Een ander soort neerslag: vliegjes. Dus ik sproei even met de ruitenwisservloeistof en daarna haal ik het met de ruitenwissers weg, zodat het zicht onbelemmerd is.
Leuk om dit soort video's te zien. Ik bekijk ze graag, omdat ik bezig ben met een uitgebreide modeltreinbaan inclusief Nederlandse scenery. Ik vroeg me af, waarom rijdt de Traxx F140MS2 altijd voor en achteraan? In ieder geval als het gaat om een passagierstrein. Is het een simpele kwestie van meer vermogen voor de hele trein en daarmee sneller optrekken? Of is er een andere reden?
Eerder werd er gewoon ala reguliere getrokken trein gereden (enkel een loc voorop), echter kostte het aan- en afkoppelen van de loc bij het keren veel tijd en was het daardoor ook relatief gevoelig voor storingen. Door een locomotief voor en achter neer te zetten voorkom je het hele proces van af- en aankoppelen en kan er in een paar minuten omgekeerd worden. Daardoor wordt dus de treindienst betrouwbaarder.
Er zijn drie verschillende leveringen geweest van locomotieven: - De locomotieven met nummers 186.111 t/m 186.122 zijn de oudste locomotieven. Deze worden geleased en zijn geel/blauw. - De nummers 186.142/144/148/149/236/237/238/239/240 zijn net een paar jaar nieuwer, en dit zijn deze grijze locomotieven. Ook deze worden geleased, en schijnbaar wil de leasemaatschappij niet dat de locs in NS kleuren gestoken worden. Twee van deze locs zijn dus te zien. - De laatste reeks met de nummers 186.001 t/m 186.045 zijn van NS zelf en zijn dan ook netjes in NS kleuren.
Hoe werkt dat fasescheidingssysteem? Bij Lagezwaluwe bijvoorbeeld, u schakelt op dat spoor dat over de HSL gaat toch al de pantograaf naar beneden? Wanneer dan omhoog? Op de Gehele HSL staat toch 25kV?
Op de hele HSL staat inderdaad 25 kV. Er wordt echter gebruik gemaakt van 3-fase wisselspanning waarbij zogezegd maar één van de 3 fases op een deel van de HSL gebruikt kan worden. De fasescheiding is dus een stroomloos deel waar de fases van elkaar gescheiden worden. De stroomafnemers zijn tijdens de fasescheiding gewoon omhoog.
De Treinmachinist Dank U voor de reactie! Ik heb nog 1 vraag, wanneer doet u ongeveer de pantograaf naar beneden en omhoog? Ik vraag me dat altijd af bij de sandwich opstelling van de trein
Omlaag is, afhankelijk van de spanningssluis, zo'n 1500 tot 1000 meter van te voren. Heb je het op dat moment nog niet gedaan, dan schakelt de locomotief zelf alles uit en laat ook automatisch de stroomafnemers neer. Het opzetten is afhankelijk van de lengte van de trein. Op het beeldscherm in de cabine van het ERTMS beveiligingssysteem zie ik wanneer ik de stroomafnemers weer op mag zetten. Dit is de treinlengte plus wat marge voor de zekerheid. Dus de stroomafnemers worden weer rond het bordje '16' omhoog gezet, ondanks dat ik maar 6 rijtuigen en twee locomotieven mee heb.
De HSL wordt gevoed door drie-fase wisselspanning. Om de verschillende fasen zo gelijk mogelijk te belasten zijn deze (eenvoudig en kort gezegd) aangesloten op verschillende delen van de HSL. Omdat de verschillende fases verschillende spanningen voeren, mogen deze niet onderling verbonden worden (kortsluiting). Hiervoor is dus de fasescheiding. Dit is een stuk 'neutrale' bovenleiding waar geen spanning op staat en worden de diverse fases van elkaar gescheiden. Dit is dus de 'fasescheiding'.
Hallo: Ik heb mij geen antwoord ontvangen als en wanneer je een andere kon video? Ik vond de video's echt leuk en hoop dat je wat meer doet. (Ik vroeg een maand geleden maar kreeg geen antwoord. Vriendelijke groeten. Hi: I recieved no reply to me question as to if and when you could video another? I really liked the videos and hope you do some more. (I asked a month ago but got no reply.) Regards.
I'm planning on doing a new one, but I'm not sure yet when I'll have to possibility to do so. Not all recordings are suitable for uploading, so it might take a few runs for a better result in the end.
Mooie Rit Meester...geen voornaam zoals de bekende andere Meesters,i,d,d, gaat veiligheid voorop.mooie rit is dit,de cam is wat rond afgebogen,kwesie van afstellen.maar 1440P kijkt lekker.bedankt.greetz:Peerke.
De camera heeft een kijkhoek van 170 of 120 graden (120 graden is voor deze video gebruikt), waar de meeste videocamera's een kijkhoek van 90 graden hebben. Hierdoor is inderdaad het beeld aan de zijkanten wat gebogen. Dit hoort dus zo en is niet aan te passen.
Ik kon de hele dag (en nacht) treinen op en neer zien gaan. Ze zijn zo interessant. Ik merkte op dat vanaf Schiphol in zuidelijke richting treinen aan de rechterkant rijden. Terwijl treinen ten zuiden van het Rotterdam Stadion links rijden. Ik neem aan dat dit komt omdat de treinen naar Antwerpen, Brussel en Parijs rijden, en links rijden de Europese norm is? Dat is een LEUKE video.
Klopt, omdat ze naar antwepen rijden, rijden ze onder rotterdam links rijden (Belgie eist dat de treinen voor de grens wisselen) maar het is niet een europese norm om links te rijden. Eigenlijk alleen in België, Frankrijk (behalve Elzas en Lotharingen), Italië, Portugal, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland wordt links gereden.
Unfortunately no, not yet. Much depends on the light conditions, and I haven't had a day shift for some while. Mostly evening, night or early morning, without any chance to shoot a video. I can't promise anything, but I hope to have something ready in the next couple of weeks.
Prachtige opnames ! Op 12:20 zie je links de locatie war ik nogal eens sta te kijken. Hier een filmpje van zondag 18 juni : th-cam.com/video/Jwlisn_voO4/w-d-xo.html
Mooie uitzichten en een prachtig weer.
A wonderful cab ride and in great lighting conditions. Many thanks.
Dana Mack: This was terrific! Can you, will you do more please??? Thanks.
Super Video, danke für die Mitfahrt! Eine wirklich rasante Fahrt :-) Beste Grüsse aus Österreich!
@Benton Ruben Was hat das mit dem Video zu tun? Und es ist mir egal!!!
Warum schreiben sowas?
Halten sie zurück!!!💣
Wederom een prachtige video, meester!
Mooie video! :) Ik mis ICRm met NS 1700 op treinseries: 1900 en 3600.
Any more videos possible in the near future? Thanks.
De stations zijn Breda over de watergraafsmeer en Amsterdam-centraal op spoor 14a
Hele mooie rit heel mooi met de zon die stilletjes ondergaat. Werk jij al lang als machinist?
Mooie video meester !!
7:00 Op de HSL tussen Antwerpen en Rotterdam rijden de treinen links. Fly-over viaduct van 17:40 tot 18:00
Mooi film, ik vraag me af, ik zie een stralende hemel en ook de zon die schijnt. Maar ik zie ook de ruitenwisser gaan alsof er neerslag is??
Een ander soort neerslag: vliegjes. Dus ik sproei even met de ruitenwisservloeistof en daarna haal ik het met de ruitenwissers weg, zodat het zicht onbelemmerd is.
Leuk om dit soort video's te zien. Ik bekijk ze graag, omdat ik bezig ben met een uitgebreide modeltreinbaan inclusief Nederlandse scenery. Ik vroeg me af, waarom rijdt de Traxx F140MS2 altijd voor en achteraan? In ieder geval als het gaat om een passagierstrein. Is het een simpele kwestie van meer vermogen voor de hele trein en daarmee sneller optrekken? Of is er een andere reden?
Eerder werd er gewoon ala reguliere getrokken trein gereden (enkel een loc voorop), echter kostte het aan- en afkoppelen van de loc bij het keren veel tijd en was het daardoor ook relatief gevoelig voor storingen.
Door een locomotief voor en achter neer te zetten voorkom je het hele proces van af- en aankoppelen en kan er in een paar minuten omgekeerd worden. Daardoor wordt dus de treindienst betrouwbaarder.
Ik ben je duizendste abonnee
56:00 een ICD die ze vergeten zijn geel met blauw te maken?
Er zijn drie verschillende leveringen geweest van locomotieven:
- De locomotieven met nummers 186.111 t/m 186.122 zijn de oudste locomotieven. Deze worden geleased en zijn geel/blauw.
- De nummers 186.142/144/148/149/236/237/238/239/240 zijn net een paar jaar nieuwer, en dit zijn deze grijze locomotieven. Ook deze worden geleased, en schijnbaar wil de leasemaatschappij niet dat de locs in NS kleuren gestoken worden. Twee van deze locs zijn dus te zien.
- De laatste reeks met de nummers 186.001 t/m 186.045 zijn van NS zelf en zijn dan ook netjes in NS kleuren.
@ 6:32 I bet the bird didn't make unfortunately.
hoe veel van deze ga je maken van deze video gr.scott
hallo meester, mooie rit, rijt u echt alleen op de ICD of ook ander "normaal" materieel zoals de ICM, VIRM, SLT, SGM, DDZ?
Ik rij door vrijwel heel het land, dus ook met ander materieel.
De Treinmachinist oke ja ik vroeg me dat af omdat u alleen ICD video's erop heb staan
Waarom een trek-duw combinatie? Waarom sowieso 2 locs? Waarom niet 2 voorop? Vragen vragen...
Hoe werkt dat fasescheidingssysteem? Bij Lagezwaluwe bijvoorbeeld, u schakelt op dat spoor dat over de HSL gaat toch al de pantograaf naar beneden? Wanneer dan omhoog? Op de Gehele HSL staat toch 25kV?
Op de hele HSL staat inderdaad 25 kV. Er wordt echter gebruik gemaakt van 3-fase wisselspanning waarbij zogezegd maar één van de 3 fases op een deel van de HSL gebruikt kan worden. De fasescheiding is dus een stroomloos deel waar de fases van elkaar gescheiden worden.
De stroomafnemers zijn tijdens de fasescheiding gewoon omhoog.
De Treinmachinist Dank U voor de reactie! Ik heb nog 1 vraag, wanneer doet u ongeveer de pantograaf naar beneden en omhoog? Ik vraag me dat altijd af bij de sandwich opstelling van de trein
Omlaag is, afhankelijk van de spanningssluis, zo'n 1500 tot 1000 meter van te voren. Heb je het op dat moment nog niet gedaan, dan schakelt de locomotief zelf alles uit en laat ook automatisch de stroomafnemers neer.
Het opzetten is afhankelijk van de lengte van de trein. Op het beeldscherm in de cabine van het ERTMS beveiligingssysteem zie ik wanneer ik de stroomafnemers weer op mag zetten. Dit is de treinlengte plus wat marge voor de zekerheid. Dus de stroomafnemers worden weer rond het bordje '16' omhoog gezet, ondanks dat ik maar 6 rijtuigen en twee locomotieven mee heb.
Wat houdt een fasescheiding zoals bij Zoetermeer precies in? Mooie video verder!
De HSL wordt gevoed door drie-fase wisselspanning. Om de verschillende fasen zo gelijk mogelijk te belasten zijn deze (eenvoudig en kort gezegd) aangesloten op verschillende delen van de HSL.
Omdat de verschillende fases verschillende spanningen voeren, mogen deze niet onderling verbonden worden (kortsluiting). Hiervoor is dus de fasescheiding. Dit is een stuk 'neutrale' bovenleiding waar geen spanning op staat en worden de diverse fases van elkaar gescheiden. Dit is dus de 'fasescheiding'.
@@DeTreinmachinist Is the HSL connected to the public grid and not to a powerline just for the railway?
Hallo: Ik heb mij geen antwoord ontvangen als en wanneer je een andere kon video? Ik vond de video's echt leuk en hoop dat je wat meer doet. (Ik vroeg een maand geleden maar kreeg
geen antwoord. Vriendelijke groeten.
Hi: I recieved no reply to me question as to if and when you could video another? I really liked the videos and hope you do some more. (I asked a month ago but got
no reply.) Regards.
I'm planning on doing a new one, but I'm not sure yet when I'll have to possibility to do so.
Not all recordings are suitable for uploading, so it might take a few runs for a better result in the end.
Good!
Waarom rijdt u tussen Breda en Rotterdam aan de linkerkant?
In België rijdt men links. Om te voorkomen dat er al bij de grens van spoor gewisseld moet worden, rijden wij een klein stukje links.
Wat is de afgelegde afstand tussen Breda en Amsterdam?
Ik zou het niet precies durven zeggen. Volgens mij zit het zo rond de 110 à 120 kilometer.
Any luck yet? Regards, Dana Mack
I've just uploaded my newest video: th-cam.com/video/HdjfqeBI5WU/w-d-xo.html
Mooie Rit Meester...geen voornaam zoals de bekende andere Meesters,i,d,d, gaat veiligheid voorop.mooie rit is dit,de cam is wat rond afgebogen,kwesie van afstellen.maar 1440P kijkt lekker.bedankt.greetz:Peerke.
De camera heeft een kijkhoek van 170 of 120 graden (120 graden is voor deze video gebruikt), waar de meeste videocamera's een kijkhoek van 90 graden hebben. Hierdoor is inderdaad het beeld aan de zijkanten wat gebogen. Dit hoort dus zo en is niet aan te passen.
Inderdaad veiligheid voorop
Ik kon de hele dag (en nacht) treinen op en neer zien gaan. Ze zijn zo interessant. Ik merkte op dat vanaf Schiphol in zuidelijke richting treinen aan de rechterkant rijden. Terwijl treinen ten zuiden van het Rotterdam Stadion links rijden. Ik neem aan dat dit komt omdat de treinen naar Antwerpen, Brussel en Parijs rijden, en links rijden de Europese norm is? Dat is een LEUKE video.
Klopt, omdat ze naar antwepen rijden, rijden ze onder rotterdam links rijden (Belgie eist dat de treinen voor de grens wisselen) maar het is niet een europese norm om links te rijden. Eigenlijk alleen in België, Frankrijk (behalve Elzas en Lotharingen), Italië, Portugal, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland wordt links gereden.
Any luck in shooting a new video? Thanks.
Unfortunately no, not yet. Much depends on the light conditions, and I haven't had a day shift for some while. Mostly evening, night or early morning, without any chance to shoot a video. I can't promise anything, but I hope to have something ready in the next couple of weeks.
max speed?
160 km/h or ~100 mph.
U mocht toch 160 rijden?
160 is inderdaad de maximale snelheid voor dit materieel.
Wat een glorieuze carriëre nog voor die 35 jaar oude ICR rijtuigen... Dat moet klasse fabrikaat zijn geweest.
Prachtige opnames ! Op 12:20 zie je links de locatie war ik nogal eens sta te kijken. Hier een filmpje van zondag 18 juni : th-cam.com/video/Jwlisn_voO4/w-d-xo.html
✌✌☝👉☝
ic direct rtdm-cs-breda en asd-cs-rtdm-cs en asd-cs-watergraafsmeer
ddz en traxx en icrm-h en
vreselijk saai