Verklaring schommelingen conjunctuur (economie uitleg)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 7 ก.พ. 2025
- www.osacademie.nl - economie uitleg
De economische situatie verandert van tijd tot tijd. Op de zeer lange termijn (bijvoorbeeld de afgelopen 100 jaar) is het zo dat we er gemiddeld genomen op vooruit gegaan zijn, sinds 100 jaar terug dus. Toch zijn er in die gehele periode zowel pieken als dalen te zien wat betreft economische groei/krimp. In deze lesvideo krijg je uitleg over waarom de conjunctuur schommelt en het soms dus goed gaat met de economie en soms wat minder. Je krijgt onder andere antwoord op de volgende vragen:
waarom vertoont de conjunctuur een golfbeweging?
wat is de geaggregeerde vraag?
wat is het geaggregeerd aanbod?
hoe ziet de geaggregeerde aanbodlijn er op korte en lange termijn uit?
waarom is het geaggregeerde aanbod op lange termijn constant?
wat is de natuurlijke productie omvang?
hoe ontstaat bestedingsinflatie?
waarom is er risico op inflatie in een hoogconjunctuur?
--
Klik hier om te abonneren! www.youtube.com...
Volg ons op instagram! / osacademie
Like ons op Facebook! / osacademie
-
Afspeellijsten met economie uitleg:
Concept Goede tijden, slechte tijden (examen domein I)
• Conjunctuurgolf introd...
Concept welvaart & groei (examen domein H)
• Bruto binnenlands prod...
Concept risico & informatie (examen domein G)
• Video
Concept samenwerken & onderhandelen (examen domein F)
• Speltheorie introducti...
Concept ruilen over de tijd (examen domein E)
• Pensioen: kapitaaldekk...
Concept markten (examen domein D)
• De wet van de vraag - ...
Concept schaarste & ruil (examen domein B + C)
• De basis van Economie ...
-
De OsAcademie geeft economie en bedrijfseconomie uitleg in korte filmpjes van maximaal 15 minuten. Deze bedrijfseconomie lessen zijn een uitstekende manier om je voor te bereiden op proefwerken en je eindexamen. Denk er wel aan om de theorie ook toe te passen met behulp van verwerkingsopgaven!
De filmpjes zijn gericht op het examenprogramma van HAVO en VWO en worden gemaakt door Christiaan van Os, docent economie en bedrijfseconomie.
Op onze website vind je alle filmpjes in duidelijke volgorde terug en gerangschikt per onderwerp. Dit geeft jou meer overzicht. De ideale manier om wat extra bijles te krijgen. Zie www.osacademie.nl
deze filmpjes zijn echt mijn redding voor mijn economie examen !!!
judithjuud2 Thx! Maak er wat moois van :-).
Heel fijn om alles nog een keer te herhalen voor mijn examen zometeen! bedankt!!
Lindy Horsman alsjeblieft! Jammer dat dit onderwerp er niet in voorkwam dit jaar ;-).
Afgelopen week al een aantal methoden van leren geprobeerd en geen werkte. Uitgekomen op je filmpjes, en inmiddels knal ik alle examenopgaven er doorheen. Topwerk.
Michiel de Groot dat is nog eens een mooi bericht. Fijn om te horen! Dankjewel en heel veel succes morgen.
Uw filmpjes zijn echt top! Ik gebruik ze nu al het hele jaar en ze geven mij een beter beeld dan de lesboeken, vooral uw voorbeelden met grafieken etc. zijn handig. Bedankt voor de hulp en moeite!
Mees Th Thanks! En heel graag gedaan. Succes binnenkort :-)
Deze man is echt een held
Een erg handige uitleg, bedankt!
Jara Valk Graag gedaan!
Enorm helder! Dank je wel
Fijn! Graag gedaan.
Op korte termijn is er toch ook sprake van loonstarheid? In mijn methode zeggen ze namelijk dat het geaggregeerde aanbod op korte termijn een stijgend verloop heeft omdat de lonen niet gelijk mee kunnen stijgen. U vertelt dat de prijzen niet zomaar kunnen veranderen en dus is de lijn horizontaal. Welk antwoord is goed?
Snap ik ook niet. maar hier is een uitleg van een site: In elk punt van de aanbodlijn geldt dat - gegeven de hoogte van het algemeen prijsniveau - bedrijven geen aanleiding zien de productie uit te breiden of in te krimpen. Bij het gegeven algemeen prijsniveau hoort dus een bepaald aanbod. Bij dit aanbod wordt een bepaalde hoeveelheid productiefactoren, zoals arbeid en kapitaal, gebruikt. Maar waarom zou een stijging van het algemeen prijspeil op korte termijn leiden tot een groter aanbod? Dit is te verklaren uit de zogenoemde loonrigiditeit (starre lonen). Als het algemeen prijspeil op korte termijn stijgt, stijgen de lonen niet mee (loonhoogte ligt vast in cao). Hierdoor stijgt de winstmarge voor de bedrijven en zullen bedrijven hun aanbod uitbreiden.
ik vind het nog steeds niet duidelijk.
Wat ik denk is dat de stijgende lijn laat zien hoeveel er wordt geproduceerd bij een bij ELKE prijspeil (Laat elke scenario zien). Terwijl de horizontale lijn alleen de producite laat bij een bij het vastgestelde prijspeil. (Laat dus maar 1 scenario zien.)
Weet niet of dit klopt hopen dat iemand die meer verstand heeft economie reageert !
Fraaie uitleg, collega!
Dankjewel!
Bedankt voor deze super handige videos. Ik had echter een vraag, hoezo kan de ltga op lange termijn niet ook in capaciteit toenemen? Je zou op de lange termijn toch gewoon investeringen kunnen doen of mensen uit ander landen laten komen werken om de natuurlijke productieomvang te vergroten?
Dat klopt. In de theorie boeken noemen ze dat de "zeer lange termijn" in plaats van lange termijn.
De natuurlijke productieomvang van Nederland is nu bijvoorbeeld veel groter dan 30 jaar terug, dankzij oa technologische ontwikkeling.
25/03/2021
thanksss voor de filmpjes, ik ga zo het examen maken ben echt zenuwachtig
Hopelijk ging het je vandaag goed af!
Ja het ging wel oke, maar vind het echt lastig om na te kijken, dus wachten op de uitslag
@@brandon5058 Wat had je uiteindelijk?
@@meesbakker6542 Een 6! :D
@@brandon5058 hahahahha ja zag je reactie en wilde het weten ook
Meneer Os
Dankuwel voor de uitleg! Ik heb namelijk binnenkort ik een economie examen en ik ben er niet zo goed in.
Ik heb een vraag aan u, in mijn boek staat er niet geaggregeerde aanbod/vraag maar macro-economisch. Verder staat er een grafiek korte termijn waarin de aanbodlijn omhoog gaat. Er staat wel bij: "stel energie wordt op korte termijn duurder". "Ondernemingen zijn nu genoodzaakt de prijzen te verhogen. Heeft u trouwens nog tips tijdens het oefenen van eco examens? Ik vind t namelijk best pittig
+Eto Coskun graag gedaan hoor. Ik raad je aan om op mijn forum (www.osacademie.nl/forum) even deze vraag te stellen en daar een plaatje van je boek neer te zetten, zodat ik precies kan zien wat er in je boek staat en wat voor voorbeeld ze geven; waarschijnlijk noemen zij een uitzondering op de uitleg die ik in dit filmpje geef.
En wat examens oefenen betreft; schrijf je antwoorden zo uitgebreid mogelijk op (dat is belangrijk op je examen) en wanneer je een vraag tegenkomt waar je niets van weet, zoek een filmpje op wat bij dat onderwerp hoort zodat je het beter begrijpt en probeer de vraag dan alsnog te maken. Als je er echt niet uit komt, stel je vraag op mijn forum. Na het maken van een examen is het uiteraard goed om je antwoorden na te kijken en jezelf punten te geven, zodat je kan zien hoe je het gedaan hebt.
En verder zou ik je echt aanraden om afleidingen (telefoon, computer etc.) weg te leggen zodat je volledig geconcentreerd met economie bezig kan zijn.
Het prijsniveau waar je het over hebt rond 2:30. Is dat ook wel het CPI / PIC ?
+Pepijn van Es het consumentenprijsindexcijfer (CPI) geeft aan in hoeverre het prijsniveau is veranderd in een land. Ze hebben dus zeker met elkaar te maken.
Als de conjunctuurgolf onder de trend komt te liggen, spreken we van een laagconjunctuur. Hoe zie ik op deze grafiek of het om een economische krimp/recessie gaat (dus als de golf onder de 0-lijn komt te liggen)?
Marlijn, in deze grafiek is dat niet te zien. Bij een grafiek als deze zou je dus meer informatie nodig hebben, een stukje tekst bijvoorbeeld waaruit je kunt afleiden of het BBP daadwerkelijk daalt.
In het filmpje 'conjunctuurgolf introductie' is het wel duidelijk te zien omdat daar de grafiek anders is opgebouwd.
Ik zou graag contact opnemen met de persoon die dit uitlegt. Kan ik hier ergens contactgegevens vinden?
zie osacademie.nl/contact
Is de LTGA-lijn in een laagconjunctuur ook verticaal? Dan wordt er toch niet de gehele productiecapaciteit gebruikt, dus kan het aanbod wel vergroot worden?
Ik zou de geaggregeerd aanbodlijn inderdaad altijd koppelen aan de stand van de conjunctuur (lange en korte termijn is minder logisch; de bedenkers van het examenprogramma hebben dit zo genoemd omdat ze het wilden koppelen aan prijsrigiditeit). In een laagconjunctuur heb je dus feitelijk een horizontale geaggregeerd aanbod lijn omdat de natuurlijke productieomvang niet is bereikt en in een hoogconjunctuur de verticale geaggregeerd aanbod lijn.
Fijn, zo is het helemaal duidelijk! Dankjewel voor de moeite!
Graag gedaan!
Heb je een filmpje over de phillipscurve?
Nog niet, maar staat wel op de planning.
Dat prijsniveau is het zelfde als het algemeen prijspeil toch?
jep
+OsAcademie +OsAcademie haha dankjewel, wilde het even zeker weten. Heeft u tijd om toevallig een opdracht met mij te bespreken nu?
Voor opdrachten verwijs ik je naar www.osacademie.nl/forum... daar is meer de ruimte om opdrachten te bespreken. Vaak beantwoord ik je vragen dezelfde dag nog wel.
Waarom geldt er voor de lange termijn geen prijsrigiditeit?
omdat je op lange termijn de mogelijkheid hebt om je prijzen aan te passen. Inkoopcontracten kunnen op lange termijn gewijzigd worden. Zo kun je bijvoorbeeld met een lagere inkoopprijs, ook een lagere verkoopprijs hanteren. Ook is het op lange termijn mogelijk om nieuwe prijzen aan je klanten te communiceren. Op zeer korte termijn staat je prijs bijv. al in foldertjes en kun je niet opeens met een andere prijs aankomen bij de klant.
Daarnaast kunnen lonen op de lange termijn gewijzigd worden (korte termijn niet ivm CAO); minder/meer loonkosten zorgt voor een andere 'kostprijs' van producten en dat maakt het wijzigen van je verkoopprijs ook mogelijk.
De ltga zal toch reëel nooit verticaal lopen maar altijd diagonaal tot op het punt waar de natuurlijke omvang is bereikt?
Producenten zullen bij een te lage prijs namelijk niet maximaal gaan produceren.
Heeft de ltga reëel dan een hoek?
Een geheel verticale LTGA is de theorie (of in ieder geval zoals deze in veel lesmethodes wordt getoond). In de praktijk kun je je inderdaad afvragen of dat ook zo werkt en jouw voorbeeld is al een uitzondering waarbij je dus geen verticale ltga krijgt.
Thx
Alsjeblieft :)