Ben de ayrıntıcı bir insanım hocam mesela diğer insanların bir konuya verdikleri zamanla benim verdiğim zaman arasında oldukça fark oluyor bu huyumdan vazgeçemedim her zaman böyleyim yarım yamalak iş yapınca tatmin olmuyorum
hocam videoyu görmüştüm biliyorumdur herhalde ya diyip izlemedim soruyu yanlış yapınca uçarak geldim mükemmmmmmelsimiz çok teşekkürler sizi çok seviyorum
Hocam kütle çekim kuvvetlerini bir etki tepki kuvveti olarak alıyoruz eger dogu anladıysam . Bır de hocam ben şeyi merak ettim bız de dunyayı dunyanın bızı cektıgı buyuklukte bır kuvvette cekıyorsak , yukarıdan yere dustugumuzde bız yere cakılırken dunyanın bızım uzerımıze gelmemesının sebebı dunyanın kutlesının fazla olması denmisti bı hocam , ama cok ıyı anlıyamadım ve hanı ne bıleyım dunya bızı bu kadar buyuk bı kuvvet ile çekiyorsa bızım yerden herhangı bır cısımı kaldırmamız ya da en basitinden ayagımızı havaya kaldırmamız nasıl mumkun oluyor hocam ?
Hocam merhabalar Bilek güreşini düşünürsek X kişisi rakibinin eline 10N’luk Kuvvet uygulasa ve rakipte X kişisine 5 N’luk bir kuvvet uygulasa kuvvet diyagramını çizdiğimde ikiside eşit çıkıyor nerede yanlış düşünüyorum?
Hocam gerçekten dediklerinizi anlıyorum. Ben de bir yerde anlayamayıp youtube a arattığımda sizi buldum. Mouse u elinize koydugunuz an elime etki eden kuvvet ağırlık değil dediniz. Baska bir kuvvet dediniz. İste ben baska bir videoda izlerken orayı anlamamıştım. Siz de ayni şeyi söylediniz. Yani o kuvveti tam olarak tanımlamıyorsunuz o kuvvetin ismi nedir tam olarak? Neden bir kuvvet daha oluşuyor. Yani cismin zemine uyguladığı kuvvet dediniz ya o ne işte tam olarak? Mesela N kuvvetini anladım. Ki zaten onu da anlamıştım ben önceden. Yani cisim ağırlığı nedenyle yerin merkezine doğru ivmelenmeye çalışıyor ama herhangu bir hareket olmadığı için zeminin cisme uygulaması gereken karsi koymasi gereken bir kuvvet var o da N zaten. Ama iste ağırlığın yanina çizdiğiniz kuvvet...
Hocam düşey düzlemde F kuvveti uygulanan dengede olan bir cisme duvardan uygulanan N tepki kuvveti ve F e eşit diyoruz peki hocam bu F ileN bir etki tepki çifti midir çok araştırdım hala anlamadım bulamıyorum cevabı çünkü etki tepki aynı cisim üzerinde olmamalı diyoruz ama serbest cisim diyagramında F ile N i aynı cisim üzerinde yazıyoruz ve etki tepkidir diyoruz bunlar nasıl etki çifti oluyor bu doğru mu yoksa çift değiller mi cevaplarsanız çok sevinirim ❤
@yks24zehra etki tepki kuvvet çifti değillerdir. Biri F kuvveti mesala senin cisme uyguladığın kuvvet. Onun tepkisi de senin elinde hissettiğin yani cismin eline uyguladığı -F kuvveti. Ancak cisim senin uyguladığın F ile yatayda ilerlemiyor o zaman demek ki cisme etki eden yatay kuvvetlerin bileşkesi sıfır olmalı. Bu kuvvet duvar tarafından cisme uygulanan normal kuvvet (N) duvarın cisme uyguladığı tepki kuvveti -yönde F kadar. Bunun nedeni katıların basınç kuvvetini aynen iletmesi. Yani senin cisme uyguladığın F kuvveti cisim tarafından duvara iletiliyor cisim duvara bir etki kuvveti uyguluyor (+F) duvar da cisme tepki gösteriyor N=-F. Sonuçta biz senin elini ya da duvarı incelemiyoruz cismi inceliyoruz. O nedenle cisme uygulanan kuvvetleri çiziyoruz. Duvarın cisme uyguladığı N=-F, elinin cisme uyguladığı +F. Böylece yatayda cisme uygulanan net kuvvet sıfır oluyor. Bunlar etki-tepki kuvvet çifti değiller. Ama hepsinin nedeni en başta senin uyguladığın F o nedenle hepsi de F büyüklüğünde ancak kiminin yönü F ile zıt kiminin yönü de aynı. Elinin cisme uyguladığı kuvvetle cismin eline uyguladığı kuvvet etki tepki kuvvet çifti, cismin duvara uyguladığı kuvvetle duvarın cisme uyguladığı kuvvet etki tepki kuvvet çifti, ancak biz elinin cisme ve duvarın cisme uyguladığı kuvvetleri serbest cisim diyagramında gösterip cisme uygulanan kuvvetlerin bileşkesini alıyoruz.
N için etki tepki kuvvet çifti de diyebiliriz ama masa ile cisim arasındaki kuvvet çiftinden biridir. Sadece bu kuvvet yerçekimi kuvvetinin çifti değildir. Dünya’nın cisme uyguladığı kütle çekim kuvveti(cismin ağırlığı) ile cismin Dünya’ya uyguladığı kütle çekim kuvveti etki-tepki kuvvet çiftidir. Masanın cisme uyguladığı normal kuvvet(N) ile de cismin masaya uyguladığı kuvvet (özel bir adı yok) etki-tepki kuvvet çiftidir.
Hocam aynı cisime etki eden kuvvetlerin bileşkesi alınabiliyorsa N ve F2 kuvvetlerinin de bileşkesini alabiliriz değil mi ? Bunlar birbirini yok ettiği için de cisim dengede kalıyor ? Birbirini yok ediyor ifadesi doğru mu?
Hocam çok teşekkür ederim. Bu kavram yanılgıları serisinde değindiğiniz konular hep aklımın köşesindeydi ve ösym de kavramlara çok önem verdiği için ya yanlış yaparsam diye huzursuz oluyordum.Sayenizde çok iyi anladım. Hocam bir de daha önce çektiniz mi bilmiyorum ama sürtünme kuvvetiyle ilgili de kafamda soru işaretleri var.Müsait olduğunuzda onunla ilgili de video çekebilir misiniz?
Merhaba şeyma seni çok iyi anlıyorum. Sürtünme kuvveti ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsan sana sevilenfizik kanalını önerebilirim. İncele istersen
Hocam burada anlamadığım cisim hem dünyanın merkezine hem de masaya mı kuvvet uyguluyor? yani iki kuvvetin kaynağı da aynı mı? Bir de yerçekimsiz ortamda büyük kütleli bir cismi taşıyabilir miyiz yani ağırlık yoksa sadece kütle bizde nasıl etki oluşturur?
Evet Dünya cismi-cisim Dünya'yı çekiyor. Ama cisim bir zemin üzerinde hareketsiz olduğu için üzerine etki eden net kuvvet sıfır olmalı yani zemin de cisme Dünya'nın çekim kuvvetini sıfırlayacak şekilde zıt yönlü aynı büyüklükte bir kuvvet uyguluyor (normal kuvvet diyoruz).Dünya yeri çekmese o kuvvet de zemin de cisme bir kuvvet uygulamazdı. Yani yer çekiminin hiç olmadığı bir ortamda cismi elimize alsaydık (zemin elimiz olur) elimizde hiçbir şey hissetmeyiz. Kütle bizde hiçbir etki yaratmaz sadece aynı maddenin daha büyük kütleli olanı uzayda daha çok yer kaplar çünkü tanecik sayısı daha çoktur deriz. Bunu şöyle hayal edebilirsin. Yerçekimsiz ortamı oluşturamayız Dünya'da ama en azından onu yok edecek zıt yönde bir kuvvet elde edebiliriz. Mesela bir mıknatıs olsun ağırlığı 2N olan. Onu eline aldığını hayal et hissettiğin ağırlık 2N olacaktır. Eğer başka bir mıknatıs elindeki mıknatısı yukarı yönde 2N büyüklüğünde bir manyetik kuvvet uygularsa (çekerse) elinde hiçbir ağırlık hissetmezsin. Mıknatısın ağırlığını 0N hissedersin. (Bu yerçekimsiz ortamda hissedeceğin şeyle aynıdır) 1,5 N'lik bir kuvvet uygularsa sen elindeki mıknatısın 0,5N ağırlığında olduğunu söylersin.
benim anladığım kadarını anlatmak isterim umarım yanlış değildir. Şimdi şöyle ilk başta bu soruyu ben de kendime sordum ya dedim bunlar neye göre böyle oluyor diye ve şu sonuca vardım . Şimdi bu kuvvetlerin oluşmasındaki temel sebep ne tabii ki de dünya ve cisim arasında oluşan kütle çekim kuvvetleri bu kuvvetler zaten eşit büyüklükte ve zıt yönde olduğunu biliyoruz . cisme etki eden G=F1 kuvveti ve Dünya'ya etki eden F2 kuvveti zaten eşit büyüklükte asıl sıkıntı F3 ve N kuvvetleri bunu da söyle açıklamaya çalışacağım : farkındaysan dünya cisme bir kuvvet uyguluyor ya (G) bu kuvvetin etkisiyle cisim yere bir kuvvet uyguluyor bu da F3 kuvveti oluyor ve G kuvvetiyle aynı büyüklüktedir ve bu kuvvetin etkisiyle de zemin cisme N tepki kuvvetini uygular somut bir şekilde açıklamak gerekirse şimdi bir mıknatıs düşün m kütleli olsun ve bu mıknatıs hatırı sayılır bir büyüklükte bunu bir cam masanın üstüne koyuyoruz ve alttan camla arasında belli bir aralık olan çok güçlü çekim kuvveti olan büyük bir M kütleli mıknatısı tutmaya başlıyoruz . Bir süre sonra cam kırılıyor ve küçük mıknatıs büyük mıknatısa yapışıyor burada cam kırılmadan önce m kütleli mıknatıs , cam masa ve M kütleli mıknatıs üzerindeki kuvvet diyagramını çiziniz ve büyüklüklerini sıralayınız dediğinde da bu videodaki cisim , zemin dünya arasındaki cisim diyagramının aynısı olur ve bütün kuvvetlerin büyüklükleri aynı olmaz mı (Dünya'nın kütle çekim kuvvetini burada yok sayarak deney yaptığımızı hayal et ama :) ) hocam eğer yanlışsam veya eksik yerler varsa açıklarsanız çok mutlu olurum .
Ayrıntıcı olmak bazen iyi oluyor en azından bizim çok bilgili hocalarımız gibi haram para yemiyorsunuz ha bu arada hangi okuldansınız hocam ben oraya bi ara sizi ziyarete geleyim sevgiler hocam...
Derin hocam bugün dershanede fizik hocası, zeminde duran cisme zemin tarafından uygulanan kuvvet ile zemine cisim tarafından uygulanan kuvvetin etki-tepki kuvvet çifti olmadığını söyledi. Nedeni ise etki-tepki kuvvet çiftinin temas gerektirmemesi gerekiyormuş. Kafam karıştı baya. Bu yanlıştır değil mi?
Ben sana bir tokat atsam elimin sana uyguladığı kuvvet ile yüzünün elime uyguladığı kuvvet etki-tepki kuvvet çifti olur mu? Olur. Temas var mı? Var. Temas gerektiren de olabilir temas gerektirmeyen de iki mıknatısın birbirine uyguladığı kuvvet gibi. O zaman klasik fizik sorusu vardır hani. Üç ya da iki cisim yapışıkmış gibi yan yana sıralanır. En soldakine bir kuvvet uygulanır bu X cismi olsun yanında Y vardır onun yanında da Z. Y’nin Z’ye etkisi Z’nin Y’ye etkisi sorulur o sorularda şimdi onlar temas ediyorlarda yılların klasik sorusu çöp mü yani :) Tolga Bilgin bu hafta bir video yayınladı etki-tepki ile ona bir göz at derim.
@@Fiziklen Hocam inanamayacaksınız ama dinamik hakkında en temel bilgilerde bile çatıştık o hocayla. Tüm bilgimi sorguladım. Ondan sonra da youtube'daki tüm etki tepki içeriklerini tükettim. Sizler olmasanız yanlış şeyler öğreneceğiz. Teşekkürler.
Hocam gerçekte iyi ki varsınız her şeyi o kadar güzel ve ince detaylar vererek anlatıyorsunuz ki cok kıymetlisiniz cok teşekkür ederim:))
Hocam mükemmelsiniz ya. Ağzınıza sağlık. Etki Tepki Yasasını bu şekilde anlaşılabilir olarak anlatabilen birini daha görmedim. Tebrik ediyorum.
Tam 4 hocadan dinledim sizin sayenizde anlatabildim çok sağ olun hocam.
Yav hocam siz neyin nerden geldiğini ayrıntılı çözün ben evinize gelip temizlemeyi yaparım ya. On numarasınız hocammmm
Sen evime gel ben şöyle bir güzel çay demlerim ya da karpuz keserim 🤗
Hocam uzun zamandır karpuz 🍉 yiyemedim nasip olur mu sizinle şöyle karşılıklı 😂😂 ?
Memleket neresi hocam :)
Sonunda anladım ya lütfen video atmayı bırakmayın hocam
ya hocam sizi keşfettiğim için ne sevap işlemiş olabilirim bilmiyorum ama mükemmelsiniz gerçekten çok teşekkür ederim
TH-cam un altında ne cevherler varmış.Son 40 günde tekrarlarım için harika içerikler buldum
Tebrik ederim hocam, kaynaklarda bile çelişkili açıklanan bir konuyu çok güzel izah etmişsiniz
Güzel bir hoca daha keşfedildi✔️
Bu konuyu derste anlatışınız aklıma geldi o günden beri yanlış yapmıyorum ❤
Umarım sınavda da çıkar deme vaktidir o halde 🙏☺️
Çok mükemmel anlatıyorsunuz hocam teşekkürlerrr 🩵
Hocaaaam cok tesekkurler cok iyi anladim
Hocam iyi ki varsınız fizikten nefret ettiğim konuyu 3 yılın sonunda bu videoda anladım iyi ki varsınız
Ben de ayrıntıcı bir insanım hocam mesela diğer insanların bir konuya verdikleri zamanla benim verdiğim zaman arasında oldukça fark oluyor bu huyumdan vazgeçemedim her zaman böyleyim yarım yamalak iş yapınca tatmin olmuyorum
Teşekkürler 🌸
hocam videoyu görmüştüm biliyorumdur herhalde ya diyip izlemedim soruyu yanlış yapınca uçarak geldim mükemmmmmmelsimiz çok teşekkürler sizi çok seviyorum
Mükemmel bi insansınız
Hocam çok iyi anladım ALLAH size istediğiniz her şeyi nasip etsin İNŞALLAH ,o kadar harika bir hocasınız ki size ne kadar teşekkür etsem az gelir
@Yahya Erdem Nasip ediyor çok şükür, daha çok kişiye ulaşıyorum gün geçtikçe...
@@Fiziklen hemen arkadaşıma sizi tavsiye ediyorum 1 abone de 1 abonedir
Hocam kütle çekim kuvvetlerini bir etki tepki kuvveti olarak alıyoruz eger dogu anladıysam . Bır de hocam ben şeyi merak ettim bız de dunyayı dunyanın bızı cektıgı buyuklukte bır kuvvette cekıyorsak , yukarıdan yere dustugumuzde bız yere cakılırken dunyanın bızım uzerımıze gelmemesının sebebı dunyanın kutlesının fazla olması denmisti bı hocam , ama cok ıyı anlıyamadım ve hanı ne bıleyım dunya bızı bu kadar buyuk bı kuvvet ile çekiyorsa bızım yerden herhangı bır cısımı kaldırmamız ya da en basitinden ayagımızı havaya kaldırmamız nasıl mumkun oluyor hocam ?
hocam ağzınıza sağlık çok teşekkürler
profile de eyup baba yi koymussun sen saglamsin galiba haaa
eyüp babamız matematik karımız@@EzgiEceNur
Gamze yapardan selamlar
hocam olaysiniz💯
süper anlatım ağzınıza sağlık hocam
Çok iyi anlatmışsınız
Bu soru ama bu yıl ama 3 yıl sonra gelecek arkadaşlar. Kesin eminim. ÖSYM böyle yanılgıları kaçırmıyor.
elinize sağlık hocam
Gerçekten çok teşekkürler. Çok zorlandigim, bulamadığım bir konuda yardımcı oldunuz hocam. Tüm iyilikler sizinle olsun ❤️❤️
Hocam bu tarz videolar daha çok gelsin kanalı yeni keşfettim
Çok harika
Hocam siz anlatın sonsuza kadar dinlerim ❤❤ çok sağ olun çok faydalı oldu aklımda sıfır soru işareti
@İclal Ulu çok teşekkür ederim güzel çocuğum 💚
Hocam çok iyi bir anlatım çok teşekkür ederim çok faydalı oldu :)
hocam siz bir tanesiniz 🧡
Umut öncül un kadın hali
alakası yok umut öncüle 1000 basar bu kanal
O ne demek lan
çok sağolun hocam
7:32 demi hocam nasıl güzel temizliyor :D
Hocam merhabalar
Bilek güreşini düşünürsek X kişisi rakibinin eline 10N’luk Kuvvet uygulasa ve rakipte X kişisine 5 N’luk bir kuvvet uygulasa kuvvet diyagramını çizdiğimde ikiside eşit çıkıyor nerede yanlış düşünüyorum?
Hocam gerçekten dediklerinizi anlıyorum. Ben de bir yerde anlayamayıp youtube a arattığımda sizi buldum. Mouse u elinize koydugunuz an elime etki eden kuvvet ağırlık değil dediniz. Baska bir kuvvet dediniz. İste ben baska bir videoda izlerken orayı anlamamıştım. Siz de ayni şeyi söylediniz. Yani o kuvveti tam olarak tanımlamıyorsunuz o kuvvetin ismi nedir tam olarak? Neden bir kuvvet daha oluşuyor. Yani cismin zemine uyguladığı kuvvet dediniz ya o ne işte tam olarak? Mesela N kuvvetini anladım. Ki zaten onu da anlamıştım ben önceden. Yani cisim ağırlığı nedenyle yerin merkezine doğru ivmelenmeye çalışıyor ama herhangu bir hareket olmadığı için zeminin cisme uygulaması gereken karsi koymasi gereken bir kuvvet var o da N zaten. Ama iste ağırlığın yanina çizdiğiniz kuvvet...
çok açıklayıcı olmuş teşekkürlerrr
Hocam kaldırma kuvveti neden etki tepki olmuyor?
Hocam ne kafa kadınsınız keşke hocam olsanız
Hocam düşey düzlemde F kuvveti uygulanan dengede olan bir cisme duvardan uygulanan N tepki kuvveti ve F e eşit diyoruz peki hocam bu F ileN bir etki tepki çifti midir çok araştırdım hala anlamadım bulamıyorum cevabı çünkü etki tepki aynı cisim üzerinde olmamalı diyoruz ama serbest cisim diyagramında F ile N i aynı cisim üzerinde yazıyoruz ve etki tepkidir diyoruz bunlar nasıl etki çifti oluyor bu doğru mu yoksa çift değiller mi cevaplarsanız çok sevinirim ❤
@yks24zehra etki tepki kuvvet çifti değillerdir. Biri F kuvveti mesala senin cisme uyguladığın kuvvet. Onun tepkisi de senin elinde hissettiğin yani cismin eline uyguladığı -F kuvveti. Ancak cisim senin uyguladığın F ile yatayda ilerlemiyor o zaman demek ki cisme etki eden yatay kuvvetlerin bileşkesi sıfır olmalı. Bu kuvvet duvar tarafından cisme uygulanan normal kuvvet (N) duvarın cisme uyguladığı tepki kuvveti -yönde F kadar. Bunun nedeni katıların basınç kuvvetini aynen iletmesi. Yani senin cisme uyguladığın F kuvveti cisim tarafından duvara iletiliyor cisim duvara bir etki kuvveti uyguluyor (+F) duvar da cisme tepki gösteriyor N=-F. Sonuçta biz senin elini ya da duvarı incelemiyoruz cismi inceliyoruz. O nedenle cisme uygulanan kuvvetleri çiziyoruz. Duvarın cisme uyguladığı N=-F, elinin cisme uyguladığı +F. Böylece yatayda cisme uygulanan net kuvvet sıfır oluyor. Bunlar etki-tepki kuvvet çifti değiller.
Ama hepsinin nedeni en başta senin uyguladığın F o nedenle hepsi de F büyüklüğünde ancak kiminin yönü F ile zıt kiminin yönü de aynı.
Elinin cisme uyguladığı kuvvetle cismin eline uyguladığı kuvvet etki tepki kuvvet çifti, cismin duvara uyguladığı kuvvetle duvarın cisme uyguladığı kuvvet etki tepki kuvvet çifti, ancak biz elinin cisme ve duvarın cisme uyguladığı kuvvetleri serbest cisim diyagramında gösterip cisme uygulanan kuvvetlerin bileşkesini alıyoruz.
@@Fiziklen anladım hocam çok teşekkür ederim ❤️
Tyt ve ayt ayrı şekilde full tekrar videoları gelebilir mi? 💞
Mrb. Hocam. N için, etki_ tepki kuvveti. Ama etki_tepki kuvvet çifti değildir, desek doğru oluyor mu?
N için etki tepki kuvvet çifti de diyebiliriz ama masa ile cisim arasındaki kuvvet çiftinden biridir. Sadece bu kuvvet yerçekimi kuvvetinin çifti değildir.
Dünya’nın cisme uyguladığı kütle çekim kuvveti(cismin ağırlığı) ile cismin Dünya’ya uyguladığı kütle çekim kuvveti etki-tepki kuvvet çiftidir.
Masanın cisme uyguladığı normal kuvvet(N) ile de cismin masaya uyguladığı kuvvet (özel bir adı yok) etki-tepki kuvvet çiftidir.
Hocam aynı cisime etki eden kuvvetlerin bileşkesi alınabiliyorsa N ve F2 kuvvetlerinin de bileşkesini alabiliriz değil mi ? Bunlar birbirini yok ettiği için de cisim dengede kalıyor ? Birbirini yok ediyor ifadesi doğru mu?
7:43 benim cv:
Hocam çok teşekkür ederim. Bu kavram yanılgıları serisinde değindiğiniz konular hep aklımın köşesindeydi ve ösym de kavramlara çok önem verdiği için ya yanlış yaparsam diye huzursuz oluyordum.Sayenizde çok iyi anladım. Hocam bir de daha önce çektiniz mi bilmiyorum ama sürtünme kuvvetiyle ilgili de kafamda soru işaretleri var.Müsait olduğunuzda onunla ilgili de video çekebilir misiniz?
Merhaba şeyma seni çok iyi anlıyorum. Sürtünme kuvveti ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsan sana sevilenfizik kanalını önerebilirim. İncele istersen
hocam cok tatlısınızzzzzzzzz 🖤🖤🖤🖤🖤
Hocam burada anlamadığım cisim hem dünyanın merkezine hem de masaya mı kuvvet uyguluyor? yani iki kuvvetin kaynağı da aynı mı? Bir de yerçekimsiz ortamda büyük kütleli bir cismi taşıyabilir miyiz yani ağırlık yoksa sadece kütle bizde nasıl etki oluşturur?
Evet Dünya cismi-cisim Dünya'yı çekiyor. Ama cisim bir zemin üzerinde hareketsiz olduğu için üzerine etki eden net kuvvet sıfır olmalı yani zemin de cisme Dünya'nın çekim kuvvetini sıfırlayacak şekilde zıt yönlü aynı büyüklükte bir kuvvet uyguluyor (normal kuvvet diyoruz).Dünya yeri çekmese o kuvvet de zemin de cisme bir kuvvet uygulamazdı. Yani yer çekiminin hiç olmadığı bir ortamda cismi elimize alsaydık (zemin elimiz olur) elimizde hiçbir şey hissetmeyiz.
Kütle bizde hiçbir etki yaratmaz sadece aynı maddenin daha büyük kütleli olanı uzayda daha çok yer kaplar çünkü tanecik sayısı daha çoktur deriz.
Bunu şöyle hayal edebilirsin. Yerçekimsiz ortamı oluşturamayız Dünya'da ama en azından onu yok edecek zıt yönde bir kuvvet elde edebiliriz. Mesela bir mıknatıs olsun ağırlığı 2N olan. Onu eline aldığını hayal et hissettiğin ağırlık 2N olacaktır. Eğer başka bir mıknatıs elindeki mıknatısı yukarı yönde 2N büyüklüğünde bir manyetik kuvvet uygularsa (çekerse) elinde hiçbir ağırlık hissetmezsin. Mıknatısın ağırlığını 0N hissedersin. (Bu yerçekimsiz ortamda hissedeceğin şeyle aynıdır)
1,5 N'lik bir kuvvet uygularsa sen elindeki mıknatısın 0,5N ağırlığında olduğunu söylersin.
😍😍😍
Hayatımız yalanmış🤯
Hocam bu üniversite konusu mu tyt fizik konusu mu
tyt'yi Özcan Hocadan dinledim ayt'de sizdeyim hocam kabul ederseniz:)
Hocam çok güzel anlattınız çok teşekkürler ❤️
kraaaalllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll 👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻🦄
G=F2=F1=F3=N hocam burada iki farklı etki tepki çifti var bunların büyüklükleri nasıl eşit oldu tam anlamadım rica etsem görürseniz anlatır mısınız
benim anladığım kadarını anlatmak isterim umarım yanlış değildir. Şimdi şöyle ilk başta bu soruyu ben de kendime sordum ya dedim bunlar neye göre böyle oluyor diye ve şu sonuca vardım . Şimdi bu kuvvetlerin oluşmasındaki temel sebep ne tabii ki de dünya ve cisim arasında oluşan kütle çekim kuvvetleri bu kuvvetler zaten eşit büyüklükte ve zıt yönde olduğunu biliyoruz . cisme etki eden G=F1 kuvveti ve Dünya'ya etki eden F2 kuvveti zaten eşit büyüklükte asıl sıkıntı F3 ve N kuvvetleri bunu da söyle açıklamaya çalışacağım : farkındaysan dünya cisme bir kuvvet uyguluyor ya (G) bu kuvvetin etkisiyle cisim yere bir kuvvet uyguluyor bu da F3 kuvveti oluyor ve G kuvvetiyle aynı büyüklüktedir ve bu kuvvetin etkisiyle de zemin cisme N tepki kuvvetini uygular somut bir şekilde açıklamak gerekirse şimdi bir mıknatıs düşün m kütleli olsun ve bu mıknatıs hatırı sayılır bir büyüklükte bunu bir cam masanın üstüne koyuyoruz ve alttan camla arasında belli bir aralık olan çok güçlü çekim kuvveti olan büyük bir M kütleli mıknatısı tutmaya başlıyoruz . Bir süre sonra cam kırılıyor ve küçük mıknatıs büyük mıknatısa yapışıyor burada cam kırılmadan önce m kütleli mıknatıs , cam masa ve M kütleli mıknatıs üzerindeki kuvvet diyagramını çiziniz ve büyüklüklerini sıralayınız dediğinde da bu videodaki cisim , zemin dünya arasındaki cisim diyagramının aynısı olur ve bütün kuvvetlerin büyüklükleri aynı olmaz mı (Dünya'nın kütle çekim kuvvetini burada yok sayarak deney yaptığımızı hayal et ama :) ) hocam eğer yanlışsam veya eksik yerler varsa açıklarsanız çok mutlu olurum .
Hocam bu konuyla ilgili seveceğiniz bir soru attım instagrama bakar mısınızz
@Metafor Meta hemen bakıyore.
Ayrıntıcı olmak bazen iyi oluyor en azından bizim çok bilgili hocalarımız gibi haram para yemiyorsunuz ha bu arada hangi okuldansınız hocam ben oraya bi ara sizi ziyarete geleyim sevgiler hocam...
İzmir Çiğli Fen Lisesi'nde görev yapıyorum her zaman beklerim ;)
💙💙💙💙💙
Meb fen lisesi 9.sınıf fizik kitabı sayfa 79 da, kocaman etki tepki kuvveti yazıyor hocam
Derin hocam bugün dershanede fizik hocası, zeminde duran cisme zemin tarafından uygulanan kuvvet ile zemine cisim tarafından uygulanan kuvvetin etki-tepki kuvvet çifti olmadığını söyledi. Nedeni ise etki-tepki kuvvet çiftinin temas gerektirmemesi gerekiyormuş. Kafam karıştı baya. Bu yanlıştır değil mi?
Ben sana bir tokat atsam elimin sana uyguladığı kuvvet ile yüzünün elime uyguladığı kuvvet etki-tepki kuvvet çifti olur mu? Olur. Temas var mı? Var. Temas gerektiren de olabilir temas gerektirmeyen de iki mıknatısın birbirine uyguladığı kuvvet gibi. O zaman klasik fizik sorusu vardır hani. Üç ya da iki cisim yapışıkmış gibi yan yana sıralanır. En soldakine bir kuvvet uygulanır bu X cismi olsun yanında Y vardır onun yanında da Z. Y’nin Z’ye etkisi Z’nin Y’ye etkisi sorulur o sorularda şimdi onlar temas ediyorlarda yılların klasik sorusu çöp mü yani :) Tolga Bilgin bu hafta bir video yayınladı etki-tepki ile ona bir göz at derim.
@@Fiziklen Hocam inanamayacaksınız ama dinamik hakkında en temel bilgilerde bile çatıştık o hocayla. Tüm bilgimi sorguladım. Ondan sonra da youtube'daki tüm etki tepki içeriklerini tükettim. Sizler olmasanız yanlış şeyler öğreneceğiz. Teşekkürler.
Hocam siz bulunmaz bir nimetsiniz
Etki tepki birbirini dengeler mi
hayir
sistem olarak dusunursek dengeler