Kanuni esasi, tanzimat,ıslahat,medeni kanun yolculuğunda gelenekçiler ve yenilikçiler arası tartışmaların çok güzel bir anlatımına şahit oldum. Çok teşekkür ederim. Sağ olun var olun.
Zaten bu ülkücülük nedir anlamadım. Zorbalık, cinayet, torbacilik, akılsızlık vs. Bunun eskisi de olmaz o zamanda bu zamanda aynı Aynı adamlar yine aynı yerdeler. Rüzgar başka yönden eserse o yönde hareket ederler.
Düşünselliği yüksek konularda yavaş konuşanın, benim dinleme eylemime katkısını şöyle açıklayayım; benim için yeni kavramlar içeren ve muhtemelen bildiğimi düşündüğüm bazı kavramlara yeni yeni anlamlar ve ayrıntılar öneren ifadelerde düşüncelerim çağrışımlara, kıyaslara, farklara takılıp kendi içinde gidip gelirken, konuşmacının anlatı hızına bağlı olarak, onu nerdeyse bıraktığım yerde yakalayıp konuyu takibimi sürdürebiliyorum. Tabii elbette daha hızlı yararlanıyorum. Anlatı hızınız benim kavrama faaliyetimi tamamem destekleyen bir hızda. En azından ben bu uyumdan çok memnunum sayın Dücane hocam...
Yine tadı damakta,hârika bir sohbet oldu..! Bu konuların, derin bir vukfiyetle analizine şâhit olduk.! Çok şanslıyız çookk! Sağlığınız dâim olsun Hocam.!
Sayın hocam "Yaşasın şeriat" diye bağıran siyasal dincilerin seslerinin gür çıktığı günümüzde yaptığınız bu açıklama gerçekten takdire şayandır. Çok aydınlatıcı oldu ağzınıza sağlık çok teşekkür ederiz, Sağolun varolun. Allah size sağlıklı uzun ömürler versin❤
Allah'ın emir ve yasakları, gündelik yaşamda düzenin sağlanması ile ilgili bir kurallar bütünüdür İslâm şeriatı. Tüm zamanlarda geçerlidir. Bir müslüman olarak İslam Şeriatı istemekten daha doğal ne olabilir? Ancak şeriatı dünyevi menfaatleri için istismar edenleri kınıyorum. Onlar samimi olarak şeriat istemez çünkü şeriatta kısas vardır, kısasta hayat vardır.
Sayın hocam "halk" kavramını tanımlama ve anlatma şekliniz muhteşemdi. Bütün konuyu aydınlığa kavuşturacak mahiyetteydi. Ben çok yararlandım. Beyninize, emeğinize sağlık 💐
Kıymetli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim hocam . Benim için hiçbir yayın uzun değildir. Bilakis hep keşke bitmesedir. Sağlıklı ömürler dilerim.
Son bir kaç videodur seste bir problem var ne yazık ki. Oysa bu videolar çok kıymetli yayınlar. Dijital ses kaydı ve düzenlemesi işi ile ilgiliyim. Bu sorunu çözmek için yardımcı olmayı isterim.
Hocam son birkaç videonuzda seste parazit var maalesef. Ben bu haliyle de dinlerim, dinliyorum da.. Lakin bu kayıtlar geleceğe kalacak. En iyi kalitede ses ile kalmasını arzu ederim. Bilginize...
Antropolog ve sosyolog Tayfun Atay'ın "Din Hayattan Çıkar." adlı kitabı var hocam, verdiğiniz bilgiler ve söylemek istediğinizden gerçekten pratik hayatın gerçekleri, teorileri hem dönüştürmekte hemde nasıl anlaşılması gerektiğini gösterir..
Yıllardır okuduğum duyduğum tarihi pek oturtamıyordum aklımda.içimde dini sorgulamaktan yorulmuştum olamaz olmamalı diyordum ,insanoğluna bir kere daha şaşırdım ...neler neler yapabileceğini görünce kendimden daha çok korktum...Aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum Saygılar
İmpatotorluğun yıkıcı ve can çekişmeleri sıkışmışlık ve yeni zamana ayak uydurma çabaları ve doğum sancısı… Ben dinlerken acı hissettim Dücane hocanın dikkate çektiği noktaları şaşkın ve sevinç duygularıyla anlatışı tam bir düşünce adamlığı gibiydi. Yarınlar dünden güzel olacak ❤❤❤
Hocam bazı programların sonunda değinmek isteyip de zaman kısıtlaması nedeniyle bahsetmediğiniz konuları öyle merak ediyorum ki sanki ders yarıda kalmış gibi bir hüzün çöküyor içime.
Soru: Şeriat ya da şer'i hukuk İslam tarihi boyunca Kuran ve Sünnet ile yola çıkıyor ama zamanla halifelerin, padişahların yani yöneticilerin istek ve arzularını da bir şekilde kapsamaya başlıyor. İşin bu tarafını çok güzel anlattınız Hocam, teşekkür ediyoruz. Ben Hızır Musa kissasinin İslam tarihi boyunca nasıl anlaşıldığını ve şeriat a nasıl bir etki edip etmediğini merak ettim. Çünkü orada öldürülen bir çocuk var. Bir çocuk büyüdüğünde kötülük yapacak olsa bile onu öldürmek ve bunu "normal" saymak, acaba şer'i hukukun bahsettiğiniz genişlikte yöneticilerin de arzu , istek ve heveslerini kapsama sürecinde ekmeğine yağ mi sürmüş oluyor? Yani Hızır Musa kissasi, şeriat in gelişim sürecini sanki destekliyor gibi, doğru mu düşünüyorum? Chicago'dan selamlar, burada her videonuzu birkaç kez izleyen ve aralarında sohbet eden bir izleyici topluluğunuz var.
Sizi dinledikten sonra daha çok risalei nur okuyorum ve tüm iddialarınızın cevaplarını bularak imanımı kuvvetlendiriyorum elhamdülillah. (Sayfadan engellenmişim. Yeni yorum yapamıyorum ve cevaplara cevap veremiyorum. Şu an düzenle seçeneğine basarak engel yediğimi belirteyim. Umarım bu yazdığım görünür.)
sizin imaninizi para kuvvetlendirir turkiyede islamcilarin tek tanrisi paradir şeriat ile yonetilen afganistana gitseniz Cumhuriyet diye yana yana kacicak delik ararsiniz
Bilakis, yıllarca risale okudum. Dücane ile yeni tanıştım. Sonra risalede okuyup anlamadığım kısımları daha iyi anladım. Bediüzzaman’ın, risaleler bu asrın hastalıklarına yazmasını daha iyi anladım. Bediüzzaman ile Dücane nin ilmi zekası felsefeye hakimiyeti kıyas bile edilmez. Risalei nurlar ve Bediüzzaman dünya tarafından kabul görmüş. Eserlerinin 40 tan fazla dile çevirisi yapılmıştır.
1: 46 * Bir hukukun evrensel olması, ussal olması demektir. Ussal olmayan hiçbir hukuk, evrensel olamaz. Dolayısıyla hiçbir dini hukuk, yeryüzünde, var olan, ortadan kalkmış ve hâlâ bir şekilde varlığını sürdüren hiçbir hukuk (dînî hukuk olarak söylüyorum), evrensel değildir. Çağdaş insanın evrensel ihtiyaçlarını karşılayamaz. Niye.? Çünkü, ussal değildir. * Ancak bitirebildim dersi, ve son olarak bu pasajı da not etmişken, buraya da ekleyeyim dedim. * Konuşmanızın bir yerinde ''evrim, eşcinsellik'' vb. konularda da, zaman içinde bir şekilde söylem değişikliğine gidileceğini söylediniz. ''Belki 50 sene sonra, belki daha önce ama olacak,'' benzeri bir cümleniz vardı. Vaktinde derslerine katıldığım ve 1.5 sene kadar devam ettiğim birinin, birkaç yıldır, Evrimle İslamı kaynaştırma çabalarını gördüğüm konuşmalarına denk gelmiş ve çok şaşırmıştım. İstedikten sonra, olamayacak bir şey yok, öyle gözüküyor 😊 Çok uzun yıllar önce, Fikri Yavuz'un İslam İlmihali'nde, ''Hünsa'' denilen bir grup insandan bahsedildiğini okumuştum. Namazda, erkeklerin ardında, kadınların önünde, orta safta toplanan, çift cinsiyetli insanlardı. Başka bir programınızda şöyle bir cümle kurmuştunuz: Belli zamanlarda çıkan, film, şarkı, kitap, kişi ve olayları gözlemleyin.. (Ki, ay'da ezan vb. olaylarla da örneklendirmiştiniz.) Bu cümlenizi hafızama kaydettim. Bunca cümleyi niye kurdum.. Konuşmanızı tamamıyla dinledikten sonra, zihnimden zincirleme geçenler.. Elbet bu kadar değil ama başınızı ağrıtmadan, tekrar teşekkürler.. Benim için çok kıymetli bir program oldu. 🌱🌾🌿 * Tekrar olsa da, sizin cümlenizle bitirmek istiyorum sözlerimi: Bir hukukun evrensel olması, ussal olması demektir. Ussal olmayan hiçbir hukuk, evrensel olamaz.🍃
Sayın Dücane hocam "Bir hukukun evrensel olabilmesi için ussal olması gerekir,ussal olmayan hiç bir hukuk evrensel olamaz."diyorsunuz. Gerçekten merak ediyor ve anlamak için soruyorum. Nisa 135. Ayeti ve benzerlerini bu çerçevede nasıl okumalıyız nasıl değerlendirmeliyiz. Mesela nisa 135. Ayetin ussal olmadığını söyleyebilirmiyiz?.
bir ayetin ussal olması evrensel olması hepsinin olduğu anlamına gelmez. Bir tane bile ussal olmayan evrensel olmayan ayet olması evrensel olmaması için yeterlidir. Mantık dersi çalışabilirsiniz.
ey inananlar diye başlayan bir sürü ayet var nasıl tüm insanların bunu kabul etmesini bekleyebiliriz. Yoga hareketlerinin Budist pratiklerin hepsinde sağlığa zihne faydalı pratikleri var bi tane bile herkese uyan parçası var diye herkes budist mi olmalı mesela? Ayrıca islamiyete özgü bir şey değil tüm dinler öldürme hırsızlık yapma adil ol vs diyor hepsinde herkese uyan ussal olan en az bir parça var. Herkes aynı anda tüm dinleri kabul etsin o halde sizin mantığınız bunu söylüyor.
İslam’daki adalet anlayışı akla ve evrenselliğe uyan bir adalet değildir. İslam’daki adalet kendi çizdiği ve anlattığı adalettir. Mesela cariye ve köle akla, adalete ve evrenselliğe, insanlığa uymaz ama islama göre olması gereken odur. Dinden çıkan kişinin öldürülmesi, namaz kılmayanın hapsedilmesi ve öldürülmesi nasıl akla, adalete ve evrenselliğe uyabilir. Yeryüzünde İslamı hakim kılmak için fetih yapan, kan döken, kadınları ve çocukları ganimet olarak köle yapan bir din nasıl adil, akli ve evrensel olabilir?
@@adlazmdegil1312 peki o zaman toptancılık yapmış olmazmıyız? Yani bazı ayetler ussal değil diye diğer ussal olan yada öyle görünen ayetleri yok saymak yada değerlendirmeye almamak doğrumudur. Ayrıca nisa 135.ayet ayet olarak değilde bir felsefecinin, bir düşünürün ussal bir kelamı olarak algılanıp tüm dünya uluslarında cari kılınmış olsa yada kılınabilse dünya daha yaşanır daha adil bir dünya olmazmı?
Mesele bu kısıtlı vakit içerisinde neredeyse tüm ana hatlarıyla ele alınıp, değişik yönleriyle tartışılıyor. Onlarca kitaba müracaat ederek edinebileceğiniz, üstelik nokta atışı esas yönleri öğrenebiliyorsunuz. Buna anca teşekkür edilir. Büyük hizmet.Öğrenmek isteyene büyük nimet.
Hukuk ahlak ekonomi pratik aklın ürünü olduğu için değişmek zorunda teorik aklın ussal kavramları değil. İnanç zaten muhayyileye dayandığı için irrasyoneldir inançtan ussal kavramlar çıkaramazsın mutluluk teselli tıolumsallık gibi psikolojik ve sosysl psikolojiye dair bir konudur
Sorun, şeriatta değil, muhataplarında.. Şayet şeriatın evrensel bir sorunu var deniyorsa ve bu, kabul ediliyorsa, şeriatın sahibinde de sorun var demektir.. daha mühimi bu söylem bizi, müteal bir Tanrı tasavvurundan nâsütî bir Tanrı anlayışına götürür..
Evet var tabi ki tamamen sorun. Akıldışılık, en azımdan bugün için. Yaşın kaç bilmiyorum ama sana yüzlerce örnek verebilirim bugün için saçma olduğuna ama kolaya kaçacağım ve konuşması kolay bir örnek vereceğim. Eğer yaşın varsa ve bir kızın varsa onun bir erkeğin 4. Karısı olarak adamın senden aldığını farz edelim kabul eser misin hadi onu geçtim 1. Karısı oldu ama adam boktan biri çıktı. Kızını ister döver , ister aç bırakır psikolojik olarak canına okur ama kızının onu terketme ve boşanma hakkı yoktur. Sende gidip alamazsın adamın malı çünkü. Uzatmayayım şeriatı bildiğini var sayarak bunu yazdım .
Şeriatın kendisi problemin kaynağıdır. Eğer sahibinde sorun var anlamına gidecekse o da doğrudur. İnanmayan tüm insanları baskı ve zorla inanmaya iten, kadınları insanın alt türü gören, suçun oluşmasını engellemeyip sadece suça yönelik taş devrinden gelen yasalarla bastırmaya çalışan, köleliği cariyeliği onaylayan, kendi dogmalarına inanmayan herkesi yeryüzünde yok edene kadar her türlü savaşı veren bir şeriatın sorunlu olmaması mümkün değildir. Tevrat’ın şeriatı ile İslamın şeriatı arasında çok büyük farklar yoktur. Tevrat sert iken İslam ise biraz daha seyreltilmiş halidir.
İslama girmeyen toplumları silah zoruyla dine sokan, dinden çıkanı öldüren, ibadet etmeyi bireyin tercihine bırakmayan bir dinin problemli olduğunu düşünmemek tuhaf değil midir? Hadis var ki, Ben tüm insanlar “la ilâhe illallah” diyene kadar savaşmakla emrolundum. Yani islama göre ya silah zoruyla dine girersin ya isteyerek yada cizye verirsin. Cizyeyi de öyle bir zorlar ki veremez mecbur ya dine yada öldürülmekle baş başa kalırsınız. Bunlara bakarak şeriatın problemli olduğunu söylemek zor değil. İnsana yaşama şansı tanımıyor.
Belli bir zamanda belli bir topluma belli bir coğrafya ya belli bir dilin belli bir fizik alem görüşünün sınırlamaları ile inen bir din ve fıkıh nasıl değişmez
Dücane Bey, böyle popülerlikten uzak derin mevzulara zoom yapıp sindire sindire anlatmanız oldukça doyurucu oluyor. Bu tarzınız çok sıradışı ve kaygıdan uzak. Lütfen bozmadan devam ediniz. Bu şekilde bilgilenmeye aç sayısız insan olduğundan eminim. Hele de şu sığ dünyada herşeyin dejenere olduğu zamanda...
Selam..size tavsiyem bakara 106.ayeti okuyun hocam..bak ve ara...surenin ismi bile arasan baksan bulucan yani diyor..adeta kopya veriyor..106.ayet dogru kemalatla anlarsaniz zaten din gercek yerine oturmus olur..
hoca isalm tarih , islam hukuk ve siyasi tarihi ni bildiği halde geçmişi küçümseyici basitleştirici bir dil kullanarak anlatıyor. mesajlara baktığımda da bu bilgilere çok yabancı bir gurup olduğunu görüyorum. ve hocanın her anlattığını ağzı açık dinleniyor. lütfe açıp islam tarihini okuyun ve o dönemin hukuk ve siyasi durumunu o dönemin şartlarına göre değerlendirin. bu günden 1000 yıl geçmişi küçümseyerek değerlendirmek aydın bir insana yakışmaz. karşısında da maalesef anlatılan konularda çok bilgisi olmayan bir kitle olduğu için hoca esip gürlüyor.
Kendiniz söylüyorsunuz. O dönemin şartlarını getirip bugünün insanın ağzının içine sokmak nedir o halde? Üstelik bunu evrensel ahlakı küçümseyerek yapmanız mesela?
Ateistler ve Deistler kendileri karar vermişlerdir ne oldukları konusunda. Arayış içinde olmadıkları öğrenmeye kendilerini kapattıkları için konuşulacak bir şey bırakmadıkları için olabilir. Yol👣 insanı terbiye eder yolda olmak asıl olan; yolun sonuna varmak değildir diyor üstad.
Kanuni esasi, tanzimat,ıslahat,medeni kanun yolculuğunda gelenekçiler ve yenilikçiler arası tartışmaların çok güzel bir anlatımına şahit oldum. Çok teşekkür ederim. Sağ olun var olun.
Eski bir ulkucu ve dinci olarak bu isleri sizden daha iyi anlatacak bir kisi bile yok hocam❤
ha ha.
@@musabagc3240sen gül badem bıyıklı. Cüppeli dinle
Eski de nereden çıktı..
Zaten bu ülkücülük nedir anlamadım. Zorbalık, cinayet, torbacilik, akılsızlık vs.
Bunun eskisi de olmaz o zamanda bu zamanda aynı
Aynı adamlar yine aynı yerdeler.
Rüzgar başka yönden eserse o yönde hareket ederler.
Düşünselliği yüksek konularda
yavaş konuşanın,
benim dinleme eylemime katkısını şöyle açıklayayım;
benim için
yeni kavramlar içeren
ve
muhtemelen
bildiğimi düşündüğüm
bazı kavramlara
yeni yeni anlamlar ve
ayrıntılar öneren ifadelerde
düşüncelerim
çağrışımlara,
kıyaslara,
farklara
takılıp kendi içinde gidip gelirken,
konuşmacının
anlatı hızına bağlı olarak,
onu nerdeyse bıraktığım yerde
yakalayıp
konuyu takibimi sürdürebiliyorum.
Tabii elbette daha hızlı yararlanıyorum.
Anlatı hızınız
benim kavrama faaliyetimi tamamem destekleyen bir hızda.
En azından ben
bu uyumdan çok memnunum
sayın Dücane hocam...
Emek verip bizimle paylaştığınız için teşekkürler
Yine tadı damakta,hârika bir sohbet oldu..! Bu konuların, derin bir vukfiyetle analizine şâhit olduk.! Çok şanslıyız çookk!
Sağlığınız dâim olsun Hocam.!
Sayın hocam "Yaşasın şeriat" diye bağıran siyasal dincilerin seslerinin gür çıktığı günümüzde yaptığınız bu açıklama gerçekten takdire şayandır. Çok aydınlatıcı oldu ağzınıza sağlık çok teşekkür ederiz, Sağolun varolun. Allah size sağlıklı uzun ömürler versin❤
Allah'ın emir ve yasakları, gündelik yaşamda düzenin sağlanması ile ilgili bir kurallar bütünüdür İslâm şeriatı. Tüm zamanlarda geçerlidir. Bir müslüman olarak İslam Şeriatı istemekten daha doğal ne olabilir? Ancak şeriatı dünyevi menfaatleri için istismar edenleri kınıyorum. Onlar samimi olarak şeriat istemez çünkü şeriatta kısas vardır, kısasta hayat vardır.
Sayın hocam "halk" kavramını tanımlama ve anlatma şekliniz muhteşemdi. Bütün konuyu aydınlığa kavuşturacak mahiyetteydi. Ben çok yararlandım. Beyninize, emeğinize sağlık 💐
Bu güzel sohbet için çok teşekkür ederiz.
İyi ki varsınız...
Teşekkürler.
Kıymetli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim hocam . Benim için hiçbir yayın uzun değildir. Bilakis hep keşke bitmesedir. Sağlıklı ömürler dilerim.
Her zaman olduğu gibi Harikasınız....❤
Hocam sohbet için teşekkürler
Thanks!
Hocam verdiğiniz emek ve göz nuruna müteşekkirim
Emeğiniz için çok teşekkür ederim hocam,
Yüreğinize ve dimağınıza sağlık diliyorum
Son bir kaç videodur seste bir problem var ne yazık ki. Oysa bu videolar çok kıymetli yayınlar. Dijital ses kaydı ve düzenlemesi işi ile ilgiliyim. Bu sorunu çözmek için yardımcı olmayı isterim.
Ne gibi bir sorun var. 🤔 Gayet net ve temiz duyuuluyor.
Haklısınız. Ses problemli. Cızırtı var ve konsantrasyonu bozuyor
ses kaydını videodan ayırıp temizleyebilir misiniz
Danke!
Hocam son birkaç videonuzda seste parazit var maalesef. Ben bu haliyle de dinlerim, dinliyorum da.. Lakin bu kayıtlar geleceğe kalacak. En iyi kalitede ses ile kalmasını arzu ederim. Bilginize...
Seçtiğiniz konu için Allah razı olsun ..
Sağlık esenlik dilyorum
çok teşekürler
Antropolog ve sosyolog Tayfun Atay'ın "Din Hayattan Çıkar." adlı kitabı var hocam, verdiğiniz bilgiler ve söylemek istediğinizden gerçekten pratik hayatın gerçekleri, teorileri hem dönüştürmekte hemde nasıl anlaşılması gerektiğini gösterir..
🌸💮🌺🌼Teşekkür ederim.🌸💮🌺🌼
Yıllardır okuduğum duyduğum tarihi pek oturtamıyordum aklımda.içimde dini sorgulamaktan yorulmuştum olamaz olmamalı diyordum ,insanoğluna bir kere daha şaşırdım ...neler neler yapabileceğini görünce kendimden daha çok korktum...Aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum
Saygılar
Teşekkürler
Teşekkürler. 🌸
beynim şenlik yaptı. teşekkürler sayın hocam.
Emeğinize sağlık.
İyiki varsınız. Müteşekkiriz. Sağlıklı bir ömür dilerim.
İmpatotorluğun yıkıcı ve can çekişmeleri sıkışmışlık ve yeni zamana ayak uydurma çabaları ve doğum sancısı… Ben dinlerken acı hissettim Dücane hocanın dikkate çektiği noktaları şaşkın ve sevinç duygularıyla anlatışı tam bir düşünce adamlığı gibiydi.
Yarınlar dünden güzel olacak ❤❤❤
Hocam bazı programların sonunda değinmek isteyip de zaman kısıtlaması nedeniyle bahsetmediğiniz konuları öyle merak ediyorum ki sanki ders yarıda kalmış gibi bir hüzün çöküyor içime.
Teşekkür ederim hocam.
Sesiniz bir iniyor bir çıkıyor ve çok düşük . En yüksek ses dâhi alçak geliyor. Lütfen çözüm bulur musunuz
Soru: Şeriat ya da şer'i hukuk İslam tarihi boyunca Kuran ve Sünnet ile yola çıkıyor ama zamanla halifelerin, padişahların yani yöneticilerin istek ve arzularını da bir şekilde kapsamaya başlıyor. İşin bu tarafını çok güzel anlattınız Hocam, teşekkür ediyoruz. Ben Hızır Musa kissasinin İslam tarihi boyunca nasıl anlaşıldığını ve şeriat a nasıl bir etki edip etmediğini merak ettim. Çünkü orada öldürülen bir çocuk var. Bir çocuk büyüdüğünde kötülük yapacak olsa bile onu öldürmek ve bunu "normal" saymak, acaba şer'i hukukun bahsettiğiniz genişlikte yöneticilerin de arzu , istek ve heveslerini kapsama sürecinde ekmeğine yağ mi sürmüş oluyor? Yani Hızır Musa kissasi, şeriat in gelişim sürecini sanki destekliyor gibi, doğru mu düşünüyorum?
Chicago'dan selamlar, burada her videonuzu birkaç kez izleyen ve aralarında sohbet eden bir izleyici topluluğunuz var.
Hoca hangi kriterlere dayanarak islam mahallesinden çıkmış bilen yazabilir mi? bilmediğimden soruyorum.
Hocam konuşuyorsa içkimi alır gelirim. İçki içince anlıyorum söylediklerini.
Teşekkür ederim
Teşekkür ediyorum.
Sizi dinledikten sonra daha çok risalei nur okuyorum ve tüm iddialarınızın cevaplarını bularak imanımı kuvvetlendiriyorum elhamdülillah.
(Sayfadan engellenmişim. Yeni yorum yapamıyorum ve cevaplara cevap veremiyorum. Şu an düzenle seçeneğine basarak engel yediğimi belirteyim. Umarım bu yazdığım görünür.)
bence afganistana git. orda imanın tavan yapar. hemde cok daha iyi cevaplar bulursun.
sizin imaninizi para kuvvetlendirir turkiyede islamcilarin tek tanrisi paradir şeriat ile yonetilen afganistana gitseniz Cumhuriyet diye yana yana kacicak delik ararsiniz
😅😅
Bilakis, yıllarca risale okudum. Dücane ile yeni tanıştım. Sonra risalede okuyup anlamadığım kısımları daha iyi anladım. Bediüzzaman’ın, risaleler bu asrın hastalıklarına yazmasını daha iyi anladım. Bediüzzaman ile Dücane nin ilmi zekası felsefeye hakimiyeti kıyas bile edilmez. Risalei nurlar ve Bediüzzaman dünya tarafından kabul görmüş. Eserlerinin 40 tan fazla dile çevirisi yapılmıştır.
Neden Kuran değil de Risalei Nur? Kuranı yetersiz mi buluyorsununuz? Tam olarak amaç nedir?
1: 46
*
Bir hukukun evrensel olması, ussal olması demektir. Ussal olmayan hiçbir hukuk, evrensel olamaz. Dolayısıyla hiçbir dini hukuk, yeryüzünde, var olan, ortadan kalkmış ve hâlâ bir şekilde varlığını sürdüren hiçbir hukuk (dînî hukuk olarak söylüyorum), evrensel değildir. Çağdaş insanın evrensel ihtiyaçlarını karşılayamaz. Niye.? Çünkü, ussal değildir.
*
Ancak bitirebildim dersi, ve son olarak bu pasajı da not etmişken, buraya da ekleyeyim dedim.
*
Konuşmanızın bir yerinde ''evrim, eşcinsellik'' vb. konularda da, zaman içinde bir şekilde söylem değişikliğine gidileceğini söylediniz. ''Belki 50 sene sonra, belki daha önce ama olacak,'' benzeri bir cümleniz vardı. Vaktinde derslerine katıldığım ve 1.5 sene kadar devam ettiğim birinin, birkaç yıldır, Evrimle İslamı kaynaştırma çabalarını gördüğüm konuşmalarına denk gelmiş ve çok şaşırmıştım. İstedikten sonra, olamayacak bir şey yok, öyle gözüküyor 😊
Çok uzun yıllar önce, Fikri Yavuz'un İslam İlmihali'nde, ''Hünsa'' denilen bir grup insandan bahsedildiğini okumuştum. Namazda, erkeklerin ardında, kadınların önünde, orta safta toplanan, çift cinsiyetli insanlardı.
Başka bir programınızda şöyle bir cümle kurmuştunuz: Belli zamanlarda çıkan, film, şarkı, kitap, kişi ve olayları gözlemleyin.. (Ki, ay'da ezan vb. olaylarla da örneklendirmiştiniz.)
Bu cümlenizi hafızama kaydettim.
Bunca cümleyi niye kurdum..
Konuşmanızı tamamıyla dinledikten sonra, zihnimden zincirleme geçenler.. Elbet bu kadar değil ama başınızı ağrıtmadan, tekrar teşekkürler.. Benim için çok kıymetli bir program oldu. 🌱🌾🌿
*
Tekrar olsa da, sizin cümlenizle bitirmek istiyorum sözlerimi: Bir hukukun evrensel olması, ussal olması demektir. Ussal olmayan hiçbir hukuk, evrensel olamaz.🍃
Ağzınıza sağlık
Sayın Dücane hocam "Bir hukukun evrensel olabilmesi için ussal olması gerekir,ussal olmayan hiç bir hukuk evrensel olamaz."diyorsunuz.
Gerçekten merak ediyor ve anlamak için soruyorum.
Nisa 135.
Ayeti ve benzerlerini bu çerçevede nasıl okumalıyız nasıl değerlendirmeliyiz.
Mesela nisa 135.
Ayetin ussal olmadığını söyleyebilirmiyiz?.
bir ayetin ussal olması evrensel olması hepsinin olduğu anlamına gelmez. Bir tane bile ussal olmayan evrensel olmayan ayet olması evrensel olmaması için yeterlidir. Mantık dersi çalışabilirsiniz.
ey inananlar diye başlayan bir sürü ayet var nasıl tüm insanların bunu kabul etmesini bekleyebiliriz. Yoga hareketlerinin Budist pratiklerin hepsinde sağlığa zihne faydalı pratikleri var bi tane bile herkese uyan parçası var diye herkes budist mi olmalı mesela? Ayrıca islamiyete özgü bir şey değil tüm dinler öldürme hırsızlık yapma adil ol vs diyor hepsinde herkese uyan ussal olan en az bir parça var. Herkes aynı anda tüm dinleri kabul etsin o halde sizin mantığınız bunu söylüyor.
İslam’daki adalet anlayışı akla ve evrenselliğe uyan bir adalet değildir. İslam’daki adalet kendi çizdiği ve anlattığı adalettir. Mesela cariye ve köle akla, adalete ve evrenselliğe, insanlığa uymaz ama islama göre olması gereken odur. Dinden çıkan kişinin öldürülmesi, namaz kılmayanın hapsedilmesi ve öldürülmesi nasıl akla, adalete ve evrenselliğe uyabilir. Yeryüzünde İslamı hakim kılmak için fetih yapan, kan döken, kadınları ve çocukları ganimet olarak köle yapan bir din nasıl adil, akli ve evrensel olabilir?
@@adlazmdegil1312 peki o zaman toptancılık yapmış olmazmıyız?
Yani bazı ayetler ussal değil diye diğer ussal olan yada öyle görünen ayetleri yok saymak yada değerlendirmeye almamak doğrumudur.
Ayrıca nisa 135.ayet ayet olarak değilde bir felsefecinin, bir düşünürün ussal bir kelamı olarak algılanıp tüm dünya uluslarında cari kılınmış olsa yada kılınabilse dünya daha yaşanır daha adil bir dünya olmazmı?
bana bir tane kisi söyleyebilirmisin ben müslümanim deyipte bu ayete harfiyen uyan ?
Tesekürler
Çok teşekkür ederim.
HOCAM SESİMİZİ KESTİLER yoksa
Arkanızdaki o muhteşem kütüphane de insanı kıskandırıyor. Kitapların hiçbir şeyle kıyas kabul etmez bir sıcaklığı vardır...
Mesele bu kısıtlı vakit içerisinde neredeyse tüm ana hatlarıyla ele alınıp, değişik yönleriyle tartışılıyor. Onlarca kitaba müracaat ederek edinebileceğiniz, üstelik nokta atışı esas yönleri öğrenebiliyorsunuz. Buna anca teşekkür edilir. Büyük hizmet.Öğrenmek isteyene büyük nimet.
Çok teşekkürler
1:52:55 🎯
4 erkeğin birlik olup iftira etmesi durumunda şartlar tamamlanıyor.4 kötü niyetli kişi yetiyor bu nasıl uygulanamaz olur?
Anlatım tarzın uygulanabilir gibi değil
Hukuk ahlak ekonomi pratik aklın ürünü olduğu için değişmek zorunda teorik aklın ussal kavramları değil. İnanç zaten muhayyileye dayandığı için irrasyoneldir inançtan ussal kavramlar çıkaramazsın mutluluk teselli tıolumsallık gibi psikolojik ve sosysl psikolojiye dair bir konudur
Hocam! Neşteri biraz daha derine vurmak için önerebileceğiniz makale ve kitap var mı ?
🙏🙏🙏
28:40
Her Müslüman Şeriat istemek zorundadır. Kimse kendini kandırmaya çalışmasın.
Dürüstlük pahalı bir mülktür, ucuz insanlarda bulunmaz.........................
İnsanın problemleri sonsuzdur demek kusurlu olur sanki; çeşitlidir, değişkendir diyebiliriz, zannımca..
Valla islamın en büyük sorunu sanırım müslümanlar. Aslında müslüman olmasa şeriat vs uygulanabilirlik açısından muhteşem.
Menfaat üzerine dönen siyaset canavardır......
❤❤❤
🙏🏻
Müslüman coğrafyasında adalet gömüleli hayli zaman oldu...
Sorun, şeriatta değil, muhataplarında.. Şayet şeriatın evrensel bir sorunu var deniyorsa ve bu, kabul ediliyorsa, şeriatın sahibinde de sorun var demektir.. daha mühimi bu söylem bizi, müteal bir Tanrı tasavvurundan nâsütî bir Tanrı anlayışına götürür..
Evet var tabi ki tamamen sorun. Akıldışılık, en azımdan bugün için. Yaşın kaç bilmiyorum ama sana yüzlerce örnek verebilirim bugün için saçma olduğuna ama kolaya kaçacağım ve konuşması kolay bir örnek vereceğim. Eğer yaşın varsa ve bir kızın varsa onun bir erkeğin 4. Karısı olarak adamın senden aldığını farz edelim kabul eser misin hadi onu geçtim 1. Karısı oldu ama adam boktan biri çıktı. Kızını ister döver , ister aç bırakır psikolojik olarak canına okur ama kızının onu terketme ve boşanma hakkı yoktur. Sende gidip alamazsın adamın malı çünkü. Uzatmayayım şeriatı bildiğini var sayarak bunu yazdım .
Şeriatın kendisi problemin kaynağıdır. Eğer sahibinde sorun var anlamına gidecekse o da doğrudur. İnanmayan tüm insanları baskı ve zorla inanmaya iten, kadınları insanın alt türü gören, suçun oluşmasını engellemeyip sadece suça yönelik taş devrinden gelen yasalarla bastırmaya çalışan, köleliği cariyeliği onaylayan, kendi dogmalarına inanmayan herkesi yeryüzünde yok edene kadar her türlü savaşı veren bir şeriatın sorunlu olmaması mümkün değildir. Tevrat’ın şeriatı ile İslamın şeriatı arasında çok büyük farklar yoktur. Tevrat sert iken İslam ise biraz daha seyreltilmiş halidir.
Şeriatın sahibinden ne anladınız da önemli. Muhatap derken bu giriyor kapsama. Tarih bize ne söylüyor onu aktardı hoca. Tarihte Şeriatın sahibi kimdi
Sorun şeriatta ve şeriatın gerçekten bir Tanrıdan geldiğini sananlarda.
İslama girmeyen toplumları silah zoruyla dine sokan, dinden çıkanı öldüren, ibadet etmeyi bireyin tercihine bırakmayan bir dinin problemli olduğunu düşünmemek tuhaf değil midir? Hadis var ki, Ben tüm insanlar “la ilâhe illallah” diyene kadar savaşmakla emrolundum. Yani islama göre ya silah zoruyla dine girersin ya isteyerek yada cizye verirsin. Cizyeyi de öyle bir zorlar ki veremez mecbur ya dine yada öldürülmekle baş başa kalırsınız. Bunlara bakarak şeriatın problemli olduğunu söylemek zor değil. İnsana yaşama şansı tanımıyor.
Belli bir zamanda belli bir topluma belli bir coğrafya ya belli bir dilin belli bir fizik alem görüşünün sınırlamaları ile inen bir din ve fıkıh nasıl değişmez
İslamda Arap örfü nerdeyse tamamen korunarak bir şekilde ayet haline gelmiş. Zıar yapan lianlaşma yapan Araplardan başka hangi kavim vardı
🤍
Acaba insana dair bütün boyutları kuşatan bir din mi kâmildir, yoksa belli bir hedefe yönelmiş ve o hedefi gerçekleştiren din mi kâmildir.
Dücane Bey, böyle popülerlikten uzak derin mevzulara zoom yapıp sindire sindire anlatmanız oldukça doyurucu oluyor. Bu tarzınız çok sıradışı ve kaygıdan uzak. Lütfen bozmadan devam ediniz. Bu şekilde bilgilenmeye aç sayısız insan olduğundan eminim. Hele de şu sığ dünyada herşeyin dejenere olduğu zamanda...
Cübbeli ğaynı çıkarma hususunda uzman üstadım
😂😂😂😂😂
Selam..size tavsiyem bakara 106.ayeti okuyun hocam..bak ve ara...surenin ismi bile arasan baksan bulucan yani diyor..adeta kopya veriyor..106.ayet dogru kemalatla anlarsaniz zaten din gercek yerine oturmus olur..
hoca isalm tarih , islam hukuk ve siyasi tarihi ni bildiği halde geçmişi küçümseyici basitleştirici bir dil kullanarak anlatıyor. mesajlara baktığımda da bu bilgilere çok yabancı bir gurup olduğunu görüyorum. ve hocanın her anlattığını ağzı açık dinleniyor. lütfe açıp islam tarihini okuyun ve o dönemin hukuk ve siyasi durumunu o dönemin şartlarına göre değerlendirin. bu günden 1000 yıl geçmişi küçümseyerek değerlendirmek aydın bir insana yakışmaz. karşısında da maalesef anlatılan konularda çok bilgisi olmayan bir kitle olduğu için hoca esip gürlüyor.
Merak etmeyin, sel veya fırtına esip gürlediğinde ağaçları otlardan ayırmaz.
Kendiniz söylüyorsunuz. O dönemin şartlarını getirip bugünün insanın ağzının içine sokmak nedir o halde? Üstelik bunu evrensel ahlakı küçümseyerek yapmanız mesela?
🙋🏻♂️🍷🌈
Eyv
Yahudilikteki arz ı mev'ud ..museviliği evrensellik dışına iter
Dinlerin hiç biri evrensel olamaz ne kadar uğraşırsan uğraş. Hele ki islam tamamen Arap dinidir ve tamamen araplara aittir
neden yahudiler seçilmiş bir kavim?
3 dinin hiç biri evrensel değil.
@@Benhuroz kendi hüsnü kuruntuları.
@@abdulkadirbalaban8835 kuranda sizi alemlere üstün kıldım diye yazar.
Şeriat güzel olsa içinde şer olmazdi.
Hocam sizi dinlemeyi çok seviyorum ama ateistleri, deistleri ciddiye almıyorum demeniz çok canımı sıkıyor.
Ateistler ve Deistler kendileri karar vermişlerdir ne oldukları konusunda.
Arayış içinde olmadıkları öğrenmeye kendilerini kapattıkları için konuşulacak bir şey bırakmadıkları için olabilir.
Yol👣 insanı terbiye eder yolda olmak asıl olan; yolun sonuna varmak değildir diyor üstad.
Siz neden Dücaneyi ciddiye alıyorsunuz. Dücene sizce Teist mi Deist mi?
Bir cinayet, gericilik ve sapıklık ideolojisi
Munafık
Kuranın Ṣeriati "Adalet " üzere kurulan bir Sistemdir , doğa , hayvan ve insanları gözetir , Gerçek ilim üzeredir
👍🏿
Cihanşümul
Teşekkürler.
❤❤❤