απλός μέλλοντας παθητικών ρημάτων

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 17

  • @ellinika_pantou
    @ellinika_pantou  3 ปีที่แล้ว +2

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΤΕ ΣΕ ΑΠΛΟ ΜΕΛΛΟΝΤΑ:
    1. Τα γράμματα ανοίγονται από τον γραμματέα.
    2. Το παιδί λούζεται μόνο του.
    3. Αυτά τα παιχνίδια παίζονται στον δρόμο
    4. Τα λεπτά υφάσματα ράβονται εύκολα.
    5. Τα μανιτάρια μαζεύονται μόνο από όσους τα γνωρίζουν.

  • @gsakcay
    @gsakcay 2 ปีที่แล้ว

    Thank you.

  • @oksanakiselova2300
    @oksanakiselova2300 3 ปีที่แล้ว +1

    🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

  • @Metaxikos
    @Metaxikos 3 ปีที่แล้ว +2

    Μπράβο σας ευχαριστώ

  • @mariaiv8894
    @mariaiv8894 9 หลายเดือนก่อน

    Σας ευχαριστώ !

    • @ellinika_pantou
      @ellinika_pantou  9 หลายเดือนก่อน

      Να είσαι καλά, Μαρία.

  • @Nada-adaN
    @Nada-adaN 3 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ ωραίο μάθημα, σας ευχαριστούμε πολύ. Ίσως καμία φορά μπορείτε να μας εξηγήσετε πότε πρέπει να προσφέρουμε το -θ ως -θ και πότε ως -τ;
    Για την κλίση παθητικών ρημάτων:
    1- θα ανοιχτούν
    2- θα λουστεί
    3- θα παιχτούν
    4- θα ραφτούν
    5- θα μαζευτούν

    • @ellinika_pantou
      @ellinika_pantou  3 ปีที่แล้ว +2

      Καλημέρα, Nada. Φαντάζομαι ότι εννοείς πότε να χρησιμοποιούμε -θ- και πότε -τ-. Όπως λέω και στο βίντεο, παλιά όλα τα ρήματα είχαν -θ-, άρα ο τύπος των ρημάτων με -τ- είναι νεότερος. Τα πιο πολλά ρήματα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και με τις δύο μορφές. Μπορώ δηλαδή να πω: θα εργασθώ / θα εργαστώ. Η διαφορά είναι στυλιστική και όχι ουσιαστική. Καθώς με το -θ- είναι η παλιότερη μορφή, συνήθως χρησιμοποιείται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανώτερης μόρφωσης ή σε ειδικά περιβάλλοντα. π.χ. δεν είναι παράξενο να το ακούσεις στην αίθουσα ενός δικαστηρίου, σε μια πανεπιστημιακή διάλεξη, στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κλπ ή να το διαβάσεις σε μια επιστημονική μελέτη. Στην καθημερινότητα το χρησιμοποιεί κανείς όταν θέλει να σατιρίσει συνήθως ή να προσδώσει μεγαλύτερη επισημότητα σε αυτά που λέει. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που επιλέγουν να χρησιμοποιούν τον παλιότερο τύπο για δικούς τους λόγους, που μπορεί να έχουν σχέση με ιδεολογία, αισθητική άποψη ή οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση, όσο προχωρεί κανείς στη μελέτη των ελληνικών (όπως και κάθε άλλης γλώσσας), τόσο πιο σημαντικό είναι να μπορεί να αναγνωρίζει αυτού του είδους τις λεπτομέρειες στην γλώσσα. Συνεπώς, σε ευχαριστώ πολύ γιατί με αυτή την ερώτηση μου έδωσες την ευκαιρία να το επισημάνω.

    • @Nada-adaN
      @Nada-adaN 3 ปีที่แล้ว

      @@ellinika_pantou Σε ευχαριστώ την πλήρη απάντηση, αλλά συμβαίνει ότι όταν προσπαθούσα να άκουσα κάποιες διάλεξες στο TH-cam πολλές φορές μου μπέρδεψε ότι όταν έψαχνα μια λέξη που δεν γνώριζα την έννοια και που ήταν προφερόμενα εκεί με τον ήχος τ, στο τέλος, έβρισκα ότι γράφεται με θ. Ένα παράδειγμα που θυμάμαι καλά είναι τη λέξη "αισθητό". Αλλά μπορεί να είναι περίπτωση του ίδιου φαινομένου που λέγετε αλλά σε σχέση με άλλες λέξεις παρά από ρήματα.

    • @ellinika_pantou
      @ellinika_pantou  3 ปีที่แล้ว

      @@Nada-adaN Το "τ" και το "θ" είναι ήχοι που μοιάζουν πολύ, αλλά είναι δύο διαφορετικοί ήχοι. Κάθε ένα από αυτά τα δύο γράμματα το διαβάζουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή αν γράφουμε "τ", διαβάζουμε [t] και αν γράφουμε "θ", διαβάζουμε [th] . Αν στη μητρική σου γλώσσα δεν υπάρχουν και οι δύο ήχοι, τότε μπορεί στην αρχή να τους μπερδεύεις. Όσο περισσότερο ακούς και μιλάς ελληνικά, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσεις να τους ξεχωρίζεις.

    • @Nada-adaN
      @Nada-adaN 3 ปีที่แล้ว

      @@ellinika_pantou Σας ευχαριστώ, αυτόν τον ήχο δεν υπάρχει στην μητρική μου γλώσσα αλλά υπάρχει στα αγγλικά. Αυτό τότε σημαίνει ότι όταν άκουσα αιστητό αντί αισθητό το άκουσα λάθος, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολο ο καθένας να διευκρινίσει το θ από το τ στον προφορικό λόγο αν δεν έχει αρκετή εμπειρία.

    • @ellinika_pantou
      @ellinika_pantou  3 ปีที่แล้ว

      @@Nada-adaN Ναι, έτσι είναι. Αν δεν υπάρχει αυτός ο ήχος στη γλώσσα σου, πρέπει να συνηθίσεις να τον ακούς και σιγά σιγά θα μπορείς να τον ξεχωρίζεις και να τον προφέρεις.

  • @georgbarnert
    @georgbarnert 3 ปีที่แล้ว +1

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΤΕ ΣΕ ΑΠΛΟ ΜΕΛΛΟΝΤΑ:
    1. Τα γράμματα θα ανοιχτούν nαπό τον γραμματέα.
    2. Το παιδί θα λούστεί μόνο του.
    3. Αυτά τα παιχνίδια θα παιχτούν στον δρόμο
    4. Τα λεπτά υφάσματα θα ραφτούν εύκολα.
    5. Τα μανιτάρια θα μαζευτούν μόνο από όσους τα γνωρίζουν.
    Ευχαριστώ πολύ!

    • @ellinika_pantou
      @ellinika_pantou  3 ปีที่แล้ว +1

      Πολύ σωστά, Georg!

    • @Πέτρος-γ4κ
      @Πέτρος-γ4κ 3 ปีที่แล้ว +1

      @@ellinika_pantou Γιατί αντιγράφει τις προτάσεις σας; ??? Σασ ευχαριστώ για αυτό το βίντεο,πολύ με βοηθήσατε,αυτά τα ρήματα . Για παράδειγμα΄΄΄΄ θες το μεσημέρι,ήθελα να ντύθηκα και να βγάνω για βολτα με τους φίλους μου.
      Χθες κοιμήθηκα καλά.
      Σήμερα κουράστηκα πολύ.
      Στο τρένο ξεχάστηκα την βαλίτσα.😊

    • @ellinika_pantou
      @ellinika_pantou  3 ปีที่แล้ว +1

      @@Πέτρος-γ4κ Δεν κατάλαβα, Μαρίν, ποιος αντιγράφει τις προτάσεις μου. ... Πρόσεξε: Χθες το μεσημέρι ήθελα να ντυθώ και να βγω βόλτα με τους φίλους μου. (μάλλον πρέπει να κάνω ένα βίντεο για την υποτακτική) ... Στο τρένο ξέχασα την βαλίτσα (ή εγώ ξεχάστηκα και δεν κατέβηκα στη σωστή στάση). Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου. Μπορείς να τις γράψεις στον μέλλοντα; Δηλαδή, όχι τι έκανες αλλά τι θα κάνεις;