neutrinos

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 29

  • @Rubenderuiterc3
    @Rubenderuiterc3 7 ปีที่แล้ว +12

    Er schijnen ook geen neutrino's door mij heen op dit moment, namelijk woensdagavond precies 9 uur verwijderd van mijn steeds dichterbij komende natuurkunde toets. Je filmpjes helpen wel, Bedankt!

  • @annemijnkok5057
    @annemijnkok5057 4 ปีที่แล้ว

    4:03 hoezo draait u daar alle neutrino's om?

    • @Wispeltube
      @Wispeltube  4 ปีที่แล้ว

      Als er een elektron vrijkomt dan moet hier een extra deeltje bij ontstaan vanwege de behoudswetten. Bij het elektron is dat het anti-elektronneutrino.
      Dit is een deeltje wat, behalve dat het links en rechts de energiebalans gelijk maakt, ook nog een eigenschap opheft wat een elektron heeft. Dat is het leptongetal, bij een reactie moet links en rechts het leptongetal gelijk zijn.
      Nu is er bij de reactie zoals in de video links alleen één kern aanwezig en die heeft leptongetal 0, dus moet rechts ook leptongetal 0 aanwezig zijn. Echter een elektron heeft leptongetal 1 en de andere kern die ontstaat heeft leptongetal 0, dat betekent dus dat er aan de rechterkant nog een deeltje moet ontstaan met leptongetal -1 (want dan is het opgeteld weer leptongetal 0). Daarom ontstaat er rechts een anti-elektronneutrino en geen 'gewoon' elektronneutrino.
      Het anti-elektronneutrino is dus een neutrino wat een tegengesteld leptongetal heeft als het elektron, dus wat betreft leptongetal heeft het dezelfde eigenschappen als het positron (die is het tegengestelde aan het elektron, dus ook tegengesteld leptongetal).
      Omdat dus qua eigenschappen het elektron beter bij elektronneutrino hoort (en op dezelfde wijze de andere deeltjes) heb ik al deze zaken omgedraaid zodat de familieleden die zoveel mogelijk dezelfde eigenschappen hebben ook naast elkaar komen te staan.

  • @whenyoudiporeosinmilktheyb8329
    @whenyoudiporeosinmilktheyb8329 4 ปีที่แล้ว +1

    Wat ik niet begrijp is dat je een watervat hebt die bomvol zit met watermoleculen die relatief stukken malen groter zijn dan neutrinos en miljarden neutrinos per cm en dat er toch maar heel af en toe zo een lichtflits voorkomt in zo een detector.
    Zou er niet met de grote kans dat een neutrino tegen een watermolecuul aan botst niet veel meer lichtflitsen moeten komen?

    • @Wispeltube
      @Wispeltube  4 ปีที่แล้ว +2

      Vergeet niet dat een atoom eigenlijk vooral uit lege ruimte bestaat, een zeer kleine kern en daarom om heen op grote afstand de elektronen. (Hoewel ook elektronen geen compacte deeltjes zijn maar meer een waarschijnlijkheidswolk, maar dat is weer een ander verhaal). Neutrino's hebben een zeer, zeer, zeer kleine massa (tot voor kort werd er rekening mee gehouden dat het geen massa heeft) en hebben een snelheid die akelig dicht bij de lichtsnelheid komt. Dit alles geeft dat de kans dat een neutrino een interactie aan gaat met een ander deeltje heel, heel, heel erg klein is.

    • @whenyoudiporeosinmilktheyb8329
      @whenyoudiporeosinmilktheyb8329 4 ปีที่แล้ว

      @@Wispeltube Ik snap hem, dank u wel!

  • @faizakashif9526
    @faizakashif9526 4 ปีที่แล้ว +1

    Waarom is de leptongetal van een elektron +1?

    • @annemijnkok5057
      @annemijnkok5057 4 ปีที่แล้ว

      vtm omdat het gewoon zo is, maar weet niet zeker

  • @martijnklasing7815
    @martijnklasing7815 ปีที่แล้ว

    13:54 kilogram maal meter per seconde kwadraat, moet zijn: kilogram maal meter per seconde

    • @Wispeltube
      @Wispeltube  ปีที่แล้ว

      Je hebt elemaal gelijk, wel goed opgeschreven maar verkeerd uitgesproken.

  • @cutefashion07
    @cutefashion07 8 ปีที่แล้ว +1

    Hoi wispeltube
    Klein vraagje, is het neutrino dat vrijkomt bij een tauon niet een tauonneutrino ipv een anti-tauonneutrino?

    • @Wispeltube
      @Wispeltube  8 ปีที่แล้ว +3

      Hallo Lorijn, je moet kijken naar het behoud van leptongetal. Die is voor het verval nul en dus moet die nahet verval ook nul zijn. Een tauon heeft als leptopgetal 1, dus moet er een deeltje nog bij ontstaan zijn met als leptopngetal -1 en dat is het anti-tauonneutrino. Ik heb de vieo nagekeken en zie dat ik in het overzicht van de leptonen bij de tauonen de tektsen van tauonneutrino en anti-tauonneurtine heb omgewisseld (vergelijk het met die van het elektron en het muon). Ik heb hier nu in de video een aantekening bij geplaatst zodat er niet nog meer verwarring door komt. Bedankt voor je opmerking,

    • @petranophetroodt2517
      @petranophetroodt2517 ปีที่แล้ว

      Nee natuurlijk niet (Ik ben al 47 jaar natuurkunde expert).

  • @loiszonderachternaam3793
    @loiszonderachternaam3793 5 ปีที่แล้ว

    Hai, hoe weet je wat de waarde van het leptongetal is?

    • @Wispeltube
      @Wispeltube  5 ปีที่แล้ว

      Het elektron is het belangrijkste lepton (althans het lepton wat het meest voorkomt), bij het elektron hoort een neutrino. Beiden hebben als leptongetal 1. Behalve elektron zijn er ook nog zwaardere exemplaren hiervan namelijk het muon en het Tau en de bijbehorende neutrino's. Deze hebben ook allemaal als leptongetal 1.
      Al deze deeltjes hebben ook nog een antideeltje, tegengesteld en dus hebben al die deeltjes als leptongetal -1.
      Alle andere deeltjes die je tegen kunt komen zijn geen leptonen en hebben als leptongetal 0.
      Dus elektron, muon, Tau + beijbehorende neurtino's: L=1
      Alle antideeltjes hiervan: L=-1
      NB, dit is eigenlijk een versimpeling van het 'echte'model. het blijkt zo te zijn dat de verschillende leptonen eigenlijk ook verschillende type leptongetallen hebben (wel allemaal de waarde 1 of -1 overigens) en dat al die leptongetallen (wat eigenlijk gewoon een eigenschap van die deeltjes is) behouden moeten worden. Dit verklaart het ontstaan van de diverse neutrino's bij de vervalprocessen.
      Dit gaat echter ver buiten de te behandelen stof binnen het vwo.

    • @loiszonderachternaam3793
      @loiszonderachternaam3793 5 ปีที่แล้ว

      @@Wispeltube Bedankt voor uw uitleg en uw video´s helpt mij enorm. Fijne dag :)

  • @timhuggers
    @timhuggers 6 ปีที่แล้ว

    Hoort het streepje bij de illustratie van de neutrino's niet op de anti-neutrino ipv de standaard muonneutrino bijvoorbeeld? Dit staat wel goed bij de tauonneutrino's; ook al kloppen de leptongetallen daar niet.

    • @Wispeltube
      @Wispeltube  6 ปีที่แล้ว

      Dat van de streepjes klopt, op de video zoals te zien op een pc heb ik er een tektbox bij geplaatst waarin dit wordt vermeld (4:06) maar ik geloof dat als je de video ziet op een telefoon (of andersoortig device) dit niet wordt ondersteund. Miscchien de video toch maar eens 'echt' aanpassen en weer opnieuw plaatsen.

  • @codekoda9765
    @codekoda9765 8 ปีที่แล้ว +1

    ewa nice video abe

  • @b.blokzijl1189
    @b.blokzijl1189 8 ปีที่แล้ว

    0:16?

    • @Wispeltube
      @Wispeltube  8 ปีที่แล้ว

      Het moeten er inderdaad geen 65 miljoen maar 65 miljard deeltjes zijn. nl.wikipedia.org/wiki/Neutrino

  • @kijker1350
    @kijker1350 5 ปีที่แล้ว

    Goede filmpjes. Helpt me enorm! :) In mijn Natuurkundeboek staat alleen dat alle anti-deeltjes een leptonengetal van -1 hebben. Is dit incorrect? Op th-cam.com/video/xhNdD-RL6y8/w-d-xo.html is te zien dat dit bij anti-tuonneutrino/tuonneutrino andersom is... of is dit een foutje in de video? Alvast bedankt voor uw antwoord.

    • @Wispeltube
      @Wispeltube  5 ปีที่แล้ว +1

      Je hebt helmaal gelijk, ook bij het laatste koppel moet het anti-deeltje onderaan worden geplaatst.

    • @kijker1350
      @kijker1350 5 ปีที่แล้ว

      @@Wispeltube dak u wel voor uw snelle antwoord. :)

  • @meeskunnen954
    @meeskunnen954 6 ปีที่แล้ว

    65 miljard