@@businessbyletsdo6252 Çok haklısınız. Başka bir platformda buluşmak üzerine diyelim :) Operasyonel anlamda eksiklerimi tamamlamak istiyordum. İlaç gibi bir video oldu. Serbest bölgelerle ilgili de bir video yapmayı düşünürseniz katılmaktan keyif alırım.
Merhaba, sigortalar ile ilgil soru sormak istiyorum. Malumunuz bir satici, bir alici, bir tasiyan, bir de tasitan(freight forwarder) Bir tasima isleminde bunlar ne tür sigorta yaparlar? Bir yayindan malinin tam zarara ugramasi durumunda saticinin malinin bedelinin tamamini alacagi söylendi. benim bildigim (anladigim kadariyla) satici sdr miktari kadar bir bedel alabilir, sdr malin bedelini karsilamiyor ise aradaki fark icin satici kendisi bir sigorta yaptirmali seklinde idi. bu konuyu biray aciklayabilir misiniz? Simdiden tesekkurler.
Merhabalar tekrardan:) Sigorta ile alakalı olarak teslim şekline bağlı olarak sigorta hangi tarafın sorumluluğunda ise malların yola çıkacağı günden başlayarak hatta yükleneceği günden başlayarak, alınacağı yerden son varış noktasına kadar malın bedelinin genelde % 10 fazla tutarında emtia nakliye sigortası yaptırılır. Örneğin, ex-works ise teslim şekli sigorta alıcının sorumluluğundadır, CIF ise satıcının sorumluluğunda. % 10 fazla yaptırılmasının sebebi de, siz malı yüklediniz ve yolda malın başına birey geldi, aynı malı tekrar almak istediğinizde üzerinden zaman geçeceği için aynı fiyattan malı alamayabilirsiniz. Biraz fazlasını sigortadan alınki yeni alacağınız malın değerini karşılasın. Sigorta yaptırılırken sigortanın kapsamına göre prim oranı bellidir. Türkiye'de ithalatçıların sigorta yaptırdıkları sigorta oranı binde 8 ile yüzde 1 arasında ( sigorta firmasına göre ) değişiklik gösterir. Siz bu oran üzerinden emtia nakliye sigortası yaptırırsınız. Örneğin mal yolda kayboldu yada malı taşıyan tır kaza yaptı gibi durumlarda tutanak tutulur, resimler çekilir, expertiz yapılır yani inceleme ve sigorta raporu hazırlanır sonrasında zarar tespit edilir ve o orandaki malın tamamı kadar ödeme yapılır. Bu sigortanın kapsamı dışında kalan durumlar var ise o durumlarda ödeme yapılmaz. Tam kapsamlı sigorta yaptırmak için sigorta acentesi ile ayrıca bu durumu belirterek görüşmek lazım, ona göre ekstra prim ödenerek daha kapsamlı sigorta yaptırılabilir.
@@businessbyletsdo6252 Cevabiniz icin cok tesekkür ederim. kafamda tam oturtmak icin soruyorum. Simdiden tesekkürler... 1. emtia nakliye sigortasi sdr kapsami disinda kalan miktar icin mi yapilir? Yoksa o kisim hic dikkate alinmaz mi? 2. %10 fazla herhalde enflasyon olan ülkelere özgü bir uygula. Mal bedelinin döviz üzerinden sigortasi mümkün mü? 3. emtia sigortasi ilk ve ana tasima ücretlerini de kapsar mi?
Merhabalar tekrardan, SDR special drwaing rights yani özel çekme hakkı demek. Benim bildiğim kadarıyla SDR , uluslararası para fonu tarafından çıkarılmış özel bir para birimi. Kendi para birimi olan bir ülkenin, diğer ülkenin para biriminde para çekebilmesine olanak sağlayan bir para birimidir. Bu ortak para birimi üzerinden , sigorta gibi uluslararası işlemlerle alakalı ( gerek dış ticaret gerek finans) bazı limitler var. Önce şuna açıklık getirelim. Siz bir malı ihracat yada ithalat yaparken sigorta yaptırmak isterseniz ana başlıkta iki farklı tip sigorta var. 1) Nakliye Emtia sigortası: Teslim şekline göre malın tamamını teminat altına almak için gönderici veya alıcı tarafından yaptırılır. Burada genelde malın bedelinin %10 fazlası ile tüm mal teminat altına alınır ancak bu sigorta tipinin de tam ziya, geniş ve dar kapsamlı olarak 3 alt başlığı vardır. 2) CMR Sigortası: Bu ise nakliye emtia sigortasına göre daha dar kapsamlı daha doğrusu sınırlı olup, Nakliyecinin kusurlu olduğu durumlarda geçerlidir ve bu sigorta nakliyeciler tarafından yaptırılır. Nakliye Emtia'da siz ihracatçı yada ithalaçı olarak malın geldiği yere, varış yerine, mal bedeline, deniz yolu / hava yolu/kara yolu olup olmamasına göre sigorta yaptırırsınız ama CMR sigortasında nakliyeci o malı almaya gittiği araç, personel veya arada kullandığı tüm işlemler için sorumluluk sigortası yapar ve bu sigorta kapsamında malın başına birşey gelirse, nakliyecinin kusurlu olduğu durumlarda zarar tanzim edilir. SDR kavramı da bu poliçe de söz konusudur. Nakliye emtia sigortalarına kullanılan bir kavram değil. CMR sigortalarında ise kilo başına 8,33 SDR (yaklaşık 10 Euro /kilo başına ) ödenmesi ile sınırlıdır. Örneğin siz 10.000 Euro'luk ( 500 kg) bir mal yüklediniz ve CMR sigortası yapıldı. Malın tamamı nakliyeciden kaynaklı bir hata yüzüden zarar gördü. Bu durumda nakliye emtia sigortası da olur ise siz malın sigorta ettirilmiş bedeli kadar rakamı sigortadan alırsınız ama CMR sigortasında alabileceğiniz rakam malın ağırlığı 500 kg x 8.33 ( 10 Euro ) = 5000 Euro ile sınırlıdır. Bu rakamın üstünde her hangi bir bedeli tanzim edemezsiniz. O yüzden de bir ithalat/ihracat yaparken hep Nakliyat emtia sigortası yaptırılması önerilir.
@@businessbyletsdo6252 Merhaba, Bir sorum daha olacak. Ihracat yapan sirketler satis vergisini/KDV'yi nasil geri aliyorlar? Burada elektronik olarak ihracat beyaninda bulunuluyor ve karsiliginda bir MRN numarasi aliniyor. Bu numaraya istinaden saticinin KDV iadesi aldigi söylendi. Ancak bazen ihracat beyanamesine yanlis miktar (cok büyük miktarda degil tabi) giriliyor yada satici faturada degisiklik yapabiliyor. Kisacasi Gümrük KDV iadesini hangi belgelere istinaden yapiyor? Simdiden tesekkürler...
inci hanım ben dış ticaretle ilgili bazı sorular sormak istiyorum. mesela ; Ülkeler niye dış ticaret yaparlar? Dış ticarette sağlanan devlet destekleri nelerdir? Döviz sıkıntısı çeken fakat doğal kaynakları zengin olan ülkelerle hangi şartlarla dış ticaret yapılabilir? Ülkemizde ihracatı geliştirmek için elinde bulundurduğu en büyük avantaj sizce nedir? sorularıma cevap verebilirsiniz çok mutlu olurum :d
Merhaba, gümrük kiymeti belirlenirken CIF bedeli dikkate aliniyor. CIF= FOB Bedeli (gönderici freight forwarder faturasi) + Navlun + Sigorta Biz freight forwarder olarak fatura hazirlarken navlun masrafi kalemine diyelim ki 250 euro yazdik. Ancak airwaybill düzenlerken navlun masrafinin 400 euro yaziyoruz ki alici freight forwarder da kazanc elde etsin diye. Simdi sorumu soruyorum. fob faturasi 350 euro (ki bunun 250 eurosu navlun masrafi kalemi) navlun bedeli 400 euro (airwaybill üzerinde yazili) ve sigorta (sigorta yaptirmadim) bu durumda CIF gümrük bedeli ne kadar olur ve sigorta yaptirmadigim halde illaki sigorta bedeli ödemem gerekir mi? Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.
Merhabalar tekrardan:) evet doğru navlun hesaplanırken acenteler fazla gösterirler. Burada gümrük airwaybill üzerinde yazandan ziyade , siz diyelim ki ithalatçısınız ve forwarder firma size navlun faturası kesti, gümrük navlun fatura görüntüsünü ister ki onu beyan etsin. o yüzden 250 Euro ise bu rakam 250 Euro yazılır beyannamede. 2. nokta Fatura FOB olarak 350 Euro kesildiyse içinde 250 Euro navlun bedeli yoktur. 350 Euro CIF kesildiyse ancak o zaman Mal bedeli 100 Euro olur + 250 Euro navlun olur. 350 Euro FOB kesildiyse sadece fabrikadan limana kadar olan iç nakliye faturanın içine eklenmiş olur. 3. Nokta, CIF bedeli hesaplanırken size kesilen fatura örneğin FOB olarak 350 Euro ise ve siz sigorta yaptırdıysanız , gümrük 350 Euro + Sigorta bedeli + forwarder'dan size gelen navlun faturasındaki rakamı ekler ve CIF bedeli hesaplar. Siz sigorta poliçesi yaptırmadıysanız sigorta bedeli olarak FOB tutarın %3'ünü otomatik olarak sigorta bedeli olarak ekler.
@@businessbyletsdo6252 Cevabınız için çok teşekkür ederim. FOB yazmışım onu düzeltiyorum CFR olacaktı o. Yani AWB üzerindeki rakamlar değil, fatura üzerindeki rakamlar dikkate alınıyor. Çok teşekkürler. .
İnci Hanım, süpersiniz. Gümrük hikayelerinizi de bir video dinlemek isteriz :) Sektöre dair çok önemli bilgiler paylaşıyorsunuz, emeğinize sağlık..
Çok teşekkürler yorumunuz için Yeşim hanım:) Gümrük hikayelerini videoda anlatırsam gümrük memurları benden nefret edebilirler:))) İnş bilhare başka bir platforma buluşursak seve seve anlatırım:)
@@businessbyletsdo6252 Çok haklısınız. Başka bir platformda buluşmak üzerine diyelim :) Operasyonel anlamda eksiklerimi tamamlamak istiyordum. İlaç gibi bir video oldu. Serbest bölgelerle ilgili de bir video yapmayı düşünürseniz katılmaktan keyif alırım.
@@yesimzengin13 Geç döndüm kusura bakmayın yıl sonu telaşı oldu:) Tamamdır notumu aldım, ilginiz için çok teşekkür ederim, mutlu seneler:)
@@businessbyletsdo6252 hiç önemli değil, size de mutlu yıllar :)
emeğinize sağlık
teşekkürler Habibenur Hanım:)
bu kadar faydalı bir kanalın bu kadar az abonesi olması :(
Gayet güzel olmus. Yalniz biraz daha yavas konusabilirseniz sevinirim. Emeginize saglik...
Sağolun çok teşekkürler yorumunuz için:)) Tamamdır evet bazen kaptırıyorum kendimi dikkate alacağım:)
Merhaba,
sigortalar ile ilgil soru sormak istiyorum.
Malumunuz bir satici, bir alici, bir tasiyan, bir de tasitan(freight forwarder)
Bir tasima isleminde bunlar ne tür sigorta yaparlar?
Bir yayindan malinin tam zarara ugramasi durumunda saticinin malinin bedelinin tamamini alacagi söylendi. benim bildigim (anladigim kadariyla) satici sdr miktari kadar bir bedel alabilir, sdr malin bedelini karsilamiyor ise aradaki fark icin satici kendisi bir sigorta yaptirmali seklinde idi. bu konuyu biray aciklayabilir misiniz? Simdiden tesekkurler.
Merhabalar tekrardan:) Sigorta ile alakalı olarak teslim şekline bağlı olarak sigorta hangi tarafın sorumluluğunda ise malların yola çıkacağı günden başlayarak hatta yükleneceği günden başlayarak, alınacağı yerden son varış noktasına kadar malın bedelinin genelde % 10 fazla tutarında emtia nakliye sigortası yaptırılır. Örneğin, ex-works ise teslim şekli sigorta alıcının sorumluluğundadır, CIF ise satıcının sorumluluğunda. % 10 fazla yaptırılmasının sebebi de, siz malı yüklediniz ve yolda malın başına birey geldi, aynı malı tekrar almak istediğinizde üzerinden zaman geçeceği için aynı fiyattan malı alamayabilirsiniz. Biraz fazlasını sigortadan alınki yeni alacağınız malın değerini karşılasın. Sigorta yaptırılırken sigortanın kapsamına göre prim oranı bellidir. Türkiye'de ithalatçıların sigorta yaptırdıkları sigorta oranı binde 8 ile yüzde 1 arasında ( sigorta firmasına göre ) değişiklik gösterir. Siz bu oran üzerinden emtia nakliye sigortası yaptırırsınız. Örneğin mal yolda kayboldu yada malı taşıyan tır kaza yaptı gibi durumlarda tutanak tutulur, resimler çekilir, expertiz yapılır yani inceleme ve sigorta raporu hazırlanır sonrasında zarar tespit edilir ve o orandaki malın tamamı kadar ödeme yapılır. Bu sigortanın kapsamı dışında kalan durumlar var ise o durumlarda ödeme yapılmaz. Tam kapsamlı sigorta yaptırmak için sigorta acentesi ile ayrıca bu durumu belirterek görüşmek lazım, ona göre ekstra prim ödenerek daha kapsamlı sigorta yaptırılabilir.
@@businessbyletsdo6252 Cevabiniz icin cok tesekkür ederim. kafamda tam oturtmak icin soruyorum. Simdiden tesekkürler...
1. emtia nakliye sigortasi sdr kapsami disinda kalan miktar icin mi yapilir? Yoksa o kisim hic dikkate alinmaz mi?
2. %10 fazla herhalde enflasyon olan ülkelere özgü bir uygula. Mal bedelinin döviz üzerinden sigortasi mümkün mü?
3. emtia sigortasi ilk ve ana tasima ücretlerini de kapsar mi?
Merhabalar tekrardan, SDR special drwaing rights yani özel çekme hakkı demek. Benim bildiğim kadarıyla SDR , uluslararası para fonu tarafından çıkarılmış özel bir para birimi. Kendi para birimi olan bir ülkenin, diğer ülkenin para biriminde para çekebilmesine olanak sağlayan bir para birimidir. Bu ortak para birimi üzerinden , sigorta gibi uluslararası işlemlerle alakalı ( gerek dış ticaret gerek finans) bazı limitler var.
Önce şuna açıklık getirelim. Siz bir malı ihracat yada ithalat yaparken sigorta yaptırmak isterseniz ana başlıkta iki farklı tip sigorta var.
1) Nakliye Emtia sigortası: Teslim şekline göre malın tamamını teminat altına almak için gönderici veya alıcı tarafından yaptırılır. Burada genelde malın bedelinin %10 fazlası ile tüm mal teminat altına alınır ancak bu sigorta tipinin de tam ziya, geniş ve dar kapsamlı olarak 3 alt başlığı vardır.
2) CMR Sigortası: Bu ise nakliye emtia sigortasına göre daha dar kapsamlı daha doğrusu sınırlı olup, Nakliyecinin kusurlu olduğu durumlarda geçerlidir ve bu sigorta nakliyeciler tarafından yaptırılır. Nakliye Emtia'da siz ihracatçı yada ithalaçı olarak malın geldiği yere, varış yerine, mal bedeline, deniz yolu / hava yolu/kara yolu olup olmamasına göre sigorta yaptırırsınız ama CMR sigortasında nakliyeci o malı almaya gittiği araç, personel veya arada kullandığı tüm işlemler için sorumluluk sigortası yapar ve bu sigorta kapsamında malın başına birşey gelirse, nakliyecinin kusurlu olduğu durumlarda zarar tanzim edilir.
SDR kavramı da bu poliçe de söz konusudur. Nakliye emtia sigortalarına kullanılan bir kavram değil. CMR sigortalarında ise kilo başına 8,33 SDR (yaklaşık 10 Euro /kilo başına ) ödenmesi ile
sınırlıdır. Örneğin siz 10.000 Euro'luk ( 500 kg) bir mal yüklediniz ve CMR sigortası yapıldı. Malın tamamı nakliyeciden kaynaklı bir hata yüzüden zarar gördü. Bu durumda nakliye emtia sigortası da olur ise siz malın sigorta ettirilmiş bedeli kadar rakamı sigortadan alırsınız ama CMR sigortasında alabileceğiniz rakam malın ağırlığı 500 kg x 8.33 ( 10 Euro ) = 5000 Euro ile sınırlıdır. Bu rakamın üstünde her hangi bir bedeli tanzim edemezsiniz.
O yüzden de bir ithalat/ihracat yaparken hep Nakliyat emtia sigortası yaptırılması önerilir.
@@businessbyletsdo6252 gerçekten teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar
@@businessbyletsdo6252 Merhaba,
Bir sorum daha olacak. Ihracat yapan sirketler satis vergisini/KDV'yi nasil geri aliyorlar?
Burada elektronik olarak ihracat beyaninda bulunuluyor ve karsiliginda bir MRN numarasi aliniyor. Bu numaraya istinaden saticinin KDV iadesi aldigi söylendi. Ancak bazen ihracat beyanamesine yanlis miktar (cok büyük miktarda degil tabi) giriliyor yada satici faturada degisiklik yapabiliyor.
Kisacasi Gümrük KDV iadesini hangi belgelere istinaden yapiyor?
Simdiden tesekkürler...
inci hanım ben dış ticaretle ilgili bazı sorular sormak istiyorum.
mesela ;
Ülkeler niye dış ticaret yaparlar?
Dış ticarette sağlanan devlet destekleri nelerdir?
Döviz sıkıntısı çeken fakat doğal kaynakları zengin
olan ülkelerle hangi şartlarla dış ticaret yapılabilir?
Ülkemizde ihracatı geliştirmek için elinde
bulundurduğu en büyük avantaj sizce nedir?
sorularıma cevap verebilirsiniz çok mutlu olurum :d
Merhaba,
gümrük kiymeti belirlenirken CIF bedeli dikkate aliniyor.
CIF= FOB Bedeli (gönderici freight forwarder faturasi) + Navlun + Sigorta
Biz freight forwarder olarak fatura hazirlarken navlun masrafi kalemine diyelim ki 250 euro yazdik. Ancak airwaybill düzenlerken navlun masrafinin 400 euro yaziyoruz ki alici freight forwarder da kazanc elde etsin diye.
Simdi sorumu soruyorum.
fob faturasi 350 euro (ki bunun 250 eurosu navlun masrafi kalemi)
navlun bedeli 400 euro (airwaybill üzerinde yazili)
ve sigorta (sigorta yaptirmadim)
bu durumda CIF gümrük bedeli ne kadar olur ve sigorta yaptirmadigim halde illaki sigorta bedeli ödemem gerekir mi?
Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.
Merhabalar tekrardan:) evet doğru navlun hesaplanırken acenteler fazla gösterirler. Burada gümrük airwaybill üzerinde yazandan ziyade , siz diyelim ki ithalatçısınız ve forwarder firma size navlun faturası kesti, gümrük navlun fatura görüntüsünü ister ki onu beyan etsin. o yüzden 250 Euro ise bu rakam 250 Euro yazılır beyannamede.
2. nokta Fatura FOB olarak 350 Euro kesildiyse içinde 250 Euro navlun bedeli yoktur. 350 Euro CIF kesildiyse ancak o zaman Mal bedeli 100 Euro olur + 250 Euro navlun olur. 350 Euro FOB kesildiyse sadece fabrikadan limana kadar olan iç nakliye faturanın içine eklenmiş olur.
3. Nokta, CIF bedeli hesaplanırken size kesilen fatura örneğin FOB olarak 350 Euro ise ve siz sigorta yaptırdıysanız , gümrük 350 Euro + Sigorta bedeli + forwarder'dan size gelen navlun faturasındaki rakamı ekler ve CIF bedeli hesaplar. Siz sigorta poliçesi yaptırmadıysanız sigorta bedeli olarak FOB tutarın %3'ünü otomatik olarak sigorta bedeli olarak ekler.
@@businessbyletsdo6252 Cevabınız için çok teşekkür ederim. FOB yazmışım onu düzeltiyorum CFR olacaktı o. Yani AWB üzerindeki rakamlar değil, fatura üzerindeki rakamlar dikkate alınıyor. Çok teşekkürler. .