je hebt het over goed zonlicht of eigenlijk geen schaduw. nu bestaat er in de wetgeving voor windmolens het windrecht hetgeen betekent dat in de buurt van een windmolen geen hoge gebouwen mogen staan in verband met de windschaduw die het werpt op de windmolen. bestaat er iets vergelijkbaars voor de zonnepanelen een direct zon licht recht anders kan deze niet volle performance leveren?
Gelukkig valt het nog mee met de stroomprijs anno 2021, die is gedaald sinds deze presentatie ipv 7% per jaar gestegen (22 ct/kWh, bij 9 jaar en 7% zou het nu 45 ct/kWh geweest moeten zijn (al had de ODE en energiebelasting dan ook 7% per jaar moeten stijgen)).
Jeroen, heeft u inmiddels al de stap al gemaakt dat de panelen niet meer op het dak zelf liggen maar op een constructie die door middel van een tracker de zon volgt? In de US noemt men dat hier een "Solar tracker". Dit heeft bij ons tot een 52% meer opbrengst geleverd vanwege de extreme effecientie.
Wel ja, nadat hij eerst een jaarverbruik van 13.000 kWh had. Daar zou ik zelfs met weerstandsverwarming ipv gasketel niet aan komen in ons hoekhuis. Daarbovenop zou ik ook nog 25000 km elektrisch kunnen rijden (en dan hebben we al 2 vriezers, 1 koelkast, een closein boiler, WP-droger, wasmachine). Hij heeft de Trias Energetica dus wel zelf opnieuw uitgevonden lijkt het, dus ja na die ervaring zul je de Trias Energetica wel goed begrijpen ja.
droogmolen?? ik heb een warmtepomp droger... ik heb ook airco maar voordat ik die had aangeschaft had ik alle zuid ramen met zonnewering voorzien!! uiteindelijk vallen de kosten voor de airco op die manier ook echt mee. wat ik ook nog mist in dit filmpje is een laptop tegenover een vaste computer. dit scheeld ook ( ook een tablet tegenover een laptop) ik verbruik in ieder geval onder de 2200kwh per jaar met 2 personen
Ovredrijven is ook een vak, met realistiche cijfers reken zijn de tvt ook een goede investering. Maar als je met deze cijfers rekent krijg je alleen teleurstellingen bij mensen die het zelf die door rekenen en krijg je dus het tegengestelde effect. Je kan in iedergeval zien dat Jeroen in iedergeval veel plezier heeft met het neerleggen van mijn panelen
Het antwoord op de vraag 'waarom zonnepanelen' is: omdat de overheid ons dan allemaal dwingt om mee te betalen aan de hobbies van meneer Van Agt. De enige reden waarom hij geld verdient is dat hij een veel hoger bedrag krijgt voor de stroom die hij levert dan voor de stroom die hij koopt. Dat verschil is een vorm van subsidie. Jeroen van Agt is positief, uiteraard want hij wordt er beter van. Als maatschappij is zonneenergie echter nog steeds veel duurder als bijvorbeeld fossiele of kernenergie. Milieuvoordelen zijn er niet, de olie raakt niet op en is goedkoper dan ooit. De opwarming van de aarde is een non-probleem en het oppervlaktebeslag van die zonnepanelen is enorm. Van Agt concentreert zich op het huishoudelijke energieverbruik (sorry: stroomverbruik), maar dat is maar een vijfde (plm) van het totale elektriciteitsverbruik. Dus de besparingen die Van Agts werk opleveren zijn minuscuul. Hij heeft gelijk met er op te wijzen dat de energieprijzen voortdurend stijgen. Zijn eigen hobby is daarvan een van de hoofdoorzaken.
Beste Gaius (ik neem aan dat je niet echt zo heet, ik ben wel Theo Richel), Ik vrees dat je inderdaad in een andere werkelijkheid leeft. Een jaar geleden lag de olieprijs nog rond de 140 dollar per barrel, nu 65. Ik vind het prima als je dat schandalig duur vindt, maar het is wel 'goedkoper dan ooit'. Dat van dat terugverdienen van zonnepanelen in vijf jaar mag je me even voorrekenen. Graag met gebruik van de huidige olieprijzen. Vriendelije groet, Theo Richel
De discussie ging eerst over de vraag of de olie op raakt, en daarop kwam ik met de barrelprijs omdat dat en indicator is van schaarste. Die is gedaald vanwege de enorme overvloed aan olie.De prijs aan de pomp is geen indicator van de schaarste/overvloed maar een indicator van de gulzigheid van onze overheid. Je stukje over off-grid begrijp ik niet. Ik heb onlangs ook op een bierviltje uitgerekend of zonnecellen interessant zouden zijn en het antwoord was nee. Net als bij jou was de investering iets van 5 mille, maar het zou 20 jaar duren voordat we dat zouden hebben terugverdiend.
+Gaius Flaminius Je kunt toch niet met die kleine zonnepanelen-installatie van u in de zomermaanden voldoende stroom opslaan voor de winter. En dan, wat en hoe groot is die batterij wel niet als u claimt off-grid te zijn..
Theo is stil omdat hij gewoon gelijk heeft. Energiebedrijven leveren de stroom voor slechts 3,5 cent per kwh.. Alleen de overheid gooit er energietoeslag van 11 cent (eerdere jaren meer) en btw en opslag toeslagen bovenop en dan betaalt de consument inclusief aansluiting op het net 20 cent per kwh voor.. En deze 20 cent krijgt iemand met zonnepanelen dan ook per kwh als je dat zo mag salderen in de salderingsregel.. Maar dat is natuurlijk geheel van de zotte.. Want stroom levert de energiecentrale voor slechts 3,5 cent per kwh. En nu krijgt de overrheid (wij dus) niet die energiepremie per kwh. Dus andere mensen betalen het voor zonnepaneeleigenaren. En benzineprijs is het net zo.. De overheid verdient enorm aan olie en benzine.. Er zit standaard al 94 cent accijns,.. dus inkomen voor de overheid op elke liter euro benzine die je koopt.. Onafhankelijk van de kale benzineprijs die afhankelijk is van de olieprijs. En zo kun je nog wel door gaan. Zonnepanelen zouden zichzelf bij particulieren pas na 30 jaar hebben terugverdiend als je gewoon de prijs rekent die energiecentrales op gas of kolen uitbetaald krijgen en het voor moeten maken.. En dat is nog niet alles.. Want die zonnepaneel-eigenaren dumpen de stroom in een klein aantal maanden en dan alleen overdag op het net. Met de gedachte,... redt je er maar mee. Maar eisen als ze in de avond thuis komen wel keurig stroom geleverd te krijgen wat ze dan zelf niet hebben.. Maar ze noemen zichzelf wel doodleuk """"Zelf---voorzienend""" Een schande.. Parasieten zijn het !
De gemiddelde energierekening is erg ondoorzichtig en daardoor lijkt het dat de elektriciteitsprijs niet veel gestegen is. Echter als je ALLE kosten meeneemt die als consument moet betalen dan zie dat de elektriciteitsprijs wel degelijk gemiddeld elk jaar met 7% stijgt vanaf 1996. Bron CBS.nl statline database.
Hier Jeroen zelf. Het is toch echt mijn ervarings verhaal. De oorzaak van mijn extreem hoge energieverbruik werd veroorzaakt doordat ik compleet niet bewust was van mijn eigen verbruik. Als student had ik al een oude koelkast die ik meenam naar mijn eigen huis. Mijn vriendin komt bij me wonen en had ook nog een oude koelkast (handig leek me toen). Daarna halogeen uplights aangeschaft van 300W per stuk voor in de huiskamer, een airco van 2500W voor het koelen van mijn huis (vanwege de grote hoeveelheid zonlicht die binnenkwam door de ramen. Verder had ik 5 energie slurpende desktop computers continue draaien, ik maakte mijn was droog met een oude elektrische droogtrommel. En als klap op de vuurpijl (in de loop van de tijd) ook een waterbed aangeschaft. Zo liep mijn energie verbruik elk jaar sluipend omhoog zonder dat ik het in de gaten had. Totdat ik hiervan bewust werd toen ik mijn eerste zonnepanneeltje aanschafte. Moraal van het verhaal: besparen begint met het bewust worden van je eigen energieverbruik. Wat betreft je opmerking over commercial is een beetje vreemd. Wat zou ik eraan verdienen als mensen gaan besparen op hun energiegebruik?
@@OliNoRenewableEnergy ..nou ja waarom het mij een commercial leek? Ten eerste heet je renewable energy...dan hoe je het verhaal brengt en opbouwt (arme student koop een zonnepaneel voor fl 1000,00 maar gebruikt wel 13.000kw stroom enz.) en dan hoe je zonneenergie aanprijst als bron van geldverdienen, terwijl veel energie bedrijven de hun ontvangen energie niet vergoeden of verrekenen.....genoeg redenen lijkt mij zo...om een commercieel oogmerk te veronderstellen...
@@hanvroman Gelukkig is in de NL wet via de salderingsregeling geregeld dat energiebedrijven wettelijk VERPLICHT zijn om te betalen voor de stroom die teruggeleverd wordt door huishoudens met zonnepanelen. Verder is de grootste winst te halen door gewoon te besparen op je eigen energieverbruik. Het is 5x goedkoper om energie te besparen dan om zelf energie op te wekken. Wat betreft de naam OliNo Renewable Energy, die komt van onze community website www.olino.org waar meer dan duizend artikelen te vinden zijn van burgers die hun huis duurzaam hebben gemaakt door meer te isoleren, besparen, zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto, etc.. Door deze artikelen te publiceren hopen we dat andere mensen ook geïnspireerd raken door het zelfde te doen. Zie ook onze missie: www.olino.org/daarom-olino/
En waar maakt hij precies reclame voor? De stroom meter van 25 euro?? xD Ik snap je gedachte. Het gemiddelde met 2 personen is 3600kwh. Ik ken wel huishoudens die 10000+ verbruiken. Huishoudens met 3 4 5 kinderen met alle een vaste pc die dag en nacht draait.. zo zit je met gemak over de 10000kwh.. ook zie je vaker huizen met 20 a 30 panelen. Deze verbruiken dat dus ook. Maar de gemiddelde die zo een filmpjes kijkt zal niet zo snel hier tussen zitten. Dat geloof ik ook wel
Mijn eerste zonnepaneeltje uit de video was van de toenmalige Solaris actie van Greenpeace in 1999. Zie ook mijn artikel hierover www.olino.org/articles/2006/06/21/mijn-eerste-zonnepaneel/
Zet er ff de prijs bij
5 jaar later, nog altijd heel interessant. Dank je !
Leuke presentatie. :-)
je hebt het over goed zonlicht of eigenlijk geen schaduw. nu bestaat er in de wetgeving voor windmolens het windrecht hetgeen betekent dat in de buurt van een windmolen geen hoge gebouwen mogen staan in verband met de windschaduw die het werpt op de windmolen.
bestaat er iets vergelijkbaars voor de zonnepanelen een direct zon licht recht anders kan deze niet volle performance leveren?
Goed bezig Jeroen.
Gelukkig valt het nog mee met de stroomprijs anno 2021, die is gedaald sinds deze presentatie ipv 7% per jaar gestegen (22 ct/kWh, bij 9 jaar en 7% zou het nu 45 ct/kWh geweest moeten zijn (al had de ODE en energiebelasting dan ook 7% per jaar moeten stijgen)).
Jeroen, heeft u inmiddels al de stap al gemaakt dat de panelen niet meer op het dak zelf liggen maar op een constructie die door middel van een tracker de zon volgt? In de US noemt men dat hier een "Solar tracker". Dit heeft bij ons tot een 52% meer opbrengst geleverd vanwege de extreme effecientie.
2022 en actueel
zeer interesant
Eindelijk iemand die de Trias Energetica begrijpt...
Wel ja, nadat hij eerst een jaarverbruik van 13.000 kWh had. Daar zou ik zelfs met weerstandsverwarming ipv gasketel niet aan komen in ons hoekhuis. Daarbovenop zou ik ook nog 25000 km elektrisch kunnen rijden (en dan hebben we al 2 vriezers, 1 koelkast, een closein boiler, WP-droger, wasmachine). Hij heeft de Trias Energetica dus wel zelf opnieuw uitgevonden lijkt het, dus ja na die ervaring zul je de Trias Energetica wel goed begrijpen ja.
droogmolen?? ik heb een warmtepomp droger...
ik heb ook airco maar voordat ik die had aangeschaft had ik alle zuid ramen met zonnewering voorzien!! uiteindelijk vallen de kosten voor de airco op die manier ook echt mee. wat ik ook nog mist in dit filmpje is een laptop tegenover een vaste computer. dit scheeld ook ( ook een tablet tegenover een laptop) ik verbruik in ieder geval onder de 2200kwh per jaar met 2 personen
Volgens mij heeft hij juist na veel vaste computers gekozen voor een laptop waar hij in deze presentatie ook gebruik van maakt.
Ovredrijven is ook een vak, met realistiche cijfers reken zijn de tvt ook een goede investering. Maar als je met deze cijfers rekent krijg je alleen teleurstellingen bij mensen die het zelf die door rekenen en krijg je dus het tegengestelde effect.
Je kan in iedergeval zien dat Jeroen in iedergeval veel plezier heeft met het neerleggen van mijn panelen
hij is de grootste gebruiker
Klopt dat was ik. Totaal niet bewust van mijn eigen energieverbruik. Inmiddels heb ik een negatief energieverbruik en geen gas meer in mijn huis :-)
Het antwoord op de vraag 'waarom zonnepanelen' is: omdat de overheid ons dan allemaal dwingt om mee te betalen aan de hobbies van meneer Van Agt. De enige reden waarom hij geld verdient is dat hij een veel hoger bedrag krijgt voor de stroom die hij levert dan voor de stroom die hij koopt. Dat verschil is een vorm van subsidie. Jeroen van Agt is positief, uiteraard want hij wordt er beter van. Als maatschappij is zonneenergie echter nog steeds veel duurder als bijvorbeeld fossiele of kernenergie.
Milieuvoordelen zijn er niet, de olie raakt niet op en is goedkoper dan ooit. De opwarming van de aarde is een non-probleem en het oppervlaktebeslag van die zonnepanelen is enorm. Van Agt concentreert zich op het huishoudelijke energieverbruik (sorry: stroomverbruik), maar dat is maar een vijfde (plm) van het totale elektriciteitsverbruik. Dus de besparingen die Van Agts werk opleveren zijn minuscuul. Hij heeft gelijk met er op te wijzen dat de energieprijzen voortdurend stijgen. Zijn eigen hobby is daarvan een van de hoofdoorzaken.
Wie? Jij en ik vs de rest of ik vs jou en de rest.
Beste Gaius (ik neem aan dat je niet echt zo heet, ik ben wel Theo Richel),
Ik vrees dat je inderdaad in een andere werkelijkheid leeft. Een jaar geleden lag de olieprijs nog rond de 140 dollar per barrel, nu 65. Ik vind het prima als je dat schandalig duur vindt, maar het is wel 'goedkoper dan ooit'.
Dat van dat terugverdienen van zonnepanelen in vijf jaar mag je me even voorrekenen. Graag met gebruik van de huidige olieprijzen.
Vriendelije groet,
Theo Richel
De discussie ging eerst over de vraag of de olie op raakt, en daarop kwam ik met de barrelprijs omdat dat en indicator is van schaarste. Die is gedaald vanwege de enorme overvloed aan olie.De prijs aan de pomp is geen indicator van de schaarste/overvloed maar een indicator van de gulzigheid van onze overheid.
Je stukje over off-grid begrijp ik niet. Ik heb onlangs ook op een bierviltje uitgerekend of zonnecellen interessant zouden zijn en het antwoord was nee. Net als bij jou was de investering iets van 5 mille, maar het zou 20 jaar duren voordat we dat zouden hebben terugverdiend.
+Gaius Flaminius Je kunt toch niet met die kleine zonnepanelen-installatie van u in de zomermaanden voldoende stroom opslaan voor de winter. En dan, wat en hoe groot is die batterij wel niet als u claimt off-grid te zijn..
Theo is stil omdat hij gewoon gelijk heeft. Energiebedrijven leveren de stroom voor slechts 3,5 cent per kwh.. Alleen de overheid gooit er energietoeslag van 11 cent (eerdere jaren meer) en btw en opslag toeslagen bovenop en dan betaalt de consument inclusief aansluiting op het net 20 cent per kwh voor.. En deze 20 cent krijgt iemand met zonnepanelen dan ook per kwh als je dat zo mag salderen in de salderingsregel.. Maar dat is natuurlijk geheel van de zotte.. Want stroom levert de energiecentrale voor slechts 3,5 cent per kwh. En nu krijgt de overrheid (wij dus) niet die energiepremie per kwh. Dus andere mensen betalen het voor zonnepaneeleigenaren.
En benzineprijs is het net zo.. De overheid verdient enorm aan olie en benzine.. Er zit standaard al 94 cent accijns,.. dus inkomen voor de overheid op elke liter euro benzine die je koopt.. Onafhankelijk van de kale benzineprijs die afhankelijk is van de olieprijs.
En zo kun je nog wel door gaan. Zonnepanelen zouden zichzelf bij particulieren pas na 30 jaar hebben terugverdiend als je gewoon de prijs rekent die energiecentrales op gas of kolen uitbetaald krijgen en het voor moeten maken..
En dat is nog niet alles.. Want die zonnepaneel-eigenaren dumpen de stroom in een klein aantal maanden en dan alleen overdag op het net. Met de gedachte,... redt je er maar mee. Maar eisen als ze in de avond thuis komen wel keurig stroom geleverd te krijgen wat ze dan zelf niet hebben.. Maar ze noemen zichzelf wel doodleuk """"Zelf---voorzienend""" Een schande.. Parasieten zijn het !
De gemiddelde energierekening is erg ondoorzichtig en daardoor lijkt het dat de elektriciteitsprijs niet veel gestegen is. Echter als je ALLE kosten meeneemt die als consument moet betalen dan zie dat de elektriciteitsprijs wel degelijk gemiddeld elk jaar met 7% stijgt vanaf 1996. Bron CBS.nl statline database.
Jammer, die energy check 3000 meet heel slecht kleine verbruikers. De Eneegy Monitor 3000 is wel goed....maar niet meer te koop.
Die man is ongeloofwaardig, eerst als student voor stroom besparing gaan dan naar 13.000 kw p jaar....het is duidelijk een commercial ..
Hier Jeroen zelf. Het is toch echt mijn ervarings verhaal. De oorzaak van mijn extreem hoge energieverbruik werd veroorzaakt doordat ik compleet niet bewust was van mijn eigen verbruik. Als student had ik al een oude koelkast die ik meenam naar mijn eigen huis. Mijn vriendin komt bij me wonen en had ook nog een oude koelkast (handig leek me toen). Daarna halogeen uplights aangeschaft van 300W per stuk voor in de huiskamer, een airco van 2500W voor het koelen van mijn huis (vanwege de grote hoeveelheid zonlicht die binnenkwam door de ramen. Verder had ik 5 energie slurpende desktop computers continue draaien, ik maakte mijn was droog met een oude elektrische droogtrommel. En als klap op de vuurpijl (in de loop van de tijd) ook een waterbed aangeschaft. Zo liep mijn energie verbruik elk jaar sluipend omhoog zonder dat ik het in de gaten had. Totdat ik hiervan bewust werd toen ik mijn eerste zonnepanneeltje aanschafte. Moraal van het verhaal: besparen begint met het bewust worden van je eigen energieverbruik. Wat betreft je opmerking over commercial is een beetje vreemd. Wat zou ik eraan verdienen als mensen gaan besparen op hun energiegebruik?
@@OliNoRenewableEnergy ..nou ja waarom het mij een commercial leek? Ten eerste heet je renewable energy...dan hoe je het verhaal brengt en opbouwt (arme student koop een zonnepaneel voor fl 1000,00 maar gebruikt wel 13.000kw stroom enz.) en dan hoe je zonneenergie aanprijst als bron van geldverdienen, terwijl veel energie bedrijven de hun ontvangen energie niet vergoeden of verrekenen.....genoeg redenen lijkt mij zo...om een commercieel oogmerk te veronderstellen...
@@hanvroman Gelukkig is in de NL wet via de salderingsregeling geregeld dat energiebedrijven wettelijk VERPLICHT zijn om te betalen voor de stroom die teruggeleverd wordt door huishoudens met zonnepanelen. Verder is de grootste winst te halen door gewoon te besparen op je eigen energieverbruik. Het is 5x goedkoper om energie te besparen dan om zelf energie op te wekken. Wat betreft de naam OliNo Renewable Energy, die komt van onze community website www.olino.org waar meer dan duizend artikelen te vinden zijn van burgers die hun huis duurzaam hebben gemaakt door meer te isoleren, besparen, zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto, etc.. Door deze artikelen te publiceren hopen we dat andere mensen ook geïnspireerd raken door het zelfde te doen. Zie ook onze missie: www.olino.org/daarom-olino/
En waar maakt hij precies reclame voor? De stroom meter van 25 euro?? xD
Ik snap je gedachte. Het gemiddelde met 2 personen is 3600kwh. Ik ken wel huishoudens die 10000+ verbruiken. Huishoudens met 3 4 5 kinderen met alle een vaste pc die dag en nacht draait.. zo zit je met gemak over de 10000kwh.. ook zie je vaker huizen met 20 a 30 panelen. Deze verbruiken dat dus ook. Maar de gemiddelde die zo een filmpjes kijkt zal niet zo snel hier tussen zitten. Dat geloof ik ook wel
In 2005 was de euro al 3 jaar ingevoerd
Mijn eerste zonnepaneeltje uit de video was van de toenmalige Solaris actie van Greenpeace in 1999. Zie ook mijn artikel hierover www.olino.org/articles/2006/06/21/mijn-eerste-zonnepaneel/
Je spreek jezelf tegen, iemand die 5 pc 24/7 heeft draaien heeft geen vriendin! +1 voor realistische en praktische tips.
lol
: Zonder Ehh, nog interessanter.