Lineer Momentum Örnek 1

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 21

  • @osmanberatozen7212
    @osmanberatozen7212 5 ปีที่แล้ว +1

    sayın hocam emeğinize sağlık fakat soruyu çözerken adımları açık açık yazmanız daha makbul olur hiç anlayamamış bir kişi için.ellerinizden öpüyorum saygılarımla.

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  5 ปีที่แล้ว +1

      Buna daha fazla dikkat edeceğim, teşekkür ederim. 😊

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  5 ปีที่แล้ว +1

      Ayrıca çözümü anlayabilmeniz için yapabileceğim birşey var mı?
      Öncelikle lineer momentum konusunun işlendiği videoyu dikkatle izlemenizi oneriyorum.

  • @keremdemir4276
    @keremdemir4276 4 ปีที่แล้ว

    Hocam öncelikle emeğiniz için teşekkürler. Benim burada merak ettiğim, Kontrol hacmini seçerken borunun hemen için çeperinden geçecek şekilde aldık fakat toplam Fx kuvvetlerinde sadece basınç ve parçaya uygulanan Rx kuvvetini aldık. Halbuki burada viskoz kuvvetler de yok mu? Onları da ayrı almamız gerekmez mi? Yoksa onlar da Rx'in içinde mi kalyor? Şimdiden teşekkürler.

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  4 ปีที่แล้ว +2

      Rx’i yanlış anlamışsınız. Burada Rx, parçanın iç yüzeyi ile su arasındaki viskoz etkileşim (sürtünme) nedeniyle ortaya çıkan kuvvettir. Bu kuvveti su boru paçasına, boru parçası da suya uygular (Newton 3. Yasa).

  • @hakandemir9608
    @hakandemir9608 5 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba,
    Benim sorum a şıkkı için.
    Bildiğiniz gibi sıvılar basıncı aynen iletiyor ve sistemin sıvısı sağ tarafta atmosfere boşalıyorsa ve orada ki basıncı atmosfer basıncına eşitse ozaman sol taraftada atmosfer basıncına eşit olması gerekmiyor mu? ingilizce akışkanlar mekaniği kitaplarında bu olay ( freejet ) olarak geçiyor sanırım.
    Teşekkürler

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  5 ปีที่แล้ว

      Söylediğiniz Pascal ilkesidir ve kapalı bir akışkan kütlesinin basıncı aynen ileteceğini ifade eder.
      Oysa burada açık bir sistem var ve basınç akış yönünde değişiyor. Eğer basınç olmasaydı veya sol taraftaki basınç atmosfer basıncından daha büyük olmasaydı akış zaten oluşmazdı. Giriş kısmındaki basınç ile ilgili bir fikir edinmek için Bernoulli denklemini ve süreklilik denklemini birlikte uygulamanız yeterli olacaktır.

  • @furkanercn6704
    @furkanercn6704 4 ปีที่แล้ว

    hocam emeğinize sağlık . ancak dakika 7 de neden rx kuvvvetini hem üsteki duvar hemde altaki duvar için 2 tane almadıkta sadece altta aldık ?

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  4 ปีที่แล้ว +1

      Bir yanlış anlama söz konusu. Buradaki yapı öncelikle boru, kanal değil. Dolayısıyla Rx borunun tüm yüzeyinin akışa karşı gösterdiği direnci temsil etmektedir.

  • @beyzanura6772
    @beyzanura6772 5 ปีที่แล้ว +1

    neden kütle kuvvetini ihmal ettiniz daimi sürekli akış olduğu için dediniz anlayamadım

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  5 ปีที่แล้ว +2

      Güzel soru. Buradaki sistem yatay düzlemde ve dolayısıyla hareket doğrultusu ile yerçekimi kuvveti arasındaki açı 90 derecedir. Bu nedenle yerçekimi kuvveti akışkan kütlesi üzerinde iş yapamaz ve Rx üzerinde de etkide bulunamaz. Bununla birlikte bu parçanın oturduğu yüzey üzerine uyguladığı düşey kuvvet, net olarak parçanın ve içini dolduran suyun ağırlığına eşit olacaktır (havanın kaldırma kuvvetini ihmal ediyoruz elbette).
      Bu arada hangi okul?

    • @beyzanura6772
      @beyzanura6772 5 ปีที่แล้ว

      @@TahsinEngin-Akademi Açıklama için çok saolun hocam, Sakarya Üni İnşaat :)

  • @kaansonmez9243
    @kaansonmez9243 5 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba, a şıkkında etkin basınç çalışıyoruz ve P1,m basıncını etkine çevirdik ama P2,m basıncını Patmosfer olarak bıraktık. P2,mutlak basıncını etkine çevirdiğimizde sıfır olmayacak mı? Edit: kontrol hacminin serbest cisim diyagramında da basınçları mutlak olarak aldık.

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  5 ปีที่แล้ว +1

      Aslında a şıkkında mutlak basınçla çalışıyoruz (olması gerektiği gibi). 10. saniye civarında yazılan ilk Rx bağıntısını bakarsanız, bu denklemde giriş ve çıkış basınçları "mutlak" alınmıştır. Sonraki adım sadece aritmetik işlem, Patm parantezine almak için için. Dilerseniz bunu hiç yapmayıp ilk Rx denkleminden sonucu hesaplayabilirsiniz.

    • @kaansonmez9243
      @kaansonmez9243 5 ปีที่แล้ว

      @@TahsinEngin-Akademi teşekkürler hocam

  • @emre3304
    @emre3304 3 ปีที่แล้ว

    Tahsin hocam öncelikle emekleriniz için çok teşekkür ederim. Akışkanlar mekaniği AA ile geçmiş bir öğrenciniz olarak(yeni mezun oldum), hala daha çok ilgiliyim ve meraklıyım. Örneğin şunu sormak istiyorum müsaadenizle; Kontrol hacminin girişine ve çıkışına dik olan kesit alanlarına neden basıncı daima içeri doğru gösteriyoruz? Örneğin, P1*A1 için sağa doğru bir kuvvet olarak gösterim yaptık. Bu bir kabul mü, yoksa bilimsel bir gerçekliğe mi dayanıyor? Örneğin dışarıdan içeriye doğru değil de, içeriden dışarıya doğru gösterseydik muhtemelen sonuç değişmeyecekti ama bilimsel bir hata mı yapmış olurduk? Teşekkürler.

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  3 ปีที่แล้ว +1

      Emre merhaba, bu aslında bir çok öğrencinin zaman zaman kafasına takılan bir husus. Basitçe şöyle anlayabiliriz bunu. Bir otobüste yan koltuklardan birinde iki kişi yan yana otururken bir üçüncü kişi gelip bu iki kişinin arasına sıkışarak otursa kim kime hangi yönde kuvvet uygular?
      Cevap basittir, ortaya sıkışarak oturan adama iki yandan ona doğru kuvvet gelir. Sağdaki adama da ortadakinden kuvvet uygulanır ve o da ona doğrudur. Bu basit örnekte herkes birbirine kuvvet uygular. Eğer sen ortadaki kişiyi kontrol hacmi olarak alırsan buna uygulanan kuvvetler iki yandan bu adama doğru olur. İşte basınç da böyle bir etki yapar, boru parçasının içini dolduran akışkan kütlesinin serbest cisim diyagramını çizdiğinde, bu kütlenin durumu otobüste ortaya oturan adam gibi olur, yani iki taraftan basınç kuvveti bu kütenin içine doğru etkir. Yan taraftaki adamları kontrol hacmi olarak alırsan durum yine değişmez, zira ortadaki adam da etki tepki gereği onlara doğru kuvvet uygulamaktadır.

    • @emre3304
      @emre3304 3 ปีที่แล้ว

      @@TahsinEngin-Akademi Muhteşem bir anlatım Tahsin hocam. Gerçekten çok tatmin edici. Sonuçta eğer kontrol hacminden dışarı doğru basınç gösterirsem, aslında kontrol hacminin dışarıya uyguladığı kuvveti bulmuş oluruz. Oysa biz burada kontrol hacmine etkiyen kuvvetleri arıyoruz. Kontrol hacmi tüm yönlerden baskıya uğrar. Zaten basınç kuvvetlerini yazdığımıza göre kontrol hacmine etkiyen sıkıştırma kuvveti olması gerekir, çekme değil. Teşekkürler sevgili hocam.

    • @emre3304
      @emre3304 3 ปีที่แล้ว

      @@TahsinEngin-Akademi Aslında bu doğrultuda bir soru daha var aklımda mevcut olan. Biz bu örnekte suyu kontrol hacmi içerisine aldık ve kanalın ucu atmosfere açıldığı için çıkıştaki basıncı atmosfer basıncına eşitledik. Soru bize bunu vermeseydi ve sadece atmosfere açıldığı bilgisini verseydi, biz yine Pçıkış = Patm derdik. Fakat bu neden her zaman böyle değildir?
      Örneğin, bir turbojet motorunun egzozunu incelediğimizde, hava-yakıt karışımından oluşan akışkanın atmosfer basıncına göre çok daha yüksek seviyelerde olduğunu biliyoruz. İtki hesaplarken lineer momentum kullanarak F = Vçıkış(myakıt+mhava) + Pçıkış*Açıkış - Pgiriş*Agiriş denklemini kullanırız. myakıt, mhava ifadelerinden kastım kütlesel debilerdir.
      Burada da akışkanı kontrol hacmine almamıza rağmen(tıpkı bu örnekteki su gibi) ve egzoz atmosfere açılmasına rağmen, acaba neden Pçıkış = Patm olmadı da, onun yerine akışkanın çıkış noktasındaki basıncına eşit oldu?
      Örneğin burada çözdüğümüz örnekte borunun çıkışındaki suyun basıncını araştırmadık. Direk atmosfere açıldığı için bu kontrol hacmine Patm basıncı uygulanır dedik. Fakat aynı durum uçak motorunun egzozunda gerçekleştiği zaman neden egzoz atmosfere açılır, bu sebeple kontrol hacmine çıkışta Patm uygulanır demiyoruz da, Pçıkış şeklinde ifade ettiğimiz gazın oradaki yüksek basıncını referans alıyoruz?
      Burada aklıma şu geliyor, acaba biz böyle yüksek akışkan basınçları söz konusu olduğunda kontrol hacmini biraz daha içeriden mi alıyoruz? Çünkü egzoz nispeten uzun bir parça. Atmosferden biraz uzak kısmında kontrol hacmini bitirirsek, egzozun kalan kısmındaki gazın basıncını kontrol hacmine uygulatmak mantıklı olabilir.
      Umarım problemi izah edebilmişimdir.
      Şimdiden çok teşekkür ederim hocam.
      Gerçekten merak ediyorum bu sorunun cevabını.

    • @TahsinEngin-Akademi
      @TahsinEngin-Akademi  3 ปีที่แล้ว +1

      Burada asıl belirleyici olan çıkış hızının mertebesidir. Kontrol hacminin çıkışı atmosfere açık ve çıkış hızı ses hızının altında ise, çıkışta kontrol hacmine etki eden basınç atmosfer basıncına çok yakındır. Ama hız, senin verdiğin örnekte de olduğu gibi ses hızının üzerindeyse, akışkanın kontrol hacminden çıkış hızının yüksekliği, çıkışta basıncı lokal olarak değiştirir.

    • @emre3304
      @emre3304 3 ปีที่แล้ว

      @@TahsinEngin-Akademi çok teşekkür ederim sevgili hocam, gayet anlaşılır oldu!