Tota la raó, professor Sala i Martín. Fa pocs anys em vaig donar d'alta d'Autònom i m'he trobat alguns inconvenients seriosos, que segurament no hagués tingut si a l'escola hagués rebut formació bàsica, correcta i completa en temes d'economia, organització de l'empresa, normativa laboral, etc. Crec que la informació que he rebut a l'escola en temes d'economia ha estat pràcticament nul·la, i la poca que he rebut ha estat incompleta, insuficient, i fins i tot esvieixada. Fora d'alguns problemes de l'assignatura de matemàtiques on t'ensenyaven a calcular operacions quotidianes dom anar a comprar, etc.. Però res més. Per aquest motiu, Professor Xavier Sala i Martín, li agraeixo aquest caràcter didàctic que tenen les seves entrevistes.
No. Eren Directors de oficina que tenen objectius de la Banca. Pero curiosament les preferents tot i ser un producte molt inadecuat per el inversor amb poc coneixement o conservador van caure especialment a les caixes, moltes poc o molt controlades pel poder politic.
En LA ESO no se explica tampoco medicina, no creo que eso sea un problema. La gente sí que sabe economía y de otro lado los economistas no se ponen de acuerdo, tiene que ver con la política.
Quizá. Pero lo que es cierto es que no conocer sobre economía permite que políticos nos manipulen con extrema facilidad. Y aunque es cierto que no siempre se ponen de acuerdo si que hay un marco muy amplio en el que se coincide mayoritariamente.
Cómo habrá explicado en la universidad de Columbia la huida de empresas y capitales catalanes a otras regiones. O como no hemos cargado el ser la principal puerta de entrada de empresas y multinacionales al mercado ibérico que ya se van a Madrid, Valencia o Málaga. Cuantos puestos de trabajo y oportunidades perdidas por culpa del Procés.
De hecho no hacía falta mayor explicación, eran de dominio público las presiones, coacciones y amenazas del gobierno español y otros personajes influyentes del Reino de España para hacerlas huir. 🤷♂
@@jordi6795 No hizo falta nadie de ningún reino para destrozar la convivencia y hacer huir empresas y capitales. El govern encabezado por Puigdemont fue tan desastroso, populista y vende humos que ellos solos se bastaron para arrasarlo todo.
@@francescjosepbrau2530 els qué vindrian aquí per el sistema sanitari no tenen ni diners per un vitllet d'avió. Això sí és un país qué sí no tens horaris y no t'importa treballa del qué sigui i tens un cos fort pots guanyar uns diners.
Estats Units és un país que gasta el 17% del seu PIB en sanitat, Espanya pràcticament té la meitat d'aquesta xifra en relació al seu PIB (clarament menor), per tant no es pot considerar el sector sanitari americà com a eficient, a més que allà les assegurances principalment les proporcionen les empreses que contracten a treballadors i quan algú es queda a l'atur ha de fer front a greus problemes burocràtics i econòmics per aconseguir accedir a la seva sanitat. Vol dir això que la sanitat privada és dolenta i s'ha de prioritzar la inversió pública? No ho crec. Per exemple, anecdòticament, ma mare amb uns ingressos de 1700€ al mes amb despeses comunes a la classe mitja (fins i tot mitja-baixa donada la inflació), va tenir greus problemes durant la pandèmia, i la sanitat pública no va ser capaç d'aportar-li una solució, aleshores gràcies a que ma mare és una dona emprenedora i estalviadora, tenia un coixí econòmic amb el qual es va poder permetre el pagament d'un tractament privat que li va salvar la vida. Portant-ho a una dimensió més global, hi ha alguns països, com ara Singapur (ja sé que no és una democràcia i condemno aquesta faceta del seu sistema polític), tenen un sistema sanitari semi-privat però molt més eficient que un sistema públic europeu. Allà classifiquen els hospitals en 5 categories diferents, cadascuna té millors prestacions, les categories inferiors estan més subvencionades per l'estat i les superiors menys, però el ciutadà té la llibertat de si vol gastar una mica més de la seva butxaca, contractar una assegurança o optar sempre per la banda subvencionada. Igualment, aquesta progressivitat en les prestacions, fa que el 60% del cost mèdic allà sigui privat, de manera que es pot reinvertir en investigació i també en millorar les prestacions a través de la competència. Al final jo penso que s'haurà de fer una reforma, perquè tal com hauràs escoltat, Espanya deu el 95% del seu PIB a Europa i ara tenim interessos alts, aleshores això fa que la major part dels nostres impostos vagi a pagar aquest deute i després a la colla de mantinguts que ens governen i gaudeixen de privilegis, i després una part va als serveis públics. Val la pena asfixiar fiscalment tant a la població per aquest tipus de retorn i banalitzar totalment els serveis privats? La veritat és que, amb la mà al cor, crec que no perquè al final el que és gratuït acaba sortint car.
@@kodomo1191 Si el sistema públic frecasa no será per falta de recursos será per una mala gestió o una gestió buscade per qué fracassi lo públic per després fe el gran negoci.
@@Maria-ir8il Dubto bastant que no sigui per una falta de recursos, només cal que et fixis en el programa i vegis que els metges cobren una misèria i això que la inversió és relativament "eficient", en l'altre cas, cal remarcar que en part, si s'ha donat el cas que algunes empreses poden fer el gran negoci és per exemple perquè determinats estats han anat adaptant les lleis de patents de tal manera que s'afavoreix bastant a grans grups farmacèutics, precisament si es fes una "liberalització" (en el bon sentit, no en el sentit de la dreta) que permetés facilitar l'accés a la participació al mercat a altres grups de persones i es pogués treballar més en l'emprendiment en aquest sector, parts de la societat civil amb una bona formació i bones idees podrien accedir al mercat oferint millors i variades prestacions. Però precisament per tenir estats gegants, amb polítics poc transparents que modifiquen les legislacions per concedir privilegis i no creant mercats inclusius, aleshores és quan apareixen aquestes disfuncionalitats que tothom diu que té el sistema capitalista.
Van a descubrir petróleo de debajo de las piedras barato y abundante y podremos seguir creciendo al 2% anual de forma indefinida. Como dice, esto es pasajero jajaja...tendría que hablar más con los físicos a los que hace referencia al principio del vídeo.
@@xavis305 no sé a qué crecimiento te refieres. Yo entiendo el crecimiento que venden desde el sistema como un aumento de la producción de bienes y servicios. Y eso no se cómo se puede conseguir sin incrementar el uso de energía. Porque aunque cambies un proceso final por uno más más eficiente, en el camino gastarás mucha energía en hacerlo más eficiente. Y bajo la lógica capitalista, si es más eficiente, se tenderá a saturarlo. Si la eficiencia de los aviones fuera el doble y los billetes costaran de media una tercera parte de lo que cuestan, la gente utilizaría mucho más el avión, incluso aunque no fuera necesario, por su accesibilidad. Haciendo que el total del gasto fuera igual o superior que cuando no era tan eficiente. Por poner un ej. La lógica capitalista de crecimiento es abarcarlo todo a una velocidad muy superior a la que tiene de regeneración la tierra. No hay nada realmente sostenible. Pero hay una diferencia muy grande en ser sostenible por 100 años o por 100,000
I tú? no vives del capital. No veo que los de 'izquierdas' le hagan ascos al capital. Una vez están en el poder, después de engañar a sus votantes, vivan en la pobreza ni repartan nada suyo a los demás, màs bien son de repartirse lo de los demás. Cuánta hipocresía y mentes obtusas que hay!
Quant cobra en Xavi per dir el "futbol es así" a la tv pública? Surt més car que la Rahola que cobrava 1777 euros com experta en todologia? Quina colla ...
Ans al contrari. Planteja uns raonaments molt encertats i explica de manera molt entenedora diversos conceptes de la macroeconomia i el seu comportament amb el pas del temps.
El percentatge d'adults que tenen educació financera a l'Estat Espanyol és d'entre el 41 i el 50%, gairebé la meitat de la gent desconeix com funciona l'economia i les finances a un punt raonable. Dit això no és estrany que els bancs ens hagin enganyat tant, que la dreta hagi donat privilegis a certs grups de població i molts ho hagin interpretat com a "neoliberalisme" i la millor solució que ha trobat la majoria de la societat és donar-li poder a uns populistes d'esquerres que l'únic que estan fent és substraure rendes a la població sota la premissa que s'ataquen als rics, mentre la inflació va pujant i cada cop la gent paga més impostos pel mateix poder adquisitiu, això és populisme fiscal i engany generalitzat. Aleshores, fixa't que el que ell està fent és, fins a cert punt, admirable, perquè ens està fent guanyar consciència i permetre'ns accedir a coneixements que ens fan qüestionar grans empreses, bancs i polítics populistes.
L'economia va de tomsr decisions inteligents, com el divorci. Claro que sí, mete el amor en la función de utilidad cuadrática y despeja las condiciones de primer orden. En fin...
Xavier Sala i Martin, dado que eres tan optimista con el futuro empleo,, explícanos aquí a todos por qué se está preparando una "RENTA BÁSICA UNIVERSAL". Según tú se va a crear muchísimo trabajo. Entonces no entiendo que tenga que haber una renta básica universal. Es muy peligroso que gente como tú reparta consejos por los gobiernos del mundo. Es muy peligroso. Si hablas como una autoridad, deberías ser una autoridad. Explícanos el tema de la renta básica por favor.
Que los economistas no salen a los medios a comunicarse con la gente dice, pero si desde 2008 no paran de salir economistas estrella en los medios! Lo que pasa es que la economía no es una ciencia como la física, y en 2008 no vieron venir la crisis ninguno (y si alguno lo vio se calló, por miedo a hacer el ridículo) Vende humos con ínfulas de científicos.
El sistema es muy resiliente, y Alemania se está hundiendo y se llevará con ella al resto de Europa...sin gas a demanda barato se acaba la fiesta...y sin gasoil ya puffg
@@Jango114 per començar diu que la crisis del subministraments i els preus és NOMES conseqüència de la guerra... no debia veure els preus de l'electricitat abans de la guerra, ni la crisis dels microxips, ni l'escassetat de diesel, ni el pic del petroli.. Però per una ment neoliberal i curteta com la seva és difícil entendre la complexitat dels sistemes.
@@rosabernal3148 jajajajajajjajaaja i nomes per ser professor d’universitat la seva paraula ja val més que la de qualsevol altra? Per aquesta mentalitat com la teva europa està com està! Perque acceptem tot el que ens diuen els de dalt, com si la teva vida sigues molt important per ells… En fin serafin.
Cal apartar-se d'aquesta economia qué ens escanya. Primer deixa el individualisme a un calaix. Soderalitat entre nosaltres. Coperativas productivas i de consum. Formació artesana. Reciclatge a tope. Consumi ecológico . No tira menja. No hipotecàrte per coses no necessàries. Aprendre de teni la capacitat de sabe qué volen els qué no volen el millo per tú sí no per la seva butxaca. No et compliquis la vida demostran als veïns lo qué no ets económicamente parlant. Finalment això et fa gasta uns diners qué moltes vegades no tens. Etc etc etc. Segu qué el Sala Martin diria qué això no funcionarà mai . Però perquè no ho provem? Finalment és molt fàcil. Apa endavant i deixem aquests economistes amb un pam de nas. Salut.
Aquest es precisament el cami de la servitud, però no m'extranya gens... molta gent pensa el mateix. Confonen a banda consumisme amb capitalisme i precisament per això el que demana el XSiM es molt necessari.
M'acaba de dir aquest paio que he de decidir tenir fills o divorciarme en base a criteris economics? Quins collons!!! No en te ni idea de que va la vida
...Si vols tenir fills i no pots alimentarlos aqui si que tens un problema.....les coses se han de pensar primer, igual que divorciarte.....hi ha cops que mes val seguir aguantan canvian el xip, perque tens molt a perdre
Mmmm..., bàsicament, sí, i és un bon consell. T'imagines tenir fills per exemple a principis de la carrera? O es treballa per pagar la carrera o es treballa per alimentar els fills..., o, per altra banda, t'imagines divorciar-te si acabes de perdre la feina i no tens estalvis? Com es paga llavors el divorci? Potser es pot demanar diners als pares..., però i si ja no hi són...? L'economia és més rellevant del que sembla a vegades.
En tot cas suposo que vols dir que no HAURIA de ser així. Jo estic d'acord, que per tenir un fill tingui que pensar si podré pagar totes les despeses és un símptoma de que malament anem. Però eh! Tranquil. Que la gent que en sap diu que tot va bé, com aquests del Banc Central o molts milionaris. Perquè serà?...
Tota la raó, professor Sala i Martín. Fa pocs anys em vaig donar d'alta d'Autònom i m'he trobat alguns inconvenients seriosos, que segurament no hagués tingut si a l'escola hagués rebut formació bàsica, correcta i completa en temes d'economia, organització de l'empresa, normativa laboral, etc. Crec que la informació que he rebut a l'escola en temes d'economia ha estat pràcticament nul·la, i la poca que he rebut ha estat incompleta, insuficient, i fins i tot esvieixada. Fora d'alguns problemes de l'assignatura de matemàtiques on t'ensenyaven a calcular operacions quotidianes dom anar a comprar, etc.. Però res més.
Per aquest motiu, Professor Xavier Sala i Martín, li agraeixo aquest caràcter didàctic que tenen les seves entrevistes.
Me encanta Xavier sala Martín, molt intel·ligent
No estem a punt per les coloraines d'aquest pallasso, això segur!
I qui li venir les preferents a les padrines?
A lo millor eren economistes, els que venien les preferents?
No. Eren Directors de oficina que tenen objectius de la Banca. Pero curiosament les preferents tot i ser un producte molt inadecuat per el inversor amb poc coneixement o conservador van caure especialment a les caixes, moltes poc o molt controlades pel poder politic.
En LA ESO no se explica tampoco medicina, no creo que eso sea un problema. La gente sí que sabe economía y de otro lado los economistas no se ponen de acuerdo, tiene que ver con la política.
Quizá. Pero lo que es cierto es que no conocer sobre economía permite que políticos nos manipulen con extrema facilidad. Y aunque es cierto que no siempre se ponen de acuerdo si que hay un marco muy amplio en el que se coincide mayoritariamente.
deixa acabar les frases al professor ...home. 🤫
Cómo habrá explicado en la universidad de Columbia la huida de empresas y capitales catalanes a otras regiones. O como no hemos cargado el ser la principal puerta de entrada de empresas y multinacionales al mercado ibérico que ya se van a Madrid, Valencia o Málaga.
Cuantos puestos de trabajo y oportunidades perdidas por culpa del Procés.
Cuando acabes esta novela de ficción, nos avisas.
@@csitMusic Músico, no seas crédulo. Yo no soy el novelista sino el que te puede hacer despertar
El desastre del Proces es incalculable
De hecho no hacía falta mayor explicación, eran de dominio público las presiones, coacciones y amenazas del gobierno español y otros personajes influyentes del Reino de España para hacerlas huir. 🤷♂
@@jordi6795
No hizo falta nadie de ningún reino para destrozar la convivencia y hacer huir empresas y capitales. El govern encabezado por Puigdemont fue tan desastroso, populista y vende humos que ellos solos se bastaron para arrasarlo todo.
Aquests garrulus que parlan malament de Xavier Sala, no son de catalunya, si no no ho entenc
La sanitat a Estats Units sí no tens diners et mors a les escales dels Hospitals.
@@francescjosepbrau2530 els qué vindrian aquí per el sistema sanitari no tenen ni diners per un vitllet d'avió.
Això sí és un país qué sí no tens horaris y no t'importa treballa del qué sigui i tens un cos fort pots guanyar uns diners.
@Francesc Josep Brau molt equivocat, venen un merder de gent fugint de la inseguretat, tant de les armes com de la sanitat USA
Estats Units és un país que gasta el 17% del seu PIB en sanitat, Espanya pràcticament té la meitat d'aquesta xifra en relació al seu PIB (clarament menor), per tant no es pot considerar el sector sanitari americà com a eficient, a més que allà les assegurances principalment les proporcionen les empreses que contracten a treballadors i quan algú es queda a l'atur ha de fer front a greus problemes burocràtics i econòmics per aconseguir accedir a la seva sanitat. Vol dir això que la sanitat privada és dolenta i s'ha de prioritzar la inversió pública? No ho crec.
Per exemple, anecdòticament, ma mare amb uns ingressos de 1700€ al mes amb despeses comunes a la classe mitja (fins i tot mitja-baixa donada la inflació), va tenir greus problemes durant la pandèmia, i la sanitat pública no va ser capaç d'aportar-li una solució, aleshores gràcies a que ma mare és una dona emprenedora i estalviadora, tenia un coixí econòmic amb el qual es va poder permetre el pagament d'un tractament privat que li va salvar la vida.
Portant-ho a una dimensió més global, hi ha alguns països, com ara Singapur (ja sé que no és una democràcia i condemno aquesta faceta del seu sistema polític), tenen un sistema sanitari semi-privat però molt més eficient que un sistema públic europeu. Allà classifiquen els hospitals en 5 categories diferents, cadascuna té millors prestacions, les categories inferiors estan més subvencionades per l'estat i les superiors menys, però el ciutadà té la llibertat de si vol gastar una mica més de la seva butxaca, contractar una assegurança o optar sempre per la banda subvencionada. Igualment, aquesta progressivitat en les prestacions, fa que el 60% del cost mèdic allà sigui privat, de manera que es pot reinvertir en investigació i també en millorar les prestacions a través de la competència.
Al final jo penso que s'haurà de fer una reforma, perquè tal com hauràs escoltat, Espanya deu el 95% del seu PIB a Europa i ara tenim interessos alts, aleshores això fa que la major part dels nostres impostos vagi a pagar aquest deute i després a la colla de mantinguts que ens governen i gaudeixen de privilegis, i després una part va als serveis públics. Val la pena asfixiar fiscalment tant a la població per aquest tipus de retorn i banalitzar totalment els serveis privats? La veritat és que, amb la mà al cor, crec que no perquè al final el que és gratuït acaba sortint car.
@@kodomo1191 Si el sistema públic frecasa no será per falta de recursos será per una mala gestió o una gestió buscade per qué fracassi lo públic per després fe el gran negoci.
@@Maria-ir8il Dubto bastant que no sigui per una falta de recursos, només cal que et fixis en el programa i vegis que els metges cobren una misèria i això que la inversió és relativament "eficient", en l'altre cas, cal remarcar que en part, si s'ha donat el cas que algunes empreses poden fer el gran negoci és per exemple perquè determinats estats han anat adaptant les lleis de patents de tal manera que s'afavoreix bastant a grans grups farmacèutics, precisament si es fes una "liberalització" (en el bon sentit, no en el sentit de la dreta) que permetés facilitar l'accés a la participació al mercat a altres grups de persones i es pogués treballar més en l'emprendiment en aquest sector, parts de la societat civil amb una bona formació i bones idees podrien accedir al mercat oferint millors i variades prestacions. Però precisament per tenir estats gegants, amb polítics poc transparents que modifiquen les legislacions per concedir privilegis i no creant mercats inclusius, aleshores és quan apareixen aquestes disfuncionalitats que tothom diu que té el sistema capitalista.
Aquest paio..era de la directiva del Barça..?? 😄😄😄Ja está clar....
Van a descubrir petróleo de debajo de las piedras barato y abundante y podremos seguir creciendo al 2% anual de forma indefinida. Como dice, esto es pasajero jajaja...tendría que hablar más con los físicos a los que hace referencia al principio del vídeo.
Se puede crecer sin extraer petroleo. El vinculo interesado entre la explotación de recursos naturales y crecimiento no es correcto.
@@xavis305 no sé a qué crecimiento te refieres. Yo entiendo el crecimiento que venden desde el sistema como un aumento de la producción de bienes y servicios. Y eso no se cómo se puede conseguir sin incrementar el uso de energía. Porque aunque cambies un proceso final por uno más más eficiente, en el camino gastarás mucha energía en hacerlo más eficiente. Y bajo la lógica capitalista, si es más eficiente, se tenderá a saturarlo. Si la eficiencia de los aviones fuera el doble y los billetes costaran de media una tercera parte de lo que cuestan, la gente utilizaría mucho más el avión, incluso aunque no fuera necesario, por su accesibilidad. Haciendo que el total del gasto fuera igual o superior que cuando no era tan eficiente. Por poner un ej. La lógica capitalista de crecimiento es abarcarlo todo a una velocidad muy superior a la que tiene de regeneración la tierra. No hay nada realmente sostenible. Pero hay una diferencia muy grande en ser sostenible por 100 años o por 100,000
al loro! que no estamos tan mal!
Només 20 estudiants? Sembla que el MBA de Columbia te un 16% de enrollment acceptance... 1.215 de 6.500 solicituts.
No ha parlat de MBA, sinó de la universitat. La carrera a la universitat.
Como siempre proteger al capital que sino sera peor ...quins collons ..Convergencia pura i dura.
I tú? no vives del capital. No veo que los de 'izquierdas' le hagan ascos al capital. Una vez están en el poder, después de engañar a sus votantes, vivan en la pobreza ni repartan nada suyo a los demás, màs bien son de repartirse lo de los demás. Cuánta hipocresía y mentes obtusas que hay!
Hola Sala i Martin ......¿Que no decias que seriamos Independientes? Vaya estafa a Cataluña....
Si fessim cas a en Xavier, anirien molt millor les coses
Quant cobra en Xavi per dir el "futbol es así" a la tv pública? Surt més car que la Rahola que cobrava 1777 euros com experta en todologia? Quina colla ...
Sento que aquest home cada cop va a pitjor. No s'entera de res.
Tu si que t'enteres no?
Ans al contrari. Planteja uns raonaments molt encertats i explica de manera molt entenedora diversos conceptes de la macroeconomia i el seu comportament amb el pas del temps.
És que no tothom té la capacitat per entendre el que diu. S'ha de tenir un coeficient una mica alt... i cultura.
El percentatge d'adults que tenen educació financera a l'Estat Espanyol és d'entre el 41 i el 50%, gairebé la meitat de la gent desconeix com funciona l'economia i les finances a un punt raonable. Dit això no és estrany que els bancs ens hagin enganyat tant, que la dreta hagi donat privilegis a certs grups de població i molts ho hagin interpretat com a "neoliberalisme" i la millor solució que ha trobat la majoria de la societat és donar-li poder a uns populistes d'esquerres que l'únic que estan fent és substraure rendes a la població sota la premissa que s'ataquen als rics, mentre la inflació va pujant i cada cop la gent paga més impostos pel mateix poder adquisitiu, això és populisme fiscal i engany generalitzat. Aleshores, fixa't que el que ell està fent és, fins a cert punt, admirable, perquè ens està fent guanyar consciència i permetre'ns accedir a coneixements que ens fan qüestionar grans empreses, bancs i polítics populistes.
Lazi
Tpm.
Cuando ya normalizamos como profesión TH-camr...mala marcha jajajajajajaja
No t’aguanto, tu tmb tens un problema 🤡
Mare de déu, quin desastre de tio
L'economia va de tomsr decisions inteligents, com el divorci. Claro que sí, mete el amor en la función de utilidad cuadrática y despeja las condiciones de primer orden. En fin...
quin cregut de me...
Xavier Sala i Martin, dado que eres tan optimista con el futuro empleo,, explícanos aquí a todos por qué se está preparando una "RENTA BÁSICA UNIVERSAL". Según tú se va a crear muchísimo trabajo. Entonces no entiendo que tenga que haber una renta básica universal.
Es muy peligroso que gente como tú reparta consejos por los gobiernos del mundo. Es muy peligroso. Si hablas como una autoridad, deberías ser una autoridad. Explícanos el tema de la renta básica por favor.
Que los economistas no salen a los medios a comunicarse con la gente dice, pero si desde 2008 no paran de salir economistas estrella en los medios! Lo que pasa es que la economía no es una ciencia como la física, y en 2008 no vieron venir la crisis ninguno (y si alguno lo vio se calló, por miedo a hacer el ridículo)
Vende humos con ínfulas de científicos.
El sistema es muy resiliente, y Alemania se está hundiendo y se llevará con ella al resto de Europa...sin gas a demanda barato se acaba la fiesta...y sin gasoil ya puffg
Realment a aquestes alçades del partit hem de seguir escoltant a aquest ruc? Parla com si estiguessim als anys 80, quin paio mes ignorant.
En quin punt s'equivoca? Pregunta seria, no domino molt el tema economia...
Què és el que "ignora" si es pot saber?
@@Jango114 per començar diu que la crisis del subministraments i els preus és NOMES conseqüència de la guerra... no debia veure els preus de l'electricitat abans de la guerra, ni la crisis dels microxips, ni l'escassetat de diesel, ni el pic del petroli.. Però per una ment neoliberal i curteta com la seva és difícil entendre la complexitat dels sistemes.
Es profesor universitari. Tu que ets?
@@rosabernal3148 jajajajajajjajaaja i nomes per ser professor d’universitat la seva paraula ja val més que la de qualsevol altra? Per aquesta mentalitat com la teva europa està com està! Perque acceptem tot el que ens diuen els de dalt, com si la teva vida sigues molt important per ells… En fin serafin.
Molt millor en Sala i Martín que no pas el ninyo besserra.
Eskrriu ve el sseu nnom ome
Sortiran noves feines pero no compensarán la destrucció generada en Lera post digital... I aquet ruc parlant del trade off automobil-cavalls
UFFFF! Quanta inteligencia desaprofitada que s'està perdent el món ambu tú!... si consideres que està parlant un ruc.
Cal apartar-se d'aquesta economia qué ens escanya.
Primer deixa el individualisme a un calaix.
Soderalitat entre nosaltres.
Coperativas productivas i de consum.
Formació artesana.
Reciclatge a tope.
Consumi ecológico .
No tira menja.
No hipotecàrte per coses no necessàries.
Aprendre de teni la capacitat de sabe qué volen els qué no volen el millo per tú sí no per la seva butxaca.
No et compliquis la vida demostran als veïns lo qué no ets económicamente parlant. Finalment això et fa gasta uns diners qué moltes vegades no tens.
Etc etc etc.
Segu qué el Sala Martin diria qué això no funcionarà mai .
Però perquè no ho provem?
Finalment és molt fàcil.
Apa endavant i deixem aquests economistes amb un pam de nas.
Salut.
Aquest es precisament el cami de la servitud, però no m'extranya gens... molta gent pensa el mateix. Confonen a banda consumisme amb capitalisme i precisament per això el que demana el XSiM es molt necessari.
Tota la raó...!!! Estem desfassats...!!
Regresen el crackovia
Él chaquetas indepre vendiendo su libro…Este no acierta ni al cara-Cruz…como el niño Becerra otro oráculo 😆
M'acaba de dir aquest paio que he de decidir tenir fills o divorciarme en base a criteris economics? Quins collons!!! No en te ni idea de que va la vida
...Si vols tenir fills i no pots alimentarlos aqui si que tens un problema.....les coses se han de pensar primer, igual que divorciarte.....hi ha cops que mes val seguir aguantan canvian el xip, perque tens molt a perdre
Mmmm..., bàsicament, sí, i és un bon consell. T'imagines tenir fills per exemple a principis de la carrera? O es treballa per pagar la carrera o es treballa per alimentar els fills..., o, per altra banda, t'imagines divorciar-te si acabes de perdre la feina i no tens estalvis? Com es paga llavors el divorci? Potser es pot demanar diners als pares..., però i si ja no hi són...? L'economia és més rellevant del que sembla a vegades.
En tot cas suposo que vols dir que no HAURIA de ser així. Jo estic d'acord, que per tenir un fill tingui que pensar si podré pagar totes les despeses és un símptoma de que malament anem.
Però eh! Tranquil. Que la gent que en sap diu que tot va bé, com aquests del Banc Central o molts milionaris. Perquè serà?...
Home, influir influeix. No ho decidiràs exclusivament per motius o criteris econòmics, però és una variable important.
Y politizar todo otra "feina".