Ακτινογραφώντας Το Σύμπαν

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 เม.ย. 2021
  • Οι εικόνες που βλέπουμε με τα μάτια μας δεν αποδίδουν ολόκληρη την πραγματικότητα. Το φως περιλαμβάνει αόρατες από εμάς ακτινοβολίες οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια. Η παράσταση περιγράφει τις ακτινοβολίες αυτές και πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κτλ), όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων ειδικά σχεδιασμένων να καταγράφουν τις ακτινοβολίες Χ και γ.
    Το ντοκιμαντέρ «Ακτινογραφώντας Το Σύμπαν» παρουσιάζει με τη χρήση εντυπωσιακών απεικονίσεων και πραγματικών εικόνων τα επιτεύγματα της σύγχρονης Αστρονομίας, τα πιο προηγμένα χερσαία και σε τροχιά παρατηρητήρια, τις βασικές αρχές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και τα φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με την Αστροφυσική υψηλής ενέργειας! .
    Η Αστροφυσική υψηλών ενεργειών παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση του Σύμπαντος. Οι ακτινοβολίες τέτοιας ενέργειας αποκαλύπτουν τις διαδικασίες στο καυτό και βίαιο Σύμπαν. Η Αστροφυσική Υψηλής Ενέργειας ανιχνεύει το ζεστό αέριο σε ομάδες γαλαξιών, τα οποία είναι τα πιο ογκώδη αντικείμενα στο Σύμπαν. Ανιχνεύει επίσης θερμό αέριο που συσσωρεύεται γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Τέλος, η ακτινοβολία υψηλής ενέργειας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον δικό μας Γαλαξία, αστέρια νετρονίων, απομεινάρια σουπερνόβα και αστέρια όπως ο Ήλιος μας που εκπέμπουν άφθονες ποσότητες ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας.
    Η Ευρώπη διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην έρευνα Αστροφυσικής υψηλής ενέργειας. Οι αποστολές XMM-Newton και Integral, ηγούνται της εξερεύνησης του Σύμπαντος ακτίνων Χ και ακτίνων γάμμα. Η αποστολή ATHENA της ESA, που θα ξεκινήσει το 2028, θα φέρει το πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο ακτίνων Χ και θα είναι η ναυαρχίδα όλων των αποστολών υψηλής ακτινογραφίας.
    Ο παραγωγός αυτού του ντοκιμαντέρ είναι το AHEAD2020. ahead.iaps.inaf.it/
    Το AHEAD2020 είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας2020» (Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας).
    Διευθύνεται από το IAPS / INAF στη Ρώμη και περιλαμβάνει τα περισσότερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα που συμμετέχουν στην Αστροφυσική Υψηλής Ενέργειας στην Ευρώπη.
    Το έργο στοχεύει στο να συνδυάσει τις προσπάθειες όλων αυτών των Ινστιτούτων στην ανάλυση δεδομένων ακτίνων Χ και να διευκολύνει την πρόσβαση σε υποδομές που διανέμονται σε όλη την Ευρώπη.
    Το AHEAD2020 έχει ισχυρή δέσμευση στη ενημέρωση και τη διάχυση των αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό. Ο στόχος είναι να μοιραστούμε τις συναρπαστικές επιστημονικές ανακαλύψεις σε αυτόν τον ερευνητικό τομέα με όλους.
    Συντελεστές:
    Σκηνοθέτης: Θεοφάνης Ματσόπουλος
    Σενάριο / Επιστημονικοί σύμβουλοι: Dr. Tracey L. Dickens, Marco Faccini, Dr. Ioannis Georgantopoulos, Nicolas Matsopoulos MSc, Dr.George Mountrichas, Dr. Lorenzo Natalucci,
    Καθ. Paul O'Brien, Dr. Luigi Piro
    Μουσική: Purple Planet (www.purple-planet.com), zero-project (www.zero-project.gr), Stellardrone (stellardrone.bandcamp.com)
    Παραγωγή Πλανηταρίου: Θεοφάνης Ματσόπουλος
    Αφήγηση: Γρηγόριος Πατρικάριας
    Παραγωγή από: AHEAD2020, Αυτό το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Horizon 2020: Το πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία)
    Ειδικές ευχαριστίες: European Space Agency (ESA), National Aeronautics and Space Administration (NASA), European Southern Observatory (ESO), NASA Scientific Visualization Studio, Hubble Space Telescope (ESA-Hubble), Italian Space Agency (ASI), Thales Alenia Space Italia, Jet Propulsion Laboratory (JPL), Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ιταλίας (INAF), Πανεπιστήμιο του Λέστερ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (NOA)
    Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε με την ένδειξη "International Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License", creativecommons.org/licenses/b...
    Πίστωση:Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain (AHEAD2020) / T. Ματσόπουλος

ความคิดเห็น •