YEL-järjestelmä se vasta ryöstöä onkin, kyseisestä rahasta palautuu todella vähän yrittäjälle eläkkeellä. Sen järjestelmän voisi ekaksi lakkauttaa. Sinne ei kannata rahojaan sijoittaa yhtään ylimääräistä.
Kiitos, hyvä tietää.
Melkein 20v olin yrittäjänä. Yritin kyseenalaistaa yel maksun suuruutta useita kertoja. Eipä yrittäjien liitossa paljon kiinnostanut. Toinen asia on, uskooko kukaan enää 40v päästä yhdenkään rahaston olevan pystyssä?
Uskoiko kukaan yli sata vuotta sitten
Laskelmissa täytyy ottaa myös huomioon verot. Tyel- ja Yel-maksut pienentää työikäisenä tuloveroa. Kun taas jos saman rahan sijoittaa, niin tulee maksaneeksi tuloverot kahteen kertaan: ekana kun nostaa rahan tuloksi siirtääkseen omiin rahastoihin, ja toisen kerran pääomatuloveroina nostaessaan tuottoja sit eläkkeellä.
Lisäksi, jos eläkejärjestelmä purettaisiin, niin siirtäisivätkö työnantajat nuo sivukulut palkkoihin, jotta palkansaaja voisi itse sijoittaa ne rahat mihin haluaa? Ei todellakaan. Palkan maksaja siinä säästäisi enemmän. Paljansaaja saisi vain sen parisataa/kk enemmän (jonka maksaa eläkevakuutusta itse) ei tuota koko ~800 euroa joka esimerkkilaskelmassasi oli.
24:16 -->
Kiitos. Oli hyvää infoa ja tärkeitä laskelmia. Nyt tiedän enemmän niin osaan miettiä tarkkaan mitä teen palkan ja eläkkeen kanssa T. Vero0ttaja
Olipahan melkoinen pommi. Millaisia tuottoja eläkeyhtiöt ovat pystyneet kerryttämään järjestelmään ja paljonko eläkeyhtiöt kuppaavat näistä rahoista itselleen palkkoina, optioina ym. hyvänmiehen lisinä. Voisitteko jatkaa tätä vielä pikkasen. Kiitos! Muuten Ruotsissa palkansaaja voi päättää suuresta osasta eläkemaksustaan itse, ei kaikkea.
Mielestäni tässä jää se tärkein pointti edelleen käsittelemättä: Suomalaisen keskimääräinen elinikä on noin 76 vuotta. Jos siis työurasi päätyttyä elät 8 vuotta, pääset nauttimaan eläkkeestäsi noin huimat 150000 euroa joka on siis ehkä sen 10% siitä maksamiesi eläkemaksujen tuottopotentiaalista.
Eiköhän viimevuosina usea eläkeläinen ole vaihtanut "maisemaa".
Ongelma lienee se, että jos eläkemalli muutettaisiin kertaheitolla tällaiseksi, niin kuinka käy juuri nyt eläkkeellä oleville, jos kaikki työikäiset alkaisivatkin kerätä vain omaa pottia? Ja jos mallia aletaan muuttaa askeleittain pikku hiljaa, jotta nykyiset eläkeläiset eivät liikaa kurjistu, niin montakohan vuosikymmentä tai vuosisataa siinä kestää ennen kuin muutos on pystytty tekemään? Voidaanko, onko realistista ja kannattaako edes poliittisia päätöksiä tehdä sadan vuoden tähtäimellä, entä 50 vuoden? Eli kun alun perinkin väärällä tavalla rakennettua systeemiä on käytetty liian kauan, niin juuri sen takia sitä ei pysty muuttamaan. Toisekseen tuli mieleen, että jos kaikki olisi eläkeiässä miljonäärejä, niin mikäköhän olisi rahan arvo siinä tapauksessa? Pysyykö inflaatio siinä muutaman prosentin kieppeillä juuri siitä syystä, että kaikkien ihmisten ei anneta vaurastua? En siis halua olla vastarannan kiiski ja oikeistolainen olen itsekin, mutta maailma on monimutkainen.
Ei se ny mikään iso ylläri oo, monopolit on tunnetusti epätehokkaita ja valtio on sellainen. Mitä enempi valtaa valtiolle antaa sen epätehokkaampaa resurssien allokoiminen maassa on, joka tekee meistä kaikista köyhempiä ja elämä vaikeammaksi. Ymmärtäisipä vain kaikki kuinka surkea valtio on ja että mitä vähemmän se tekee asioita sen parempi.
😂
Tässä unohtuu pari seikkaa tai ainakaan niitä ei mainittu, joko tietämättä tai tarkoituksella. Onhan tämän asian näin esittäminen raflaavampaa. Suomessa on vain osittain rahastoiva järjestelmä ja emme maksa eläkemaksua omia eläkkeitämme varten vaan nykyisiä eläkeläisiä varten, vain pieni osa menee rahastoitavaksi ikään kuin puskuriin. Kun olemme eläkkeellä silloiset työlliset maksavat eläkkeemme. Nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet palkastaan murto-osan siitä summasta eläkemaksuja, joita me nyt maksaamme. Kymmeniä vuosia sitten maksut perustuivat siihen että työllisten määrä suhteessa eläkeläisiin oli hyvin suuri (eläkeläisiä oli vähän, koska kansa oli nuorta) ja eläkkeiden taso oli alhaisempi. Nyt suhde on toisin päin. Ja lisäksi Suomessa on paljon sairas- tai muita varhaiseläkeläisiä, tästä mainittiin sivulauseessa. Lisäksi mitä tulee rahastointiin, on sijoituksista suuri osa matalariskisissä korkopapereissa, tähän on kai mietitty lakimuutosta, että voidaan sijoittaa tuottavammin eli riskipitoisemmin. Joskus on valittu tällainen eläkejärjestelmä ja vaikea se on yksi kaksi muuttaa ja olisiko vaihtoehto todellisuudessa parempi?
Maksetaanko kansaneläkkeet tuosta potista? Esim. Horttogaalo ei ole tehnyt ikinä töitä ja silti hänelle maksetaan eläke.
😂 no ei ,se naurata .
Toihan voi selittää Carunan veroparatiisiryppään omistajankin?😮
Pekka tarvii lisää Puopololta "mainosaikaa"?😮
Todella huono diili verrattuna Iso-Britannian rahastoeläkkeeseen. Puitiin tätä vääryyttä kollega Tero Nummenpään kanssa #neuvottelija 209:n sisäpiirijaksossa.
Jos huijauksesta halutaan puhua niin miksi tähän samaan kusetukseen voitu ottaa mukaan EU-kansalaisille maksettavaa takuueläkettä? Siitä voi sitten jokainen laskea kannattaako töissä ihan pienillä palkoilla juosta?
Kun, lasketaan lasten pää nuppu kohti , mikä säästö ku. Joku lapsia tekee vielä.... Rangaistaan kun ei ole palkkatuloa.... Kyllä peliä loppuun saakka. . Tilkkutäkki ls laihialasittain- a i n a. Maksaa se , aika rahaa - NS toimituskulut ja toimitusaika korkojen % kera !
Kyllä tämä on uskomatonta, että meitä narutetaan. Ja Suomihan on "maailman onnellisin maa"... Onkohan ???
Sen takia yrityksen lopetin, ettei tarvii kyseistä järjestelmää tukea. Plus vielä kaikki muu verotus siihen päälle, perintöverot yms. Verohuijausta koko järjestelmä kaikkinensa.
Mietin vaan miten voisi muuttaa tätä systeemiä nyt kuin maksamme nyt oikeastaan edellisen sukupolven työntekijöiden, eli nykyisten eläkeläisten eläkettä.
Kuin väestöpyramiidi on mitä on niin joskus systeemi kaatuu, mutta poliittisesti olisi luultavasti todella hankalaa mennä vastaan kokonaista armeijaa eläkeläisiä äänestäjiä, ja samalla kaikkia jotka eivät ole eläkeläisiä mutta tuntevat olevansa paremmassa turvassa tässä systeemissä.
Kannattaa mennä tarkastamaan omat eläkearviot tuolta sivulta. Saatat jäädä tosi pieniin eläkkeisiin jos olet ollut poissa työelämästä syystä tai toisesta. Tää systeemi on luotu tällaseks pääasiassa siksi, että suuret ikäluokat ovat määrällisesti huomattavasti suurempia kuin esim. 2000 syntyneet. He myös jäivät eläkkeelle nuorempina, eli saattavat ennen kuolemaansa olla eläkkeellä 30-40 vuotta. Nykynuoret eivät tee lapsia omia eläkkeitään makselemaan, eli vinoumaa ikärakenteessa joudutaan korjaamaan erilaisin laskurein ja varautumisjärjestelmin. Tässä tullaan silti eräänlaiseen "väärinymmärrykseen" jota valtio harjoittaa. Eläkeläisten rahat ei katoa mihinkään, oli hyvinvointivaltio tai ei. Mutta jos saat takuueläkkeen n. 940/kk tarvitset muita tukia selvitäksesi erilaisista vanhuuden tuomista lisäkuluista kuten vuokrista hoivakodissa ym. Eli ilman näitä lisätukia voit tuskin mennä hoivakotiin, maksut ovat nopeasti 5000 e / kk. Säästetty asuntokin saattaa olla lasten omaisuutta perinnön kautta jos puoliso on kuollut ensin. Eli asia ei ole ihan niin yksinkertainen miltä se näyttää, monessa maassa suku on vastuussa vanhuksen elättämisestä,mutta Suomessa vanhukset pääasiassa elättää valtio. Tän takia et vois ottaa rahoja ulos järjestelmästä kun haluat, koska tuleva sukupolvi ei tienaakaan samalla tavalla kuin edellinen ja tälle seuraavalle sukupolvelle ei olis sitten kerääntynyt riittävästi pääomaa eläkemaksuja varten. Elinajan ennuste on pienentunyt, jos 40- luvulla syntyneen ennuste oli elää n. 85-vuotiaaks,niin 2000-luvulla syntyneen enää 76-vuotiaaks. Uskoisin, että tätä ei ole ihan kokonaan osattu ajatella loppuun asti. Aika näyttää. Väärinymmärrys tulee kuitenkin siitä, että annetaan ymmärtää, että eläkejärjestelmä ei kestäisi suuria ikäpolvia. Sen se kestää, mutta kuinka käy nyt syntyvien on toinen juttu.
Ja kaikki eivät generoi työurallaan samaa eläkettä! Ne ketkä tekee ison eläkkeen - maksavat myös niiden palvelut ketä ei oo syystä tai toisesta pystyneet tekemään "hyvää eläkettä itselleen" - tämä on käsittämätön konsepti.
Ensin siis hyvätuloista verotetaa Progressiivisesti ja jos et omaan kotiin kuole, loput viedään palveluiden kautta sitten hoivakodissa. Markkinointi palveluiden suhteen onkin sitten yksilöllistä, riippuen missä talossa olet. 250€/kk on valtion mielestä sopiva summa joka voidaan jättää vanhukselle , per kuukausi minimissään. Sillä rahalla nyt ei edes kahveja/lounasta, saa palvelukodin ulkopuolelta jokapäivä.
Eräs ystävä sanoi, että mukavaa kun valtio jättää vähän meille itsellekin 🙂 Alun perin eläkeikää määriteltäessä oletettiin, että puolet on jo kuollut pois eikä kaipaisi rahojaan. Ihmiset elävätkin nyt eläkeyhtiöiden harmiksi pidempään, suuret ikäluokat ovat eläkkeellä ja työssä olevien määrä vähenee. Eläkevakuutusyhtiöt ovatkin nyt huolissaan rahan riittävyydestä (heille) ja eläkemaksuja pitäisi kovasti nostaa. Rahaa toki olisi, kuten laskelma osoittaa, mutta entisen mukaiset tuotot eläkevakuutusyhtiölle vie eläkkeet tiukoille. Koitan itse varmistaa eläkepäivien tuloja sijoittamalla, jos tulevaisuudessa rahaa ei enää riitä eläkeläisille vaan kaikki liikenevä menee eläkevakuutusyhtiön omaan käyttöön.
Ivan, olet Suomen ainoa oikea journalisti. Sellainen jollainen journalistin tulee olla.
voimia sinne. Itse lopetin hesarin tilaamisen parikymmentä vuotta sitten. Ylen jouduin lopettamaan kroonistuvasta pahoin voinnista johtuen noin kymmenen vuotta sitten. En siis ole ammattilainen mutta näyttää ihan samalta veiviltä missä itse olin kun hellä kaiken kattava kertomus loppui ei ole kaunista kylää Kirkiisiassa Yle kusetti? Nyt jotain muuta ala vaikka menestyväksi kilpavene purjehtijaksi ettet huku. Vilpittömin terveisin
Tätä on tullut mietittyä ja usein. Isäni kuoli 69-vuotiaana, ei kerennyt pitkään eläkkeestä nauttia. Äidillä tällä hetkellä alzheimer vaikeimmassa vaiheessa ja on 70-vuotias. Miten ison osan nekin on elämän kestäneestä työurasta maksaneet eläkemaksuja. Hyöty miltei nollassa.
Ehkä turha asia, mutta nyt kun tuon TyEL-maksun piirissä on myös esim. Perhe-eläke eli työntekijän kuollessa turvaa puolison ja alle 20v huollettavien toimeentulon. Tai sitten kaikki muut asiat kuten osatyökyvyttömyyseläke tai ammatillinen kuntoutuminen tms. Niin onko siellä rahastossa niihin rahoja kun sattuu 30-vuotiaana jotain. Ehkä ameriikassa tungetaan rahastoihin rahat, mutta siellä ihmiset ei saakkaan lääkkeitä tai hoitoa jos ei ole erillisiä vakuutuksia ja rahaa. Mitä enemmän suomi länsimaalaistuu ja menee amerikan suuntaan niin sen kauemmas mennään hyvinvointivaltiosta mitä Suomi on ollut. Ollaan jo hyvää vauhtia menossa. Isompi syyllinen ongelmiin taitaa olla, että yritykset suurenee ja sitä myöden myydään ulkomaalaiselle omistajalle ja raha ei jää paikkakunnille tai edes Suomeen..
Eläkejärjestelmän muutoksista johtuen itseltäni hävisi kaikki ennen 23 ikävuotta maksetut maksut...silloin kun olin nuori ja nätti sain n. 21tmk käteen...ja sinne hävisivät kuin pieru saharaan, olikohan joku holkeri ja sorsa silloin hanoissa...
Ahon aikaan
Törmäsin videoon vasta nyt ja pieni nosto vielä asiasta: laskettu 7500€ eläkehän tosiaan tulisi rahaston TUOTOSTA. Itse 1,5 miljoonan omaisuus pysyisi koskemattomana (ja siirtyisi esim. perintönä eteenpäin).
Hieno video. Erittäin hieno
Hienoa, että olet löytänyt tämän aiheen, joka halutaan vaieta ja canceloida. Muistanet Suuren YEL-keskustelun, jota sinun piti juontaa ja johon minun piti osallistua. Sehän canceloitiin vasureiden toimesta. Olisin tuonut siellä esiin näitä samoja asioita.
Olen pitänyt aiheesta meteliä jo viisi vuotta. Blogissani on aiheesta kuusi kirjoitusta. Tiivistetysti asia on Vapauden liiton eläkeohjelmassa.
Ei ole myöskään yllätys, että öyhö-Ivanin kanavalla komppailee todellisuudesta irtaantunut ex-yrittäjä/poliitikko. Tule nyt Ivan selvittämään, miksi paskakärpäset kiinnostuu sosiaalisessa mediassa kontentistasi samaan aikaan, kun ammattilaiset ja asiantuntijat kaikkoavat? Onko vika vasemmistossa tai hyvinvointivaltiossa, vai sinussa ja teorioissasi?
@@pense1369 Esitähän nyt ihan itse missä laskelmat menee pieleen, niin katsotaan sitten.
KIITOS ❤
Tuliko tuossa huomioiduksi se, että jos säästää rahastoon rahojaan, alkavat ne rahat tuomaan tuottoa heti? Aluksi tietysti rahassa laskien vähän, mutta ajan kanssa lopulta aika hyvin. Kun jää eläkkeelle, on oma eläkerahasto siis suurempi kuin kuin pelkästään yhteen lasketut kuukausittain säästetyt varat.
Yksi ensimmäisiä kysymyksiä, mitä mietin, kun isäni hukkui pikkusta vaille 60-vuotiaana oli, että hän teki valtion paleluksessa suurimman osan työurastaan ja hän ei koskaan saanut nähdä sen tuottoa. Hän raatoi ja oli lahjomaton surullisen elämänsä saavuttaen...ei yhtään mitään...saaden nauttia...ei yhtään mistään. Tietenkään se ei ole näin mustavalkoista ja minulle hänen perintönsä oli yhdentekevä, mutta hänelle raha oli kaikki kaikessa, eikä hän saanut koskaan siitä mitään.
En kuitenkaan kiellä, etteikö hänellä ollut oikeutta nauttia keräämistään eläketuloista tai että sisarukseni olisi ansainnut saada niistä osuutensa, kun hän ei niitä rahoja koskaan nähnyt.
Valtion ura rikkoi hänet monella tapaa, alkoholisoitti ja raunioitti, katkeroitti.
Hienoa Suomi, miten pyyhkii?
Ei valtiolla ole pakko olla töissä jos ne noin ikävää on.
JUMALAUTA , OLIPA LUJA VIDEO !!!
Entä jos ois ost josta voi nostaa ennen eläke ikää ton 450tuhannen ylimenevän osan mutta ois vuosi tarketit paljonko siellä pitää olla jos ei ole niin joutuisi maksaan ton nykyisen mukaisen minimi määrän. Ja jos ylimääräistä niin sen voisi nostaa jo ennen eläkeikää vaikka kesämökkiä varten
Sairasta/käsittämätöntä ryöstöä tuo on kiertelyn ja kaartelun kautta toteutettuna. verot vielä päälle.
Kande satsata enemmän omiin pisneksiin kuin eläkevakuutusyhtiön pisneksiin..meillä asia ymmärrettiin 50v sitten ja nyt on miljoonat fikassa.
Miesten eliniän keskiarvio 82v. Kerro kuinka moni sinulle läheinen mies on elänyt 82v tai yli? Ja kuinka moni taas ei päässyt sinne asti?
Tämä olisi mahtava juttu, mutta kun on kyse Suomesta, ei ikinä tule onnistumaan, ketään ei saa vaurastua.
kukaan*
Esimerkissä eläkejärjestelmään laitetut rahat, 403 000 euroa, on kiinni jossain eläkeyhtiössä 40 vuotta, ja saat sitte keskimäärin takaisin 308 000 euroa eläkkeiden muodossa. Rahaa on sijoitettu 40 vuotta, mutta silti tehdään tappiota, eli siis hävitään inflaatiolle. Miten tämä on mahdollista?
Onneksi tuli tämä 40 vuotta sitten älyttyä ja minimi YEL maksamalla eläkkeeni on nyt aikanaan vajaa 700€ kuussa, mutta onneksi tein niin ja valtaosan pistin muualle poikimaan, nyt alle 60v on hyvä ollut olla eläkkeellä ja kaipa sieltä eläkekassastakin jotain roposia aikanaan tulee kun eläkkeelle asti ehtii. Palkansaaja ei kyllä pääse luistamaan ja se olisi sitten omasta pussista laitettava säästöön no tavallaanhan niin tein minäkin. No nyt kun YEL aletaan tarkemmin vahtimaan että vastaa yrittäjän todellista tuloa niin sen voi periaatteessa käsittää vain niin että yrittäminen muuttuu jatkossa kannattamattomammaksi mikä ainakin aiheuttaa yksinyrittäjien köyhtymistä takuulla! Hyvää ränttiä Ivan! Jatka vaan pöyhimistä ne alimmat on jo aivan homeessa siinä valtion kasassa! 🤣
Sosialistit huomasivat että on tapa kiertää ryöstöä...
Kirjataan lakiin, että ministereiden ja kansanedustajien ja avustajien ja hyvinvointialueiden johtajien kokonaispalkkio ja palkka on eläkesaajien keskipalkka, niin sillä tavalla saadaan virheet korjattua.
"Et omista mitään ja olet onnellinen" sanoo sannan handleri Klasu-setä! Siksi kai suomalaiset ovatkin "maailman onnellisin kansa"? 😂
Ei sen puoleen, ei raha ihmistä autuaaksi teekään!
Mutta olisi hyvä kaikkien tietää, että kummatkin laita puolet Suomen politiikassa ajavat korporaatiokommunismia ja fasismidiktatuuria, eun liittovaltiota ja uutta maailman järjestystä! Tämä tavanomainen jakolinja vas x oik on vain keino jakaa kansaa kahtia ja pitää sen huomio toisaalla! Eläkejärjestelmän romahdus lienee vain ajan kysymys! Se loppuu siinä vaiheessa kun petrodollari keikahtaa lopullisesti! Siinä kaatuvat lännen pörssit ja teollisuus, IMF ja EKP! Jotkut väittävät, että se yli 200 miljardin eläkerahasto on panttina valtion velalle, joka huitelee jo siellä 180 miljardin tietämissä! Huom kummatkin, eli vas+oik puolueet ovat vain lisänneet tuota velkaa! Tai se raha on aikaa sitten kavallettu!
Eli päämäärä on alunperinkin ollut ajaa Suomen talous ja maatalouden elinkeinot, yritykset (myös valtion omistamat) alas ja lopulta ajautua myymään koko kansallisomaisuutemme (metsät/ mineraalit/arvometallit/pohjavedet) ulkomaisille korporaatioille! Tällä ajetaan kansallisvaltio konkurssitilaan, joka lopulta lakkauttaa valtion olemassaolon!
Nämä, jotka ovat tietoisia tästä ja ajaneet agendaa (re:valkoinen salainen eun asiakirja, joka vuodettiin ulkoministeriön painosta v. 93), näiden nimet loistavat panamapapereissa! Sinne kuuluvat kaikki Suomen suuret yksityiset ja valtion yritykset, säätiöt, sekä entisiä ja nykyisiä ministereitä ja presidenttejä!
Tämä on se "uuden maailman järjestyksen" päämäärä = pieni rahakas eliitti toimii jokaisen entisen kansallisvaltion omistajana ja kansallisten hallitusten sijasta, niitä johtaa yksi maailman HALLITUS = YK!
Osana agendaa on vähentää merkittävästi populaatiota! (Tekaistu ihmisten aiheuttama ilm. lämpeneminen ja tahallaan lanseeratut pandemiat = YKn Agenda 2030 )! Jälkimmäisen jälkipyykki on vielä edessä! Nimittäin, nyt tähän "elinaikaodotukseen" (monen mutkan kautta) tulisi suhtautua todella vakavasti!
"Hyviä uutisia" eläkejärjestelmästä huolestuneille on, ettei nämä ns. "suuret ikäluokat" tule olemaan keskuudessamme kuin kork 3-5v! Lisäksi, valitettavasti monet paljon nuoremmat, niinikään poistuvat keskuudestamme viimeistään 7n vn kuluessa! Eläkejärjestelmää ei tulla jatkossa tarvitsemaankaan, koska 70% lapsista ja nuorista aikuisista sterilisoitiin viimeisenä parina vuotena!
Hyvä podi😊
En tiedä mitä työeläkeyhtiö yritti kun se tarjosi työeläkkeen kertakorvauksena? Olisiko mennyt 60 % veroa? Ero verokortin 0 % olisi ollut suuri, joten ottanut riskiä.