Te salut! Tin sa te contrazic! Imbinarea cablurilor se va face imbinand conductoarele in cascada si fiecare imbinare va fi protejata mai intai cu mastic iar apoi cu tub termo.Te salut.Respect!
@@Proiectediversediy folosesc zilnic produse de la cellpack. Stiu ca te referi la tubul termo cu gel de la ei,dar tu nu ai folosit asa ceva in clipul tau.Tu ai folosit vreodata Cotran? Te salut !
@@Proiectediversediy la mansonul Cellpack pentru cablu armat, grupajul imbinarilor nu reuseste sa treaca ok prin tresa stanata daca sunt in acelasi plan
@@costinmarius9939 la minus 15 grade am facut manson pe linia de MT 20 KW si șanțul era plin de apă. L-am făcut si l-am aruncat în apă. Nu are nimic daca stii sa le faci . Esti de acort ???? Toate cele bune .
Super și eu tocmai asta fac mâine toată ziua că a săpat “Dorel” cu excavatorul și a făcut praf toate branșamentele. Numai că am noroc că eu am presa electrică pe care ai să o iei și tu curând că nu reziști tu mult fără!!!😂😂😂 Big Like Ștefan!!!
@@Proiectediversediy "... de catre certetatori britanici.". Doar ca eu m-am oprit din privit la acel moment. Multi idioti in tara asta, ne mai lipseste inca un Dorel care poate va ingropa un conductor imbinat, izolat cu verde galben bazandu-se pe afirmatia ta?
La cat de serios ai explicat primele 3 minute Stefan, am crezut ca sunt intr-un univers paralel, noroc ca mi-am dat 2 palme si m-am trezit din vis😂 Respect🎩🍷
Este eronat sa se conecteze cablurile cu jonctiunile suprapuse. Firele trebuie taiate la lungimi diferite, astfel incat nicio jonctiune sa nu apese pe alta jonctiune. Izolatorul poate aluneca sau materialul lui poate fi mai slab/deteriorat si la strangerea laolaltă a jonctiunilor, exista o probabilitate ca zonele jonctionate sa se atinga. Daca se decaleaza jonctiunile, sansele sunt mult mai mici.
Au mai scris 700 de insi 700 de comentarii pe aceiasi tema.Nu este incorect daca fisa tehnica asa zice ,plus ca nu mereu ai cablu sa te lafai. Ai vazut un kit de mansonare Cellpack?Sunt unele care cer in scara si altele in linie.ASTA NU ESTE IN SCARA.
Salut. De ce nu ai pus in scară? Sau macar o distanta intre îmbinări? Daca faci la fel si la cabluri mai groase ce fel de imbinare iese? Termocontractibilul final nici nu iti mai intra. Deci? Respect pentru ceea ce faci pe canal.
Eu poate ma complic putin si fac doua grupe de legaturi astel in cat piesele de legatura nu se suprapun in cele doua grupe. Ideea e sa nu fie prea gros cablul pe zona inaditurii. Succes in continuare
Buna. Cum fac imbinarea intr-un stalp de iluminat unde am alimentarea cu cablu de aluminiu de 3x16 si cablu de la lampa de 3x2? Ce conectoei folosesc si daca trebuie sa folosesc doza cu silicon? Va multumesc
Exact, total de acord, fiecare înadire să aibe în corespondenţă un conductor izolat şi nu o altă înădire, bineînţeles că trebuie mai mult înveliş exterior eliminat.(habar nu am dacă e bine, dar vizual, o să pară mai sigur)
Salut, nu ma pricep dar o dată am văzut la un elektrician cu am făcut o asemenea legătură. NU toate cele 5 cabluri le prinsese la jumătate ci erau diferit ca lungime așa ca nu se întâlneau legăturile una peste alta ci, daca țineai Kablul într-o mana si îl lăsai sa atârne, veneau legăturile una după alta. Se procedează si așa? Este o curiozitate a mea. Mulțumesc anticipat.
Se poate o obs?! Dpdv functional - termic și ca distanta intre conexiuni, se putea practica o taiere decalată, astfel încât să nu suprapună toate conexiunile in același loc? Mai suplu? Mai puțin susceptibil la contact dpdv al unei conexiuni pripite? Întreb deoarece am observat aceasta tehnica la cablaje auto, însă cred că ar putea fi aplicat și la aceste tipuri de racorduri. Cu stima și respect - sincer, m-ai făcut să trec de la "magie neagră" la wow, chiar e foarte interesant (dpdv al unui inginer auto) - toate cele bune!
Salut. Pentru prelungire în pământ există așa ceva? Am un cablu 3x6 de la contor la tablou tras prin pământ și a fost agățat la Sapat și rupt. Se mai poate face ceva? Mulțumesc!
Nu recomand sa folosiți la termocontractibil lampa cu gaz sau alt combustibil, pericol de scurtcircuit (am pățit-o, după 3 minute a bubuit). Noi la nazi folosim așezarea în scara a îmbinărilor, după ce termocontractibilul s-a răcit mai izolam cu banda autovulcanizanta, la fel și la capetele tubului termocontractant final. 👍👍
Salutare !!!Cu tot respectul domnul Ștefan.....Îmi cer scuze dacă se considera ca spun ceva greșit......dar totuși unde se face dezizolarea conductorilor putem calcula sa tăiem in așa fel sa nu facă conductorii atingere între ei și fără izolație .....după care vom parcurge etapele de izolație.....dar e o măsura de siguranța in plus.
Am citit asta la comentarii de 1000 de ori.Metoda abordata este data de fisa tehnica a producatorului .Nu cred ca cei de la Klauke si CellPack sa fie idioti si tind sa ii cred pe ei. Da exista si metoda insirata de DVS . DAR NU INCAZUL DE FATA. Mansonul acestui kit (care lipseste in acest film dar il gasiti la CellPack sau Klauke) este de 30 cm si ei recomanda prinderea in acelasi rand pentru ca daca se face in trepte nu vei pute folosi nici o presa .Daca era pe o lungime de 60 cm da ,asa se facea,in trepte.
Bună ziua, pentru cablu armat, montat în subteran, se folosește doar manșon cu rășină sau poate fi folosit și manșon termocontractabil liniar pentru cablu armat, Cellpack tip SMHA4, cum scrie în descrierea celui din urmă : uz interior/exterior; medii subterane; medii umede; etc.? Mulțumesc anticipat. O zi bună!
Am legat un proiector led de exterior la cablul de alimentare pe fiecare fir in parte am pus termocontractant si peste ele am pus inca unul mare care sa le cuprinda pe toate, iar peste am dat bine cu inca doua straduri de banda, intrebarea mea este daca rezista in ploaie si zapada?
@@Proiectediversediy salut . Daca am un cablu de 1,5 si conectorii sunt tot de 1,5 cum aveti in filmare .. presa aceasta este buna pentru 1,5 ? Ce grosime are cablul din video ? Multumesc
Multumesc! Poate ne arati si cum se imbina cablul AUE4CR enel. In cazul meu, executantul a folosit AL10 / CU6 si l-a imbinat fara stirea mea (ghici cum), apoi l-a acoperit cu riflat. Am aflat recent si desi astept sa vina sa-l inlocuiasca cu unul intreg, ar fi bine de stiut daca il pot imbina corect.
@@Proiectediversediy Scuze, nu imbinat, ci prelungit. Pot folosi aceeasi metoda pentru conductorul AL solid, iar apoi sa strang firele (din camasa) de cupru intr-un termocontractant si sa le unesc la fel ca in video? Conductorul solid poate fi strans tot in conector cu presa, sau am nevoie de piesa cu suruburi?
O intrebare. Nu e mai bine ca prinderea mufelor sa se faca intr-un tipar "scara", sau una in lipsa alteia? Ma gandesc ca asa nu creste mult in diametru pentru termocontractantul de final, cel care acopera toata mansonarea.
Salut! Am de tras 150 de metri de la contor pana la casa de 300mp + o hala cu 3 elevatoare un compresor! Intrebarea este destul cyaby-f 5x16 o sa fie destul de puternic sau caut ceva mai tare? Multumesc
Salut sunt un baiat din Satu mare Am Vrea sami trag curent la casa della drum Pana la casa Am 170 de metri io am bagat trifazic Ce cablu imi recomanzi cuplu sa aluminiu Io o sa sap cu scavatori della drum Pana in casa Ce imi recomanzi daca ma poti ajuta
Va salut! Intrebare: termocontractantul folosit de dvs. este simplu, sau cu gel. Dacă este simplu, nu este prea subțire fata de izolația pvc a conducătorului? Sau folosiți simplu cu 2-3 termo unul peste altul, sau unul singur cu gel.
Ce este in film este demonstrativ.Pe teren se foloseste cu gel si mai multe straturi asta daca ramane in pamant .Daca e pe pat de cablu merge si fara gel.
Nu exista riscul sa se rupă termoizolantul dacă nu dai puțin cu pila pe acele mufe metalice ???am observat ca in momentul in care dai cu presa rămân niște Colțuri ascuțite 🤷 întreb de curiozitate 🤗
Uniformizarea metodei de simbolizare a cablurilor şi conductoarelor cu ajutorul standardelor armonizate a fost introdusă pentru facilitarea identificării produselor disponibile pe piaţă. Acestea sunt adesea fabricate de diferiţi producători, din ţară sau din străinătate. Cunoaşterea sistemului de identificare din standardele armonizate şi ghidarea după acesta oferă siguranţa alegerii cu precizie a cablului al cărui material este potrivit cu necesităţile şi cerinţele aplicaţiei. Cel mai adesea, producătorii de cabluri şi conductoare şi-au codificat produsele în principal pe baza standardelor naţionale şi a sistemelor sau schemelor clare de simbolizare a produselor cuprinse în acestea. Această soluţie era excelentă pe piaţa naţională, dar punea serioase dificultăţi în comerţul internaţional liber. În acest articol vom prezenta exemple de cabluri clasificate în conformitate cu standardele poloneze şi cu ajutorul schemei din standardele armonizate. Însă mai înainte am dori ca, în câteva exemple, să abordăm sistemul de identificare a cablurilor şi să explicăm grupurile de cifre şi litere cuprinse în acesta. Sistemul armonizat de identificare a cablurilor şi conductoarelor a fost introdus de Comitetul European pentru Standardizare în Electrotehnică (CENELEC), organism-suport al Spaţiului Economic European şi în care este membru şi Comitetul Polonez pentru Standardizare (PKN). Sistemul de clasificare este cuprins în documentul PN-HD 361 S3 „Sistem de identificare a cablurilor”, în care este stabilită în mod clar succesiunea simbolurilor în cazul cablurilor şi conductoarelor cu tensiunea nominală de până la 450/750V. Simbolizarea cablurilor se împarte în mai multe grupe, în funcţie de caracteristicile de bază ale cablului, cu respectarea ordinii acestora: Cablul de alimentare multifilar H07RN-F Legătura cu standardul armonizat: H - cablu fabricat în conformitate cu standardul armonizat Tensiunea nominală: 07- tensiune de 450/750V Materialul izolaţiei: R - cauciuc obişnuit etilen-polipropilenic Manta nemetalică: N - cauciuc policloroprenic care nu propagă focul Construcţia cablului: fără simbolizare: cablu rotund Materialul conductorului: liniuţă, care înseamnă cupru Construcţia conductorului: F - flexibil, pentru cabluri (clasa 5) Număr conductoare: 12 Conductor de protecţie: G - conductor de protecţie galben-verde
Salut! Ce caut si nu gasesc este un tutorial pe subiectul urmator: trecerea de la cablu de bransament din Al, la instalatia din casa care este pe Cu. In speta mea, daca ai putea face un tutroial fix pe asta este urmatoarea: Bransamentul urca intr-o doza exterioara si continua pe sub polistiren pana in tabloul din casa. \Din doza exterioara as vrea sa plec cu un alt circuit, din Cu, separat de toata casa, care sa mearga prin curte. Asadar am nevoie sa conectez in T, Al cu Al cu Cu. Cum ai face tu asta? Daca poti face un tutorial pe subiectul asta.
dupa montarea clemelor umple doza cu gel. (este un tub ca la silicon dar este gel izolat conexiuni electrice special) vezi nu pune cunva silicon sau acril :))
@@Electronix-mg5ml Salut, si ce marca recomanzi, sau de unde? Vreau sa "prelungesc" un cablu masiv de Al cu altul de Cu litat pt adauga o lustra....sunt bata in electrica, dar la mecanica ma pricep sa fac conexiuni si ce trebuie, daca imi zici ce sa folosesc.
Se pot pune defazat - iese mai sigur și compact - la cabluri de joasă tensiune secțiuni mari sunt conectori care sunt mai lungi necesită 4 presări pe fir. Se mai folosește bandă autosudantă când termocontractantul nu e cu gel. Când scăpa un escavator în zonă se poate pune de o filmare... 🎃
Nivelul de sunet e la fel.Nu sa modificat nimic. Cati ani ai?Intreb ,fara vreo urma de misto,pentru ca de la o varsa nu mai percepi la capacitate maxima mediile si inaltele.
am si eu presa aceasta dar boltul de la bacuri nu e cu piulita si sinplu si nu iese de tot ci doar pana la limita cat sa poti scoate bacul ,este cumba ambutisat dupa montare ,cei de stiut ca la conectori de aluminiu mari pentru torsadat de exenplu trebuie sa cureti mai mult deoarece ei la strangere se vor alungi si de exenplu la cei de 70 iti vor mai trebui cca 2 cm de cablu curatat de manta altfel conectorul strans va trece peste ea
Ai un punct in minus, pentru ca vine dorel se uita la videoul tau, vede primele 2 minute si se duce si face cum vede la tine(dar el nu stie ca aia e o gluma)
Pune, te rog, un disclaimer la prima parte. Cum au scris si altii: dorel nu stie ce-i aia rabdare. Vede primele 2 minute, zice ca asa se face si se apuca de treaba. In alta ordine de idei, ai o recomandare de unde as putea lua lițat cu izolatie siliconica? (awg 26-24-22-20)
Daca e prost eu ce sa ii fac?Daca l-ar duce capul pe dorel s-ar uita la tot filmul. mirela.electricteam@gmail.com Fa o intrebare acolo ca poate te rezolva dar in mmp ca echivalenta.
Salut. Nu exista normative sau standarde pentru aceste imbinari(scara sau cum ne prezinți). In orice caz nu pentru branșamente sau coloane - vezi PE 155/92 pct. .3.2.8 in vigoare sau alte norme(Enel, etc).Chestia cu scara e o adaptare a electricienilor în lipsa distantoarelor sau mansoanelor omologate. Folosești un produs omologat. Certificate de conformitate, nu poți sa dai pe ansamblu mufa+termocontractibil. Succes în continuare
Daca ar fi fost in trepte facute sablarile incat sa nu vina nicio mufare a unui conductor in dreptul alteia si nici mufa sa depaseasca o grosime decenta,oare nu ar fi fostai ok? Intreb,nu-s ironic.
Toate prinderile se fac in aceiasi linie.Nu stiu de unde ideia cu cascada.da jos de pe net 3 manuale de cellpack si 3M si spune-mi in care gasesti montajul in scara sau cascada?
@@Proiectediversediy vorbesc de pe santier. Ai un cablu de comanda cu 19,22 fire de 2,5mm si trebuie facuta mufa. Daca nu o faci in cascada e nasol. La fel si la cele de forta,0,4kv. Eu vorbesc la nivel industrial. Nu lipesti mufa unui conduclor langa cealalalta,altfel tehnicianul te-a ars. La carte...nu stiu ca nu sunt in domeniu sa vad unde scrie. Si cred ca daca ar fi scris trebuie sa gandim,nu neaparat ce e scris in unanimitate e corect. REPET! A fost o intrebare pusa unui profesionist si nu o raitate,ptr ca pe santier,seara te urmarim cu foarte mare interes. Stima!
Uita-te la tot filmul si pe urma lasa-mi comentariu te rog.Ai tras o concluzie pripita fara sa asculti ce am spus. Am spus ca nu este pentru medii unde se cere IP mare si ca o sa fac un filmulet unde o sa arat cum se face imbinarea respectiva. Respect
ca sa torsadezi bine trebuie sa folosesti doi patenti si ca sa vezi de la distanta ,folosesti banda verde galben la bambina de la lanseta cand dai la peste nu in doza electrica . in doza electrica folosesti banda electrica orice culoare ca sa izolezi !
PE BUNE? DE UNDE ATI SCOS CHESTIA ASTA :))) NU ESTE OBLIGATORIU RESPECTAREA UNEI CULORI LA BANDA IZOLER DEOARECE SE VEDE CULOAREA CONDUCTORULUI. IN PLUS DE CAT SA ALEGI O CULOARE LA BANDA IZOLER MAI DE GRABA AI GRIJA SA FACI CONEXIUNILE PERFECTE SI SA FACI IZOLARERA CU BANDA PVA CARE O AI BINE . ))
O întrebare vă rog, dacă am nevoie să prelungesc într-un pod 3 conductoare FY de 4mm care sunt în copex metalic, sunteţi de părere că este periculos? Am noie să le prelungesc cu 2-3m pentru un consum de maxim 1000W. Mulţumesc frumos şi spor în ceea ce faceţi!
In doză aş fi făcut oricum legăturile, dar oare merita riscul sau mai bine să înlocuiesc tot ansamblul? Este cam complicat şi trebuie spart, dar cred că este cel mai sigur. Ce cablu/metodă recomandaţi că ar fi cea mai bună pt traversarea podului cu fixare pe grindă? Sunt din Sibiu şi local nu am găsit NYY-J şi voi incerca să văd dacă găsesc să comand online, problema este să nu păţesc să scrie pe site ceva şi să-mi trimită CYY-F... Dacă pun NYY-J fixat pe grinzi mai trebuie să pun şi copex metalic/plastic? Mulţumesc!
Te salut!
Tin sa te contrazic!
Imbinarea cablurilor se va face imbinand conductoarele in cascada si fiecare imbinare va fi protejata mai intai cu mastic iar apoi cu tub termo.Te salut.Respect!
Ai folosit vreodata un produs de la Cellpack?
@@Proiectediversediy folosesc zilnic produse de la cellpack.
Stiu ca te referi la tubul termo cu gel de la ei,dar tu nu ai folosit asa ceva in clipul tau.Tu ai folosit vreodata Cotran? Te salut !
Nu e obligatoriu sa fie in cascada daca sunt protejate bine
@@Proiectediversediy la mansonul Cellpack pentru cablu armat, grupajul imbinarilor nu reuseste sa treaca ok prin tresa stanata daca sunt in acelasi plan
@@costinmarius9939 la minus 15 grade am facut manson pe linia de MT 20 KW si șanțul era plin de apă. L-am făcut si l-am aruncat în apă. Nu are nimic daca stii sa le faci . Esti de acort ???? Toate cele bune .
mulțumesc de 1000 de ori că ne înveți meserie . 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Tot respectul sunteti dotat cu multe scule accesorii si lucrati ca la carte am multe de invatat de la dvs Multe succese in viitor
Felicitări și succes, mulțumim pentru explicații
Eu multumesc pentru ca va uiti la mine
Se anegresc si de utilizare an timp ciar si anauntru ferite de umezeala super clip👍
Rasina din termocontractant nu permite intrarea apei .
Felicitări pentru acest video
Multumesc
Aștept metoda pentru pământ! 👍
Vine vine
@@Proiectediversediy cand?
Super și eu tocmai asta fac mâine toată ziua că a săpat “Dorel” cu excavatorul și a făcut praf toate branșamentele. Numai că am noroc că eu am presa electrică pe care ai să o iei și tu curând că nu reziști tu mult fără!!!😂😂😂
Big Like Ștefan!!!
Îi bună asta: "Poti lucra singur ca iei bani mai mulți!" :) Spor în toate și sănătate maximă la toți!
Super tare Felicitări pentru tot
Fain lucrat felicitari
Multumesc
Asta e fratele meu❤😘🥰 respect maxim
Maxim respect pentru orice proiect
Frumos și instructiv ! 👍🤝
👍
Tare faza cu moleculele :) Spor la treaba!
E demonstrat stiintific :))))))))))))))
@@Proiectediversediy "... de catre certetatori britanici.". Doar ca eu m-am oprit din privit la acel moment. Multi idioti in tara asta, ne mai lipseste inca un Dorel care poate va ingropa un conductor imbinat, izolat cu verde galben bazandu-se pe afirmatia ta?
Respect, spor!
Idem
Super treabă 👍👍👍
Multumim
La cat de serios ai explicat primele 3 minute Stefan, am crezut ca sunt intr-un univers paralel, noroc ca mi-am dat 2 palme si m-am trezit din vis😂 Respect🎩🍷
The Nexus of the univers
marfa frate... ce fain arata... caliite
mersi
Un mare LIKE 👏👍🤪
😍
Este eronat sa se conecteze cablurile cu jonctiunile suprapuse. Firele trebuie taiate la lungimi diferite, astfel incat nicio jonctiune sa nu apese pe alta jonctiune. Izolatorul poate aluneca sau materialul lui poate fi mai slab/deteriorat si la strangerea laolaltă a jonctiunilor, exista o probabilitate ca zonele jonctionate sa se atinga. Daca se decaleaza jonctiunile, sansele sunt mult mai mici.
Au mai scris 700 de insi 700 de comentarii pe aceiasi tema.Nu este incorect daca fisa tehnica asa zice ,plus ca nu mereu ai cablu sa te lafai.
Ai vazut un kit de mansonare Cellpack?Sunt unele care cer in scara si altele in linie.ASTA NU ESTE IN SCARA.
De sapt. viitoare o sa gasim prin magazine umbrele verde-galben, cu molecule respingatoare de apa :))))
Salut.
De ce nu ai pus in scară?
Sau macar o distanta intre îmbinări?
Daca faci la fel si la cabluri mai groase ce fel de imbinare iese? Termocontractibilul final nici nu iti mai intra.
Deci? Respect pentru ceea ce faci pe canal.
Multumesc pentru aprecieri.
La fel ,am intrebat si mai sus:care norma zice scara si de ce?
Scara pentru a nu face scurtcircuit trifazat. Îmbinări L1, N, L2, PE și L3. E una din
Justificări. Alta justificare, dacă "GOGU" nu are presa și mufe, el le răsucește și iese un mare "guguloi. Succes și aprecieri.
La verificări, rezistenta de izolație, =punct slab
În Normativul PE 155/92 în vigoare, la pct. 3.2.8 spune ca dacă e coloana de alimentare, branșament, cablurile nu se inadesc.
O Duminica frumoasa va doresc!
La fel
Nu e ca si cum eu as folosi asa ceva vreodata, dar raspunde la intrebarea "ba cum se face aia", si pentru asta, ca intotdeauna tin sa-ti multumesc !
Eu iti multumesc ca te uiti la mine.
Eu poate ma complic putin si fac doua grupe de legaturi astel in cat piesele de legatura nu se suprapun in cele doua grupe. Ideea e sa nu fie prea gros cablul pe zona inaditurii. Succes in continuare
Nu este gros .
Se scurtează cablurile astfel în cat îmbinările sa nu fie în același loc ,te ai chinuit absolut degeaba sa faci acest filmuleț
Altfel faci câta mai gâlma la îmbinare
Buna. Cum fac imbinarea intr-un stalp de iluminat unde am alimentarea cu cablu de aluminiu de 3x16 si cablu de la lampa de 3x2? Ce conectoei folosesc si daca trebuie sa folosesc doza cu silicon? Va multumesc
Frumos!
De regula tipul acesta de inadire se face cu intrepunerea inadirilor.
Spor!
Nu am inteles.
@@Proiectediversediy 🙂 sa nu pice inadirile in acelasi loc.
Exact, total de acord, fiecare înadire să aibe în corespondenţă un conductor izolat şi nu o altă înădire, bineînţeles că trebuie mai mult înveliş exterior eliminat.(habar nu am dacă e bine, dar vizual, o să pară mai sigur)
Salut, nu ma pricep dar o dată am văzut la un elektrician cu am făcut o asemenea legătură. NU toate cele 5 cabluri le prinsese la jumătate ci erau diferit ca lungime așa ca nu se întâlneau legăturile una peste alta ci, daca țineai Kablul într-o mana si îl lăsai sa atârne, veneau legăturile una după alta. Se procedează si așa? Este o curiozitate a mea.
Mulțumesc anticipat.
Se poate face si in cascada . Important este calitatea materialelor folosite . ;)
Salutare Stefane.
Salut man
Se poate o obs?! Dpdv functional - termic și ca distanta intre conexiuni, se putea practica o taiere decalată, astfel încât să nu suprapună toate conexiunile in același loc? Mai suplu? Mai puțin susceptibil la contact dpdv al unei conexiuni pripite? Întreb deoarece am observat aceasta tehnica la cablaje auto, însă cred că ar putea fi aplicat și la aceste tipuri de racorduri.
Cu stima și respect - sincer, m-ai făcut să trec de la "magie neagră" la wow, chiar e foarte interesant (dpdv al unui inginer auto) - toate cele bune!
Salut , ma intereseaza daca presa este ok si pentru conectori de 1,5
Salut. Pentru prelungire în pământ există așa ceva? Am un cablu 3x6 de la contor la tablou tras prin pământ și a fost agățat la Sapat și rupt. Se mai poate face ceva? Mulțumesc!
Cine nu se uita pana la sfarsit face exact asa cu banda.... Ai grija......... 😅😅😅
Maxima zilei.. moleculele de apă se feresc de verde galben :)))))
🤣
Nu recomand sa folosiți la termocontractibil lampa cu gaz sau alt combustibil, pericol de scurtcircuit (am pățit-o, după 3 minute a bubuit). Noi la nazi folosim așezarea în scara a îmbinărilor, după ce termocontractibilul s-a răcit mai izolam cu banda autovulcanizanta, la fel și la capetele tubului termocontractant final. 👍👍
Se poate si cu flacara deschisa dar sa stii ce faci.
Nu am avut toate materialele necesare,din pacate.
Salutare !!!Cu tot respectul domnul Ștefan.....Îmi cer scuze dacă se considera ca spun ceva greșit......dar totuși unde se face dezizolarea conductorilor putem calcula sa tăiem in așa fel sa nu facă conductorii atingere între ei și fără izolație .....după care vom parcurge etapele de izolație.....dar e o măsura de siguranța in plus.
Am citit asta la comentarii de 1000 de ori.Metoda abordata este data de fisa tehnica a producatorului .Nu cred ca cei de la Klauke si CellPack sa fie idioti si tind sa ii cred pe ei.
Da exista si metoda insirata de DVS . DAR NU INCAZUL DE FATA.
Mansonul acestui kit (care lipseste in acest film dar il gasiti la CellPack sau Klauke) este de 30 cm si ei recomanda prinderea in acelasi rand pentru ca daca se face in trepte nu vei pute folosi nici o presa .Daca era pe o lungime de 60 cm da ,asa se facea,in trepte.
Bună ziua, pentru cablu armat, montat în subteran, se folosește doar manșon cu rășină sau poate fi folosit și manșon termocontractabil liniar pentru cablu armat, Cellpack tip SMHA4, cum scrie în descrierea celui din urmă : uz interior/exterior; medii subterane; medii umede; etc.? Mulțumesc anticipat. O zi bună!
Ce faci altoesti pomi
Da ,ca sa iasa struto-camila
bv frumos... merita un pic mai gros termocontractantul de inzolare...:)
Normal ca trebuie mai mare.Dar materialele nu cresc in pom.
Salut. Cablul de impamantare de 16mmp de la carcasa unui invertor la platbanda de la impamantare se poate îmbina?
Buna seara Stefane imi poti zice te rog presa de sertizat de la ce producator este ? Iti multumesc !
Salut de unde pot cumpara cuterul ala cu care tai izolatia exterioara a cablului? Multumesc !
In apartament cablul din aluminiu cu cel de cupru care intra in tabloul cu fuzibile ca de inceput cum se leaga intre ele?
Aici cum ramane cu electroliza la imbinarea dintre cablul din cupru si piesa de conexiune din aluminiu?
Nu te@m vazut cu seringa cu vaxin...
E cupru stanat.
Am legat un proiector led de exterior la cablul de alimentare pe fiecare fir in parte am pus termocontractant si peste ele am pus inca unul mare care sa le cuprinda pe toate, iar peste am dat bine cu inca doua straduri de banda, intrebarea mea este daca rezista in ploaie si zapada?
Bunaziua cum as putea sa prelungesc un cablu de alimentare trifazic care trece prin subteran?
salut, cum se numeste scula aia de dezizolat cabluri, later edit: Weicon Cable-Stripper Ø4-28 mm
Mulțumim de sfaturi si de ironii
As avea o întrebare ...poate stupidă
Pe Conductor masiv ....in tablou se pun pini...! ?
Nu.
@@Proiectediversediy salut . Daca am un cablu de 1,5 si conectorii sunt tot de 1,5 cum aveti in filmare .. presa aceasta este buna pentru 1,5 ? Ce grosime are cablul din video ? Multumesc
Multumesc! Poate ne arati si cum se imbina cablul AUE4CR enel. In cazul meu, executantul a folosit AL10 / CU6 si l-a imbinat fara stirea mea (ghici cum), apoi l-a acoperit cu riflat. Am aflat recent si desi astept sa vina sa-l inlocuiasca cu unul intreg, ar fi bine de stiut daca il pot imbina corect.
Aluminiu cu cupru se imbina cu prinderi speciale.
@@Proiectediversediy Scuze, nu imbinat, ci prelungit. Pot folosi aceeasi metoda pentru conductorul AL solid, iar apoi sa strang firele (din camasa) de cupru intr-un termocontractant si sa le unesc la fel ca in video? Conductorul solid poate fi strans tot in conector cu presa, sau am nevoie de piesa cu suruburi?
O intrebare. Nu e mai bine ca prinderea mufelor sa se faca intr-un tipar "scara", sau una in lipsa alteia? Ma gandesc ca asa nu creste mult in diametru pentru termocontractantul de final, cel care acopera toata mansonarea.
Nu,se fac in rand.Diametru total nu depaseste 4 mm fara de cablul original.
😂 Și eu ma așteptăm sa îl cositorească ... dar am fost dezamăgit
Cisitorit tine pe viata.. Presa te poate fenta❗
Salut! Am de tras 150 de metri de la contor pana la casa de 300mp + o hala cu 3 elevatoare un compresor! Intrebarea este destul cyaby-f 5x16 o sa fie destul de puternic sau caut ceva mai tare? Multumesc
Salut.Aia inseamna modificare sau upgrade instalatie si trebuie sa aiba proiect.Ce zice proiectul?
Domnu Stefan,prezinta niste surubelnite swiss tools.
Am doar una singura si sincer nu am ramas impresionat.
@@Proiectediversediy Eu chiar vroiam sa imi cumpar de la swiss,ce nu ti-a placut?
Cum am văzut "cosorul" am stat liniștit, iar face Ștefan glume. Numai bine și spor la treabă.
Salut sunt un baiat din Satu mare
Am Vrea sami trag curent la casa della drum Pana la casa
Am 170 de metri io am bagat trifazic
Ce cablu imi recomanzi cuplu sa aluminiu
Io o sa sap cu scavatori della drum Pana in casa
Ce imi recomanzi daca ma poti ajuta
Ce putere se necesita la capatul cablului?
Cupru fara doar si poate.
Va salut!
Intrebare: termocontractantul folosit de dvs. este simplu, sau cu gel. Dacă este simplu, nu este prea subțire fata de izolația pvc a conducătorului? Sau folosiți simplu cu 2-3 termo unul peste altul, sau unul singur cu gel.
Și apoi unul singur cu gel peste cablu.
Ce este in film este demonstrativ.Pe teren se foloseste cu gel si mai multe straturi asta daca ramane in pamant .Daca e pe pat de cablu merge si fara gel.
@@Proiectediversediy mulțumesc!
Am înțeles!
Bună ziua! O întrebare aș avea, vă ocupați cu refacerea totală a unei instalații electrice la o casă? Vă deplasați in alte județe? Mulțumesc!
Stefan@asociatia-electricienilor.ro
Nu exista riscul sa se rupă termoizolantul dacă nu dai puțin cu pila pe acele mufe metalice ???am observat ca in momentul in care dai cu presa rămân niște Colțuri ascuțite 🤷 întreb de curiozitate 🤗
Si încă ceva 😂 de ce nu le faceți in descrește? Adică sa nu fie toate ghem la mijloc parca suna o idee mai bine 🤷😂
Uniformizarea metodei de simbolizare a cablurilor şi conductoarelor cu ajutorul standardelor armonizate a fost introdusă pentru facilitarea identificării produselor disponibile pe piaţă. Acestea sunt adesea fabricate de diferiţi producători, din ţară sau din străinătate. Cunoaşterea sistemului de identificare din standardele armonizate şi ghidarea după acesta oferă siguranţa alegerii cu precizie a cablului al cărui material este potrivit cu necesităţile şi cerinţele aplicaţiei.
Cel mai adesea, producătorii de cabluri şi conductoare şi-au codificat produsele în principal pe baza standardelor naţionale şi a sistemelor sau schemelor clare de simbolizare a produselor cuprinse în acestea. Această soluţie era excelentă pe piaţa naţională, dar punea serioase dificultăţi în comerţul internaţional liber. În acest articol vom prezenta exemple de cabluri clasificate în conformitate cu standardele poloneze şi cu ajutorul schemei din standardele armonizate. Însă mai înainte am dori ca, în câteva exemple, să abordăm sistemul de identificare a cablurilor şi să explicăm grupurile de cifre şi litere cuprinse în acesta.
Sistemul armonizat de identificare a cablurilor şi conductoarelor a fost introdus de Comitetul European pentru Standardizare în Electrotehnică (CENELEC), organism-suport al Spaţiului Economic European şi în care este membru şi Comitetul Polonez pentru Standardizare (PKN). Sistemul de clasificare este cuprins în documentul PN-HD 361 S3 „Sistem de identificare a cablurilor”, în care este stabilită în mod clar succesiunea simbolurilor în cazul cablurilor şi conductoarelor cu tensiunea nominală de până la 450/750V. Simbolizarea cablurilor se împarte în mai multe grupe, în funcţie de caracteristicile de bază ale cablului, cu respectarea ordinii acestora:
Cablul de alimentare multifilar H07RN-F
Legătura cu standardul armonizat: H - cablu fabricat în conformitate cu standardul armonizat
Tensiunea nominală: 07- tensiune de 450/750V
Materialul izolaţiei: R - cauciuc obişnuit etilen-polipropilenic
Manta nemetalică: N - cauciuc policloroprenic care nu propagă focul
Construcţia cablului: fără simbolizare: cablu rotund
Materialul conductorului: liniuţă, care înseamnă cupru
Construcţia conductorului: F - flexibil, pentru cabluri (clasa 5)
Număr conductoare: 12
Conductor de protecţie: G - conductor de protecţie galben-verde
Pot sa stiu unde gasesc sa cumpar o presa ca si ata? ms
Gasesti peste tot inclusiv pe emag.Depinde de buget.
Salut! Ce caut si nu gasesc este un tutorial pe subiectul urmator: trecerea de la cablu de bransament din Al, la instalatia din casa care este pe Cu. In speta mea, daca ai putea face un tutroial fix pe asta este urmatoarea: Bransamentul urca intr-o doza exterioara si continua pe sub polistiren pana in tabloul din casa. \Din doza exterioara as vrea sa plec cu un alt circuit, din Cu, separat de toata casa, care sa mearga prin curte. Asadar am nevoie sa conectez in T, Al cu Al cu Cu. Cum ai face tu asta? Daca poti face un tutorial pe subiectul asta.
Se face cu Clema sina .Trecere de la aluminui la cupru sau de la o sectiune mare la una mai mica.
Si cred ca au fost prezentate trecerile acestea in n videoclipuri :))
dupa montarea clemelor umple doza cu gel. (este un tub ca la silicon dar este gel izolat conexiuni electrice special) vezi nu pune cunva silicon sau acril :))
@@Electronix-mg5ml Salut, si ce marca recomanzi, sau de unde? Vreau sa "prelungesc" un cablu masiv de Al cu altul de Cu litat pt adauga o lustra....sunt bata in electrica, dar la mecanica ma pricep sa fac conexiuni si ce trebuie, daca imi zici ce sa folosesc.
Se pot pune defazat - iese mai sigur și compact - la cabluri de joasă tensiune secțiuni mari sunt conectori care sunt mai lungi necesită 4 presări pe fir.
Se mai folosește bandă autosudantă când termocontractantul nu e cu gel.
Când scăpa un escavator în zonă se poate pune de o filmare... 🎃
Iar cu defazat :)
Cu excavatorul e greu :)
Salut, de mult vroiam sa te informez, nu stiu ce se intampla, nivelul de sunet e mic.
Nivelul de sunet e la fel.Nu sa modificat nimic.
Cati ani ai?Intreb ,fara vreo urma de misto,pentru ca de la o varsa nu mai percepi la capacitate maxima mediile si inaltele.
@@Proiectediversediy Comparartiv cu alte cu alte filmări de pe youtube nivelul sunetului e un pic mai mic. Nu e problemă.
Cu flexu se taie cabli ala,ce faci cu cheia aia Stefane?
Am flexul plecat cu capra la raze :)
Ce inseamna IP prea mare ... la 19:30 ??
Însemnă grad de protecție! 😊
Sunt 100% sigur ca 99,9% din "electricienii" din Romania considera a doua varianta caterinca..... 😂😂 Si prima e cea mai buna😅
Când a început clipul am zis că te-ai stricat 😂😂😂😂😂
Mai este bine ca nu ai spus ca inainte de toate trebuie injurat ala cu masuratorile !!! Progresezi in a deveni filozof si asta este bine . Fain clip !
Mersi
am si eu presa aceasta dar boltul de la bacuri nu e cu piulita si sinplu si nu iese de tot ci doar pana la limita cat sa poti scoate bacul ,este cumba ambutisat dupa montare ,cei de stiut ca la conectori de aluminiu mari pentru torsadat de exenplu trebuie sa cureti mai mult deoarece ei la strangere se vor alungi si de exenplu la cei de 70 iti vor mai trebui cca 2 cm de cablu curatat de manta altfel conectorul strans va trece peste ea
Nu prea am sertizez aluminiu man.
Siempre se hace escalonados o en cascada, es así 🤷💁♂️
Metoda in trepte cum ți se pare?
Sincer ,fara urme se suparare o tampenie.
@@Proiectediversediy eu, am intrebat sa vad cum e mai bine , nu m-am suparat, multumesc de raspuns.
Ce presa folosesti?
th-cam.com/video/jJzfvNJNRSc/w-d-xo.html
Si Asta din clip
Ai un punct in minus, pentru ca vine dorel se uita la videoul tau, vede primele 2 minute si se duce si face cum vede la tine(dar el nu stie ca aia e o gluma)
Canalul meu este pentru oameni destepti nu pentru prosti.Daca e prost nu am cu ce sa il ajut eu daca nu intelege gluma.
2:00 Ai uitat sa dai cu cositor. Degeaba dai cu banda verde-galben dacă nu ai băgat conductorii în pipa 😂😂
Corect.
Pune, te rog, un disclaimer la prima parte. Cum au scris si altii: dorel nu stie ce-i aia rabdare. Vede primele 2 minute, zice ca asa se face si se apuca de treaba.
In alta ordine de idei, ai o recomandare de unde as putea lua lițat cu izolatie siliconica? (awg 26-24-22-20)
Daca e prost eu ce sa ii fac?Daca l-ar duce capul pe dorel s-ar uita la tot filmul.
mirela.electricteam@gmail.com
Fa o intrebare acolo ca poate te rezolva dar in mmp ca echivalenta.
Salut. Nu exista normative sau standarde pentru aceste imbinari(scara sau cum ne prezinți). In orice caz nu pentru branșamente sau coloane - vezi PE 155/92 pct. .3.2.8 in vigoare sau alte norme(Enel, etc).Chestia cu scara e o adaptare a electricienilor în lipsa distantoarelor sau mansoanelor omologate. Folosești un produs omologat. Certificate de conformitate, nu poți sa dai pe ansamblu mufa+termocontractibil. Succes în continuare
👍👍👍👍👍.
Tnanks
Salut, faci un videoclip despre mașinile pentru canale? Dacă ai unul, te rog trimite mi un link. O seara frumoasa sa ai și spor la munca 😁
Fain . Dar cand trebuie sa faci asta pe la vreo 3 m inaltime pe un jgeab de cablu se cam duce placerea!
Aici nu te contrazic.
la 1:57 ai uitat sa le cositoresti.... huuuooo 😂😂🤭
😂😂
Chiar ca am uitat :)
Daca ar fi fost in trepte facute sablarile incat sa nu vina nicio mufare a unui conductor in dreptul alteia si nici mufa sa depaseasca o grosime decenta,oare nu ar fi fostai ok? Intreb,nu-s ironic.
Toate prinderile se fac in aceiasi linie.Nu stiu de unde ideia cu cascada.da jos de pe net 3 manuale de cellpack si 3M si spune-mi in care gasesti montajul in scara sau cascada?
@@Proiectediversediy vorbesc de pe santier. Ai un cablu de comanda cu 19,22 fire de 2,5mm si trebuie facuta mufa. Daca nu o faci in cascada e nasol. La fel si la cele de forta,0,4kv. Eu vorbesc la nivel industrial. Nu lipesti mufa unui conduclor langa cealalalta,altfel tehnicianul te-a ars. La carte...nu stiu ca nu sunt in domeniu sa vad unde scrie. Si cred ca daca ar fi scris trebuie sa gandim,nu neaparat ce e scris in unanimitate e corect. REPET! A fost o intrebare pusa unui profesionist si nu o raitate,ptr ca pe santier,seara te urmarim cu foarte mare interes. Stima!
Am înțeles că aluminiul nu se pupă cu ,cupru,nu exista cleme din cupru?
CUM PROCEDEZI LA CABLU DE ALUMINIU DE 4 ??
da fain dar nu era mai bine daca se taiau conductorii in scara ??/
Citeste primul meu comentariu si descrierea.
Salutare! Nu ai uitat nimic??? (pana la min. 3:18). Ai uitat sa COSITORESTI!!! 😜😜😜
Normal in diagonala se face de la mare la mic ca sa ai aceiasi grosime
Normal se face dupa norme.In ce norma ai citit tu ca se face in cascada?
Sa faci chestia asta undeva pe câmp la un cablu de medie,si sa înceapă ploaia,si sa plângă lumea ca nu este curent.Sa vezi atunci cum e.
Uita-te la tot filmul si pe urma lasa-mi comentariu te rog.Ai tras o concluzie pripita fara sa asculti ce am spus.
Am spus ca nu este pentru medii unde se cere IP mare si ca o sa fac un filmulet unde o sa arat cum se face imbinarea respectiva.
Respect
Ce marca e presa?
Ai strâns bine acolo cu banda izolante 😂😂😂,învață sa folosești banda,modul de a izola trebuie sa fie foarte strâns
Nu prea folosim banda.
Cum se îmbină cablul de internet corect dacă e tăiat ,poate îmi spui mss frumos
Cu mufe si adaptoare speciale.Le gasesti la orice firma de retelistica.
Mss fain ptr raspuns
Ce-ai făcut Bobiță, pai e mai buna presa Hup Kong decât poloneză Yato să înțelegem ? 😜
ca sa torsadezi bine trebuie sa folosesti doi patenti si ca sa vezi de la distanta ,folosesti banda verde galben la bambina de la lanseta cand dai la peste nu in doza electrica . in doza electrica folosesti banda electrica orice culoare ca sa izolezi !
Nu se torsadeaza in primul rand ,norma cere prindere mecanica,asta in primul rand.In al doilea rand nu vrea cunosti cuvantul sarcasm bag de seama.
PE BUNE? DE UNDE ATI SCOS CHESTIA ASTA :))) NU ESTE OBLIGATORIU RESPECTAREA UNEI CULORI LA BANDA IZOLER DEOARECE SE VEDE CULOAREA CONDUCTORULUI. IN PLUS DE CAT SA ALEGI O CULOARE LA BANDA IZOLER MAI DE GRABA AI GRIJA SA FACI CONEXIUNILE PERFECTE SI SA FACI IZOLARERA CU BANDA PVA CARE O AI BINE . ))
Eu dau cu banda izolatoare
Pai nu mai da.
Cand dorel a vazut acel cablu, prima data credea ca e teava:))
ppr :)
eram cat pe ce sa injur cand am vazut prima parte ... apa se fereste de verde galben ... era sa pic jos ! :))
👍😂
Nu inteleg de ce ai facut innadirile in acelasi loc, pute-ai sa le faci treptat sa nu se adune in acelasi loc cel putin asa mi se mai mai ok
🤣🤣🤣🤣🤣👍😎10 secunde
Îmi aduci aminte de dexter 😂
O întrebare vă rog, dacă am nevoie să prelungesc într-un pod 3 conductoare FY de 4mm care sunt în copex metalic, sunteţi de părere că este periculos? Am noie să le prelungesc cu 2-3m pentru un consum de maxim 1000W.
Mulţumesc frumos şi spor în ceea ce faceţi!
Daca citesti i7 -5.2.6.5.(pag 99) -nu se leaga conductorii inauntru tevilor/copex trebuie sa poti umbla la ei sa ai acces
Legaturile se fac doar in doze
In doză aş fi făcut oricum legăturile, dar oare merita riscul sau mai bine să înlocuiesc tot ansamblul? Este cam complicat şi trebuie spart, dar cred că este cel mai sigur.
Ce cablu/metodă recomandaţi că ar fi cea mai bună pt traversarea podului cu fixare pe grindă? Sunt din Sibiu şi local nu am găsit NYY-J şi voi incerca să văd dacă găsesc să comand online, problema este să nu păţesc să scrie pe site ceva şi să-mi trimită CYY-F... Dacă pun NYY-J fixat pe grinzi mai trebuie să pun şi copex metalic/plastic?
Mulţumesc!
@@cosminsarbu Nu este un hornbach in sibiu? au acolo NYM-j
@@cosminsarbu nu, nyyj are aceasta caracteristica, nu e nevoie de copex