5 Soru 1 Konu- Dış Ticaret #1

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 17

  • @denizgoktas1535
    @denizgoktas1535 ปีที่แล้ว

    harika bir anlatım olmuş.

  • @faruksahin2884
    @faruksahin2884 4 ปีที่แล้ว

    Teşekkür ederiz. Gayet sade ve anlaşılır şekilde açıklamışsınız. Bildiğim konuları teyit etmiş oldum.

    • @businessbyletsdo6252
      @businessbyletsdo6252  4 ปีที่แล้ว +1

      Rica ederim Faruk Bey, ben yorumunuz için teşekkür ederim:)

  • @ggak1842
    @ggak1842 3 ปีที่แล้ว +1

    Hap bilgi olmuş emeğine sağlık

  • @reyhanbaks5614
    @reyhanbaks5614 2 ปีที่แล้ว

    Çok akıcı çok güzel açıkladınız😍

  • @alperenerdem4441
    @alperenerdem4441 ปีที่แล้ว

    merhaba size nereden ulaşabilirim

  • @buseusta9243
    @buseusta9243 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba, benim ufak yapıcı bir eleştirim olacak. Sizi yakalamak için birkaç durdurup başa almak durumunda kaldım :) Biraz daha yavaş ilerleyebilirsiniz naçizane bir önerim olsun :) Bu alana yeni başlayan biri olarak bu terimler için de detay verebilir misiniz; ATR, EUR.1 belgesi ve certicate of origin ne demek. Şimdiden teşekkürler :)

    • @businessbyletsdo6252
      @businessbyletsdo6252  3 ปีที่แล้ว +1

      Merhabalar Buse Hanım, tabiki her türlü yorumu yazabilirsiniz, aksine düzeltebileceğim bir nokta ise mutlaka dikkat alırım:) Ben kaptırınca kendimi gidiyor haklısınız:)) Bundan sonra ona dikkat edeceğim.
      Şimdi bir ihracat veya bir ithalat işlemi yaptığınız zaman yani Türkiye'den yurtdışına ürün gönderip ihracat yada başka ülkelerden Türkiye'ye ürün getirdiğiniz zaman ithalat olduğunda, ürüne bağlı olarak veya geldiği/gittiği ülkeye bağlı olarak bazı belgeler, sertifikalar olması gerekiyor prosedür gereği. Ne gibi? Örneğin, çikolata ithalatı yada ihracatı yaptığınız sizden sağlık sertifikası istenir veya siz karşıya hazırlamak veya evrakı hazırlatmak zorundasınız. Çünkü çikolata sağlığa uygun mu üretildi, içinde zararlı madde var mı satılmasına engel bir durum var mı diye teyit edilmesi istenir? Her sertifika her üründe geçerli değildir, ürüne bağlı olarak sertifikalar değişiklik gösterir. Bununla beraber Avrupa ülkelerinden bir ürün getirdiğiniz zaman veya gönderdiğiniz zaman Avrupa Dış Ticaret mevzuatı gereği ürünlerin bu ülkelerde dolaşım yapabileceğine dair bir belge istenir ki bu belge bu ürünün rahatlıkla Avrupa ülkeleri içinde geçiş yapabileceğini garanti eder. Bu evrak A.TR'dir. A.TR'nin düzenleneceği ülkelerin listesi bellidir. O ülkelere ihracat veya o ülkelerden ihracat yapılacağı zaman bu evrak düzenlenmek zorundadır ki bu ülkeler Avrupa Birliğine üye ülkelerdir. Bir de Türkiye'nin vergi muafiyetleri ve ticarette kolaylık sağlaması adına serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkeler vardır. Bu ülkelere düzenlenen dolaşım belgesine de EUR.1 denir. Yani belli ürün ve ülkelere A.TR, belli ülke ve ürünlere EUR.1.
      Bunlar bu ürünlerin güvenlik tehditi olmadığını, yüksek risk taşımadığını ve bu nedenle bu ülkelerde dolaşım yapmalarında sıkıntı olmadığını teyit eder bir anlamda. Bunun haricinde, ithalatta yada ihracatta ürünün üretildiği yeri yani kaynağını yani menşeini beyan etmek zorundayız ki ona göre bazı prosedürler olabiliyor. Eskiden ürünlerin faturası üzerinde bu menşeiyi bildirmek yeterliydi. Örneğin ürünlerin faturasında "Origin: Turkey" yazması yeterliydi ancak sonra farklı ülkelerde üretilen ürünlerin üzerine farklı ülkeler yazılan durumlar olunca tabi bunun kontrolü sağlanamadı. Sonradan başka zorunluluklar getirdiler ancak son 2-3 yıldır Menşeinin neresi olduğu sertifikalamak zorunluluğu geldi. Bu sertifikaya da menşei şahaddetnamesi deniyor. Bu belgeyi firmalar üretim yaptıkları ülke kendi ülkeleri ise ilgili kurumlardan damgalı / mühürlü olarak alabilirler. Direk sizin firmanız üretim yapmıyorsa, kime üretim yaptırıyorsanız o firma size verecektir. Bu menşei belgesinin ingilizce adı "Certificate of Origin" .
      Umarım açıklayıcı olmuştur:)

  • @nihalcolak3605
    @nihalcolak3605 3 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba ithalatı adım adım anlatabilir misiniz Malı talep edip teslim aldığınız ana kadar adım adım neler yapıyorsunuz

    • @businessbyletsdo6252
      @businessbyletsdo6252  3 ปีที่แล้ว

      Merhabalar Nihal Hanım, geç dönüşüm için kusura bakmayın yıl sonu yaklaşınca kafalar biraz yanıyor :) Yani videolarda da anlatıyorum onu aslında siz izledikçe adım adım not alabilirsiniz. Müşteriye teklif geçilmesi- siparişin onaylanması- yurtdışına sipariş geçilmesi- ödeme şeklinde göre ödemenin organize edilmesi- teslim şeklinde ve termine göre nakliye organizasyonu- malın yüklenmesinin takibi- gümrükçüye ilgili evrakların gönderilmesi ve malın varış tarihinin bildirilmesi- gümrük işlemlerinin takibi- sonrasında ürünlerin depoya girişi ve müşteriye fatura/ irsaliye kesilerek sevk edilmesi genel olarak tüm süreç bu şekilde. Sizin sormak istediğiniz videolarda atladığım bir nokta var ise sorarsanız ona göre yardımcı olmaya çalışırım

  • @tikeroferres7028
    @tikeroferres7028 3 ปีที่แล้ว

    Cok begendim. Kafamda soru isareti kalan kisimlari netlesmeye basladi.
    1. Ithalat durumunda, Gümrük tarife numarasini TR mi belirliyor yoksa ithal ettigimiz ulkenin belirledigi tarife numarasini kullanabilir miyiz?
    2. Avrupa ici dolasim belgesinden kastiniz ATR mi?
    Tesekkur ederim.

    • @businessbyletsdo6252
      @businessbyletsdo6252  3 ปีที่แล้ว +2

      Şöyle ithalat yaparken de ihracat yaparkende GTIP kodu ürünün içeriğine göre ürünün özelliğine göre belirlenen birşey ve bu ürünü üreten firmanın bunun en iyi içeriğini bilen kişi olarak belirlemesi lazım. Siz ithalat yapacağınız zaman bu kodu üreticiden almanız ve buradaki vergilerini vs yi sorgulamanız lazım. İhracat yaparken de yine üreticiden alıp yada siz üreticiyseniz sizin vermeniz lazım ithalatçıya.
      GTIP kodu normalde 12 hanelidir bizim ülkemizde. Bunun ilk 6 hanesi tüm Dünya'da ortaktır, 6'dan sonraki 2 hane ile birlikte 8 hane olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaktır, son 4 hane de bizim ülkemizde ürün gruplandırırken verdiğimiz koddur. Bu son 4 hanenin ilk 2 kodu ülke kodu olarak farklı vergi uygulamaları için belirlenmiştir, son iki kodu ise istatistiki kod dediğimiz gümrük tarife cetvelindeki sıralama için verilen koddur. Dolayısıyla siz yurtdışına ürün gönderirken yani ihracat yaparken 12 hane yazarsanız karşı taraf bunu anlamaz, o yüzden genellikle 6 hane veya Avrupa'ya gidiyorsa 8 hane olarak kullanılır.
      Avrupa içi dolaşım belgesi evet ATR. Başka dolaşım belgeleri de var tabiki EUR1 gibi mesela serbest ticaret anlaşmamız olan ülkelerden veya ülkelere gönderilirken bir de düzenlenir. A.TR ise Avrupa birliği gümrük birliğine üye ülkeler arasında düzenlenir.

    • @tikeroferres7028
      @tikeroferres7028 3 ปีที่แล้ว

      @@businessbyletsdo6252 evet almanyada 8 rakam. Bu GTIP numarasinin bu kadar onemli oldugunu bilmiyordum. Tesekkur ederim. Sayenizde baya sey kafamda oturdu. Musteriye pre-alert yaparken neden proforma-packing list koyuyoruz diye kendi kendime soruyordum. muhtemelen anlattilar ama almancam zayif oldugu icin anlamamasim demekki. Neyse gecen 6 ayda pek bir sorun olmadi.Gerci biz sadece urunun nakliyesi ile ilgileniyoruz. Ihracat ve ithalata nazaran cok cok kolay isimiz.

    • @businessbyletsdo6252
      @businessbyletsdo6252  3 ปีที่แล้ว

      Rica ederim evet nakliye kısmı da zor tabiki kendi içinde ama dış ticarette daha çok detay var🤗kolaylıklar

  • @aknakn1372
    @aknakn1372 3 ปีที่แล้ว

    Hocam ben dış ticaret okuyorum. Ithalat ihracatla ilgili önerebileceğiniz kitaplar nelerdir. Şimdiden teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

    • @businessbyletsdo6252
      @businessbyletsdo6252  3 ปีที่แล้ว

      Merhabalar geç dönüşüm için kusura bakmayın lütfen.
      İthalat ve ihracatla ilgili bir kaç kitap yazarım size ben genelde dış ticaret üzerine değil iş hikayeleri ve genel ticaret üzerine veya pazarlama üzerine okumayı tercih ediyorum vizyon kazandırması amacıyla;
      DIŞ TİCARET:
      Burak Arzova- İthalat hakkında herşey
      Kollektif- Türkiye'de Dış Ticaret ve Lojistik / Uygulamalı ve Teorik
      Nihayet Durukanoğlu- Dış Ticaret Dünyasi
      Prof. Dr. Necdet Sağlam - A'dan Z'ye Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebesi
      GENEL:
      Marketing For Dummies - Türkçe versiyonu mevcut
      Robert Cialdini- İknanın Psikolojisi
      Philip Knight- Ayakkabı Gurusu
      Ken Segall- O kadar basit ki
      Martin Lingstrom- Buyology