"Ο άστεγος Βασιλιάς του Ισθμού της Κορίνθου που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων". Up Stories

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 ต.ค. 2024
  • Contact us upstoriesgreece@gmail.com
    Το Up Stories αποκαλύπτει των "Άστεγο Βασιλιά του Ισθμού της Κορίνθου" που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων και την ιστορίας του.
    Πόσοι είναι άραγε αυτοί που γνωρίζουν πως εντός της Διώρυγας του Ισθμού και εδώ και 2000 σχεδόν χρόνια υπάρχει το άγαλμα του Βασιλιά Νέρωνα το οποίο είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο και έρμαιο στα στοιχεία της φύσης.
    Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κυριολεκτικά αυτό το άγαλμα λιώνει - αποσυντίθεται στο πέρασμα των χρόνων.
    Η ιστορία του Ισθμού της Κορίνθου
    Από μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων προκύπτει ότι ο Περίανδρος ήταν ο πρώτος που σκέφθηκε και τη διάνοιξη του Ισθμού, γύρω στο 602 π.Χ. Γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε το σχέδιο του, από το φόβο ότι θα προκαλούσε την οργή των Θεών, έπειτα από το χρησμό της Πυθίας που έλεγε: «Ισθμόν δε μη πυργούτε μήδ' ορύσσετε. Ζευς γαρ έθηκε νήσον η κ' εβούλετο».
    Ο βασικός, όμως, λόγος που ανάγκασε τον Περίανδρο να εγκαταλείψει το σχέδιό του δεν ήταν η θεϊκή οργή αυτή καθαυτή, αλλά οι τεράστιες τεχνικές δυσκολίες εκτέλεσης του έργου και τα οικονομικά συμφέροντα της Κορίνθου, που επιθυμούσε να διατηρήσει την προνομιούχο θέση της ως «κλειδούχος» του διαμετακομιστικού εμπορίου της Μεσογείου.
    Τρεις αιώνες αργότερα, το 307 π.Χ., ο Δημήτριος ο Πολιορκητής επιχείρησε να θέσει σ' εφαρμογή το ίδιο σχέδιο, αλλά εγκατέλειψε την ιδέα, όταν οι Αιγύπτιοι Μηχανικοί που έφερε γι' αυτό το σκοπό τον διαβεβαίωσαν ότι η διαφορά της στάθμης του Κορινθιακού από τον Σαρωνικό ήταν τέτοια που με την τομή του Ισθμού τα νερά του Κορινθιακού που θα χύνονταν στον Σαρωνικό θα τον πλημμύριζαν, με συνέπεια την καταπόντιση της Αίγινας και των γειτονικών νησιών και ακτών.
    Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ. και ο Καλιγούλας το 37 π.Χ. έκαναν ανάλογα σχέδια, τα οποία όμως εγκαταλείφθηκαν για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους. Στα σχέδια αυτά βασίσθηκε ο Νέρωνας, όταν αποφάσισε το 66 μ.Χ. να πραγματοποιήσει το έργο. Οι εργασίες άρχισαν το 67 μ.Χ. και από τις δυο άκρες (Κορινθιακό - Σαρωνικό), και χρησιμοποιήθηκαν τότε χιλιάδες εργάτες. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο ίδιος ο αυτοκράτορας, στις 28 Νοεμβρίου, δίδοντας το πρώτο χτύπημα στη γη του Ισθμού με χρυσή αξίνα.
    Οι εργασίες εκσκαφής είχαν προχωρήσει σε μήκος 3.300 μ., σταμάτησαν όμως, όταν ο Νέρωνας αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την εξέγερση του στρατηγού Γάλβα. Τελικά, με το θάνατο του Νέρωνα που συνέβη λίγο μετά την επιστροφή του το έργο εγκαταλείφθηκε. Το πόσο σοβαρή και μελετημένη ήταν η προσπάθειά του αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι κατά την οριστική διάνοιξη της διώρυγας, στους νεότερους χρόνους, βρέθηκαν 26 δοκιμαστικά πηγάδια βάθους 10 μέτρων το καθένα και διάφοροι τάφροι της εποχής του.
    Ο επόμενος που επιχείρησε να διανοίξει τη διώρυγα ήταν ο Ηρώδης ο Αττικός, αλλά οι προσπάθειες του σταμάτησαν σχεδόν αμέσως, όπως και αυτές των Βυζαντινών που ακολούθησαν.
    Το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας βρήκε την Ελλάδα στο κατώφλι της βιομηχανικής εποχής. Οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές και ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, προβλέποντας τη μεγάλη σημασία που θα είχε γενικότερα για την ανάπτυξη της χώρας η κατασκευή της διώρυγας, ανέθεσε τη σχετική μελέτη σε ειδικό μηχανικό. Το κονδύλι, όμως, των 40 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων που κρίθηκε αναγκαίο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δαπάνης για την εκτέλεση του έργου, δεν μπορούσε να εξευρεθεί από τη διεθνή χρηματαγορά, πολύ περισσότερο δε να διατεθεί από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Έτσι, η προσπάθεια του κυβερνήτη εγκαταλείφθηκε.
    Μετά τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, η Κυβέρνηση Ζαΐμη έλαβε την απόφαση τομής του Ισθμού και το Νοέμβριο του 1869 ψήφισε το νόμο της «περί διορύξεως του Ισθμού της Κορίνθου».
    Η μελέτη του έργου έγινε από τον Ούγγρο Β. Gerfer και ελέγχθηκε από τον μηχανικό Daujats, αρχιμηχανικό της διώρυγας του Σουέζ. Ως η πιο σωστή και οικονομική, προκρίθηκε η χάραξη που είχε εφαρμόσει ο Νέρωνας.
    Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» υπό τον Ανδρέα Συγγρό, που ανέθεσε την εκτέλεση των εργασιών στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε το έργο. Αυτό το οικονομικό τόλμημα, αυτός ο τεχνικός άθλος, με τη χρησιμοποίηση 2.500 εργατών και των τελειότερων μηχανικών μέσων της εποχής, ολοκληρώθηκε μετά 11 χρόνια. Τα εγκαίνια έγιναν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στις 25 Ιουλίου 1893, από το πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο.
    Η διώρυγα κόβει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346 μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μ. και στο βυθό της 21,3 μ., ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μ.
    Η γεωλογική σύσταση των πρανών της Διώρυγας είναι ανομοιόμορφη, με ποικιλία γεωλογικής συστάσεως εδαφών. Μία ιδιομορφία, που κατά καιρούς είχε ως συνέπεια την κατάπτωση μεγάλων χωμάτινων όγκων και κατά συνέπεια το κλείσιμο του καναλιού.
    Σήμερα η Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει κλειστή εδώ και σχεδόν 2 χρόνια.
    Πηγή: www.sansimera....
    © SanSimera.gr

ความคิดเห็น • 59

  • @haanity
    @haanity 2 ปีที่แล้ว +1

    Για εμάς τους πολύ παλιούς με την καλή μνήμη στην πορεία σου φιλαράκι δεν αποτελεί άγνωστη έκπληξη γιατί πριν μερικά χρόνια το είχες αναδείξει ξανά αλλά με πολύ ωραίο τρόπο το φέρνεις πάλι στο προσκήνιο και μπράβο σου!

    • @upstories
      @upstories  2 ปีที่แล้ว +2

      Είναι αυτό που λέμε για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι 😉

    • @JosephPapado
      @JosephPapado 2 ปีที่แล้ว

      @@upstories Σωστός!

    • @theophanesgkioles7309
      @theophanesgkioles7309 2 ปีที่แล้ว +1

      th-cam.com/video/sq1wWqeZxkU/w-d-xo.html για όποιον το ψάχνει

  • @progra6973
    @progra6973 2 ปีที่แล้ว +2

    Καλησπέρα κ. Σπυρο σε εσάς και τους αγαπητους συνεργάτες, σας,... Υπέροχα πλάνα συνδυασμενα με ωραία μουσική υπόκρουση!!!!. Ενδιαφέρουσα και άγνωστη η ιστορία του βασιλιά στον Ισθμό... Ευχαριστούμε θερμά!!! Καλό και Ευλογημένο Σαββατοκύριακο σε όλους!

  • @naturedronemakistheodorou6093
    @naturedronemakistheodorou6093 2 ปีที่แล้ว +3

    Φανταστικό βίντεο, πολύ ωραίο θέμα! Δεν το γνώριζα! Εξαιρετική παρουσίαση!!! Καλό βράδυ Σπύρο!!!

  • @Millerium-MichaelMiller
    @Millerium-MichaelMiller 2 ปีที่แล้ว +2

    Το θυμάμαι και παλαιότερα .. Υπέροχη δημιουργία Σπύρο 👍👍

    • @taniola007
      @taniola007 2 ปีที่แล้ว

      Μπορείς να μου πεις πού ακριβώς είναι??

  • @DroneDaysgr
    @DroneDaysgr 2 ปีที่แล้ว +2

    Εξαιρετικό, τα θερμά μου συγχαρητήρια!!!
    Έτσι για να γνωρίζουμε αν και Κορίνθιος δεν το γνώριζα.
    👍 (115)

  • @ChrisDelArc
    @ChrisDelArc 2 ปีที่แล้ว

    Τα βιντεο σου πλεον δεν ειναι απλα ομορφα, ειναι μια κανονικη ιστορικη αφηγηση. Πολλοι απο εμας δεν γνωριζαμε καν την υπαρξη αυτου του μνημειου. Σε ευχαριστουμε και την ομορφη και πολυ σημαντικη δουλεια που κανεις! Συνεχισε τα υπεροχα πλανα και την αναδειξη τετοιων διαμαντιων

  • @KostasGertzos
    @KostasGertzos 2 ปีที่แล้ว

    Πολυ πρωτότυπο θέμα. Μπράβο. Και ο τίτλος ευρηματικότατος

  • @travelfandroneview
    @travelfandroneview 2 ปีที่แล้ว +1

    Απίστευτη ιστορία..
    Like 👍 👍 👍
    🙏 🙋‍♂️ 👋

  • @After.Gravity
    @After.Gravity 2 ปีที่แล้ว +1

    Μπραβο Σπυρο !!!
    Υπεροχο θεμα και πλανα !!!
    Καλη συνεχεια !!!

  • @HarlavanisPanagiotis
    @HarlavanisPanagiotis 2 ปีที่แล้ว +2

    Υπέροχο βιντεο Σπύρο μου, καλό Σ/Κ!

  • @makedoniahellas518
    @makedoniahellas518 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ ωραίο μπράβο. Δεν το ήξερα και ούτε το είχα ακούσει ποτέ

  • @wind-up_team
    @wind-up_team 2 ปีที่แล้ว +1

    Εντυπωσιακό video. Καλό σαββατοκύριακο

  • @AVFAN35
    @AVFAN35 2 ปีที่แล้ว +4

    Μας το είχαν δείξει όταν περάσαμε πρώτη φορά με το σχολείο...καλά...δε μπορούν να το μεταφέρουν σε ένα μουσείο να γλυτώσει από τη διάβρωση? Και να βάλουν ένα ομοίωμα εκεί? Ρε πόσο άχρηστοι είμαστε?

    • @taniola007
      @taniola007 2 ปีที่แล้ว

      Μπορείς να μου πεις πού περίπου είναι?Προς τη Σχολή Μηχανικού??

    • @AVFAN35
      @AVFAN35 2 ปีที่แล้ว +1

      @@taniola007 από την απέναντι πλευρά της σχολής μηχανικου

    • @taniola007
      @taniola007 2 ปีที่แล้ว +1

      @@AVFAN35 σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!!

  • @TravelInspiration
    @TravelInspiration 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ καλό φιλαράκι μου!!! Η σειρά σου να με τρομάξεις με τον γλάρο... κάποια στιγμή νόμιζα ότι ήταν άλλο Drone... 😅😅😅 καλό Σαββατοκύριακο Σπύρο!!!

  • @dimitrisanyfantis6777
    @dimitrisanyfantis6777 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ ωραία δουλειά. Συγχαρητήρια Σπύρο

  • @Mixail67S
    @Mixail67S 2 ปีที่แล้ว

    Απιστευτο.......πολλα μπραβο σε ολους σας!!!!!

  • @ItsmeAlexCrete
    @ItsmeAlexCrete 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ ωραίο βίντεο!!Συγχαρητήρια και για τους 10000 συνδρομητές!

  • @snoochieboochiess
    @snoochieboochiess 2 ปีที่แล้ว

    Φίλε τα βιντεάκια σού είναι πολύ ωραία, θα ήταν ακόμα πιο ωραία να κάνεις τη περιγραφή σε Αγγλικά για εμάς από το εξωτερικό!! Χαιρετίσματα από Adelaide, South Australia!!

  • @GDTelly
    @GDTelly 2 ปีที่แล้ว +1

    Nice one friend 🙂👍

  • @SkyWingsstories
    @SkyWingsstories 2 ปีที่แล้ว

    Ωραίο βίντεο και ωραία παρουσίαση! Ομολογώ δεν το γνώριζα. Μπράβο!!

  • @steveolachannel8380
    @steveolachannel8380 2 ปีที่แล้ว +1

    Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον, συγχαρητήρια

  • @ΠάγκαλοςΜπαλτσαβιάς
    @ΠάγκαλοςΜπαλτσαβιάς ปีที่แล้ว

    θα μπορούσε να εκτίθεται σε μουσείο και να προστατευεται όπως αξίζει σε αυτήν την ιστορικη προσωπικότητα διότι ειναι τελείως αντίθετη η πραγματικότητα από αυτή που έχει προβάλει η χριστιανική πανούκλα εύγε για την δουλειά σας❤

  • @NickDroneSKG
    @NickDroneSKG 2 ปีที่แล้ว

    Ένα μπράβο είναι λίγο για την δουλειά σας καταπληκτική δουλειά καλή βδομάδα

  • @stratosfut
    @stratosfut 2 ปีที่แล้ว +1

    Ενδιαφέρον!Προσωπικά δεν γνώριζα την υπαρξή του!!👍👍

  • @TasosFotakis
    @TasosFotakis 2 ปีที่แล้ว

    Δεν ήξερα καν την ύπαρξή του. Συγχαρητήρια Σπύρο!

  • @panagiotisroubis
    @panagiotisroubis 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ ωραία δουλειά. Συγχαρητήρια👍

  • @nikosbizos1560
    @nikosbizos1560 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ καλή παρουσίαση μπράβο Σπύρο

  • @BilLVeR
    @BilLVeR 2 ปีที่แล้ว

    Όπως πάντα ψαγμένοι 👍👌

  • @Theboywiththedrone
    @Theboywiththedrone 2 ปีที่แล้ว

    A very nice clip for today , many greetings , LIKE👍🙋💯

  • @andros773
    @andros773 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ όμορφο βίντεο Μπραβο!!!!!!

  • @yiosiyiosi1742
    @yiosiyiosi1742 2 ปีที่แล้ว

    Κάνε τέτοια βίντεο τέλεια δουλειά φίλε 🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷💪💪💪💪💪💪

  • @alxxz
    @alxxz 2 ปีที่แล้ว

    Υπέροχο! Δεν ήξερα καν την ύπαρξη του. Είναι προσβάσιμο από κάποιο δρόμο για να το επισπευτώ?! Google Maps GPS συντεταγμένες για να μην το ψάχνουμε στην τύχη?! Ευχαριστώ

    • @upstories
      @upstories  2 ปีที่แล้ว +1

      Καλημέρα.
      Είναι δίπλα στην τσιμεντένια βάση της πλωτής γέφυρας του Μηχανικού
      Τοποθετημένη πινέζα
      maps.app.goo.gl/5pwi9M9Q3ooBTKh66

  • @tracerclub
    @tracerclub 2 ปีที่แล้ว +1

    Που πας και τα βρίσκεις ήθελα ναξερα

  • @christzanos5082
    @christzanos5082 2 ปีที่แล้ว

    👏👏👏

  • @salgorge
    @salgorge 2 ปีที่แล้ว +1

    👍👌👍👌👏

  • @Above_View
    @Above_View 2 ปีที่แล้ว

    Εκπληκτικό Σπύρο!

  • @originalpaul21
    @originalpaul21 2 ปีที่แล้ว +1

    Εδώ στη Νάξο έχουν πάρει μάρμαρα και τα έχουν κάνει μπάζα για οικοδομή...Αχχχ Έλληνα,ΝΕΟ-Έλληνα....

  • @dimitriosloukios9690
    @dimitriosloukios9690 5 หลายเดือนก่อน

    Αν και θεωρείται ως πορτραίτο του Νέρωνα εντούτοις υπάρχει και άλλη άποψη σύμφωνα με την οποίαν απεικονίζεται ο Ηρακλής Ροπαλοφορος (ο Βερδελης που πραγματοποίησε ανασκαφές στον Δίολκο είχε διατυπώσει αν θυμάμαι σωστά αυτή την άποψη). Ίσως να έχει δίκιο αφού ο Ηρακλής ήταν προστάτης των λατομων και γενικά των εργατοτεχνιτων. Παραστάσεις αυτού δε διατηρούνται σε στοά υδραγωγείου καθώς και σε λατομείο στην Πελοπόννησο

    • @upstories
      @upstories  5 หลายเดือนก่อน +1

      Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας

    • @dimitriosloukios9690
      @dimitriosloukios9690 5 หลายเดือนก่อน

      ​@@upstoriesσε περίπτωση που θελήσετε βιβλιογραφία για την άποψη περί Ηρακλή Ροπαλοφορου σας στέλνω την βιβλιογραφία. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΟΜΟΣ 16(1960) ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΘΗΝΑΙ 1962 πίνακας 60. Η άποψη δε είναι πράγματι του Βερδελη όπως σωστά θυμόμουν. Επειδή είμαι συγγραφέας ιστορικων-περιηγητικων βιβλίων (έχουν εκδοθεί ήδη δύο έργα μου ένα για την Βοιωτία και ένα πολυτομο για την Αργολιδοκορινθία(κυκλοφορούν 3 τομοι από τις εκδόσεις Ανοιχτή Πόλη) θεωρώ σωστό ότι στο ότι κάποιος γράφει ή λέει να μπορεί να το αποδείξει (τα τελευταία 20-30 χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει πολύ παραφιλολογία μέχρι σημείου γελοιοποίησης σοβαρών θεμάτων). Όσον αφορά τις παραστάσεις Ηρακλή που αναφέρονται στο σχόλιο μου για την παράσταση του Ηρακλή επί τοίχωμα στοάς υδραγωγείου ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΑ σχόλια φωτογραφίας αρ.1188 σελ.551 και μορφή Ηρακλή σε λατομείο ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ σελ.68( όπου παρατίθεται και φωτογραφία). Εύχομαι Υγεία!!!!!!

  • @RobertinioFTW
    @RobertinioFTW 2 ปีที่แล้ว

    ούτε εγώ το ήξερα! Από μεριά Ίσθμιας είναι από τι βλέπω στο βίντεο ε?

    • @upstories
      @upstories  2 ปีที่แล้ว

      Καλημέρα. Είναι στην Ποσειδωνία απέναντι από το Μηχανικό
      Τοποθετημένη πινέζα
      maps.app.goo.gl/5pwi9M9Q3ooBTKh66

  • @panos617
    @panos617 5 หลายเดือนก่อน

    Ο Αυτοκράτορας Καλιγούλας ήταν στο μ.Χ όχι στο π.Χ.

  • @JosephPapado
    @JosephPapado 2 ปีที่แล้ว

    Πού το ξετρύπωσες πάλι αυτό!

    • @upstories
      @upstories  2 ปีที่แล้ว +1

      Όπως και εσυ φίλε Ιωσήφ αγαπάω πολύ και αυτό που κάνω αλλά και αυτόν τον τόπο και θλίβομαι όταν συμβαίνουν τέτοια τραγικά πράγματα. Πως μπορεί να απαξιώνουμε κατά τέτοιον τραγικό τρόπο τόσο σημαντικά αξιοθέατα της πατρίδας μας και κατά τα άλλα να ζητάμε (και δικαίως) την επιστροφή των κλεμμένων μνημείων μας που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού.

    • @JosephPapado
      @JosephPapado 2 ปีที่แล้ว

      @@upstories Αυτό ξαναπές το εκατό φορές!

  • @Roger_Jack
    @Roger_Jack 2 ปีที่แล้ว

    Είχα την εντύπωση ότι είναι μεταγενέστερο

  • @panosexplorations
    @panosexplorations 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ ενδιαφέρον!