Kablolama ile ilgili araştırma yaparken tamda aradığım videoyu buldum sayenizde uzun süredir kafamı kurcalayıp duran konuya netlik ve bilgi kattınız emeğinize sağlık teşekkürler.🙏
2 yıllık bir konu ama yine de yazmak istedim. Bence de mantık olarak single ile bi wiring arasında bir fark olmaması gerekiyor. Ne kadar kabloları ayırırsan ayır, sonuçta birisi hoparlör tarafında, birisinde de amfi tarafında birleşiyor. Bence arada sadece şöyle bir fark olabilir, birinde aynı sinyal 2 kabloyla gönderildiğinden, kablo çaplarının artmasından dolayı, 2 kabloda daha az kayıp olacağından, bir miktar kalite artabilir. Ancak bana sorarsanız bu, insan kulağıyla anlaşılmaz. Üst düzey ses analizörleriyle grafik olarak anca anlaşılır diye düşünüyorum. Single bağlantıyı çift kabloyla yapsanız yine çapı artıtıp direnci düşüreceğinden, aynı etkiyi yapar diye düşünüyorum. Yani hoparlör tarafındaki ayracı çıkarmadan, amfi hoparlör bağlantısını yine çift kabloyla (toplam 4 kablo) yapsanız... Yani sadece kabloyu kısaltmış, iç direnci düşürmüş, kaliteyi artırmış gibi olur, aynı etkiyi verir. Hatta normal bir kabloyla bi wiring yerine daha kaliteli bir kabloyla single bağlantı hiç şüphesiz daha iyi sonuç verecektir. E yine 2 metrelik bi wiring yerine 1 metrelik single bağlantı bile, bence aynı sonucu verir teorik olarak. Sonuçta birinde çap 2 katına çıkıyor, diğerinde çap aynı kalıyor, kablo uzunluğu kısalıyor. İç dirençler eşitleniyor... Ama hiç şüphesiz, bi amp daha farklı sonuç doğuracaktır. Çünkü bu sefer 2 farkı amfi kullanıyor ve birini yüksek frekanslarla kullanırken, diğerini sadece düşükle yoruyoruz. Frekanslar aynı amfide birbirine dolanmıyorlar, herkes kendi işlerini yapıyor. Herkesin sorumluluk alanı belli. Kalitesiz uyduruk amfilerde de öyle değil midir, güçlü bir bas vurduğu zaman, bütün sesler alt üst olur, amfi diğer frekanslara yetişemez. Pratik olarak böyle bir şey mevcut biliyorsunuz. Bunu kalitesiz oto amfilerinde de çok sık görürüz. Bir frekans amfinin gücünü emer, diğerlerine yer kalmaz. İşte bi ampta da amfileri ayırıyoruz, herkes sorumluluk alanındaki frekanslara çalışıyor. Ben evde yaptığım Denon 3400H avr'mde çok da kaliteli olmayan kablolarımla bi amp bağlantıda az da olsa bir fark hissettim. Ama öyle atla deve değildi. Çok yakındı ama fark var mıydı, evet bi amp, single'den daha iyiydi. Bunu bir de avr ile değil de daha kaliteli hi fi amfiyle deneseydim, eminim fark daha fazla olurdu. Haa şu da var, aradaki fark, daha kaliteli bir kablonun yaratacağı farktan daha azdır eminim. Yani kalitesiz kablo - bi amp bağlantıdansa, kaliteli kablo - single bağlantı daha iyi, ya da hadi hakkını yemeyim hemen hemen eşit sonuç verir. Stereo amfim Denon PMA 720 amfim sadece bi wiringe izin veriyor. Açıkcası single - bi wiring arasında hemen hemen hiç bir fark yoktu. Özellikle üstüne yoğunlaştığımdan olsa gerek, belki incecik bir fark vardır bi wiring lehine. Ama dediğim gibi, bence o bu sefer çift kablo kullanıp, kablo çaplarını artırıp, iç dirençlerini düşündüğümden olsa gerek. Hepinizi selamlıyor, varsa yorumlarınızı bekliyor, Halit Hami Bey'e de bu değerli katkısından dolayı teşekkür ediyorum.
aslında aradaki fark tam olarak şu bence; nasıl ki baslar ve tizler (hatta orta tonlar) için ayrı hoparlör kullanılıyorsa aynı şekilde belli frekans aralıklarının ayrı ayrı işlenmesi amacı güdülmüş. mesela kullandığım mikserde baslar için ayrı tizler için ayrı çıkış var, yani bi bakıma iki işlemi aynı anda yaprak uç frekansların daha kaliteli işlenmesini ve bu arada orta tonların kaybolmasının önüne geçilmesini sağlamış oluyorum. ev kıllanıcıları için elbette mükemmel bir fark yok fakat özellikle güçlü ses sistemlerinde (konser vb) frekans bastırmalarının önüne bu şekilde geçilebiliyor.
Eğer , Tek hop. kabini için iki ayrı anfi kullanmayı düşünüyorsanız, tavsiye etmem, her anfi çıkışı için geri besleme süreleri eşit değildir, kullanılan komponetlerden dolayı, bu da distirisyon oranını artırmaktan başka bir işe yaramaz,
Merhabalar , yıllardır olan fakat genelde entegre amplifikatörler ve tek olarak kullanılan güç amplifikatörleri için hiç kimsenin kullanmadığı bağlantılar. Son dönemlerde gözlemim: 3 yol ve üzeri hoparlör kabinlerinde, orta ve yüksek frekans için tube güç amplifikatörleri kullanıldığında fayda sağlayacak bir bağlantı şekli olarak lanse ediliyor. Ek olarak üst klasmanda yer alan bazı hoparlör kabinlerinde de 3'lü bağlantılara rastlayabiliyoruz. Videoları Keyifle izliyorum bu arada saygılar.
LeTv lemax(X900+ en iyi hifi telefonlardan biri) ile Brainwavz B400 kulaklık ile dinlediğimde en doğru ve güzel sesin single bağlantı türünde geldiği sonucuna vardım. Bi bağlantı olduğunda; midlerde aşağı yönde U oluşuyorken, basslarda ise yukarı yönde artış oluyor ve vocallerde yumuşuyor şarkı canlılığını yitiriyor. Bi bağlantı sanırım bir tür filtre görevi görüyor ve hoparlöre göre daha iyi veya kötü sonuçlar verebilir. Single bağlantı kayıtdaki ses ne ise onu veriyor ve daha canlı sunumu var...
Emeginize sağlık güzel bir bilgi oldu. Aradaki farkı ev ortamı da anlayamasamda anfi ve hoperlor arkasındaki bağlantıyı anlamamı sağladınız. Teşekkürler.
Single Wiring ve Bi-Wiring arasında evet çok ufak bir fark var ama dinleyenler Bi-Amping kısmında farkı nasıl anlamadınız merak ediyorum, bunu kulaklık ile anlamanız zor zaten, kulaklık ile dinliyorsanız eğer anlayamazsınız, farkı anlamak için iyi bir kulaklığa sahip olmak gerek, veya iyi bir ses sistemi. Technics SA-DA10 ve Philips FB 975 hoparlörim ile optik bağlantı ile TV'den gelen sese baktığım zaman Single Wiring ve Bi-Wiring arasında evet küçük bir fark var ama çok muazzam fark olmasa bile Bi-Amping bağlama da ses kesinlikle iyileşiyor bariz belli bu, bas mid ve vokal kulağa daha temiz geliyor. Dediğim gibi bunu basit bir telefon kulaklığı ile anlayamazsınız, hatta şöyle bir şey eklemek isterim eğer Bi-Amping yapacaksınız 3 yollu ve arkası yine çift terminal olan bir hoparlör size daha iyi sonuç verir. Benim kullandığım amfi Bi-Wiring ve Bi-Amping desteği sunuyor ama hoparlörim malesef uygun değil, bunun için yakın zamanda gelecek JBL ile Bi-Amping olarak deneyeceğim ve o zaman tecrübemi de buraya yazacağım.
Merhaba "Benim kullandığım amfi Bi-Wiring ve Bi-Amping desteği sunuyor" demişsiniz amfinin marka model yazabilirmisiniz. Yada önerebileceğiniz daha iyi bir model varmı?
videolarınıza yeni başladım, emeklerinize sağlık. bi-wiring, eğer kullanılan kablolar çok iyi ve hoparlördeki köprüler çok kötü ise, daha iyi bağlantı sunduğu için bazı sistemlerde iyileştirme sağlayabiliyor. tabi bu amaçla f kablo, ya da kullanılan kablonun aynısından köprü kullanmak da yakın sonuç verir büyük ihtimalle. ancak yatay bi-amping çok farklı. özellikle 3-4 yollu, zor sürülen hoparlörlerde, yeterince besleyecek tek bir amfi yoksa denenebilir. bu durumlarda woofer amfinin bütün gücünü emdiği için dinamik geçişlerde hayal kırıklığı yaşanıyor. watt ve damping factor değerleri yüksek bir amfiyi woofer'lara, daha müzikal ama küçük bir amfiyi üst sürücülere bağlayıp, gain match yaparak çok iyi sonuç almak mümkün. son raddede ise kaynaktan aktif crossover ile sinyali ayırıp farklı amfilere ve doğrudan farklı sürücülere beslemek var, ama bunlar ev kullanımı için ne kadar gerekli, tartışılır.
bana bi amp olsun bi wire olsun cok sacma geliyor sahne kurulumu yapiyorum ben direk işlemci üstünden 3 yol ayırıp gönderiyorum sinyali ve hiç bir crossover devresi yok direk baglı cihazlar sonucta sesi bozan crossover de olabiliyor bi faydası daha var mesela tiz eksik gelirse mid frekansına müdahale etmeden gain açrak tiz artışı yapabiliyorum eq dan müdahale edersen q factörüne göre bassa kadar müdahale yapabiliyor önek olarak yüksek q ile 1000 hz de + 12 dB verilirse bu yüzden bana çok gereksiz geliyor bi amping hele hifi sektöründe hic aktif crossover kullanmadan hele bi wiring dahada gereksiz gibi uzun lafın kısası yapılacaksa seninde dediğin gibi direk aktif crossover kesin çözüm :D:D
Birinci bağlantı ile ikinci bağlantı aynı olmuş olmuyor mu? Birinde hoparlör tarafından o metal parçalarla köprü yapıldı. Diğerinde kablo uçları birleştirilerek amfi tarafından köprü yapıldı. Bilgilendirir misiniz?
Evet aynı şey oluyor. Bu videoyu arada bir fark olmadığını göstermek için çekmiştim. İzleyenleri yönlendirmemek için videoda yorumda bulunmadım, herkes dinleyerek karar versin. Sonuçta dediğiniz gibi basit bir bağlantı farkı var.
Merhabalar. Öncelikle teşekkür ederim; Ben de kablolama ile ilgili araştırma yaparken videonuza denk geldim. Bir sorum olacak izninizle, bilen arkadaşlar görüp yanıtlar belki; Biraz önce Samsung Max VL85 müzik setimin hoparlörlerini parçaladım. Her biri üç kollu hoparlörler Mid. ve Twetterlar paralel bağlanıp twitterlara önlem amaçlı seri kondasatör bağlanmış. Bas için ise tek kablo tercih edilmiş. Yani hoparlörler ve cihaz bi-amping olarak bağlanıyor. Cihazın kendisi bozuk, ben bu hoparlörlerden çok memnun kaldığım için başka iyi bir amfiye bağlamak istiyorum ama merak edip cihazı parçaladığımda içerisinde iki ayrı stk411 240e entegreli amfi gördüm. Bu kadar iyi bir şey beklemiyordum açıkcası. Sorum şu olacak 2x80W 8ohm ve 2x120W 4ohm hoparlörler için nasıl bir hifi amfi tercih etmeliyim. Biliyorum asıl marifet cihazın içerisindeki STK'larda ama bende bunları yeni bir kabine aktaracak teknik bilgi yok maalesef.
Merhaba, alacağınız amfinin desteklediği ohm hoparlörler ile aynı ya da yakın olmalı. Ohm değeri amfiden daha düşük hoparlörler (uzun süreli ve yüksek ses durumunda) amfiyi zorlar. Yani 4 ohmluk hoparlörler için 4 ohm destekleyen amfi lazım. 6 ohm destekleen de olur ama uzun süreyle yüksek sesle dinlerseniz amfi ısınır ve zorlanır.
Düzenli videolarınız için teşekkürler. Belki takip ediyorsunuzdur, PS Audio'nun kurucularından Paul McGowan'ın düzenli yaptığı kısa soru cevap videoları var. Onlardan birinde bu konuya da değiniyor ve neden bi-wiring'in geçmişte bir anlamı olduğunu ama artık pek gerekli olmadığını anlatıyor. "PS Audio Is bi-wiring speakers legit" şekilde bir arama ile ulaşılabilecektir.
Yorumunuz için teşekkürler. PS Audio’yu denk geldikçe izliyorum. Ama bu videoyu şimdi izledim. Benim bu videoyu yapmaktaki amacım, tarafsız yaklaşımla dinleyicilere sonucu sunmak. Her ne kadar internet üzerinden sunulan ses gerçeği kadar olmasa da yine de bir fikir verebilir.
Video için teşekkürler. Kulaklık ile dinledim, bir fark duyamadım. Sanırım bu bağlantı şeklinin efsane olduğunu kanıtlayan bir videoydu. Bir vagonda elma ile armut geliyor ve durakta bunlar birbirinden ayrılıp farklı sepetlere dolduruluyor. Aynı elma armut yan yana iki vagonda geliyor ve yine son durakta farklı sepetlere ayrılıyor. Elma ile armudun ayrı ayrı vagonlarda gelmediği sürece bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.
Günaydın Halit bey öncelikle elinize sağlık. Demoyu dinledim. Dinledigim kulaklık standart basit telefon kulaklık tı. Çok büyük bir fark göremedim. Siz o ortamda yalin dinlerken aradaki farkı daha bariz bir sekil de fark edersiniz. Peki sizce bas ve tizi paralel baglamak ile müstakil bağlama arasın da ki ses farkını anlatabilirmisiniz. Iyi günler dileğiyle.
Günaydın, teşekkürler. Burada, gerçek ortamda karşılaştırma yaparak da anlamak zor. Çünkü bir bağlantı türünden diğerine geçmek 3-5 dakika alıyor. Bir önceki sesi hatırlamak, karşılaştırmak, arada belirgin bir fark yoksa çok zor. Zaten burada yapılan paralel veya ayrı bağlama. Konun detayına girmedim çünkü devre şeması ile anlatmak gerekir. Bu da çoğu kişi için sıkıcı ve anlaşılması zor bir konu. Kısaca şunu söyleyebilirim; kabloları hoparlör de ayrı bağlansa bile amfi tarafında birleştiği için sonuçta kapalı bir devre oluşuyor. Yani bir fark olmaması normal. Belki iki ayrı amfiden beslense bir fark olur diyeceğim ama o da amfiler arasında fark varsa olur. Bir de bütün bunlardan izleyicileri yönlendirmemek için videoda bahsetmedim.
@@HalitHami Faydalı bir çalışma olmuş Halit abi. Hifi dünyası yüzlerce şehir efsanesinin dolaştığı bir mecra. Bu mesele biraz şimarikliga girmiş. Evlerde dinleme için çok gerekli değil, ayrı ayrı baglasan bile sonucta amfiye ayni oranda yük biner.Tek bağlantı yada çift, hiç fark etmez. Büyük wattlar çeken konser vs sistemlerinde fayda sağlasa da ev ortamında cok gerekli değil. Gerçi odyofil abiler iki mono blog power kullanır, şebeke elektriğini ayrıca cektirirler oda ayri bir simariklik bence :)
Sondaki tüm örneklerinizi, kasten ekrana bakmadan, hangi özellikte kaydettiğinizi bilmeden dinledim. Hiç bir fark duyamadım. Benim kulaklarım mı zavallı? Hoparlörüm mü berbat? Yoksa gerçekten fark çok mu az?
Halit bey amfimde a+b çıkış var ve ikisi birden de çalışabiliyor yani 4 hoparlör ile. Ben 4 hoparlör çıkışı 2 hoparlöre versem (bi wire değil hoparlör) bir sakınca olur mu cihaz için. Her kanal çıkışnı artıları artılara eksileri eksilere birleştirip tek kanaldan geliyor gibi bağlayacağım.
Merhaba, o şekilde bağlamayın. Dediğiniz bağlama şekli kısa devre oluyor. Amfiniz için tehlikeli. Bu videoda her çıkış ayrı hoparlör girişine bağlanıyor. Biri tiz biri bas hoparlöre bağlanıyor. Amfinin A ve B çıkışlar içeride aynı uçtan ayrıştırılmış çıkışlar değildir. Bu yüzden bu uçları birleştirmek sakıncalı.
@@HalitHami Hocam peki 3 way crossover çıkışları + ve - olarak paralel bağlanıp fullrange olarak hoparlöre sürülebilir mi? Bunda bir tehlike var mı amfi ya da hoparlör için?
Ben (kayda değer) hiç bir fark göremedim. Zaten eğer HiFi ise amaç, düzgün bir sistem kurulur ve sesi eğip bükmeden, bası, tizi, midi equalizer ile kulağımıza göre "terbiye" etmeden eseri dinleriz. Bir eserde "bass şöyle, göğsümü titretsin, midrange azıcık kaybolsun, tizler de şakır şakır vursun" diye bir ayar yapacaksak, yani orijinal sesin dışında herhangi bir ayarı zaruri görüyorsak o zaman da HiFi sistem için para harcamaya hacet yoktur. Ben böyle düşünüyorum.
Doğru düşünüyorsunuz. Dinleyenleri etkilememek için videoda yorumda bulunmadım. Daha doğrusu bi wiring bir efsanedir diye kestirip atmak yerine dnleyenlerin somut kanıtla bunu görmesi daha doğru geldi.
@@HalitHami Efendim, öncelikle ve hassasiyetle belirtmeliyim ki, yazdıklarım sadece ev müzik sistemleri ile alakalı olup sadece benim düşüncelerimi yansıtır. Hem daha önceki hem de bu yorumumda yazdıklarımın hepsini, ev müzik sistemleri ile biraz ilgilenmiş, azıcık okumuş ve araştırmış, HiFi nedir diye merak etmiş olan herkes biliyor. Bizler bunları yazmak suretiyle sadece bir kez daha hatırlamış ve hatırlatmış oluyoruz. Hani medeni paraları aynı çapta olanları ayırıp dizen basit düzenekler vardır, bilirsiniz; karışık halde bir sürü madeni para haznesine koyulur, ya titreşimle ya da gidecekleri yolun eğimi (veya her ikisi birden) ile yola çıkan madeni paralar önce çapı en küçük olan delikten, sonra bir büyüğünden, daha sonra daha büyüğünden geçerken kendi çaplarına uygun delikten aşağı düşer ve dizilirler. Hoparlör kabinlerinde bulunan pasif elektronik filtreler de hemen hemen aynı işi yapıyorlar. Frekanslar geçebileceği filtrelerden geçip bağlı bulunduğu hoparlöre doğru akıyor ve koniyi titreştirip ses olarak duyulmasını sağlıyor. Dolayısıyla amplifikatörün çıkış transistörlerinden amplifiye olup hoparlöre doğru yol alan bu karışık sinyali, istersek 2 çift kabloyla istersek tek çift kablo ile taşıyalım, fark etmez. Yeter ki, kablo kesiti ve (iletim kaabiliyeti açısından) niteliği uygun, her çift kablonun da kesiti aynı olsun. Bir de kırmızıyı kırmızıya, siyahı da siyaha irtibatlayalım ve bu irtibatı usulüne uygun yapalım, yeter. Saygılarımı sunuyor, sağlıklı günler diliyorum, efendim.
Bir fark yok gibi bence. Olması için seslerin Bass ve Tiz olarak iki ayrı kanal olması lazım. Anladığım kadarıyla Bass ve Tizi ayıran zaten hoparlör. Ancak gerçekten Bass ve Tiz olarak iki ayrı kanalın olduğu bir kayıt olsaydı öyle bir anlamı olabilirdi sanırım. Emeğinize sağlık
Teşekkürler. İki kanal ayrı kaydedilip ayrıca gönderilse bile tiz ve bas hoparlörler kendi üzerine düşeni yapacaktı. Yani bence o durumda bile fark olmayabilir. Yine de incelemeye değer bir fikir. Müsait bir vakitte denemeye değer.
@@davutsakalli Halit abi ayrıca tweeter 'ların çekeceği güç nedir ki ayrı ayrı amfi çıkışına baglansin. Ama denemek ve deneyimleme icin eğlenceli bir konu bence hehe
Bu baglantilarin hicbirinin bir farki yok. Sonucta hepsi ayni amfiden ortak bir kanaldan cikan sesi caliyor. Bu isler ozellikle otomobil sistemlerinde cok gelisti mesela kenwoot BT356 3 yol aktif dsp islemcili bir teyip ile her kanal icin ayri amfi cikisi ile calisir. Tiz lere 1 amfi , midlere 1 amfi ve baslara 1 amfi olacak sekilde baglanti yapilir, araba teyibi tizleri baslari ve midleri ayirarak tek tek 3 amfiye gonderir ve her amfi ayri olarak calar. Bir amfi sadece tiz frekanslarini ayirirken, biri midleri , biride baslari ayirir ki bu sekilde mukemmele yakin ses elde edilir. Burda ise boyle bir islem soz konusu degil.
@@HalitHami şoyleki bıamp da 2 ayrı amfiyle ve pre ve power olmak kaydıyla bağlantı da denemenızı isterım orta vasat bır amfı ve konuşmacıyla olacak işler değil ayrıca test sırasında o işlemı dınlerken kulak hızasında karşısında real dınlemek gerekır her zaman dınledığın bır parçayı mumkunse ıyı bır kaynaktan mp3 felan değil yanı farkıda belli yaşın ustundekı kulaklarda algılaması da zaten olası değil
Gariptir, Bağlanmış yani tek kablo ile , yüksek frekansların bas hop, etkisini azaltması sebebiyle optimizsasyon oluyor, kısaca tek kablo daha iyi, Eskilerden hobi olarak çok defa hop. kabini ve anfi yapmış bili olarak izlenimim budur anfide çıkış transistörlerin kalitesi çok önemli faktör, entegre anfiler de kalite aranmamalıdır Sanırım ayrı kabindeki ayrı ses girişlerin sebebi , profesyonel amaçlı crossover kullanma seçeneği Başıma gelen, yaptığım sistemi evde kullanmak için tizleri ayırmak için kullandığım kondastör değeri Açık alanlar için uyumlu olmamasını fark ettim, Ben de bir swish bağlamak suretiyle sorunu çözdüm
Kablolama ile ilgili araştırma yaparken tamda aradığım videoyu buldum sayenizde uzun süredir kafamı kurcalayıp duran konuya netlik ve bilgi kattınız emeğinize sağlık teşekkürler.🙏
Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
2 yıllık bir konu ama yine de yazmak istedim. Bence de mantık olarak single ile bi wiring arasında bir fark olmaması gerekiyor. Ne kadar kabloları ayırırsan ayır, sonuçta birisi hoparlör tarafında, birisinde de amfi tarafında birleşiyor. Bence arada sadece şöyle bir fark olabilir, birinde aynı sinyal 2 kabloyla gönderildiğinden, kablo çaplarının artmasından dolayı, 2 kabloda daha az kayıp olacağından, bir miktar kalite artabilir. Ancak bana sorarsanız bu, insan kulağıyla anlaşılmaz. Üst düzey ses analizörleriyle grafik olarak anca anlaşılır diye düşünüyorum. Single bağlantıyı çift kabloyla yapsanız yine çapı artıtıp direnci düşüreceğinden, aynı etkiyi yapar diye düşünüyorum. Yani hoparlör tarafındaki ayracı çıkarmadan, amfi hoparlör bağlantısını yine çift kabloyla (toplam 4 kablo) yapsanız... Yani sadece kabloyu kısaltmış, iç direnci düşürmüş, kaliteyi artırmış gibi olur, aynı etkiyi verir. Hatta normal bir kabloyla bi wiring yerine daha kaliteli bir kabloyla single bağlantı hiç şüphesiz daha iyi sonuç verecektir. E yine 2 metrelik bi wiring yerine 1 metrelik single bağlantı bile, bence aynı sonucu verir teorik olarak. Sonuçta birinde çap 2 katına çıkıyor, diğerinde çap aynı kalıyor, kablo uzunluğu kısalıyor. İç dirençler eşitleniyor...
Ama hiç şüphesiz, bi amp daha farklı sonuç doğuracaktır. Çünkü bu sefer 2 farkı amfi kullanıyor ve birini yüksek frekanslarla kullanırken, diğerini sadece düşükle yoruyoruz. Frekanslar aynı amfide birbirine dolanmıyorlar, herkes kendi işlerini yapıyor. Herkesin sorumluluk alanı belli. Kalitesiz uyduruk amfilerde de öyle değil midir, güçlü bir bas vurduğu zaman, bütün sesler alt üst olur, amfi diğer frekanslara yetişemez. Pratik olarak böyle bir şey mevcut biliyorsunuz. Bunu kalitesiz oto amfilerinde de çok sık görürüz. Bir frekans amfinin gücünü emer, diğerlerine yer kalmaz. İşte bi ampta da amfileri ayırıyoruz, herkes sorumluluk alanındaki frekanslara çalışıyor.
Ben evde yaptığım Denon 3400H avr'mde çok da kaliteli olmayan kablolarımla bi amp bağlantıda az da olsa bir fark hissettim. Ama öyle atla deve değildi. Çok yakındı ama fark var mıydı, evet bi amp, single'den daha iyiydi. Bunu bir de avr ile değil de daha kaliteli hi fi amfiyle deneseydim, eminim fark daha fazla olurdu. Haa şu da var, aradaki fark, daha kaliteli bir kablonun yaratacağı farktan daha azdır eminim. Yani kalitesiz kablo - bi amp bağlantıdansa, kaliteli kablo - single bağlantı daha iyi, ya da hadi hakkını yemeyim hemen hemen eşit sonuç verir.
Stereo amfim Denon PMA 720 amfim sadece bi wiringe izin veriyor. Açıkcası single - bi wiring arasında hemen hemen hiç bir fark yoktu. Özellikle üstüne yoğunlaştığımdan olsa gerek, belki incecik bir fark vardır bi wiring lehine. Ama dediğim gibi, bence o bu sefer çift kablo kullanıp, kablo çaplarını artırıp, iç dirençlerini düşündüğümden olsa gerek.
Hepinizi selamlıyor, varsa yorumlarınızı bekliyor, Halit Hami Bey'e de bu değerli katkısından dolayı teşekkür ediyorum.
@@emrahyildirimbjk değerli yorumunuz için teşekkürler
aslında aradaki fark tam olarak şu bence; nasıl ki baslar ve tizler (hatta orta tonlar) için ayrı hoparlör kullanılıyorsa aynı şekilde belli frekans aralıklarının ayrı ayrı işlenmesi amacı güdülmüş. mesela kullandığım mikserde baslar için ayrı tizler için ayrı çıkış var, yani bi bakıma iki işlemi aynı anda yaprak uç frekansların daha kaliteli işlenmesini ve bu arada orta tonların kaybolmasının önüne geçilmesini sağlamış oluyorum. ev kıllanıcıları için elbette mükemmel bir fark yok fakat özellikle güçlü ses sistemlerinde (konser vb) frekans bastırmalarının önüne bu şekilde geçilebiliyor.
Bilgi için teşekkürler.
Eğer , Tek hop. kabini için iki ayrı anfi kullanmayı düşünüyorsanız, tavsiye etmem, her anfi çıkışı için geri besleme süreleri eşit değildir, kullanılan komponetlerden dolayı, bu da distirisyon oranını artırmaktan başka bir işe yaramaz,
Üstat emğinize sağlik
Teşekkürler.
Merhabalar , yıllardır olan fakat genelde entegre amplifikatörler ve tek olarak kullanılan güç amplifikatörleri için hiç kimsenin kullanmadığı bağlantılar.
Son dönemlerde gözlemim: 3 yol ve üzeri hoparlör kabinlerinde, orta ve yüksek frekans için tube güç amplifikatörleri kullanıldığında fayda sağlayacak bir bağlantı şekli olarak lanse ediliyor.
Ek olarak üst klasmanda yer alan bazı hoparlör kabinlerinde de 3'lü bağlantılara rastlayabiliyoruz.
Videoları Keyifle izliyorum bu arada saygılar.
Merhaba, yorumunuz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Sevgiler, saygılar.
o crossover seçeneğini kullanıcıya sunulması için, Ayrı anfi çıkışlarına bağlamak değil
LeTv lemax(X900+ en iyi hifi telefonlardan biri) ile Brainwavz B400 kulaklık ile dinlediğimde en doğru ve güzel sesin single bağlantı türünde geldiği sonucuna vardım. Bi bağlantı olduğunda; midlerde aşağı yönde U oluşuyorken, basslarda ise yukarı yönde artış oluyor ve vocallerde yumuşuyor şarkı canlılığını yitiriyor. Bi bağlantı sanırım bir tür filtre görevi görüyor ve hoparlöre göre daha iyi veya kötü sonuçlar verebilir. Single bağlantı kayıtdaki ses ne ise onu veriyor ve daha canlı sunumu var...
Detaylı yorumunuz için teşekkürler.
Emeginize sağlık güzel bir bilgi oldu. Aradaki farkı ev ortamı da anlayamasamda anfi ve hoperlor arkasındaki bağlantıyı anlamamı sağladınız. Teşekkürler.
Açıkçası izleyenleri yönlendirmemek için videoda yorumda bulunmadım. Ama doğru duymuşsunuz arada bir fark yok :)
@@HalitHami : )) ben de farkı ben anlayamıyorum diye hayıflanmıştım. neyse bu yorum içimi ferahlattı.
Single Wiring ve Bi-Wiring arasında evet çok ufak bir fark var ama dinleyenler Bi-Amping kısmında farkı nasıl anlamadınız merak ediyorum, bunu kulaklık ile anlamanız zor zaten, kulaklık ile dinliyorsanız eğer anlayamazsınız, farkı anlamak için iyi bir kulaklığa sahip olmak gerek, veya iyi bir ses sistemi.
Technics SA-DA10 ve Philips FB 975 hoparlörim ile optik bağlantı ile TV'den gelen sese baktığım zaman Single Wiring ve Bi-Wiring arasında evet küçük bir fark var ama çok muazzam fark olmasa bile Bi-Amping bağlama da ses kesinlikle iyileşiyor bariz belli bu, bas mid ve vokal kulağa daha temiz geliyor.
Dediğim gibi bunu basit bir telefon kulaklığı ile anlayamazsınız, hatta şöyle bir şey eklemek isterim eğer Bi-Amping yapacaksınız 3 yollu ve arkası yine çift terminal olan bir hoparlör size daha iyi sonuç verir.
Benim kullandığım amfi Bi-Wiring ve Bi-Amping desteği sunuyor ama hoparlörim malesef uygun değil, bunun için yakın zamanda gelecek JBL ile Bi-Amping olarak deneyeceğim ve o zaman tecrübemi de buraya yazacağım.
Merhaba "Benim kullandığım amfi Bi-Wiring ve Bi-Amping desteği sunuyor" demişsiniz amfinin marka model yazabilirmisiniz. Yada önerebileceğiniz daha iyi bir model varmı?
videolarınıza yeni başladım, emeklerinize sağlık. bi-wiring, eğer kullanılan kablolar çok iyi ve hoparlördeki köprüler çok kötü ise, daha iyi bağlantı sunduğu için bazı sistemlerde iyileştirme sağlayabiliyor. tabi bu amaçla f kablo, ya da kullanılan kablonun aynısından köprü kullanmak da yakın sonuç verir büyük ihtimalle. ancak yatay bi-amping çok farklı. özellikle 3-4 yollu, zor sürülen hoparlörlerde, yeterince besleyecek tek bir amfi yoksa denenebilir. bu durumlarda woofer amfinin bütün gücünü emdiği için dinamik geçişlerde hayal kırıklığı yaşanıyor. watt ve damping factor değerleri yüksek bir amfiyi woofer'lara, daha müzikal ama küçük bir amfiyi üst sürücülere bağlayıp, gain match yaparak çok iyi sonuç almak mümkün. son raddede ise kaynaktan aktif crossover ile sinyali ayırıp farklı amfilere ve doğrudan farklı sürücülere beslemek var, ama bunlar ev kullanımı için ne kadar gerekli, tartışılır.
bana bi amp olsun bi wire olsun cok sacma geliyor sahne kurulumu yapiyorum ben direk işlemci üstünden 3 yol ayırıp gönderiyorum sinyali ve hiç bir crossover devresi yok direk baglı cihazlar
sonucta sesi bozan crossover de olabiliyor
bi faydası daha var mesela tiz eksik gelirse mid frekansına müdahale etmeden gain açrak tiz artışı yapabiliyorum
eq dan müdahale edersen q factörüne göre bassa kadar müdahale yapabiliyor önek olarak yüksek q ile 1000 hz de + 12 dB verilirse
bu yüzden bana çok gereksiz geliyor bi amping hele hifi sektöründe hic aktif crossover kullanmadan
hele bi wiring dahada gereksiz gibi
uzun lafın kısası yapılacaksa seninde dediğin gibi direk aktif crossover kesin çözüm :D:D
Birinci bağlantı ile ikinci bağlantı aynı olmuş olmuyor mu? Birinde hoparlör tarafından o metal parçalarla köprü yapıldı. Diğerinde kablo uçları birleştirilerek amfi tarafından köprü yapıldı. Bilgilendirir misiniz?
Evet aynı şey oluyor. Bu videoyu arada bir fark olmadığını göstermek için çekmiştim. İzleyenleri yönlendirmemek için videoda yorumda bulunmadım, herkes dinleyerek karar versin.
Sonuçta dediğiniz gibi basit bir bağlantı farkı var.
@@HalitHami teşekkürler.
@@salihkarabal571 Rica ederim
Merhabalar. Öncelikle teşekkür ederim; Ben de kablolama ile ilgili araştırma yaparken videonuza denk geldim. Bir sorum olacak izninizle, bilen arkadaşlar görüp yanıtlar belki; Biraz önce Samsung Max VL85 müzik setimin hoparlörlerini parçaladım. Her biri üç kollu hoparlörler Mid. ve Twetterlar paralel bağlanıp twitterlara önlem amaçlı seri kondasatör bağlanmış. Bas için ise tek kablo tercih edilmiş. Yani hoparlörler ve cihaz bi-amping olarak bağlanıyor. Cihazın kendisi bozuk, ben bu hoparlörlerden çok memnun kaldığım için başka iyi bir amfiye bağlamak istiyorum ama merak edip cihazı parçaladığımda içerisinde iki ayrı stk411 240e entegreli amfi gördüm. Bu kadar iyi bir şey beklemiyordum açıkcası. Sorum şu olacak 2x80W 8ohm ve 2x120W 4ohm hoparlörler için nasıl bir hifi amfi tercih etmeliyim. Biliyorum asıl marifet cihazın içerisindeki STK'larda ama bende bunları yeni bir kabine aktaracak teknik bilgi yok maalesef.
Merhaba, alacağınız amfinin desteklediği ohm hoparlörler ile aynı ya da yakın olmalı. Ohm değeri amfiden daha düşük hoparlörler (uzun süreli ve yüksek ses durumunda) amfiyi zorlar. Yani 4 ohmluk hoparlörler için 4 ohm destekleyen amfi lazım. 6 ohm destekleen de olur ama uzun süreyle yüksek sesle dinlerseniz amfi ısınır ve zorlanır.
Düzenli videolarınız için teşekkürler. Belki takip ediyorsunuzdur, PS Audio'nun kurucularından Paul McGowan'ın düzenli yaptığı kısa soru cevap videoları var. Onlardan birinde bu konuya da değiniyor ve neden bi-wiring'in geçmişte bir anlamı olduğunu ama artık pek gerekli olmadığını anlatıyor. "PS Audio Is bi-wiring speakers legit" şekilde bir arama ile ulaşılabilecektir.
Yorumunuz için teşekkürler. PS Audio’yu denk geldikçe izliyorum. Ama bu videoyu şimdi izledim.
Benim bu videoyu yapmaktaki amacım, tarafsız yaklaşımla dinleyicilere sonucu sunmak. Her ne kadar internet üzerinden sunulan ses gerçeği kadar olmasa da yine de bir fikir verebilir.
@@HalitHami Açıkçası bu videoyu öncesinde ben de izlememiştim, sizin videonuz sonrası araştırma yaparken denk geldim. Tekrardan teşekkürler.
Video için teşekkürler. Kulaklık ile dinledim, bir fark duyamadım. Sanırım bu bağlantı şeklinin efsane olduğunu kanıtlayan bir videoydu. Bir vagonda elma ile armut geliyor ve durakta bunlar birbirinden ayrılıp farklı sepetlere dolduruluyor. Aynı elma armut yan yana iki vagonda geliyor ve yine son durakta farklı sepetlere ayrılıyor. Elma ile armudun ayrı ayrı vagonlarda gelmediği sürece bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.
Çok güzel açıklamışsınız. Yorumunuz için teşekkürler.
Günaydın Halit bey öncelikle elinize sağlık. Demoyu dinledim. Dinledigim kulaklık standart basit telefon kulaklık tı. Çok büyük bir fark göremedim. Siz o ortamda yalin dinlerken aradaki farkı daha bariz bir sekil de fark edersiniz. Peki sizce bas ve tizi paralel baglamak ile müstakil bağlama arasın da ki ses farkını anlatabilirmisiniz. Iyi günler dileğiyle.
Günaydın, teşekkürler.
Burada, gerçek ortamda karşılaştırma yaparak da anlamak zor. Çünkü bir bağlantı türünden diğerine geçmek 3-5 dakika alıyor. Bir önceki sesi hatırlamak, karşılaştırmak, arada belirgin bir fark yoksa çok zor.
Zaten burada yapılan paralel veya ayrı bağlama. Konun detayına girmedim çünkü devre şeması ile anlatmak gerekir. Bu da çoğu kişi için sıkıcı ve anlaşılması zor bir konu. Kısaca şunu söyleyebilirim; kabloları hoparlör de ayrı bağlansa bile amfi tarafında birleştiği için sonuçta kapalı bir devre oluşuyor. Yani bir fark olmaması normal. Belki iki ayrı amfiden beslense bir fark olur diyeceğim ama o da amfiler arasında fark varsa olur.
Bir de bütün bunlardan izleyicileri yönlendirmemek için videoda bahsetmedim.
@@HalitHami Faydalı bir çalışma olmuş Halit abi. Hifi dünyası yüzlerce şehir efsanesinin dolaştığı bir mecra. Bu mesele biraz şimarikliga girmiş. Evlerde dinleme için çok gerekli değil, ayrı ayrı baglasan bile sonucta amfiye ayni oranda yük biner.Tek bağlantı yada çift, hiç fark etmez. Büyük wattlar çeken konser vs sistemlerinde fayda sağlasa da ev ortamında cok gerekli değil. Gerçi odyofil abiler iki mono blog power kullanır, şebeke elektriğini ayrıca cektirirler oda ayri bir simariklik bence :)
hocam hersey bir yana kedinin homurdanmasi efsaneydi :)))))
:)))
Sondaki tüm örneklerinizi, kasten ekrana bakmadan, hangi özellikte kaydettiğinizi bilmeden dinledim. Hiç bir fark duyamadım. Benim kulaklarım mı zavallı? Hoparlörüm mü berbat? Yoksa gerçekten fark çok mu az?
Doğrusu ben de fark duyamadım. Ancak dinleyenleri yönlendirmemek için bunu videoda demedim.
Halit bey amfimde a+b çıkış
var ve ikisi birden de çalışabiliyor yani 4 hoparlör ile. Ben 4 hoparlör çıkışı 2 hoparlöre versem (bi wire değil hoparlör) bir sakınca olur mu cihaz için. Her kanal çıkışnı artıları artılara eksileri eksilere birleştirip tek kanaldan geliyor gibi bağlayacağım.
Merhaba, o şekilde bağlamayın. Dediğiniz bağlama şekli kısa devre oluyor. Amfiniz için tehlikeli. Bu videoda her çıkış ayrı hoparlör girişine bağlanıyor. Biri tiz biri bas hoparlöre bağlanıyor. Amfinin A ve B çıkışlar içeride aynı uçtan ayrıştırılmış çıkışlar değildir. Bu yüzden bu uçları birleştirmek sakıncalı.
@@HalitHami çok teşekkür ederim
@@HalitHami Hocam peki 3 way crossover çıkışları + ve - olarak paralel bağlanıp fullrange olarak hoparlöre sürülebilir mi? Bunda bir tehlike var mı amfi ya da hoparlör için?
Ben (kayda değer) hiç bir fark göremedim. Zaten eğer HiFi ise amaç, düzgün bir sistem kurulur ve sesi eğip bükmeden, bası, tizi, midi equalizer ile kulağımıza göre "terbiye" etmeden eseri dinleriz. Bir eserde "bass şöyle, göğsümü titretsin, midrange azıcık kaybolsun, tizler de şakır şakır vursun" diye bir ayar yapacaksak, yani orijinal sesin dışında herhangi bir ayarı zaruri görüyorsak o zaman da HiFi sistem için para harcamaya hacet yoktur. Ben böyle düşünüyorum.
Doğru düşünüyorsunuz. Dinleyenleri etkilememek için videoda yorumda bulunmadım. Daha doğrusu bi wiring bir efsanedir diye kestirip atmak yerine dnleyenlerin somut kanıtla bunu görmesi daha doğru geldi.
@@HalitHami Efendim, öncelikle ve hassasiyetle belirtmeliyim ki, yazdıklarım sadece ev müzik sistemleri ile alakalı olup sadece benim düşüncelerimi yansıtır. Hem daha önceki hem de bu yorumumda yazdıklarımın hepsini, ev müzik sistemleri ile biraz ilgilenmiş, azıcık okumuş ve araştırmış, HiFi nedir diye merak etmiş olan herkes biliyor. Bizler bunları yazmak suretiyle sadece bir kez daha hatırlamış ve hatırlatmış oluyoruz. Hani medeni paraları aynı çapta olanları ayırıp dizen basit düzenekler vardır, bilirsiniz; karışık halde bir sürü madeni para haznesine koyulur, ya titreşimle ya da gidecekleri yolun eğimi (veya her ikisi birden) ile yola çıkan madeni paralar önce çapı en küçük olan delikten, sonra bir büyüğünden, daha sonra daha büyüğünden geçerken kendi çaplarına uygun delikten aşağı düşer ve dizilirler. Hoparlör kabinlerinde bulunan pasif elektronik filtreler de hemen hemen aynı işi yapıyorlar. Frekanslar geçebileceği filtrelerden geçip bağlı bulunduğu hoparlöre doğru akıyor ve koniyi titreştirip ses olarak duyulmasını sağlıyor. Dolayısıyla amplifikatörün çıkış transistörlerinden amplifiye olup hoparlöre doğru yol alan bu karışık sinyali, istersek 2 çift kabloyla istersek tek çift kablo ile taşıyalım, fark etmez. Yeter ki, kablo kesiti ve (iletim kaabiliyeti açısından) niteliği uygun, her çift kablonun da kesiti aynı olsun. Bir de kırmızıyı kırmızıya, siyahı da siyaha irtibatlayalım ve bu irtibatı usulüne uygun yapalım, yeter. Saygılarımı sunuyor, sağlıklı günler diliyorum, efendim.
@@osmanzihnierenler1159 Çok güzel açıklamışsınız. Teşekkürler.
Bir fark yok gibi bence. Olması için seslerin Bass ve Tiz olarak iki ayrı kanal olması lazım. Anladığım kadarıyla Bass ve Tizi ayıran zaten hoparlör. Ancak gerçekten Bass ve Tiz olarak iki ayrı kanalın olduğu bir kayıt olsaydı öyle bir anlamı olabilirdi sanırım. Emeğinize sağlık
Teşekkürler. İki kanal ayrı kaydedilip ayrıca gönderilse bile tiz ve bas hoparlörler kendi üzerine düşeni yapacaktı. Yani bence o durumda bile fark olmayabilir. Yine de incelemeye değer bir fikir. Müsait bir vakitte denemeye değer.
@@HalitHami Doğru diyorsunuz. İyi günler.
@@davutsakalli Halit abi ayrıca tweeter 'ların çekeceği güç nedir ki ayrı ayrı amfi çıkışına baglansin. Ama denemek ve deneyimleme icin eğlenceli bir konu bence hehe
Yamaha as701 baglasaydi fark olurdu..
Fiyatlar astronomik derecede arttı açıkçası, şu saatten sonra bu zengin hobisi haline geldi
Malesef iyi bir sistem için epey para harcamak gerekiyor.
Kedi=bi amp bi wire birak dayi beni sev ne isin var bunlarla yav diyo resmen😃
:)))
Bu baglantilarin hicbirinin bir farki yok. Sonucta hepsi ayni amfiden ortak bir kanaldan cikan sesi caliyor. Bu isler ozellikle otomobil sistemlerinde cok gelisti mesela kenwoot BT356 3 yol aktif dsp islemcili bir teyip ile her kanal icin ayri amfi cikisi ile calisir. Tiz lere 1 amfi , midlere 1 amfi ve baslara 1 amfi olacak sekilde baglanti yapilir, araba teyibi tizleri baslari ve midleri ayirarak tek tek 3 amfiye gonderir ve her amfi ayri olarak calar. Bir amfi sadece tiz frekanslarini ayirirken, biri midleri , biride baslari ayirir ki bu sekilde mukemmele yakin ses elde edilir.
Burda ise boyle bir islem soz konusu degil.
Merhaba, İzleyicileri etkilememek için yorum yapmamıştım ama bu tür bağlantılar ses kalitesinde bir değişiklliğe yol açmıyor. Çünkü kaynak aynı.
@@HalitHami şoyleki bıamp da 2 ayrı amfiyle ve pre ve power olmak kaydıyla bağlantı da denemenızı isterım orta vasat bır amfı ve konuşmacıyla olacak işler değil ayrıca test sırasında o işlemı dınlerken kulak hızasında karşısında real dınlemek gerekır her zaman dınledığın bır parçayı mumkunse ıyı bır kaynaktan mp3 felan değil yanı farkıda belli yaşın ustundekı kulaklarda algılaması da zaten olası değil
ayrıca yukarıdakı arkadasın dediği araçta dınledığın müzik müzik değildir zaten en kral sıstemı kurdum de hıkaye gurultuden oteye geçmez
Gariptir, Bağlanmış yani tek kablo ile , yüksek frekansların bas hop, etkisini azaltması sebebiyle optimizsasyon oluyor, kısaca tek kablo daha iyi,
Eskilerden hobi olarak çok defa hop. kabini ve anfi yapmış bili olarak izlenimim budur
anfide çıkış transistörlerin kalitesi çok önemli faktör, entegre anfiler de kalite aranmamalıdır
Sanırım ayrı kabindeki ayrı ses girişlerin sebebi , profesyonel amaçlı crossover kullanma seçeneği
Başıma gelen, yaptığım sistemi evde kullanmak için tizleri ayırmak için kullandığım kondastör değeri
Açık alanlar için uyumlu olmamasını fark ettim, Ben de bir swish bağlamak suretiyle sorunu çözdüm