Mikä olisi hyvä tipsi siihen, että osaisi nopeasti lukea kartasta, että esim rasti nro 2 on nimenomaan notkelmassa (eikä niin että korkeuskäyrät toiseen suuntaan)? Esimerkiksi juuri kyseisellä välillä ei olisi itselleni välttämättä kovinkaan selvää.
Terve! Korkeuskäyrien hahmottaminen voi kyllä olla välillä vaikeaa myös ihan maailman huipulla suunnistaville. Usein hankaluuksia tulee, jos kartta tai maasto on jotenkin tavallisuudesta poikkea tai sellaisesta ei ole niin paljon kokemuksia. Vaikka itse tykkään suunnistaa paljon korkeuskäyrien avulla, niin välillä voi silti olla vaikeaa hahmottaa miten päin rinne menee. Tällöin usein auttaa se, että laajentaa näkymää eli yrittää katsoa ympäröiviä muotoja ja siten hahmottaa, että miten päin rinteen täytyy mennä. Tästäkin huolimatta voi joskus yllättyä maastossa ja huomata, että odotin alamäkeä, mutta tulikin ylämäki. Varmasti paras tapa on käyttää muutama ylimääräinen sekunti kartanlukuun ja pyrkiä siten saamaan selvyys. Jos näin välttää ylimääräiset kapuamiset, niin se on kyllä hyvin käytetty aika. Suomessa vaikeimmat alueet tähän liittyen ovat usein suppamaastoja. Esimerkiksi laakeapiirteisillä alueilla korkeusmuodot voivat oikeasti olla hankala hahmottaa, jolloin on tärkeää käyttää kompassia ja muita kohteita mahdollisuuksien mukaan.
Mikä olisi hyvä tipsi siihen, että osaisi nopeasti lukea kartasta, että esim rasti nro 2 on nimenomaan notkelmassa (eikä niin että korkeuskäyrät toiseen suuntaan)? Esimerkiksi juuri kyseisellä välillä ei olisi itselleni välttämättä kovinkaan selvää.
Terve! Korkeuskäyrien hahmottaminen voi kyllä olla välillä vaikeaa myös ihan maailman huipulla suunnistaville. Usein hankaluuksia tulee, jos kartta tai maasto on jotenkin tavallisuudesta poikkea tai sellaisesta ei ole niin paljon kokemuksia.
Vaikka itse tykkään suunnistaa paljon korkeuskäyrien avulla, niin välillä voi silti olla vaikeaa hahmottaa miten päin rinne menee. Tällöin usein auttaa se, että laajentaa näkymää eli yrittää katsoa ympäröiviä muotoja ja siten hahmottaa, että miten päin rinteen täytyy mennä. Tästäkin huolimatta voi joskus yllättyä maastossa ja huomata, että odotin alamäkeä, mutta tulikin ylämäki. Varmasti paras tapa on käyttää muutama ylimääräinen sekunti kartanlukuun ja pyrkiä siten saamaan selvyys. Jos näin välttää ylimääräiset kapuamiset, niin se on kyllä hyvin käytetty aika.
Suomessa vaikeimmat alueet tähän liittyen ovat usein suppamaastoja. Esimerkiksi laakeapiirteisillä alueilla korkeusmuodot voivat oikeasti olla hankala hahmottaa, jolloin on tärkeää käyttää kompassia ja muita kohteita mahdollisuuksien mukaan.
Eka
👍 Ensi viikolla sitten taas kisavideo! 👌