87 Accu met zonnepanelen. Zonnepanelen uitschakelen of niet bij negatieve tarieven.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 40

  • @robbiederob9196
    @robbiederob9196 7 หลายเดือนก่อน +1

    De thuisaccu wordt nu dus niet alleen gebruikt voor piek-shaving voor je eigen behoefte, maar ook tbv. de energieleverancier. Gaat dus ook ten koste van de levensduur van de accu. Ik weet niet hoeveel laad-ontlaad cycli deze heeft, maar ik krijg nu de indruk de de energieleverancier net zo veel (of misschien wel meer) verdient aan deze thuisaccu als de eigenaar. Is daar openheid van?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  7 หลายเดือนก่อน

      Je moet alles in perspectief zien. De accu zoals ik deze nu inzet zal hooguit een 200 a 250 maal per jaar volledig geladen en ontladen worden met dynamische tarieven. De fabrikant van de accu's geeft een garantie van 5000 cycli. Dit houdt in dat dit pas bij 20 jaar bereikt wordt. Iets anders is het handelen op de onbalans markt. Hierbij kan een accu meerdere malen per dag volledige cycli hebben. Hierbij zal de accu veel meer te lijden hebben en zal deze veel sneller op raken. Maar dat is een totale andere inzet dan wat ik doe met de accu.

  • @mischarunsink
    @mischarunsink 8 หลายเดือนก่อน +2

    Wat ik mis in je verhaal is dat niet iedereen een systeem heeft met accu's en zelfs als ze dat hebben er twee componenten zijn die hier echt slim zijn. Het systeem dat de accu reguleert en het systeem van de panelen. Het feit blijft dat wanneer de zon vol schijnt en veel stroom genereert en een volle accu (wat dan gelijk is aan het niet hebben van een accu) je met een negatieve prijzen je toch echt wel wil dat je panelen uitgaan. Dat kan (nog) niet zomaar bij elk systeem. Als je advies wilt geven dan is het denk ik wel waardevol dat je mensen hierop wijst. Zeker in jouw geval waar je een batterij oplossing hebt die niet voor jan en alleman iets is wat men aan zou durven. Of geen heel duidelijk aan dat dit over jouw setup gaat. Verder altijd leuk om naar je videos te kijken, complimenten hoor!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน +1

      Dank je. Dit geldt inderdaad voor een slim accusysteem die zowel jouw verbruik kan voorspellen als je eigen opwek van stroom. Omdat de prijzen bij dynamische tarieven een dag van tevoren bekend zijn kan dit accusysteem berekenen wat voor jouw het meest gunstige is. Dit kan inderdaad niet ieder systeem. In de vlog deel in mijn ervaringen over mijn systeem. Het is slim dat ik dat de volgende keren meldt. Dank je voor je input

  • @RoelofWierenga
    @RoelofWierenga 8 หลายเดือนก่อน +1

    Je verkoopt de stroom uit je accu als de prijs hoog is. zo moet je vaak ontladen en weer laden. De winst die je hier mee maakt is dat de prijs van de accu en investering waard? Is het niet beter om deze stroom voor eigen gebruik te bewaren. Zodat je het huis of e- kunt opladen met goedkope stroom? Of gaat het erom dat je meer terug levert dan je jaarlijks verbruik in verband met de energie belasting weg strepen?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  7 หลายเดือนก่อน

      Het vaak volledig opladen en ontladen valt mee. Ik denk dat je per jaar niet eens aan de 300 keer komt. In de zomer weg je veel meer op dan dat je kan gebruiken. Totdat je natuurlijk een EV hebt want dan kan je die stroom overzetten. Wanneer je zelf zorgt dat het verbruik en leveren in balans is dan kan je de belasting wegstrepen. Mijn stroomverbruik is iets hoger dan mijn teruggaaf.

  • @padoempats2213
    @padoempats2213 8 หลายเดือนก่อน +4

    Ik vind dat dit verhaal wel aardig wat cruciale informatie mist en men ook sterk op het verkeerde been wordt gezet.
    Allereerst negatieve prijzen. In de prijzen ontbreekt de belasting. Tel je die er bij op hebben we uiteindelijk maar 15 uur echt negatieve prijzen gehaald in 2023. Prijzen zijn pas negatief voor je als je over een jaar, na salderen, meer opwekt dan je verbruikt (of beter gezegd, meer invoedt dan je uit het net haalt). Maar als je in die situatie zit, zit je sowieso helemaal verkeerd met een dynamisch contract en thuisaccu (financieel gezien)
    Daarbij ontbreekt het verhaal over omzetverliezen. Met AC laden en ontladen verlies je makkelijk 20%. Dat zijn dus directe kosten en ook gemiste kWhs die niet meer te salderen zijn.
    Ook dit het er in het voorbeeld helemaal niet toe dat de prijzen negatief zijn. Als zijn ze positief, door te laden en te ontladen is alleen het verschil relevant.
    En ook is het nog steeds belangrijk om ze zonnepanelen uit te schakelen bij negatieve prijzen ook als je een accu hebt. Ook al gaat het niet het net in maar je accu in, dan nog 'kost' het, want anders had je die stroom uit het net gehaald tegen negatief tarief wat voordeliger is dan uit de zonnepanelen.

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol 8 หลายเดือนก่อน

      Goede en heldere aanvulling👍

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน

      Het klopt dat je belasting moet betalen over iedere kW die je koopt. Maar wanneer je mag salderen valt deze belasting weg totdat je meer terug levert dan vraagt. Het verschil tussen inkoop en verkoop is dus van belang.
      De omzetverliezen (DC/AC) klopt maar ook daar houdt de slimme software van de thuisaccu rekening meer. Het verschil tussen in en verkoop moet dus groot genoeg zijn.
      Wanneer je de zonnepanelen uitschakelt en niet opslaat dan ben je die energie kwijt. In mijn situatie wordt de accu zelfs bijgeladen met stroom van het net wanneer deze negatief is. In een later stadium, wanneer de prijzen weer gestegen zijn, wordt de stroom weer teruggeleverd. De slimme software probeert ten alle tijden het meest gunstige gebruik te regelen.

    • @padoempats2213
      @padoempats2213 8 หลายเดือนก่อน

      @@instappenvanhetgasaf.4374
      Dat je zonnepanelen uitschakelt en niets opslaat is, financieel, een betere optie dan verder laten opwekken en opslaan bij negatieve prijzen. Het betekent namelijk dat die opgewekte kWh's niet uit het net zijn gehald wat voordeliger zou zijn. Stel dat je die 2 uren met negatieve prijzen van -20c (in jouw situatie inclusief evt EB) 10 kWh met PV zou opwekken en direct de thuisaccu in gaat. Gaat er 0 langs de meter, per saldo 0 euro verschil. Stel dat je de omvormer had uitgezet en die 10 kWh uit het net had gehaald, had je 2 euro verdiend. Uitzetten heeft altijd zin en staat compleet los van een accu, er is geen relatie.
      Dat de software rekening houdt met omzetverliezen dat kan, maar dat zie ik niet terug in het verhaal en de staafdiagrammen. Je geeft aan dat de EB zich 1 op 1 wegstreept, maar vergeet daarbij te zeggen dat je meer uit het net hebt gehaald dan kan terugleveren dus altijd nog een deel betaalt. Elke kWh uit een thuisaccu kost op het moment ± 12,5c (afschrijving + omzetverlies), dus het verschil tussen inkoop en verkoop moest hoger zijn dan dat. Er zijn echt heel weinig dagen tegenwoordig dat die verschillen er binnen 24u zijn.
      Precies wat je zegt, het verschil tussen inkoop en verkoop is van belang. Het hele idee van negatieve prijzen speelt hier totaal niet, maar dat is wel de kern van je verhaal. Het doet er niets toe of de prijzen diep negatief zijn of 10 euro per kWh, het gaat alleen om het verschil. Het enige wat er toe doet bij negatieve prijzen en dat is de omvormer uitschakelen.

  • @MarjoleinWierenga
    @MarjoleinWierenga 7 หลายเดือนก่อน

    Bedank voor je reactie. Ga zo door: graag nog eens dieper ingaan op jou buiten accu huis met nood stoom en laad inrichting. Zowel een blok diagram. Als langzaam met de camera voor jou systeem langs. Want wat zit aan wat gekoppeld. Meer mensen willen dit ook zelf maken. Maar welke componenten heb je grofweg nodig. En misschien nog eens een uitleg over EV laden thuis. Op 1 fase kun je thuis zonder aanpassing thuis laden. Maar grote EV. Kan 7.2. Of 11 of 22kw laden. Dan moet je meterkast dat wel aan kunnen. Met 3x25A. Of vergroten naar 3x32a hoofdzekeringen. Met hoger afzekering kosten. Alvast bedankt

    • @jankees4037
      @jankees4037 7 หลายเดือนก่อน

      Meeste mensen hoeven hun auto niet elke dag op te laden. Als je hem eens in de 3 dagen de hele nacht (vanaf 20.00 tot 07.00) laat opladen op 1 fase systeem, heb je toch zeker hem weer helemaal vol zitten. Je kan nog best wel een tijd op 1 fase laden in de garage/onder de carport.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  7 หลายเดือนก่อน

      Allemaal goed punten die zeker nog een keer aan bod dienen te komen

  • @renevanleeuwen7808
    @renevanleeuwen7808 7 หลายเดือนก่อน

    Even een vraagje. Als je verbruik hoger is dan je zonopbrengst, en de saldering blijft bestaan, dan heb je op zich toch geen last van negatieve prijzen zo lang je een vast contract hebt? Of zie ik dit verkeerd?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  7 หลายเดือนก่อน +1

      Met een vast contract heb je sowieso geen last van negatieve tarieven wanneer je stroom teruglevert. Dit geldt alleen bij dynamische tarieven. Wat energiematschappijen wel gaan doen is mensen met een vast contract boetes geven voor teruglevering. Dat zal per leverancier weer verschillend zijn.

  • @ArjenBuikema
    @ArjenBuikema 8 หลายเดือนก่อน

    Opwekken bij negatieve prijzen is hoe dan ook ongunstig bij een dynamisch contract. Ook als je een batterij hebt. Om die reden pauzeert SolarEdge automatisch de omvormer in zo'n situatie

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน

      Niet als je zorgt dat je niet terug levert aan het net. Daar zorgt de slimme software voor van de accu. Pas wanneer je zoveel stroom opwekt dat je accu dit niet meer kan opvangen ga je terugleveren. Vandaar dat je accupakket afgestemd moet zijn op de stroom die je opwekt.

    • @ArjenBuikema
      @ArjenBuikema 7 หลายเดือนก่อน

      Zodra de prijs negatief is, is het gunstiger om maximaal te laden vanuit het net. En daarnaast ook andere verbruikers in te schakelen. En eigen opwek pauzeren

    • @ep82GTT
      @ep82GTT 7 หลายเดือนก่อน

      @@ArjenBuikemawaarom uitschakelen? Kunt het dan toch net zo goed laten draaien zoals hier gebeurd? Zijn panelen worden gecombineerd met laden uit het net.

  • @rsport2053
    @rsport2053 8 หลายเดือนก่อน +1

    Waarom een thuisaccu als we nu een al een grote accu hebben? (het net)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน +2

      Verhogen van eigen gebruik zelf opgewekte stroom. Verlagen van de stroomkosten. Noodstroomvoorziening. Minder afhankelijk van grillen van overheid en energiemaatschappijen. De wil om steeds meer zelfvoorzienend te gaan worden. Dat zijn er een paar.

    • @padoempats2213
      @padoempats2213 8 หลายเดือนก่อน

      @@instappenvanhetgasaf.4374
      Noodstroomvoorziening? Er zijn maar heel weinig thuisaccu-oplossingen die een noodstroomvoorziening kunnen bieden. Er komt namelijk veel bij kijken. Denk aan automatische afschakeling van het net. Ook de veiligheid is daarna in het geding, want je automaten werken niet meer (automaten gaan uit bij kortsluitstroom maar met draaien op thuisaccu kan die onmogelijk grote stromen leveren zodat de automaten uitgaan).
      Gaat jouw thuisaccu een noodstroomvoorziening bieden?

  • @florisjanvermeer1525
    @florisjanvermeer1525 8 หลายเดือนก่อน

    Zag een reclame van Tibber, hoe denk je over ze?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  7 หลายเดือนก่อน

      Als dynamische energieleverancier bedoel je? Daar zit ik momenteel ook bij. Doe nu dus ervaring op en kan daar nog niet zoveel over zeggen. Ik vind ze wel transparant in de kosten die ze berekenen. (is even zoeken maar wel vindbaar)

    • @florisjanvermeer1525
      @florisjanvermeer1525 7 หลายเดือนก่อน

      @@instappenvanhetgasaf.4374 top, zit aan tibber of anwb te denken om mijn ev op te laden, komt er ook een filmpje van over dynamische energiecontracten, stroomprijs en onbalans (grid rewards)?

  • @janvanderlinde3039
    @janvanderlinde3039 2 หลายเดือนก่อน

    let op Eneco heeft voor de zonnepaneel bezitters het vastrecht voor elektriciteit maar eens ff flink verhoogt !! bij een nieuw contract . daar kun je dus niks aan veranderen. of je nu weinig bvb 100 kw of 8000 kilo watt terug leverd , ik noem dit diefstal van de mensen met een kleine beurs , die een klein of oud systeem hebben.

  • @Maarten_vd
    @Maarten_vd 8 หลายเดือนก่อน +1

    De kale stroomprijs is negatief op die momenten maar uiteindelijk door de belastingen toch nog steeds positief waardoor je alsnog geld verdient door teruglevering? Of snap ik het niet goed?

    • @bysebastiaan3106
      @bysebastiaan3106 8 หลายเดือนก่อน +1

      Ja klopt bij een licht negatieve prijs zal ik nog steeds terugleveren aan het net. Dit ivm bijkomende kosten zoals EB en btw. Pas bij -0,15 cent stoppen mijn panelen met terugleveren aan het net.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน

      Wanneer je mag salderen dan valt het belastinggedeelte weg bij teruglevering wanneer het verbruik groter of gelijk is.

    • @Maarten_vd
      @Maarten_vd 8 หลายเดือนก่อน

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Die snap ik niet. Bedoel je de korting op energiebelasting op de eindeafrekening? Zo nee, mijn situatie, ik verbruik ongeveer 10 MW/h per jaar, wek ongeveer 6,5MW/h op dus betaal uiteindelijk voor 3,5MW/h. Krijg ik nu slechts de kale prijs voor mijn opwek omdat het belastinggedeelte wegvalt?

  • @arjanvandehaar5049
    @arjanvandehaar5049 8 หลายเดือนก่อน

    je zegt dat de accu zichzelf vanaf 18 uur gaat ontladen. betekend dit dan dat de accu vanaf 18 uur gaat ontladen richting net? je accu loopt dus helemaal leeg in de nacht richting 0% naar het net?

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk 8 หลายเดือนก่อน

    En we blijven maar mega zonneparken bouwen en de burger met panelen op het dak betaald de rekening top actie,En straks heeft iedereen een accu en verzinnen ze daar weer wat voor weg gegooid geld die accu

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน

      Iedereen zijn mening. Dank je voor de input!

    • @henkcoenen6264
      @henkcoenen6264 7 หลายเดือนก่อน

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Ik heb ooit een monteur van Enexis in huis gehad en die zij dat energie maatschappijen altijd hun winst behouden. De consument draait altijd voor de kosten op. Op welke manier dan ook. Het idee dat je in Nederland door een investering in duurzame energie lagere kosten zou hebben waardoor je investering ook een beetje winstgevend zou kunnen zijn moet je in Nederland vergeten. En dan gaan ze over op de warmte pomp en dan de accu waar je als particulier weer duizenden euro in mag investeren om daarna weer aangepakt te worden omdat de maatschappijen hun winst omlaag zien gaan. @fritsvrolijk heeft zeker een punt hier. Als ik het geweten had was ik niet overgegaan naar zonnepanelen.

  • @roderickverduijn2750
    @roderickverduijn2750 8 หลายเดือนก่อน +1

    Als je het zo bekijkt en de belasting weg laat kan je beter geen zonnepanelen nemen en alleen een accu, die overdag laden bij negatieve stroomprijs. Nu saboteer je je eigen omzet door een accu te vullen met gratis stroom van je eigen zonnepanelen terwijl je het voor een negatieve prijs van het net kan pakken.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  8 หลายเดือนก่อน

      Het aantal uren dat de zon schijnt is gelukkig vele malen groter. Alles is natuurlijk relatief

    • @Mythix2
      @Mythix2 8 หลายเดือนก่อน

      duidelijk niet goed opgelet, zonnepanelen blijven rendabel