Työ ja työkykyjohtaminen: päihteiden käytön mahdollistaja vai toipumista edistävä?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ต.ค. 2024
  • Työterveyslääkäri Maria Danielsson toimii päällikkölääkärinä Puolustusvoimissa. Puheenvuorossaan hän käsittelee työnantajan ja työterveyshuollon mahdollisuuksia tunnistaa ja tukea päihderiippuvaista työntekijää. Miten välttää yleinen harhaluulo, että työssäkäyvällä ei voi olla päihdeongelmaa? Todellisuudessa noin 75 prosenttia alkoholisteista käy töissä.
    Videon ensimmäiset 20 minuuttia käsittelevät työkykyjohtamista yleisemmin, sen jälkeen puhutaan päihderiippuvuudesta. Danielsson käy läpi esimerkkikeissejä päihderiippuvaisten hoitotilanteista työterveyshuollossa. Hän muistuttaa, että alkoholisti ei yleensä tule päihtyneenä töihin kuin vasta sairaudentunnottomassa vaiheessa. Hän on usein pikemminkin tarkka ja tunnollinen. Päihdeongelma näkyy kuitenkin työsuoritteessa jo aina paljon aiemmin kuin mahdolliset myöhäisvaiheen törttöilyt. Tästä syystä lähijohtamisen tulisi olla toimivaa, jotta ongelmiin voidaan puuttua ajoissa, Danielsson sanoo.
    Työterveyshuollossa päihdesairaudesta on osattava puhua samalla tavalla kuin muistakin kroonisista sairauksista, hän painottaa. Kuulumisten kysyminen ja ylipäänsä suora päihteistä kysyminen on tärkeää syyllistämisen sijaan, kuten myös päihderiippuvuuden tunnistaminen erilaisten fyysisten vaivojen taustalla. Juomattomuus ei myöskään ole sama asia kuin raitistuminen. Kuiva humala tarkoittaa, että alkoholi hallitsee ajatuksia ja olo on juomattomana kireä ja ahdistunut.
    Työelämää ja riippuvuuksia käsitellyt Rohkeutta muutokseen -seminaari pidettiin marraskuussa 2022.
    Myllyhoitoyhdistys: www.myllyhoitoyhdistys.fi

ความคิดเห็น • 1

  • @Ronnymikkonen2686
    @Ronnymikkonen2686 5 หลายเดือนก่อน

    Erittäin mielenkiintoinen selvitys.