I really miss the excellent English subtitles... Zondag med Lubach was one of my favourite TH-cam channels and has frankly quite strongly impacted my sentiments towards the Netherlands! Any chance of bringing them back??
Yeah the community used to translate the subtitles because there was an option for anyone to contribute to the subtitles, but for some reason TH-cam keeps making the most random changes and they disabled that option. So I guess the only possibility now is for the people managing this channel to add the subtitles, which is far less likely to happen :\
Aflevering is te kort om heel diep in te gaan op crypto, maar de boodschap is in ieder geval wel duidelijk. Je kunt zo een hele week praten over dit onderwerp en dan ben je nog niet klaar.
Je moet de video van Folding Ideas kijken. Is echt goed en gaat heel diep in op crypto en NFTs. Het is echt schandalig dat die nog niet genoeg worden gezien als de scams die ze zijn
@@plants_before_people5329 Yep heb die gekeken toen die uit kwam. Ik heb zelf geen crypto maar vond het wel interesant om te onderzoeken hoe dat wereldje in elkaar steekt. Opzich kan Lubach het proberen alleen denk ik dat de kijkers van zijn programma dan in slaap vallen; want laten we eerlijk zijn, het is ook zoals Folding Ideas zegt zo lastig mogelijk gemaakt om te snappen zodat je meteen denkt dat het ook echt daadwerkelijk een 1:1 vervanging is van echt geld bijv.
@@Chauxz ja idd, plus mensen die er fanatiek in zitten kunnen de kritiek meestal erg slecht handelen dus ik vraag me af of een saai diepgaande video meer effect heeft dan dit
Naast het stroomverbruik viel mij vooral de evangelievorming rond crypto tegen. Je kan op internet je reet niet keren of je ziet weer iemand die vindt dat je niet kritisch op crypto mag zijn, want "dan begrijp je het niet" o.i.d. Zodra mensen kritiekloos worden dan moet je er ver weg van blijven.
Argument van stroomverbruik is jaren geleden al weerlegd. Beetje vreemd dat Lubach hier nu weer mee komt. Kritiek is altijd goed, maar eenzijdige kritiek, gebaseerd op onvolledige informatie is mensen onjuist informeren. Denk dat Arjen na de uitzending stiekem nog wat cryptootjes koopt
@@kaleboomgeit Niks weerlegd. Je hebt tegenwoordig andere methodieken die dat enigszins beperken, dat klopt, maar de oude meuk werd gewoon op datacenters vol grafische kaarten gemined. En die verbruiken flink wat stroom.
@@MaxTheDragon Weerlegd in de zin dat het alleen maar negatief is dat Bitcoin zoveel energie gebruikt. Dat er stroom wordt gebruikt, natuurlijk. Dit is essentieel voor de veiligheid van het netwerk. Hoe meer stroom, hoe veiliger het netwerk. Het grootste gedeelte van het stroom wat gebruikt wordt is echter groeneenergie en miners hebben incentive dit zo goedkoop (en dus zo groen) mogelijk te doen.
@@kaleboomgeit Zoals Arjen in het item uitlegt had die groene stroom voor andere, nuttige doeleinden gebruikt kunnen worden waardoor grijze stroomverbruik daarmee verdrongen wordt. Door crypto komt er stroomverbruik bij. Daarom is het nog steeds verspilling. Dat stroomverbruik bestaat bovendien primair vanwege opzet van de miningalgoritmes en de veeleisendheid qua rekenkracht, en secundair vanwege de menselijke hebzucht om dat maar oneindig te gaan opschalen.
@@MaxTheDragon Zoals Two Wheel Rider hieronder uitlegt bevinden de meeste miners zich in gebieden met een energieoverschot: dit bespaart de miners enorme kosten. Maw, deze energie wordt anders niet gebruikt en is dit een non-argument. Daarnaast zijn er nog voldoende mogelijkheden groene stroom op te wekken maar wordt dit proces vertraagd door economisch redenen.
@@justicemusicmovement7049 Dat vinden crypto gekkies altijd. Als je kritiek hebt die volledig terecht is dan snap je het niet. Want de 21 jarige jongetjes van deze wereld met 3 nft's en een wikipedia pagina over Blockchain in hun favorieten weten het natuurlijk veeeeel beter.
@@bubbleblow7461 Zowel 'cryptogekkies', als mensen die hun master of science in Blockchain hebben behaald, hebben hier met kromme tenen naar gekeken. En als leek op dit gebied kun je ook zien dat dit een extreem bevooroordeeld stukje show is, met nul informatieve waarde en talloze drogredeneringen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is meerdere bronnen raadplegen (dus anti- én pro-crypto). En daarnaast is jouw gedachtegang; "Als je kritiek hebt die volledig terecht is dan snap je het niet." ... een beetje eng. Dat probeer je vervolgens uit te leggen met het 'argument' dat 21 jarige die nft's bezitten het veeeel beter weten. Maar dat zegt niks, en past wel precies bij de manier van redeneren die Lubach in zijn show toepast. Ik mis Zondag met Lubach, daar leerde je soms nog wél iets van.
@@knastvogel typische reactie van een elitist.. Genoeg andere metal dat heel anders is is dan opeens 'pop muziek'? Dus eigenlijk alles wat geen deathcore is?
Want dat is zoveel slechter/onbetrouwbaarder dan crypto... Dat is zeker ook de reden waarom mensen altijd hun geboekte winst met crypto weer terugruilen naar fiat...
@@theundefinedx0018 nee wijsneus dat doen ze omdat de supermarkt nog een overheidsslaaf is die alleen maar fiat mag accepteren om netjes belastingen te kunnen betalen
Zou inderdaad supernuttig zijn! Bij een munt als de euro staan tegenover alle schulden ook vorderingen, en de ECB heeft een positief eigen vermogen. Dus iedereen kan alle schulden die in euro's luiden afbetalen, inclusief het terugkopen van alle bankbiljetten (=schuld van de ECB aan de houder), en dan blijft er nog een berg goud en/of vreemde valuta over. Fiatgeld is dus, in tegenstelling tot de Bitcoin, niet gebaseerd op gebakken lucht. Fiatgeld is natuurlijk wel gebaseerd op het vertrouwen dat de centrale bank de interne en externe waarde van de munt blijft verdedigen, maar dat is dan ook precies de taak die westerse landen aan hun centrale banken hebben gegeven.
@@JC050980 Gelukkig hebben we heel veel Johannes Zwartjes in de wereld waar het geld van aan het verdampen is door inflatie met een spaarrente van een sneetje brood per jaar. Kunnen de mensen die er wat meer moeite in stoppen en crypto wel begrijpen mooi van profiteren
Pfff je wordt echt helemaal gek van die cryptoreclames (en toto/loterij trouwens). Nooit ergens instappen als de lokale groenteboer het er al over heeft is mijn tip.
@@OggiOggiOggi en toen gingen centrale banken weer over op QE inderdaad waarbij er meer werd geprint dan in de afgelopen 10 jaar bij elkaar toen. Oftewel crypto is een bubbel en nu met QT loopt die weer leeg. Alleen nu is inflatie in het spel dus de tijd van bubbels is voorbij en dus die van crypto ook
Alsof Bitcoin daar de oplossing voor is. 8% inflatie betekent gewoon dat je ook 8% extra bitcoin neer mag leggen voor hetgeen je wil kopen. Crypto is dus op geen enkele manier een valuta, maar slechts een speculatiemiddel in het beste geval of een commodity (zonder intrinsieke waarde) in het slechtste geval.
4:40 Gemiste kans, hier had een mooi fragment van 'Waar doen ze het van' ingemonteerd kunnen worden. Je kan blijkbaar ook prima ermee pochen op nationale televisie.
Jammer dat het verhaal zo kort en ongenuanceerd wordt gebracht. Er is veel mis met veel cryptoinitiatieven, maar om te stellen dat alle crypto heeft gefaald omdat we vanaf 2013(?) bezig zijn is natuurlijk te kort door de bocht.
En er kan ook vreselijk misbruik onder valse beloftes worden gemaakt. Vorig jaar nog hadden een aantal TH-camrs zoals Ricegum en Jarvis en cryptovaluta gemaakt genaamd savethekids en drongen met name hun jongere volgers om te investeren of om te donoren voor de investeringen. Dat ging helemaal mis, heel veel mensen geld kwijt en eentje (de oprichter)is spoorloos verdwenen met tonnen dollars.
Daarom is regulatie zo belangrijk. Als het goed is, correct me if im wrong, komt er een regel waarbij je je moet identificeren voordat je een cryptomunt kan opzetten. Zo verlaag je het percentage (en de kans op) rugpulls.
Niet alleen crypto, dat kan gebeuren met elke investering die net van de grond komt of nog op de beurs moet komen. Rugpulls bestaan net zo lang als aandelen bestaan.
Arjen, zou je een filmpje kunnen maken in het rubriek 'en nou is het afgelopen' over influencers? Ik zie hen als grotere kwaad dan crypto. Vind het overigens jammer dat je nergens uitlegt wat crypto precies is en welke soorten er zijn. Voor mij ziet het er nu uit alsof jullie geen tijd wilden investeren in dit onderwerp.
Veelal vermakelijk en informatief om naar jullie te kijken Arjen. Misschien goed om eens de innovaties van blockchain technologie en toepassingen daarvan in de praktijk aandacht te geven. Zoals hoe Cardano bijvoorbeeld in Afrika bezig is (in samenwerking met de overheid)om mensen te voorzien van een Digitaal ID en te onboarden op het internet. Of wat voor belangrijke rol in de logistiek blockchain inmiddels heeft ingenomen. Zat voorbeelden te bedenken. Hoeveel banen er gecreëerd zijn etc etc. Belangrijke les voor iedereen om mee te nemen is dat je in mijn optiek niet blind moet zijn voor nieuwe technologische ontwikkelingen en niet te snel zeggen "oh het zal wel bagger zijn want ik hoorde dat". Blijf leren. Dat is zeker wel een advies. Crypto is een zeer volatiele asset om in te investeren. Nog veel risicovoller in het leven: Niks doen. Dan bereik je sowieso niks. Hartelijke groet, Rogier
Je kan beter de "influencers" aanpakken die mensen oplichten met de nieuwste truckjes nu is het toevallig crypto maar straks is het iets anders het probleem is niet crypto maar de ongereguleerde reclame markt van de Social media
Jammer dat hij dit doet, ik vond het een leuk programma Bitcoin is het eerste wereldwijde particuliere (open source, geen overheid) digitale, op regels gebaseerde monetaire systeem in de geschiedenis van de wereld FK het FIAT systeem, jou geld word minder waard! jouw producten worden duurder! ja bitcoin crashed nu? net als de aandelen? Arjan waarom heb je niet beter onderzoek gedaan? nodig mij anders uit voor het programma.
For the people who say that cryptocurrencies use less energy than the banking industry, yes, you're right in total amounts. At the moment, crypto uses roughly half of the energy. But you have to consider that far fewer people in the world use cryptocurrencies. Take the US for example, studies show in the US roughly 6-20% use or has used crypto, while pretty much all adults have a bank account. If crypto grows, and this problem isn't solved, it will overtake banking with ease with how it currently stands. Not against crypto, but the energy consumption is undeniably extremely high.
@@TIMxisxHERE Ik neem aan dat n212 vooruit denkt naar het moment dat internationale cryptobros er lucht van krijgen dat deze video bestaat. Bespaart ze mooi de moeite om Google Translate te openen.
Afgezien dat ik ook een hekel heb aan crypto, is er wat meer nuance nodig bij het klimaatprobleem. Veel cryptocurrencies werken met een 'proof of work' systeem om de blockchain te valideren. Dit is een methode die ongelofelijk veel rekenkracht en dus stroom vereist. Maar dat is niet de enige manier om de betrouwbaarheid van de validatie te kunnen bewijzen. Er is namelijk ook een 'proof of stake' methode waar de validator zijn betrouwbaarheid bewijst door te laten zien dat ze er zelf belangen bij hebben om de waarheid te spreken. Dit systeem kost bijna geen rekenkracht en is op grotere schaal even veilig. Etherium gebruikt dit systeem onder andere. Ik mag dan een hekel hebben aan crypto maar ik vind de werking ervan erg interessant.
'is op grotere schaal even veilig', dat is helaas niet waar. Als dat zo was zou Bitcoin ook overstappen op Proof of Stake. Het is nog een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar zoals het er nu uit ziet leidt proof of stake tot centralisatie. En het decentrale karakter is juist wat een cryptocurrency nuttig maakt. Anders zou je ook een database/api kunnen gebruiken. Vergeet niet dat proof of work, zoals ingezet in bitcoin, juist de innovatie is die een decentrale munt mogelijk maakt. Verwijderen van die innovatie brengt je feitelijk terug in de situatie voor de innovatie.
@@yboi4106 Ethereum gebruik wel al proof of stake LOL. 2 netwerken van proof of stake en proof of work die parallel lopen. Ze moeten beide wel nog interactief maken ( als het dat is wat je bedoeld). Transacties gebeuren alleen op proof of work. Je kunt wel al staken op proof of stake netwerk
@@laurensa.1803 haha libertariër=fascisme?😅 Het zijn zelfs twee verschillende woorden. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen 'Appel gespot! Je weet dat je naar een peer smaakt, toch?'
Hetgeen me altijd verbaast met die crypto gasten is dat ze de mond vol hebben van financieel onafhankelijk zijn, maar vervolgens wel hun BTC winsten direct cashen naar een normale valuta omdat je met BTC nu eenmaal niet bijzonder veel kunt kopen. Het gaat dus gewoon om de winst.
Ja maar dat heeft met adoptie van crypto te maken. Voor normale valuta hebben we afgesproken dat dit een waarde heeft en hiermee betaald kan worden. Als we dit als samenleving voor crypto doen en het accepteren voor betalingen heeft dit het zelfde effect en kunnen BTC of ETH gewoon naast de euro of pond functioneren in een samenleving (mogelijk met andere doelen, zoals internationale transacties of een manier waarde bewaren zoals goud, maar dan met meer risico voor nu).
Deels waar, het is momenteel gewoon mogelijk om bij de Jumbo af te rekenen met je crypto. Dit gaat dan als het waren via een soort credit kaart, welke realtime de valuta om zet en in de gewenste valuta betaalt. Ik gebruik dit zelf voornamelijk in het buitenland, om transactiekosten te verminderen.
Het gaat om waardebehoud...tuurlijk cash je een gedeelte crypto als je iets wilt kopen, maar je wilt niet je geld in cash op de bank houden want inflatie is boven 12% per jaar gemiddeld, en voor huizenprijzen en andere belangrijke dingen zoals energie nog hoger. Dus wat je doet is je zet een gedeelte van je spaargeld in crypto om er later meer mee te kunnen kopen dan als je het op de bank had gehouden. Het is een oplossing voor de gewone mens voor een probleem gemaakt door alle centrale banken die lenen extra voordelig maakten (en dat profiteert de rijken veeeeel meer dan de armen)
Het nepnieuws spat letterlijk van het scherm af bij deze aflevering. Ik begrijp dat dit puur voor de kijkcijfers is maar mensen moeten wel inzien dat hier niet veel van waar is en dit alleen maar een populisten standpunt is zonder feitelijk onderbouwde argumenten
Crypto is superleuk als je het gewoon behandelt voor wat het is: gokken zonder het goklabel. Heb zelf wat crypto omdat ik er benieuwd naar was en ik het geld kan missen, en heb eens de fout gemaakt om het in een vriendengroep te zeggen. Alle cryptobro's helemaal hysterisch omdat "ik meer moest investeren" en "deze munt zeker niet mocht missen" en "ik nu moest instappen of je mist de grote winsten" tjonge jonge :')
Erg teleurgesteld in dit item. Ik snap dat je niet veel tijd hebt, maar de argumenten die je noemt zijn wel heel kort door de bocht. Er zijn genoeg toepassingen van blockchain waar we ook echt iets aan hebben, die amper energie verbruiken. Je noemt zelf letterlijk Solana, waar een transactie even veel stroom kost als het versturen van twee emails.
@@mennodanmaar Oke, hier gaan we.. Laten we beginnen met blockchain zelf. Een blockchain is in een cryptografisch beveiligd digitaal grootboek waar informatie in wordt opgeslagen. Blockchain onderscheid zich van traditionele databanken op drie punten: (1) decentralisatie, waardoor er geen enkel 'single point of failure is', (2) de informatie is onveranderlijk en permanent, waardoor het een extreem betrouwbare manier is om informatie te verifiëren en (3) een blockchain is volledig transparant en openbaar, iedereen kan deelnemen aan het netwerk en de volledige geschiedenis inzien. Dit is de fundering waarop alle toepassingen worden gebouwd. Wat betreft het gebruik van crypto als digitaal betaalmiddel, is blockchain het antwoord op het zogenaamde "double spending problem" waar banken sinds het begin van het internet mee worstelen. Daarom zijn veel centrale banken nu bezig met een CBDC: een crypto-euro, dollar of yen. Blockchain is gewoon een veel efficiëntere en betrouwbaardere manier om digitale transacties mee te maken. Bovendien is het dankzij de openbaarheid van blockchain voor iedereen mogelijk om er gebruik van te maken, waardoor veel mensen in derde wereldlanden nu toegang krijgen tot westerse financiële producten. Rond de 1.7 miljard mensen hebben nog geen bank waar ze terecht kunnen voor een lening o.i.d. Daarnaast is er danzij Ethereum (en nu ook Solana, Fantom, Cardano, etc) de mogelijkheid om zogenaamde 'smart contracts' te executeren. Met smart contracts kan je stukjes code op de blockchain opslaan en automatisch laten uitvoeren wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Zo kan je bijvoorbeeld geld lenen van iemand waarbij na een bepaalde tijd het geld automatisch teruggestort wordt, zonder dat je daar een tussenpersoon als een bank voor nodig hebt. Dit maakt het mogelijk dat je met iedereen afspraken kan maken zonder dat je ze hoeft te kennen of te vertrouwen: de afspraak zit namelijk in de (onveranderlijke en openbare) code. Omdat je eigenlijk alles wat je kan verzinnen in een smart contract kan zetten zie je nu veel uitgebreidere toepassingen, waaronder het uitgeven van tokens. Aan tokens kunnen rechten worden verbonden: toegang tot een bepaald platform, recht om een bepaald product te gebruiken, recht op deel van de winst uit een bepaalde verkoop, eigendomsrechten, ga zo maar door. Dit is waar NFTs bij komen kijken, dit zijn tokens waar informatie in is opgeslagen maar waar elke token uniek is. Waar ze nu vooral voor gebruikt worden is als bewijs van eigendom van digitale 'kunst' (love it or hate it) maar veel interessantere toepassingen zijn: concertkaartjes, verificatie van echtheid van real-life goederen, digitaal eigendom van in-game assets, etc etc. De reden dat NFTs handig zijn is dus omdat de blockchain zo betrouwbaar en openbaar is, waardoor iedereen de informatie kan checken. Ik ben er van overtuigd dat de beste toepassingen nog niet uitgevonden zijn. Zelf heb ik wel eens gedacht aan een efficienter alternatief voor het hele DMCA/copyright gebeure: stel dat je wanneer je een licentie voor een muzieknummer koopt er een 'bonnetje' in de vorm van een NFT van krijgt. Omdat iedereen dat bonnetje kan verifiëren zouden platforms als TH-cam en Twitch automatisch kunnen detecteren voor welke nummers je een licentie hebt en ben je automatisch uitgesloten van copyright claims. Bovendien kan het in de NFT geprogrammeerd worden dat de maker automatisch een deel van de opbrengst krijgt wanneer zijn nummer afgespeeld wordt. Zo'n cross-platform systeem is gewoon niet mogelijk (of een stuk minder efficient) zonder blockchain. En dit heb ik zelf ff bedacht, stel je voor waar veel slimmere mensen aankomende jaren mee gaan komen. Ik heb hier heel kort een aantal basisprincipes uitgelegd, als je het echt interessant vindt zou ik aanraden om gewoon ff te gaan googlen. De voorbeelden die ik hier heb gegeven zijn echt een fractie van wat er allemaal in de maak is. Het is een enorm innovatieve wereld waar steeds meer mensen en bedrijven gebruik van maken. Bron: ik schrijf hier mijn masterscriptie (rechten) over, ben al maanden bezig met research.
@@MrPancakeYT Eerste alinea, helemaal mee eens. 2e Alinea: Ik ben niet bekend met het "double spending problem" maar wat ik lees op verschillende artikelen is dat dit probleem met bitcoin ook nog niet volledige is opgelost. Mensen in derde wereldlanden die een computer kunnen betalen hebben denk ik geen probleem een internationale bankrekening te openen. Daarnaast vraag ik me af hoe door crypto deze mensen makkelijker een lening kunnen krijgen. 3e Alinea: Wat gebeurt er bij jou smart contract voorbeeld als het geld op is en de lening dus niet teruggestort kan worden? 4e Alinea: Ethereum vind ik best interressant, en hier zullen vast wat leuke niche toepassingen voor zijn. Maar het laatste wat ik over ethereum heb gehoord is dat die smart contracts behoorlijk kostbaar zijn. Waardoor in ieder geval op dit moment veel toepassingen afvallen puur door de kosten die het met zich meebrengt.
@@mennodanmaar Hey schijnt dat 92% van de mensen een smartphone heeft, waarvan een deel dus nog geen toegang heeft tot een bank. Kan zijn omdat er geen fysieke bank in de buurt is waar je een rekening kan openen. Bovendien heb je voor een bankrekening allemaal documentatie nodig en kost het hebben van een rekening gewoon geld, wat veel mensen in derde wereldlanden niet kunnen missen. Wat betreft een lening bij een bank moet je vast inkomen hebben en wordt op veel plekken nog steeds gediscrimineerd. Wat betreft blockchain zou iemand een Bitcoin ATM kunnen gebruiken om cash om te zetten in BTC, en dan de BTC gebruiken als onderpand voor een lening in USDT ofzo waarmee gemakkelijk betaald kan worden. Dat beantwoord ook je tweede vraag, er is natuurlijk wel een onderpand nodig. Vanwege de flexibiliteit van smart contracts is er heel veel mogelijk, er worden nu zelfs NFTs als onderpand gebruikt om leningen te verkrijgen. Dan over Ethereum, die is op dit moment inderdaad erg langzaam en duur, maar als het goed is zullen ze dit jaar overstappen naar Proof of Stake mechanisme waarmee de kosten met 99% zullen dalen. Er zijn bovendien nu al veel betere alternatieven. Ik gebruik zelf Solana waar een transactie of smart contract letterlijk een fractie van een cent kost, ook voor het gebruik van een stablecoin waar je dus geen volatiliteit hebt. Veel goedkoper dan via PayPal of een bank, en dus voor iedereen toegankelijk.
@@Laripovic Het energieverbruik van BTC wordt nooit eerlijk vergeleken, zet het eens af tegen wat de banken aan energie verbruiken om hun kantoortjes te laten draaien. Denk je dat het delven van goud een schone industrie is? Daarnaast gaat crypto al lang niet meer om het vervangen van onze valuta, maar zijn het netwerken welke voor diverse digitale doeleinden gebruikt kunnen worden.
Er is absoluut van alles mis met crypto, maar misschien nog wel veel meer met het monetaire systeem wereldwijd. Begrijpelijk dat mensen naar een alternatief zoeken.
@@Apocy2000 als ze in amerika 30% van alle dollar kunnen drukken in 2 jaar en daarna zich afvragen waarom er zo veel inflatie is. Dan heeft barend 100% gelijk.
Er is vaak een disconnect tussen de theorie en de praktijk, als voorbeeld: de "marktwerking" in allerlei sectoren. Zo ook is crypto zoals Lubach ook al zegt, van een idealistisch standpunt heel snel naar opportunistisch geld harken gegaan
Dat was ooit het idealistische doel ja. Maar het bieden van een monetair alternatief doet het niet, is onderhand wel duidelijk geworden. Nu is het niets meer dan een dubieus beleggingsinstrument.
Allemaal goeie argumenten tegen crypto, maar het huidige financiële systeem heeft wel een verandering nodig, en de technologie achter crypto zal uiteindelijk veel belangrijker zijn dan crypto zelf. Daarvoor is al dit wel nodig op de lange termijn, al zullen er altijd mensen zijn die misbruik maken van innovatie.
Deels, maar gewoon hoe alles functioneert. Het idee van een gecentraliseerde bank bijvoorbeeld maakt betalingen veel gemakkelijker, en zorgt er ook voor dat fysiek geld amper nodig is. Dat is comfortabel en makkelijk te gebruiken, maar daar tegen over staat dat banken buiten balans veel macht hebben over in principe jouw financien. Ik weet niet zeker of bitcoin of ethereum of solana of welke currency dan ook "the next big thing" wordt, maar dat maakt niet heel veel uit voor mij. Het biedt gewoon een potentiele oplossing voor een probleem wat steeds relevanter wordt, en de huidige "crypto revolutie" is nodig om uiteindelijk uit te vinden wat de echte oplossing zal zijn. (Ik heb het heel bagger uitgelegd, maar er zijn heel veel bronnen die dit probleem aankaarten, al zijn ze het niet allemaal eens over de oplossing)
Grappig dat je dat zegt terwijl straks al het betalingsverkeer van tussen en na banken gaat lopen via Blockchains, tevens is p.o.w. de grote boosdoener maar dat ter zijde geschoven dat is de reden dat p.o.s. is bedacht. Daarmee is het energie probleem grotendeels opgelost
Ja, nee, maar dan moet je jezelf in de materie verdiepen en het gaan begrijpen, zodat je tot een onderbouwde en genuanceerdere mening te komen. Het is veel makkelijker om gewoon te zeggen dat de automobiel een geflopt product is en verboden moet worden omdat er ongelukken gebeuren en het uitstoot veroorzaakt.
In Albanië klapte de piramidespelcrisis in 1997 in elkaar, maar dat was toen al zo'n 5 jaar aan de gang met genoeg mensen die er echt in geloofden. Wanneer is de crypto-hype hier in Nederland van start gegaan, zo rond 2017..?
En fiat geld heeft ook alleen maar een waarde omdat wij er een waarde aanhangen sinds we los gekoppeld zijn van goud wat wil je nou zeggen Arjen ? In het onderzoek wordt het jaarlijks energieverbruik van Bitcoin vergeleken met het energieverbruik door bedrijven die goud winnen en de 100 grootste wereldwijde banken. Uit dit onderzoek blijkt dat het energieverbruik van banken veel groter is dan het energieverbruik van Bitcoin. Op dit moment ligt Bitcoin onder een vergrootglas, maar er wordt bijna nooit een degelijke vergelijking gemaakt met de traditionele financiële sector. Het energieverbruik van Bitcoin is transparant en inzichtelijk. Daarentegen is het energieverbruik van bedrijven die goud delven en banken niet transparant en ook niet openbaar. Hetzelfde geldt overigens ook voor de geldtransacties, want wie weet bijvoorbeeld hoeveel financiële transacties de ABN Amro per dag verstuurd? Deze gegevens zijn niet bekend voor buitenstaanders. De transparantie van Bitcoin werkt nu in het nadeel van de munt. Het is voor de gevestigde orde heel eenvoudig om Bitcoin hierop aan te vallen. Dit terwijl de traditionele financiële sector geen rekenschap aflegt aan de maatschappij, ze doen dit uitsluitend aan hun aandeelhouders.
En hier komen de cryptobros om iedereen te vertellen dat deze aflevering gemeen doet tegen hun favoriete crypto; die je trouwens vooral ook moet kopen (geen financieel advies) want daarmee drijf je de prijs van hun portemonnee op en kunnen ze het cashen voor écht geld.
@@yannicknederhoff1990 ja om er winst op te maken en ze vervolgens toch te verkopen voor fiat geld omdat je er voor de rest niks mee kan…. Waardeloos uitgepakt dit
Stel een cryptobro krijgt het voor elkaar om iedereen die deze video heeft gekeken bitcoin te laten kopen, (Zelfs als dat een 10miljoen oplevert.) Zou geen enkele cryptobro daar iets van merken in hun “portemonnee” die markt is zo ontzettend groot.
Als je een beetje verstand hebt van investeren en macro economie zie je dat crypto gewoon met de aandelenmarkt meebeweegt. het gaat nu slecht met de economie. dus ook slecht met aandelen, dus ook crypto. Over een tijdje gaat alles weer goed lopen kwa aandelen en zal crypto ongetwijfeld weer mee bewegen. En dan zal jij waarschijnlijk huilend kijken naar de prijs want je hebt naar Arjen geluisterd.
Met de euro wordt je natuurlijk niet belazerd. Die wordt niet bijgedrukt om het piramidespel in stand te houden. Die wordt ook niet minder waard. En bij de bank zijn je euro's veilig. Hou dat vooral vast!
Ja, de euro is niet volledig stabiel. Nee, crypto is veel, veel onstabieler. Het is een slechte vergelijking die laat zien hoe slecht jij dit begrepen hebt.
Je mist de essentie.. CO2 emmissie.. planeet leefbaarheid.. energieverbruik.. Ik ben zeker geen fan van banken en overheden maar de crypto wereld is geen haar beter.. sterker nog, de kans om daar serieus belazerd te worden is vele malen groter dan bij een bank (en dat zeg ik met pijn in het hart want de crypto had van mij een groot succes mogen worden.. helaas is de mensheid greedy ten koste van alles dus weer een les geleerd)
Dit is wel een beetje kort door de bocht. Ja, het POW consensus mechanisme zorgt ervoor dat er veel rekenkracht nodig is voor de validatie van transacties, en ja: dat kost veel stroom. Maar veel blockchains valideren transacties met het POS consensusmechanisme en dat kost veel minder stroom. Daarnaast zijn er allerlei zogeheten ‘layer two’ solutions om transacties sneller en goedkoper te maken en daarmee bijvoorbeeld de bitcoin geschikter maken voor allerdaags betalingsverkeer. Ik ben het wel met Lubach eens dat er een zweem van piramidespel en oplichting om crypto heen hangt. Je moet niet zomaar alle munten kopen: xpose, shiba inu, safemoon, zomaar wat namen van projecten zonder concrete propositie, waarde of missie waar mensen blijvend geld aan zijn verloren. Echter, bitcoin, ethereum, en uitdagers van ethereum (solana, ada, avax, polkadot) zijn serieuze projecten die constant in ontwikkeling zijn. Ik geloof echt dat deze een functie krijgen (dan wel in het betalingsverkeer, dan wel in een andere vorm van datainfrastructuur, of gewoon als non-tangible asset). De vele toepassingen van crypto maakt het een kansrijke jnvestering, maar de valkuil is dat het overzicht verloren gaat (welke moet je kopen en welke niet?) en daar maken oplichters en opportunisten helaas gebruik van. Loop daarom niet alle influencers achterna (en daar hoort arjen lubach ook bij), maar denk zelf na.
@@brechtwijnholds2451 Jouw reactie is anders ook niet uniek hoor, de anti’s reageren ook allemaal hetzelfde. Ik ben helemaal niet boos hoor. Niet op jou in ieder geval!
Arjen heeft nu pauze tot september. Durf te wedden dat er dan nog cryptos zijn, sterker dat btc veel meer waard is dan vandaag. Geen advies wel een tip
Ik heb nog heel wat crypto munten van jaren terug. Ik laat ze lekker staan. Deze afleveren is een mooie samenvatting van alle zure opmerkingen die ik over de jaren heb gehoord van mensen die zelf nooit iets met crypto hebben durven doen maar wel de grootste mond erover hadden. Over 10 jaar zullen ze hetzelfde zeggen en tegelijkertijd denken: "oh had ik toen maar wat gekocht".
@@DS-mi9ru je mening verkondigen als feit voegt ook niks toe. Jij vind het nutteloos een ander weer niet. Dat jij er niks mee hebt is prima maar wat ik niet begrijp is dat mensen die er niks mee hebben ook willen dat anderen er niks mee moeten hebben. Rare wereldje. Er zijn zoveel dingen wat qua prijs nergens op slaat maar toch betalen mensen dat gewoon omdat ze op een of andere manier wel waard vinden. Ik ben in ieder geval blij dat er peer to peer betaal systemen in ontwikkeling zijn, al zijn ze nog lang niet optimaal.
Bitcoin gebruikt meer stroom dan NL? Hoeveel verbruikt het huidige geldsysteem wereldwijd bij elkaar? Alle banken, credit card bedrijven, geldtransporten, etc? Alles wat nuttig is voor de mens mag stroom verbruiken, waarom geen onafhankelijke, openbare, onvervalsbare opslag van waarde? Ik bedoel geld is de meest waardeloze opslag van waarde. De dollar heeft in 1 eeuw bijna 99% van haar waarde verloren...
Dit deel wordt inderdaad vaak vergeten. Het is nooit een vergelijking, maar altijd: "Crypto verbruikt zoveel". Hoeveel goud mijnen de aarde verpesten wordt niet overna gedacht.
wat dacht je bijvoorbeeld van hoe gouddelving als backing voor fiat wordt gebruikt en de milieuschade die dat aanricht in Suriname? Oerwoud gekapt. Land verwoest. Grond- en drinkwater verontreinigd met kwik. Dit verspreid zich weer in vis die geconsumeerd wordt. Dit zorgt er weer voor dat kinderen met verminkingen en autisme worden geboren.
Jammer dat Arjen er niet bij zegt dat 1. de energiemix van Bitcoin vele malen groener is dan dat van Nederland. 2. Er veel restenergie wordt gebruikt voor Bitcoin mining die anders niet meer wordt gebruikt (denk aan het affakkelen van methaan). 3. Duurzame energiebronnen juíst op een grotere schaal kunnen worden ingezet doordat bitcoinmining pieken op kan vangen van de productie (Vattenfall is hiermee bezig). Hierbij leidt meer winst uit duurzame projecten tot meer groei van duurzame energie. 4. Energie niet zonder veel verlies over grote afstanden kan worden getransporteerd, waardoor het een lokaal karakter heeft en bitcoinminers lang niet altijd stroom gebruiken "wat gezinnen kunnen gebruiken". 5. Er niet extra energie nodig is voor een bitcointransactie, wat wel op deze manier wordt geframed. Daarbij is de nieuwe betaallaag van Bitcoin zeer energiezuinig en deze laag is explosief gegroeid in gebruik.
Het feit dat NFTs de kunstmarkt op zn kop zette begin 2021, precies ÉÉN MAAND nadat er strengere anti-witwas wetgeving van kracht ging in Amerika (AMLA sec. 6110) specifiek gericht op kunsthandel, zegt volgens mij genoeg.. 🤨
NFT en de afschuw van mensen van die dingen geeft eigenlijk wel aan dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met dit soort onzin. Als je geld wilt verdienen ga lekker aandelen kopen of een bedrijf starten maar lees je dan wel goed in en spreid je risico. Coins en NFTs zijn bubbels
@@leagueofaram5716 klopt. Maar in bubbels is het meeste geld te verdienen. Echter moet je er wel op tijd uit zijn. Maar voordat je dat kan doen met die insteek moet je wel eerst zien dat het een bubbel is. Daar hebben de meeste mensen nu last van.
Arjen, nu je een video hebt gemaakt over crypto en de risicos/negatieve kanten van dit fenomeen, ga je dan ook een video maken over de EURO en USD? Wat ideeen voor je aflevering: 'inflatie, Federal reserve, the gold standard etc. Minstens net zo belangrijk en interssant als crypto.
@@jemig227 Dat ons huidige geldsysteem op gebakken lucht draait. Niet meer aan goud hangt en alleen maar waarde kan behouden als genoeg mensen het blijven geloven. En dat gaat hard achteruit. Dat er meer is bijgedrukt in het laatste jaar dan tientallen jaren er voor (euro en dollar) en dat dit nog nooit goed is afgelopen. Wij zijn niet de eerste die het proberen. Geen crypto fan maar ook zeker geen euro/dollar fan. Mijn geld gaat naar goud en zilver ( onder andere )
Ook dat door wanbeleid van de europese centrale bank er nu zo’n hoge inflatie is. En ze zichzelf nu willen redden door CBDC’s. Moet daar niet over gesproken worden?
@Two Wheel Rider Je snapt dat de huidige inflatie meer wordt veroorzaakt door de explosieve stijging van de geaggregeerde vraag na het opheffen van coronamaatregelen en niet zozeer geldprinten he? Een soort belasting is het derhalve niet echt.
Beste Arjan, als groot fan van jouw programma's wil ik graag automatisch aan nemen wat je zegt. Toch vind ik dat je je altijd meer bronnen moet bekijken. maar in dit geval zou ik graag wat reverenties willen hebben. Zoals dat stroom gebruik? ik kan daar verder weinig over vinden..
Lightning netwerk en andere layer 2 oplossingen kosten helemaal niet veel stroom. Sterker nog. Het huidge geld systeem en goud zijn vele maler schadelijker voor het milieu.
Klopt ook niet, dat stuk over x kg CO2 per transactie bijvoorbeeld is misinformatie van de bovenste plank. Erg jammer dat de redactie geen fatsoenlijk onderzoek gedaan heeft
@Yummeh Het is bs, ik zie dagelijks berichten langskomen dat banken en andere instituten investeren in startups en ook bitcoin met vele honderden miljoenen, die doen dat niet zomaar. Dit is gewoon een afleiding om mensen te doen overtuigen dat het voorbij is.
Erg jammer Arjen, dit is echt het grootste faal stukje dat je gedaan hebt of het nou satire is of niet. Jou programma wordt door veel mensen bekeken en jij hebt de plicht om geen onwaarheden te verspreiden en dit stuk zit er vol mee. Een transactie kost b.v. letterlijk bijna geen stroom, als je tien minuten had gegoogled dat had je dit geweten en je vergeet even te melden wat het lightning network is. Hetgeen wat stroom kost is het beveiligen van het netwerk en wordt gedaan door machines die draaien in een datacenter, net als de TH-cam filmpjes die je maakt die overigens bij elkaar veel meer stroom kosten. Je gooit ook Bitcoin even op 1 hoop met scamcoins en zegt dat Bitcoin gefaald heeft terwijl er de laatste jaren een vloedgolf aan berichten is van bedrijven, fondsen, banken en zelfs landen die Bitcoin adopteren en gaan gebruiken of verkopen. Bitcoin is vooral belangrijk voor mensen die het stuk minder hebben dan wij Nederlanders, ongeveer 5 miljard mensen. Ik vind het heel erg teleurstellend dat je mensen op deze manier helemaal verkeerd voorlicht. Je hebt in mij een fan verloren en ik denk in heel veel anderen die schrikken van dit stuk.
@@jdijkstra8115 Er zijn mensen die Arjan geloven. Dat is ook een beetje zijn doel van zijn show. De juiste informatie geven. Als Arjan ook al desinformatie gaat geven dan veranderd het doel van zijn show. Namelijk van objectief mensen informeren over feitelijkheden met een lach naar puur een comisch programma waar je alles wat gezegd wordt niet serieus moet nemen.
Helemaal mee eens. Elke nieuwe technologie heeft allerlei kinderziekten. Natuurlijk zijn er veel scams, shitcoins, is de markt erg volatiel en soms hoog energie gebruik. Arjen gaat echter voorbij aan de ontwikkelingen / innovatie die blijvende verandering teweeg gaat brengen. Crypto is vaak alleen de “lelijke” voorkant van deze hele branche. Denk idd aan het lightning netwerk, DeFi, ownership / nft, play and earn gaming, transfer van geld, launchpads voor startups, slimme contracten. Dit alles zorgt er momenteel zelfs voor dat centrale overheden richting digitaal geld gaan. Dus zeg aub niet dat dit allemaal onzin is.
@@purecodenl7765 dit is de juiste informatie maar jij hebt je hoofd zo ver in cryptovaluta's aars gestopt dat je niets anders meer wil horen. Cryptovaluta schaden de planeet en zijn slechts een speculatiemiddel gevoed door een groeiende hoop naïevelingen.
Arjen ik vindt deze aflevering toch wel een beetje teleurstellend. Een aantal feiten die je benoemt klopt, maar je belicht vooral het negatieve aspect. Het huidige crypto systeem is inderdaad (te) vervuilend, maar veel munten werken nu nog op proof of work. In de toekomst zullen veel munten overgaan op proof of stake, dat veel efficiënter is en haast geen stroom kost. Daarnaast is het te vroeg om crypto een gefaald project te noemen. Het is nog steeds in een vroeg stadium waarin systemen zich ontwikkelen en waarin het betaalsysteem nog niet klaar is voor crypto. De gehele infrastructuur is niet gemaakt op crypto, dus kan je ook niet verwachten dat het de traditionele manier van betaling direct zal verdrijven. Heb een beetje het gevoel dat het hit or miss is met dit soort afleveringen, maar hier had toch wat meer research over mogen worden gedaan.
Tja maar aan beloftes over toekomstige niet vervuilende systemen hebben we nu veel. De negatieve aspecten wegen nu al zo zwaar , en er word zoveel gefraudeerd (Rug pulls, pump & dump, etc, etc ) dat het maar de vraag is of er nog een serieuze toekomst is voor de Crypto. De enorme fluctuatie maakt het niet erg aantrekkelijk als alternatief betaal middel. Maar ik hoop dat je voorspelling uitkomt .
Goed punt. De scams zoals rug pulls en pump en dump is een groot probleem in crypto wat helaas bijna niet te voorkomen is. De enorme fluctuatie in crypto is omdat het nu vooral als handelseenheid wordt gebruikt en niet als betaalmiddel. Er zijn ook al verschillende stablecoins op de markt die veel minder vatbaar zijn voor fluctuaties en dus meer geschikt als alternatief betaalmiddel.
@@gamende6969 Jawel, maar de acceptatie van die stable coins word moeilijk door de slechte reputatie. Ik was zelf een groot voorstander van het hele crypto project. En ik ben niet zo hypocriet om nu net te doen of het allemaal verschrikkelijk is , terwijl ik er ook wat aan verdiend heb. Ik ben meer teleurgesteld hoe het word uitgebuit. Ik hoop dat het nog veranderd voordat de boel compleet naar de klote gaat, maar ik houd mijn hart vast. Succes in ieder geval ;)
@@spiritualanarchist8162 Tja dat is zo. Zoals de wet van gresham; "Bad money drives out good money" ben helaas bang dat hetzelfde gebeurd met crypto. De stabiele coins worden verdreven door meer fluctuerende coins omdat daar meer geld mee is te verdienen. Maar we gaan het zien. Genoeg munten met veel potentie. En bedankt, gaat wel lukken ;)
Ik hou van je content Arjen maar deze vond ik net wat te kort door de bocht, ik ben het met de meeste uitspraken in deze aflevering eens maar ik denk dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de crypto projecten die wél echt een positieve bijdrage aan de samenleving (zullen gaan) leveren, je kunt ze niet allemaal over één kam scheren.
Ben ook geen crypto bro de manier waar hij op doelt maar er klopt maar zeer weinig van deze "narratives". Maar ja er zijn bepaalde onderwerpen waar Arjen het goed doet en paar ook totaal niet. Jammer, dit gaat niet eens om of men voor of tegen crypto is.
Dit was wel één van de mindere items van dit seizoen. Veel van de nadelen kloppen inderdaad (al waren die stroomkosten gewoon uit de duim gezogen, je kan namelijk helemaal niet stroomkosten omrekenen naar CO2 uitstoot zonder te kijken naar hoe het opgewekt wordt en daarnaast is veel van de groene energie voor crypto overcapaciteit op piekuren die anders dus niet gebruikt was om je koelkast te föhnen), maar alle voordelen worden niet benoemd. Elektrische auto's en zonnepanelen hebben ook nadelen, maar dat wil niet zeggen dat het per definitie slechter is dan het alternatief. Brengt je wel aan het twijfelen of de andere onderwerpen die Lubach behandeld niet ook zo eenzijdig worden behandeld maar dat je het niet door hebt omdat je er minder vanaf weet.
Omdat elektrische auto's en zonnepanelen op termijn schoner worden en dan vooral positief bijdragen aan het milieu. Hoe gaat crypto positief bijdragen? En CO2 uitstoot bepaal je op dezelfde manier als voor elke andere sector/product. Als het voor crypto niet kan, kan het nergens voor. Je gebruikt altijd gemiddelden.
@@willzyxOfficial gemiddelden zijn in dit geval alleen niet logisch omdat crypto veel meer overcapaciteit gebruikt dan andere dingen. Hoe crypto bij gaat dragen aan een schoner milieu is omdat BTC eigenlijk digitale energie is. Je kan een hoeveelheid overtollige energie met een computer omzetten in nieuwe BTC en daar kan je op een ander moment weer energie mee kopen. Met geld kan je dat niet (zo gemakkelijk) omdat je overtollige energie alleen financieel aantrekkelijk kan verkopen als energieleverancier. Op dit manier zorgt crypto er dus voor dat groene energie veel aantrekkelijker wordt en de grid op piek van opwekken minder wordt belast.
@@dinand_b4811 het is een manier voor de gewone mens om inflatie te vermijden. Sinds 2000 is de echte inflatie zoals ie tot 1982 werd gemeten ongeveer 10% per jaar doordat er zo veel geld bij wordt "gedrukt". Dat wil zeggen dat je spaargeld geld elke 10 jaar 65% minder waard wordt. Rijke mensen omzeilen dat door hun geld bijvoorbeeld op te slaan in vastgoed, maar daar hebben de meeste mensen niet genoeg geld voor. Met BTC daarentegen kan je zelfs €1 al opslaan in iets wat waardevast is. En dit is slechts één voorbeeld. Je zou het ook kunnen hebben over de snelheid waarmee crypto transacties kunnen worden gedaan (10x sneller dan geld), hoe het voor bedrijven gigantisch veel kan schelen aan internationale transferfees, dat het een veel transparanter systeem is dan gewoon geld en waarbij de macht niet bij bepaalde instanties ligt. En zo zijn er nog tientallen voordelen. Of de voordelen uiteindelijk meer wegen dan de nadelen moet nog blijken, maar Lubach schetst hier alles behalve een compleet beeld.
@@Ehralur Klopt. En je kan het terugkopen, maar ook anders doen wat vaker gebeurd. Energiebedrijven die met energieoverschotten kampen kunnen miners laten draaien om die overschotten in plaats met verlies te verkopen juist rendabel zelf te gebruiken. De winsten daaruit kunnen weer door geïnvesteerd worden in nog meer duurzame energie die nog meer overschot geeft. Zo verduurzaamt de basislast (wanneer er geen overschot is) veel sneller. Vaak ook zonder subsidies en kostenvrij voor de maatschappij. Bitcoin mining is gebaat bij de allergoedkoopste energie. De enige energie die goedkoop is, is energie in overschot en bij voorkeur onbeperkt. En wat is er onbeperkter dan groene energie in piekoverschot? Ook in Nederland zijn veel groene projecten die niet mogen worden aangesloten op het net vanwege de beperkte capaciteit van het bestaande net, dat uit zou vallen zodra er overschot is. Je leest het al regelmatig dat mensen met zonnepanelen tijdens piekuren hun omvormer wordt uitgeschakeld door te hoog voltage op het net. Als het op dat moment kan worden weg- gemined, dan zouden dus meer mensen panelen kunnen nemen zonder dat de omvormers uitschakelen. Mensen die kunnen vergroenen besparen uiteindelijk weer geld, dat komt de economie en verdere verduurzaming ten goede. Dit principe geldt dus zowel op groot als op klein niveau.
Het is allemaal wel heel erg kort door de bocht. Veel stroomverbruik heb je voornamelijk bij "proof of work" cryptomunten zoals bitcoin inderdaad. Maar dat is maar een fractie van de munten. Dat er altijd wel mensen een slaatje willen slaan bij onwetend publiek is bij elke nieuwe techniek het geval. Feit blijft dat je in moet lezen wat bijvoorbeeld het verschil is tussen tokens en coins en of je liever geld wil steken in "proof of work" of "proof of stake" coins, wat blockchain is etc. Maar dat gedecentraliseerde digitale financien (DeFi in het kort) de toekomst is, lijkt me duidelijk.
Jammer dat er is gekozen om er zo'n negatieve connotatie aan te geven. Er zijn meerdere dingen niet correct weergegeven. Het doet me erg denken aan een straatinterview van een paar decennia geleden waar mensen het totale onzin vonden dat er zoiets bestond als een mobiele telefoon. Waar heb je dat nou in hemelsnaam nodig.
Ja, dat instappen nooit meer zin zal hebben. Als je hebt gekocht boven 25k, kan je beter je geld in jezelf steken. Dan heb je 1000 euro erin gestoken, heb je nu 4000. Wauwie, 3000 winst in 2 jaar
Leuke televisie. Amusant en grappig. Typische moderne televisie: Feiten en meningen lopen door elkaar...altijd gevaarlijk. Wel grappig, informatief misleidend ( geen moreel advies...🤗 )
@@larsvanhofwegen4119 De conclusie trek ik uit het zien van de eenzijdig gekleurde manier waarop het item gebracht en ingevuld is. Of je voor of tegen crypto bent is eigenlijk niet zo van belang, maar als je kijkt naar de kleine verzameling feitjes die allemaal cherry picked zijn rondom het generaliseren en belachelijk maken ervan dan is er niet veel tijd in gestoken. Crypto is als je dit kijkt al geflopt en zelfs het energieverbruik kwam weer even naar boven. Jammer, want ik krijg graag naar Lubach. Denk dat het prima is om de nadelen/risico's op te sommen ter voorlichting en bescherming van investeerders, maar doe dan goed onderzoek en zet daarnaast ook de voordelen en potentie er tegenover. Maakt misschien wel minder grappige televisie, maar daar kunnen ze vast wel een draai aan geven.
@@don170981 Lars was overtuigd toen Lubach het stukje behandelde dat vooral jongeren zich bezig houden met crypto en wil nu de verstandige volwassen persoon uit gaan hangen die vooral naar alles wat Lubach zegt onderzoek heeft gedaan. Het is echt een populair item geworden waar je vooral weer mensen weer mee kan wegzetten en polariseren en kan cancelen omdat we tegenwoordig niet weten hoe we anderen in hun waarde moeten laten. Diep trieste maatschappij is het waar we in leven.
@@danielsanders1212 Dat haal ik niet helemaal uit @Lars van Hofwegen zijn reactie, maar eens met het argument "polariseren". Het is ook een enorm rare tijd op dit moment. Oorlog/COVID/inflatie/grote problemen in productie- en logistieke ketens, noem maar op. Mensen zijn onzeker, wat leidt tot frustratie, zeker op social media. Iedereen maakt elkaar uit voor alles wat slecht is. Een uitzending als dit helpt niet om mensen goed en duidelijk voor te lichten.
Bij dit onderwerp had je best iets dieper mogen graven. Als je crypto gebruikt als een casino moet je niet raar opkijken als aan het eind van de avond je geld weg is. Veel crypto's gebruiken proof-of-stake als consensus mechanisme, en PoS verbruikt nauwelijks energie.
@@tieman3790 dus afdoen met. Kinderen spelen er mee en het is slecht voor het milieu is beetje te makkelijk gezegd. Maar wederom, key is educatie. Het kost veel tijd om crypto goed te begrijpen. Maar wanneer je het doet, kun je het niet meer ontzien.
Als al die 'niet-adviseurs' het echt zo goed wisten, zaten ze al lang allemaal op de bahama's met hun centen. Dan ga je echt geen scholieren ronselen op de socials.
heb er wel om gelachen alleen jammer dat je data outdated is en veel wat in deze show besproken niet meer relevant is, wat wel nog te vaak gebeurt is dat mensen teveel in shitcoin gaan zitten, zonder dat ze ook maar enigszins hierin te verdiepen. maar dit zie je ook buiten crypto, mensen hopen te snel rijk te worden of een goede deal te krijgen en worden daardoor snel opgelicht .
Een keer iets waar ik niet mee eens ben Arjen. Eig bijna alles wat er hier verteld is, is feitelijk onjuist of ongenuanceerd. Bitcoin transacties kosten geen stroom. Het beveiligen van het netwerk kost stroom, of er nou veel of weinig transacties zijn. De hoeveelheid stroom is eerder afhankelijk van de prijs omdat een hoge prijs meer miners aantrekt wat voor een veiliger netwerk zorgt. Bovendien is dit systeem veel minder energie-intensief dan het traditionele geldsysteem. En dan zijn er nog proof-of-stake crypto's (zoals solana en fantom) die bijna geen energie verbruiken. Verder is het witwassen een achterhaald argument aangezien alle transacties openbaar zijn en dus te traceren. Ook wordt de grote meerderheid van de transacties voor legale doeleinden gebruikt. Traditioneel geld wordt veel meer gebruikt in witwas- en criminele parktijken
Tja alsof de banken die fysiek in elk dorp/stad staan geen energie gebruiken en als die werknemers die woon werk verkeer hebben etc kijk naar de bron dan crypto zo gek nog gek niet...
Ik geloof dat ons huidige montaire systeem een update nodig heeft. Crypto hoeft niet perse het antwoordt te zijn, maar kan wel fungeren als een opstapje naar een uiteindelijk beter systeem. Daarnaast vind ik de kritiek heel goed, want dat kan gebruikt worden om het product te verbeteren. Het klakkeloos volgen van influencers die er waarschijnlijk ook geen verstand van hebben, vind ik een terrechte waarschuwing. Echter is cyrpto niet louter slecht, zoals wordt geschetst wel mensen die er misbruik van proberen te maken. Daar moet en komt meer regelgeving voor om zwendelaars en oplichters minder grondvlak te geven.
@@Nik-uc1bz Ik beschouw mijzelf als een leek, maar er zijn zeker problemen met ons huidige geldsysteem. Waaronder het bijdrukken van geld tegen de inflatie, banken die veel geld verdienen op het maken van transacties of op het wisselen van valuta. Maar volgens mij ook landen die geld blijven lenen om hun economie draaiende te houden (begrotingstekort aanvulllen), terwijl de staatsschuld jaarlijks met miljarden maar blijft toenemen. Bitcoin is bedacht als ideaal om een deel van deze problemen tegen te gaan, maar het betekent niet dat bitcoin ook de oplossing is voor al deze problemen. De oplossing is denk ik veel ingewikkelder. Kort gezegt, dat bedoel ik als ik aangeef dat crypto niet het antwoordt is op huidige problemen in ons geldsysteem.
Jammer dat de informatie niet helemaal klopt. Je hebt andere mechanismes dan POW (wat BTC gebruikt) Proof of Stake verbruikt nagenoeg geen stroom en Proof of Space staat gelijk aan een PC (of eigenlijk alleen de HDD) wat vaak maar 10-20 watt kost
Jullie hebben allebei gelijk. De prijs van gpu's in zijn algemeenheid wordt enorm opgedreven en vooral de gamer vangt bot want die stelt niet als doel zijn investering terug te verdienen.
@@mrclk6695 heel veel munten worden anders nog gewoon met videokaarten gemined. etheruem bijvoorbeeld. Die miners hebben de gpu tekorten zo erg gemaakt dat gpus 3 tot 4x zo duur werden. Heel snel verbieden deze milieuonvriendelijke coins.
Yep fucking crypto bro's verpesten alles voor mensen die gewoon graag een goede game pc voor zichzelf en hun kinderen willen bouwen. Alleen al daarvoor hoop ik dat de hele zooi crasht
Arjen, zooo jammer. De crypto's zijn bij mijn weten al meer dan 300x doodverklaard. Ga jij er als spuit 11 ook nog eens overheen, gestuurd door de linkse sturende hand. De koopkracht van de Euro gaat lekker op het moment of niet? Doe daar maar eens een uitzending over en vergelijk dat de afgelopen jaren maar eens met Crypto. Gewoon eens goed journalistiek werk doen.
Deze rubriek gaat JUIST over dingen waar het goed mee gaat, en die populair zijn. De koers van crypto is niet het probleem, maar het oplichten en de uitstoot.
Twee dingen: 1. Als een piramide scheme spontaan gebeurt is het gewoon enthousiasme. Anders zijn TESLA aandelen net zo goed een piramide scheme. 2. Er bestaan al heel lang munten die bijna geen energie verbruiken.
@@Legendaryium uiteraard is het niet echt een piramide scheme, maar het begint er wel op te lijken. De koers wordt gedreven door influencers en hypeboys. Tesla heeft op dit moment een beurswaarde die ruim hoger is dan dat van alle andere auto fabrikanten BIJ ELKAAR. Dat is niet meer speculatie om het toekomstige marktaandeel en winst van het bedrijf zoals normale beleggingen maar hopen dat nog meer idioten hun geld storten vanwege fomo dat wordt versterkt door influencers of je oom/neef op het verjaardagsfeest.
Pas op voor die neef, of oom die praat over aandelen op feestjes. Je kent ze wel... Allemaal, zijn ze op je geld uit, kutfamilie met hun aandelen. Sarcasme uit.
$BTC 2013: $10 $BTC 2022: $36,000 Ik: Even ongelooflijk veel informatie vergeten over te dragen, plus ook vergeten de 4-jaarlijkse burn mee te rekenen. Lubach: "Bitcoin is een flop..." Right mate 🤦♂🤦♂
I really miss the excellent English subtitles... Zondag med Lubach was one of my favourite TH-cam channels and has frankly quite strongly impacted my sentiments towards the Netherlands! Any chance of bringing them back??
well, as a temporary solution you can use auto translation of the dutch subtitles. but yeah human translation is better than machine translation
I wish I could translate them for you but they disabled that /: It surely is a good catalyst to start learning dutch. Dutch verbs suck tho
Yeah the community used to translate the subtitles because there was an option for anyone to contribute to the subtitles, but for some reason TH-cam keeps making the most random changes and they disabled that option. So I guess the only possibility now is for the people managing this channel to add the subtitles, which is far less likely to happen :\
Seems they're back now :) Might take a few days?
@@Raizio You mean the English subtitles? Because I can't find them, nor the option to help writing them
Wie is hier met 100k boys? 🎉🎉
Is het nou afgelopen met NFT's? Waneer?
Is dat niet bijna hetzelfde? Alleen meer scam
@@bllllllllackbirdie NFTs zijn heel iets anders dan cryptomunten
NFTs zijn orginele plaatjes
@@bllllllllackbirdie cryptomunten hebben een project, wat ze willen bereiken
@@tomdehaas9379 nfts zijn andere dingen dan crypto maar meestal worden ze wel betaald in cryptomunten, hierdoor is dit ook vervuilend
Ik hou van je show! Het is mijn favoriete manier om Nederlands te oefenen 🥰
kan je dat niet in je eigen land doen dan ?
@snorlax905 OMG mijn reactie is zo oud. Heb je hobby's? 🤣
Aflevering is te kort om heel diep in te gaan op crypto, maar de boodschap is in ieder geval wel duidelijk. Je kunt zo een hele week praten over dit onderwerp en dan ben je nog niet klaar.
Je moet de video van Folding Ideas kijken. Is echt goed en gaat heel diep in op crypto en NFTs. Het is echt schandalig dat die nog niet genoeg worden gezien als de scams die ze zijn
@@plants_before_people5329 Yep heb die gekeken toen die uit kwam. Ik heb zelf geen crypto maar vond het wel interesant om te onderzoeken hoe dat wereldje in elkaar steekt. Opzich kan Lubach het proberen alleen denk ik dat de kijkers van zijn programma dan in slaap vallen; want laten we eerlijk zijn, het is ook zoals Folding Ideas zegt zo lastig mogelijk gemaakt om te snappen zodat je meteen denkt dat het ook echt daadwerkelijk een 1:1 vervanging is van echt geld bijv.
@@Chauxz ja idd, plus mensen die er fanatiek in zitten kunnen de kritiek meestal erg slecht handelen dus ik vraag me af of een saai diepgaande video meer effect heeft dan dit
@@plants_before_people5329 nou ja je kunt al lezen aan een aantal reacties onder deze youtube upload dat mensen vast zitten in de piramide :)
Zo ingewikkeld is het niet
Naast het stroomverbruik viel mij vooral de evangelievorming rond crypto tegen. Je kan op internet je reet niet keren of je ziet weer iemand die vindt dat je niet kritisch op crypto mag zijn, want "dan begrijp je het niet" o.i.d.
Zodra mensen kritiekloos worden dan moet je er ver weg van blijven.
Argument van stroomverbruik is jaren geleden al weerlegd. Beetje vreemd dat Lubach hier nu weer mee komt. Kritiek is altijd goed, maar eenzijdige kritiek, gebaseerd op onvolledige informatie is mensen onjuist informeren. Denk dat Arjen na de uitzending stiekem nog wat cryptootjes koopt
@@kaleboomgeit Niks weerlegd. Je hebt tegenwoordig andere methodieken die dat enigszins beperken, dat klopt, maar de oude meuk werd gewoon op datacenters vol grafische kaarten gemined. En die verbruiken flink wat stroom.
@@MaxTheDragon Weerlegd in de zin dat het alleen maar negatief is dat Bitcoin zoveel energie gebruikt. Dat er stroom wordt gebruikt, natuurlijk. Dit is essentieel voor de veiligheid van het netwerk. Hoe meer stroom, hoe veiliger het netwerk. Het grootste gedeelte van het stroom wat gebruikt wordt is echter groeneenergie en miners hebben incentive dit zo goedkoop (en dus zo groen) mogelijk te doen.
@@kaleboomgeit Zoals Arjen in het item uitlegt had die groene stroom voor andere, nuttige doeleinden gebruikt kunnen worden waardoor grijze stroomverbruik daarmee verdrongen wordt. Door crypto komt er stroomverbruik bij. Daarom is het nog steeds verspilling.
Dat stroomverbruik bestaat bovendien primair vanwege opzet van de miningalgoritmes en de veeleisendheid qua rekenkracht, en secundair vanwege de menselijke hebzucht om dat maar oneindig te gaan opschalen.
@@MaxTheDragon Zoals Two Wheel Rider hieronder uitlegt bevinden de meeste miners zich in gebieden met een energieoverschot: dit bespaart de miners enorme kosten. Maw, deze energie wordt anders niet gebruikt en is dit een non-argument. Daarnaast zijn er nog voldoende mogelijkheden groene stroom op te wekken maar wordt dit proces vertraagd door economisch redenen.
0:36 beste stuk uit de hele uitzending hahahaha. Goed geprobeerd Arjen!
Jammer dat arjen er alleen niks van begrijpt
@@MelroyvandenBerg is dat goed of slecht bedoeld?😅
@@joebraa Ik denk gewoon eerlijk bedoeld. Hij slaat de plank behoorlijk mis.
@@justicemusicmovement7049 Dat vinden crypto gekkies altijd. Als je kritiek hebt die volledig terecht is dan snap je het niet. Want de 21 jarige jongetjes van deze wereld met 3 nft's en een wikipedia pagina over Blockchain in hun favorieten weten het natuurlijk veeeeel beter.
@@bubbleblow7461 Zowel 'cryptogekkies', als mensen die hun master of science in Blockchain hebben behaald, hebben hier met kromme tenen naar gekeken. En als leek op dit gebied kun je ook zien dat dit een extreem bevooroordeeld stukje show is, met nul informatieve waarde en talloze drogredeneringen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is meerdere bronnen raadplegen (dus anti- én pro-crypto). En daarnaast is jouw gedachtegang; "Als je kritiek hebt die volledig terecht is dan snap je het niet." ... een beetje eng. Dat probeer je vervolgens uit te leggen met het 'argument' dat 21 jarige die nft's bezitten het veeeel beter weten. Maar dat zegt niks, en past wel precies bij de manier van redeneren die Lubach in zijn show toepast. Ik mis Zondag met Lubach, daar leerde je soms nog wél iets van.
Als een fan van metal muziek moet ik zeggen dat ik oprecht geniet van dat intro riffje :P Lekker gedaan!
Hij is lekkah
Ik ook, maar na Infant Anihilator is alles popmuziek.
@@knastvogel \m/
@@knastvogel typische reactie van een elitist.. Genoeg andere metal dat heel anders is is dan opeens 'pop muziek'? Dus eigenlijk alles wat geen deathcore is?
Leestip : "The Bitcoin Standard - The Decentralized Alternative to Central Banking"
This aged like milk
Maak ook eens een aflevering over Fiatgeld...
Want dat is zoveel slechter/onbetrouwbaarder dan crypto... Dat is zeker ook de reden waarom mensen altijd hun geboekte winst met crypto weer terugruilen naar fiat...
@@theundefinedx0018 nee wijsneus dat doen ze omdat de supermarkt nog een overheidsslaaf is die alleen maar fiat mag accepteren om netjes belastingen te kunnen betalen
@@theundefinedx0018 nou wat denk je dan waar kan je nu momenteel met crypto betalen
Als crypto ook maar enige serieuze waarde had, hoefde je er er geen euro's op te verdienen
Zou inderdaad supernuttig zijn! Bij een munt als de euro staan tegenover alle schulden ook vorderingen, en de ECB heeft een positief eigen vermogen. Dus iedereen kan alle schulden die in euro's luiden afbetalen, inclusief het terugkopen van alle bankbiljetten (=schuld van de ECB aan de houder), en dan blijft er nog een berg goud en/of vreemde valuta over. Fiatgeld is dus, in tegenstelling tot de Bitcoin, niet gebaseerd op gebakken lucht. Fiatgeld is natuurlijk wel gebaseerd op het vertrouwen dat de centrale bank de interne en externe waarde van de munt blijft verdedigen, maar dat is dan ook precies de taak die westerse landen aan hun centrale banken hebben gegeven.
Ik geef je advies maar ik ben geen adviseur en dit is geen advies
Warren Buffet: "Never invest in a business you cannot understand."
Inderdaad overlaten aan mensen die het wel begrijpen.
Crypto is gelukkig niet zo moeilijk om te begrijpen. En dus ook niet moeilijk om ver weg van te blijven. ;)
Hij is geïnvesteerd in centrale banken.
Hahaha ja die man wil het huidige systeem behouden
@@JC050980 Gelukkig hebben we heel veel Johannes Zwartjes in de wereld waar het geld van aan het verdampen is door inflatie met een spaarrente van een sneetje brood per jaar. Kunnen de mensen die er wat meer moeite in stoppen en crypto wel begrijpen mooi van profiteren
Pfff je wordt echt helemaal gek van die cryptoreclames (en toto/loterij trouwens). Nooit ergens instappen als de lokale groenteboer het er al over heeft is mijn tip.
Dat geld ook met beleggen.
In 2017 had iedereen het ook over crypto. Ondertussen zou je toch x4 zijn gegaan
(Geen financieel advies)
Precied
@@OggiOggiOggi en toen gingen centrale banken weer over op QE inderdaad waarbij er meer werd geprint dan in de afgelopen 10 jaar bij elkaar toen. Oftewel crypto is een bubbel en nu met QT loopt die weer leeg. Alleen nu is inflatie in het spel dus de tijd van bubbels is voorbij en dus die van crypto ook
Wanneer is het afgelopen met geld bijdrukken?
0 inflatie is niet goed voor de economie
Alsof Bitcoin daar de oplossing voor is. 8% inflatie betekent gewoon dat je ook 8% extra bitcoin neer mag leggen voor hetgeen je wil kopen. Crypto is dus op geen enkele manier een valuta, maar slechts een speculatiemiddel in het beste geval of een commodity (zonder intrinsieke waarde) in het slechtste geval.
@@larsvanzijl1060 ja zo werkt dat dus niet. Als ze 8% meer euro's bijdrukken krijg je dus 8% meer euro's voor je Bitcoin.
@@sam512 15% ook niet 😅
@@OggiOggiOggi nee, maar mensen moeten stoppen met doen alsof inflatie altijd slecht is
4:40 Gemiste kans, hier had een mooi fragment van 'Waar doen ze het van' ingemonteerd kunnen worden. Je kan blijkbaar ook prima ermee pochen op nationale televisie.
De man aan de telefoon die het over de dure les had was al Vasco Rouw, dus ik denk dat ze hem niet nog meer zendtijd wilden geven ofzo🤷♂️
Ik kijk dit filmpje weer over 5 jaar. Dan zal ie nog grappiger zijn!
Cryptos zijn voor criminelen
@@YG-fm2wv oh ja, want witwassen gebeurt nooit in euros natuurlijk *kuch kuch ABN AMRO*
Keyboard warriors die hun comment gelijk deleten, triest
@@captainginyu1297 Ik ben geen capitein en ook geen crypto bunny.Cryptos zijn voor losers. Nerds 🤠
@@YG-fm2wv goed verhaal man. Delete deze comment ook maar voordat iemand em leest
Jammer dat het verhaal zo kort en ongenuanceerd wordt gebracht. Er is veel mis met veel cryptoinitiatieven, maar om te stellen dat alle crypto heeft gefaald omdat we vanaf 2013(?) bezig zijn is natuurlijk te kort door de bocht.
Cryptos zijn voor criminelen
Ik die deze video in 2024 bekijkt en wederom denkt “ zat je er weer naast Arjan”
En er kan ook vreselijk misbruik onder valse beloftes worden gemaakt. Vorig jaar nog hadden een aantal TH-camrs zoals Ricegum en Jarvis en cryptovaluta gemaakt genaamd savethekids en drongen met name hun jongere volgers om te investeren of om te donoren voor de investeringen. Dat ging helemaal mis, heel veel mensen geld kwijt en eentje (de oprichter)is spoorloos verdwenen met tonnen dollars.
Siewert van Lienden.
Vasco rouw
Daarom is regulatie zo belangrijk. Als het goed is, correct me if im wrong, komt er een regel waarbij je je moet identificeren voordat je een cryptomunt kan opzetten. Zo verlaag je het percentage (en de kans op) rugpulls.
@@Gliigor lang leven DEFI 💪💯
Niet alleen crypto, dat kan gebeuren met elke investering die net van de grond komt of nog op de beurs moet komen. Rugpulls bestaan net zo lang als aandelen bestaan.
Arjen, zou je een filmpje kunnen maken in het rubriek 'en nou is het afgelopen' over influencers? Ik zie hen als grotere kwaad dan crypto. Vind het overigens jammer dat je nergens uitlegt wat crypto precies is en welke soorten er zijn. Voor mij ziet het er nu uit alsof jullie geen tijd wilden investeren in dit onderwerp.
Onderzoek naar dit onderwerp was waarschijnlijk niet veel langer dan de clip... Had graag bronnen willen zien, want van een aantal punten klopte niks.
Hij legt het toch uit. Veel meer valt er ook niet over te vertellen.
@@bartvanoers9197 Nee hij legt Bitcoin uit. 95% van de crypto werkt anders en heeft een ander doel dan Bitcoin.
@@maartens1199 en is useless
Dit programma is propaganda voor een nannystate daar past crypto niet in. Zullen nooit iets prijzen met een libertarische potentie
Veelal vermakelijk en informatief om naar jullie te kijken Arjen. Misschien goed om eens de innovaties van blockchain technologie en toepassingen daarvan in de praktijk aandacht te geven. Zoals hoe Cardano bijvoorbeeld in Afrika bezig is (in samenwerking met de overheid)om mensen te voorzien van een Digitaal ID en te onboarden op het internet. Of wat voor belangrijke rol in de logistiek blockchain inmiddels heeft ingenomen. Zat voorbeelden te bedenken. Hoeveel banen er gecreëerd zijn etc etc. Belangrijke les voor iedereen om mee te nemen is dat je in mijn optiek niet blind moet zijn voor nieuwe technologische ontwikkelingen en niet te snel zeggen "oh het zal wel bagger zijn want ik hoorde dat". Blijf leren. Dat is zeker wel een advies. Crypto is een zeer volatiele asset om in te investeren. Nog veel risicovoller in het leven: Niks doen. Dan bereik je sowieso niks. Hartelijke groet, Rogier
Je kan beter de "influencers" aanpakken die mensen oplichten met de nieuwste truckjes nu is het toevallig crypto maar straks is het iets anders het probleem is niet crypto maar de ongereguleerde reclame markt van de Social media
Eindelijk iemand die het snapt
Eindelijk, altijd al gehoopt op dit onderwerp bij deze rubriek
Ik ook, echt rotzooi.
Jammer dat hij dit doet, ik vond het een leuk programma
Bitcoin is het eerste wereldwijde particuliere (open source, geen overheid) digitale, op regels gebaseerde monetaire systeem in de geschiedenis van de wereld
FK het FIAT systeem, jou geld word minder waard! jouw producten worden duurder!
ja bitcoin crashed nu? net als de aandelen?
Arjan waarom heb je niet beter onderzoek gedaan? nodig mij anders uit voor het programma.
@@JazzVO100 Jouw geld* xd
@@angelojimmy1 oke
@@JazzVO100 jij hebt net een bijlesje 'hoe kan ik mezelf het beste als een grote wappie op het internet representeren' gevolgd heb ik wel weer door.
For the people who say that cryptocurrencies use less energy than the banking industry, yes, you're right in total amounts. At the moment, crypto uses roughly half of the energy. But you have to consider that far fewer people in the world use cryptocurrencies. Take the US for example, studies show in the US roughly 6-20% use or has used crypto, while pretty much all adults have a bank account. If crypto grows, and this problem isn't solved, it will overtake banking with ease with how it currently stands. Not against crypto, but the energy consumption is undeniably extremely high.
Waarom in het Engels? Is dit een advertentie?
@@TIMxisxHERE Ik neem aan dat n212 vooruit denkt naar het moment dat internationale cryptobros er lucht van krijgen dat deze video bestaat. Bespaart ze mooi de moeite om Google Translate te openen.
@@TIMxisxHERE misschien denkt hij dat de video viraal gaat en in het Engels ondertiteld wordt.
Why can't he just talk in dutch? Just do normal, it is crazy enough.
Exactly. Crypto supports 0% of the real economy and already uses close to what the real financial system uses. Imagine we do switch.
Afgezien dat ik ook een hekel heb aan crypto, is er wat meer nuance nodig bij het klimaatprobleem. Veel cryptocurrencies werken met een 'proof of work' systeem om de blockchain te valideren. Dit is een methode die ongelofelijk veel rekenkracht en dus stroom vereist. Maar dat is niet de enige manier om de betrouwbaarheid van de validatie te kunnen bewijzen. Er is namelijk ook een 'proof of stake' methode waar de validator zijn betrouwbaarheid bewijst door te laten zien dat ze er zelf belangen bij hebben om de waarheid te spreken. Dit systeem kost bijna geen rekenkracht en is op grotere schaal even veilig. Etherium gebruikt dit systeem onder andere.
Ik mag dan een hekel hebben aan crypto maar ik vind de werking ervan erg interessant.
Ethereum* gebruikt dit nog niet maar schakelt waarschijnlijk voor het einde van het jaar over naar proof of stake.
'is op grotere schaal even veilig', dat is helaas niet waar. Als dat zo was zou Bitcoin ook overstappen op Proof of Stake. Het is nog een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar zoals het er nu uit ziet leidt proof of stake tot centralisatie. En het decentrale karakter is juist wat een cryptocurrency nuttig maakt. Anders zou je ook een database/api kunnen gebruiken. Vergeet niet dat proof of work, zoals ingezet in bitcoin, juist de innovatie is die een decentrale munt mogelijk maakt. Verwijderen van die innovatie brengt je feitelijk terug in de situatie voor de innovatie.
@@yboi4106 Ethereum gebruik wel al proof of stake LOL. 2 netwerken van proof of stake en proof of work die parallel lopen. Ze moeten beide wel nog interactief maken ( als het dat is wat je bedoeld). Transacties gebeuren alleen op proof of work. Je kunt wel al staken op proof of stake netwerk
De Technology blockchain is zeer interessant. Maar de crypto munten zelf worden altijd gemanipuleerd door de rijke. Helaas
Waarom zou je er een hekel aan hebben? Ik snap het echt niet haha
Money printer goes brrrrr
Libertariër gespot. Je weet dat je nu fascisme propageert, toch?
@@laurensa.1803 haha libertariër=fascisme?😅 Het zijn zelfs twee verschillende woorden. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen 'Appel gespot! Je weet dat je naar een peer smaakt, toch?'
@@laurensa.1803 Lol wat?
@@laurensa.1803 lol
@@laurensa.1803 Hoop dat je gewoon probeert te stoken.
Hetgeen me altijd verbaast met die crypto gasten is dat ze de mond vol hebben van financieel onafhankelijk zijn, maar vervolgens wel hun BTC winsten direct cashen naar een normale valuta omdat je met BTC nu eenmaal niet bijzonder veel kunt kopen. Het gaat dus gewoon om de winst.
Never ever sell your bitcoin
Ja maar dat heeft met adoptie van crypto te maken. Voor normale valuta hebben we afgesproken dat dit een waarde heeft en hiermee betaald kan worden. Als we dit als samenleving voor crypto doen en het accepteren voor betalingen heeft dit het zelfde effect en kunnen BTC of ETH gewoon naast de euro of pond functioneren in een samenleving (mogelijk met andere doelen, zoals internationale transacties of een manier waarde bewaren zoals goud, maar dan met meer risico voor nu).
Deels waar, het is momenteel gewoon mogelijk om bij de Jumbo af te rekenen met je crypto.
Dit gaat dan als het waren via een soort credit kaart, welke realtime de valuta om zet en in de gewenste valuta betaalt.
Ik gebruik dit zelf voornamelijk in het buitenland, om transactiekosten te verminderen.
Het gaat om waardebehoud...tuurlijk cash je een gedeelte crypto als je iets wilt kopen, maar je wilt niet je geld in cash op de bank houden want inflatie is boven 12% per jaar gemiddeld, en voor huizenprijzen en andere belangrijke dingen zoals energie nog hoger. Dus wat je doet is je zet een gedeelte van je spaargeld in crypto om er later meer mee te kunnen kopen dan als je het op de bank had gehouden. Het is een oplossing voor de gewone mens voor een probleem gemaakt door alle centrale banken die lenen extra voordelig maakten (en dat profiteert de rijken veeeeel meer dan de armen)
Het nepnieuws spat letterlijk van het scherm af bij deze aflevering. Ik begrijp dat dit puur voor de kijkcijfers is maar mensen moeten wel inzien dat hier niet veel van waar is en dit alleen maar een populisten standpunt is zonder feitelijk onderbouwde argumenten
Crypto is superleuk als je het gewoon behandelt voor wat het is: gokken zonder het goklabel. Heb zelf wat crypto omdat ik er benieuwd naar was en ik het geld kan missen, en heb eens de fout gemaakt om het in een vriendengroep te zeggen. Alle cryptobro's helemaal hysterisch omdat "ik meer moest investeren" en "deze munt zeker niet mocht missen" en "ik nu moest instappen of je mist de grote winsten" tjonge jonge :')
En wat heb je gekocht, doge, floki en Shiba Inu?
@@omgfackdehell precies, mannen zeggen crypto is alleen gokken en kopen dan shitcoins 😂😂
Als je zonder kennis of plan instapt dan is het zeker gokken. En over nu instappen... er komen altijd (nieuwe) kansen.
Staatsmedia heeft je rug als het gaat om arm en onwetend blijven👌🏽
Erg teleurgesteld in dit item. Ik snap dat je niet veel tijd hebt, maar de argumenten die je noemt zijn wel heel kort door de bocht. Er zijn genoeg toepassingen van blockchain waar we ook echt iets aan hebben, die amper energie verbruiken. Je noemt zelf letterlijk Solana, waar een transactie even veel stroom kost als het versturen van twee emails.
Kom maar op met die lijst van toepassingen
@@mennodanmaar Oke, hier gaan we..
Laten we beginnen met blockchain zelf. Een blockchain is in een cryptografisch beveiligd digitaal grootboek waar informatie in wordt opgeslagen. Blockchain onderscheid zich van traditionele databanken op drie punten: (1) decentralisatie, waardoor er geen enkel 'single point of failure is', (2) de informatie is onveranderlijk en permanent, waardoor het een extreem betrouwbare manier is om informatie te verifiëren en (3) een blockchain is volledig transparant en openbaar, iedereen kan deelnemen aan het netwerk en de volledige geschiedenis inzien. Dit is de fundering waarop alle toepassingen worden gebouwd.
Wat betreft het gebruik van crypto als digitaal betaalmiddel, is blockchain het antwoord op het zogenaamde "double spending problem" waar banken sinds het begin van het internet mee worstelen. Daarom zijn veel centrale banken nu bezig met een CBDC: een crypto-euro, dollar of yen. Blockchain is gewoon een veel efficiëntere en betrouwbaardere manier om digitale transacties mee te maken. Bovendien is het dankzij de openbaarheid van blockchain voor iedereen mogelijk om er gebruik van te maken, waardoor veel mensen in derde wereldlanden nu toegang krijgen tot westerse financiële producten. Rond de 1.7 miljard mensen hebben nog geen bank waar ze terecht kunnen voor een lening o.i.d.
Daarnaast is er danzij Ethereum (en nu ook Solana, Fantom, Cardano, etc) de mogelijkheid om zogenaamde 'smart contracts' te executeren. Met smart contracts kan je stukjes code op de blockchain opslaan en automatisch laten uitvoeren wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Zo kan je bijvoorbeeld geld lenen van iemand waarbij na een bepaalde tijd het geld automatisch teruggestort wordt, zonder dat je daar een tussenpersoon als een bank voor nodig hebt. Dit maakt het mogelijk dat je met iedereen afspraken kan maken zonder dat je ze hoeft te kennen of te vertrouwen: de afspraak zit namelijk in de (onveranderlijke en openbare) code.
Omdat je eigenlijk alles wat je kan verzinnen in een smart contract kan zetten zie je nu veel uitgebreidere toepassingen, waaronder het uitgeven van tokens. Aan tokens kunnen rechten worden verbonden: toegang tot een bepaald platform, recht om een bepaald product te gebruiken, recht op deel van de winst uit een bepaalde verkoop, eigendomsrechten, ga zo maar door. Dit is waar NFTs bij komen kijken, dit zijn tokens waar informatie in is opgeslagen maar waar elke token uniek is. Waar ze nu vooral voor gebruikt worden is als bewijs van eigendom van digitale 'kunst' (love it or hate it) maar veel interessantere toepassingen zijn: concertkaartjes, verificatie van echtheid van real-life goederen, digitaal eigendom van in-game assets, etc etc. De reden dat NFTs handig zijn is dus omdat de blockchain zo betrouwbaar en openbaar is, waardoor iedereen de informatie kan checken. Ik ben er van overtuigd dat de beste toepassingen nog niet uitgevonden zijn. Zelf heb ik wel eens gedacht aan een efficienter alternatief voor het hele DMCA/copyright gebeure: stel dat je wanneer je een licentie voor een muzieknummer koopt er een 'bonnetje' in de vorm van een NFT van krijgt. Omdat iedereen dat bonnetje kan verifiëren zouden platforms als TH-cam en Twitch automatisch kunnen detecteren voor welke nummers je een licentie hebt en ben je automatisch uitgesloten van copyright claims. Bovendien kan het in de NFT geprogrammeerd worden dat de maker automatisch een deel van de opbrengst krijgt wanneer zijn nummer afgespeeld wordt. Zo'n cross-platform systeem is gewoon niet mogelijk (of een stuk minder efficient) zonder blockchain. En dit heb ik zelf ff bedacht, stel je voor waar veel slimmere mensen aankomende jaren mee gaan komen.
Ik heb hier heel kort een aantal basisprincipes uitgelegd, als je het echt interessant vindt zou ik aanraden om gewoon ff te gaan googlen. De voorbeelden die ik hier heb gegeven zijn echt een fractie van wat er allemaal in de maak is. Het is een enorm innovatieve wereld waar steeds meer mensen en bedrijven gebruik van maken.
Bron: ik schrijf hier mijn masterscriptie (rechten) over, ben al maanden bezig met research.
@@MrPancakeYT Eerste alinea, helemaal mee eens.
2e Alinea:
Ik ben niet bekend met het "double spending problem" maar wat ik lees op verschillende artikelen is dat dit probleem met bitcoin ook nog niet volledige is opgelost.
Mensen in derde wereldlanden die een computer kunnen betalen hebben denk ik geen probleem een internationale bankrekening te openen. Daarnaast vraag ik me af hoe door crypto deze mensen makkelijker een lening kunnen krijgen.
3e Alinea:
Wat gebeurt er bij jou smart contract voorbeeld als het geld op is en de lening dus niet teruggestort kan worden?
4e Alinea:
Ethereum vind ik best interressant, en hier zullen vast wat leuke niche toepassingen voor zijn. Maar het laatste wat ik over ethereum heb gehoord is dat die smart contracts behoorlijk kostbaar zijn. Waardoor in ieder geval op dit moment veel toepassingen afvallen puur door de kosten die het met zich meebrengt.
@@mennodanmaar Hey schijnt dat 92% van de mensen een smartphone heeft, waarvan een deel dus nog geen toegang heeft tot een bank. Kan zijn omdat er geen fysieke bank in de buurt is waar je een rekening kan openen. Bovendien heb je voor een bankrekening allemaal documentatie nodig en kost het hebben van een rekening gewoon geld, wat veel mensen in derde wereldlanden niet kunnen missen. Wat betreft een lening bij een bank moet je vast inkomen hebben en wordt op veel plekken nog steeds gediscrimineerd.
Wat betreft blockchain zou iemand een Bitcoin ATM kunnen gebruiken om cash om te zetten in BTC, en dan de BTC gebruiken als onderpand voor een lening in USDT ofzo waarmee gemakkelijk betaald kan worden. Dat beantwoord ook je tweede vraag, er is natuurlijk wel een onderpand nodig. Vanwege de flexibiliteit van smart contracts is er heel veel mogelijk, er worden nu zelfs NFTs als onderpand gebruikt om leningen te verkrijgen.
Dan over Ethereum, die is op dit moment inderdaad erg langzaam en duur, maar als het goed is zullen ze dit jaar overstappen naar Proof of Stake mechanisme waarmee de kosten met 99% zullen dalen. Er zijn bovendien nu al veel betere alternatieven. Ik gebruik zelf Solana waar een transactie of smart contract letterlijk een fractie van een cent kost, ook voor het gebruik van een stablecoin waar je dus geen volatiliteit hebt. Veel goedkoper dan via PayPal of een bank, en dus voor iedereen toegankelijk.
Cryptos zijn voor criminelen
Lijkt wel of dit 10 jaar geleden is opgenomen. Zijn grappen en informatie zijn erg achterhaald. Duidelijk enkel voor de kijkcijfers in elkaar gezet.
Kan je dit verder toelichten?
@@Laripovic Het energieverbruik van BTC wordt nooit eerlijk vergeleken, zet het eens af tegen wat de banken aan energie verbruiken om hun kantoortjes te laten draaien. Denk je dat het delven van goud een schone industrie is? Daarnaast gaat crypto al lang niet meer om het vervangen van onze valuta, maar zijn het netwerken welke voor diverse digitale doeleinden gebruikt kunnen worden.
Terra Luna, ik zeg niks meer🤣
Er is absoluut van alles mis met crypto, maar misschien nog wel veel meer met het monetaire systeem wereldwijd. Begrijpelijk dat mensen naar een alternatief zoeken.
🤦🤦🤦🤦
@@Apocy2000 als ze in amerika 30% van alle dollar kunnen drukken in 2 jaar en daarna zich afvragen waarom er zo veel inflatie is. Dan heeft barend 100% gelijk.
Er is vaak een disconnect tussen de theorie en de praktijk, als voorbeeld: de "marktwerking" in allerlei sectoren. Zo ook is crypto zoals Lubach ook al zegt, van een idealistisch standpunt heel snel naar opportunistisch geld harken gegaan
Dat was ooit het idealistische doel ja. Maar het bieden van een monetair alternatief doet het niet, is onderhand wel duidelijk geworden. Nu is het niets meer dan een dubieus beleggingsinstrument.
Ondertussen naar Mars🚀
Allemaal goeie argumenten tegen crypto, maar het huidige financiële systeem heeft wel een verandering nodig, en de technologie achter crypto zal uiteindelijk veel belangrijker zijn dan crypto zelf.
Daarvoor is al dit wel nodig op de lange termijn, al zullen er altijd mensen zijn die misbruik maken van innovatie.
Bedoel je de "asset based economy" of bedoel je iets anders?
Deels, maar gewoon hoe alles functioneert. Het idee van een gecentraliseerde bank bijvoorbeeld maakt betalingen veel gemakkelijker, en zorgt er ook voor dat fysiek geld amper nodig is.
Dat is comfortabel en makkelijk te gebruiken, maar daar tegen over staat dat banken buiten balans veel macht hebben over in principe jouw financien.
Ik weet niet zeker of bitcoin of ethereum of solana of welke currency dan ook "the next big thing" wordt, maar dat maakt niet heel veel uit voor mij.
Het biedt gewoon een potentiele oplossing voor een probleem wat steeds relevanter wordt, en de huidige "crypto revolutie" is nodig om uiteindelijk uit te vinden wat de echte oplossing zal zijn.
(Ik heb het heel bagger uitgelegd, maar er zijn heel veel bronnen die dit probleem aankaarten, al zijn ze het niet allemaal eens over de oplossing)
Grappig dat je dat zegt terwijl straks al het betalingsverkeer van tussen en na banken gaat lopen via Blockchains, tevens is p.o.w. de grote boosdoener maar dat ter zijde geschoven dat is de reden dat p.o.s. is bedacht. Daarmee is het energie probleem grotendeels opgelost
Ja, nee, maar dan moet je jezelf in de materie verdiepen en het gaan begrijpen, zodat je tot een onderbouwde en genuanceerdere mening te komen. Het is veel makkelijker om gewoon te zeggen dat de automobiel een geflopt product is en verboden moet worden omdat er ongelukken gebeuren en het uitstoot veroorzaakt.
sure man en ik ben pimpelpaars met gele stippen
@@schtormm Gefeliciteerd, denk ik?
POS is niet decentraal.
@@toncoppens3962 niets is decentraal
In Albanië klapte de piramidespelcrisis in 1997 in elkaar, maar dat was toen al zo'n 5 jaar aan de gang met genoeg mensen die er echt in geloofden.
Wanneer is de crypto-hype hier in Nederland van start gegaan, zo rond 2017..?
Klopt.
Klopt, mijn ouders die dat toen daar meegemaakt hadden maakten dezelfde vergelijking toen ik over crypto vertelde
Haha dat stuk met Ali b prachtig
En wat kost het reguliere digitale betaalsysteem aan stroom?
Veel meer
En fiat geld heeft ook alleen maar een waarde omdat wij er een waarde aanhangen sinds we los gekoppeld zijn van goud wat wil je nou zeggen Arjen ?
In het onderzoek wordt het jaarlijks energieverbruik van Bitcoin vergeleken met het energieverbruik door bedrijven die goud winnen en de 100 grootste wereldwijde banken. Uit dit onderzoek blijkt dat het energieverbruik van banken veel groter is dan het energieverbruik van Bitcoin. Op dit moment ligt Bitcoin onder een vergrootglas, maar er wordt bijna nooit een degelijke vergelijking gemaakt met de traditionele financiële sector.
Het energieverbruik van Bitcoin is transparant en inzichtelijk. Daarentegen is het energieverbruik van bedrijven die goud delven en banken niet transparant en ook niet openbaar. Hetzelfde geldt overigens ook voor de geldtransacties, want wie weet bijvoorbeeld hoeveel financiële transacties de ABN Amro per dag verstuurd? Deze gegevens zijn niet bekend voor buitenstaanders.
De transparantie van Bitcoin werkt nu in het nadeel van de munt. Het is voor de gevestigde orde heel eenvoudig om Bitcoin hierop aan te vallen. Dit terwijl de traditionele financiële sector geen rekenschap aflegt aan de maatschappij, ze doen dit uitsluitend aan hun aandeelhouders.
En hier komen de cryptobros om iedereen te vertellen dat deze aflevering gemeen doet tegen hun favoriete crypto; die je trouwens vooral ook moet kopen (geen financieel advies) want daarmee drijf je de prijs van hun portemonnee op en kunnen ze het cashen voor écht geld.
Waarom zou ik monopoly geld als euro en dollar willen. Iedereen die slim is wil meer bitcoin en niet meer fiat geld.
Cryptobro hier, koop geen crypto jij hebt er geen verstand van
@@yannicknederhoff1990 ja om er winst op te maken en ze vervolgens toch te verkopen voor fiat geld omdat je er voor de rest niks mee kan…. Waardeloos uitgepakt dit
Stel een cryptobro krijgt het voor elkaar om iedereen die deze video heeft gekeken bitcoin te laten kopen, (Zelfs als dat een 10miljoen oplevert.) Zou geen enkele cryptobro daar iets van merken in hun “portemonnee” die markt is zo ontzettend groot.
Als je een beetje verstand hebt van investeren en macro economie zie je dat crypto gewoon met de aandelenmarkt meebeweegt. het gaat nu slecht met de economie. dus ook slecht met aandelen, dus ook crypto. Over een tijdje gaat alles weer goed lopen kwa aandelen en zal crypto ongetwijfeld weer mee bewegen. En dan zal jij waarschijnlijk huilend kijken naar de prijs want je hebt naar Arjen geluisterd.
Met de euro wordt je natuurlijk niet belazerd. Die wordt niet bijgedrukt om het piramidespel in stand te houden. Die wordt ook niet minder waard. En bij de bank zijn je euro's veilig. Hou dat vooral vast!
Ja, de euro is niet volledig stabiel. Nee, crypto is veel, veel onstabieler. Het is een slechte vergelijking die laat zien hoe slecht jij dit begrepen hebt.
Zoek maar op hoeveel er bijgedrukt is de afgelopen jaar dan zal je hier wel anders over nadenken.
Je mist de essentie.. CO2 emmissie.. planeet leefbaarheid.. energieverbruik.. Ik ben zeker geen fan van banken en overheden maar de crypto wereld is geen haar beter.. sterker nog, de kans om daar serieus belazerd te worden is vele malen groter dan bij een bank (en dat zeg ik met pijn in het hart want de crypto had van mij een groot succes mogen worden.. helaas is de mensheid greedy ten koste van alles dus weer een les geleerd)
@@milad1731 zoek maar op hoeveel scam-munten er elke week bijkomen dan zal je hier wel anders over nadenken.
@@nightsniperking over appels en peren gesproken, damn wat dom
hahaha goede timing man , whoop whoop bears coming out. Vooral niet kopen nu mensen, luister naar Arjen...ik houd van korting
Die timing is gruwelijk. Totaal niet met voorbedachte rade🤣
Dit is wel een beetje kort door de bocht. Ja, het POW consensus mechanisme zorgt ervoor dat er veel rekenkracht nodig is voor de validatie van transacties, en ja: dat kost veel stroom. Maar veel blockchains valideren transacties met het POS consensusmechanisme en dat kost veel minder stroom. Daarnaast zijn er allerlei zogeheten ‘layer two’ solutions om transacties sneller en goedkoper te maken en daarmee bijvoorbeeld de bitcoin geschikter maken voor allerdaags betalingsverkeer. Ik ben het wel met Lubach eens dat er een zweem van piramidespel en oplichting om crypto heen hangt. Je moet niet zomaar alle munten kopen: xpose, shiba inu, safemoon, zomaar wat namen van projecten zonder concrete propositie, waarde of missie waar mensen blijvend geld aan zijn verloren. Echter, bitcoin, ethereum, en uitdagers van ethereum (solana, ada, avax, polkadot) zijn serieuze projecten die constant in ontwikkeling zijn. Ik geloof echt dat deze een functie krijgen (dan wel in het betalingsverkeer, dan wel in een andere vorm van datainfrastructuur, of gewoon als non-tangible asset). De vele toepassingen van crypto maakt het een kansrijke jnvestering, maar de valkuil is dat het overzicht verloren gaat (welke moet je kopen en welke niet?) en daar maken oplichters en opportunisten helaas gebruik van. Loop daarom niet alle influencers achterna (en daar hoort arjen lubach ook bij), maar denk zelf na.
Kaas kransje is een beetje boos
@@brechtwijnholds2451 Waarom denk je dat en waar blijkt dat uit dan? Ik breng gewoon wat nuance.
@@Debunked86 uit je reactie. Het is gewoon grappig om te zien dat de crypto gebruikers zo allemaal reageren
@@brechtwijnholds2451 Jouw reactie is anders ook niet uniek hoor, de anti’s reageren ook allemaal hetzelfde. Ik ben helemaal niet boos hoor. Niet op jou in ieder geval!
@@Debunked86 niemand is uniek. Uiteindelijk zijn we allemaal van de zelfde
Arjen heeft nu pauze tot september.
Durf te wedden dat er dan nog cryptos zijn, sterker dat btc veel meer waard is dan vandaag. Geen advies wel een tip
Ik heb nog heel wat crypto munten van jaren terug. Ik laat ze lekker staan. Deze afleveren is een mooie samenvatting van alle zure opmerkingen die ik over de jaren heb gehoord van mensen die zelf nooit iets met crypto hebben durven doen maar wel de grootste mond erover hadden. Over 10 jaar zullen ze hetzelfde zeggen en tegelijkertijd denken: "oh had ik toen maar wat gekocht".
Feit blijft dat het een nutteloos kutding is. Dat iemand er heel veel geld voor betaalt verandert niet dat het 0,0 toevoegt aan de samenleving.
@@DS-mi9ru je mening verkondigen als feit voegt ook niks toe. Jij vind het nutteloos een ander weer niet. Dat jij er niks mee hebt is prima maar wat ik niet begrijp is dat mensen die er niks mee hebben ook willen dat anderen er niks mee moeten hebben. Rare wereldje. Er zijn zoveel dingen wat qua prijs nergens op slaat maar toch betalen mensen dat gewoon omdat ze op een of andere manier wel waard vinden. Ik ben in ieder geval blij dat er peer to peer betaal systemen in ontwikkeling zijn, al zijn ze nog lang niet optimaal.
So, laat je jouw muntjes "lekker" staan? Hoe oud ben je, zeven?
Bitcoin gebruikt meer stroom dan NL? Hoeveel verbruikt het huidige geldsysteem wereldwijd bij elkaar? Alle banken, credit card bedrijven, geldtransporten, etc? Alles wat nuttig is voor de mens mag stroom verbruiken, waarom geen onafhankelijke, openbare, onvervalsbare opslag van waarde? Ik bedoel geld is de meest waardeloze opslag van waarde. De dollar heeft in 1 eeuw bijna 99% van haar waarde verloren...
Dit deel wordt inderdaad vaak vergeten. Het is nooit een vergelijking, maar altijd: "Crypto verbruikt zoveel".
Hoeveel goud mijnen de aarde verpesten wordt niet overna gedacht.
wat dacht je bijvoorbeeld van hoe gouddelving als backing voor fiat wordt gebruikt en de milieuschade die dat aanricht in Suriname? Oerwoud gekapt. Land verwoest. Grond- en drinkwater verontreinigd met kwik. Dit verspreid zich weer in vis die geconsumeerd wordt. Dit zorgt er weer voor dat kinderen met verminkingen en autisme worden geboren.
Jammer dat Arjen er niet bij zegt dat 1. de energiemix van Bitcoin vele malen groener is dan dat van Nederland. 2. Er veel restenergie wordt gebruikt voor Bitcoin mining die anders niet meer wordt gebruikt (denk aan het affakkelen van methaan). 3. Duurzame energiebronnen juíst op een grotere schaal kunnen worden ingezet doordat bitcoinmining pieken op kan vangen van de productie (Vattenfall is hiermee bezig). Hierbij leidt meer winst uit duurzame projecten tot meer groei van duurzame energie. 4. Energie niet zonder veel verlies over grote afstanden kan worden getransporteerd, waardoor het een lokaal karakter heeft en bitcoinminers lang niet altijd stroom gebruiken "wat gezinnen kunnen gebruiken". 5. Er niet extra energie nodig is voor een bitcointransactie, wat wel op deze manier wordt geframed. Daarbij is de nieuwe betaallaag van Bitcoin zeer energiezuinig en deze laag is explosief gegroeid in gebruik.
" een munt die niet word gecontroleerd door een bank of overheid" klinkt echt alleen mooi als je er niet langer dan 3 seconden over nadenkt.
Het feit dat NFTs de kunstmarkt op zn kop zette begin 2021, precies ÉÉN MAAND nadat er strengere anti-witwas wetgeving van kracht ging in Amerika (AMLA sec. 6110) specifiek gericht op kunsthandel, zegt volgens mij genoeg.. 🤨
NFT is geen crypto
NFT en de afschuw van mensen van die dingen geeft eigenlijk wel aan dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met dit soort onzin. Als je geld wilt verdienen ga lekker aandelen kopen of een bedrijf starten maar lees je dan wel goed in en spreid je risico. Coins en NFTs zijn bubbels
@@leagueofaram5716 klopt. Maar in bubbels is het meeste geld te verdienen. Echter moet je er wel op tijd uit zijn. Maar voordat je dat kan doen met die insteek moet je wel eerst zien dat het een bubbel is. Daar hebben de meeste mensen nu last van.
Nu de NFT's nog
Ben hier voor de cryptobros komen ✌️
Hahaha!! Als limburger ben ik het helemaal eens met de irritatie factor 🤣
Ik ga nu dit filmpje kijken en krijg een advertentie te zien van, jawel, crypto. En nou is het afgelopen!
Arjen, nu je een video hebt gemaakt over crypto en de risicos/negatieve kanten van dit fenomeen, ga je dan ook een video maken over de EURO en USD? Wat ideeen voor je aflevering: 'inflatie, Federal reserve, the gold standard etc. Minstens net zo belangrijk en interssant als crypto.
(bijna) iedereen weet wat inflatie inhoudt en wat de fed is. Wat moet hij hier over zeggen?
Goud?
@@jemig227 Dat ons huidige geldsysteem op gebakken lucht draait. Niet meer aan goud hangt en alleen maar waarde kan behouden als genoeg mensen het blijven geloven. En dat gaat hard achteruit.
Dat er meer is bijgedrukt in het laatste jaar dan tientallen jaren er voor (euro en dollar) en dat dit nog nooit goed is afgelopen. Wij zijn niet de eerste die het proberen.
Geen crypto fan maar ook zeker geen euro/dollar fan. Mijn geld gaat naar goud en zilver ( onder andere )
Ook dat door wanbeleid van de europese centrale bank er nu zo’n hoge inflatie is. En ze zichzelf nu willen redden door CBDC’s. Moet daar niet over gesproken worden?
@Two Wheel Rider Je snapt dat de huidige inflatie meer wordt veroorzaakt door de explosieve stijging van de geaggregeerde vraag na het opheffen van coronamaatregelen en niet zozeer geldprinten he? Een soort belasting is het derhalve niet echt.
Beste Arjan, als groot fan van jouw programma's wil ik graag automatisch aan nemen wat je zegt.
Toch vind ik dat je je altijd meer bronnen moet bekijken. maar in dit geval zou ik graag wat reverenties willen hebben.
Zoals dat stroom gebruik? ik kan daar verder weinig over vinden..
Ja omdat het niet klopt. Ik ben normaal ook voorstander van wat arjen vertelt. Maar wat hij hier allemaal roept lijkt wel Warren buffet.
Lightning netwerk en andere layer 2 oplossingen kosten helemaal niet veel stroom. Sterker nog. Het huidge geld systeem en goud zijn vele maler schadelijker voor het milieu.
Klopt ook niet, dat stuk over x kg CO2 per transactie bijvoorbeeld is misinformatie van de bovenste plank. Erg jammer dat de redactie geen fatsoenlijk onderzoek gedaan heeft
Ik zou ook graag willen weten hoe veel stroom het huidige bankensysteem verbruikt, Of draait die geldprinter op groene stroom?
Och kijk eens. De sekte heeft deze video ook gevonden.
Tja 't mooie is dat whatever alle media over Crypto zegt het zal toch zijn eigen gangetje gaan.
@Yummeh Het is bs, ik zie dagelijks berichten langskomen dat banken en andere instituten investeren in startups en ook bitcoin met vele honderden miljoenen, die doen dat niet zomaar. Dit is gewoon een afleiding om mensen te doen overtuigen dat het voorbij is.
Wat een ongelooflijke onzin in 8 minuten zeg..... dat is een chapeau waard
07:56 dit is met fiat net zo
Erg jammer Arjen, dit is echt het grootste faal stukje dat je gedaan hebt of het nou satire is of niet.
Jou programma wordt door veel mensen bekeken en jij hebt de plicht om geen onwaarheden te verspreiden en dit stuk zit er vol mee.
Een transactie kost b.v. letterlijk bijna geen stroom, als je tien minuten had gegoogled dat had je dit geweten en je vergeet even te melden wat het lightning network is. Hetgeen wat stroom kost is het beveiligen van het netwerk en wordt gedaan door machines die draaien in een datacenter, net als de TH-cam filmpjes die je maakt die overigens bij elkaar veel meer stroom kosten.
Je gooit ook Bitcoin even op 1 hoop met scamcoins en zegt dat Bitcoin gefaald heeft terwijl er de laatste jaren een vloedgolf aan berichten is van bedrijven, fondsen, banken en zelfs landen die Bitcoin adopteren en gaan gebruiken of verkopen. Bitcoin is vooral belangrijk voor mensen die het stuk minder hebben dan wij Nederlanders, ongeveer 5 miljard mensen.
Ik vind het heel erg teleurstellend dat je mensen op deze manier helemaal verkeerd voorlicht. Je hebt in mij een fan verloren en ik denk in heel veel anderen die schrikken van dit stuk.
Heb een beetje humor man, is toch grappig.
@@jdijkstra8115 Er zijn mensen die Arjan geloven. Dat is ook een beetje zijn doel van zijn show. De juiste informatie geven. Als Arjan ook al desinformatie gaat geven dan veranderd het doel van zijn show. Namelijk van objectief mensen informeren over feitelijkheden met een lach naar puur een comisch programma waar je alles wat gezegd wordt niet serieus moet nemen.
Ja heel jammer dit.
Helemaal mee eens. Elke nieuwe technologie heeft allerlei kinderziekten. Natuurlijk zijn er veel scams, shitcoins, is de markt erg volatiel en soms hoog energie gebruik.
Arjen gaat echter voorbij aan de ontwikkelingen / innovatie die blijvende verandering teweeg gaat brengen. Crypto is vaak alleen de “lelijke” voorkant van deze hele branche. Denk idd aan het lightning netwerk, DeFi, ownership / nft, play and earn gaming, transfer van geld, launchpads voor startups, slimme contracten. Dit alles zorgt er momenteel zelfs voor dat centrale overheden richting digitaal geld gaan.
Dus zeg aub niet dat dit allemaal onzin is.
@@purecodenl7765 dit is de juiste informatie maar jij hebt je hoofd zo ver in cryptovaluta's aars gestopt dat je niets anders meer wil horen. Cryptovaluta schaden de planeet en zijn slechts een speculatiemiddel gevoed door een groeiende hoop naïevelingen.
Hopelijk is het ook een keer afgelopen met web3.0
Arjen ik vindt deze aflevering toch wel een beetje teleurstellend. Een aantal feiten die je benoemt klopt, maar je belicht vooral het negatieve aspect. Het huidige crypto systeem is inderdaad (te) vervuilend, maar veel munten werken nu nog op proof of work. In de toekomst zullen veel munten overgaan op proof of stake, dat veel efficiënter is en haast geen stroom kost. Daarnaast is het te vroeg om crypto een gefaald project te noemen. Het is nog steeds in een vroeg stadium waarin systemen zich ontwikkelen en waarin het betaalsysteem nog niet klaar is voor crypto. De gehele infrastructuur is niet gemaakt op crypto, dus kan je ook niet verwachten dat het de traditionele manier van betaling direct zal verdrijven. Heb een beetje het gevoel dat het hit or miss is met dit soort afleveringen, maar hier had toch wat meer research over mogen worden gedaan.
Tja maar aan beloftes over toekomstige niet vervuilende systemen hebben we nu veel. De negatieve aspecten wegen nu al zo zwaar , en er word zoveel gefraudeerd (Rug pulls, pump & dump, etc, etc ) dat het maar de vraag is of er nog een serieuze toekomst is voor de Crypto. De enorme fluctuatie maakt het niet erg aantrekkelijk als alternatief betaal middel. Maar ik hoop dat je voorspelling uitkomt .
Goed punt. De scams zoals rug pulls en pump en dump is een groot probleem in crypto wat helaas bijna niet te voorkomen is. De enorme fluctuatie in crypto is omdat het nu vooral als handelseenheid wordt gebruikt en niet als betaalmiddel. Er zijn ook al verschillende stablecoins op de markt die veel minder vatbaar zijn voor fluctuaties en dus meer geschikt als alternatief betaalmiddel.
@@gamende6969 Jawel, maar de acceptatie van die stable coins word moeilijk door de slechte reputatie. Ik was zelf een groot voorstander van het hele crypto project. En ik ben niet zo hypocriet om nu net te doen of het allemaal verschrikkelijk is , terwijl ik er ook wat aan verdiend heb. Ik ben meer teleurgesteld hoe het word uitgebuit. Ik hoop dat het nog veranderd voordat de boel compleet naar de klote gaat, maar ik houd mijn hart vast. Succes in ieder geval ;)
@@spiritualanarchist8162 Tja dat is zo. Zoals de wet van gresham; "Bad money drives out good money" ben helaas bang dat hetzelfde gebeurd met crypto. De stabiele coins worden verdreven door meer fluctuerende coins omdat daar meer geld mee is te verdienen. Maar we gaan het zien. Genoeg munten met veel potentie. En bedankt, gaat wel lukken ;)
Line goes up
Ik hou van je content Arjen maar deze vond ik net wat te kort door de bocht, ik ben het met de meeste uitspraken in deze aflevering eens maar ik denk dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de crypto projecten die wél echt een positieve bijdrage aan de samenleving (zullen gaan) leveren, je kunt ze niet allemaal over één kam scheren.
Ben ook geen crypto bro de manier waar hij op doelt maar er klopt maar zeer weinig van deze "narratives". Maar ja er zijn bepaalde onderwerpen waar Arjen het goed doet en paar ook totaal niet. Jammer, dit gaat niet eens om of men voor of tegen crypto is.
Dit was wel één van de mindere items van dit seizoen. Veel van de nadelen kloppen inderdaad (al waren die stroomkosten gewoon uit de duim gezogen, je kan namelijk helemaal niet stroomkosten omrekenen naar CO2 uitstoot zonder te kijken naar hoe het opgewekt wordt en daarnaast is veel van de groene energie voor crypto overcapaciteit op piekuren die anders dus niet gebruikt was om je koelkast te föhnen), maar alle voordelen worden niet benoemd. Elektrische auto's en zonnepanelen hebben ook nadelen, maar dat wil niet zeggen dat het per definitie slechter is dan het alternatief.
Brengt je wel aan het twijfelen of de andere onderwerpen die Lubach behandeld niet ook zo eenzijdig worden behandeld maar dat je het niet door hebt omdat je er minder vanaf weet.
wat zijn dan de voordelen
Omdat elektrische auto's en zonnepanelen op termijn schoner worden en dan vooral positief bijdragen aan het milieu. Hoe gaat crypto positief bijdragen? En CO2 uitstoot bepaal je op dezelfde manier als voor elke andere sector/product. Als het voor crypto niet kan, kan het nergens voor. Je gebruikt altijd gemiddelden.
@@willzyxOfficial gemiddelden zijn in dit geval alleen niet logisch omdat crypto veel meer overcapaciteit gebruikt dan andere dingen.
Hoe crypto bij gaat dragen aan een schoner milieu is omdat BTC eigenlijk digitale energie is. Je kan een hoeveelheid overtollige energie met een computer omzetten in nieuwe BTC en daar kan je op een ander moment weer energie mee kopen. Met geld kan je dat niet (zo gemakkelijk) omdat je overtollige energie alleen financieel aantrekkelijk kan verkopen als energieleverancier. Op dit manier zorgt crypto er dus voor dat groene energie veel aantrekkelijker wordt en de grid op piek van opwekken minder wordt belast.
@@dinand_b4811 het is een manier voor de gewone mens om inflatie te vermijden. Sinds 2000 is de echte inflatie zoals ie tot 1982 werd gemeten ongeveer 10% per jaar doordat er zo veel geld bij wordt "gedrukt". Dat wil zeggen dat je spaargeld geld elke 10 jaar 65% minder waard wordt.
Rijke mensen omzeilen dat door hun geld bijvoorbeeld op te slaan in vastgoed, maar daar hebben de meeste mensen niet genoeg geld voor. Met BTC daarentegen kan je zelfs €1 al opslaan in iets wat waardevast is.
En dit is slechts één voorbeeld. Je zou het ook kunnen hebben over de snelheid waarmee crypto transacties kunnen worden gedaan (10x sneller dan geld), hoe het voor bedrijven gigantisch veel kan schelen aan internationale transferfees, dat het een veel transparanter systeem is dan gewoon geld en waarbij de macht niet bij bepaalde instanties ligt.
En zo zijn er nog tientallen voordelen.
Of de voordelen uiteindelijk meer wegen dan de nadelen moet nog blijken, maar Lubach schetst hier alles behalve een compleet beeld.
@@Ehralur Klopt. En je kan het terugkopen, maar ook anders doen wat vaker gebeurd. Energiebedrijven die met energieoverschotten kampen kunnen miners laten draaien om die overschotten in plaats met verlies te verkopen juist rendabel zelf te gebruiken. De winsten daaruit kunnen weer door geïnvesteerd worden in nog meer duurzame energie die nog meer overschot geeft. Zo verduurzaamt de basislast (wanneer er geen overschot is) veel sneller. Vaak ook zonder subsidies en kostenvrij voor de maatschappij. Bitcoin mining is gebaat bij de allergoedkoopste energie. De enige energie die goedkoop is, is energie in overschot en bij voorkeur onbeperkt. En wat is er onbeperkter dan groene energie in piekoverschot?
Ook in Nederland zijn veel groene projecten die niet mogen worden aangesloten op het net vanwege de beperkte capaciteit van het bestaande net, dat uit zou vallen zodra er overschot is. Je leest het al regelmatig dat mensen met zonnepanelen tijdens piekuren hun omvormer wordt uitgeschakeld door te hoog voltage op het net. Als het op dat moment kan worden weg- gemined, dan zouden dus meer mensen panelen kunnen nemen zonder dat de omvormers uitschakelen. Mensen die kunnen vergroenen besparen uiteindelijk weer geld, dat komt de economie en verdere verduurzaming ten goede. Dit principe geldt dus zowel op groot als op klein niveau.
De grootst vervuilende munten zijn de USD en de EUR. Die met miserie en oorlog in stand gehouden moeten worden.
100%. 👍
Eens maar het is naief om te denken dat crypto dat op zou lossen.. mensen zijn nou eenmaal greedy dus de munt die ze gebruiken maakt niet uit.
Dit is een teken dat je moet kopen
Hahaha jij snapt 'm
Het is allemaal wel heel erg kort door de bocht. Veel stroomverbruik heb je voornamelijk bij "proof of work" cryptomunten zoals bitcoin inderdaad. Maar dat is maar een fractie van de munten. Dat er altijd wel mensen een slaatje willen slaan bij onwetend publiek is bij elke nieuwe techniek het geval. Feit blijft dat je in moet lezen wat bijvoorbeeld het verschil is tussen tokens en coins en of je liever geld wil steken in "proof of work" of "proof of stake" coins, wat blockchain is etc. Maar dat gedecentraliseerde digitale financien (DeFi in het kort) de toekomst is, lijkt me duidelijk.
In Texas hebben ze warenhuizen met computers gebouwd die alleen al een hele electriciteitscentrale gebruiken.
Jammer dat er is gekozen om er zo'n negatieve connotatie aan te geven. Er zijn meerdere dingen niet correct weergegeven. Het doet me erg denken aan een straatinterview van een paar decennia geleden waar mensen het totale onzin vonden dat er zoiets bestond als een mobiele telefoon. Waar heb je dat nou in hemelsnaam nodig.
This aged well
87k btc. Hopelijk heeft iedereen het geleerd
Ja, dat instappen nooit meer zin zal hebben. Als je hebt gekocht boven 25k, kan je beter je geld in jezelf steken. Dan heb je 1000 euro erin gestoken, heb je nu 4000. Wauwie, 3000 winst in 2 jaar
@@TheMaaarten beter dan op de bank laten staan. Bitcoin is tegen je eigen inflatie
Fantastisch! Maar... niets over onze keldering op de Press Freedom Index?
Leuke televisie.
Amusant en grappig.
Typische moderne televisie:
Feiten en meningen lopen door elkaar...altijd gevaarlijk.
Wel grappig, informatief misleidend
( geen moreel advies...🤗 )
hmm... Dat lijkt een beetje op satire.
Nou, ook weer leuk om te zien dat het onderzoek van de redactie op dit item vermoedelijk net zo lang is geweest als het item zelf...
Waaruit wordt deze conclusie getrokken als ik vragen mag? En met welke punten uit de video bent u het niet eens
@@larsvanhofwegen4119 Don kan het gewoon niet hebben dat zijn geliefde vervuilde stinkmunten te kakken wordt gezet en betitelt het daarom als onzin.
@@larsvanhofwegen4119 De conclusie trek ik uit het zien van de eenzijdig gekleurde manier waarop het item gebracht en ingevuld is.
Of je voor of tegen crypto bent is eigenlijk niet zo van belang, maar als je kijkt naar de kleine verzameling feitjes die allemaal cherry picked zijn rondom het generaliseren en belachelijk maken ervan dan is er niet veel tijd in gestoken. Crypto is als je dit kijkt al geflopt en zelfs het energieverbruik kwam weer even naar boven.
Jammer, want ik krijg graag naar Lubach. Denk dat het prima is om de nadelen/risico's op te sommen ter voorlichting en bescherming van investeerders, maar doe dan goed onderzoek en zet daarnaast ook de voordelen en potentie er tegenover.
Maakt misschien wel minder grappige televisie, maar daar kunnen ze vast wel een draai aan geven.
@@don170981 Lars was overtuigd toen Lubach het stukje behandelde dat vooral jongeren zich bezig houden met crypto en wil nu de verstandige volwassen persoon uit gaan hangen die vooral naar alles wat Lubach zegt onderzoek heeft gedaan. Het is echt een populair item geworden waar je vooral weer mensen weer mee kan wegzetten en polariseren en kan cancelen omdat we tegenwoordig niet weten hoe we anderen in hun waarde moeten laten. Diep trieste maatschappij is het waar we in leven.
@@danielsanders1212 Dat haal ik niet helemaal uit @Lars van Hofwegen zijn reactie, maar eens met het argument "polariseren".
Het is ook een enorm rare tijd op dit moment. Oorlog/COVID/inflatie/grote problemen in productie- en logistieke ketens, noem maar op.
Mensen zijn onzeker, wat leidt tot frustratie, zeker op social media. Iedereen maakt elkaar uit voor alles wat slecht is.
Een uitzending als dit helpt niet om mensen goed en duidelijk voor te lichten.
Bij dit onderwerp had je best iets dieper mogen graven. Als je crypto gebruikt als een casino moet je niet raar opkijken als aan het eind van de avond je geld weg is. Veel crypto's gebruiken proof-of-stake als consensus mechanisme, en PoS verbruikt nauwelijks energie.
Dit! De kritiek in de video slaat eigenlijk op bitcoin en is terecht.
Nog steeds valide kritiek tho
@@tieman3790 key is educatie. Crypto gaat linksom of rechtsom een enorme rol ons ons leven spelen.
En zelfs de volgende PoW munt (ethereum) is niet eens dichtbij power consumption met bitcoin. En die daarna al helemaal niet
@@tieman3790 dus afdoen met. Kinderen spelen er mee en het is slecht voor het milieu is beetje te makkelijk gezegd. Maar wederom, key is educatie. Het kost veel tijd om crypto goed te begrijpen. Maar wanneer je het doet, kun je het niet meer ontzien.
Als al die 'niet-adviseurs' het echt zo goed wisten, zaten ze al lang allemaal op de bahama's met hun centen. Dan ga je echt geen scholieren ronselen op de socials.
Lubach je geeft wel een eenzijdig beeld.
Lubach is hier toch echt Lulbach .. en verder: dyor
het is duidelijk dat Arjen dus helemaal niks van Bitcoin snapt, beetje jammer maar had niet anders verwacht hoor
heb er wel om gelachen alleen jammer dat je data outdated is en veel wat in deze show besproken niet meer relevant is, wat wel nog te vaak gebeurt is dat mensen teveel in shitcoin gaan zitten, zonder dat ze ook maar enigszins hierin te verdiepen. maar dit zie je ook buiten crypto, mensen hopen te snel rijk te worden of een goede deal te krijgen en worden daardoor snel opgelicht .
Volgende aflevering: het is afgelopen met nfts
Bij zo'n opscheppende oom of neef laat ik altijd vallen dat ik in 2011 wat bitcoins heb gekocht maar er eigenlijk niks meer me doe.
😂
Op Bitcoin en vrijwel alle crypto's is letterlijk élke transactie 100% openbaar voor de hele wereld dus witwassen is niet zo slim met crypto..
Yep. Volgens SWIFT wordt juist cash daarvoor gebruikt. Crypto veel minder.
Dan moet je een munt als monero gebruiken
Een keer iets waar ik niet mee eens ben Arjen. Eig bijna alles wat er hier verteld is, is feitelijk onjuist of ongenuanceerd.
Bitcoin transacties kosten geen stroom. Het beveiligen van het netwerk kost stroom, of er nou veel of weinig transacties zijn. De hoeveelheid stroom is eerder afhankelijk van de prijs omdat een hoge prijs meer miners aantrekt wat voor een veiliger netwerk zorgt. Bovendien is dit systeem veel minder energie-intensief dan het traditionele geldsysteem. En dan zijn er nog proof-of-stake crypto's (zoals solana en fantom) die bijna geen energie verbruiken.
Verder is het witwassen een achterhaald argument aangezien alle transacties openbaar zijn en dus te traceren. Ook wordt de grote meerderheid van de transacties voor legale doeleinden gebruikt. Traditioneel geld wordt veel meer gebruikt in witwas- en criminele parktijken
Tja alsof de banken die fysiek in elk dorp/stad staan geen energie gebruiken en als die werknemers die woon werk verkeer hebben etc kijk naar de bron dan crypto zo gek nog gek niet...
Ik geloof dat ons huidige montaire systeem een update nodig heeft. Crypto hoeft niet perse het antwoordt te zijn, maar kan wel fungeren als een opstapje naar een uiteindelijk beter systeem. Daarnaast vind ik de kritiek heel goed, want dat kan gebruikt worden om het product te verbeteren. Het klakkeloos volgen van influencers die er waarschijnlijk ook geen verstand van hebben, vind ik een terrechte waarschuwing. Echter is cyrpto niet louter slecht, zoals wordt geschetst wel mensen die er misbruik van proberen te maken. Daar moet en komt meer regelgeving voor om zwendelaars en oplichters minder grondvlak te geven.
Antwoordt?
Mooi antwoord.
@@Nik-uc1bz Ik beschouw mijzelf als een leek, maar er zijn zeker problemen met ons huidige geldsysteem. Waaronder het bijdrukken van geld tegen de inflatie, banken die veel geld verdienen op het maken van transacties of op het wisselen van valuta. Maar volgens mij ook landen die geld blijven lenen om hun economie draaiende te houden (begrotingstekort aanvulllen), terwijl de staatsschuld jaarlijks met miljarden maar blijft toenemen. Bitcoin is bedacht als ideaal om een deel van deze problemen tegen te gaan, maar het betekent niet dat bitcoin ook de oplossing is voor al deze problemen. De oplossing is denk ik veel ingewikkelder.
Kort gezegt, dat bedoel ik als ik aangeef dat crypto niet het antwoordt is op huidige problemen in ons geldsysteem.
4:45 is dat vasco? Hahah
Jammer dat de informatie niet helemaal klopt. Je hebt andere mechanismes dan POW (wat BTC gebruikt) Proof of Stake verbruikt nagenoeg geen stroom en Proof of Space staat gelijk aan een PC (of eigenlijk alleen de HDD) wat vaak maar 10-20 watt kost
Door dit soort dingen worden videokaarten van computers(o.a om te gamen) erg duur!🫰
Nee, Bitcoin wordt voornamelijk Gemined met kaarten die daar speciaal voor ontworpen zijn en niet geschikt voor andere doeleinden zoals gamen.
@@mrclk6695 in die videokaarten gaan dezelfde chips als in videokaarten voor gamen
Jullie hebben allebei gelijk. De prijs van gpu's in zijn algemeenheid wordt enorm opgedreven en vooral de gamer vangt bot want die stelt niet als doel zijn investering terug te verdienen.
@@mrclk6695 heel veel munten worden anders nog gewoon met videokaarten gemined. etheruem bijvoorbeeld. Die miners hebben de gpu tekorten zo erg gemaakt dat gpus 3 tot 4x zo duur werden. Heel snel verbieden deze milieuonvriendelijke coins.
Yep fucking crypto bro's verpesten alles voor mensen die gewoon graag een goede game pc voor zichzelf en hun kinderen willen bouwen.
Alleen al daarvoor hoop ik dat de hele zooi crasht
Arjen, zooo jammer. De crypto's zijn bij mijn weten al meer dan 300x doodverklaard. Ga jij er als spuit 11 ook nog eens overheen, gestuurd door de linkse sturende hand. De koopkracht van de Euro gaat lekker op het moment of niet? Doe daar maar eens een uitzending over en vergelijk dat de afgelopen jaren maar eens met Crypto. Gewoon eens goed journalistiek werk doen.
Lubach is geen journalist. Hij maakt (dis)infotainment.
Deze rubriek gaat JUIST over dingen waar het goed mee gaat, en die populair zijn. De koers van crypto is niet het probleem, maar het oplichten en de uitstoot.
Arjen is alles wat er mis is met mijn generatie 🥲
Te vaak bij Rutte op schoot gezeten volgens mij.
beste arjan en team
zoals jullie wisten is er iets ingestort
bedankt.
nu kan ik miljonair woerden
groetjes gerard
P.S. Oke zo flauw ga ik niet zijn
maar mijn verlies terugpakken mag dat dan nog net wel?
En nu is het afgelopen met het internet - Elke talkshowhost in 1998
Twee dingen:
1. Als een piramide scheme spontaan gebeurt is het gewoon enthousiasme. Anders zijn TESLA aandelen net zo goed een piramide scheme.
2. Er bestaan al heel lang munten die bijna geen energie verbruiken.
hoezo specfiek tesla aandelen? zijn die speciaal dan? je weet dat er hele aandelen markten zijn he? niet alleen Tesla hahaha
Tesla heeft een onrealistische en onstabiele koers. Dus ja, net als crypto een piramide scheme.
@@mennodanmaar maat alsjeblieft leer wat een piramide scheme is....
@@Legendaryium uiteraard is het niet echt een piramide scheme, maar het begint er wel op te lijken. De koers wordt gedreven door influencers en hypeboys. Tesla heeft op dit moment een beurswaarde die ruim hoger is dan dat van alle andere auto fabrikanten BIJ ELKAAR. Dat is niet meer speculatie om het toekomstige marktaandeel en winst van het bedrijf zoals normale beleggingen maar hopen dat nog meer idioten hun geld storten vanwege fomo dat wordt versterkt door influencers of je oom/neef op het verjaardagsfeest.
@@Legendaryium Als voorbeeld van een aandeel waar iedereen misschien iets te enthousiast over is. Maar idd, elk aandeel heeft die potentie.
Ik lach me dood. Iemand die praat over crypto die er helemaal geen verstand van heeft 😂😂😂
Geld verliezen kan ook met aandelen. Had 1 jaar geleden aandelen just eat take away gekocht, dan was je nu ook de pisang.
Pas op voor die neef, of oom die praat over aandelen op feestjes. Je kent ze wel... Allemaal, zijn ze op je geld uit, kutfamilie met hun aandelen.
Sarcasme uit.
Haha die valt in dezelfde categorie als crypto. High risk namelijk. Daar vallen de klappen ook.
Wanneer je het verschil niet weet tussen xpose en sol/btc/eth etc dan krijg je een video zoals dit
$BTC 2013: $10
$BTC 2022: $36,000
Ik: Even ongelooflijk veel informatie vergeten over te dragen, plus ook vergeten de 4-jaarlijkse burn mee te rekenen.
Lubach: "Bitcoin is een flop..."
Right mate 🤦♂🤦♂