Nefit Proline / Topline instellen en fors besparen op het gasverbruik - Besparingen en Duurzaamheid
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
- Geïnspireerd door een video van John Visser, ga ik in deze video een Nefit Proline afregelen op laaglast met een bijzonder hoge (gas) besparing tot gevolg.
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/...
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)
Bedankt voor het delen van deze goeie video. 👍
Ik heb een Intergas HRE 28/24 ketel deze zat de pendelen en dankzij de tips in deze video heb ik dit beter doorgekregen.
Op dit moment heb ik een woning van 80 m2 daarbij is er radiator met een totaal vermogen van 5,15 kW aanwezig. Met 5% correctie erbij kom je uit op 5,50 kW ongeveer. Nou heb ik begrepen dat de ketel een minimale capaciteit heeft van 6,6 kW.
De vermogen en de snelheid van de modulerende pomp heb ik helemaal omlaag geschroefd. Toen merkte ik al meteen dat deze rustiger begon te branden, waarbij de aanvoertemperatuur rond 45 graden is en de retourleiding vrij koud aanvoelt.
Alleen ging de ketel om de 10 minuten ongeveer branden en de gasverbruik viel nog tegen. Daarom heb ik vanuit de installateursmenu nog de optie Booster op uit gezet en antipendeltijd op 15 minuten gezet. Wat voor effect dit heeft op de gasgebruik moet ik nog uitzoeken, maar nu lijkt het allemaal wel goed te gaan.
interessant en duidelijk filmpje
Top bedankt voor je video
Dit is wel duidelijk, ik had het vermogen van mijn ketel al terug geregeld van 18kW naar 12.5kW, maar als ik nu in mijn verbuiksapp lijk zie ik dat de ketel naar deze 12kW moduleert als ik de verwarming omhoog zet, maar na het bereiken van de ingestelde temperatuur zie ik nog een overshoot van 1 tot 1,5°C boven de ingestelde temperatuur, en dat de ketel terug moduleert naar ca 4kW en daarop blijft.
Dit bij een buitentemperatuur van -6°C deze morgen en oplopend tot 2°C in de middag.
Dat betekent dus volgens jouw informatie dat ik het vermogen verder zou kunnen verlagen naar 6 of 7kW.
Dan gaat natuurlijk het opwarmen van de woning wel langer duren, en als het nog kouder zou worden zou het vermogen wat omhoog moeten.
Maar we gaan het uitproberen!
Heb mij altijd afgevraagd waarom mijn Topline zo vaak staat te pendelen. Je ziet dat hij inderdaad in no time de maximale ingestelde temperatuur bereikt en dan in anti pendel mode schiet. Nooit geweten en dat lees je nergens terug, dat je dit kunt beïnvloeden door het afgegeven vermogen te reduceren. Dat technische maximaal vermogen is alleen nodig voor tapwater. Ik ga dit wel op mijn to do lijst zetten vóórdat ik ooit een hybride of all electric warmtepomp ga installeren.
Heel interessant. Heb je ook al een filmpje gemaakt in een situatie met vloerverwarming?
Beste John, bedankt voor je professioneel advies. Onze ketel pendelt nu, na de door jouw aangegeven cv instellingen te hebben ingevoerd. Het instellen van het laagste vermogen lukte niet, wij hebben namelijk ook vloerverwarming. Vermogen staat nu op 10. Nogmaals dank 🙏 en met vriendelijke groet Ruud uit Rotterdam.
Welke instellingen adviseeer je bij een combinatie van vloerverwarming en 1 badkamerradiator. Systemen zijn gescheiden middels 2-weg kleppen
@, nee nog niet
vraagje ik heb al deze instellingen gedaan en warmwatertoevoer ingesteld op 60 graden maar hij komt er steeds net boven wat houd dat in ?
Is het aftoeren van de pomp naar bijv. 50% een alternatief voor het waterzijdig inregelen van de radiatoren ? of moet en / en doen ?
En/en
Zeer interessant. Ik denk dat interesse is in optimale afstelling van meer typen en merken ketels.
Ik heb al meerdere merken en modellen op mijn kanaal staan.
Ik heb een Remeha calenta ace 40w cw5. Ik begrijp dat je onmogelijk van alle ketels een filmpje kan maken maar misschien is een stappenplan een idee. Ik wil serieus gas besparen want dit spul wordt steeds duurder en we moeten er ook zuinig op zijn vanwege het milieu.
@@marcelsnip4222 De makkelijkste stap is het sanitair warm water op de eco stand te zetten en de CV aanvoertemperatuur verlagen. Dat zit meestal direct op het display. Google even op 'installatiehandleiding calenta ace' en met de pdf die je dan krijgt moet je een heel eind kunnen komen.
@@KetelKlets bedankt ga ik doen. Vind het ook interessant om me erin te verdiepen.,
Beste Ketel Klets, heel fijn dat je inzichten verschaft aan de kijkers. Gaat de situatie van het filmpje ook op voor een Nefit Proline HRC30/CW5 uit 2011 in combinatie met Nefit Moduline 100 thermostaat? Of kan ik de ketel beter op de fabrieksinstellingen laten staan? De woonsituatie is 90m2 oppervlak, verwarmd door 7 oude radiatoren (type11). Woning uit 1979 label C. Hartelijk dank!
@@mindbodysoul69 Probeer het uit en je weet het. Schrijf op hoe de instellingen stonden, dan kun je altijd terug naar de oude situatie.
Onze ketel, een nefit topline uit 2009 heeft een hoge ionisatie waarde. Veel hoger dan in jouw praktijkvoorbeeld. Wat wil dat zeggen? De druk is ook hoog, ondanks dat ik de instellingen heb verlaagd.
Zou het drukvat kapot kunnen zijn?
Vrijdag komt de monteur voor een controle. We hebben dit huis pas gekocht en de ketel doet het goed, alleen wisselt de druk te veel naar mijn zin.
Hallo, ik heb dit uitgevoerd , radiator beneden is schoongemaakt en gespoten.
Nu naar het terug plaatsen suist hij constant als er warmtevraag is.lucht is er uit dus dat is niet de oorzaak.iemand een idee?
Hoi Rick, bedankt voor de goede uitleg. Ik heb na een wijziging in mijn systeem toch nog een vraagje. Mijn huis is jaren 60 en ik kan de radiatoren niet waterzijdig inregelen. Mijn instellingen waren op comfort gericht, tijdens het opwarm proces was de aanvoertemp 76g en retour 65g, dus een rendement van 15% behaalde ik. Niet goed dus... Na de aanpassing. (1)Max aanvoer 75g, (2)max cv vermogen 6,9w, (3)pomp max toerental 50%, (4)pomp min toerental 30%, (5)energiebespaarstand aan, duurt het best lang voordat de aanvoertemp van 50% bereikt is. Over heel dit traject, van Koud -> 50%, blijft het aanvoer/retour verschil 6%. Wat voor mij betekent dat de instelling slechter is ( voor de ketel), dan voor de wijziging. Waar denk jij dat het probleem zit in mijn installatie? Het zou top zijn om jouw visie te horen. tx gr John
Als radiatoren open/dicht kranen hebben, dan kun je die ook gebruiken om het water wat langzamer door de radiatoren te laten stromen (knijpen). Het lijkt erop alsof het cv water te snel door de radiatoren stroomt en het water niet genoeg tijd krijgt om de warmte af te geven aan de ruimte.
Dankje voor de tip.
Ik heb de knoppen wat dicht gedraaid. Op de etage wat dichter gedraaid dan op de BG.
Ik heb wel het vermogen iets verhoogd. Van 6.9 naar 12.9.
Want ik mis wel de kracht bij de opstart, de kamer warmt anders niet snel genoeg op.
Echter het rendement blijft nog te laag.
56kw om 47kw retour.
Bij de nieuwe generatie Remeha ketels, kun je de maximale toerental van de ventilator bij cv bedrijf verlagen, in de documentatie staat een grafiek afgebeeld, met de bijpassende vermogens tov het toerental. Zinvol om te doen! Of met de servicetool, heel simpel aan te passen.
Klopt helemaal, ik heb dat in deze video aan bod laten komen: th-cam.com/video/HNJY8JyjTCk/w-d-xo.html
Vraag, filmpje gezien. Nu heb ik 2 x vloerverwarming. Heeft dat invloed op de instellingen zoals in het filmpje? Vraagt dat andere waardes? Gr jeroen
Probeer het gewoon uit, elk systeem is anders, kijk wat voor jou goed werkt. Begin laag en als je daarmee het huis niet (snel genoeg) warm krijgt, dan ga je een stapje hoger.
Wij hebben een Nefit Topline HR-ketel en een moduline thermosstaat. Waar ik een beetje tegenaan loop is dat ik bij verschillende buitentemperaturen de ketel op verschillende momenten wil laten beginnen met stoken om op de momenten die er toe doen (opstaan, thuiskomst) ongeveer op de juiste temperatuur te hebben. Met teruggeschroefd vermogen en afgiftetemperatuur krijgt de ketel het met eenzelfde tijdschema bij bijvoorbeeld 5 graden boven nul wel op tijd warm, maar bij -3 bijvoorbeeld niet meer. Is er een thermostaat die bijhoudt hoe veel vermogen er nodig is om de woning uberhaupt op temperatuur te houden en afhankelijk daarvan de ketel eerder of later de opdracht geeft om te beginnen met stoken om 's ochtends of bij thuiskomst de juiste temperatuur te hebben? Op die manier kun je veel makkelijker aan comfortabeler je ketel vermogen en afgiftetempteratuur terugbrengen.
Dat kun je bereiken met een fysieke of viruele buitenvoeler i.c.m. een stooklijn: th-cam.com/video/A9JHHdahyE4/w-d-xo.html
@@KetelKlets Dank je wel weer voor de tip en dit kanaal. Wij hebben een moduline 300 dus daarmee lijkt het niet te kunnen. Moduline 30 wel, maar ga eerst weer even puzzelen wat voor de toekomst handig is ook met het oog op de mogelijke aanschaf van een Itho Daalderop Vincent de komende 2 jaar. Raar trouwens dat in de handleiding staat dat een weersafhankelijke instelling minder economisch zou zijn. Waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat een HR-ketel eigenlijk is gemaakt om efficient te draaien bij een lage aanvoertemperatuur en iedere verhoging daarvan door de stooklijn minder efficient zou zijn, maar installateurs hem in de praktijk op (richting) de 80 zetten en dan een stooklijn met het grootste deel van de winter een veel lagere aanvoertemperatuur wel veel efficienter is.
@@Taxi645 Het is minder efficiënt omdat de ketel dan gaat branden *onafhankelijk* van de warmtevraag in de ruimte. Dat kun je oplossen door ruimtevraag (kamerthermostaat) + weersafhankelijk (buitenvoeler) tegelijk aan te zetten. Dan heb je het voordeel van gestuurde warmtevraag via de kamerthermostaat terwijl de buitenvoeler de aanvoertemperatuur bepaalt.
Mooie video en duidelijk. Ik heb dezelfde ketel, met 3 radiatoren en vloerverwarming. Als ik de radiatoren even wil opwarmen, dan draai ik de thermostaat wat hoger. Nu merk ik dat het heel lang duurt (zeker een uur of meer) voordat de aanvoertemperatuur van 55 graden wordt bereikt. Welke instelling zou ik daarvoor moeten aanpassen ?
- Aanvoertemp 55
- 22,5 kw /75%
- Eco
- Tapwatertemp 60
- Modulerend
- 30% min
- 65% max
- nalooptijd 3 minuten
Is de mooi weer instelling. Ketel ging vreemde geluiden maken. Momenteel heb ik min en max op 100% gezet. Aanvoertemp terug op 75 °C. Detail pomp ook op de vloerverwarming met timer. Timer op pomp is hopeloos in te stellen en heb maar een reset gedaan.
Goed om te zien dat je de ketel zo insteld..
Als je nu nog de radiatorknoppen voor 70% dichter draait en de aanvoertemperatuur weer op 75graden zet wordt de retourtemperatuur nog kouder en de aanvoer heter.. dan bespaar je nog meer gas..
Ook dan komt je schoonmoeder je niet met een deegroller achterna..😅
Ok, even kijken of ik hem snap. De woning zit vol met open-dicht radiatorkranen, dus door deze voor 70% dicht te draaien vertraag ik de flow over de radiator. Het cv water krijgt nu meer tijd om zijn warmte af te geven aan de ruimte. Door de hogere temperatuur stijgt het vermogen van de radiator, dus de ruimte warmt nog steeds voldoende op, ook al is de flow trager. Het water gaat kouder retour, want de Δt is hoger, waardoor ik nog steeds genoeg restwarmte uit de rookgassen kan terugwinnen. Heb ik hem zo compleet?
@@KetelKlets
Klopt.. als de thermostaat aangaat wil je dat de retourtemperatuur 20 graden is en de aanvoertemperatuur 45graden.
Elke keer als het water rond is gepompt stijgt de retourtemperatuur en daarmee ook de aanvoertemperatuur..
Als je 5uur continu warmtevraag hebt dan pas mag de aanvoertemperatuur 75graden zijn..👍
Probeer het maar eens.. wel een filmpje van maken..😁
@@JohnVissercvoptimalisatie betekend dit ook dat je je thermostaat vragend moet zetten op 1 temperatuur. En dus eigenlijk niet meer moet wisselen tussen een dag en nacht temperatuur.?
@@KetelKlets
Hallo weer een leuk interessant filmpje
als ik het goed begrijp heeft deze ketel een startsnelheid heeft van 12kw en dat doet ie gedurende 10 seconden Dan schiet hij boven de 60 graden en gaat de ketel uit. Zet je hem op 75 graden, dan blijft de ketel aan ... en gaat de ketel NIET pendelen.
Recent heeft John hier over gesproken
Waarom zet je de aanvoer nu weer op 60 graden ?
Gaat de ketel nu alsnog niet Pendelen ?
Ik probeer het te begrijpen
Gr
Stefan
@@81stefan1 Ik heb op dat vlak inderdaad niet geluisterd naar John :-). Doordat ik de ketel in de video heb afgesteld op 5.5 kW stijgt de temperatuur van het aanvoerwater nu heel geleidelijk, waardoor de ketel niet gaat pendelen. Met 55 graden aanvoer krijgen we de woning warm, dus dat heb ik behouden. Het verhogen van de aanvoertemperatuur naar 75 graden kan wel, maar dan alleen als alle radiatoren in huis worden geknepen, zodat de retourtemperatuur nog steeds (relatief) laag is, anders gaat met die stijgende temperatuur ook de efficiëntie van de ketel achteruit (die hangt immers samen met de retourtemperatuur, hoe kouder die is, des te hoger de efficiëntie).
Mooi en leerzaam filmpje!
een kort komentaar: misschien kun je het gasverbruik aantonen in graaddagen om daar te vergelijken. Temperatuur schommelt iedere week (als niet iedere dag), dus lagere gasverbruik tov hogere dagtemperatuur ziet er nauwelijks als besparing.
Tevens wordt er ook gas verbruikt bij tapwater, lange douche kost ook aardig wat gas.
Bedankt voor dit fijne filmpje. Mijn ketel gaat lang en hard fluiten als iemand gaat douchen. Kan je mij een tip geven?
Fluit de ketel of de leiding? Fluiten in waterleidingen wil wel eens ontstaan door een braampje of vervuiling in de leiding.
@@KetelKlets bedankt voor je antwoord. De ketel fluit. Ik kan het zelfs horen als ik 5 huizen verderop loop.
@@KetelKlets zodra ik de douche thermostaatkraan kouder draai stopt het fluiten. Het is ook als smaoegens de ketel aanslaat , maar dat heb ik waarschijnlijk verholpen door het vermogen omlaag te schroeven aan de hand van jouw filmpje.
@@robert-janversluis Laat daar even naar kijken bij het volgende onderhoud, kan zomaar iets simpels zijn.
@@robert-janversluisHoi. ik heb daadwerkelijk wel verstand van ketels. als het een proline is vrij zeker de gasinspuiter of een versopte wisselaar. Joe Joe.
Beste Ketelklets, als ik meer radiatoren opendraai verlaag ik dan de retourtemperatuur?
Alleen als je het vermogen van de ketel ook hebt verlaagd, anders zal deze simpelweg op een hoger vermogen gaan branden.
@@KetelKlets ja heb hem op laagste vermogen voor 4 radiatoren 5.5kw
Ik hoop dat iemand me kan helpen. Heb de NEFIT topline compact HRC en heb een salon van ongeveer 65m2 met 3 radiatoren. Maandag tm zaterdag open(10:00-18:00) en zo ingesteld dat het om 09:45 19 graden is (10:00 komt eerste klant) en om 17:00 15 graden is. Wat zijn de juiste instellingen hiervoor. Kan ik deze overnemen? Niet dat hij uren moet opwarmen dat t pas om 14:00 19 graden is dat is niet de bedoeling..
Hi, top video!, ik heb zelf een heel ander probleem, namelijk: LTV vloerverwarming zonder pomp in de woonkamer met eigen modulerende thermostaat. LTV radiatoren boven in de slaapkamers met eigen modulerende thermostaat. Stats: Intergas 36/30 Eco instellingen: Max pomp 100 (dit moet voor de vloerverwarming) min pomp op 80. aanvoer temperatuur is 40 graden, minimaal vermogen 25% en max vermogen op 40%. Beneden wordt het lekker warm, maar zodra ik de slaapkamers aanzet dan slaat de cv na 3 minuten op na-draaien en geeft deze Temperatuur bereikt aan. Nu ben ik erachter gekomen dat mijn radiatoren niet waterzijdig zijn ingeregeld, dit ga ik deze week nog aanpakken. Maar mijn vraag is: Kan ik hier nog een Pomp tussen plaatsen voor de vloerverwarming beneden of komen hierdoor weer andere problemen? Iemand nog enige tips? ik kom hier niet meer uit en de kleintjes hebben het echt koud op hun kamers :( Groetjes!
Het lijkt er op dat het CV water te snel door je radiatoren boven stroomt. Hierdoor krijgt het cv water niet de tijd om zijn warmte af te geven aan de ruimte en komt het retourwater te heet weer terug bij de ketel, die dan gaat pendelen. Zie deze twee video's:
th-cam.com/video/lrXEGfQ-7Sc/w-d-xo.html
th-cam.com/video/RnvhWUWBu5Y/w-d-xo.html
@@KetelKlets Hi, super bedankt voor je snelle reactie. Ik ga dit vandaag uitvoeren op mijn radiatoren, want wat u zegt dat klopt ook wij horen het water letterlijk klotsen door de radiatoren. Het gaat erin en meteen weer uit.
Heeft helaas niets geholpen om waterzijdig in te regelen, de CV gaat al meteen op temperatuur bereikt al voor ik de kans krijg om te kunnen meten :(
@@behcetkoruk6446 Zijn de radiatoren goed ontlucht? Water in radiatoren hoort namelijk niet te klotsen eigenlijk.
@@KetelKlets Ze zijn goed ontlucht, vandaag weer ontlucht. Het is een suizend geluid voornamelijk bij de kraan als je deze opendraait. Als alle radiatoren de kraan open is dan hoor je dit gesuis niet meer.
Hoi wat is de aanbevolen pompnadraaitijd? bij mij staat hij op 8 minuten en da pomptoerental bij minimaal 50% en max 90% is hij nu aan het pendellen?
Meestal is 1 tot 3 minuten voldoende. Het is op afstand niet te beoordelen of de ketel pendelt of niet.
@@KetelKlets dus 8 minuten is veel?
Hallo Ketel Klets,
Wel een duidelijke uitleg. Volgens de aanwijzing van mijn gasleverancier heb ik de temperatuur teruggebracht van de standaardinstelling van 80 graden naar 60 graden. Verder ging de leverancier echter niet, met name niet over de efficiëntie van de ketel. Toch ben ik een beetje huiverig voor het terugbrengen van het vermogen en de snelheid van de pomp naar 23%. Mag het ook een ietsje meer zijn? Zeg 50%? Het aantal radiatoren maakt dus niet uit daarbij?
Ja hoor, je mag daar mee spelen. Hou in de gaten wat het gasverbruik doet en hoe je het comfort ervaart.
Hallo, ik heb dezelfde ketel en alles op minimaal staan. Voor 2 radiatoren in de woonkamer alleen. Graad omhoog gezet maar niet blijven branden tot het einde hoe kan dit? Bij een halve graad stopte hij. Aanvoer temp 50 graden rest alles minimaal.
Ketel pendelt waarschijnlijk. Zet de pompsnelheid wat hoger, zorg dat de radiatoren voldoende open staan en kijk eens wat er dan gebeurt. Mocht dat geen baat hebben, zet de aanvoertemperatuur dan iets hoger en kijk wat er gebeurt.
@@KetelKlets ja dacht ook al dat hij pendelde. Brandde idd niet door tot eind.
Ik zal pomp wat hoger zetten want duurde wel best lang voor 2 radiatoren voor je wat voelde. Ik wil natuurlijk zo'n laag mogelijke aanvoer temp als het toch warm genoeg word.
Hallo, heb pomp 85% maar zag al dat hij weer op 48.5 zat met maar halve graad omhoog te gaan. Ik kan dus geen lage aanvoertemperatuur doen? Of moet de pomp op 100.
hoi, ik heb een nefit trendline hrc 25 /c4 komt daar ook een filmje van toevallig? gegevens die ik nu kan vinden door voorzichtig wat knoppen in te drukken: tapwater 58gr . verwarming aanvoer 80gr!. retour 39gr. brander 28. verder durf ik nergens op de drukken. heb er een handleiding bij maar alles binnen wat aangegegen is, maar lijkt me dat het beter kan
Heel goed, ketel efficiënt inregelen. Ik zou wel de suggestie willen doen, als die ketel nooit nog niet heeft gecondenseerd zo veel, dat je de afvoerkanaal van kunststof voorziet, terug lopend naar de ketel, en helemaal mooi als het kan dubbelwandige uitvoering, concentrisch. De ketel goed schoon en rubber sealing goed onderhouden afdichtend. Fixeren in laaglast: dat kan je mogelijk met kW doen, maar volgens mij reageert de ketel direct op de mate van flow door de ketel, en door de pomp snelheid te verlagen, mogelijk in aanvulling met een Watts regelklep, beperkt je al de kW vermogen over het hele systeem. Dan lijkt de aanvullende kW instelling niet zo veel waarde te hebben. ( Maar dat kan verschillen per systeem; in ieder geval de laagste kW stand is de laagste brandermodulatie stand. 1 kW stand omhoog is 1 brandermodulatie omhoog. Met een bepaalde kW instelling bereik je een maximale brandermodulatie, en kan je mogelijk als dat van toepassing is de mate stijgingsgradient van de oplopende aanvoer temperatuur beinvloeden ) In ieder geval wel bedankt voor vele andere goede inspiratie en positieve kennis om de ketel beter in te regelen!
Inderdaad altijd kiezen voor concentrisch, al was het maar voor de extra veiligheid bij een lekkage in de afvoerpijp (koolmonoxide). Met een regelklep kan het inderdaad ook, maar de getoonde methode is voor iedereen, zonder extra materialen, door te voeren. Maar inderdaad, als je het helemaal netjes wilt doen, dan zeker toepassen zo'n regelklep.
@@KetelKlets Na mijn idee, wat suggesties: Door een flow regeling (ltr/min) toe te passen, zoals een Watts regelklep, vlakt flow fluctuaties volledig af aan de uitgaande cv leiding, maar daardoor ook onnodige fluctuaties in het hele systeem als de flow laag genoeg wordt gebracht, lager dan de kleinste radiator. Mede direct daarop volgend ook, wordt het brander gedrag vrijwel volledig constant over vrijwel de gehele opstookduur (behalve het opstarten). Het is ook van belang bij een lagere flow inderdaad niet een te korte uit draai tijd te selecteren, daar de ketel goed af te koelen, en daardoor storing en raar regel gedrag te voorkomen als de ketel door modulerende regeling kort daarna weer even bij komt. De pomp verbruikt toch niet zoveel watt op de laagste stand en goed afkoelen is belangrijk wel in acht te nemen, na mijn idee. Ook, als je vaak aftapt van je magneetfilter en het systeem weer op druk brengt, breng je iedere keer zuurstofrijk water weer opnieuw in het systeem, dit is niet goed als je daar niks aan doet, wat interne roest kan maken wat je niet ziet. Als je aftapt, moet je de druk weer bijvullen, wees bedacht op luchtbellen. Ik heb een bypass afsluiter geplaatst over de watt regelflow kraan. Als je de flow er laag brengt is dat goed voor systeem efficiëntie, maar niet zo goed voor luchtbel scheiding in sommige situatie. Als je een kogelkraan als bypass afsluiter plaatst over de Watts regelflow kraan, ben je in staat snelle stroom variaties op te wekken die de laatste luchtbellen uit je systeem te halen. Volg orde wordt dan ketel, Watts flow kraan met bypass, ongeveer 50 cm rechte pijp aanvoer naar Spirovent RV microbel ontluchter (50 cm vrij van kniestukken, T-stukken, bochtstukken, welke de rechte parallelle flow doen afwijken, in aanvoer naar een ontluchter toe; dit zag ik op een Caleffi demonstratie met doorzichtige leidingen). Ik kwam er toevallig achter, omdat ik in eerste instantie hele hoge ltr/min zag in een pomp karakteristiek, echter had ik dat wel goed gelezen maar in de praktijk kan je wel met 100% pompen over je flow kraan heen pompen. Als het systeem net is opgevuld met compleet nieuw water, bevat het hele systeem veel zuurstof. Tijdens bedrijf gaat de Spirovent RV al veel ontluchten, maar er blijven ook luchtbellen soms hangen in 'dode' delen van het systeem door de lage flow, voor optimaal rendement van de ketel. Maar voor verwijderen van luchtbellen kunnen deze soms blijven hangen, zeker als je ontluchter onder de ketel zit, waar bij heel veel ketels de leidingen aan de onderkant zitten. Je merkt over tijd dat de installatie weer harder gaat tikken, dan wordt het tijd om tijdens normaal bedrijf af en toe die bypass afsluiter te openen en te dichten. Door de variaties in flow gaan de laatste luchtbellen er weer uit, en het wordt weer helemaal stil. Als je je systeem compleet opnieuw opvult, doe er ook Fernox F1 Protector in tegen corrosie, maar plaats ook een bypass afsluiter is mijn devies. Zeker als je ketel op zolder hangt, het hoogste punt gaan luchtbellen daar zeker verzamelen. Ook een lange uit draai tijd van de cv pomp zorgt mogelijk ervoor dat luchtbellen bij afkoelen uit de radiatoren ook terug gaan naar de ketel bij het hoogste punt, en als daar ook je bypass en ontluchter zitten, ga je die luchtbellen ook snel eruit krijgen. Over verloop van tijd, meerdere maanden misschien, maar het moet uiteindelijk hopelijk helemaal stil worden met de meeste harde tikken die moeten verdwijnen, en als je dan even snel aftapt voor magnetiet-vuil, zijn er ook Fernox F1 Protector spuitbussen om erin te spuiten, zonder dat je je hele systeem even druk loos hoeft te maken. Dat laatste is ook energie efficiëntie verbeterend.
Ik heb deze instellingen ook overgenomen op 19 september maar ik zie alleen een afname op de stroom. Mogelijk door het vermogen te verlagen. Ik heb het gevoel dat ondanks het feit dat ik nu nog steeds geen verwarming aan heb staan de ketel meer gas afneemt dan voorheen. Dit aan de grafieken af te lezen van de leverancier. Vanaf de aanpassing verbruikt hij tussen de 0,26 m3 tot 0,39 m3 en ik doe hetzelfde als voorheen. Gebruik alleen de douche 2 x per week en koken. Voor de aanpassing zat het verbruik tussen de 0,20 en 0,28 m3. Vraag me af wat hier de oorzaak van kan zijn ?
Als je puur warm water gebruikt en geen CV, dan kan het verschil in verbruik niet aan de instellingen liggen, aangezien die niks doen met warm water (hooguit de ECO stand, maar dat zorgt juist voor minder gasverbruik).
@@KetelKlets Ja inderdaad vreemd. Of de grafiek van de energieaanbieder klopt niet. Ik kijk het nog een tijdje aan want het zijn pas zes dagen geleden.
Thx voor het meedenken 👌
vraagje
geld dit ook voor een gefit trendline cw5?
gebruik alleen de radiatoren beneden 3 stuks?
Hoi, Heb je een update betreft je ervaringen met deze wijzigingen?
2018: 686 m3
2019: 614 m3 (ECO stand tapwater ingesteld)
2020: 635 m3
2021: 810 m3 (laaglast geforceerd)
Ik gok dat de bijzonder koude maanden begin 2021 en de koude decembermaand het verbruik hebben doen stijgen.
@@KetelKlets 2021 ook veel meer thuis vanwege corona maatregelen
Wat is de invloed van het verlagen van het vermogen op de warm water voorziening. Minder warmwater opbrengst ?
Geen, het verlagen van het CV vermogen doet niks aan het beschikbare vermogen voor warm-water bereiding.
@@KetelKlets bedankt voor je snelle reactie. Ik dacht te merken dat het wel invloed had vandaar de vraag. Ik ga verder zoeken
Hoi Ketel Kets, hartelijk dank voor het delen.
Zelf een topline Nefit.
Heb gisteren de ketel ook wat aangepast.
Super interessant om uit te proberen.
Nabranden stond op 1 min en vermogen op 95 procent., Belasting 18,5 kw.
Huis was altijd in notime warm.
18 graden thermostaat werd zo 19 graden
Warmer hoeft niet.
Er zijn 4 grote radiatoren en 2 kleine (keuken, kleine slaapkamer) , badkamer electrische vloerverwarming .
Boven lang niet altijd aan.
Op hoeveel zou je de settings aanpassen. ,?, in het bijzonder geïnteresseerd in het vermogen . ?
Vriendelijke groet Alexander
Vermogen idealiter in laaglast (zo laag mogelijk). Ketel warmt dan traag op, maar wel met maximale efficiëntie.
@@KetelKlets bedankt voor het antwoord, in de hal trouwens ook nog een radiator...
Maar het aantal maakt niet uit begrijp ik.
Ingesteld op 5.3 Kw laagste= 21 procent.
@@fingerscrossed2317 Precies, je ruilt daarmee tijd/snelheid uit met efficiëntie. Controleer het gasverbruik over een langere periode om het effect te beoordelen. De temperatuur in huis moet ook stabieler worden.
@@KetelKlets ja super interessant.
Ik maak een aantekening van het tijdstip van verandering,
Heb de ketel hier wel op 8.5 kw omhooggevallen gezet.
Anders werd hij niet warmer als 42 graden
@@fingerscrossed2317 Geef het wat tijd, de temperatuur zal uiteindelijk langzaam stijgen tegen de tijd afgezet. Speel daar een beetje mee.
Ik blijf me toch afvragen waarom je het cv vermogen zou verlagen . Het is toch modulerend en zou dus zelf zo zuinig mogelijk moeten werken?
Nee dus. Probeer het maar eens uit.
@@KetelKlets ik heb het vermogen reeds weken geleden verlaagd ik merk wel dat er weiniger stroomverbruik is. De aanvoer heb ik wel weer naar 70 Graden gezet zoals je vermelde in jou nieuwe video. Was ook maar gewoon een vraag daar velen zeggen dat de ketel zelf ervoor zorgt
@@anthonybrookslimburg Klopt, maar met name Nefit ketels willen nog we eens een hoog starttoerental hebben of de thermostaat vraagt meer vermogen van de ketel. In feite is het standaard gebaseerd op comfortsturing i.p.v. op zo min mogelijk gas verbruiken. In een auto rij je net zo comfortabel 120 als 80 km/u, maar met 80 verbruik je wel minder benzine.
@@KetelKlets Dank je wel voor jou antwoord. 👌
Nog een aanvulling voor de Trendline in mijn geval HRC25CW4. Deze kent in het submenu pompinstellingen nog de Functie Energiebesparing. Deze stond bij mij nog op Off. Door hem op On te zetten stopt de pomp tijdelijk als het CV systeem geen warmte afneemt.
Het filmpje werkt op de een of andere manier niet, maar zou het graag bekijken, kan ik het nog ergens anders vinden?
Ik zou het op een ander apparaat proberen 🙂
Wij hebben een Nefit Proline HRC 30 /cw5 kunnen wij deze in stellingen overnemen, het enige verschil is dat wij 7 radiatoren i.p.v. 3 hebben.
Hoe ben je achter gekomen hoeveel gebruik kuub je gas hebt verbruikt?
Inloggen bij de energieleverancier i.c.m. een slimme meter.
Hey,de winter zal er snel zijn ,vandaar deze vraag ,ik heb een Vaillant ecotec ,dus geen condensatieketel ,ik heb vorige winter geprobeerd voor 5 radiatoren de kw naar 13 te brengen ,en de aanvoertemperatuur naar 60 ,maar bleef dus gewoon branden aangezien hij het huis niet warm kreeg , enkel indien ik hem op vol 28 kw zette lukte het weer wel ,kan ik nog iets veranderen ?alvast bedankt,grts uit België
Zijn er ook richtlijnen/parameters waarmee je verschillende situaties kunt berekenen? Bijvoorbeeld, een huis van 160m2, redelijk geïsoleerd en alleen vloerverwarming met aan/uit geeft je andere instellingen in je cv dan hetzelfde huis met radiatoren er in. Heb jij hier misschien handige rekentooltjes voor?
Gewoon proberen en als je het niet warm krijg ga je iets hoger zitten.
Ik snap de intentie van het aanpassen naar deze instellingen wel, maar het voelt toch alsof je een springkussen opblaast door een frisdrankrietje.
18Kw lijkt mij ook veel, maar alles op minimum voorkomt ook dat je cv-water van pak 'em beet 20 graden in een ciclus naar 55 graden kan= maximaal temperatuurverschil tussen aanvoer en retour (dus maximaal condenseren).
De warmte die de ketel genereert waait niet plotseling weg bij hogere Kw instelling, die blijft binnen de muren (grotendeels).
Ik zou er persoonlijk voor kiezen om ketel zelf te laten kiezen tussen de 5.5kw en 9kw. Ketel kan dan even vlug een rondje water opwarmen tot ongeveer 40 graden, en dan afzakken (bij warm weer) of doorbranden tot 55 graden (bij koud weer).
Precies, in het woordje 'vlug' zit de kern. Door de ketel te forceren in laaglast offer je snelheid op voor efficiëntie, immers draait een ketel in laaglast het efficiënst. Verder zorgt het ervoor dat er gedurende meer uren gecondenseert kan worden uit de rookgassen. Tot slot hangt het ook af van de grootte van de woning, het aantal radiatoren en de isolatie van de woning. Bij betere isolatie is er ook minder kou om te overwinnen én blijft de warmte beter binnen. Zoals je ziet merk je het echt op de gasrekening.
Handige video. Als je nou nooit je verwarming aan doet (appartement waar het nooit kouder is dan 19 graden) is het dan zinvol om de verwarming op off te zetten? Bespaar ik daar mee? Wanneer ik warm water gebruik dan probeert de CV daarna altijd mijn verwarming op te warmen
De enige manier waarop je daarmee bespaart is dat de ketel dan niet meer naar de thermostaat luistert. Je kunt het op off zetten en enkele maanden bijhouden of je verschil ziet in je gasverbruik.
@@KetelKlets dank je voor het snelle antwoord!
Wat een super duidelijke video Ik heb alleen nog een vraag
Moet je de ketel ook zo instellen als je gebruik maakt van alleen vloerverwarming
Beste Ketel Klets! Heel heldere video, bedankt daarvoor! Ik vroeg mij alleen af wat ik het beste kan instellen bij het maximale cv vermogen, pomptoerental en cv watertemperatuur? Ik heb een Nefit Topline HRII in combinatie met vloerverwarming (is hoofdverwarming) dus verder geen radiatoren die verwarmt hoeven worden. Huis is overigens niet heel goed geïsoleerd. Standaard isolatie vanuit de jaren 70. Dank je wel en groet!
Gewoon uitproberen, is op afstand geen zinnig antwoord op te geven.
ik heb tapwater op 40 graden in de wetenschap dat ik elke dag tap; is dit dan veilig voor legionella?
Nee. Legionella sterft pas bij 50-55 graden in een boiler (want daar staat warm water uren in stil) of 60 graden in doorstroomtoestellen, aangezien legionella in het passeren direct moet afsterven.
Legionella kan van nature in het drinkwater zitten en dan is 40 graden in een doorstroomtoestel te weinig om het te schonen.
@@KetelKlets heb het tapwater op 55 graden gezet ; i n de douche merk ik geen verschil want ik heb daar een thermostatische kraan maar in de keuken is het water nu flink heter.
@@afterraincomessun Als je een iSense thermostaat hebt kan je een klokprogramma maken voor het tapwater. Op douchetijden 45 graden, maar 1 of 2 keer in de week 60 of hoger. En overdag op 60, voor de schoonmaak. Al kan je daar dezelfde truuk gebruiken.
Bedankt voor je duidelijke instructies. Echter lijkt de ketel bij mij niet te luisteren naar de max pompsnelheid, deze staat altijd op 75%, ongeacht de instellingen. Heb je een idee hoe dit kan?
Heb je de ketel al eens gereset? Of heb je een OpenTherm thermostaat? In dat geval moet je de pompsnelheid instellen op de thermostaat.
Do you have any video in English … need some assistance in this
Zeer interessant. Ik heb ook een zelfde soort ketel type hrc30. Heb mijn twijfels hoe de ketel destijds is afgesteld. De woning stamt uit 1990 en is 2 jaar geleden voorzien van vloerverwarming. Ik heb op de begane grond 1 radiator laten zitten en deze staat erg weinig open. Ik had zelf vorig jaar de watertemp al teruggebracht van 85 naar 60 gr. Het vermogen stond echter nog op 31,5kw. Volgens jou instructie zou dit dus aanmerkelijk naar beneden kunnen. Is dat juist?
Ja, als je alleen nog maar vloerverwarming hebt, dan het vermogen én de pompsnelheid helemaal op het minimum zetten en de aanvoertemperatuur op 40C of 45C. Vloerverwarming afregelen op 30C. Zou me niet verbazen als je de woning dan nog steeds warm krijgt. Zie th-cam.com/video/CHxJCYeJ4ro/w-d-xo.html
@@KetelKlets top. Gaan we direct instellen
@@renemikkers6404 Bijkomend voordeel als dit lukt: als tzt de ketel vervangen moet worden, dan kun je er zonder problemen een warmtepomp neerhangen, aangezien de afgiftetemperatuur dan hetzelfde blijft.
Mijn vloerverwarming heeft een grundfos upmo pomp met meervoudige toerenstanden. Is het verstandig om ook hiervan het minimum toerental in te stellen?
@@renemikkers6404 Dat kan, zelf heb ik daar niet voor gekozen omdat anders mijn vloer heel ongelijkmatig opwarmde. Dus bij mij staat die pomp op II. Kun je de ruimte op I ook warm krijgen, dan bespaar je wel op de stroomkosten, zie th-cam.com/video/2lhs0RxbZK0/w-d-xo.html
Goedenavond, fijn dat je zulke duidelijke video's maakt👍.
Nu heb ik een vraag waar ik totaal niet uit kom. Hoop dat jullie me kunnen helpen.
Wij hebben de Nefit hrc24 cw3. Goed geïsoleerd huis. Vloerverwarming beneden. Wij stoken helemaal op hout. Vloerverwarming is dus puur comfort. Het is dus niet de bedoeling dat de vloerverwarming het huis echt gaat verwarmen. Wat we nu altijd deden was de thermostaat altijd op 19 graden zetten. Deze zit in de uitbouw ver van de houtkachel.
Het gevolg hiervan was dat de vloerverwarming rond 4 uur s'nacht aan ging. En s ochtends was de vloer dan lekker warm. Robot Verdeler met 6 groepen staat op 35 graden.
De bedoeling is dat de vloerverwarming alleen de kou uit de tegelvloer haalt.
Wat is wijsheid.
We hebben inmiddels een bosch easy thermostaat dus kunnen alles goed instellen.
Dacht zelf aan ketel instellingen:
Aanvoertemperatuur 75 graden
Vermogen ketel naar 50%
Pomp bij ketel zo laag mogelijk instellen. Zit immers een pomp op de verdeler.
De bypass boven de verdeler voor 1/4 open.
Hoor graag wat te doen, kan er niets over vinden. Alvast bedankt!
Indien de CV ketel echt alleen voor de vloer dient kan de maximale temperatuur veel verder naar beneden. Op welk vermogen de ketel ingesteld dient dient te worden hangt af van het vermogen wat de vloer nodig heeft (m2).
Interessant filmpje, dank voor de heldere uitleg. Je hebt het over pendelen van de CV ketel. Hoe kan je testen of de CV dat doet? Hoe vaak slaat hij dan aan of uit binnen welk termijn?
LEuke leerzame video, bedankt. Wat mij wel wat verward is, wat lijkt op, een verschil in opvatting tussen jou en John. John redeneert dat de aanvoer naar 75 graden moet ivm het gedrag van de (CW5) ketel (en alleen (?) radiatoren en geen vloerverwarming? En jij bent een voorstander van zo laag mogelijke aanvoer temperatuur?
Het kan allebei, als de retourtemperatuur maar zo laag mogelijk is. John heeft denk ik ook alle radiatoren ingeregeld, dat heb ik niet gedaan. Dan kom je er met een lagere aanvoertemperatuur ook. Daarbij is het meteen een langjarige test of dat een warmtepomp kan in de woning, aangezien deze geen 75 graden aanvoer kunnen leveren (hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe hoger de efficiëntie van de warmtepomp, hoe lager de stroomrekening).
Hoi Ketel Kets, in de doorzichtige buis van voor condensafvoer blijft een laagje water staan en dit lekt nu druppen eruit.
Weet jij misschien ook hoe je dit kunt verhelpen?
Dacht eerst dat het misschien wat te maken zou hebben met de lage wattage waarop de ketel nu draaid,. maar na hem hoger te hebben gezet is het nog steeds....
Vriendelijke groet Alexander
Dat hoort zo, de Belgen noemen een HR-ketel een _condensatieketel_ omdat een HR-ketel zijn efficiëntie behaalt door de rookgassen te laten condenseren. Hierdoor loopt er altijd wat condenswater weg via de afvoer, maar liefst 1,8 liter water per m3 gas.
@@KetelKlets hoi, bedankt voor je antwoord 😃
En de condens pijp hoort wat licht af te lopen naar de ketel toch ?
Zal anders de rubbers ook gaan vervangen om het lekken te verhelpen.
@@fingerscrossed2317 Ja, meestal zit er een sifon in of buiten de ketel waar een laagje water in blijft staan. Dat voorkomt dat er rookgassen uit de ketel lekken.
Bedankt voor uw filmpje! Mijn condensatieketel staat vooral op fabrieksinstellingen en bijna overal op het maximum. Het maximumvermogen staat op 24kw en het water op 30kw. Dit kan ik waarschijnlijk verminderen. In veel filmpjes zie ik dat ze de pompsnelheid naar beneden brengen. Maar mijn ketel Buderus GB172-24k (doorstromer) staat anders geïnstalleerd. Hij staat op 2 (constante druk 200mbar). Ik kan hem nog verminderen naar 1 (constante druk 150mbar) ik kan deze instelling ook uitschakelen en werken met minimaal (basisinstelling 10%) en maximaalvermogen (basisinstelling 100%). Maar omdat hij nu op 2 staat ( 200mbar) heb ik geen flauw idee op hoeveel procent ik de minimum en maximum moet instellen. Kan u mij hierbij advies geven? Alvast bedankt 🙂
Zie deze video bij 9:19, mogelijk kun je met die uitleg uit de voeten: th-cam.com/video/EC48Zn97PhE/w-d-xo.html
Ha John ik heb nefit cw4 25kw max mijn verwarming monteur had
Max 25kw naar 16kw
Gevolg dat vermogen niet toe rijken was voor dit huis
Kon kamer temperatuur 21graden niet Berijken en verwarming 24uur aan staan en niet uit wilde gaan heeft veel gas verbruikt wel heledag verwarming 50% gedraait dit huis heeft vermogen van 25 kw nodig
Ik verwarm alleen nu woonkamer van 2radiator ieder van 3platen oppervlakte 28vierkante meter 4x7meter is koud huis gedeelte verkeerd geïsoleerd afgewerkt is 1gezins woning ik heb vermogen terug op 24kw niet op 25kw vol vermogen anders verbrand je branders nu berijkt wel kamer temp van 21 graden nu weer iets minder naar 20kw om niet naar vol vermogen en terug gaat aan uit balanceren wat voor mij dit huis nodig heeft en ook pomp weer terug gezet van 100 naar 80% voor eerst stond monteur had in gesteld
Ik zag jouw video op namen veel bekeken stukje voor stukje begreep hoe het werkt mijn huis tussen zuid Oost en als wind schuin uit oosten komt en wel dubbel glas tussen kozijn en muur zit ruimte van 8mm is afgesloten met rubber strip je ziet niet tussen ruimte komtbin spauwmuur
En tocht in de slaapkamer niet met puurschuim gedicht moet ik nog doen bizar verwarming pendelt nu wel vermogen van 24kw naar 20kw hangt ook hoe buiten temp is ik laat je weten hoe gaat super bedankt voor de uit leg oja ze hebben retour leiding ook verkeerd aangelegd met 2 kientjes 45graden dus pomp staat te ratelen in lucht ledig dus retoer druk is minders bij niks veroorzaakt kafitatie en pomp lagers kapot gaan in 8 maanden 2 nieuwe pomp
Vervangen ze willen niet luisteren hij zegt maar 2% is niet waar wel verlies van 95% pomp huis weinig druk ze moeten leiding rechtstreeks uit de verwarming pijp naar beneden met bocht of 35graden op de onderste leiding aansluiten schilt ook gas vermoed ik hoor beneden de pomp lawaai maken dat is niet goed. Erwin.
John mijn ketel temp staat op 78 graden mijn woonkamer duurt 4uur nodig nu om 21 graden te komen is dit normaal nu deze aan passing kan mij iemand
Mij vraag beantwoorden graag uw reactie erwin
Verwarming pendelt net niet komt wel op Max ingesteld temp van 78 graden is dit goed moet nog 1 graad verwarmen op 21graden kamer temp te komen is dit normaal graag uw reactie of iemand anders erwin
Oja monteur zegt moet retour van 5graden verschil in zitten en niet koud
Reactie zojuist gelezen pomp te lang zaam draait dan is retour water te koud dat is niet goed pomp toeren tal verhogen zodat water retour 5graden verschil is uit gaande effe voor zich tig met de hand bij ketel voelen. Erwin
Verwarming zojuist van 17graden naar 20gaden kamer temp gekomen in 2 uur en 3kwartier staat net niet te pendelen ketel temp op 78 graden gekomen en heeft eindelijk huis kamer 20 graden temp berijkt misschien morgen pomp van 80 naar 75 % om ook pendelen te voor komen de pomp is dynamisch dus regelt mee kunt gewoon op 100% zetten toch lijkt mij. Erwin
Vraag, bij een Nefit Topline HRC II, vloerverwarming (7 groepen) op begane grond en radiatoren (6) op boven etage. Er staat nu 60 graden max, 30KW, 50% minimaal, 100% maximaal en 10 minuten nadraaitijd. Kan ik hier nog iets aan aanpassen of staat dat goed zo? Dank alvast 😀
Nest thermostaat v3, die opentherm aanstuurt en ook daarin staat max 60 graden overigens.
Kijk eens wat er gebeurt als je het ketelvermogen helemaal terug draait en de max pomp naar 50% zet. Optioneel de aanvoertemperatuur verhogen naar 75 graden. Als het goed is blijft de woning warm, daalt de retourtemperatuur (is weer goed voor de ketel efficiëntie) door de lagere pompsnelheid. Het gasverbruik daalt ook in dat geval.
@@KetelKlets Gaan we proberen naar 75% max (lijkt me beter aangezien het best groot huis is, toch?) Aanvoer op 60 laat ik dan even staan, vloerverwarming zelf staat met eigen knop op 40 max.
@@michielb-x2s Ja speel daar even mee. Een tragere pompsnelheid geeft het cv water meer tijd om zijn warmte af te geven aan de ruimte. Je kunt het later altijd weer terugzetten naar de oude waarde mocht het niet bevallen. Vloerverwarming mag je trouwens naar 30 graden zetten, dan gaat er automatisch meer warmte naar je radiatoren waardoor de ruimte sneller opwarmt. Een vloer is een lage temperatuur afgiftesysteen en 40 graden zit al aan de bovenkant van wat men aanraadt. Ter info: ik doe 40C aanvoer, vloerverw. op 30C, pomp min 20% max 50% en vermogen terug geschroefd naar 5,6kW (geforceerd in laaglast). En daarmee ben ik zelfs de recente kou doorgekomen. PS: een nadraaitijd van 5 minuten is ook wel goed, scheelt weer een beetje 🙂
@@KetelKlets Super dankjewel. Ja de ketel wilt de minimum niet onder de 30% zetten dus dat is de bodem, de max nu op 75% en heb de vloerverwarming naar 30 terug gezet zoals je zei :) Dankjewel.
Nadraaitijd op 5 minuten gezet.
De Nest thermostaat verder op 60 laten? en vloerverwarming heb ik daar aangevinkt omdat ie ook in de woonkamer hangt.
@@michielb-x2s Kijk even hoe warm je retourtemperatuur is bij aanvoer van 60C. De delta t (verschil tussen aanvoertemp en retourtemp) moet minimaal 25% zijn. Is het minder dan 25% of krijg je de ruimte niet meer warm, overweeg dan zeker waterzijdig inregelen, zie: th-cam.com/video/lrXEGfQ-7Sc/w-d-xo.html
Doe hetzelfde met je vloerverwarming: th-cam.com/video/CHxJCYeJ4ro/w-d-xo.html
Goed filmpje! Weet jij of de Nefit Smartline hetzelfde doet? Dus opstarten op maximaal vermogen
Ik gok van wel, maar ik heb nog nooit zo'n model in het echt gezien. In de servicehandleiding kun je terugvinden hoe je het vermogen terugregelt tot L25, zie: nefit-nl.resource.bosch.com/media/nefit/extranet_restricted/documentatie/installatie_instructies/cv_ketels/instalsmartlinehr.pdf hoofdstuk 7 (pagina 30).
@@KetelKlets bedankt, ik zag het.
Er staat ook in de handleiding dat er een Modulerende regeling opzit i.c.m. de kamerthermostaat die ik heb. Kan het dan alsnog mogelijk zijn dat de ketel naar 100% optoert?
Alvast bedankt!
@@glennharleman211 Is blijkbaar standaard gedrag, ik vermoed om de kou te overwinnen die nog in de CV leidingen aanwezig is. Ik zou zeggen probeer het eens uit, kijk of je het comfortniveau behoud en of je het ook ziet in je gasverbruik.
@@KetelKlets belachelijk eigenlijk. Aan alle kanten wordt van alles gesubsidieerd, terwijl vaak met de aanwezige middelen al veel winst bereikt kan worden
@@glennharleman211 Dat is precies het onderwerp van mijn kanaal :-). De overheid subsidieert met name de grote dure investeringen in duurzaamheid, terwijl mensen met een kleine beurs worden vergeten. Met kleine oplossingen kun je ook al een flinke besparing bewerkstelligen.
Waarom nadraaitijd van de pomp hoger zetten dan 1? Blijft de warme temperatuur niet langer in de radiatoren als de pomp niet meer nadraaid?
Ja, maar er blijft ook warmte achter in de ketel zelf. Die warmte heeft daar geen nut, maar je hebt er wel voor betaald. Die warmte wil je in de radiatoren en/of je vloer hebben. Met een iets langere nadraaitijd gaat er geen warmte verloren in of rondom de ketel.
Gij bent ginne kletsMajoor, tis gewoon magnifiek verwoord.
Samen met John Visser zijn jullie leermeesters voor de branche.
Jammer dat wij er te weinig tijd en aandacht aan besteden binnen het bedrijf.
Met tekort aan personeel worden er andere prioriteiten gesteld.
Ik ben geïnspireerd en ga toch eens wat tweaken hier en daar ;-).
Ik heb dezelfde ketel, en jouw instellingen overgenomen alleen heb ik de aanvoertemperatuur op 75 graden gezet. Ben benieuwd of het gaat schelen. Ons huis is (nog) niet optimaal geïsoleerd maar vloer en dakisolatie staat op de planning.
Kun je met deze ketel de retourtemperatuur niet aflezen?
Ook krijg ik code 0E. Als ik het goed begrijp is er dan teveel warmtevraag is en dat de ketel op standby staat. Betekent dit dat de ketel gaat pendelen?
Zover ik weet niet nee, die zul je dus bijvoorbeed met een IR thermometer moeten aflezen.
@@KetelKlets bedankt voor je snelle reactie. IR thermometer is onderweg vanuit China. Zou je ook eens naar mijn aanvulling op mijn vraag willen kijken over code 0E. Bedankt alvast.
@@WalkerOfTheDay Ja, dat wijst op een te hoge laaglast of te weinig flow in het systeem. Zorg dat er altijd minsten één radiator open staat (open/dicht kraan, zonder thermostaatknop) en overweeg het vermogen een lager percentage te geven (in mijn video zet ik de ketel op 23% laaglast).
@@KetelKlets ik heb de ketel al op 23 procent staan en alle radiatoren in huis staan open, 9 stuks. Ook heb ik ze allemaal ontlucht.
@@KetelKlets Kan het eventueel nog helpen om de aanvoertemperatuur die nu op 75 graden staat te verlagen naar 55 ?
Ketel ingesteld op minimaal, pompsnelheid op minimaal. Hoofd vloerverwarming op 30°C en aanvoertemperatuur op 55°C maar met een buiten temperatuurregeling en ringleiding gaat dat niet lekker. Geen radiatoren beneden, boven alleen in de badkamer. Gasverbruik wel minder dan voorheen.
Beste, ik heb een Nefit Trendline 40cw. Gehele begane grond is vloerwerming met 6 groepen die even ver openstaan. Vloerverwarmingpomp staat op stand 2/3 en op 40 graden. 1e verdieping 3 radiatorren en 2e verdieping 2 radiatorren. Voor je beeld, 1 radiator per ruimte. Wat is dan voor mij de meest logische instelling?
Geen idee, gewoon proberen. Is op afstand toch niet te zeggen aangezien het ook samenhangt met de isolatie van de woning. Zet de ketel eens op 50 graden met 50% pompsnelheid en controleer of je het huis nog voldoende warm krijgt. Zo ja, dan ga je naar 45, zo nee naar 55. Enz. Denk ook aan zaken als radiatorfolie e.d.: th-cam.com/video/LIlvlXa6K5Y/w-d-xo.html
@@KetelKlets dankjewel ga ik eens proberen. Bedankt voor je snelle reactie.
Heb ook een evohome systeem en heb een EMS converter besteld. Dus ben beetje opzoek naar de juiste instellingen en het fijnste comfort
@@jeffreymartens4084 Kijk wat de laagste aanvoertemperatuur is (en het laagste ketelvermogen) waarmee je de woning nog warm krijgt, dan brandt de ketel het efficiëntst. Vergeet ook het waterzijdig inregelen niet: th-cam.com/video/lrXEGfQ-7Sc/w-d-xo.html
Bedankt voor deze video. ik heb nog wel een vraag: ik heb een zelfde ketel als in het filmpje, en ik heb een paar jaar geleden een module tussen de ketel en de thermostaat geplaatst die ervoor zorgt dat de ketel modulerend werkt. zijn de aanpassingen zoals getoond in deze video dan ook nog nuttig of van toepassing?
Ook voor modulerende ketels is dit nuttig.
@@KetelKlets Dank je voor de snelle reactie, ik ga wat instellingen aanpassen. had de aanvoer temp al op 60% staan maar de overige instellingen stonden nog op 1 min en op 18KW.
Hallo, ik heb een nefit trendline ketel uit 2017
Beneden vloer verwarming boven 5 radiatoren. Wat is hiervoor de beste instelling? Ik heb wel gemerkt dat op 55 graden aanvoer de radiotoren nauwelijks warm worden boven.
In dat geval zou ik deze video ook even bekijken aangezien waterzijdig inregelen kan helpen in jouw geval: th-cam.com/video/RnvhWUWBu5Y/w-d-xo.html
Dat geldt dan ook voor de vloerverwarming: th-cam.com/video/CHxJCYeJ4ro/w-d-xo.html
@@KetelKlets is het mogelijk om in contact te komen dat je een keer komt kijken bij ons?
@@mike96kn Ik doe dat zelf niet, maar er zijn partijen die dat wel aanbieden, waaronder installateurs hier op TH-cam (John Visser bijvoorbeeld).
@@KetelKlets mag ik je wel wat op de mail zetten eventueel? Over wat advies?
@@mike96kn Mailen mag altijd, zal ik tzt aan bod laten komen in een vragenuurtje.
Wat oudere video maar heb het even op me ketel gedaan deze heb ik namelijk ook.
vraagje die pomp terugregelen geld dat ook voor vloerverwarming??
Ja, dat kan dan ook prima. Zie deze video voor meer uitleg: th-cam.com/video/CHxJCYeJ4ro/w-d-xo.html
Indien converterputten, dan de max temperatuur op 85C zetten en de pomp capaciteit (max) op 53%. Capaciteit van ketel aanpassen bijv. op 50%.
Ik zou de convectorputten vervangen voor een lage temperatuur-geschikt systeem. Dat is beter toekomstvast (en er kan geen rommel in vallen).
@@KetelKlets Welk systeem kun je adviseren?
@@freekhakvoort8641 Vloerverwarming, wandverwarming, LT-radiatoren of klassieke type 22 radiatoren die een maatje te groot zijn (meer oppervlak) enz.
Heb in mijn jaren 70 put, ventilator boosters gezet, 5 van 20cm.
Opwarmtijd is sochtens gehalveerd bij aanvoertemp van 60graden
Een actueel onderwerp. Dankzij uw video veel geleerd. Bij mij stond the ketel op fabrieksinstelling 25kw en verbruik was er hoog. Ik heb inmiddels de ketel ingesteld op 10kw en zowel temperatuur als verbruik is nu echt veel beter in balans.
Met een 5 tal radiatoren leek mij (logisch) een vermogen van 25kw erg veel.
Hoe bepaal je eigenlijk het optimale vermogen? Tel je dan vermogen van alle radiatoren op? Is het zo eenvoudig?
En wat is de relatie tussen vermogen en aanvoertemperatuur? Is het zo dat zolang aanvoertemperatuur niet daalt dat het vermogen hoger is dan nodig? Kortom is de ideale instelling dat aanvoertemperatuur niet daalt bij volledige verwarmingsvraag?
Je bent me voor Onno, hier ga ik op zeer korte termijn een video over maken 🙂
De aanvoertemperatuur mag in het begin best dalen, die zal over de tijd gezien vanzelf stijgen totaan de ingestelde maximum aanvoertemperatuur.
Wat bedoel je met pendelen? Je gebruikt dat woord een paar keer en ik denk dat je bedoelt dat de temperatuur steeds omhoog en omlaag gaat. Maar dat is toch een beetje de bedoeling? De radiatoren verwarmen de ruimte en als dat voldoende is dan slaat de ketel af waardoor het weer afkoelt. En als het een bepaalde ingestelde grenswaarde overschrijd dan slaat de ketel weer aan... etc. Zo hoort dat toch?
Idealiter blijft de ketel constant branden en levert deze net zoveel warmte als dat de woning verliest. Dat zorgt ook voor een constante binnentemperatuur. Pendelen wil je voorkomen omdat je anders een constant schommelende binnentemperatuur krijgt én omdat een CV ketel of warmtepomp daar harder door slijt.
PS: wat jij beschrijft is het het gedrag van een AAN/UIT thermostaat, terwijl een modulerende thermostaat juist die constante temperatuur probeert te benaderen.
Pomp is op gelost
In tussen had ik ook probleem dat gependel hoe veel radiator aan kilowatt vermogen of meer radiatoren bij zetten pomp lager zetten zelfs op 60%
Ik had alleen woonkamer rond 5kw
Vermogen nodig verwarming op 5kw
Gezet dan komt op
Ketel temp dan dan gaat langzamer temp dan gaat over in gestelde ketel temp dan ongeveer 3graden
Stop ketel code oy zie instructie boekje ik heb je kunt om 2 graden 3 of 4 uur aan verwarmen of zelfs in 20min 1keer pendelt
Soort bost dat je geeft op ketel temp 75 graden gaat op 21 % moduleren en terug pomp 50 % vermogen op 24% pomp op 98% iin 20 min van 18 naar 20 graden. met ketel temp van 75 graden
Maakt ander stoklijk
Te veel vermogen pendel te weinig ook pendel naa lange tijd
Ik ver moed dat ver mogen van de radiatoren te weinig is
Voor de woonkamer
Dat gaat verwarming
Pendelen niet efficiënt voor de verwarming
Ik heb geprobeerd uit te rekenen valt niet mee wat gedoe.
Ik had 1x goed afgesteld pomp, vermogen en temp
Warmte over dracht aan de radiatoren zoveel mogelijk pomp langzaam draaien retour ziet zich zelf terug verschil aanvoer temp en retour verschil van 5graden
waar vind ik dat eerdere filmpje?
tapwater en aanvoertemperatuur
Zie th-cam.com/video/DlNdYxjMIM8/w-d-xo.html
Kun je ook eens een video maken over de AWB thermomaster c-xv?
Hoe je deze goed moet/kunt afstellen (temperatuur, vermogen, nadraaitijd)
Ik maak filmpjes van verschillende ketels wanneer ik ze tegenkom. Maar omdat ik dit kanaal uit hobby maak, en dus niet werkzaam ben als cv monteur, kan dat best even duren.
Waar moet die op staan met vloerverwarming
Hoe kom je aan de groene balkjes van het verbruik?
Zorgen dat je een slimme (gas)meter hebt, dan inloggen bij je energieleverancier, eventueel akkoord geven voor de P4 machtiging, en dan zul je voor gas elk uur en voor stroom elk kwartier inzicht krijgen in je verbruik.
Er is monteur die bij hem 3 tooons Kapote zijn gegaan gelukkig geen schade aan zijn verwarming. Bij geen toon toen nog warmte wisselaar garantie had
Alleen van nefit toon
Komt er in geen ander merk.
De HR ketel afregelen én waterzijdig inregelen vormt de balans !
Klopt, daar had ik eerder al een video over gemaakt: th-cam.com/video/lrXEGfQ-7Sc/w-d-xo.html
Boost kwa gas verbruik is nihil per 1graad is
0,1 cub meer gas verbruik ook op lange termijn is dit te verwaarlozen.
Oja ik had ook gehad
Dat kamer thermostaat
Nefit topline 300 niet goed stond in gesteld
Laaste 0,5 graad wilde niet meer uit toen 0,3
Pid in + gedraaid ging uit let wel op de Pid stapje van + 0,1 of meer kamer temp 0,5 kan om hoog gaat trekken wel bij heeft tijd nodig mag eigelijk als in stellen volgens gebruik aanwezing als niet verwarmd en af koeld
Wanneer dan wel net na uit gaan als niet reageerd moet wel ingrijpen bleef bij ook uuren aan staan en gaat ook pendelen op geven moment is domino effect
Betrouw baar merk Honeywell kamer thermostaat
Ik vind wel nefit raar thermostaat heeft nog nooit gezien je (moet) calibreren en de mannier waarop vreemd
Kleine tip voor de gezondheid.
Pas even je WA vulkraan aan tegen legionella vorming.
De leiding is te lang max 3x de diameter van de leiding mag hij lang zijn.
Besten is een t stukje met daar in de WA kraan.
Heel mooi kanaal waar zeker GEEN broodje aap verteld word.
Ben op je kanaal gekomen door je Homewizard video,s 👌👌
Ga je ook een filmpje maken over Remeha Tzerra Ace?
Er staan er al meerdere op mijn kanaal, er komen er nog een paar aan.
Ja, zie th-cam.com/video/HNJY8JyjTCk/w-d-xo.html
Nefit ketels zijn beveiligd tegen legionella door het tapwater regelmatig te verhitten boven 60°C
Het is dus niet nodig om zelf het tapwater in te stellen boven 60°C
Lijkt me beter om het tapwater in te stellen op 40°C a 45°C zodat je energie bespaart
Dat word douchen met een zielig straaltje.
Ik las dat iemand ook probleem had met de stooklijn en verwarming monteur na gekeken en niet goed ging en heeft stooklijn aangepast.
Als je een modulerende thermostaat hebt dan moet je de aanvoer temp sowieso niet verlagen!
Beste ketelklets, wat een (zeer) interessante video👍🏻 Roept een paar vragen op die ik je graag voorleg. Ik heb een Nefit Topline Compact HRC 25/CW4, die qua instellingen op een paar punten flink afwijken ten opzichte van je advies.
De instellingen bij mij zijn:
aanvoertemperatuur 90 gr max (!)
max vermogen 25 kw (!)
toerental pomp min 50% en max 90%
nadraaitijd 1 minuut
Ben heel benieuwd of ik aanvoertemperatuur en max vermogen zomaar kan aanpassen naar de waardes die je adviseert in de video.
Ik heb een 2/1 kap (bouwjaar 1998, af bouw geisoleerd hr glas, spouw, dak etc).
Ruime woonkamer met 2 radiatoren type 22, en 2 type 21.
Kids zijn het huis uit. In hoofdzaak alleen de radiatoren in de woonkamer aan, en op de badkamer (decorradiator). Radiatoren in hal en slaapkamer worden sporadisch gebruikt (op enkele strenge winterdag). Ben heel benieuwd of in mijn situatie, het wijzigen van mijn instellingen naar de waardes zoals in je video aan te bevelen is !
Gewoon proberen, mocht je het niet voldoende warmte krijgen, dan kun je de waardes weer wat verhogen. Met het veranderen van die waardes kun je de gasrekening mogelijk flink drukken.
@@KetelKlets beste ketel klets, ik ben wat wanhopig en loop het internet af te struinen naar oplossingen. Ik ben sinds kort geabonneerd op jouw kanaal en kwam deze video tegen. Mijn cv verbruikt voor een klein hoekhuis ongeveer 16 kuub per dag wat extreem veel is en niet te betalen. Mijn vloerverwarming wordt niet warm en mijn cv pendelt de hele tijd. Mijn cv bedrijf gewenst staat op 50. Na nu in de nach 3 uur naar de cv te hebben gekeken zie ik dat de aanvoertemperatuur naar 50 probeert te lopen maar vervolgens als het bereikt heeft uit te gaan en helemaal terugzakt naar 23. Dan voert het een zelftest waterrdruksensor uit, gaat de brander weer aan, verwarmt de aanvoertemperatuur naar 50 in pak hem beet 1 a 2 minuten, stopt het met branden. Geeft cv bedrijf pomp naloop weer totdat het de 23 graden bereikt heeft en dan begint het spelletje opnieuw. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn aanvoer temperatuur constant blijft en niet terug zakt? Alle verwarming staan open op de eerste verdieping. De aanvoerbuis bij de vloerverwarming wordt erg warm, maar het blijft daar steken en gaat niet mijn buizen in. Help! (Alsjeblieft) 😅
@@fritsschuurman4530 Draait de vloerverwarmingspomp wel? Staan de groepen op je vloerverwarmingsverdeler wel voldoende open? Probeer ook het vermogen van je ketel terug te draaien want hij lijkt op een te hoog vermogen te branden waardoor de temperatuur te hard stijgt.
@@KetelKlets bedankt voor de snelle reactie, alles staat open en de de pomp staat open (er zijn ook al monteurs langsgeweest gisteren) maar die vinden het alleen vreemd. Ik zal moeten zoeken hoe ik het vermogen verder kan terugdraaien. Vandaag komen er weer andere monteurs langs en hoop dat ze het kunnen vinden en zal de uitslag als het bekend is plaatsen. Ik zag ook dat de voegen in de keuken een andere kleur hadden dus ik hoop dat ik geen lek ergens heb. Ik hoop dat het snel is opgelost en ben bang voor een hoge rekening
@@fritsschuurman4530 Een lek herken je makkelijk doordat je ketel dan telkens druk verliest en moet worden bijgevuld.
Zou je wat willen vertellen over salmonella protectie? Bij een warmtepomp komt het sanitair niet boven de 60 en dat is een probleem met salmonella
Iedere warmtepomp die ook het sanitair voorziet heeft een legionella preventie. Meestal 1 x per week wordt de boiler boven de 60 graden opgewarmd
De meeste CV warmtepompen leveren geen warm tapwater. Wat je meestal ziet is dat men naast een CV warmtepomp een warmtepompboiler neerzet, die standaard tot 55 graden verwarmt en 1x per week met een elektrisch element op 60 graden wordt gebracht. Alternatief is een indirect gestookte boiler naast de CV warmtepomp zetten, met zo'n zelfde 60 graden anti-legionelle programma.
Ik bedoelde cavitatie van de pomp huis
Google op cavitatie.
Uit leg gegeven
Erwin
Hallo luitjes soms helpen truukjes
Nefit topline 25kw cw4
Mijn pomp al 13 jaar waaie pomp in lucht ledig draait noem ze cavitatie
In 8maanden 2 nieuw pomp maar uvel bleef
Als ik de pomp op 60%overdag laat draaien in de nacht staat pomp stil volgende dag pomp op 100% laten draaien
Ja ja in huis is eindelijk
Muisstil pomp heeft zig zelf ontucht je gaat over nadenken persituatie verschillend misschien hebben jullie ook dit probleem probeer eens uit.
Groetjes erwin.
😊😅👍🤣
Wat monteur ook wel eens deden deden voor op de pomp moer
Beetje los draaien allemaal lucht belletjes
Dan weer dicht draaien
Na dat lucht er uit is
Kunt met draaiend pomp of zonder let wel op er staat druk
Op doe voor zichtig open draaien als moer er uit valt komt er water uit en over de vloer let op. Toen op werk in de fabriek deden wij dit ook wel eens is een fabriek
Op de betonnen vloer
Komt met water stof
Zuiger en schoon
Ja, kan zijn dat pompen geen water meer in zit of pomp uit zetten komt water uit dan dicht draaien en pomp op starten
Deze instellingen ook voor Topline 25CW4?
De waardes zijn wellicht anders maar de gedachtengang is hetzelfde.
@@KetelKlets kunt u mij de gegevens bezorgen van topline 25cw4?
@@samvanbroeckhuyzen671 In de video komen alle opties aan bod. Het is afhankelijk van de woning en je eigen wensen welke waardes in jouw geval het beste werken.