Toz ve Buluttan başlama fikri çok güzel. Emeklerinize sağlık NOT: :D 07.14 Döngüler Bölümü ile birlikte, hocanın konuşmasını dikte eden bir arka plan sesi başlıyor :)
iki sinüs dalgasının birleşmesi kısmında... elektronikte, örneklemede frekans önemli. örnekleme sinüs dalgasının frekansı ile aynı olmaz ise değerler bozuk gelir. peki iki sinüs dalgası çiftleşirken... biraz araştırayım, daha derli toplu bir soru çıkar ;) Bu arada bildiğimiz herşeyin sapıttığı bir quantum boyutu var mı?
Tolga, "hocam" selam. Dün sormaya çalıştığım şey iki dalganın birbiri ile birleşmesinde zamanın önemi gibi bir şeydi. Bununla ilgili olarak aşağıdaki bilgiye ulaştım. "HETERODİN Geniş frekans bandındaki her istasyon için eşit güzellikte sinyal alınması ve işlemlerin eşit olması için heterodin sistemi geliştirilmiştir. İki frekanslı sinyalin çarpılıp aralarındaki fark kadar yeni frekanslı bilgi sinyalinin yaratılmasına “HETERODİN OLAYI” denir. Bu olayı geniş olarak söyle açıklayabiliriz; Bir piyanonun birbirine bitişik iki tuşuna aynı zamanda basılırsa çıkan ses titrer gibi bir etki meydana getirerek alçalıp yükselir. Aynı şey, ekseriya, iki motorlu uçaklarda, motorlar birbirinden çok az farklı döndüğü zaman da işitilir. Sesteki bu titremenin (ki buna “vuru” adı verilir) sebebi sesin havada bir sıra “itme” ve “çekmeler” halinde yol almasıdır. Çekmeler başka bir sesin çekmeleri ile aynı zamana rastlarsa, iki nota birbirini kuvvetlendirir ve daha yüksek bir ses işitilir. Fakat birinci notanın çekmeleri ikinci notanın itmeleri ile aynı zamana rastlarsa iki nota birbirini yok etmeye çalışır ve hafif bir ses duyulur. Notaların frekansları farklı olduğu zaman birincinin çekmeleri her zaman ikincinin çekmeleri ile aynı zamana rastlamaz; çünkü bunlar her iki nota için farklı aralıklarla meydana gelir. Fakat frekansı yüksek olan notanın itme ve çekmelerini öteki notanın itme ve çekmelerini zaman zaman yakalar ve bunlar aynı zamana rastladıkları takdirde seste bir yükselme duyulur ve böylece titreklik ortaya çıkar. Bir saniyede meydana gelen vuruların sayısı iki notanın frekansları arasındaki farka eşittir. Tıpkı iki notanın vuru meydana getirerek birbirini etkilemesi gibi, iki alternatif gerilimde birbirleriyle karıştırılınca yukarıda anlatılana benzer bir olay meydana gelir. Karışma sonunda elde edilen gerilim, ilk iki gerilimin frekanslarının farkına eşit bir frekansla büyüyüp küçülür. Böylece frekansı 500 Hz olan bir alternatif gerilim, frekansı 1500 Hz olan başka bir gerilimle karıştırılırsa meydana gelen gerilim saniyede 1000 defa büyüyüp küçülecektir. Buna HETERODİN yapma denir. Buradaki alternatif gerilimlerden birinin yerine antenden gelen radyo işareti kullanılır. Karıştırma sonucunda meydana gelen gerilim radyo işaretinden daha alçak frekanslı olur, fakat asıl işaret üzerine bindirilmiş olan haberi de taşır."
Bahsettiğin şeyin müzikteki ismi ise FM (Frequency Modulation), bir de aslında Constructive-Destructive interference, yani faz'a bağlı girişim deseninden bahsediyorsun, sinyal, frekans bağlamında aynı şeylerden bahsediyoruz ben sadece söylediğin ismini bilmiyordum :)
hocam selamlar, kitabın baskısı tükenmiş, acaba tekrar basılır mı?
Şu an için öyle bir plan gözükmüyor, bana email veya sosyal medya üzerinden ulaşır mısın?
tabii ki hocam çok teşekkürler@@Tritonet
Toz ve Buluttan başlama fikri çok güzel. Emeklerinize sağlık
NOT: :D
07.14 Döngüler Bölümü ile birlikte, hocanın konuşmasını dikte eden bir arka plan sesi başlıyor :)
Çok teşekkürler, arka plan sesini sevdiğinize sevindim :)
iki sinüs dalgasının birleşmesi kısmında... elektronikte, örneklemede frekans önemli. örnekleme sinüs dalgasının frekansı ile aynı olmaz ise değerler bozuk gelir. peki iki sinüs dalgası çiftleşirken... biraz araştırayım, daha derli toplu bir soru çıkar ;)
Bu arada bildiğimiz herşeyin sapıttığı bir quantum boyutu var mı?
Tolga, "hocam" selam. Dün sormaya çalıştığım şey iki dalganın birbiri ile birleşmesinde zamanın önemi gibi bir şeydi. Bununla ilgili olarak aşağıdaki bilgiye ulaştım.
"HETERODİN
Geniş frekans bandındaki her istasyon için eşit güzellikte sinyal alınması ve işlemlerin eşit olması için heterodin sistemi geliştirilmiştir. İki frekanslı sinyalin çarpılıp aralarındaki fark kadar yeni frekanslı bilgi sinyalinin yaratılmasına “HETERODİN OLAYI” denir.
Bu olayı geniş olarak söyle açıklayabiliriz;
Bir piyanonun birbirine bitişik iki tuşuna aynı zamanda basılırsa çıkan ses titrer gibi bir etki meydana getirerek alçalıp yükselir. Aynı şey, ekseriya, iki motorlu uçaklarda, motorlar birbirinden çok az farklı döndüğü zaman da işitilir. Sesteki bu titremenin (ki buna “vuru” adı verilir) sebebi sesin havada bir sıra “itme” ve “çekmeler” halinde yol almasıdır. Çekmeler başka bir sesin çekmeleri ile aynı zamana rastlarsa, iki nota birbirini kuvvetlendirir ve daha yüksek bir ses işitilir. Fakat birinci notanın çekmeleri ikinci notanın itmeleri ile aynı zamana rastlarsa iki nota birbirini yok etmeye çalışır ve hafif bir ses duyulur.
Notaların frekansları farklı olduğu zaman birincinin çekmeleri her zaman ikincinin çekmeleri ile aynı zamana rastlamaz; çünkü bunlar her iki nota için farklı aralıklarla meydana gelir. Fakat frekansı yüksek olan notanın itme ve çekmelerini öteki notanın itme ve çekmelerini zaman zaman yakalar ve bunlar aynı zamana rastladıkları takdirde seste bir yükselme duyulur ve böylece titreklik ortaya çıkar.
Bir saniyede meydana gelen vuruların sayısı iki notanın frekansları arasındaki farka eşittir. Tıpkı iki notanın vuru meydana getirerek birbirini etkilemesi gibi, iki alternatif gerilimde birbirleriyle karıştırılınca yukarıda anlatılana benzer bir olay meydana gelir. Karışma sonunda elde edilen gerilim, ilk iki gerilimin frekanslarının farkına eşit bir frekansla büyüyüp küçülür. Böylece frekansı 500 Hz olan bir alternatif gerilim, frekansı 1500 Hz olan başka bir gerilimle karıştırılırsa meydana gelen gerilim saniyede 1000 defa büyüyüp küçülecektir. Buna HETERODİN yapma denir. Buradaki alternatif gerilimlerden birinin yerine antenden gelen radyo işareti kullanılır. Karıştırma sonucunda meydana gelen gerilim radyo işaretinden daha alçak frekanslı olur, fakat asıl işaret üzerine bindirilmiş olan haberi de taşır."
Bahsettiğin şeyin müzikteki ismi ise FM (Frequency Modulation), bir de aslında Constructive-Destructive interference, yani faz'a bağlı girişim deseninden bahsediyorsun, sinyal, frekans bağlamında aynı şeylerden bahsediyoruz ben sadece söylediğin ismini bilmiyordum :)
5 liler çemberi analizini partisyon örnekleriyle vermek mümkünmü hocam ? Sizlere minnettarız.Saygılarımla
58:00
Müzik adına sizleri alkışlıyorum
Çok teşekkür ederim 🙏🏽