3 orientări ale panourilor fotovoltaice instalate pe un singur traker MPPT de la un Fronius ECO 27

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 พ.ย. 2024
  • #cstech #fotovoltaice #cstechromania
    Dacă nu exista cei care fac experimente, nu avem cum sa știm exact dacă un sistem funcționează corect, așa ca Lucian, amicul nostru a hotărât sa facă un experiment la el acasă și sa instaleze un sistem fotovoltaic ce are la baza 4 tipuri de panouri de la producători diferiți, 3 orientări diferite ale panourilor fotovoltaice și un singur invertor de la Fronius ce are un singur traker MPPT.
    Rezultatul....peste 24MWh produși în câteva luni.
    O parte din produsele folosite în acest proiect:
    ☀️ Invertor: l.profitshare....
    ⚡️ Cod reducere: CSTECH15 activ doar pe EVshop.eu
    ☀️ Invertor: cutt.ly/Qc9Jqed
    ☀️ Panouri fotovoltaice: cutt.ly/Qc9Jk8V
    ☀️ Sisteme de prindere panouri: cutt.ly/Oc9LeMm
    Echipamente folosite in acest video:
    📷 Camera: cutt.ly/jgwMMpX
    📷 Obiectiv: cutt.ly/9gwMM31
    📷 Obiectiv: cutt.ly/xgi5t90
    🎙️ Microfon: cutt.ly/egwM9LS
    ⚡️ Lumini studio: cutt.ly/7gi73Q5
    🎬 Gimbal: cutt.ly/ogi77cp
    ✔️ Fundal si suport background: cutt.ly/qgi762b
    Urmareste-ne oricand si pe:
    ▶️ Facebook: / cstechromania
    ▶️ Instagram: / cstechromania
    ▶️ Twitter: / cstechromania
    ▶️ Reddit: / cstechromania
    ▶️ Web: www.cstech.ro
    ▶️ Email (doar pentru colaborari): contact[at]cstech.ro
    Nu uita sa apesi subscribe daca nu ai facut-o deja!
    🔔 Subscribe: cutt.ly/subscr...

ความคิดเห็น • 136

  • @tubes_oldtubes_old
    @tubes_oldtubes_old 2 ปีที่แล้ว +7

    Cine sustinea ca nu functioneaza panouri pe ape diferite conectate la acelasi MPPT se insela, ele pot functiona, partial insa aveau dreptate, ele pot functiona dar cu un randament mai mic. Pentru conectarea serie este bine ca panourile/stringurile sa fie de acelasi curent, la conectarea paralel sa fie de aceeasi tensiune. Putem face un string de 500V (un exemplu) pe o apa, din panouri de acelasi tip sau macar de acelasi curent, pe alta apa alt string de 500V samd apoi toate in paralel. Sunt doar cativa parametri de care trebuie sa se tina seama apoi se pot face multe tipuri de interconectari functie de situatie. Putem chiar sa inseriem panou est cu panou vest, nu este conectarea cea mai buna dar va functiona, in cel mai rau caz daca exista diferenta mare partea umbrita va fi suntata de diodele de bypass pentru a nu deveni sarcina pentru partea insorita, este acelasi lucru cu panouri inseriate toate spre sud iar unul din ele e umbrit de un pom, pentru asta sunt diodele de bypass - partea umbrita sa nu devina sarcina pentru partea insorita conectata serie, caz in care s-ar pierde energie dar se poate si strica panoul respectiv sau zona din panou. Pana la urma nimeni nu are configurarea si orientarea perfecta, se fac compromisuri functie de posibilitati, orientarea perfecta este cea mobila care urmareste soarele atat pe orizontala cat si pe verticala, in lipsa mobilitatii ne limitam la orientarea pe care ne-o permite acoperisul sau alte limitari existente.

  • @TanaseLiviu
    @TanaseLiviu 2 ปีที่แล้ว +2

    De apreciat in orice moment un om care accepta ca a gresit - chiar si in sfat ! Bravo ... o sa fac tot posibilul cand voi construi sa te contractez pentru panourile mele .

  • @cristianmihai1086
    @cristianmihai1086 2 ปีที่แล้ว +1

    FELICITARI si tot respectul !!! Multumesc pt informatie !!! DUMNEZEU sa va binecuvanteze !!!

  • @Ghisisan_
    @Ghisisan_ 2 ปีที่แล้ว +2

    Hai ca m‐ai convins sa dau subscribe. Iti urmaresc clipurile de ceva vreme. Prezinti informatii utile si interesante. Mult succes in continuare!

  • @razvanserb9876
    @razvanserb9876 2 ปีที่แล้ว +2

    Felicitari, asteptam de mult timp acest video, eram curios de rezultate :)

  • @alinpostaru1673
    @alinpostaru1673 2 ปีที่แล้ว +3

    Si eu am panouri de puteri diferite si orientări diferite pe un singur regulator victron. De 2 ani funcționează perfect si ma bucur ca in felul asta am producție de la răsărit pana la apus

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      Victron nu este așa sensibil ca Fronius atunci când e vorba de MPPT.

  • @ciprianbruma6420
    @ciprianbruma6420 2 ปีที่แล้ว +1

    Un geniu. Bravo!

  • @MarcelDomuta
    @MarcelDomuta 2 ปีที่แล้ว +1

    Felicitari, Claudiu! Te urmaresc cu interes, astept materiale noi de la tine!
    Imi place calitatea imaginii, a sunetului si mai ales a materialelor pe care ni le aduci!
    Keep UP!!!

  • @vladcodau525
    @vladcodau525 2 ปีที่แล้ว +2

    Da , multumim pt prezentare, imi place faptul ca ai aratat rezultatele strict de pe aplicatia omului si nu ai facut doar niste calcule pur matematice cum am mai vazut la unii. Asa e cel mai real , nu prea ma pricep dar a fost destul de didactic materialul. Spor la treaba!

  • @chiponvali5887
    @chiponvali5887 2 ปีที่แล้ว +3

    Oameni buni, nu este vorba aici despre faptul ca putem lega panouri diferite in acelasi string si ca putem forma in acest fel cate stringuri vrem, dar puse pe directii diferite, est, sud sau vest. Este vorba despre faptul ca aceste stringuri trebuiesc interconectate serie sau paralel si in final legate la un controller, care din pacate are un singur mppt. Un mppt, cat de destept ar fi el, va lua si va prelucra ce i se da. Si i se va da asa: la legatura in serie cel mai mic amperaj, la legatura in paralel cel mai mic voltaj. Cum poti obtine un randament maxim, cand estul este in umbra si vestul pe soare, sau invers? Nu incercati asa ceva! Intotdeauna sistemul va fi limitat de partea aflata in umbra. Sau, poate Fronius Eco......!!!!!!!!???????

    • @valivalentin8963
      @valivalentin8963 ปีที่แล้ว

      Asa este , ai dreptate , eu m-am "jucat cu 3 panouri de 130W" si am ajuns la concluzia ca orientate toate 3 spre sud la 55 de grade (am zapada multa) au randamentul mai bun cu cca 30% decat montate in paralel pe directii Est Vest si Sud. Cel din clip le-a montat asa pt ca nu avea alta solutie .. dar fiind multe nu simpte pierderea pe care o are din cauza umbririi... la mine la 3x130W cand 2 erau in umbra simteam pierderile, mai ales ca tocmai lucram cu o masina de slefuit montata la un invertor.

  • @MartonKodok
    @MartonKodok 2 ปีที่แล้ว +2

    WOW, vrem mai multe experientem de genu. Am invatat ceva nou azi.

  • @petrusneacsu9858
    @petrusneacsu9858 2 ปีที่แล้ว +5

    Nu am urmarit minut cu minut ci pe sarite. Dar presupun ca a folosit diode pe fiecare string. Cand sunt stringuri de orientari diferite trebuiesc puse diode pe fiecare string. Altfel energia panourilor care produc mai mult se va duce si in panourile care nu produc atat de mult. Am pus in paralel doua panouri si am acoperit unul. Ampermetrul arata ca jumatate din curent se ducea in panoul acoperit. Daca n-a pus diode, o sa constate ca daca pune, va castiga si mai multa putere. Eu am facut experimentul cu un microinvertor si cu 3 panouri. Unul spre vest, altul spre est si altul spre sud. Problema e ca desi tensiunea nu creste peste valoarea maxima a lui, puterea in anumite momente ale zilei creste mult peste valoarea nominala a microinvertorului. Practic microinvertor de 220W nominal baga in retea 271W la anumite momente ale zilei (pe la 10 si 15 aproximativ). Seara produc mai mult panourile dinspre vest si dimineata cele spre est. Exista riscul ca invertorul sa depaseasca puterea maxima nominala fapt care va duce la scaderea duratei de viata a lui. Si e depasit evident si curentul maxim de intrare la anumite ore ale zilei. Acum depinde si de invertor daca stie sa-si limiteze curentul si puterea maxima chiar daca panourile ar putea da mai multa putere/curent.

    • @nicolaeapostolescu7332
      @nicolaeapostolescu7332 2 ปีที่แล้ว +1

      si ce diode ai folosit? cstech, ce spui de introducerea unei diode pe fiecare grup paralel?

  • @phantomcipi245
    @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว +5

    Si da, eu eram deacord 100% ca va merge , si as face oricând asta, pana la urma si teoretic nu vad problema, îți dau si o explicație, daca pun 3 baterii de 12v in serie de 10A am 36v cu 10 A, încărcate full au 42v 10A, daca astea le leg in serie cu :(4 celule de 3.7v de 2500ma in paralel = 3.7v si 10A apoi leg 10 pachete in serie = am 37v cu 10A, încărcate full au 42v 10A, practic la borne avem același rezultat, fix asta a făcut baiatul cu panourile probabil cu mici diferente

  • @markf1441
    @markf1441 2 ปีที่แล้ว +2

    Bravo lui Lucian , pana la urma oricum trebuia sa monteze panourile si daca nu dadeau rezultate de abia atunci ar fi facut si update la invertor (sau mai cumpara unul ),

  • @fabbrodiroma8270
    @fabbrodiroma8270 2 ปีที่แล้ว +1

    Ador experimentele

  • @alexam3001
    @alexam3001 2 ปีที่แล้ว +1

    Salut, deci astia cu nimeni nu stiu cine sunt dar merge. Si merge f bine. Eu am asa ceva care merg. Iata si explicatia :
    1- sunt surse DC deci poti sa pui in paralel cate vrei. Trackerul o sa utilizeze din stringul cel mai mare. ( ex: sistemul auto de la 12V: ai bateria de 12V si generatorul (alternatorul) cand motorul merge si alternatorul functioneaza consumi de pe alternator, dar sunt nenumarate cazuri in care alternatorul nu baga suficient).
    2- da - curentul este limitat de cel mai slab panou.
    3- la legarea in paralele a stringurilor ( cum am si eu ) trebuie tinut cont de curentul maxim pe care pot sa il genereze cele 2 .. n stringuri impreuna , si acesta sa nu depasaseac valoare maxima a invertorului.
    Conculzei: nimeni o sa spuna ca functioneaza in paralele, ei sunt vanzatori si vor sa isi vanda marfa nu sa dea o solutie constructiva. Pentru cei care nu cred am sa fac un video cu 2 surse in paralele ( programabile) cu o sarcina pe ele si sa ne jucam cu tensiunea / amperajul. sa vedem cum merge.
    PS: exact asa functionaza UPS urile cu dubla converise ( unde ai sursa 1 retea si sursa 2 bateria). Cat despre MPPT , ca si contructie, este un boost converters in topologie neizolata. (learnabout-electronics.org/PSU/psu32.php)

  • @mirceacalota3490
    @mirceacalota3490 2 ปีที่แล้ว +5

    Buna
    Cred ca conditia de baza o reprezinta tensiunea sa fie cat mai apropiata de la seriile de panouri, invertorul nu-l intereseaza de unde vine curentul

  • @mateiandrei9206
    @mateiandrei9206 2 ปีที่แล้ว +1

    Respect Lucian!

  • @jvcridick6898
    @jvcridick6898 2 ปีที่แล้ว +3

    Stiai ca puteai obține aceeași tensiune pe string și PRIN INSERIEREA DE DIODE, PE STRINGUL CU TENSIUNEA MAI MARE. Căderea de tensiune / dioda este fix 0 6 V . Si inseriezi câte trebuie sa te apropii ce tensiunea celuilalt string.Numai bine

  • @vb9528
    @vb9528 2 ปีที่แล้ว +3

    ai undeva o schema la cum le-a grupat si legat? mersi!

  • @jvcridick6898
    @jvcridick6898 2 ปีที่แล้ว +1

    Varianta aleasa de voi, a necesitat multă manopera.Daca sunt deja montate pe acoperiș este mai nasol de mutat toate. Era suficient să le împărți egal și să le pui pe fiecare string la capăt. ...doar sa menții paritatea lor.Nu era nevoie alternanta celor 3 branduri, puteau fii puse în grup per string dar aceleași nr panouride la un brand per fiecare string. Exemplu.1 string =6 panouri A + 3 panou B+ 2 panouri C...dar asta pe fiecare string. Panourile NU TREBUIE NEAPAR ALTERNATE POT FI SI GRUPURI INTRIGI DE ACEEASI OARAMETII.

  • @alexandru256
    @alexandru256 2 ปีที่แล้ว

    nota 10 pentru video, mai ales pentru prezentare/decor/ calitate filmare ( ps: adaugati si 60fps)

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว +1

      Thanks. Imi place in 24fps, dar hai sa încercam si un 60 net Time :)

  • @sorinalexandru8093
    @sorinalexandru8093 2 ปีที่แล้ว

    Voltaj este o formatie, corect este tensiunea la borne.
    La fel si cu amperajul, corect este intensitatea curentului.

  • @AdydeAdy21
    @AdydeAdy21 2 ปีที่แล้ว +1

    Și mie mi ar trebui un experiment din asta pe casă :) de dim până la 12 soarele e mai mult pe partea de est,apoi se muta spre sud...și după masă vest...casa mea fiind est-vest,ce sistem de 5.5 kw îmi recomandați? Ce model de invertor monofazat ,care sa acopere 3 zone , mulțumesc

  • @carisacal2747
    @carisacal2747 2 ปีที่แล้ว +2

    Fiecare șir de panouri poate fi protejat de diode suplimentare

  • @GabrielGabriel-km3cy
    @GabrielGabriel-km3cy 2 ปีที่แล้ว +1

    Ce părere ai despre Inverter Axpert MAX II Híbrid 8000-48 48Vcc, MPPT-150A, AC-120A-EQ?
    E un hibrid monofazat cu doua trackere de 4000 w!

  • @SorinSirbu82
    @SorinSirbu82 ปีที่แล้ว +1

    fiecare string trebuie sa aiba diodă de sens pe plus inainte de a fi legate în paralel si merge perfect, asa am eu, daca nu pui diodă stringul umbrit va consuma energia produsă de celelalte si se degradează si panourile

    • @cstechromania
      @cstechromania  ปีที่แล้ว +1

      Nu consuma nimic stringul umbrit! Panourile au deja diodele in ele, nu vad rostul altor diode in string.

    • @SorinSirbu82
      @SorinSirbu82 ปีที่แล้ว

      @@cstechromania eu am 2 stringuri de cate 9 panouri inseriate, deci 9 înseriate, si alte 9 înseriate apoi legate paralel cele doua stringuri. Eu asa stiu ca la legare in paralel a mai multe stringuri cu orientare diferită trebuie diodă pe plus. Ma gândesc ca de aceea si exista diode in adaptor mc4

    • @cstechromania
      @cstechromania  ปีที่แล้ว +1

      In mod normal nu se pun panouri pe orientări diferite si legate in paralel. Fiecare orientare trebuie sa aibă un MPPT separat. Ele funcționează si așa, dar nu optim.

    • @SorinSirbu82
      @SorinSirbu82 ปีที่แล้ว

      @@cstechromania asa e dar am invertor hibrid cu un singur mppt si VOC-ul de 450 de volți nu imi da alta posibilitate. Insa merge foarte bine asa, sunt foarte mulțumit. 😁

    • @ionutsimihaimacrea5717
      @ionutsimihaimacrea5717 ปีที่แล้ว

      ​@@SorinSirbu82 bună ziua. Vă rog frumos să-mi spuneți,cum functioneaza sistemul? Așa ceva fac și eu. O să am două stringuri in paralel .unul este pe est,celălalt pe vest.

  • @radumoto9852
    @radumoto9852 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua. Conteaza cumva in eficienta productiei panourilor, daca sunt montate vertical (adica perpendicular pe sol) sau orizontal (adica paralel cu solul)? Am vazut in videoul dvs ca prietenul dvs are majoritatea montate vertical si vreo 4 panouri sunt orizontale. Multumesc anticipat

  • @radu601
    @radu601 2 ปีที่แล้ว

    Salut, de ce a ales sa schimbe invertorul MPP Solar cu Fronius?
    Tu ce invertor ai alege pt un sistem hibrid de 5kwh?

  • @dorinprutianu4813
    @dorinprutianu4813 2 ปีที่แล้ว

    Salut am cumpărat un invertor marca easun sv 2 hibrib am 16 panouri de 330w 41.14 v 9.89a inverorul este de 18a cum pot inserția panourile sa ajung la capacitate apropiata de puterea invertorului

  • @st3fan19
    @st3fan19 2 ปีที่แล้ว

    Si eu le am amestecate. Dar pe aceeasi orientare. Merg foarte bine.

    • @levyciobanu
      @levyciobanu ปีที่แล้ว

      Eu am 4 de 410w și 4 de 320w se poate lega in serie mulțumesc

    • @st3fan19
      @st3fan19 ปีที่แล้ว

      @@levyciobanu se pot lega dar vor functiona la puterea celui mai mic

    • @levyciobanu
      @levyciobanu ปีที่แล้ว

      @@st3fan19 și interesant că ăla de 320w are voltaj mai mare decât cea de 410w mulțumesc încă odată 👍

  • @vladont3515
    @vladont3515 2 ปีที่แล้ว

    Salut Claudiu,
    Invertoarele trifazate de la Fronius se pot
    limita sa nu injecteze în retea?
    Sunt interesat sa lucreze cu rețeaua nationala dar numai sa îmi i-a diferența din rețea, nu sunt interesat sa devin prosumator.
    Mulțumesc!

  • @transinetsrl1213
    @transinetsrl1213 2 ปีที่แล้ว

    Salut. Sunt interesat de sistemul 3 în 1 , adică panouri fotovoltaice, solare și eoliene. Se găsesc în tara ?

  • @argentus5483
    @argentus5483 2 ปีที่แล้ว +1

    Domnule Claudiu !! Dragă domnule, te rog foarte frumos să-mi spui, pe înțelesul meu, să te pot pricepe, pt o casă cu 3 camere, 1 living, 2 băi, 1 bucătărie, 1 debara, 1 cameră tehnică, 1 garaj, foișor, pompă de spălat mașina, încălzire pe pompe de căldură, combină frigorifică, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, aragaz electric, cuptor electric, 2 calculatoare, 1 laptop, 5 televizoare, alte electrocasnice de bucătărie, cam care ar fi puterea necesară instalată (dacă zic bine) care să le poată duce pe toate și să mai aibă o marjă de eroare suplimentară ?? Cam câți kw aș consuma zilnic pentru toate acestea ??
    De ce întreb acest lucru ?? Pt că mă gândesc la panouri fotovoltaice + acumulatori + grid sau la varinta alternator + motor (energie free, gen perpetum mobile). Mă interesează alternatorul câți kw ar avea nevoie să producă pt. casă ??? Deci, te rog frumos să-mi răspunzi !!
    De ceva timp timp am în cap varianta panouri sau țiglă fotovoltaică sau alternator + motor.

    • @jimmyhex3260
      @jimmyhex3260 2 ปีที่แล้ว +2

      Vai de capul meu, ăsta e mai începător decât începătorii. Bre, tataie, nu ai internet măcar pentru cunoștințele de bază?
      😂😂😂😂😂😭😭😭😭😭

    • @N3r3sus
      @N3r3sus 2 ปีที่แล้ว +1

      @@jimmyhex3260 Este trist e ca multi au "halit" vrajala de energie "free" provenita din alternator masina combinat cu un motor :(

  • @johnflower8384
    @johnflower8384 2 ปีที่แล้ว +1

    De funcționat e normal să funcționeze, dar cu ce eficiență!?
    Pentru a vedea asta ar trebui comparată puterea maximă instalată, (suma puterilor panourilor stringului), a fiecărui string, cu puterea/energia maxima generată de fiecare string la o oră de vârf pentru acel string!

  • @iuliangolea7542
    @iuliangolea7542 2 ปีที่แล้ว

    Ar fi interesant daca ne-ati spune si cum au produs grupurile de panouri orientate est, vest, sud, sa vedem cat de tare conteaza orientarea panourilor. Multumesc.

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      Sunt toate puse în paralel, nu prea ai cum le testa decât dacă le opresti pe celelalte.

    • @iuliangolea7542
      @iuliangolea7542 2 ปีที่แล้ว

      @@cstechromania Merci de raspuns, dinn pacate nu am gasit pe nimeni care sa fi testat acest lucru, adica cat de tare conteaza orientarea spre sud recomandata de instalatorii de fotovoltaice. Suntem multi care ne-am construit casele fara sa tinem cont de acest lucru (pozitionarea acoperisului nord-sud) iar spatiul din curte nu permire instalarea de panouri altfel.

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      @@iuliangolea7542 eu acasa am amplasate pe E, V si S. Nu am producție mare la o anumită ora, dar am constant.

    • @MasterT1031
      @MasterT1031 ปีที่แล้ว

      @@cstechromania stii vre-un invertor trifazat hibrid cu 3 mppt-uri pentru a monta panouri pe E, V si S, fiecare directie pe un string separat? mersi.

  • @gabrielle1641
    @gabrielle1641 2 ปีที่แล้ว

    DACA vand ca producator de energie mai mult de 27 kwh , trebuie sa imi fac srl ? Multumesc anticipat 🙏🙏🙏

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว +1

      Dacă sistemul este instalat la firma da, dar dacă ești persoana fizica stai liniștit!

  • @petrisuciu7503
    @petrisuciu7503 2 ปีที่แล้ว +2

    27 kw pico montati si la ora 12.00 produce doar 14 kw?

    • @petrusneacsu9858
      @petrusneacsu9858 2 ปีที่แล้ว +1

      17,8KW la ora 12 si 39 minute. Vedeti la 07:16 unde pe grafic se vede ca e peste 18 probabil si peste 20 la pranz. Insa puterea este mare inca de la inceputul zilei si pana aproape de apus. Adica este mult mai constanta de-a lungul zilei decat doar cu panourile spre sud.

    • @samuilaciufudean7140
      @samuilaciufudean7140 2 ปีที่แล้ว

      @@petrusneacsu9858 m

  • @sorindumitrascu7508
    @sorindumitrascu7508 2 ปีที่แล้ว

    Salut,
    Acum sunt cu casa în construcție și vreau sa pun panouri fotovoltaice.
    Ma poți ajuta cu câteva informații te rog, ce panouri sa pun, ce invertor, baterii poate și o echipa de montaj.
    Mulțumesc anticipat!

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      Salut, da-ne un semn la 0376442001, interior 3

  • @Domogled
    @Domogled 2 ปีที่แล้ว

    Salut.
    Interesant material. Mulțumesc.
    Eu am citit că, dacă ai sub 200 kW putere instalată, nu primești bani pt energia electrică băgată în sistemul național.
    Ori omul ăsta a produs 25,2 Mwh și a consumat doar 2,4 Mwh. Ce se întâmplă cu diferența?

    • @ghiurastefan5656
      @ghiurastefan5656 9 หลายเดือนก่อน

      E vorba de kw/h instalati,ori el are instalati 25kw/h

  • @costelmolie80
    @costelmolie80 8 หลายเดือนก่อน

    Functioneaza si la mine...9x405w orientare sud si 8x300w orientare est...o sa pun si al treilea string cu policristaline ,tensiune :9×37v si 8 x41

  • @phantomcipi245
    @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว +1

    Putin ajutor va rog, la un sistem on grid dacă se ia curentul, cum putem fraieri sistemul sa avem curent de pe panouri fara retea?

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      Fronius are microgrid si se leagă cu Victron!

    • @phantomcipi245
      @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว

      Ziceai ca testezi un growatt ongrid, ai reușit ceva? :))

  • @Adrian-A320
    @Adrian-A320 2 ปีที่แล้ว

    Salut. Pot sa confirm că folosind panouri diferite ca putere funcționează perfect.
    La mine a fost problema că am plecat cu 6 panouri de o putere și după 1 an am dorit sa măresc puterea.
    Deoarece nu am mai găsit de aceeași putere am combinat panouri de puteri diferite astfel în cât să nu depășesc 450V voltaj. Totuși panourile au curentul foarte apropiate, de genul între 9.6A și 10.5A.
    Din acest motiv nu am pierdut foarte mult la puterea maximă.

    • @levyciobanu
      @levyciobanu ปีที่แล้ว

      Eu așa aș face acuma am luat 4 de 410w și numai este așa cum am cumpărat și am găsit de 4 bucati de 320w dar varii sunt mai mari decât la prima se poate in serie

  • @topcatus36
    @topcatus36 2 ปีที่แล้ว +1

    Ce e făcut acolo este un compromis. Ceva de genul "lasa ca merge si asa". Cine spune ca NU merge, evident ca nu stie ce vorbeste. Bineinteles ca merge, dar prost.
    O astfel de configuratie are pierderi. Este corect ca se va limita curentul pe string dupa panoul cu Imp cel mai mic. Daca un panou este umbrit, controllerul coborâ Vmp pe acel string pana găsește puterea maxima (V x I). Daca pui un alt string in paralel cu cel acoperit, pe acelasi controller, ai omorât tot stringul paralel care are zone acoperite (Vmp string acoperit < Vmp string neacoperit | fiind acelasi controller, gaseste doar Vmp mai mare). Deci desi merge, merge ca naiba.
    Pentru rezultate cat mai bune, faci stringuri (serie) de panouri cu acelasi Imp (Vmp se aduna) si pui stringuri in paralel cu acelasi Vmp (Imp se aduna). Nu este neaparat sa pui acelasi numar de panouri inseriate, in paralel ci suma tensiunii lor Vmp sa fie cat mai apropiata pe stringuri.
    Daca se schimba orientarea, e de preferat alt MPPT (da-l incolo ca se puteau pune 2-3 Fronius in paralel, nu arde sa fie toate 2-3 controllerele in același aparat) dar merge si pe acelasi MPPT, cata vreme se respecta condiția de mai sus: Vmp similar pe toate stringurile paralele !

  • @ioniosif8715
    @ioniosif8715 2 ปีที่แล้ว

    si cat a incasat Lucian pentru 25Mw injectati in sistem?

  • @nicolaeghiurca9204
    @nicolaeghiurca9204 2 ปีที่แล้ว

    Salut,intr-o situatie asemanatoare ma aflu si eu acum. Sa iti spun despre ce e vorba si totodata am si rugamintea sa ti dai o parere.Multumesc anticipat. Ehhhh,uite despre ce e vorba: Am 12 panori jinko de 460w,identice. Locul de montaj se afla pe un schelet facut de mine cu posibilitatea de a orienta panourile cum vreau. O sa fac 2 stringuri ca am un mppsolar de 11 kw. Toate bune si frumoase pana aici. Ehhh,acum e acum: Deci 2 stringuri cu cate 6 buc fiecare. Pe primul string vreau sa orientez 3 panouri pe sud-est,3 panouri pe sud. Pe al 2 lea string vreau sa orientez pe sud-vest 3 panouri si restul de 3 pe vest. Urmaresc sa prind soare pe minim 3 panouri in "plin" ca sa zic asa mai tot timpul.... CE PARERE AI? E bine? DEci orientarea e diferita pe fiecare string adica nu sunt toate 6 orientate la fel.Ma gandesc ca cele 3 care nu sunt in soare perfect sa nu le stopeze pe cele orintate in plin,din stringul de 6 .Multumesc inca odata pt timpul acordat.

  • @cosminbruna9885
    @cosminbruna9885 2 ปีที่แล้ว

    Salut!
    Pentru un unghi de 15 grade la orientarea panourilor, voi avea pierderi mari?

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      15 grade te ajuta vara, dar tine cont ca este mai mult vara decât iarna, deci o sa fie OK.

  • @vitaliemovileanu1451
    @vitaliemovileanu1451 2 ปีที่แล้ว

    Salut,vreau sa instalez panouri fotovoltaice pe acoperis,casa are inaltimea de 6m,si de la gard pana la casa 1.5m,ma gandesc ca nu voi putea curati zapada iarna,cum te lupti cu zapada,si daca si mai este necesar de spalat de praf

    • @nicolaetomoiaga8098
      @nicolaetomoiaga8098 2 ปีที่แล้ว +2

      Domnule Vitalie. Cu zăpada de pe panourile solare nu prea ai cum să te lupți. Fie o înlături cu FOARTE MARE grijă, fie o lași pe ele până ce se topește. Eu am lăsat-o într-o zi pe panouri și, ori mă credeți, ori nu, mie totuna îmi este, în acea zi, deși panourile erau acoperite, ele au produs totuși 1 kilowatoră pe parcursul întregii zile. Am fost de-a dreptul uimit. Dar, este bine ca zăpada să fie înlăturată de pe ele, mai ales dacă este într-un strat gros. Praful de pe panouri -vă spun din experiență proprie-, trebuie înlăturat/spălat numai dacă acesta este în strat atât de gros încât și baba mioapă poate să-l vadă. În rest, cu puțin praf pe ele diferența de producție a panourilor nu diferă semnificativ înainte de spălare cu cea de după spălare.

  • @emiloanta9553
    @emiloanta9553 2 ปีที่แล้ว

    Salut
    Vreau si eu sa aplic la casa verede in Calarasi sti o firma de acolo care se ocupa cu proiecte fotovoltaice
    Multumesc anticipat

  • @sebastianseitan8619
    @sebastianseitan8619 2 ปีที่แล้ว

    si eu va trebui sa fac o instalre in cele 3 yone doar ca la mine vor fii si umbrite...acum nu inteleg care este diferenta intre panourile halbcell si Qcell ma tot uit la diferente si nu imi dau seama ma poate ajuta cineva ...sau vreo recomandare mersii

  • @maneadanielaurel4119
    @maneadanielaurel4119 2 ปีที่แล้ว +1

    Salutări. Voi vă ocupați cu montajul unui sistem fotovoltaic of-grid? În jud.Braila.sau îmi puteți recomanda pe cineva care se pricepe? Mulțumesc anticipat, va urmăresc cu plăcere

  • @swatcat7928
    @swatcat7928 2 ปีที่แล้ว

    Probabil ca panourile alea noi lea luat gratis.. ca avea variante de invertor (pabourile sunt mainscumpe ca invertorul).. si nu e problema ca nu functioneaza, problema e ca pierde eficenta.

  • @RazvanMarc
    @RazvanMarc 2 ปีที่แล้ว

    Pentru ca orientarea tuturor panourilor nu este ideala pentru sistem, el pierde in jur de 7-9 MW productie anuala. Dar daca e multumit de randament nu mai conteaza....nu isi amortizeaza investitia in 5-6 ani ci in 7-8.

    • @saibamoe
      @saibamoe ปีที่แล้ว

      Tot e bine
      Nu stim ce va fi peste 8 ani
      Apa , curentu si gazele pot sa ajubga sa coste LUX

  • @florinflorin6979
    @florinflorin6979 2 ปีที่แล้ว +1

    Daca ai un singur MPPT nu înseamnă că nu se pot pune doua stringuri cu orientare diferită. Vreau să-mi arăți unde recomanda Fronius o singură orientare.

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      Adevarul este ca nu am găsit în manual acest aspect. Manualul de la Fronius nu acoperă acest lucru foarte bine, dar eu urmăresc eficienta sistemului. Și o remorca merge bine pe autostrada cu prelata pusă, dar merge și mai bine cu ea data jos. Același lucru este și aici...merge, dar nu așa cum trebuie sa meargă.

    • @florinflorin6979
      @florinflorin6979 2 ปีที่แล้ว

      @@cstechromania in 90 % din instalații nu avem orientarea perfecta, mergem dupa acoperișul care nu a fost gândit pentru un sistem fotovoltaic.

  • @alinteodor5063
    @alinteodor5063 2 ปีที่แล้ว +1

    Mai fa materiale și pentru începători!
    Am mai spus și pe tiktok, vorbești doar pentru cei care au habar .
    Fa un material explicativ , ai panoul și îți mai trebuie x invertor pentru că (. ...) Mai trebuie și încă (....) Pentru că.. pui mei și cu voi

  • @vasileoprinca7913
    @vasileoprinca7913 2 ปีที่แล้ว

    si nordul?

  • @ioniosif8715
    @ioniosif8715 2 ปีที่แล้ว

    cat timp trebuie sa se amrtizeze?

    • @nicolaetomoiaga8098
      @nicolaetomoiaga8098 2 ปีที่แล้ว

      Probabil ați dorit să aflați în cât timp se amortizează o investiție făcută în panourile solare. Nu există în astă lume o minte de om într-atât de înțeleaptă încât să vă spună ..... 6 ani de zile, 7 ani de zile, 8 sau mai mulți ani de zile. Pentru că sunt mai mulți factori care influențează. Vedeți dvs., diferă numărul zilelor însorite de la an la an. Ați aflat că zona geografică unde sunt plasate panourile solare are o foarte mare importanță ? Ca o regulă generală vă pot spune că în 8-10 ani de zile de la darea instalației în folosință mai mult ca sigur că vă veți recupera investiția făcută. Și apoi după aceea încă vreo 10-15 ani de zile veți avea curent electric GRATIS de la panouri. Cu puțin noroc și prin alegera unui sistem fotovoltaic performant este cu putință să vă scoateți investiția în 6-7 ani de zile. Mai ales că, peste încă 4-5 ani de zile de acum încolo, prețul kilowattului -mai mult ca sigur-, o să crească. Succes.

  • @AdydeAdy21
    @AdydeAdy21 2 ปีที่แล้ว

    Un preț pentru tot sistemul inclusiv invertor?

  • @sebibednarszky2324
    @sebibednarszky2324 2 ปีที่แล้ว

    Salut doresc un frionius 8.2.Un nr tel de la un vinzator

  • @RPI_4
    @RPI_4 2 ปีที่แล้ว

    Sunt curios daca poti sa imi spui ce se intampla in exemplul tau (de 400w cu 10A si 300W cu amperaj mai mic). Ce se intampla cu diferenta aia de Amperi produsi de panourile de putere mai mare. Unde se duc? De pierdut iti spun de acum ca nu e adevărat deoarece panoul va produce 'surplusul de Amperi'(nu exista o electronica in spate care poate controla si masura fiecare panou in parte "cum ar fi un fel de BMS pt panouri solare"). Te-ai gandit?
    Sistemul o sa mearga ceva timp, sa vezi ce frumos poate sa ia si foc.
    Astept comentariul tau.
    Apropo: Deoarece nu cunosc tema de la inceput, te intreb: Ce putere instalata are? Si care este productia de electricitate la 20-25°C temperatura aerului (in configuratia facuta de el)?

    • @topcatus36
      @topcatus36 2 ปีที่แล้ว

      Gresit. Curentul intr-un circuit este acelasi in oricare punct al sau. Mai incercati.

    • @RPI_4
      @RPI_4 2 ปีที่แล้ว

      @@topcatus36 intr-un sistem normal....dar nu si aici...mai incearca.
      Ca sa fiu mai explicit pt cei care nu se cunosc cu treaba asta. E ca si cum îți cumperi un mercedes full option dar îl folosești ca pe un Trabant, deoarece merge si așa.

    • @phantomcipi245
      @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว +1

      Dar daca ai niște panouri de 400w si pui un bec de 10w, unde se duc 390w.?

    • @RPI_4
      @RPI_4 2 ปีที่แล้ว

      @@phantomcipi245 de cand becul produce energie electrica?

    • @topcatus36
      @topcatus36 2 ปีที่แล้ว

      @@phantomcipi245 Considera panoul ca o sursa DC. Daca sursa are 400w si pui un bec de 10w ce se întâmplă cu restul de 390w ? Nu sunt absorbiti din intrarea sursei. Panoul este o sursa care la intrare accepta fotoni. Daca nu sunt convertiți in energie electrică, incalzesc suprafata si duc la o uzura mai ridicata a panoului.

  • @mrossirobi
    @mrossirobi 2 ปีที่แล้ว +1

    In sfarsit cineva cine stie sa foloseasca unitatile kW si kWh corect si nici din greseala nu pomeneste de kW/h.

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      Unde, cine? Ca mai scapă si pe la noi 😎

  • @romeostefan1379
    @romeostefan1379 2 ปีที่แล้ว +2

    Unde sunt comentatorii curajosi acum?
    Sa se dea cu parerea acum cand sunt grafice si dovezi reale nu povesti din auzite si mituri! Banuiesc ca s-au facut toti mici si au disparut.

  • @sorinlepadatu873
    @sorinlepadatu873 2 ปีที่แล้ว

    Sper să-mi postezi comentariul

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      Nu aprob comentarii, se postează singure :)

    • @sorinlepadatu873
      @sorinlepadatu873 2 ปีที่แล้ว

      Este mai lung , dar totu tine de P=U×I

    • @sorinlepadatu873
      @sorinlepadatu873 2 ปีที่แล้ว

      Și ține de putere .... cel mai puternic îl bate pe cel slab . Asta de ce nu spui . Ex : 2 stringuri diferite ca putere ,care câștigă?

    • @sorinlepadatu873
      @sorinlepadatu873 2 ปีที่แล้ว

      @@cstechromania explica du dovezi ce am susținut eu în comentarii . Sa vezi ca nu mai sunt asa fascinante . Pune 2 baterii în paralel , una descărcată și una plina și ai sa vezi rezultatele

    • @sorinlepadatu873
      @sorinlepadatu873 2 ปีที่แล้ว

      ( Du = tu ) autocorect . Scuze și pentru greșelile următoare

  • @martinrausa6900
    @martinrausa6900 2 ปีที่แล้ว

    :)

  • @MrTHEljack
    @MrTHEljack 2 ปีที่แล้ว

    Face unu un bloc in spate, papa panouri 🤣

  • @alternativservautocarservi4958
    @alternativservautocarservi4958 2 ปีที่แล้ว +1

    functionez ca in cazul lui Lucian de mai bine de un an de zile fara probleme ,daca sti sa configurezi stringurile nu are de ce sa nu functioneze . nu toata lumea are bani sa isi acizitioneze 30 kwp noi in acelasi timp

  • @dispeceratscut576
    @dispeceratscut576 2 ปีที่แล้ว

    Cum adică invertorul poate suporta panouri montate pe o singura parte.
    Nu înțeleg, ce spui este anormal și fără înțeles.
    Situația tehnica, cum sunt montate, paralel, serii, alte siguranțe, voc.....

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว +2

      Invertoarele cu un singur traker MPPT sunt eficiente când au panourile toate într-o singură orientare.

    • @crocobau2
      @crocobau2 2 ปีที่แล้ว

      @@cstechromania adica panourile montate in 2 ape sunt doar mai ineficiente? Sau pot fi dezactivate automat de sistem? Ce verifica sistemul? Tensiunea? Si inca o intrebare: de ce se monteaza in serie ? Nu ar fi mai eficienta montarea in paralel?

    • @phantomcipi245
      @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว

      Montarea in paralel a stringurilor te referi sau a tuturor panourilor?

    • @crocobau2
      @crocobau2 2 ปีที่แล้ว

      @@phantomcipi245 La panouri ma refer. Ideal ar fi montate in paralel dar probabil ca in acest fel curentul ar fi prea mare si posibil sectiunea cablurilor pe masura.

  • @katamfm
    @katamfm 2 ปีที่แล้ว

    În serie voltajul se aduna nu rămâne la fel

    • @nicolaetomoiaga8098
      @nicolaetomoiaga8098 2 ปีที่แล้ว

      Corect, În serie crește tensiunea, însă curentul panourilor solare rămâne curentul dat de cel mai "slab" panou solar aflat în circuit. Este însă ceva foarte important care trebuie luat în seamă: a se citi cu mare atenție valoarea minimă a tensiunii de lucru scrisă pe INVERTOR și valoarea maximă. Cei mai mulți dintre cei care au panouri solare nu au probleme cu valoarea minimă a tensiunii, ci cu cea maximă. Nu montați NICIODATĂ în serie panouri solare a căror tensiune TOTALĂ să se apropie foarte mult de tensiunea maximă a invertorului, sau chiar să o depășească !!!! Doriți fiabilitate, doriți o funcționare sigură și îndelungată a invertorului, lăsați o marjă de cel puțin 10 % a valorii tensiunii panourilor sub tensiunea maximă de lucru a invertorului. Succes.

  • @crocobau2
    @crocobau2 2 ปีที่แล้ว

    Are cineva panouri pe nord? Ce eficienta au?

  • @phantomcipi245
    @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว

    Nu are cum sa rămână voltajul la fel la 2 panouri in serie, practic la ce ai descris tu 2 panouri sunt mai slabe decât unul,

    • @phantomcipi245
      @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว +2

      Ai zis la începutul clipului ca dacă pui 2 panouri de 40v in serie unul de 9A și unul de 10A tensiunea e 40v si 9 A, dar e 80v si 9A

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      Corect! Eu ma refeream la amperaj in material.

    • @phantomcipi245
      @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว

      @@cstechromania spune-mi te rog, la compensarea 1:1 mai contează dacă invertorul este agreat de electrica? Eu as zice ca nu are importanta atat timp cât nu e cumparat cu fonduri europene

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 ปีที่แล้ว

      ​@@phantomcipi245 Nu te poți face prosumator fără dispozitive autorizate ANRE.

    • @phantomcipi245
      @phantomcipi245 2 ปีที่แล้ว

      În concluzie dacă ai un invertor growatt , e degeaba...