Edebiyat, Sanat, Eleştiri ve Başka Şeyler Üzerine - Orhan Koçak

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ก.ย. 2024
  • Türkiye’nin en etkili eleştirmenlerinden ve denemecilerinden Orhan Koçak, yeni yayımlanan kitapları vesilesiyle Kıraathane’nin konuğu oluyor. Bu yıl içinde Metis Yayınlarından Romanın Kaygısı, Everest Yayınları’ndan Virgül Yazıları çıktı ve Modern ve Ötesi’nin yeni basımı okurlarla buluştu. İlk iki kitap Koçak’ın daha önceden yayımlanmış yazılarını bir araya getirirken, üçüncüsü Türkiye’deki modern sanata bütünsel bir bakış niteliğinde… Fatih Altuğ bu yeni kitaplardan yola çıkarak Orhan Koçak’la kapsamlı bir söyleşi yapacak - söyleşinin kitaplarla sınırlı olmayacağı kesin!
    Orhan Koçak: 1948, İstanbul doğumlu. ODTÜ’de iktisat ve sosyoloji okudu. 1987-2002 yılları arasında yayımlanan Defter dergisinin yayın kurulunda yer aldı. Psikanaliz, Marksizm, eleştirel teori, Frankfurt Okulu ve edebiyat eleştirisi alanındaki yazılarıyla tanınmaktadır. Metis Yayınları’nda bir edebiyat kuramları ve eleştirisi dizisi başlattı (Metis Eleştiri) ve yayın yönetmenliğini üstlendi. Virgül dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. T. W. Adorno, Max Horkheimer, Melanie Klein ve Samuel Beckett çevirdi: Minima Moralia(1998), Akıl Tutulması (1986), Haset ve Şükran (1999) ve Proust (2001). Orhan Koçak 2016 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü aldı. Yayımlanmış diğer kitapları: Mithat Şen’in resmini konu alan incelemesi İmgenin Halleri (Metis, 1995), Modern ve Ötesi: Elli Yılın Sanatına Kenar Notları (Bilgi, 2008), Bahisleri Yükseltmek (Metis, 2011), Kopuk Zincir (Metis, 2012), Tehlikeli Dönüşler (Metis, 2017), Turgut Uyar ve başka şeyler (Söyleşi: Yücel Göktürk, Metis, 2016) ve Polemikler (Metis, 2019).
    Fatih Altuğ: Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Yeni Yazı, Mizan, Kritik, Monograf dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Selim İleri’nin Kapalı İktisat’ı üzerine Kapalı İktisat Açık Metinkitabını yayımladı. Mehmet Fatih Uslu ile Tanzimat ve Edebiyat: Osmanlı İstanbul'unda Modern Edebi Kültür, Ebru Kayaalp ile Standartlar Nasıl İşler? kitaplarını derledi. Leylâ Erbil, Sevim Burak, Tomris Uyar, Orhan Koçak, Halid Ziya Uşaklıgil, Namık Kemal, Sait Faik Abasıyanık gibi edebiyatçılar hakkındaki makaleleri çeşitli dergi ve kitaplarda yer aldı. Koç Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde ders verdi. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi.
    #orhankoçak #fatihaltuğ #virgülyazıları #romanınkaygısı #edebiyatveötesi #eleştiri

ความคิดเห็น • 3

  • @mehmetsarman6139
    @mehmetsarman6139 ปีที่แล้ว +2

    İlk yarım saati geçti çok nadir görebileceğimiz değerli ve etkili bir eleştirmene sorulacak onca asli soru varken bu kadar teknik ve çok az kişiyi ilgilendirenbilecek meselelerle zamanı geçirilmesi beni üzdü.Fatih Bey değerli bir akademisyen izlediğim kadarıyla Kocak'i deyiş yerindeyse fazla sagamamis.

  • @nedensiz
    @nedensiz ปีที่แล้ว +3

    Esasında hata bizde; yazık adamcağız bizi baştan uyarıp hayal kırıklığına ugrayacagimizi söylemişti daha konuşmasının başında 3:25 Orhan Koçak konuşmaya meyyal olmadığından, Fatih Altuğ da bir türlü soru soramadigindan 56.dknin sonunda ekran bana ben de ekrana bakıyorum. Kapatayım bari...

  • @filmavcs8270
    @filmavcs8270 ปีที่แล้ว

    Orhan Koçak Hoca yı ilk defa bir programda konuşurken görüyorum... Keşke edebiyat ve sinema üzerine onunla birebir konuşabilme fırsatım olsaydı , harika olurdu...