Harjojen käyttöjärjestys on mielenkiintoinen kysymys. Itse olen ajatellut näin. Ensin poistetaan mahdollisimman paljon voidetta pohjasta. Jäykkä hevonen tai jäykkä nailon. Rotoharja hyvä. Nämä harjat eivät tavoita hienointa kuvioita. Siksi seuraavaksi hieno metalliharja, jolla ylim. voiteet pois pienimmistä kuopista ( kuviosta). Nailonin hyöty viimeisenä harjauksena ennen seuraavaa voidekerrosta ei ole mulle oikein auennut. Päälle tulevan voiteen voisi ajatella kiinnittyvän paremmin mattaan kun kiillotettuun pintaan.
Hyvä kommentti. Itse olen ajatellut ja kuullut muualtakin siten, että ensin metalliharjalla ne ensimmäiset harjaukset sikauksen jälkeen. Se messinki / rosteri on jäykempi kuitenkin kuin jouhi ja ottaa enemmän voidetta pois. Harjaan sitä tarpeeksi, että se suksen pohja on jo täysin matta, ennen kuin otan jouhen käyttöön. (on minulla myös se erittäin hieno rosteriharja, jota käytän myös usein varsinkin viimeisten vahakerrosten jälkeen kisavoitelussa). Tavoitteena kuitenkin on saada kaikki voide pois mitä harjaamalla vain lähtee ja yleensä myös nylonilla voidetta irtoaa lisää. Mutta varmasti tottumus- ja näkemyskysymys. Pääasia on että harjaa, sitä tuskin koskaan voi liikaa tehdä :)
@@huoltoukko Juu noinhan se toki on, että jäykkä metalli käy ensimmäiseenkin harjaukseen. Kuvio pitänee mielestäni aukaista aivan pohjia myöden viimeistään siinä vaiheessa kun seuraava voidekerros on "merkityksellinen" . Muussa tapauksessa viimeisessä harjauksessa kaivanee kuvion pohjalta esille sen pohjavoidekerroksen tai jonkun sekoituksen eri voidekerroksia eikä sitä pintavoidetta.
Onko muuten tuo sininen parafiini tarkalleen mitä? Rexilläkin näyttää olevan neljää eri sinistä parafiinia: 1) Sininen luistovaha 1…-10°C, 2) LF Sininen -2…-8°, 2) HF21 Sininen -2…-8°C ja 4) NF21 Sininen 40g -2…-8°C. Onko sillä väliä mitä näistä käyttää pohjustamisessa? Mitä eroa näillä mahtaa olla tavalliselle hiihtäjälle?
@@MLkoutsi Tuo kyseinen vaha on LF vahaa ja sikäli pohjustuksessa ei ole käytännössä merkitystä onko fluoria vai ei. Käy esim. noista mainitsemistasi sinisistä siis mikä tahansa.
Hyvä, havainnollinen jakso taas!👍 Miten olisi jossain vaiheessa jakso siitä, kuinka erillaisissa perinteisen suksissa purkki/purkkiliisteri/liisteri mitataan pitoalue?
Tämäpä on mainio ajatus, harmi että itsellä hieman haasteita tuon pertsan kaluston suhteen tällä hetkellä, mutta voisihan noita lasten suksia mittailla! 👍🏻
Nyt on ekat sukset pohjustettu näillä ohjeilla! Hoidin ekana skinisuksien luistokohdat kokeiluna ennen kuin lähden luistelusuksia pohjustamaan. Ainoa ero minkä tein, niin jätin neljännen kerroksen imeytymään yön yli ja siklaan ja harjaan huomenna pois, jotta pääsee imeytymään oikein kunnolla (näin sanottiin jossain toisella videolla). Olikohan tämä huono veto, mitä mieltä olet? Mutta kiitos ohjeista! Piti kysyä sellaista, että osaatko sanoa yleisiä vinkkejä suksien ylläpitoon liittyen? Jossain oli maininta, että nailon harjalla tulisi puhdistaa joka hiihdon jälkeen (jos vaan mahdollista)? Entä kuinka monen kilometrin jälkeen kelivoitelu - sininen parafiini itsellä - tulisi tehdä? Ja tarviiko sitä ennen puhdistaa suksen pohja glide cleanerilla ja sitten vaan parafiinit pintaan ja harjaukset?
@@MLkoutsi Tuo käy kyllä hyvin jos jättää parafiinin pohjaan ja siklaa vasta myöhemmin. Voitelun tarve riippuu aina siitä, millaisella lumella hiihdät. Kovin agressiivinen ja kuluttava lumi vaatii tiheämpää voitelua, kun taas sitten pehmeä ”pumpuli”lumi. Myös jos alusta on likainen, tulee etenkin putsata useammin. Harjaus nylonilla on hyvä aina ennen lenkkiä tai lenkin jälkeen, kummin sitten itse haluaa tehdä. Kyllä mä suosittelen sen kuumavoitelun tekemään n. 100km välein joka tapauksessa. Ja sitä ennen tosiaan putsaus luistopintojen puhdistusaineella.
Sellanen lisäkysymys vielä tuota kuumavoitelua 100km välein varten: kun puhdistaa pohjan glide cleanerilla kankaanpalan avulla, niin tarviiko tämän jälkeen harjata messinkiharjalla ja/tai nylon harjalla ennen voiteen sulattamisvaihetta? Vai pelkästään pyyhkäsy glide cleanerilla ja sitten sulattelemaan vahaa?
@ Kyllä se kannattaa aina harjata se Glide Cleaner sieltä ennen kun parafiiniä laittaa. Nylon riittää. Ennen kun alan suksia putsaamaan GC:llä, harjaan suksen rosterilla, että lähtee liat ja kuvio on auki = puhdistusainekin menee pohjaan.
Kiitos vielä selventävästä ohjeesta! Nyt pitäisi näillä ohjeilla pärjätä kevääseen saakka. Luistelusukset nyt myös voideltu ja eka lenkki niillä takana, tosi hyvin riitti liukua vaikka keli nollassa ja siniset parafiinit pohjassa!
hyvä video jälleen kerran! mikä on mielipiteesi ns. base paraffinien käytöstä myös uuden/hiotun suksen puhdistuksessa/pohjavoitelussa? eli pehmeämmät voiteet, esim. rexin oranssi? tuntuu, että osa tykkää käyttää nostamaan hiontaliat
Moi, Kiitokset kommentista. Minä en itse juurikaan käytä pehmeitä voiteta missään, mutta olen myös nähnyt ja kokeillut aiemmin pehmeällä voiteella hiontalian poistoa. Nykyiset hiomakoneet ei myös jätä enää läheskään yhtä paljon ”nukkaa” sukseen, kuin ennen, joten sikäli sen vahapuhdistuksen merkitys vs. nestepuhdistus mekaanisesti harjan kanssa ei tee isoa eroa. Mutta voi käyttää, miellän base / all temp -vahat enemmän suojavahoiksi mutta sopii toki hyvin myös pohjustukseen.
Mitenhän olen saanut oman suksen olaksen "röpelölle". Kuuluuko olas siklillä painaa kovaa vai hennosti. Näyttää kun se sikli ois pomppinut sielä urassa ja tehnyt pieniä painaumia.
Ei sitä ihan hirvittävän kovasti tarvitse painaa (tai en ainakaan itse paina), mutta sitäkin kannattaa käyttää vähän eri kulmissa niin se voiden lähtee paremmin sieltä pois.
Hyvä kysymys. Kyllä minä olen ihan napakasti painanut. Uusi metalliharja jos on, niin sillä vähän kevyemmin (on ottavampi ennen kuin harjakset ”löystyy”. En ole vielä koskaan saanut suksen pohjaa harjaamalla vaurioitettua vaikka tuossa voitelupukin ääressä aika paljon aikaa vietän ja välillä ajan myös roto rosterilla noita akkukoneen kanssa. Ei toki ihan koko omalla painolla ole tarvetta, mutta siten että se voide sieltä hyvin siklauksen jälkeen irtoaa.
Kuinka kuumalla raudalla sininen ja vihreä olisi hyvä levittää? Omassa vanhassa Swixin raudassa ei ole säätimessä kuin neljä palloa joista arvailla raudan lämpöä.
Minulla on ollut sininen jossain 140-150c ja vihreälle sitten vähän kuumempi rauta. Pidän aina vähän "suositusta" lämpimämmällä noita perusvoiteita laittaessa, että sulaa hyvin eikä tarvitse "hieroa" kylmällä raudalla --> silloin todennäköisemmin polttaa suksen pohjan.
Sattu itellä just käymään madshussien kanssa noin et pohja palo liian kylmällä raudalla hieroessa, liekkö tuo ois vielä hionnalla korjattavissa, vai onko poltettu pohja menetetty tapaus?
@@suksiboxi Voihan sitä koittaa hioa mutta en pidättäisi hengitystä että siitä kunnollinen tulee. Vanhat Madshusit on muutenkin tosi herkkiä voideltavia, minullakin on yksi jossa pohja on tosi kiero (mutta se on pehmeän kelin erikoissuksi, niin ei oikeastaan haittaa - suksi itsessään kulkee mössössä kuin juna!)
No terve! Video on hyvä, kiitokset siitä! Tuota.. hiihtelen (luistelua) noin 100km viikossa, suksi luistaa pääsäätöisesti hyvin, kelistä paljon riippuu. En ole kertaakaan sulatellut voidetta suksien pohjaan, enkä ole kokeillut noita nestemäisiä luistoja. Olen hiulannut sitä yhtä omistamaani kalikkaa suksen pohjaan, tasoittanut korkilla ja harjannut hyvin. Olen varmaan ihan pihalla mutta eikö myös tällä systeemillä jo pärjää aika hyvin?
Moro! Tottakai pärjää, jos se itselle riittää ja hiihtäminen maistuu! Se on kuitenkin aina tärkeintä ja etusijalla! Itse tykkään myös siitä voitelusta osana lajia 😀 Mielenkiinnosta: puhdistatko pohjaa kuitenkin ennen ”kalikan” pohjaan hieromista. Periaatteessa siis sukseen voi korkata myös parafiinin kiinni, kunhan sen harjaa hyvin, joten ei tuossa sinun tavassa sinällään ole mitään väärin.
@@huoltoukkoMorjesta! Ja kiitos vastauksesta! Juu kyllä minä sen silloin tällöin harjaan metalliharjalla (vanhat jämät pois) vaikka tuntuu ettei pohjassa yleensä ole mitään harjaamista. Puhdistusaineita en käytä. Hiihtelen aika loppuun voiteet ennenkuin lisäilen uutta. Toisinaan myös lisäilen vain niihin kohtiin uutta voidetta jossa alkaa olla "vähän harmaata" tai vaan harjaan jotta voide leviää. Olen varmaan maailman pihein hiihdon harrastaja.
Harjojen käyttöjärjestys on mielenkiintoinen kysymys. Itse olen ajatellut näin. Ensin poistetaan mahdollisimman paljon voidetta pohjasta. Jäykkä hevonen tai jäykkä nailon. Rotoharja hyvä. Nämä harjat eivät tavoita hienointa kuvioita. Siksi seuraavaksi hieno metalliharja, jolla ylim. voiteet pois pienimmistä kuopista ( kuviosta). Nailonin hyöty viimeisenä harjauksena ennen seuraavaa voidekerrosta ei ole mulle oikein auennut. Päälle tulevan voiteen voisi ajatella kiinnittyvän paremmin mattaan kun kiillotettuun pintaan.
Hyvä kommentti.
Itse olen ajatellut ja kuullut muualtakin siten, että ensin metalliharjalla ne ensimmäiset harjaukset sikauksen jälkeen. Se messinki / rosteri on jäykempi kuitenkin kuin jouhi ja ottaa enemmän voidetta pois. Harjaan sitä tarpeeksi, että se suksen pohja on jo täysin matta, ennen kuin otan jouhen käyttöön. (on minulla myös se erittäin hieno rosteriharja, jota käytän myös usein varsinkin viimeisten vahakerrosten jälkeen kisavoitelussa).
Tavoitteena kuitenkin on saada kaikki voide pois mitä harjaamalla vain lähtee ja yleensä myös nylonilla voidetta irtoaa lisää. Mutta varmasti tottumus- ja näkemyskysymys. Pääasia on että harjaa, sitä tuskin koskaan voi liikaa tehdä :)
@@huoltoukko Juu noinhan se toki on, että jäykkä metalli käy ensimmäiseenkin harjaukseen. Kuvio pitänee mielestäni aukaista aivan pohjia myöden viimeistään siinä vaiheessa kun seuraava voidekerros on "merkityksellinen" . Muussa tapauksessa viimeisessä harjauksessa kaivanee kuvion pohjalta esille sen pohjavoidekerroksen tai jonkun sekoituksen eri voidekerroksia eikä sitä pintavoidetta.
Kiitos videosta! Itse käytän porakonehiennossa aina myös hengitysmaskia.
Se ei ole huono ajatus kyllä, jopa suotavaa! 👍🏻
Onko muuten tuo sininen parafiini tarkalleen mitä? Rexilläkin näyttää olevan neljää eri sinistä parafiinia: 1) Sininen luistovaha
1…-10°C, 2) LF Sininen -2…-8°, 2) HF21 Sininen -2…-8°C ja 4) NF21 Sininen 40g -2…-8°C. Onko sillä väliä mitä näistä käyttää pohjustamisessa? Mitä eroa näillä mahtaa olla tavalliselle hiihtäjälle?
@@MLkoutsi Tuo kyseinen vaha on LF vahaa ja sikäli pohjustuksessa ei ole käytännössä merkitystä onko fluoria vai ei. Käy esim. noista mainitsemistasi sinisistä siis mikä tahansa.
Hyvä, havainnollinen jakso taas!👍
Miten olisi jossain vaiheessa jakso siitä, kuinka erillaisissa perinteisen suksissa purkki/purkkiliisteri/liisteri mitataan pitoalue?
Tämäpä on mainio ajatus, harmi että itsellä hieman haasteita tuon pertsan kaluston suhteen tällä hetkellä, mutta voisihan noita lasten suksia mittailla! 👍🏻
Nyt on ekat sukset pohjustettu näillä ohjeilla! Hoidin ekana skinisuksien luistokohdat kokeiluna ennen kuin lähden luistelusuksia pohjustamaan. Ainoa ero minkä tein, niin jätin neljännen kerroksen imeytymään yön yli ja siklaan ja harjaan huomenna pois, jotta pääsee imeytymään oikein kunnolla (näin sanottiin jossain toisella videolla). Olikohan tämä huono veto, mitä mieltä olet? Mutta kiitos ohjeista! Piti kysyä sellaista, että osaatko sanoa yleisiä vinkkejä suksien ylläpitoon liittyen? Jossain oli maininta, että nailon harjalla tulisi puhdistaa joka hiihdon jälkeen (jos vaan mahdollista)? Entä kuinka monen kilometrin jälkeen kelivoitelu - sininen parafiini itsellä - tulisi tehdä? Ja tarviiko sitä ennen puhdistaa suksen pohja glide cleanerilla ja sitten vaan parafiinit pintaan ja harjaukset?
@@MLkoutsi Tuo käy kyllä hyvin jos jättää parafiinin pohjaan ja siklaa vasta myöhemmin.
Voitelun tarve riippuu aina siitä, millaisella lumella hiihdät. Kovin agressiivinen ja kuluttava lumi vaatii tiheämpää voitelua, kun taas sitten pehmeä ”pumpuli”lumi. Myös jos alusta on likainen, tulee etenkin putsata useammin.
Harjaus nylonilla on hyvä aina ennen lenkkiä tai lenkin jälkeen, kummin sitten itse haluaa tehdä.
Kyllä mä suosittelen sen kuumavoitelun tekemään n. 100km välein joka tapauksessa. Ja sitä ennen tosiaan putsaus luistopintojen puhdistusaineella.
@@huoltoukko Selvä homma, kiitos vielä vinkeistä! Näillä sitten huomenna voitelemaan luistelusukset ja odottelemaan hiihtokelien alkua!
Sellanen lisäkysymys vielä tuota kuumavoitelua 100km välein varten: kun puhdistaa pohjan glide cleanerilla kankaanpalan avulla, niin tarviiko tämän jälkeen harjata messinkiharjalla ja/tai nylon harjalla ennen voiteen sulattamisvaihetta? Vai pelkästään pyyhkäsy glide cleanerilla ja sitten sulattelemaan vahaa?
@ Kyllä se kannattaa aina harjata se Glide Cleaner sieltä ennen kun parafiiniä laittaa. Nylon riittää. Ennen kun alan suksia putsaamaan GC:llä, harjaan suksen rosterilla, että lähtee liat ja kuvio on auki = puhdistusainekin menee pohjaan.
Kiitos vielä selventävästä ohjeesta! Nyt pitäisi näillä ohjeilla pärjätä kevääseen saakka. Luistelusukset nyt myös voideltu ja eka lenkki niillä takana, tosi hyvin riitti liukua vaikka keli nollassa ja siniset parafiinit pohjassa!
hyvä video jälleen kerran!
mikä on mielipiteesi ns. base paraffinien käytöstä myös uuden/hiotun suksen puhdistuksessa/pohjavoitelussa? eli pehmeämmät voiteet, esim. rexin oranssi? tuntuu, että osa tykkää käyttää nostamaan hiontaliat
Moi,
Kiitokset kommentista. Minä en itse juurikaan käytä pehmeitä voiteta missään, mutta olen myös nähnyt ja kokeillut aiemmin pehmeällä voiteella hiontalian poistoa.
Nykyiset hiomakoneet ei myös jätä enää läheskään yhtä paljon ”nukkaa” sukseen, kuin ennen, joten sikäli sen vahapuhdistuksen merkitys vs. nestepuhdistus mekaanisesti harjan kanssa ei tee isoa eroa.
Mutta voi käyttää, miellän base / all temp -vahat enemmän suojavahoiksi mutta sopii toki hyvin myös pohjustukseen.
Mitenhän olen saanut oman suksen olaksen "röpelölle". Kuuluuko olas siklillä painaa kovaa vai hennosti. Näyttää kun se sikli ois pomppinut sielä urassa ja tehnyt pieniä painaumia.
Ei sitä ihan hirvittävän kovasti tarvitse painaa (tai en ainakaan itse paina), mutta sitäkin kannattaa käyttää vähän eri kulmissa niin se voiden lähtee paremmin sieltä pois.
Sellanen kiinnostaa, että miten kovaa noilla metalliharjoilla voi painaa ?
Hyvä kysymys.
Kyllä minä olen ihan napakasti painanut. Uusi metalliharja jos on, niin sillä vähän kevyemmin (on ottavampi ennen kuin harjakset ”löystyy”. En ole vielä koskaan saanut suksen pohjaa harjaamalla vaurioitettua vaikka tuossa voitelupukin ääressä aika paljon aikaa vietän ja välillä ajan myös roto rosterilla noita akkukoneen kanssa.
Ei toki ihan koko omalla painolla ole tarvetta, mutta siten että se voide sieltä hyvin siklauksen jälkeen irtoaa.
Kuinka kuumalla raudalla sininen ja vihreä olisi hyvä levittää? Omassa vanhassa Swixin raudassa ei ole säätimessä kuin neljä palloa joista arvailla raudan lämpöä.
Minulla on ollut sininen jossain 140-150c ja vihreälle sitten vähän kuumempi rauta. Pidän aina vähän "suositusta" lämpimämmällä noita perusvoiteita laittaessa, että sulaa hyvin eikä tarvitse "hieroa" kylmällä raudalla --> silloin todennäköisemmin polttaa suksen pohjan.
Sattu itellä just käymään madshussien kanssa noin et pohja palo liian kylmällä raudalla hieroessa, liekkö tuo ois vielä hionnalla korjattavissa, vai onko poltettu pohja menetetty tapaus?
@@suksiboxi Voihan sitä koittaa hioa mutta en pidättäisi hengitystä että siitä kunnollinen tulee.
Vanhat Madshusit on muutenkin tosi herkkiä voideltavia, minullakin on yksi jossa pohja on tosi kiero (mutta se on pehmeän kelin erikoissuksi, niin ei oikeastaan haittaa - suksi itsessään kulkee mössössä kuin juna!)
Pohjustamisvoiteiksi siis riittää sininen ja vihreä parafiini? Ei tarvitse ns base parafiiniä lyödä ensin?
Moro. Kyllä riittää. En ole koskaan nähnyt tarpeelliseksi niiden ”pohjavoiteiden” käyttöä.
@@huoltoukko Selvä homma, kiitos vastauksesta! Hyvä ja selkeä video 👌
No terve! Video on hyvä, kiitokset siitä! Tuota.. hiihtelen (luistelua) noin 100km viikossa, suksi luistaa pääsäätöisesti hyvin, kelistä paljon riippuu. En ole kertaakaan sulatellut voidetta suksien pohjaan, enkä ole kokeillut noita nestemäisiä luistoja. Olen hiulannut sitä yhtä omistamaani kalikkaa suksen pohjaan, tasoittanut korkilla ja harjannut hyvin. Olen varmaan ihan pihalla mutta eikö myös tällä systeemillä jo pärjää aika hyvin?
Moro!
Tottakai pärjää, jos se itselle riittää ja hiihtäminen maistuu! Se on kuitenkin aina tärkeintä ja etusijalla! Itse tykkään myös siitä voitelusta osana lajia 😀
Mielenkiinnosta: puhdistatko pohjaa kuitenkin ennen ”kalikan” pohjaan hieromista.
Periaatteessa siis sukseen voi korkata myös parafiinin kiinni, kunhan sen harjaa hyvin, joten ei tuossa sinun tavassa sinällään ole mitään väärin.
@@huoltoukkoMorjesta! Ja kiitos vastauksesta! Juu kyllä minä sen silloin tällöin harjaan metalliharjalla (vanhat jämät pois) vaikka tuntuu ettei pohjassa yleensä ole mitään harjaamista. Puhdistusaineita en käytä. Hiihtelen aika loppuun voiteet ennenkuin lisäilen uutta. Toisinaan myös lisäilen vain niihin kohtiin uutta voidetta jossa alkaa olla "vähän harmaata" tai vaan harjaan jotta voide leviää. Olen varmaan maailman pihein hiihdon harrastaja.