Waarom is het stroomnet vol?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ส.ค. 2024
  • Het #stroomnet zit op veel plekken in het land #vol. Hoe kan dat? Hoogleraar elektrotechniek Han Slootweg (TU/Eindhoven) legt de techniek achter het stroomnet uit en laat je zien waarom wij er last van hebben als iemand in Estland meer stroom verbruikt. Maar al dat stroomverbruik heeft ook nog een zonnige kant: op bepaalde momenten kun je er namelijk geld aan verdienen.
    Meer wetenschap? Check:
    Podcast op Spotify ► open.spotify.c...
    Podcast op iTunes ► itunes.apple.c...
    Onze website ► www.universitei...
    Instagram ► / universiteitnl
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland
    Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
    Over de Universiteit van Nederland:
    We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.
    Wil je reageren op onze video’s? Leuk, we horen graag van je! Wel een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:
    - Schelden is niet toegestaan, net als kwetsende, discriminerende of racistische uitspraken.
    - Geen negatieve opmerkingen over de spreker. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen!
    - Links naar andere pagina’s, kanalen of websites zijn niet toegestaan, tenzij het wetenschappelijke artikelen of nieuwsberichten zijn.
    - Geen onwaarheden of onduidelijke berichten.

ความคิดเห็น • 51

  • @aapjeisbaas
    @aapjeisbaas 2 ปีที่แล้ว +5

    Super goede video, ik heb al een tijdje uurtarieven en we houden hier ook rekening mee en draaien het liefst de was midden op de dag als de zon schijnt.

  • @Brulluhman
    @Brulluhman 6 หลายเดือนก่อน +2

    Top bedacht, wanneer het dan donker is moeten er kolencentrales bijspringen om die datacenters online te houden. Het netwerk zoals in je vid. vermeldt is immers geen batterij.

  • @johndevries76983
    @johndevries76983 7 หลายเดือนก่อน +3

    Dit is nou een jaar geleden,thuis vallen mijn omvormers uit van de panelen dan willen ze nog een warmtepomp in me maag duwen 😂😂😂man man

    • @jandudl74
      @jandudl74 หลายเดือนก่อน

      Ja, je omvormers vallen stop omdat het net vol is. Je had alleen wat aan die zonnepanelen als je ze in het prille begin kon betalen (kon alleen de welgestelden, die hebben hun geld er nog uitgehaald). Nu heeft bijna iedereen die dingen liggen en om terug te kunnen leveren moet de netspanning onder de bovengrens zitten (was geloof ik iets van 230v (nominaal) plus of min 10 procent). Maar als je buren en overburen en verderop nu ook panelen op hun dak hebben, dan komt de netspanning al snel aan zijn bovengrens. Nu, dan zegt jouw omvormertje doeiiiiii, ik schakel uit, want anders komt de spanning boven de bo vengrens. En die van de buren en overburen schakelen zich ook uit! Nu wil je netbeheerder ook graag (heb grrrrrr al drie keer een brief gehad) dat jij een digitale meter neemt. Mooi, dan kunnen ze exact zien wat jij teruglevert en je daarvoor een belasting aanslag sturen! Gelukkig heb ik mijn oude draaischijf metertje nog. Ze bekijken het maar met hun digitale rotzooi. Ik vraag me sowiso af of die rommel de pieken wel goed kan meten. Er zit door die omvormers en die klote led verlichting enorm veel storing op je net! Die rommel stoort als een gek! Vadertje staat heeft dan wel goed doordacht hoor! Net als dat ze straks wegenbelasting gaan heffen voor die fijne electrische auto's! Weet je nog? Die krengen zijn loodzwaar door die enorme accu's ! Geen hond die die dingen straks nog wil kopen!

  • @stoomheier
    @stoomheier 5 หลายเดือนก่อน +3

    Mooi verhaal, MAAR. Er wordt gezegd dat je een datacentrum naast de Eemshaven moet plaatsen omdat daar veel windstroom binnenkomt en dus de koppeling niet overbelast wordt............... Zet je dat datacentrum dan uit als het niet waait? Want dan moet al die stroom alsnog door de koppeling. Mogelijk zelfs vanuit Zeeland... Beetje jammer dat dat niet belicht wordt. O wacht.. Dan zou je dus geen datacentrum kunnen plaatsen. Oeps dan loopt denhaag weer belastingcentjes mis en de stroomleverancier een berg winst.

    • @jandudl74
      @jandudl74 หลายเดือนก่อน

      Je moet dus een electrische auto gaan rijden omdat die datacenters zoveel energie slurpen en omdat de diknekken 4x per jaar met het vliegtuig naar de zon willen vliegen, het ruimtevaartprogramma met onzin vluchten naar de achterkant van de maan moet doorgaan én omdat die diknekken warmtepompen kunnen kopen van het geld wat de armoedzaaier aan accijns betaalt voor zijn brandstof aan de pomp. De armoedzaaier die toch al zo weinig mogelijk in zijn benzine of dieseltje kan rijden omdat alles te duur is geworden! En als die electrische auto's nou een normaal vermogen hadden? Nee, het zijn enorme bakken met heeeeeel veeeeeel pk's en die van nul naar 100 km/h accelereren binnen de 3 seconden! Dan vraag je je toch af wat er in deze kutwereld allemaal fout gaat toch?????

    • @jandudl74
      @jandudl74 หลายเดือนก่อน

      oh ja, en dan ook nog veel kinderbijslag en gratis kinderopvang weggeven zodat er maar op los wordt gefokt. En als er één co2 probleem is dan zijn het wel kinderen die later ook een dikke auto, boot, caravan en nog veeeeeel meer gesubsidieerde kinderen willen! Ja, komt echt wel goed hoor!

  • @55huub
    @55huub 2 ปีที่แล้ว +2

    winst is belangrijker dan onderhoud en vernieuwing

  • @puhnpicker
    @puhnpicker 2 ปีที่แล้ว +1

    Prima video, in deze trant moeten er meer komen. Bv een gascentrale kan snel op- en afgeschakeld worden, de meeste centrales kunnen dat niet.

  • @brendanjonker6865
    @brendanjonker6865 2 ปีที่แล้ว

    3:31 Daar ligt Delfzijl, Eemshaven ligt een stukje hoger. Wel een interessante video !

  • @a.bakker64
    @a.bakker64 2 ปีที่แล้ว +14

    Je kunt electriciteit wel opslaan in een andere energiebron als H2, met rendementsverlies natuurlijk, maar toch. Datacenters slecht plan.

    • @hanslootweg2723
      @hanslootweg2723 2 ปีที่แล้ว +1

      Uiteraard kun je er waterstof van maken. Maar dit kost veel geld. Je hebt dan een elektrolyser nodig om de waterstof te maken, vervolgens moet je die ergens opslaan én als je daar dan weer elektriciteit van wilt maken, heb je ook nog weer een brandstofcel nodig. Technisch kan dit inderdaad. Maar als je hier financieel naar kijkt, dan is dit financieel voorlopig echt niet haalbaar op grote schaal. Mijn eigen inschatting is dat dit er pas in het volgende decennium op grote schaal van zal gaan komen, als de techniek verder ontwikkeld is én de behoefte aan opslag nog groter wordt, omdat wij steeds meer duurzame elektriciteit gaan gebruiken.

  • @wdykstra8485
    @wdykstra8485 5 หลายเดือนก่อน +1

    Het probleem is zijn de elektrische auto’s, koken en warmtepompen.
    Die zorgen voor een overbelasting van het net.
    Naar mijn mening niet zonnepanelen en windmolens.
    Net als bij een auto stopt de dynamo met stroom leveren als de accu vol is.
    Dat doen omvormers ook, die schakelen ook uit.
    We moeten duurzaam zijn in 2050, alleen het stroomnet is daar niet op voorbereid om aan de afname capaciteit te voldoen.

    • @jandudl74
      @jandudl74 หลายเดือนก่อน

      En voor dat beetje dat je dan nog terug kan leveren hebben ze de digitale energie meter uitgevonden. Die registreert precies wat jij teruglevert. En daar kun je dan flink over gaan betalen! Dat hebben ze al lang bedacht! Want met zo'n ouderwetse draaischijf meter (die gewoon stil blijft staan of terugdraait bij terug leveren) kunnen ze niet zien wat jij teruglevert. DAAROM WILLEN DIE NETBEHEERDERS ONS ALLEMAAL EEN SLIMME METER OF DIGITALE METER AANSMEREN! Ik heb al drie keer geweigerd!

  • @roybm3124
    @roybm3124 2 ปีที่แล้ว +4

    Ja meer van die energieslurpende afschuwelijk lelijke datacenters bouwen, wat een super oplossing.

    • @jandudl74
      @jandudl74 หลายเดือนก่อน

      En geen vliegtax heffen op die plezier vakanties per vliegtuig! Zo'n 4 keer per jaar voor de happy few!

  • @computerfan1079
    @computerfan1079 2 ปีที่แล้ว

    Ziet het er ook naar uit dat particulieren ook zo'n variabel tarief kunnen nemen?

    • @pretmark
      @pretmark 2 ปีที่แล้ว +1

      Bestaat al bij de anwb

  • @JakeX501
    @JakeX501 2 ปีที่แล้ว +1

    Goed verhaal! Maar waarom kijkt de verteller steeds in de verkeerde camera?

  • @gerardvandermeeren7195
    @gerardvandermeeren7195 2 ปีที่แล้ว +2

    Ik dacht; Nu krijg ik te horen wat de titel beloofd en tot de laatste seconden van het filmpje was ik ervan overtuigd dat ik dus te horen zou krijgen hoe ik geld zou kunnen gaan verdienen aan mijn stroomverbruik.
    Wat een sof............ Mooie beknopte uitleg over het energienetwerk maar geen woord over het beloofde geld verdienen.

    • @hanslootweg2723
      @hanslootweg2723 2 ปีที่แล้ว +2

      Volgens mij leg ik toch vrij duidelijk uit dat je als je een contract met uurtarieven hebt, en je verbruikt op het moment dat zich negatieve prijzen voordoen op de markt, je geld kunt verdienen. Heel concreet: ik heb recentelijk 9 EURO verdiend door mijn grondwaterpomp voor de tuin aan te zetten en mijn elektrische auto op te laden toen de stroomprijs -20 ct/kWh was bij mijn leverancier.

    • @janvanrookhuijzen8309
      @janvanrookhuijzen8309 2 ปีที่แล้ว

      @@hanslootweg2723 (oud collega) goed om erbij te vermelden dat men dan wel een leverancier kiest die prijzen per uur of kwartier rekent en geen vast tarief. Heel leuk uitgelegd en duidelijk met plezier gemaakt.

    • @jandudl74
      @jandudl74 หลายเดือนก่อน

      Geld verdienen? via de staat? hahahahaha. Die plukken je alleen maar. Vroeg of laat komt het!

  • @HansKeesom
    @HansKeesom หลายเดือนก่อน

    In zuidwest australie hebben ze het al opgelost……. Met accu’s…. Ik mis dat hier nogal

    • @jandudl74
      @jandudl74 หลายเดือนก่อน

      En als hier iedereen zo'n accu ding heeft, gaan ze er belasting op heffen. Een soort wegenbelasting voor die thuis accu's. Let maar op.

  • @janwesten1317
    @janwesten1317 2 ปีที่แล้ว +1

    Ik ben geen deskundige, maar is het niet mogelijk om windmolens automatisch te laten synchroniseren met het net afhankelijk van de netfrequentie?
    Dan leveren ze alleen als het nodig is en stuwen ze de netfrequentie niet op.

    • @hanslootweg2723
      @hanslootweg2723 2 ปีที่แล้ว +1

      Als je windmolens en zonnepanelen alleen laat leveren als het nodig is - waarbij ook nog de vraag is hoe je dat bepaalt? - maken ze niet zoveel groene energie als zou kunnen. Dat kost geld (want kWh's die je niet produceert kun je ook niet verkopen) én vanuit duurzaamheidsperspectief is dat minder wenselijk, want alle groene kWh's die je kunt krijgen, wil je ook gebruiken. Dus windmolens en zonnepanelen niet maximaal uitnutten ligt niet zo heel erg voor de hand - dat doe je liever wél.

    • @nielsdaemen
      @nielsdaemen 4 หลายเดือนก่อน

      Gebeurt nu al, op het moment dat er echt te veel stroom is, en er ook niet meer stroom naar het buitenland kan worden gestuurd worden windturbines en zelfs hele zonne parken uitgeschakeld. Er is geen andere optie, zoals uitgelegd in de video moet opwek en verbruik op elk moment exact in balans zijn.

    • @jandudl74
      @jandudl74 หลายเดือนก่อน

      Alles loopt synchroon! de netfrequentie van jouw panelen en windmolens lopen in fase met de turbine die via gas of kolen de hoofd energie opwekt. Zou dit niet gebeuren dan krijg je gekke dingen. Er is echter bepaald dat de maximale spanning op het lichtnet niet hoger mag zijn dan zo'n 250 volt (volgens mij was het 230v plus of min 10 procent). Is het verbruik overdag laag, maar heeft iedereen zonnepanelen op zijn dak liggen in jouw buurt en schijnt de zon? Dan komt de maximale spanning op het lichtnet boven de maximale toegestane waarde en schakelen jouw zonnepaneel omvormertjes uit! Op dat moment leveren ze dus niks meer op! Dus hoe meer mensen zonnepneeltjes nemen, des te minder levert het jouw op (daarom heb ik die rotzooi ook niet). Moxht de spanning toch op de een of andere manier boven de bovengrens komen, dan gaan jouw aangesloten apparaten stuk. Vooral die waar veel electronica in zit, dus tv, radio en nu ook led lampen. Vergelijk het met een plaatselijke bliksem inslag!

  • @johanneszandvliet8178
    @johanneszandvliet8178 ปีที่แล้ว

    Bedankt

  • @Slurkz
    @Slurkz 2 ปีที่แล้ว +2

    Dank voor de video!
    Ik vraag me af of het rendabel zou zijn een crypto-miner in huis te halen om pieken op te vangen en zo je zonne-installatie stukje bij beetje terug te verdienen. (Tijdens de goedkope uren).

    • @hanslootweg2723
      @hanslootweg2723 2 ปีที่แล้ว

      Dat kun je natuurlijk altijd overwegen. Ik weet zelf echter onvoldoende goed wat er te verdienen valt met cryptominen, en of dat opweegt tegen de elektriciteitskosten.

  • @fatehiabdo1740
    @fatehiabdo1740 8 หลายเดือนก่อน

    Prima video

  • @banuparlak6440
    @banuparlak6440 2 ปีที่แล้ว

    Top video

  • @morrisv1212
    @morrisv1212 2 ปีที่แล้ว +2

    Een goede oplossing voor dit probleem is Bitcoin miners plaatsen op de locatie waar de (groene) stroom wordt opgewekt. Deze kunnen elk moment van de dag aan- en uitgezet worden. Dit betekent dat ze aan kunnen staan op de momenten dat er weinig vraag is naar energie en er dus veel energie over is. Deze energie kan dan worden gebruikt om Bitcoin te minen en daarmee toch geld te verdienen aan de energie die anders verloren zou gaan of niet zou worden opgewekt. Op de momenten dat er veel vraag is naar energie kunnen de Bitcoin miners binnen enkele seconden worden uitgeschakeld en dus ervoor zorgen dat er ruim voldoende energie over is voor iedereen die het wil gebruiken. Dit aan- en uitschakelen moet je niet als een ‘alles of niks actie’ zien maar dit kan in alle gradaties gebeuren waardoor het energie-aanbod perfect kan worden afgesteld op de vraag zonder dat er dus energie/potentiële winst verloren gaat. Dit systeem van het stroomnet balanceren wordt op dit moment al in Texas erg succesvol gebruikt. Dit heeft ervoor gezorgd dat Texas veel meer kan overschakelen naar groene energie en heeft al enkele keren voorkomen dat het stroomnet in Texas zou gaan uitvallen (wat de afgelopen tientallen jaren in Texas vrij vaak is gebeurd omdat zij een stroomnet hebben wat niet is verbonden met de omgeving en dus snel overbelast raakte en te weinig energie kon leveren aan klanten).
    Over dit onderwerp is tegenwoorden best veel informatie te vinden in de vorm van podcasts en artikelen. Ik wil graag mensen helpen om hier meer over te leren omdat ik denk dat het een heel interessante technologie is die de manier hoe we wereldwijd nu met energie omgaan totaal zal veranderen. Stel dus vooral vragen als je dit niet helemaal snapt of nieuwsgierig bent naar waar je hier meer info over kunt vinden.

    • @harrienijland7273
      @harrienijland7273 5 หลายเดือนก่อน

      EEN MAC NET MOTOR IS OOK LEUK?

  • @arnoldmeulen
    @arnoldmeulen 2 ปีที่แล้ว +1

    Er is toch wel een verschil tussen stroom en spanning.
    Een kabel brandt niet door te veel stroom maar door een te hoge spanning.
    Het gaat vooral om het verschil met de aarde.
    Stroom kiest altijd de snelste weg naar de aarde.
    Overspringen naar de aarde wordt voorkomen door de isolatie om de kabel.
    Wanneer de isolatie onvoldoende is zal het bij een te hoge spanning door de isolatie heen proberen te gaan om naar de aarde te komen.
    Zo ook de bliksem die zo snel mogelijk naar de aarde wil gaan.
    Dit gebeurt ook door de lucht.
    Wanneer er een lagere spanning is kan de isolatie het makkelijker aan.

    • @hanslootweg2723
      @hanslootweg2723 2 ปีที่แล้ว +1

      een kabel kan zowel door te hoge spanning als door te grote stroom defect raken.
      als de stroom langdurig te groit is, wordt de kabel te warm en brandt deze door.
      zowel de stroom- als spanningsgrenzen moeten in acht worden genomen bij het bedrijven van het elektriciteitsnet.

    • @nielsdaemen
      @nielsdaemen 4 หลายเดือนก่อน

      @@hanslootweg2723 Exact👌

  • @bartrazin
    @bartrazin 2 ปีที่แล้ว +1

    Dat er stroom uit je stopcontant komt? Hij mag dan ingenieur zijn maar dat is wel een hele simpele fout!

    • @habana7638
      @habana7638 10 หลายเดือนก่อน +1

      Ja de wet van Ohm blijft moeilijk...schijnbaar..🤣 ach het is TH-cam iedereen is hier ingenieur🤭

  • @turbogrunnen
    @turbogrunnen 2 ปีที่แล้ว

    Jammer dat hij denk dat de Eemshaven in Delftzijl ligt xD

  • @ronaldderonde
    @ronaldderonde 2 ปีที่แล้ว

    Geen datacenters maar watertorens,bij overschot electriciteit volpompen,bij vraag turbines mee aandrijven.
    Ja ik weet het,niet 100% efficiënt,maar wel beter en slimmer als die datakachels.

    • @nielsdaemen
      @nielsdaemen 4 หลายเดือนก่อน

      Loont niet op kleine schaal, pumped hydro loont alleen met grote meren die door een natuurlijk relief minstens ~200m van hoogte verschillen