@Crystalina Agyeman: het resultaat op overheadkosten bereken je als volgt --> toegestane overheadkosten - werkelijke overheadkosten. We nemen de toegestane overheadkosten (WERKELIJKE afzet x opslag overheadkosten) in plaats van de verwachte overheadkosten. Het heeft geen zin om de verwachte overheadkosten te gebruiken omdat deze kosten gebaseerd zijn op een andere afzet (10.000 stuks) dan de werkelijke afzet (9.500 stuks). Het is dus geen eerlijke vergelijking wanneer je de verwachte kosten gebruikt. Ik leg dit ook uit aan de hand van een klein voorbeeldje over rekenmachines. (tussen 4:00 en 6:30) Snap je wat ik bedoel?
Bedankt voor de uitleg! Ik snap het helemaal! Echter is er wel een foutje.. Rond de 10 minuten schrijf je op +20500, maar op de rekenmachine toets je in -20500
Nee is er nog niet. Ik ga m'n best doen deze en komende week. Je kunt overigens ook op www.osacademie.nl/forum je vragen stellen over filmpjes en over onderwerpen die er nog niet zijn.
Je zegt rond 5:40 dat de toegestane kosten de werkelijke afzet x de voorcalculatorische kostprijs is. Maar vervolgens gebruik je de vvp ipv de voorcalculatorische kostprijs. Dit is best verwarrend. Maar je moet dus altijd de toegestane kosten berekenen met de vvp?
Demi Devonnehet ligt eraan WELKE toegestane kosten je berekent. Als je de toegestane INKOOPWAARDE uitrekent, doe je werkelijke afzet x voorcalculatorische vvp per product. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de toegestane overheadkosten berekenen; werkelijk afzet x voorcalculatorische overheadkosten p.p. Het punt is; wat voor toegestane kosten je ook berekent, je gebruikt altijd de voorcalculatorische gegevens (hier is dat uit het schema linksboven). Snap je het zo beter? In dat kleine voorbeeldje over rekenmachines bereken ik de totale toegestane kosten, als versimpeling, in dat geval neem je dan de gehele kostprijs en niet slechts een onderdeel daaruit.
ik heb een vraag. Waarom wordt bij het resultaat op overheadkosten 9500x43,20 (opslag overheadkosten) gedaan en wordt niet gewoon het bedrag bij de verwachte overheadkosten gebruikt?
Heey vraagje, gerealiseerde verkoopresultaat is dus de werkelijke verkoopprijs excl btw x werkelijke afzet - voorafberekende kostprijs toch? En hoe zit het met prijsverschillen en hoeveelheidsverschillen hoe gaat dat in zijn werk
Klopt wat je zegt ja. Altijd voorcalculatorische kostprijs gebruiken. Prijs- en hoeveelheidsverschillen is een heel ander verhaal; dat gaat over productie-ondernemingen, terwijl dit filmpje bedoeld is voor 'handelsondernemingen' of 'niet-productie ondernemingen'. Lukt niet om dat laatste even in de comments uit te leggen. Heb je een specifiekere vraag?
Zou je misschien een video kunnen maken over breakevenanalyses (incl. de dekkingsbijdrage)? Zou ik fijn vinden aangezien ik dit erg lastig vind en uw filmpjes altijd erg overzichtelijk zijn :).
Omdat eventuele verschillen tussen verwachte en werkelijke kostprijs worden gecorrigeerd door het budgetresultaat (resultaat op inkopen en resultaat op overheadkosten). Bij het verkoopresultaat gebruiken we daarom gewoon de voorcalculatorische kostprijs. Snap je wat ik hiermee bedoel?
Hoe komt het dat veel van de M&O uitleg video's/playlists niet (meer) beschikbaar zijn? Over kostprijs + verkoopprijs bepaling, break-even analyse etc. Zijn die nog ergens te vinden want dit is toch ook een vervolg video?
Kunt u mij vertellen hoe met behulp van de nettowinstmarge de verkoopprijs kan worden berekend? Bij een opgave die ik heb gemaakt was namelijk de nettowinstmarge 30% van de omzet en dan moest de verkoopprijs berekend worden door 30/70 X kostprijs. Waarom moet dit dan gedeeld door 70?
Hoi +Jacquelien Wemmenhove , ik zag je vraag al langskomen op mijn forum. Zet daar even alle gegevens op een rijtje; als ik alle informatie heb over de gevraagde opgave kan ik je het beste helpen.
Isabella, deze uitleg geldt voor een handelsonderneming (zonder productieproces, maar wel met inkoop en verkoop). Prijs & efficiency resultaat hoort bij een productie/industriële onderneming en werkt anders. Uiteraard komen hier ook nog filmpjes over, maar op dit moment zijn deze nog niet gemaakt.
Sennheiser PC 151 Skype Headset. Erg fijne microfoon. Het woord 'skype' in de titel is nogal misleidend want de microfoon is goed te gebruiken voor veel meer dingen zoals opnemen, gamen etc.
Alsjeblieft Angeliqueexxx! Het is overigens geen foutje... het totaal tussen haakjes (9500 x 38,50 + 20.500) wordt eraf gehaald. Als ik die 20.500 er apart afhaal, zoals ik op de rekenmachine doe, is het dus gewoon - 20.500. Denk er maar eens over na :-).
Je kan overal wel een 'resultaat' van maken, als je verwacht en werkelijk met elkaar vergelijkt. Dus resultaat afzet = (verwachte afzet - werkelijke afzet). Zo'n resultaat gebruiken we hier alleen niet. Dit is enkel het resultaat op inkopen en resultaat op overhead kosten. In de resultaten die we wel gebruiken zit de afzet natuurlijk ook verwerkt.
+MrRobinkil wat versta je precies onder een examentraining? Een volledige examentraining met bespreking van examenopgaven e.d. zit wel in de pijplijn maar tijd tekort om die dit schooljaar nog te realiseren. Examentips is een optie, mocht ik daar dit weekend nog aan toekomen.
Het liefst, als dat eventueel nog mogelijk is, globale examentips met dus tips en tricks voor het examen die eventueel van toepassing zijn voor een standaard M&O examen en/of algemeen aangeven op welk onderdeel of onderwerp nou echt 9/10 keer de nadruk op wordt gelegd. Uiteraard staat het deels in de syllabus maar persoonlijk heb ik problemen met het interpreteren van de syllabus omdat het daar te veralgemeend wordt en niet direct gerelateerd aan mijn schoolboeken. Overigens waardeer ik uw inzet zeer voor ons studenten!
+MrRobinkil +MrRobinkil stuur me via mijn site maar even een berichtje, dan heb ik nog wel een documentje voor je met tips (algemeen voor cse en m&o specifiek). Had geen tijd meer voor een filmpje.
Waar doe ik dat dan? Volgens mij gebruik ik de VVP alleen bij het berekenen van de toegestane kosten voor inkopen, en daarbij moet je ook de inkoopkosten meerekenen, niet alleen de inkoopprijs.
bij het berekenen van het resultaat op inkopen gaat het om de totale inkoopkosten bij een bepaalde afzet en niet om de inkoopkosten per product. Je hoeft het dus niet door 9500 delen.
Hallo! Mooi filmpje! Ik heb echter nog wel een vraag. Moet het bezettingsresultaat niet ook worden meegenomen bij de berekening van het budgetresultaat? Alvast bedankt!
Het bezettingsresultaat gebruik je alleen bij industriële / productie ondernemingen. Dit filmpje gaat over de nettowinst berekening bij een niet-productie- of handelsonderneming en hier nemen we dat dus niet mee :).
dankuwel! moet je bij zo'n industriële onderneming het dan op dezelfde manier in rekening brengen als het budgetresultaat hier? dus aftrekken van her verkoopresultaat?
Joris Nanne Ja, dan bereken je dus het bedrijfsresultaat door de budgetresultaten (prijs, efficiency en bezetting) van het verkoopresultaat af te trekken, in de nacalculatie tenminste. In de voorcalculatie doe je dit door de bezettingsresultaten van de fabricage- en verkoopkosten van het verkoopresultaat af te trekken. Os, kun je zeggen of dit klopt? Want ik ben er zelf ook nog mee aan het strugglen..
Ja, bij zowel een handelingsonderneming als bij een productieonderneming geldt: nacalculatorische nettowinst = verkoopresultaat - budgetresultaat. Het verschil zit 'm in het feit dat je bij een productieonderneming het budgetresultaat anders berekent dan bij een handelsonderneming.
Wat een rustgevende stem vergeleken met Juf Janssen.
Haha dankjewel.
Achtergrond die mijn ogen niet s' nachts verbrand, goed handschrift, duidelijke en overzichtelijke uitleg, en een fijne stem. Perfect kanaal!
Thanks!
Jij bent echt een soldaat, avond van tevoren dit filmpje kijken en ik begrijp gelijk het hele hoofdstuk so naar jou broeder
Thanks! Fijn dat je het nu begrijpt.
Zit ik een uur in me boek te lezen, en nog snap ik het niet. Kijk ik dit filmpje van 15 min en ik snap het meteen! Dankjewel.
Nice :-). Alsjeblieft!
Duidelijk gesproken, duidelijk geschreven, duidelijk uitgelegd.. Echt een super filmpje man, reuze bedankt!
Fijn om te horen. Dank voor je compliment!
Wat een held. Thnx! Dit moet iedereen kijken die moeite heeft met M&O!
Graag gedaan. Thanks voor je comment :)
@Crystalina Agyeman: het resultaat op overheadkosten bereken je als volgt --> toegestane overheadkosten - werkelijke overheadkosten. We nemen de toegestane overheadkosten (WERKELIJKE afzet x opslag overheadkosten) in plaats van de verwachte overheadkosten.
Het heeft geen zin om de verwachte overheadkosten te gebruiken omdat deze kosten gebaseerd zijn op een andere afzet (10.000 stuks) dan de werkelijke afzet (9.500 stuks). Het is dus geen eerlijke vergelijking wanneer je de verwachte kosten gebruikt. Ik leg dit ook uit aan de hand van een klein voorbeeldje over rekenmachines. (tussen 4:00 en 6:30)
Snap je wat ik bedoel?
in dit filmpje lijkt het zo makkelijk maar op de toets doe ik het altijd fout
:-). Oefening baart kunst.
Hele fijne stem, een van de weinig op youtube. Thanks voor de heldere uitleg!
Zit te blokken voor M&O eindexamen maar u sleept me erdoorheen :-) Bedankt!
Succes en graag gedaan!
Bedankt voor de uitleg! Ik snap het helemaal!
Echter is er wel een foutje.. Rond de 10 minuten schrijf je op +20500, maar op de rekenmachine toets je in -20500
hoe kan je zo goed schrijven met een cursor
ik gebruik geen muiscursor :)
tekentablet inderdaad.
Super! Een erg goede video met veel uitleg! Alles duidelijk en mooi opgeschreven. Ook een prettige stem om naar te luisteren :)
Thanks :-). Binnenkort volgen er meer M&O video's. Zijn er nog onderwerpen die je graag zou willen zien?
***** De verschillen tussen de balans, winst en verliesrekening en jaarverslag kort toelichten. Of heeft u hier al een video van?
Nee is er nog niet. Ik ga m'n best doen deze en komende week. Je kunt overigens ook op www.osacademie.nl/forum je vragen stellen over filmpjes en over onderwerpen die er nog niet zijn.
Geweldige uitleg! Nu nog toepassen haha
Succes ;-). Gaat vast goedkomen.
Bedankt voor de heldere uitleg, super!
Je zegt rond 5:40 dat de toegestane kosten de werkelijke afzet x de voorcalculatorische kostprijs is. Maar vervolgens gebruik je de vvp ipv de voorcalculatorische kostprijs. Dit is best verwarrend. Maar je moet dus altijd de toegestane kosten berekenen met de vvp?
Demi Devonnehet ligt eraan WELKE toegestane kosten je berekent. Als je de toegestane INKOOPWAARDE uitrekent, doe je werkelijke afzet x voorcalculatorische vvp per product. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de toegestane overheadkosten berekenen; werkelijk afzet x voorcalculatorische overheadkosten p.p.
Het punt is; wat voor toegestane kosten je ook berekent, je gebruikt altijd de voorcalculatorische gegevens (hier is dat uit het schema linksboven).
Snap je het zo beter?
In dat kleine voorbeeldje over rekenmachines bereken ik de totale toegestane kosten, als versimpeling, in dat geval neem je dan de gehele kostprijs en niet slechts een onderdeel daaruit.
***** Oke, ik snap het nu beter. Top, dankjewel!
ik heb een vraag. Waarom wordt bij het resultaat op overheadkosten 9500x43,20 (opslag overheadkosten) gedaan en wordt niet gewoon het bedrag bij de verwachte overheadkosten gebruikt?
Heey vraagje, gerealiseerde verkoopresultaat is dus de werkelijke verkoopprijs excl btw x werkelijke afzet - voorafberekende kostprijs toch?
En hoe zit het met prijsverschillen en hoeveelheidsverschillen hoe gaat dat in zijn werk
Klopt wat je zegt ja. Altijd voorcalculatorische kostprijs gebruiken.
Prijs- en hoeveelheidsverschillen is een heel ander verhaal; dat gaat over productie-ondernemingen, terwijl dit filmpje bedoeld is voor 'handelsondernemingen' of 'niet-productie ondernemingen'. Lukt niet om dat laatste even in de comments uit te leggen. Heb je een specifiekere vraag?
Zou je misschien een video kunnen maken over breakevenanalyses (incl. de dekkingsbijdrage)? Zou ik fijn vinden aangezien ik dit erg lastig vind en uw filmpjes altijd erg overzichtelijk zijn :).
Staat genoteerd en dank voor je compliment!
Is de nacalculatorische nettowinst gelijk aan het nacalculatorische bedrijfsresultaat?
Ja.
Is het verkoopresultaat wat hier wordt uitgelegd het gerealiseerde verkoopresultaat?
+Shaquillah Kogeldans Jep.
super filmpje! ik vond dit altijd het lastigst, maar nu snap ik het!
Hoi, waarom moet je bij verkoopresultaat de werkelijke afzet gebruiken, maar de verwachte kostprijs?
Omdat eventuele verschillen tussen verwachte en werkelijke kostprijs worden gecorrigeerd door het budgetresultaat (resultaat op inkopen en resultaat op overheadkosten). Bij het verkoopresultaat gebruiken we daarom gewoon de voorcalculatorische kostprijs.
Snap je wat ik hiermee bedoel?
Nuttige video's allemaal! perfect om de stof voor mijn examen toch wat beter te begrijpen
Fijn om te horen. Ik hoop er binnenkort weer wat nieuwe video's aan toe te voegen.
Hoe komt het dat veel van de M&O uitleg video's/playlists niet (meer) beschikbaar zijn? Over kostprijs + verkoopprijs bepaling, break-even analyse etc. Zijn die nog ergens te vinden want dit is toch ook een vervolg video?
Die video's zijn er nog niet helaas.
Kunt u mij vertellen hoe met behulp van de nettowinstmarge de verkoopprijs kan worden berekend?
Bij een opgave die ik heb gemaakt was namelijk de nettowinstmarge 30% van de omzet en dan moest de verkoopprijs berekend worden door 30/70 X kostprijs. Waarom moet dit dan gedeeld door 70?
Hoi +Jacquelien Wemmenhove , ik zag je vraag al langskomen op mijn forum. Zet daar even alle gegevens op een rijtje; als ik alle informatie heb over de gevraagde opgave kan ik je het beste helpen.
Bedankt voor de snelle reactie, ik heb de extra info op uw forum gezet.
Oh ja ik snap het! Hartstikke bedankt!
Bij het bepalen van het nacalculatorisch budgetresultaat kijk je dus niet naar de verwachte kosten?
+Pieter Hoogstraten klopt. Je maakt altijd de vergelijking tussen toegestane kosten en werkelijke kosten.
AUB HULP MET MEER MNO VIDEOS! Stomme prijs en efficiency resultaat.. what is het verschil dan met budget resultaat?
Isabella, deze uitleg geldt voor een handelsonderneming (zonder productieproces, maar wel met inkoop en verkoop). Prijs & efficiency resultaat hoort bij een productie/industriële onderneming en werkt anders.
Uiteraard komen hier ook nog filmpjes over, maar op dit moment zijn deze nog niet gemaakt.
was nuttig, dankjewel.
Maar wat is nou de formule (letterlijk in woorden) hier nou voor
De formule voor wat precies? De hele winstberekening? Of een onderdeel ervan?
welke microfoon gebruik je, geluid klinkt erg smooth
Sennheiser PC 151 Skype Headset. Erg fijne microfoon. Het woord 'skype' in de titel is nogal misleidend want de microfoon is goed te gebruiken voor veel meer dingen zoals opnemen, gamen etc.
Ik heb één vraagje: Als je de resultaten op de inkopen gaat berekenen doe jij eerst 9500x40. Wat voor getal is deze 40 euro?
Die € 40 is de VVP (inkoopprijs inclusief inkoopkosten). Toegestane inkoopkosten = werkelijke afzet x VVP.
Duidelijk zo?
Bedankt! Het is helemaal duidelijk zo! Door dit filmpje ga ik zeker weten een voldoende halen op mijn tentamen M&O overmorgen!
Alsjeblieft Angeliqueexxx! Het is overigens geen foutje... het totaal tussen haakjes (9500 x 38,50 + 20.500) wordt eraf gehaald. Als ik die 20.500 er apart afhaal, zoals ik op de rekenmachine doe, is het dus gewoon - 20.500. Denk er maar eens over na :-).
Er is toch ook zoiets als resultaat op afzet ?
Je kan overal wel een 'resultaat' van maken, als je verwacht en werkelijk met elkaar vergelijkt. Dus resultaat afzet = (verwachte afzet - werkelijke afzet). Zo'n resultaat gebruiken we hier alleen niet. Dit is enkel het resultaat op inkopen en resultaat op overhead kosten. In de resultaten die we wel gebruiken zit de afzet natuurlijk ook verwerkt.
Erg duidelijk!
Komt er eventueel nog een examentraining of examentips video voor dit jaar?
+MrRobinkil wat versta je precies onder een examentraining? Een volledige examentraining met bespreking van examenopgaven e.d. zit wel in de pijplijn maar tijd tekort om die dit schooljaar nog te realiseren.
Examentips is een optie, mocht ik daar dit weekend nog aan toekomen.
Het liefst, als dat eventueel nog mogelijk is, globale examentips met dus tips en tricks voor het examen die eventueel van toepassing zijn voor een standaard M&O examen en/of algemeen aangeven op welk onderdeel of onderwerp nou echt 9/10 keer de nadruk op wordt gelegd. Uiteraard staat het deels in de syllabus maar persoonlijk heb ik problemen met het interpreteren van de syllabus omdat het daar te veralgemeend wordt en niet direct gerelateerd aan mijn schoolboeken. Overigens waardeer ik uw inzet zeer voor ons studenten!
+MrRobinkil +MrRobinkil stuur me via mijn site maar even een berichtje, dan heb ik nog wel een documentje voor je met tips (algemeen voor cse en m&o specifiek). Had geen tijd meer voor een filmpje.
Ik heb via uw site mij aangemeld en onder "M&O Examenopgaven" de vraag naar uw document gepost.
Ik heb je gisteravond al gemaild op het e-mailadres wat je daar geregistreerd had. In de mail staat het document waar ik het over had.
waarom rekent u het verkoopresultaat nu met de vvp en niet met de verwachte 38
Waar doe ik dat dan? Volgens mij gebruik ik de VVP alleen bij het berekenen van de toegestane kosten voor inkopen, en daarbij moet je ook de inkoopkosten meerekenen, niet alleen de inkoopprijs.
Mag ik vragen waarom je niet de inkoopkosten deelt door 9500 ? Het is toch niet zo dat je de totale inkoopkosten ervan af moet halen ?
bij het berekenen van het resultaat op inkopen gaat het om de totale inkoopkosten bij een bepaalde afzet en niet om de inkoopkosten per product. Je hoeft het dus niet door 9500 delen.
Super bedankt!! Snapte er helemaal niks van, maar nu wel :D
Alsjeblieft. Fijn dat het je duidelijker is geworden :-)!
hardstikke bedankt!!
+Melvin Bourne graag gedaan!
Hallo! Mooi filmpje! Ik heb echter nog wel een vraag. Moet het bezettingsresultaat niet ook worden meegenomen bij de berekening van het budgetresultaat? Alvast bedankt!
Het bezettingsresultaat gebruik je alleen bij industriële / productie ondernemingen. Dit filmpje gaat over de nettowinst berekening bij een niet-productie- of handelsonderneming en hier nemen we dat dus niet mee :).
dankuwel! moet je bij zo'n industriële onderneming het dan op dezelfde manier in rekening brengen als het budgetresultaat hier? dus aftrekken van her verkoopresultaat?
Joris Nanne Ja, dan bereken je dus het bedrijfsresultaat door de budgetresultaten (prijs, efficiency en bezetting) van het verkoopresultaat af te trekken, in de nacalculatie tenminste. In de voorcalculatie doe je dit door de bezettingsresultaten van de fabricage- en verkoopkosten van het verkoopresultaat af te trekken. Os, kun je zeggen of dit klopt? Want ik ben er zelf ook nog mee aan het strugglen..
O oke, ik snap het denk ik! Dankjewel!!
Ja, bij zowel een handelingsonderneming als bij een productieonderneming geldt: nacalculatorische nettowinst = verkoopresultaat - budgetresultaat.
Het verschil zit 'm in het feit dat je bij een productieonderneming het budgetresultaat anders berekent dan bij een handelsonderneming.
Bedankt!
+Sven Hoffmann alsjeblieft!
De verkoopresultaat is berekend met de oude kostprijs, je moet de nieuwe kostprijs berekenen.
Nope, wat je zegt klopt niet. Het verkoopresultaat bereken je altijd met behulp van de voorcalculatorische kostprijs.
Had ik dit maar gelezen, voor mijn tentamen :p Tja doorrekeningsfouten worden niet zwaar bestraft...
Ik ga de komende tijd met M&O filmpjes aan de slag. Dus er komt extra hulp aan ;-).
Mijn leven gered📚
Nice!