Oj då det var riktigt roligt och vemodigt att få komma tillbaka till Haga. Och tom se en yngre upplaga av en själv sitta i en stol och säga saker... Jag tycker fortfarande att jag hade några korn rätt! Tack Ingrid, som skickade filmen till mig!
Hej Elsa! Vad trevligt! Jag tycker att du hade mycket klokt att säga. Saker som stadsplanerare även idag borde ta till sig! Vem är denna Ingrid som tipsade dig om min film? Vad gör du idag? Bor du fortfarande kvar i Haga? Och visst var det bättre i Haga förr.... Se även mina filmer om "Renoveringen av kv Furiren i Haga"och "Staden är vår hembygd" här på min kanal på TH-cam. Dan Kristensson Filmare (när det begav sig)
"Jag vill inte ha för läckra miljöer för då känner jag mig smutsig". " Dom ska inte göra det så j-a färdigt, dom måste ju lämna lite utrymme åt oss" - Elsa A. Jag tror inte alla uppfattar den dimensionen, utan hänger upp sig på att det inte är blänkande och modernt. Kanske är det grottmänniskan i oss som känner sig hemma där ingen har räknat och planerat minsta detalj i förväg. Det är inte statusjagande människor som lever i slitna miljöer, och förmodligen är det därför det är lätt att känna sig hemmastadd även för en besökare. Har inte varit i Haga efter renoveringarna, men jag antar att det är lite som Söder i Stockholm. Där har det blivit tråkigare och dyrare helt enkelt. Dom som bodde där och gjorde stadsdelen levande förpassades antagligen till diverse förorter där det saknas förutsättningar att skapa liknande hemkänsla.
Det kanske man kan göra. Något av det bästa som gjorts i Sveriges Television, för övrigt. Men de här karaktärerna var ju uppdiktade. Den här filmen handlar om verklighetens Haga och om och med riktiga människor (även om en del har hunnit gå bort sedan filmen gjordes).
Allt var kanske inte bättre förr, men mycket var det. Inte minst husen. Dessa gamla fina hus i Haga kunde stått mycket länge om inte underhållet eftersatts så mycket. Den stora boven var det kommunala sk "saneringsbolaget" Göta Lejon, som bara lät husen förfalla så att de sedan kunde få rivningslov. De hade inte en susning om vad som konstituerar god byggnadsvård och -restaurering. De tog heller aldrig reda på vad folk egentligen ville, utan lät bara grävskoporna tala. Dessutom resonerar man inte så här idag. Gamla miljöer och hus som rustas upp blir mycket attraktiva områden dit folk och verksamheter gärna flyttar. Inte minst för den mänskliga skalan och de låga husen. Se tex på Vallgatan i Göteborg. Eller Gamla stan i Stockholm... Det går mycket bra att renovera och rusta upp gamla hus. Se bara på det fina landshövdingehuset från 1881 i kv Oktanten i Majorna. Det absolut sista och äldsta i sitt slag i Göteborg. Det led av bristande underhåll under lång tid och var hotat av rivning, men räddades i sista stund genom stora insatser av Länsstyrelsen och JM AB. Se även filmer om detta på denna kanal! Bla: th-cam.com/video/-d34XiZub1c/w-d-xo.html
Jag håller med dig, men det är inte höjden som gör hus från 1840-talet fram till 1930-talet vackra. Det är de harmoniska proportionerna och att man endast byggde av naturliga material, som åldras vackert. Om antalet våningar är 2, 4, 6 eller 15 (som Kungstornen i sthlm) spelar mindre roll. På finare hus var det förstås mer påkostat hantverk, dyrare stensorter på sockel, fasad eller trapphus, och annat. Men även de enklaste husen från sekelskiftet är ju skönheter jämfört med dagens röriga balkongfunkis, eller för den delen med sneda "märkesbyggnader" av arkitekter med konstfackskomplex.
Intressant film. Ger många perspektiv på vår tid idag och manar till eftertanke. Att den kvinnliga speakerrösten låter som Ivan Boring är dock väldigt lustigt.
Tack för din uppskattning. Men vem sjutton är "Ivan Boring". Känner jag inte alls till. Och vår speaker Maria Savic har verkligen inte någon manlig röst..... Vad har du för ljudsystem?
Ivan Boring var en gestalt av falkenbergskomikern Jojje Jönsson, när han gjorde radio. Ungefär samtida som filmen tror jag. Han var faktiskt ganska kul, men det var ingen vidare komplimang. Filmen, med speakern, är många nivåer högre 👍
Tycker jag inte. Det här är ju inspelat åren 1984 - 85 och speglar egentligen bara den perioden. Finns därför inget från 2020-talet. Och jag skulle nog säga att tiden bakåt för Hagas del sträcker sig betydligt längre än till 1940...
For en skatt av en film! Hvordan ser det ut i dag? Klarte de å stoppe deler av galskapen? Hilsen fra Oslo, hvor de også har gjort mye byplanlegging med hjelp av gravemaskin... sukk!
Tack Torgeir! Hur det ser ut idag? Ja, det är mycket av det gamla som är rivet, men en del hus och miljöer är bevarade. Nya hus i låg skala har också byggts, men de kan ju aldrig ersätta de gamla. Se också min film om renoveringen av Kvarteret Furiren. Där har man gått varsamt fram och behållit den gamla miljön. th-cam.com/video/FQlsH0gSzqA/w-d-xo.html
Va? Seriöst. Dom åkte alltså runt och hämtade lik med häst och vagn så sent som på slutet av 60-talet? Man får vibbar som från någon gammal gotisk skräckroman med en kusk iklädd helsvart rock 😄.
Hej Stig Åke! Jag vet inte vad dina symboler betyder, men jag antar att du gillade filmen. Tack för det, i så fall! Men det hade varit roligt att också få lite lite kommentarer och synpunkter. Vad tyckte du var bra? Och fanns det något som var mindre bra och kunde gjorts på annat sätt? Det kan man också lära sig något av!
VARNING! Jag tolererar inte några nazistiska eller rasistiska kommentarer. Om det kommer några fler sådana, så stänger jag ner hela kommentarsfältet. Endast sakliga kommentarer som behandlar ämnet i filmen accepteras.
Kan någon tala om varför alla nya bostadsområden. Skall sakna själ och naturliga mötesplatser . Vi kan bo 20 år i samma hyreshus utan att veta vad grannarna heter. Då har de gott väldigt fel någonstans va det de här vi ville. att vissa människor skulle få social fobi. Man blir ledsen när man tänker på hur det har blivit i Sverige idag. Dom kanske inte hade så fina bostäder men de var gladare.
Oj då det var riktigt roligt och vemodigt att få komma tillbaka till Haga. Och tom se en yngre upplaga av en själv sitta i en stol och säga saker... Jag tycker fortfarande att jag hade några korn rätt! Tack Ingrid, som skickade filmen till mig!
Hej Elsa!
Vad trevligt! Jag tycker att du hade mycket klokt att säga. Saker som stadsplanerare även idag borde ta till sig!
Vem är denna Ingrid som tipsade dig om min film?
Vad gör du idag? Bor du fortfarande kvar i Haga? Och visst var det bättre i Haga förr....
Se även mina filmer om "Renoveringen av kv Furiren i Haga"och "Staden är vår hembygd" här på min kanal på TH-cam.
Dan Kristensson
Filmare (när det begav sig)
"Jag vill inte ha för läckra miljöer för då känner jag mig smutsig".
" Dom ska inte göra det så j-a färdigt, dom måste ju lämna lite utrymme åt oss"
- Elsa A.
Jag tror inte alla uppfattar den dimensionen, utan hänger upp sig på att det inte är blänkande och modernt.
Kanske är det grottmänniskan i oss som känner sig hemma där ingen har räknat och planerat minsta detalj i förväg.
Det är inte statusjagande människor som lever i slitna miljöer, och förmodligen är det därför det är lätt att känna sig hemmastadd även för en besökare.
Har inte varit i Haga efter renoveringarna, men jag antar att det är lite som Söder i Stockholm.
Där har det blivit tråkigare och dyrare helt enkelt.
Dom som bodde där och gjorde stadsdelen levande förpassades antagligen till diverse förorter där det saknas förutsättningar att skapa liknande hemkänsla.
Vem är "Mahilas Vänner" och hur får jag idag kontakt med Elsa Agélii? Och vem är denna "Ingrid" som Elsa skriver om?
Haga! Då tänker man ju på Albert och Herbert
Det kanske man kan göra. Något av det bästa som gjorts i Sveriges Television, för övrigt. Men de här karaktärerna var ju uppdiktade. Den här filmen handlar om verklighetens Haga och om och med riktiga människor (även om en del har hunnit gå bort sedan filmen gjordes).
Trevlig video!!
härligt o lära sig lite om gamla goa haga :)
Kul att du gillade den!
Folk var mer levande förr..
Allt var kanske inte bättre förr, men mycket var det. Inte minst husen.
Dessa gamla fina hus i Haga kunde stått mycket länge om inte underhållet eftersatts så mycket. Den stora boven var det kommunala sk "saneringsbolaget" Göta Lejon, som bara lät husen förfalla så att de sedan kunde få rivningslov. De hade inte en susning om vad som konstituerar god byggnadsvård och -restaurering. De tog heller aldrig reda på vad folk egentligen ville, utan lät bara grävskoporna tala. Dessutom resonerar man inte så här idag. Gamla miljöer och hus som rustas upp blir mycket attraktiva områden dit folk och verksamheter gärna flyttar. Inte minst för den mänskliga skalan och de låga husen. Se tex på Vallgatan i Göteborg. Eller Gamla stan i Stockholm...
Det går mycket bra att renovera och rusta upp gamla hus. Se bara på det fina landshövdingehuset från 1881 i kv Oktanten i Majorna. Det absolut sista och äldsta i sitt slag i Göteborg. Det led av bristande underhåll under lång tid och var hotat av rivning, men räddades i sista stund genom stora insatser av Länsstyrelsen och JM AB. Se även filmer om detta på denna kanal! Bla: th-cam.com/video/-d34XiZub1c/w-d-xo.html
Jag håller med dig, men det är inte höjden som gör hus från 1840-talet fram till 1930-talet vackra. Det är de harmoniska proportionerna och att man endast byggde av naturliga material, som åldras vackert. Om antalet våningar är 2, 4, 6 eller 15 (som Kungstornen i sthlm) spelar mindre roll.
På finare hus var det förstås mer påkostat hantverk, dyrare stensorter på sockel, fasad eller trapphus, och annat. Men även de enklaste husen från sekelskiftet är ju skönheter jämfört med dagens röriga balkongfunkis, eller för den delen med sneda "märkesbyggnader" av arkitekter med konstfackskomplex.
Måste gå att bygga så än idag, om man vill.
Extremt dyrt
@@Gkskledlrk8553 Inte säkert!
Jag båda på Husargaten 1972. Åt frukost på Mosters runt hönet.
Intressant film. Ger många perspektiv på vår tid idag och manar till eftertanke.
Att den kvinnliga speakerrösten låter som Ivan Boring är dock väldigt lustigt.
Tack för din uppskattning. Men vem sjutton är "Ivan Boring". Känner jag inte alls till. Och vår speaker Maria Savic har verkligen inte någon manlig röst.....
Vad har du för ljudsystem?
Ivan Boring var en gestalt av falkenbergskomikern Jojje Jönsson, när han gjorde radio. Ungefär samtida som filmen tror jag. Han var faktiskt ganska kul, men det var ingen vidare komplimang. Filmen, med speakern, är många nivåer högre 👍
@@janniball Tackar!
Så roligt se bilder från Mosters kafé där man så många gånger känt värmen och gemenskap och ätit de goda väl tilltagna äggmackorna. //Raino
Kul att du gillade min gamla film.
Det här känns som 1940 och 2020 samtidigt
Tycker jag inte. Det här är ju inspelat åren 1984 - 85 och speglar egentligen bara den perioden. Finns därför inget från 2020-talet. Och jag skulle nog säga att tiden bakåt för Hagas del sträcker sig betydligt längre än till 1940...
Kulturskatt,värd att bevara för kommande genrationer❤❤🤗👍👍
For en skatt av en film! Hvordan ser det ut i dag? Klarte de å stoppe deler av galskapen? Hilsen fra Oslo, hvor de også har gjort mye byplanlegging med hjelp av gravemaskin... sukk!
Tack Torgeir! Hur det ser ut idag? Ja, det är mycket av det gamla som är rivet, men en del hus och miljöer är bevarade. Nya hus i låg skala har också byggts, men de kan ju aldrig ersätta de gamla. Se också min film om renoveringen av Kvarteret Furiren. Där har man gått varsamt fram och behållit den gamla miljön. th-cam.com/video/FQlsH0gSzqA/w-d-xo.html
Vet någon vem som har skrivit den härliga trudelluten som spelas under filmens gång? Specifikt från 0:35
Läser du inte eftertexterna? Där framgår att musiken komponerats och spelats av Niklas Rydén!
@@jourwalis-8875tack! Men du behöver inte skrika 😢
Minns någon Skolgatan om det fanns begravningsbyrå. Om dom körde häst och vagn omkring åren -68
Va? Seriöst. Dom åkte alltså runt och hämtade lik med häst och vagn så sent som på slutet av 60-talet?
Man får vibbar som från någon gammal gotisk skräckroman med en kusk iklädd helsvart rock 😄.
Samma som Albert & Herbert. De hade också häst och vagn för allt sitt skrot!
Påminner inte så lite om Riga!
32.15 denna parkering använde vi barn som dansbana på väg till järntorget
Det är ingen parkering. Det är ju en innergård vid "Haga Herrgård" på Haga Nygata! Låter väldigt konstigt för mig.
32.10-32.12.mer precist
❤
Vem var landshövding när landshövdinfhusen kom till?
🤗🌾🌹
Hej Stig Åke! Jag vet inte vad dina symboler betyder, men jag antar att du gillade filmen. Tack för det, i så fall! Men det hade varit roligt att också få lite lite kommentarer och synpunkter. Vad tyckte du var bra? Och fanns det något som var mindre bra och kunde gjorts på annat sätt? Det kan man också lära sig något av!
Värdefull film en kulturskatt,❤ Mera sådana filmer som värnar om tider som har varit och för kommande genartioner,, OVÄRDELIG KULTURSKATT,,❤❤❤😍🤗👍
Någon som vet vilket år som detta är inspelat?
Om du läser i infotexten så framgår det där att filmen är inspelad under åren 1984 - 85.
Arvids potatis?
Vad är detta?
Han sålde potatis morötter ägg bla till solrosen
@@mikaelgustafsson7150 OK! Tack!
@@mikaelgustafsson7150 Var någonstans?
VARNING! Jag tolererar inte några nazistiska eller rasistiska kommentarer. Om det kommer några fler sådana, så stänger jag ner hela kommentarsfältet.
Endast sakliga kommentarer som behandlar ämnet i filmen accepteras.
Kan någon tala om varför alla nya bostadsområden.
Skall sakna själ och naturliga mötesplatser .
Vi kan bo 20 år i samma hyreshus utan att veta vad grannarna heter.
Då har de gott väldigt fel någonstans va det de här vi ville.
att vissa människor skulle få social fobi.
Man blir ledsen när man tänker på hur det har blivit i Sverige idag.
Dom kanske inte hade så fina bostäder men de var gladare.
ack de vackert