Muzaffer Çorlu & Şengül Hablemitoğlu. Yapay zeka ve yas.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 มิ.ย. 2023
  • #Teknoloji yas sürecinin kapsamını, işleyişini, özellikle hatırlama ve anmayı değiştiriyor. Artık ölüm ve hatta ölümlülüğün kendisi, ölen kişi ve geride kalanlar için fiziksel ve sanal alanlar arasında hibrid bir hale geldi. Yapay zeka teknolojileri geleneksel cenaze törenlerini ve kayıptan sonraki yas sürecini dönüştürüyor. Bugün canlı yayınla cenazelere ve anma törenlerine katılma olanağı var. Artık yaşamını kaybeden kişilerin görsellerini içeren biyografilerinin dijital ekranlardan izlenebileceği sanal anıtlar ve mezarlar yapılıyor. Kaybettiklerimiz hologramları ile kendi cenaze törenlerine katılıyorlar. Bu dönem ‘’ölümün rönesansı’’ olarak tanımlanıyor.
    Teknolojinin ölmeye, ölüme ve yas tutmaya dair yarattığı değişimi savunanlar; ‘’…teknolojinin kaybettiğimiz insanların yaşamını kutlayan ve geride kalanların yas tutma sürecini yatıştıran bir vizyonu var. ‘’ diyorlar. Çünkü çağımızda artık herkes teknoloji sayesinde kayıplarına ulaşabileceği, yasını paylaşabileceği sanal platformlara erişebiliyor. Ve bunun kaybın ve yasın karmaşık, çoğu zaman kabullenilmesi zor gerçekliğini olumlu etkilediği söyleniyor.
    Bugüne kadar yas sürecinin bizi değiştirip dönüştürdüğünden çok söz ettik. Ancak bugün değişen sürecin kendisi. Tabii burada tartışmamız gereken başka bir durum ortaya çıkıyor; #yasmazoşizmi, unutma korkumuzu ifade etme, gösterme şeklimizle ilgili. Teknoloji sürecin inkara takılı kalmasına bu yönüyle neden olarak daha fazla acı verici olabilir. İyileştirme yerine yas teknolojisi bizi mazoşist hale getirebilir. Yas sürecini karmaşıklaştırabilir. Anılar, fotoğraflar videolar kaybımızın sembolleri. Bu sembollerden kaçınmak bizi kötü biri yapmaz. Eskiden sadece fotoğraflar vardı. Şimdi anlar ve tekrar izleyebileceğimiz zamanlar var ve depolayabiliyoruz.
    Sevgili @muzaffercorlu_uzunhikaye
    ‘de ölümün ve yasın rönesansını, yas mazoşizmi ve yas teknolojisini, yapay zeka ve yas ilişkisini kısa kısa konuştuk…
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 4

  • @guzidevural5503
    @guzidevural5503 11 หลายเดือนก่อน +1

    Hem insancıl, hem bilimsel ve etik, ince duygulu çok güzel bir söyleşiydi, teşekkürler...

  • @Rousseau-YalnizGezgin
    @Rousseau-YalnizGezgin ปีที่แล้ว

    Gırtlağını kesip kesip yediğiniz hayvanların simülasyonu da olacak mı? Anne inekle yavrusunu özlüyor ona da simülasyon gözlüğü lazım gerçi simülasyon gözlüğü takılan inekleri duymuştum daha çok süt versin diye takılmış kendilerini otlakta hissetsinler diye.. Sayın Hablemitoğlu hayvanlar da anne olur ve süt yavrunun hakkı 🌱💚

  • @Rousseau-YalnizGezgin
    @Rousseau-YalnizGezgin ปีที่แล้ว

    Ben sizi Vegan diye takip ettim sizin gibi toplumda yeri konumu olan insanlar neden hayvanların sesi duyurmuyorsunuz.. ya da benim haberim mi yok.. bir ton etkili insan var hiçbir şey yapmıyor kimse.! Yaftalanmak korkusu mu iş kaybı korkusu mu bilmiyorum!.