KOLON-PERDE DONATISI NASIL YAPILIR? ETRİYE NEDİR? ÇİROZ NEDİR? ÇİROZDA SIKINTI VAR!!!!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ส.ค. 2024
  • Merhaba Dostlar
    2. video ile karşınızdayız. Bu içerikte konumuz donatılar. Kolon ve perdelerin donatıları nasıl olur? Nelere dikkat edilir? Etriye-Çiroz Nedir? Bunları anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olur.
    Herkese sağlıklı günler :)

ความคิดเห็น • 55

  • @sonerkosar9354
    @sonerkosar9354 ปีที่แล้ว +3

    Gördüğüm en iyi kolon demiri ve işçiligi super ustalarin ellerine sağlık

  • @user-dd4vj6qh4f
    @user-dd4vj6qh4f หลายเดือนก่อน

    Demirleri güzel bağlamış ustalarım ellerine saglik

  • @sercanozdemir5201
    @sercanozdemir5201 ปีที่แล้ว +2

    bina 4 şeyden oluşur, temel demir tuğla beton, bendeki inşaat bilgisi bu kadardı 1 hafta öncesine kadar :D 1 haftadır izliyorum bu videoları anlamadım gitti, youtube algoritması çıkarıyor sürekli, ilk kez böyle bir kolunu canlı kanlı görüyorum, biliyordum içerden yavru etriyelerle çapraz atıldığını ama yapan hiç denk gelmemişti, etriyelerin iki tarafınıda 135 derece yapmışlar güzel olmuş, şaşırtmalıdır kesin diyordum ama değilmiş, vardır bildiğiniz heralde, gerçekten izlediğim videolar arasında sıradışı bir inşaattı

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba hocam
      Deprem olunca İnsanlarımız inşaat konularına hakli olarak merak saldı. Keşke Deprem olmadan önce de bu konularda bilinçli olsaydık.
      Yorumunuza teşekkürler.

  • @unknownqweasd
    @unknownqweasd ปีที่แล้ว

    deprem sonrası karşıma böyle inşaat videoları çıkmaya başladı.
    bu inşaat çok sağlam gözüküyor bu kadar sık ve kalın demir kullanan bir video daha önce görmedim :)
    etriye dediğinizde bol bol konulmuş. keşke bütün inşaatlar böyle olsa.

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว +2

      Merhaba
      İnsanlarımız depremden sonra fay hattı, kıta hareketi, temel, kolon kiriş perde, gibi kavramları merak etti haklı olarak. O yüzden videolarda ilgi görmeye başladı :)
      Deprem de vefat eden insanlarımız geri gelmeyecek umarım bundan sonrası yapılan inşaatlarda daha dikkatli oluruz.

  • @hirades
    @hirades ปีที่แล้ว +1

    Gerçekten çok kaliteli bir donatı işçiliği. Tebrik ederim.

  • @ugurceldir
    @ugurceldir 3 หลายเดือนก่อน +1

    kardesim merhaba. Turkiyede ki bircok kolon demir baglama ve etire bukme sekillerini inceliyorum. muhendis degilim ama nasil olasi gerektigini muhendis gibi de bilirim. kolon demirleriniz etireleriniz harika ellerinize saglik

  • @a.emrekaya
    @a.emrekaya ปีที่แล้ว

    Depremden önce perde duvar, etriye, nervür, tünel kalıp falan nedir bilmezdik depremden sonra bu inşaat videolarını izleye izleye öğrendik

  • @Ela-vj4wr
    @Ela-vj4wr 13 วันที่ผ่านมา

    ustam harikasın

  • @Ins.Yuk.Muh.MertUstun
    @Ins.Yuk.Muh.MertUstun 5 หลายเดือนก่อน

    Merhaba. Emeğiniz ve videonuz için teşekkür ederim. Güzel işçilik olmuş. Perdelerde dikilen donatılar neden aşağıya kadar inmiyor? İnerse daha mı kötü oluyor? Benim bildiğim kenetlenme boyu ne kadar uzun olursa o kadar daha iyi aderans sağlanır.

  • @HB-vo7um
    @HB-vo7um 7 หลายเดือนก่อน +1

    mükemmel

  • @moonlight-qu4pd
    @moonlight-qu4pd ปีที่แล้ว

    Cubuk calaklari standarta uygun deyil. Calaklar farklı kısımlarda, ve her 2 ucu eyim verilmekle olmalıdır. 135 ve 90 derece eyimler ise her addımda eks tarafa montaj edilmelidir.

  • @cingizehmedov4064
    @cingizehmedov4064 ปีที่แล้ว

    Binanın projesinde perdeler çok az. Deprem zamanı binanın perimetr ve merkez hisselerinde doksan derecenin pozulmaması üçün bir gereklı element. bundan başka uzadılan filizler tam yereoturmamış . filizlerin kesişme noktalarında yumşaq meftil bağlantıları yok. Kalon ve rigerlerin bir birine her bir kesişme noktasında yumşaq simle bağlantısı yok ve ya çok az. Muhandis ve proje kontrolü ğorünmüyor.

  • @MimarKK
    @MimarKK ปีที่แล้ว

    Bilgiler için teşekkürler

  • @habipakbas
    @habipakbas ปีที่แล้ว

    ustanın eline sağlık seninde emeğine sağlık süper kontrol ediorsun demekki onlarda kaçamamışlar bunun için kan dökerler normalde ...

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว

      Teşekkürler hocam
      Umarım yaşanan deprem felaketinden sonra ustalarımız da neden bazı şeylerde ısrar ettiğimizi anlar. Sağ olsun ustalarim beni uzmedi

  • @Ferdi_TZL
    @Ferdi_TZL 6 หลายเดือนก่อน

    Merhabalar. Videolardaki 60x60 kolonlarin isciligi gercekten cok temiz görünüyor. Size birsey sormak istedim sektörün yabancisi bir makina mühendisi olarak ögrenmek icin.
    Simdi etriyelerin uclari hep ice dogru büküldü, muhtemel 135 derece. Benim anlayisima göre bunun amaci, kolon kafesinin burkulmaya dayanikli olmasi ve acilmamasi icin. Böylelikle celik damarlar kolon ya da kiriste hep olmasi gereken cizigde kalir ve tasarim prensibine göre calisir. Kafese bir nevi saglam kemer takiliyor etriyeler ile.
    Fakat kattan kata gercerken, kolon filizlerin üst kata "devir" edilmesinde hangi tasarim esasi uygulaniyor? Yani alt kattan gelen celikler üst kattaki yeni sistem ile kavusurken, yeterli bir uzunlukta tandem gitmesi yeterli mi sayiliyor (misal 75-100 cm)? Niye alt kattan gelen kolon celikleri, üst kattaki kolonun icinde uclari 180 derece tekrar asaiya bakacak sekilde bükülmüyor (Nenelerimizin tig uclari gibi)? Sonucta deprem aninda, her bir celige cekme kuvveti uygulaniyor, tamam nervül aderans sagliyor, fakat kolon icinde bosta kalan celiklerin ucunun 180 derece bükülmesi, mukavemeti arttirmaz mi? Betonun icinden duz celik cekmek var (baliktan kilcik ceker gibi) birde ucu tig gibi dolanmis kitlenmis celik cekmek var:).
    Bilgilendirme icin tesekkür ediyorum simdiden.
    (Klavyem yurtdisi klavyesi, kusura bakmayin lütfen umarim anlasiliyordur.)

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  6 หลายเดือนก่อน

      merhaba üstadım,
      öncelikle teşekkür ederim.
      Etiyelerin 135 derece bükülmesi konusunda tespitiniz doğru sonuçta siz de bir mühendissiniz ve statik açıdan durumu değerlendirebilirsiniz. Fakat buradaki 135 derece bükülmesi yani etriyelerin kancalama yapmasında ki asıl amaç kolonların ve kirişlerin kendi eksenine normal doğrultuda (yani kesit alanına dik doğrultu) gelen yükler altında etriyelerin açılmasını engellemek. Etriyeleri açılması diye tabir ettiğimiz konu özellikle deprem anında yapımıza her yönden gelen yükler altında kolonların ve kirişlerin patlamasına ağır hasarlar almasına sebep olmaktadır.
      kolonlarda alt kattan devam eden demir filizleri için TS 500 bindirme boyu hesap yöntemi var. bu boy bulunurken kullanılan donatı çapı ve beton kalitesine göre parametreler alınıp hesaplanıyor. Aşağıda bir link bıraktım orada hesaplarda kullanılan formül ve ona göre hazırlanmış bir tablo var yardımcı olur. Yine alt kattan gelen kolon filizlerinin uclarının belli bir açı ile bükülmesi konusuna gelince bunu eski yapılarda özellikle de demirlerin nervürsüz yani düz çubuk gibi olduğu dönemlerde yapıldığını duymuştum. fakat burada asıl mesele alttan gelen filizlerin üstten gelecek olana kolon filizleri ile tam yapışması ve bir süreklilik arz etmesi gerekmektedir (hatta yurt dışında bazı uygulamalarda alttan gelen kolon filizi ile üstten gelen kolon filizini uçlarını vida başlığı ile açarak uzun bir somun yardımı ile uç uca gelecek şekilde montajlanır buradaki amaç sürekliliği sağlamaktır). eğer uçların 180 derece bükersek her kolon kendi içinde bağımsız çalışarak yükü diğer bağlı olduğu elemana tam aktarmaya bilir. Çerçeve yapı dediğimiz bina sistemi (Yani kolon kiriş döşemeden oluşan yapı) döşemeden gelen yükleri kirişlere kirişlerden kolona ve oradan temel aktarır ve deprem anın bina hasar alsa bile yıkılmaması için bu aktarım mekanizmasının sorunsuz çalışması gerekir. Zaten günümüz donatıları nervürlü olduğu için böyle bir sıyrılma oldukça zor ihtimal. Tabi beton iyi dökülmüş ise:)
      umarım faydalı olur. ilginize teşekkürler
      (www.byyildirim.com/betonarme-kolonlarda-basinc-donatisi-bindirme-boylari/#:~:text=Nerv%C3%BCrl%C3%BC%20%C3%87ubuklar%20%C4%B0%C3%A7in%3B%20Lb%3D0,(%C3%B8)%20ba%C4%9Fl%C4%B1%20olarak%20de%C4%9Fi%C5%9Fmektedir.)

    • @Ferdi_TZL
      @Ferdi_TZL 6 หลายเดือนก่อน

      @@santiyedeyiz3671
      Bende sizlere ayrintili bilgilendirmeniz icin tesekkür ederim. Eklediginiz link faydali oldu. Bindirme sartlarindan haberim yoktu ve tablodaki trend durumu izah ediyor. Beton kalitesi arttikca, betonun celigi siyrilmaya karsi hapsedebilme kabiliyeti de artip, bindirme ölcüleri kücülüyor. Icgüdüsel olarak, insan önce siyrilmaya karsi temkinli olsa da, aslinda anladigim kadariyla burada bir nevi sürtünme bagi olusturuluyor. Biz makina alaninda bunu normal kuvvetle halledip, parcalarin yüzey sürtünmeleri ile yük aktaririz (civatali baglantilarda).
      Belkide celigin kolon icinde anlattiginiz gibi u dönüsü yapilmasi istenmiyor. Ilk etapta düsünemedim ama sizin söyleminizden sonra, makina alaninda centik etkisini hatirladim. U dönüsü filiz aktariminda belkide buna benzer noktasal fenomen beton icinde de olusur ve bindirme ya da dogrudan ek yaparak bu önleniyor. Kolon ortasinda lokal yük artirimi istenmiyor belki, celiin tam boyu uzerinden ufak ufak aktarilan yük isteniyor.
      Kendim Almanya`da yasiyorum, son kat uygulamada, kolonlarin üstünün "O" sekil kapali halkayla son kata baglandiini görüyorum, bazen de son kolonun celikleri 90 derece her yöne acilarak son katin uygulamasina yelpaze saciliyor. Ileride daha dikkatli kolonlara bakacagim, ama malesef Almanya burada kötü bir örnek, cünkü beklenen zemin ivmeleri cok düsük :). En aktif bölgelerde maksimum 4,5 lik deprem bekleniyor onda da Türkiye`de kimse sofradan kalkmaz. Bizim oturdugumuz bina 2022 de bitti, 4 katli ve her katta iki 100m2 daire var. Binada asansör kulesi haric kolon yok, bodrum katindan itibaren. Yapilirken sastim kaldim, Türkiye deki malzeme yükü ile karsilastirilirsa.
      Saygilarimla, basarilar dilerim.

  • @barisaydin400
    @barisaydin400 ปีที่แล้ว

    Güzel kardeşim sen demirci yi deyistir etireler hep aynı şekilde bağlanmış ek yerleri aynı bağlarken etireyi cevirererek bağlayın

  • @KODC72
    @KODC72 ปีที่แล้ว

    Mekanik bunu beğendi 👍

  • @user-oh4dd4xt4p
    @user-oh4dd4xt4p ปีที่แล้ว +2

    Tevzilerin dışarıdan yapılması gerekmiyor mu(kolon kısımlarında tekrardan içeri girmeli)

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว

      Evet ustadim perde açıklığı dıştan gelip kafa kolonlarda iceri girmeli (2018 TBDY). Statik projede bu şekilde gelmişti. Ustalarımız böyle yapmış daha sonraki imalatlarda bunu düzelttik. Burada ise çiroz sayısını arttırdık.
      Yorum için teşekkür ederim

  • @yasirarmagan5001
    @yasirarmagan5001 ปีที่แล้ว

    Hocam çirozların en az bir ucunun 135 derede olması gerekmiyor mu ?

  • @ozgudenz-li1od
    @ozgudenz-li1od ปีที่แล้ว +1

    Kolun filizleri neden tam olarak yere oturmamış.yoksa ben yanlış mı görüyorum

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว +1

      Merhaba
      Doğru görünüyorsunuz. Kolonların; kirişler, zemin kat yada temel birleşim noktaları kritik noktalar olduğu için bu bölgeleri ek birleşim noktaları ile geçmek yerine tek parça olarak (yani zayif bağlantıları kolonun daha güvenli olan orta noktalarına denk getiriyoruz) geçiyoruz.

  • @mehmetgolge3451
    @mehmetgolge3451 ปีที่แล้ว +2

    Elinizi vicdanınıza koyun böyle uzun kolon olur mu ya bir bağlantısız kolon olur olur mu 3 metreden fazla kullanılmaz milletin hayatı ile oynamayın

  • @nos5810
    @nos5810 9 หลายเดือนก่อน

    kolonlar 40x80 mı şefim ? kaç kat kaç daire burası altta işyeri var sanırım koyun boyutlarından anladığım ?

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  6 หลายเดือนก่อน

      Genel olarak 60x60 kolonlar. Yapı konut değil spor tesisi o yüzden kolonlar biraz büyük

    • @nos5810
      @nos5810 6 หลายเดือนก่อน

      80x40 10/12 katlara normalde konulur her yöne de çalışır 60x60 spor tesisine çok bile :) kolay gelsin selamlar
      @@santiyedeyiz3671

  • @celalyazgulu6411
    @celalyazgulu6411 ปีที่แล้ว

    Çok güzel olmuş Ama bağlantı tellerini paslanmaz telle Yapın

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederiz hocam

    • @rahmidemirel2939
      @rahmidemirel2939 ปีที่แล้ว +1

      Metalin metali yeme özelliğinden dolayı (Aşındırma)
      bağlantı teli demirle aynı malzemeden olmalı.

    • @alican1781
      @alican1781 11 หลายเดือนก่อน

      Oksijen ve su ile temas etmez ise bunlar içerde paslanmaz

  • @muhammedcelik2849
    @muhammedcelik2849 ปีที่แล้ว

    👏👏👏

  • @justpronlgamer3625
    @justpronlgamer3625 ปีที่แล้ว

    Ayiptir sormasi demir işçiliğinin m2 ücreti ne veriyorsunuz biz İstanbulda bu işçiliğin 4de1 ini yapiyoruz asmolen 100 kara kalıp 90 lira m2 fiyatımız bu işçiliğin uygulanması için en az 180lira almamız gerekiyor

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว

      Merhaba hocam,
      Ben bu işin kontrol kısmında oldugum için taşeronun işi ne kadara aldığını tam olarak bilmiyorum. Fakat işi demir beton kalıp işçilik olarak götürü bedele aldığını biliyorum. Bulduğum yerde düz ölçü demir işçilik fiyatı 50-60 arasında fakat bu fiyatlar 2022 fiyatı. 2023 için kimse fiyat konuşmuyor şu an hele ki yaşanan depremden sonra fiyatlara nereye gider tahmin bile edemiyorum.

    • @justpronlgamer3625
      @justpronlgamer3625 ปีที่แล้ว

      @@santiyedeyiz3671 kalıp fiyati her zaman demirin 3 katıdır duvar fiyati da demirle ya aynı yada bi tık azı yani biz 100isek kalıp 300 duvar 80 90dir buna bakarak kalıp demir duvar götürü fiyati 480 500 arasi diyebiliriz

  • @ermanmanyasli
    @ermanmanyasli ปีที่แล้ว

    neden 135 derece. neden komple sarmıyorlar?

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว +1

      Tam sarılma durumda montaj yapılamaz uygulamada sorun olur.
      En ideal çözüm 135 derece

    • @user-oh4dd4xt4p
      @user-oh4dd4xt4p ปีที่แล้ว +2

      @@santiyedeyiz3671 Ayrıca donatıda kırılmalarda yaşanabilir fazla bükülmeden kaynaklı

  • @zubizerettazubizeretta4180
    @zubizerettazubizeretta4180 ปีที่แล้ว

    Abi kolon etriyeleri de şaşırtmalı olması gerekmiyormu?

    • @santiyedeyiz3671
      @santiyedeyiz3671  ปีที่แล้ว

      Etriyelerde şaşırtma yapılmıyor kardeşim. Cirozda şaşırtma yapıyoruz.

    • @user-oh4dd4xt4p
      @user-oh4dd4xt4p ปีที่แล้ว

      @@santiyedeyiz3671 Şaşırtmalı yapılmasında fayda yok mudur etriyelerdede

    • @saniyeyigit7194
      @saniyeyigit7194 ปีที่แล้ว +2

      @@santiyedeyiz3671 ETRİYELERİN EK KÖŞELERİ DONATIYA UYGULANIRKEN KESİNLİKLE ŞAŞIRTMALI UYGULANMALIDIR SEBEBİ İSE BİR SARSINTIDA EK YERLERİ AYNI YERDEN OLURSA DONATIDAN KURTULMA OLASILIĞI ÇOK YÜKSEKTİR
      ŞAŞIRTMALIDA İSE MUKAVEMET YÜKSEK OLUR
      ÇİROZLARDADA 90 DERECELİK UÇ İLE 135 DERECELİK UÇLAR ŞAŞIRTMALI OLARAK UYGULANIRKİ SARSINTI ANINDA DONATILARDAN DÜŞMESİNE YIKILMASINA ENGEL OLUR
      DEMİR DONATININ ETRAFINI ETRİYE SARAR ETRİYELERİNDE AÇILMASINA ENGEL OLAN ÇİROZLARDIR
      HER İKİ ELEMANLARDA TEK YÖNLÜ DEĞİL ŞAŞIRTMALI YAPMAK GEREKLİDİR DİYOR İNŞAAT MÜHENDİSLERİ
      İŞLERİNİZDE BAŞARILAR DİLERİM

    • @saniyeyigit7194
      @saniyeyigit7194 ปีที่แล้ว +1

      ŞAŞIRTMA YAPILMAMIŞ ETRİYELER DEPREM ANINDA EK YERİNDEN KURTULUP O BİNANIN YIKILMAMA OLASILIĞI SIFIRDIR

  • @SERKAN.Z.
    @SERKAN.Z. 7 หลายเดือนก่อน

    Birileri o kadar demirle 3 bina yaptı.veee,,,,