Metsäilta Lopella 10.1.2024 | Metsävähennykseen korotus

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ต.ค. 2024
  • Näin Facebookin Metsänomistajien foorumilla mainoksen Metsäillasta Lopella, joka järjestettiin 10.1.2024. Tilaisuus oli järjestetty Antti Peltovuoren säätiön toimesta. Päätin osallistua, koska aihe kiinnosti ja puhujat olivat tunnettuja.
    Itselle kiinnostavin uutinen oli metsävähennykseen liittyvä. Hallitusohjelmassa mainittu metsävähennyspohjan korotus on näillä näkymin tulossa voimaan tammikuussa 2025. Tähän mennessä en ole kuullut aikataulusta puhuttavan.
    Kiitokset tilaisuuden järjestäjille!

ความคิดเห็น • 29

  • @jyrkinakki5132
    @jyrkinakki5132 9 หลายเดือนก่อน +1

    Kiitos aktivisesta tiedottamisesta

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Eipä kestä Jyrki! 👍

  • @VilleVasara
    @VilleVasara 9 หลายเดือนก่อน +1

    Mitenköhän tuo metsävähennyksen nosto takautuvasti toteutetaan? Onko jokin päivämäärä, jonka jälkeen saatua metsävähennystä nosto koskee?

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Hei! Olen ymmärtänyt, että korotus tulisi kaikille 1.1.1993 jälkeen vastikkeellisen saannon kautta tulleille metsänomistajille. Eiköhän sieltä (ministeriöstä & verottajalta) jotain tarkempaa ohjeistusta sitten tule, kun julkaisevat lisätietoa asiasta myöhemmin tänä vuonna. Jäädään siis odottelemaan uutisia! 👍

    • @TRavalto1
      @TRavalto1 8 หลายเดือนก่อน

      @@Metsanomistaja Miten se talautuvasti toimii, kun tila on vaihtanut omistajaa uudestaan? uusin omistajako saa hyödyn, joka olisi kuulunut edelliselle.

  • @timo7093
    @timo7093 9 หลายเดือนก่อน +1

    Metsävähennyspohjan korotus on tervetullut ja perusteltuakin, kun metsätilojen hankintamenosta puuston osuus on paljon enemmän kuin 60%. Tiedossa on myös mielenkiintoisia salapoliisitöitä, kun herätetään jo kaikki metsävähennykset käyttäneille metsävähennykset taas käyttöön....

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Metsävähennyspohjaa on muodostunut 1.1993 alkaen vastikkeellisissa saannoissa eli jo reilun 30 vuoden ajan, joten tiedossa on juurikin kuvaamasi salapoliisihomma monille, kun pyrkivät selvittämään tilannetta!

    • @timo7093
      @timo7093 9 หลายเดือนก่อน +1

      Kuvitellaan: Tila on ostettu heti 30v sitten puustoisena ja metsävähennys käytetty heti ensi vuosina. Ostaja on menehtynyt vuosituhannen vaihteessa ja perijä ei ole hakannut vielä mitään, kun metsät taimikkona. Näin ollen edellinenkin lisäys jäänyt tekemättä. Tämäkin omistaja lahjoitti jo tilansa seuraavalle sukupolvelle pari vuotta sitten. Valitettavasti hänkin kuoli viime vuonna. Nykyinen omistaja pääsee sitten ensiharvennuksen tekemään v.2025 ja samana vuonna metsävähennyspohja nousee 75%. Löytääkö hän tilan hankintamenon ja käytetyn metsävähennyksen? Entä kuinka verottaja tarkistaa tietojen oikeellisuuden? 🙂

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Kyllä tuossa tarvitaan salapoliisia niin omistajan kuin verottajan toimesta! 😅

    • @TRavalto1
      @TRavalto1 8 หลายเดือนก่อน

      Ei tule takautuvsti.Lait tulee voimaan säätämisenjälkeen.Tilat on hinnoiteltu 60% aikana sen mukaan ja hinnat tulee taastuo prosentin noston jälkeen nousemaan.

  • @skyman3344
    @skyman3344 9 หลายเดือนก่อน +1

    Maan omistamisessa pitäisi olla muutakin vapautta kuin vain puut, jos on hyvää kalliota myydä vaikka murskeeksi tai maisemaa johon voisi rakentaa vaikka teollisuus halleja, eli täydellinen valta omistamaansa alueeseen. nykyään ei oikeasti omista mitään, jos yhteiskunnan etu vaatii vaikka tien tekoa niin siihen ei ole sanomista.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Näin on. Moni asia on kyllä maanomistajalle mahdollista ainakin teoriassa, mutta vaatii monenlaista lupaprosessia onnistuakseen. Tämänkin rinnalla yhteiskunnan etu menee sopivilla paikoilla maanomistajan edun ohi. Ja sitten on vielä kaivoslakikin…

  • @sakukamalainen879
    @sakukamalainen879 9 หลายเดือนก่อน +2

    Metsävähennys pitäisi olla 100%.Niinhän se on muussakin yritys toiminnassa.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Terve Saku! Hyvä huomio! Kiinnostavaa nähdä tuleeko metsävähennykseen muitakin muutoksia lähivuosina.

    • @TRavalto1
      @TRavalto1 8 หลายเดือนก่อน

      Tilakaupan hinta muodostuus suurimmalta osalta sillä kasvavien puiden arvosta. Osuus vaihtelee tietysti tilakohtaisesti riippuen puuston kehitysjakaumasta, kasvupohjasta jne. Kaikessa liiketoiminnassa myyntivoitto on myyntihinta miinus ostohinta. Eli metsävähennyspohja on aivan oikein, vaikka sitä kateelliset eivät ymmärrä. Ainakin omissa ostoissani puuston arvo on ollut yli tuon 75, yleensä n 90. Tähän asti kaikki ok, mutta miksi ihmeessä käytetty metsävähennyspohja tuloutuu verotettavaksi tila myytäessä? Se ei mahdu minun talousmatematiikkaan. Myynnistä tulee myyntivoittovero. Kun myin kahdesta tilasta pienet määräalat naapurien tonttien lisämaaksi kasottiin kauppojen voitosi myynti hinta miinus alan laskennallinen hintan keskimääräisellä hehtaarin ostohinnalla. Näissä kaupoissa verottaja ei lisännyt voittoon käytettyä metsävähennyspohjaa, vaikka olin jo tiloilta siitä osan käyttänyt. Jos niin tehtäisiin niin määräalakauppani menisivät tappiolle verrattuna siihen, että olisin myynyt niillä olevat puut.

    • @TRavalto1
      @TRavalto1 8 หลายเดือนก่อน

      Eipä taida olla. Eihän pellon ja kiinteistöjen ostoarvo ole vähennyskelpoinen meno. Myyjää verotetaan vain myyntivoitosta. Muutenhan pitäisi verottaa koko myyntihinnasta, jos se olisi kerran vähennetty poistojen kautta.

  • @TRavalto1
    @TRavalto1 8 หลายเดือนก่อน

    Ei tuo korotus 75 prosenttiin tule takautuvsti voimaan. Tilat on hinnoiteltu entisen prosentin mukaisesti ja uusissa korotetun prosentin voimassaoloaikaan tehtävissä kaupoissa hinnat tulevat taas nousemaan. Lait tulevat voimaan siitä päivästä kun niihin on kirjattu. Tosin yksi poikeus tästä on olemassa eli ns sotasyyllissyyslaki.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  8 หลายเดือนก่อน

      Onko tuo sinun oma arviosi asiasta vai oliko sinulla tarkempaa tietoa tästä korotuksesta ja takautuvuudesta jostain lähteestä?
      Eiköhän tässä tämän vuoden aikana kuulla miten tuo mahdollisesti tulee voimaan. 👍

    • @TRavalto1
      @TRavalto1 8 หลายเดือนก่อน

      @@MetsanomistajaKyllä lait ja määräykset ovat tähän asti tulleet voimaan säätämispäivästä lähtien tai sen jälkeen tuota yhtä mainitsemaani luunottamatta. Ei muuta tietoa.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  8 หลายเดือนก่อน +1

      Lueskelin verottajan syventävistä metsävähennykseen liittyvistä ohjeista seuraavaa: ”Ennen vuotta 2008 metsävähennyksen seuranta oli kiinteistökohtaista, ja metsävähennyspohja oli 50 prosenttia metsän hankintamenosta. Metsävähennyspohja kasvoi TVL 55 §:n 2 momentin muutoksen myötä 60 prosenttiin metsän hankintamenosta myös niillä vuosina 1993-2007 hankituilla metsävähennykseen oikeuttavilla metsillä, joiden osalta aikaisempi 50 prosentin vähennyspohja oli jo kokonaan tai osittain käytetty.”
      Eli tämän perusteella on myös aiemminkin korotettu metsävähennyspohjaa takautuvasti. Eiköhän tähän sitten saada varmuus myöhemmin tänä vuonna. 👍

  • @juhapekkasiitonen5564
    @juhapekkasiitonen5564 9 หลายเดือนก่อน +1

    Kiva jos olis järjestetty mahdollisuus katsoa tallennetta tilaisuudesta jälkeenpäin =)

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Terve JP! En ainakaan nähnyt, että tilaisuutta olisi kuvattu. Ehkäpä esitysten materiaalit tulevat säätiön sivulle jossain vaiheessa?

  • @juvaatai2
    @juvaatai2 9 หลายเดือนก่อน +1

    Saa nähdä, että nouseeko myös prosentti kuinka suureen määrään vuosittaisesta tulosta voi metsävähennystä käyttää. Aika hyvä veroetu kyllä jos 75% tuloista voisi käyttää metsävähennystä...

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Joo, kiinnostavaa nähdä tuleeko tuohon vuosittaiseen käyttöön liittyen muutoksia vai onko muutos vain metsävähennyspohjan määrässä (oletan kyllä näin).

  • @snowman535
    @snowman535 9 หลายเดือนก่อน +2

    Toinen uudistus mitä kaipailisin olisi yritysten mahdollisuus käyttää metsävähennystä.
    Tällä hetkellä tämä ei ilmeisesti ole mahdollista, mikäli oikein olen ymmärtänyt.

    • @HeJurm
      @HeJurm 9 หลายเดือนก่อน +1

      Samaa mieltä

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  9 หลายเดือนก่อน

      Näinhän se on. Verottajan sivuilta poimittuna: ”Metsävähennyksen voivat tehdä luonnollinen henkilö, kuolinpesä ja näiden muodostama verotusyhtymä sekä yhteisetuus (yhteismetsä)”.