Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz..ihitiyac nedeni ile dava açma ve suresinde ihtar cekme adına Bi sorum olacak? Konut kira sözleşmesi başta 1 yıllık yapıldı Kendiliğinden yenilendiginde Belirli sureli sözleşme olarak mı devam ediyor Yoksa belirsiz süreli sözleşme haline mi geliyor?
Sözleşme yine aynı koşullarla bir yıl uzatılmış sayıldığından herhangi bir türe dönüşmesi söz konusu değil. Konut ve çatılı işyeri kiraları daha özel bir sözleşme türü olduğundan genel hükümlere göre yapılan kira sözleşmeleri gibi değerlendirilmemesi gerekir.
Kira sözleşmenizde alt kiralama izniniz yok diye varsayarak cevaplamak gerekirse, Kiracınızın sözleşmeye aykırı hareket ettiği anlaşılmaktadır. Sözleşmeye aykırılıkta 6098 sayılı Kanunun 316. Maddesindeki düzenleme çerçevesinde ihtar çekerek kiracınızdan bu aykırılığa son vermesini aksi halde sözleşmeyi feshedeceğinizi bildirmeniz gerekiyor. Verilen sürede (kanuna göre en az 30 gün) aykırılık giderilmezse tahliyesini talep etmeniz mümkün hale gelecektir. Ayrıca bu konuyla alakalı yakında bir videomuz yayına girecektir. Probleminizin devamı halinde o video da size gerekli bilgi desteğini sağlamış olacaktır.
bir yıllık kira kontratı var. kiracı 4.defa bunu kullanıyor. bu aralık ayında bu 4 sene bitecek. kira çok düşük emsallerine göre. bu kasım ayına kadar yani 5 sene başlamadan kira uyarlama davası açılsa dava sonucunda belirlenecek tutar dava açıldığı tarihten itibaren olan kiraları da kapsar mı yani uyralma davası sonucu eğer yeni kaira kontratı dönemimnden önce açılan dava için geriye dönük olarak işler mi yoksa kira uyarlaa davası sadece ileriye dönük mü işler.? 5.sene için uyarlama davası açtıktan sonra 6 sene başlamadan bir ay önce ihtarname gönderimi sonrası tespit davası da açılabilir mi? burada amaç kiracının 5 sene bitmesini bekleyerek bir sene daha düşük kira vermesinin yanına kar kalmasınıönlemek.. 5 sene için uyarlama davası ile düşük ödediği kiraların farklarını almak. yani 4 sene bitecek ararıl ayında ama 5.senenin bitmesini de beklemek ve düşük kiraya bir sene daha katlanmak zorundayız. bunun önüne geçmek için kira uyarlama davası açmak doğru ve mantıklı yol mudur? 5.sene bittikten sonra 6.sene için tespit davası açarken bu bize sorun çıkarı mı? yani uyarlama dvası sonuçlanmadı diyelim zaten kira uyarlama davası açılmış o yüzden kira tespit sdavası açamazsın gibi bir durum olur mu? ya da kira uyarlama davası sonuçlansa ama bu seferde istediğimiz kira tutarından düşük kalsa kira tespit davası açtığımızda zaten kira uyarlama davası ile bir kira belirlendi şimdi buna karşı kira tespit davası açılamaz gibi bir durum söz konusu olur mu? en iyisi bir sene daha düşük kiraya katlanarak sadece kira tespit davası açmak mı? kira diye ödenen miktar cep harçlığı seviyesinde komik .. yani bir sene daha bu haksızlığa tahammül etmek zorundamıyız illa ki?
@Hukuk Ekspertizi Ocak 2024 kiracı olarak kira sözleşme imzaladım temmuz 2024 te askere gidecem sözleşmeyi feshetme hakkım varmı rica etsem soyleyebilir misiniz
Hocam elinize sağlık bir sorum olacak. Örneğin belirli süreli sözleşmelerde kiraya verenin 10 yıllık uzama dönemi 01.07.2024 te bitiyor olsun. Fesih bildirimde bulunması gereken tarih 01.04.2024 olacaktır. Ancak kiraya veren bu tarihten örneğin 15 gün önce veya sonra bildirimde bulunabilir mi?
Harikasınız, 12 yıl uzama suresini ilk kez anladim
harika.
Şu an anladım dersi😊
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz..ihitiyac nedeni ile dava açma ve suresinde ihtar cekme adına
Bi sorum olacak?
Konut kira sözleşmesi başta
1 yıllık yapıldı
Kendiliğinden yenilendiginde
Belirli sureli sözleşme olarak mı devam ediyor
Yoksa belirsiz süreli sözleşme haline mi geliyor?
Sözleşme yine aynı koşullarla bir yıl uzatılmış sayıldığından herhangi bir türe dönüşmesi söz konusu değil. Konut ve çatılı işyeri kiraları daha özel bir sözleşme türü olduğundan genel hükümlere göre yapılan kira sözleşmeleri gibi değerlendirilmemesi gerekir.
@@HukukEkspertiziniz teşekkür ederim
Bu durumda sözleşme bitimine 1 ay kala ihtarname
Geçerli olur mu?
Genel hükümlere göre dediğimiz genel hüküm TMK m.329 mudur?
Bu yasa yasa dısı 1 yıl sözleşme 10 sonra fesh hakkı veriyor bu zulmu
Desenize esas ev sahibi kiracıymış...
Böyle adalet olmaz olsun
benden habersiz ev arkdası alan kiracıyı nasıl cıkartabılırım
Kira sözleşmenizde alt kiralama izniniz yok diye varsayarak cevaplamak gerekirse,
Kiracınızın sözleşmeye aykırı hareket ettiği anlaşılmaktadır. Sözleşmeye aykırılıkta 6098 sayılı Kanunun 316. Maddesindeki düzenleme çerçevesinde ihtar çekerek kiracınızdan bu aykırılığa son vermesini aksi halde sözleşmeyi feshedeceğinizi bildirmeniz gerekiyor. Verilen sürede (kanuna göre en az 30 gün) aykırılık giderilmezse tahliyesini talep etmeniz mümkün hale gelecektir.
Ayrıca bu konuyla alakalı yakında bir videomuz yayına girecektir. Probleminizin devamı halinde o video da size gerekli bilgi desteğini sağlamış olacaktır.
bir yıllık kira kontratı var. kiracı 4.defa bunu kullanıyor. bu aralık ayında bu 4 sene bitecek. kira çok düşük emsallerine göre. bu kasım ayına kadar yani 5 sene başlamadan kira uyarlama davası açılsa dava sonucunda belirlenecek tutar dava açıldığı tarihten itibaren olan kiraları da kapsar mı yani uyralma davası sonucu eğer yeni kaira kontratı dönemimnden önce açılan dava için geriye dönük olarak işler mi yoksa kira uyarlaa davası sadece ileriye dönük mü işler.?
5.sene için uyarlama davası açtıktan sonra 6 sene başlamadan bir ay önce ihtarname gönderimi sonrası tespit davası da açılabilir mi? burada amaç kiracının 5 sene bitmesini bekleyerek bir sene daha düşük kira vermesinin yanına kar kalmasınıönlemek.. 5 sene için uyarlama davası ile düşük ödediği kiraların farklarını almak. yani 4 sene bitecek ararıl ayında ama 5.senenin bitmesini de beklemek ve düşük kiraya bir sene daha katlanmak zorundayız. bunun önüne geçmek için kira uyarlama davası açmak doğru ve mantıklı yol mudur? 5.sene bittikten sonra 6.sene için tespit davası açarken bu bize sorun çıkarı mı? yani uyarlama dvası sonuçlanmadı diyelim zaten kira uyarlama davası açılmış o yüzden kira tespit sdavası açamazsın gibi bir durum olur mu? ya da kira uyarlama davası sonuçlansa ama bu seferde istediğimiz kira tutarından düşük kalsa kira tespit davası açtığımızda zaten kira uyarlama davası ile bir kira belirlendi şimdi buna karşı kira tespit davası açılamaz gibi bir durum söz konusu olur mu?
en iyisi bir sene daha düşük kiraya katlanarak sadece kira tespit davası açmak mı? kira diye ödenen miktar cep harçlığı seviyesinde komik .. yani bir sene daha bu haksızlığa tahammül etmek zorundamıyız illa ki?
@Hukuk Ekspertizi
Ocak 2024 kiracı olarak kira sözleşme imzaladım temmuz 2024 te askere gidecem sözleşmeyi feshetme hakkım varmı rica etsem soyleyebilir misiniz
Hocam elinize sağlık bir sorum olacak. Örneğin belirli süreli sözleşmelerde kiraya verenin 10 yıllık uzama dönemi 01.07.2024 te bitiyor olsun. Fesih bildirimde bulunması gereken tarih 01.04.2024 olacaktır. Ancak kiraya veren bu tarihten örneğin 15 gün önce veya sonra bildirimde bulunabilir mi?