Geneza - Unde sînt dinozaurii?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 พ.ค. 2020
  • De ce nu face Geneza niciun efort apologetic? Pentru că Dumnezeu nu este preocupat să îmi convingă rațiunea sau să îmi manipuleze emoțiile. El pare mai degrabă interesat în a călători cu omul. Experiența cu Dumnezeu nu este un succes academic sau abandonare emoțională. Este o lungă călătorie a cunoașterii.

ความคิดเห็น • 11

  • @soimucalator1838
    @soimucalator1838 ปีที่แล้ว

    😀👍

  • @AndrewRacerRo.
    @AndrewRacerRo. 22 วันที่ผ่านมา

    Eu l-am dat pe x2

    • @CalatoriePrinScriptura
      @CalatoriePrinScriptura  22 วันที่ผ่านมา

      LOL. X2 cred ca este oarecum ridicol. Dar X1.25 s-ar potrivi ca sa save time.

  • @codreacodrea3305
    @codreacodrea3305 2 ปีที่แล้ว +1

    Bun sunt si eu curios spune biblia ceva despre dinozauri ?

    • @CalatoriePrinScriptura
      @CalatoriePrinScriptura  2 ปีที่แล้ว +1

      Are asta importanta?

    • @jacobwillow050
      @jacobwillow050 ปีที่แล้ว +1

      Nu putem afirma că în Biblie nu este scris nimic despre dinozauri. Este adevărat că acest cuvânt nu este în Biblie pentru că a fost inventat mai târziu. Azi există jocuri, cărți de colorat, filme, filme cu desene animate și enclopedii cu dinozauri, dar acest cuvânt a fost inventat doar în 1842 cum ne relatează şi Wikipedia:
      Supraordinul “Dinosauria” a fost denumit formal de către savantul englez Richard Owen în 1842. Termenul este un cuvânt compus din cuvintele greceşti δεινός (deinos, de groaza, formidabil) şi σαύρος (sauros, “şopârlă” sau “reptilă”). Owen a ales această combinaţie lingvistică cu referire la proporţiile impresionante ale acestor animale, precum şi la arsenalul lor formidabil de dinţi şi ghiare.
      Cercetătorii Scripturilor cred că în Biblie există aproximativ 30 de referinţe la animale gigantice care au fost apoi numite de către savanţi „dinozauri”. Iată o astfel de referinţă:
      Ia priveşte acum înaintea ta, hipopotamul; şi el ca şi tine este făptura Mea; el paşte iarbă ca boul. Vezi ce putere are în coapsele lui şi ce tărie are în muşchii de pe pântece. Coada lui e dârză ca lemnul cedrului şi vinele de pe pulpele lui stau ca nişte noduri. Oasele lui sunt ca nişte ţevi de aramă şi mădularele ca nişte drugi de fier. El este fruntea făpturilor lui Dumnezeu şi făcut să fie cel mai mare peste celelalte dobitoace. Munţii îi dau hrană şi toate fiarele sălbatice sunt îngrozite când îl văd. El se culcă sub florile de lotus, în ocolul trestiilor şi al bălţii. Frunzele de lotus îi fac umbră şi sălciile bălţii îl împrejmuiesc. Dacă fluviul vine mare, fără de veste, el nu se sinchiseşte; el stă liniştit pe loc, chiar când ar fi ca Iordanul să-i urce năvalnic până la gură. Cine poate să-l privească? Cine poate să-i străpungă nasul cu un laţ? (Iov 40:15-24)
      Cuvântul „hipopotam” este evreiescul „behemot”, dar, cu siguranţă că, nu se referă la ceea ce noi cunoaştem că ar fi hipopotam.
      Hipopotamul este mult mai mic decât animalele cum ar fi rinocerul sau elefantul
      La analiza textului biblic vedem bine că autorul nu se referă la ce noi ştim drept hipopotam, pentru că acest animal:
      • Nu are coada ca lemnul cedrului, care este un foarte mare copac
      • El nu este în fruntea făpturilor lui Dumnezeu
      • El nu este cea mai mare din toate animalele
      • Toate celelalte animale nu sunt îngrozite când îl văd
      Toată această imagine nu se potriveşte cu ce cunoaştem noi că este hipopotam sau elefant:
      mai degrabă descrie dinozaurii
      Deci, Biblia vorbeşte despre dinozauri, chiar dacă nu foloseşte acest cuvânt.
      Apoi scrie despre leviatanul care e un soi de creatură acvatică. Biblia spune despre ea că e o fiară de temut cu ferocitate monstruoasă și mare putere. Rădăcina cuvântului ebraic pentru „leviatan" înseamnă „încolăcit" sau „răsucit". Isaia 27.1 menționează „leviatanul … șarpele fugar … leviatanul, șarpele inelat … balaurul de lângă mare". Orice ar fi (sau a fost) acest monstru marin, tăria și natura lui sălbatică erau bine cunoscute.
      Întâlnim câteva referiri la leviatan în Vechiul Testament. Majoritatea pasajelor descriu leviatanul ca fiind o creatură reală, cunoscută oamenilor (care, bineînțeles, se țineau la distanță) prin reputație, dacă nu prin zărire. În Psalmul 104.25-26, Dumnezeu e lăudat ca fiind Cel care a creat habitatul pentru leviatan: „Iată marea cea întinsă și mare: în ea se mișcă nenumărate viețuitoare mici și mari. Acolo, pe ea, umblă corăbiile și în ea este leviatanul acela pe care l-ai făcut să se joace în valurile ei." Numai un Dumnezeu măreț ar fi putut crea leviatanul și apoi să facă un loc suficient de mare pentru el încât să „se joace" în siguranță.
      În Isaia 27.1, leviatanul e folosit ca simbol pentru împărații nelegiuiți ai pământului care se împotrivesc poporului lui Dumnezeu. Puterea imensă pe care o dețin națiunile nelegiuite poate fi înspăimântătoare, însă Dumnezeu Își asigură copiii că răul, indiferent cât de monstruos, va fi înfrânt: „În ziua aceea, Domnul va lovi cu sabia Lui cea aspră, mare și tare leviatanul, șarpele fugar, și leviatanul, șarpele inelat, și va ucide balaurul de lângă mare." Psalmul 74.14 conține o referire similară la victoria lui Dumnezeu asupra leviatanului; în acest psalm cel mai probabil se face referire la faraonul Egiptului.
      Cartea lui Iov capitolul 41 ne oferă cele mai multe detalii despre leviatan ca fiind o creatură marină reală. În acest capitol, Dumnezeu descrie leviatanul, accentuând dimensiunile animalului, tăria și ferocitatea lui. Leviatanul nu poate fi legat sau îmblânzit (Iov 41.1, 5); e înfricoșător numai să te uiți la el (versetul 9); cel mai bine e să-l lași în pace (versetele 8, 10). Leviatanul are o înfățișare frumoasă (versetul 12), dar e extrem de bine protejat de solzi (versetele 13, 15-17). Pieptul lui e la fel de impenetrabil ca spatele (versetele 15, 24). Are niște dinți înspăimântători (versetul 14) și moartea îl așteaptă pe oricine care se apropie de gura lui (versetele 18-21). Chiar și vitejii sunt îngroziți de leviatan (versetul 25). Nicio sabie, suliță, săgeată, ghioagă, piatră, ciomag sau lance nu-l poate înfrânge (versetele 26, 28-29). Nu poate fi închis în cușcă, fiindcă rupe fierul ca pe paie (versetul 27). Pe pământ, leviatanul lasă în urmă brazde; în apă produce o dâră adâncă, înspumată (versetele 30-32). Descrierea pe care Dumnezeu o face leviatanului se încheie cu afirmația că este adevăratul rege al fiarelor: „Pe pământ nimic nu-i este stăpân; este făcut ca să nu se teamă de nimic." (versetul 33)
      Așadar, ce animal descrie capitolul 41 din cartea Iov? Unii comentatori cred că leviatanul e crocodilul. Alții cred că e o balenă sau un rechin. Pe baza descrierii biblice, cel mai probabil e că leviatanul e o reptilă marină de dimensiuni mari, posibil o specie de dinozaur cum ar fi plesiozaurul. Familiaritatea lui Iov cu un dinozaur nu e exagerată deloc, având în vedere că întâmplarea din cartea Iov se petrece într-o perioadă foarte timpurie a istoriei...

    • @rusudaniel141
      @rusudaniel141 8 หลายเดือนก่อน

      th-cam.com/video/H6f_U_9xwBk/w-d-xo.html

  • @florinrusalinmicsa2313
    @florinrusalinmicsa2313 2 ปีที่แล้ว

    Văi cât o lălăi zi odată undes dinozaurii că deja ai ajuns la brontozauri te ascult de peste 10 min și mă plicti .azi primești 👎

    • @CalatoriePrinScriptura
      @CalatoriePrinScriptura  2 ปีที่แล้ว +4

      Multumesc frumos. Apreciez ca ai ascultat peste 10 minute. In ce priveste plictiseala, well, inseamna ca trebuie sa ma straduiesc mai mult pe viitor. :)

    • @annabalmus8110
      @annabalmus8110 2 ปีที่แล้ว

      @@CalatoriePrinScriptura
      Nu vă descurajați , și nu luați în seamă comentariile răutăcioase.
      Sunteți minunat !!!

    • @rusudaniel141
      @rusudaniel141 8 หลายเดือนก่อน

      th-cam.com/video/H6f_U_9xwBk/w-d-xo.html