Mikä on jännitekynä? (vanha malli on hengenvaarallinen)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 19

  • @JCm282-jz8gs
    @JCm282-jz8gs ปีที่แล้ว +2

    Lidlin Parkside ruuvitalttasarjassa on juuri tällainen jännitekynä. Etuvastuksen värikoodit on luettavissa kuoren läpi, resistanssi on 1,2 Mohm. Virtaa menee läpi mitattuna 0,15 mA. Laatikosta löytyi myös vanha jännitekynä Bebe merkkinen, made in West Germany, etuvastus 820 kohm ja virtaa läpi 0,22 mA. Molemmista kynistä on päätynuppi irrotettavissa, suurin riski näissä on kasata se uudelleen ilman etuvastusta. Heppoisen tuntuisia molemmat, jos kovemmin käännät niin varren muovi voi haljeta, vanhassa kynässä halkeaman alku jo on näkyvissä, kappaleiksi ja roskiin molemmat.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  ปีที่แล้ว

      Kiitos stoorista. Juuri näin niihin liittyy iso riski.

  • @okaro6595
    @okaro6595 9 หลายเดือนก่อน +1

    Johonkin aikaan noissa oli kielletty se ruuvitalttapää, mutta se taidettiin taas sallia. Tuossa on myös se ongelma, että se valo on tosi himmeä, joten voi jäädä huomaamatta, siksi tuo ei kelpaa jännitteettömyyden toteamiseen.
    Niissä uusissakin pitää katsoa, että pää on pyöreä. Täällä myydään paljon USA:han tarkoitetuja litteäpäisiä. Sellainen ei mene sisään rasiaan ja siksi saattaa antaa väärän negatiivisen tuloksen. Noilla voi kytkeä pöytälamput turvallisemmin. Panee katkaisimsesta virran pois, ja jos löytää jännitteen katkaisimen jälkeen niin kääntää töpselin. Jos pistoke on "väärin päin", on kannan kierreosassa aina jännite. Oikein päin ei koskaan ole. Töpseliin voi panna merkin, jotta tietää jatkossa kytkeä oikein (toimii vain samassa rasiassa)

  • @olavik7402
    @olavik7402 ปีที่แล้ว +1

    Ehkä varmin tapa todeta onko jännitettä,ja paljonko ihan yleismittari.Näissä koetinkynissä tahtoo tuo valo syttyä vähän miten sattuu, varovainen pitää olla vaikka jännitetyö oikeilla välineillä ja koulutuksella on turvallinen tapa ammattilaisen tehdä sähkötöitä.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  ปีที่แล้ว

      Tuo ruuvarijännitekynä ei kyllä kuulu tämän päivän pakkiin. Ja totta ainakin ton fluken valo syttyy kun nopeasti vetäsee kangasta vasten. Kiitos!

    • @okaro6595
      @okaro6595 3 หลายเดือนก่อน

      Yleimittarin ongelma on, että se kertoo vain jännite-eroja. Esimerkiksi maakoskettimessa olevaa jännitettä (väärin tehty nollaus) ei helposti huomaa yleismittarilla.
      Lisäksi yleismittari voi olla vahingossa väärässä mittausasetuksessa.Tämän takia sen käyttö Britanniassa on kielletty jännitteettömyyden toteamisessa.

  • @moisander8858
    @moisander8858 ปีที่แล้ว +2

    Hyvä tarkennus myös olisi, että millään näillä kynillä ei voi todeta jännitettä tai jännitteettömyttä, vaan ainoastaan etsiä vaihetta

  • @jukkajussila9115
    @jukkajussila9115 ปีที่แล้ว

    Aina tuota samaa asiaa pohtinut tuosta vanhan mallin koetinkynän turvallisuudesta, joten tämän videon selostuksen katsottuani taisipa juuri tänään osuakkin arvaukseni oikeaan sen suhteen, että se tosiaan on vaarallinen tuo vanhan mallin kynä, Jotenka tuo Fluken Johdollinen malli on kaikken parhain, koska siitä näkee samalla kertaa paljonko on tarkalleen jännitettä. Hyvä tietää nämä kaikki turvallisuus seikat kaikki kaikessa, ennen sähköalan opiskelujen aloitusta ja sittemmin jälkeen päin kyseisellä alalla työtehtävissä.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  ปีที่แล้ว

      Kyllä ja mun mielestä nuo vanhat jännitekynät pitäisi heittää joka pakista pois. Niitä kyllä vielä myydään monessakin paikassa ja turvallisuus ei ole niissä parantunut. Jännitteenkoetin tai yleismittari ovat ne parhaat. Jännitteenkoetin eli "piippari" kertoo myös jos toinen mittapää on vaiheessa. Uusimmat mallit siis siinä on pärisevät ja sitten kun laittaa toisen niin alkaa kunnolla piipata.

  • @samueljack3731
    @samueljack3731 ปีที่แล้ว

    Työkalurepusta löytyy vanhanmallinen jännitteenkoetin, mutta en ole juurikaan kehdannut sitä käyttää juurikin turvallisuuden vuoksi. Tuli hankittua tuollainen fluken koetinkynä ja se on kyllä kätevä, erityisesti vian etsinnässä. Ei ollut hinnaltaankaan mikään mahdoton.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  ปีที่แล้ว +1

      Tässä kun tarkemmin ajattelee niin sukotesterissä on myös vastaava toiminto. Siinä pikku lamppu syttyy kun koskettaa sen yläosaa. Onkohan siinä sitten vähempi riskiä saada tälli? Jotenkin se on rakenteeltaan aika kestävä, vaikkakin on mahis siitäkin kai saada sähköä sormeen ja sitä kautta maahan.

  • @japatinjgh514
    @japatinjgh514 ปีที่แล้ว

    Tolla uudellammalla kynällä on hyvä kiertää pistorasiaa niin huomaan kummalla puolella jännite on

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  ปีที่แล้ว +1

      Kyllä pitää paikkansa. Muistelin että tuollakin pitäisi saada piippaus kun vaan kokeilee eri paikoista. No eipä sitten ílmoittanut kun johdon päältä. On muuten sanotaan 10v vanha ja voi olla että ovat kehittyneet. Hyvä Pointti kiitos.

  • @keijokortti5229
    @keijokortti5229 ปีที่แล้ว +1

    Nyt oli kyllä taas kaukaa haettu. Kai sen nyt näkee jos se ruuvari on rikki, sen takia tuo on läpinäkyvä

    • @Jeppe-j3s
      @Jeppe-j3s ปีที่แล้ว +1

      Ei se sen takia ole läpinäkyvä että näkisi milloin koestuskynä on rikki, vaan jotta näkisi kynässä olevan polttimon valon.
      Esim. Pienen etu-vastuksen vaurioitumista ei välttämättä edes näe naarmuisen muovin läpi.

    • @Sahkotekniikka
      @Sahkotekniikka  ปีที่แล้ว +1

      Niin ehkä yksi ongelma onkin että se on ruuvariksi tehty. On mahdollista, joskin epätodennäköistä, että täysiä ruuvattaessa se murtuu ja kärjestä tulee suora yhteys sinne kahvan metalliin. Sitten kun joku kokeilee sillä jännitettä, lopputulos voi olla sähkötapaturma. Ja eri asia on se, että jos noihin on joskus voitu vaihtaa vaikka se pikku lamppu, on toinen mahis tapaturmalle. Jos laittaa väärän lampun tai vaan metallia niin taas vaarana sähköisku. Olen nähnyt vastaavia koestimia, joissa ei ole talttapäätä tai mitään päätä, vaan katkaistu suoraan se varsi.

    • @Jeppe-j3s
      @Jeppe-j3s ปีที่แล้ว

      Ne tuonlaiset ruuvimeisseli virtakynät joita itse olen joskus erehtynyt käyttämään kiinni juuttuneiden ruuvien irroittamiseen, ovat murtuneet rikki.
      Eivät todellakaan kestä kovaa vääntämistä onton rakenteensa ja läpinäkyvän heikomman muovilaadun takia.
      Ne kaikista halvimmat umpimuoviset tavalliset ruuvaritkin murtuu suhkot helposti, jos niillä yrittää irroittaa kiinni ruostuneita ruuveja.