Hoe word ik een goede leidinggevende? Met een oefening die je de rest van je leven zal helpen!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2024
  • Meer weten over het ontwikkelen van je leiderschap? Kijk dan eens op mijn website: nvlcoaching.nl . En abonneer je ook meteen op dit kanaal, er komen nog veel meer leiderschapstips aan!
    Of je nu net begonnen bent of al jaren ervaring hebt, iedereen twijfelt weleens aan zichzelf. Doe ik het wel goed? Ben ik op de juiste weg? Wat moet ik nog leren?
    Ik geloof dat je je altijd blijft ontwikkelen, of je nu wil of niet, dan kan je maar beter ontwikkelen in de dingen die jij belangrijk vindt, toch?
    Hoe word ik een goede leidinggevende?
    Als ik deze vraag krijg dan ga ik altijd een beetje rechter op zitten; heerlijk vind ik hem. Mensen die die vraag stellen, zijn op zoek naar manieren om beter te worden in wat ze doen. Jij dus ook, anders was je vast niet bij deze video terecht gekomen. In deze video geef ik antwoord op deze fundamentele vraag én heb ik meteen een uitdaging voor jou.
    Ik ben Natasja van Loenen en ik ben gedrags- en leiderschapscoach met ruim twintig jaar ervaring in de zorg. Ik help leiders met de kleine en grote uitdagingen in hun werk en het managen van zichzelf, zodat ze vol vertrouwen hun doelen halen.
    Dus: hoe word je nu een goede leidinggevende? Zowel beginnende als zeer ervaren leiders lopen rond met deze vraag. Het zal je ook niet verbazen dat ik geen alomvattend antwoord voor je heb. Ik heb wel een startpunt voor je, dat je de rest van je leven zal helpen om je leiderschap te ontwikkelen.
    Helaas vergeten veel leiders vaak om zichzelf mee te nemen in de rol van leidinggevende. Zodra ze in de rol stappen, zetten ze een professioneel masker op, wat geen toegang meer geeft tot de persoon die ze zijn. Om een goede leidinggevende te worden, is juist jouw ‘ik’ zo belangrijk. Je ego geeft je namelijk heel veel signalen die belangrijk zijn voor het navigeren van jouw werk. Je ego bevindt zich in je onderbewuste, waardoor het veel sneller kan reageren op je omgeving dan je denkende brein. Het zijn automatische patronen die naar buiten komen via primaire gevoelens en reacties. Vooral wanneer we onzeker zijn, hebben we de neiging die reacties en gevoelens te onderdrukken. Daarmee negeer het signaal dat je ego je probeert te geven. Dat is hartstikke zonde, want vaak geeft juist dat signaal een nieuw perspectief waar je je voordeel mee kan doen.
    Gelukkig kan je jezelf trainen in het herkennen en gebruiken van die signalen. Met deze simpele oefening zet je de eerste stap in het contact maken met je ego:
    1. Kies een gebeurtenis: dat kan een ingewikkeld gesprek zijn met een ander, maar ook bijvoorbeeld een lastige keuze waar je voor staat.
    2. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Adem als het kan door je neus. Adem 3 keer bewust in en uit. Je hoeft je ademhaling niet aan te passen.
    3. Breng je aandacht dan naar de gebeurtenis: laat de hele situatie in gedachten langskomen. Let ondertussen op wat er spontaan in je opkomt: gevoelens en reacties van je lijf. Als je merkt dat je gaat nadenken over de oplossing of wat je anders had willen doen, breng je aandacht dan weer even naar je ademhaling en vanuit daar weer terug naar je gevoel en primaire reacties. Het is in deze fase nog niet de bedoeling om te oordelen of op te lossen.
    4. Schrijf direct na de oefening op wat je is opgevallen. Geef antwoord op deze 4 vragen: Wat voelde je? Welke reacties had je? Wat vertelt dit je over de situatie? en welke nieuwe inzichten geeft dit je?
    Als je deze oefening regelmatig doet, dan kom je steeds meer in contact met je eigen wegwijzer. Je hoeft je ego natuurlijk niet klakkeloos te volgen. Toch is deze er niet voor niets en kan het je veel brengen. Hoe is jouw relatie met je ego? Zet deze oefening in bij jouw volgende uitdaging op je werk en laat me in de comments weten of het je nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Ik ben benieuwd!

ความคิดเห็น •