העתקות: כל מה שרצית לשאול
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 23 ธ.ค. 2024
- ד"ר רותם פיק אלוני
מרכזת הוראה
המחלקה לחינוך ולפסיכולוגיה
האוניברסיטה הפתוחה
תמלול מלא
ידע מדעי נבנה נדבך על גבי נדבך. כאשר הינכם מתבקשים לכתוב עבודה אקדמית, כמו למשל עבודה סמינריונית או ממ"ן, מצופה מכם להתבסס על גוף הידע הקיים בתחום, ולהוסיף על גביו רעיונות מקוריים משל עצמכם, ותובנות שלכם.
כאשר הנכם מציינים בעבודה רעיון או מידע שליקטתם ממקור מידע מסוים, חשוב לעשות זאת בהתאם לכללי הציטוט. אחרת אתם עשויים ליצור מצג שוא לפיו זהו רעיון מקורי שלכם. זוהי העתקה (גניבה ספרותית). זו התנהגות שאינה ישרה, אינה הוגנת כלפי הכותב, והיא נוגדת את כללי האתיקה / תקנון האוניברסיטה. להעתקה עשויות להיות השלכות על עתידו האקדמי של המעתיק.
העתקה עשויה לקרות בטעות - בתום לב, בשל אי הכרות עם כללי הכתיבה האקדמית.
סרטון זה מסביר בקצרה כללים אלו, כדי לסייע לכם הסטודנטים לעבור משוכות אלו בשלום.
אל תגידו לא ידעתי...
שלום אני ד"ר רותם פיק אלוני מהאוניברסיטה הפתוחה.
מה זו בעצם העתקה ומדוע אנו מקפידים על הדרישה לכתיבה מקורית?
אחד מהכישורים הבסיסיים שסטודנט בכל תואר באשר הוא מצופה לרכוש במהלך לימודיו זו רמה גבוהה של יכולת התבטאות בכתב ובעל פה. יכולת הנדרשת גם באקדמיה וגם במקומות העבודה השונים.
היכולת לכתוב מסמך הכולל טיעונים תקינים, ברורים וקולחים ברמה אקדמית נאותה ובסגנון האקדמי המקובל איננה מולדת ולכן דורשת תהליך ארוך של למידה והתנסות באמצעות כתיבה עצמאית של עבודות.
כמו כן, כסטודנטים כאנשי אקדמיה וכחברים בחברה אנו מחויבים, לשמור על זכויות מקור ולכן בכל מסמך אותו נכתוב עלינו להקפיד לציין מה נלקח ממקור אחר וכך באופן משלים ידע הקורא מה הוא בגדר הכתיבה המקורית שלנו.
מהי העתקה בהקשר שלנו?
כל עבודה שאינה מקורית שלכם ולא ניתן שם המקור זו העתקה!
כל טקסט שנכתב על ידי אדם אחר ואתם כתבתם אותו מתחת לשמכם בלי לתת קרדיט, זו העתקה!
כלל אצבע - אם יש במקור אחר טקסט זהה לזה שאתם כתבתם בעוד שהקורא עלול לקבל את הרושם המוטעה שזו כתיבתכם המקורית הדבר יחשב כעתקה.
להעתיק מסטודנט אחר - לא עבודה מקורית ולכן זו העתקה. אפילו אם העתקתם רק חלק קטן זו העתקה
שני סטודנטים הגישו כל אחד בנפרד את אותה העבודה, גם אם היא הוכנה יחד - זו לא עבודה מקורית ולכן זו העתקה. גם אם ישבתם ביחד, בסוף הדרך צריכות להיות שתי עבודות שונות הכתובות בניסוח ובמבנה הייחודי לכם.
אז מה כן?
המחשבה מה יש לי לכתוב יותר ממה שכתוב בספר או שכתבו אחרים היא טבעית ולא מאפיינת רק אתכם. אתם לא לבד, הקושי וההתלבטות בכתיבה הם נחלתם של מרבית הסטודנטים בתחילת דרכם. קשה גם להחליט מה לכתוב ובוודאי קשה להתחרות בדברים שנכתבו היטב ע"י אחרים. עם זאת, מטרתנו איינה רק מתן תשובה מושלמת וקבלת ציון גבוה אלא רכישת מיומנויות כלליות החשובות אף יותר מעצם ידיעת מעצם ידיעת התשובות שאת חלקן יתכן ולא תזכרו בעוד זמן מה. אך מיומנות להבדיל מזכירה של פריטי מידע תישאר אתכם לעתיד.
ככלל, צריך לקחת ולעבד את החומר ואז להרכיבו מחדש במילים שלכם.